Idézet:
fxtrader55 eredeti hozzászólása
... Mi a trend?
Sajnos erre soha nem lesz egyértelmű válasz, ez egy szubjektív dolog.
|
Ezzel a résszel teljesen egyetértek.
Idézet:
fxtrader55 eredeti hozzászólása
... Az a véleményem, hogy ezért sem érdemes leprogramozni a trend megállapítását, mert különböző piaci körülmények között állandóan felül kellene bírálni a rendszer paramétereit....
|
Miért kellene felülbírálni a paramétereket?
Szerintem két lehetőség van: vagy jövőbe látsz, illetve egyéb intuitív módszerekkel kitalálod a jövőt. Ilyen képességek híján csak stratégiában bízhatsz. Ha egy stratégia hosszú időn keresztül stabil jövedelmet termel, akkor van rá esély hogy a jövőben is így lesz. Ha azonban a múltban nem működött egy stratégia akkor miért működne a jövőben?
Én a következőképp próbálkozom: kitalálok/keresek olyan szabályrendszert, ami elképzelhető, hogy profitot termel. Backtesztelem, és optimalizálom. Ha a backteszten stabilan profitot termel, akkor forward tesztet csinálok demo számlán, majd ezek adatát utólag összehasonlítom a backteszt adataival ugyanerre az időszakra. Ha nincs eltérés a kettő között, akkor tovább folytatom a tesztet éles számlán csökkentett kockázattal, majd csak ez után futtatom a rendszert normális kockázattal.
Optimalizálás után a rendszernek jövedelemzőnek kell lennie más időszakokra is, amikre nem optimalizáltam, és más instrumentumokra is PARAMÉTEREK VÁLTOZTATÁSA NÉLKÜL. Ha nem így van, akkor nem jövedelmező a stratégia, csak a túloptimalizálás miatt tűnik jövedelmezőnek az adott időszakban az adott instrumentumra.
Ez a sok backteszt rengeteg munkát igényel, ezért szerintem igenis célszerű leprogramozni.
Idézet:
zolih eredeti hozzászólása
nekem ez úgy tűnik mintha különböző módokon akarnák befolyásolni a matematikát (vagy védekezni ellene). Gondolom egy szitunak van egy várhatóértéke (pl egy aktuális setup x%-ban ezt csinálja, y%-ban amazt, ha x% jön be akkor azon belül z%-ban ennyi hoz,..stb) akkor nem tök mindegy hogyan bűvészkedem a számokkal , hosszútávon úgyis ugyanaz jön ki és maximum csak abba lehet igy beleszólásunk hogy mennyire ingadozzon(milyen mértékű profitok, drawdown-ok legyenek) az egyenlegünk.
Arra emlékeztet mikor még anno pár éve semmit sem tudtam a sportfogadásról és azzal próbáltam előnyt kicsikarni hogy ezerféle kötéskombinációkat próbálgattam, de persze a hosszútávú eredmény ugyanaz lett és csak az odáig vezető út változott (pl. sok kis nyereség után nagy bukó, vagy nagy nyereség után sok kis bukó )
|
Én is hasonlóan látom a dolgot. Amíg nincs előnyöd a piachoz képest, addig hiába bűvészkedsz a kockázat mértékével, karakterisztikájával, nem lesz hosszú távon nyereséges a stratégiád. Ugyanúgy, mint ahogy ruletten sem lehetséges játékosként nyerő stratégiát készíteni.
Idézet:
archenius eredeti hozzászólása
Az egyik legfontosabb dolog, hogy kivedd a kockázatot a kereskedésből. Erre jó a részzárás, vagy a stop módosítás. Ezt mindenki máshogy oldja megy, ezért van rá sok-sok egyéni megoldás.
|
Nekem az a legfontosabb dolog, hogy a stratégiám jövedelmet termeljen. Ha ebben megakadályoz az, hogy ha korán kiveszem a kockázatot a kereskedésből akkor nem teszek olyant. Ha azonban megtehetem ezt a várható profit jelentős csökkenése nélkül, akkor természetesen azt teszem.