Sziasztok!
Talán ebbe a topicba illik a kérdésem.
A napokban backteszteltem a p1,p2,p3,p4-es szignálokat forextesteren egy éves intervallumban (2008aug-2009aug) eur/usd-n, ezzel kapcsolatban lenne kérdésem mert sok minden van ami totál káosz.
Forexegyetem topicot átolvastam 3szor - tanfolyamon nem voltam - és onnan próbáltam meg összerakni hogy mi mit jelenthet és hogyan kellene csinálni. Szóval korántsem biztos hogy úgy kell ahogy gondoltam.
A tapasztalataimat szeretném megosztani és arra lennék kiváncsi , hogy ezek szerintetek valós létező megállapítások vagy csak a saját szubjektív benyomásaim?
próbálom rendszerezni a mondandómat mert elég sok minden összejött, előre is elnézést mert hosszú lett

Azt is megköszönöm ha csak végigolvassa valaki
szabályaim:
-10.000$ induló tőke, max 1% kockáztatás tradenként
-csak p1..p4-ek megjátszása
-főtrend megállapítása d1-en, jelek keresése h4,h1-en, managelés m15ön.
- minimum 1:2 RR
- SL helyek: p1: a megtört CT csúcsa/völgye. p2: sávalja(ha nagy sávozás volt akkor közepe), p3: ua mint p1, p4: a megforditott gyertya alá/fölé
körülmények:
-belépési szignálokat szerintem jól felismertem
-ideális sl helyeket csak nagyvonalakban ismerem
-futó pozi menedzselésről szinte semmit se tudok. illetve olvastam elég sok mindent de mindenki másképp csinálja. az egyetlen ultimate szabályom az volt hogy ha ellenem megy akkor zárni
-mivel backtesztről van szó ezért nem tudtam hogy mikor volt hír és emiatt nem tudtam alkalmazkodni hogy akkor ne kössek.
-játékpénz jelleg miatt semmi érzelem nem volt a döntéseimben és az aktuális tudásom szerint tudtam majdnem mindent végehajtani
-naplózás: mit,mikor,milyen jelre kötöttem, mikor és miért léptem ki + printscreen. de annyira nem volt preciz hogy payoff-ot tudjak számolni.
eredmény:
- 5% plusz egy év alatt eurusd-n (első félév +12% lett , majd lentebb írom hogy szerintem miért bukhattam utána)
- 100 trade, ebből 80%-ot p1,p2-es jelek tettek ki(kb egyenlő arányban) és ezek voltak a legeredményesebbek. p1 jelekből volt 38 ebből 18 nyerő, 19bukó, 1 breakeven. p2ből 42 volt amiből 21 nyerő 19 bukó, 2 breakeven. p3-p4 10-10 volt (legalábbis ennyit vettem észre, kötöttem be) és totál csőd a 20ból 4 volt nyerő
tapasztalataim:
- azt vettem észre hogy nem mindig tudom megállapítani hogy mi a trend. azt hittem tudom de úgynéz ki mégsem. Idáig azt csináltam hogy amíg meg nem törik pl az emelkedő trend addig long-ra keresek setupokat. De aztán láttam (többek között itt is) hogy mások shortra keresnek beszállót csak azért mert az utóbbi 10 H4-es gyertya lefelé ment és azonbelül pici uptrend jött létre. tehát főtrend CT-jének a CT-jében keresik a beszállót főtrend ellen. A másik teljes zavar ha minden mást mutat: monthly chart bull piac, weekly bull piac, daily-n már rég megtört a bull és utóbbi 20nap bearish, h1-en újra bull ...stb. Ebben el vagyok veszve.
-A legnagyobb bizonytalanság a futó pozik kezelése. A gondom ezen a téren hogy nincs egyértelmű kilépési stratégiám. Olvastam sok mindent és odáig oké hogy mindenki mást használ , de nem tudom mikor mit érdemes. pár dilemmám például: akkor zárok ha ellenem fordul, akkor zárok ha pSAR jelt ad, akkor zárok ha egy létrehozott szintet visszatesztelt, vagy akkor ha le is töri, a jó stoploss = a technikai szint+1ATR vagy a technikai szint+2*spread vagy technikai szint+1.5 ATR. ha trigger hatására pozícióba léptem akkor zárjam le ha ellenem megy vagy hagyjak teret neki, zárjam le ha oldalaz vagy ne zárjam amig le nem töri az oldalazást is....stb. Amint látszik teljes a káosz Mindegyiknek van előnye és hátránya és épp ezért nem tudom hogy mikor mit kellene.
