Idézet:
StLui eredeti hozzászólása
engem legjobban az zavar, hogy pl ing usa indexkövető alap, pontosan ugyanúgy mozog mint az usa index, persze ez van a nevében is, de én anno vártam volna egy kis plusszt, mert ugye ezt csökkenti még a kezelési költség is, így jóval gyengébb mint maga az index. Én meg azt hittem, hogy az esésekből kevésbé veszi ki a részét, mármint longban ülve, egy profi álltal kezelt alap.
|
Én chinamaxot nézegettem még 1-2 éve, ott viszonylag szabadon garázdákodhattak az alapkezelők hogy mennyi legyen a részvény-kötvény arány. Más hasonló alapokkal való árösszehasonlításból én azt a következtetést vontam le, hogy végigülték részvényalapban a 2008as nagy esést, aztán "rájöttek", hogy ez az esés folytatódni fog, ezért 2009 elején jelentősen csökkentették a részvények arányát, így kimaradtak a 2009 első felének emelkedéséből.
Ennél már jobb, ha a részvényalap kötelezve van arra, hogy mindig legalább 90% részvéynt tartson... Annál meg még jobb, ha minimális költségű indexkövető ETFet veszel.
ing usa indexkövető alap helyett pl: NYSE:VOO-t. Nem tudom ING mennyi százalék költséget von le évente, meg beszálláskor, de ennek évi 0.06% költsége van, és ezért követi az S&P500 index árfolyamát.
Persze lehet szerencséd, és kifoghatsz olyan alapkezelőt, amelyik túlteljesíti az indexet a költségek ellenére is, de nem tudhatod előre, hogy melyik lesz az...