Idézet:
smk eredeti hozzászólása
Amíg egy ország/szektor/világ gazdasága folyamatosan erősödik, addig az azokat érintő cégek részvényeibe való diverzifikált befektetés is nyereséges lesz. A világ gazdasága már jó ideje folyamatosan fejlődik kisebb nagyobb megtorpanásokkal, de semmi nem garantálja, hogy mindig így lesz.
Egy nagyon profi befektetési alap kezelői kicsivel pontosabban, gyorsabban felmérhetik, hogy mely részvények fognak a többinél jobban teljesíteni, mint az említett majom. Ezzel magasabb hozamot érhetnek el a véletlenszerű befektetéshez képest. Ha azonban rámozdulnak egy részvényre mert az az árához képest jobbnak tűnik, akkor annak elkezdik felfelé nyomni az árát. Így nem tudnak korlátlanul nagy profiot faragni az előnyükből. Tehát, ha egy cég részvénye épp 80ba kerül, de úgy ítélik meg, hogy megér az 100at is, akkor a vásárlásaik miatt a cég értéke előbb utóbb felmegy 100ra. Hosszú távon a cég értéke követni fogja a profi elemzők által meghatározott értékeket.
Neked, mint befektetőnek, azt kell mérlegelned, hogy egy managgelt befektetési alap vajon fog e annyi többletet hozni a piaci átlaghoz képest, mint amennyivel magasabbak a költségei. Egy bef alap kezelőiről viszont igen nehéz eldönteni, hogy ügyesebbek e mint egy majom. A múltbeli teljesítményük ugyanis nem csak az ügyességüktől, hanem a szerencséjüktől függött. A múltbeli szerencse pedig nem befolyásolja a jövőbeni szerencsét.
Ezek miatt én buy ad hold befektetés esetén az alacsony költségű nem managelt befektetési alapokat preferálom, mert jobban bízom az olcsó majomban, mint a drága "szakemberben".
|
engem legjobban az zavar, hogy pl ing usa indexkövető alap, pontosan ugyanúgy mozog mint az usa index, persze ez van a nevében is, de én anno vártam volna egy kis plusszt, mert ugye ezt csökkenti még a kezelési költség is, így jóval gyengébb mint maga az index. Én meg azt hittem, hogy az esésekből kevésbé veszi ki a részét, mármint longban ülve, egy profi álltal kezelt alap.