-bizonytalanság stoploss terén. ha nem indul meg a mozgás a kívánt irányba akkor mikor várjuk meg hogy az SL-ünkig menjen az ár és mikor zárjuk ki hamarabb?
-visszatérve arra hogy miért bukhattam a 2. félévben: három dolog ami eszembe jut : egyik hogy pozi nyitás után is már m15ön csüngtem és sokszor kapkodva zártam(nincs normális exit stratégiám) a másik hogy sokszor nem tudtam belőni hogy milyen trend is van érvényben, a harmadik pedig hogy elkezdtem túl sokat agyalni(például "biztos azért csinálja ezt a devizapár mert ez és ez amiből szerintem az és az jön tehát zárom/hagyom futni)
kérdések:
Belépéssel, piac figyeléssel kapcsolatos kérdések:
1. ha szignál után pullback lesz akkor ugyanúgy be lehet szállni mint az eredeti szignál esetén vagy újabb triggert, újabb ponton kell várni? a újabb pont alatt azt értem ameddig elment az ár majd onnan lett pullback. tehát ezt az újabb pontot is át kell törnie?
2. A szignálok erőssége az időhorizonttal arányos? pl m15ös p1 gyengébb eredményeket hozhat mint egy h1-es?
3. Számít-e a trigger gyertya alakja , valamint az hogy a trigger hány százaléka törte át a kritikus pontot?
4. sokan mondják hogy trigger-t meg kell várni viszont ahogy tapasztaltam így rengetegszer lemaradtam egy setupról mert a trigger óriási lett és így már nem volt meg a megfelelő RR. ez főleg p2 esetén fordult elő. ilyenkor nincs mit tenni ? csak mert ha limit ordert teszek akkor az azt jelenti hogy nem vártam trigger-re.
5. Kereskedhető-e a trigger ha részben hír hatására történik?
6. ha egy CT változó szögben mozog akkor mi tekinhető trendvonalnak?
itt egy emelkedő CT, látszik messze még a P1:
Csatolás 1135
de ha azt nézem hogy a CT utolsó szakasza meredekebb szögben emelkedett akkor kész a P1:
Csatolás 1136
7. Van-e kikötés arra hogy egy trend ellenében történő mozgás mikortól tekinthető CT-nek? az az minimum hány gyertyából álljon? ha csak 5 gyertya és az lett letörve az is vehető akár szignálnak is?
8. a P szignálok kereskedhetőek olyan helyzetben ahol a devizapár előzőleg sorra szabotálta ezeket a jeleket(például folyamatos fals p1 kitörések után az ár tovább mozgott CT irányába)?
9. Kereskedhető-e egy setup ha a trigger visszatesztként is értelmezhető? például bullish főtrend-ben már 20órája van egy eső CT ami épp áthaladta egy valamennyire fontos ponton(korábbi sávozás szint, kerekszám..etb) de a fő bull trend még érvényben van. Megjelenik egy p1-es szignál, akkor számítani kell rá hogy nem feltétlenül tiszta p1 , hanem a letört fontos szintünk visszatesztje is lehet?
10. RR meghatározásakor mennyire kell érzékenynek lennünk a különböző jelekre? Tehát mennyire kell figyelembe vennünk minden apróságot ami a reward mértékét határozhatja meg? vagy csak ránézésre ami hirtelen szembeötlik? pl számit-e egy kerekszám amit előzőleg sokszor semmibevett és áttört, vagy korábbi szintek amik idáig nem tűntek fontosnak...stb
11. akkor végül is mi a trend?
Stoplossal,kilépéssel, pozíció menedzseléssel kapcsolatos kérdések:
1. mi alapján döntitek el hogy az SL pont egy adott technikai szinten legyen, vagy pár spreaddel(vagy ATR-rel) arrébb? ez csak úgy jön?
2. milyen stratégiátok van arra az esetre ha poziba lépés után nem indult meg az ár azonnal a kötésetek irányába? például h1-en p1-et nyitunk és a következő 5db h1-es gyertya oldalaz. vannak akik zárnak, vannak akik nyitva hagyják eredeti stoppal, vannak akik nyitva hagyják de a stoppot az 5db gyertya által létrehozott oldalazás alá teszik
3.Mi alapján döntsük el azt hogy hagyjuk-e hogy az SL-ünkig menjen az ár vagy lezárjuk azonnal ha ellenünk indul?
Nyilván konkrét megoldás nem adható mert az aktuális helyzettől isfügg, inkább valami irány mutatás lenne jó, hogy mikor mire figyeljek.
Köszönöm a figyelmet és az esetleges válaszokat