Hozzászólás egyedi megtekintése
Régi 2011-03-29, 21:21   #93 (permalink)
pjotr
Új tag

Összes hozzászólás: 28
Hírnév szint: 2
pjotr a hírnévhez vezető út elején jár.
Alapbeállítás

Idézet:
sidius eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
Kedves pjotr!

Tökéletesen jól tudod, az okot amiért a tőzsdéket létrehozták. Természetesen a spekuláció azonnal meg is jelent a tőzsdéken (holland tulipánhagymák?), és természetesen akkor sem és most sem igazán működnek azok az instrumentumok amelyeket a spekulánsok nem találnak meg. Illetve működnek, csak a grafikonjuk kis túlzással nagyjából olyanok, mint amiket a szívmonitoron láthatunk egy nagyjából élettelen szívvel. ...
Kedves Sidius!

Köszi, hogy válaszoltál!

A tulipánhagymák megvannak nekem is. Valóban, szinte azonnal megjelentek minden piacon a spekulánsok - igen, igazad van, még az autó piacon is - de továbbra is úgy gondolom, hogy azért működne nélkülük is bármelyik piac.
Jó hasonlat a magyar piac likvid ill. nem likvid papírjai, tényleg úgy néz ki egy kis forgalmú részvény papírja, mint egy EKG görbe, de azért ott van az a görbe és ez a fontos! Van vevő és van eladó, akkor is, ha nincs spekuláns!
Az 1000 Ft-ból hogyan lesz 2000 Ft. példád szerintem azért nem jó, mert nem azért 1000 Ft. egy részvény ára induláskor - direkt nem IPO-t írok, mert amikor még nem voltak spekik nyilván nem is úgy működött ez sem, mint ma - mert valaki kitalálta, hogy legyen 1000 Ft., hanem annyi az egy részvényre jutó vagyona a cégnek (leegyszerűsítve). Alap esetben nem attól lesz 2000 Ft., mert a spekulánsok felhajtják az árát, hanem azért, mert a reál gazdaságban betöltött értékteremtő szerepe révén nő a cég értéke, ergo a részvényeinek értéke. A keresletet pedig - a befektetők körében - a magasabb osztalék fizetés és a megemelkedett valós érték hozza! Ebből persze nem lesz mai értelemben likvid egyetlen cég piaca sem, de mint már abban megegyeztünk ilyen szintű likviditásra spekulánsok hiányában nincs is szükség.

Az, hogy valamely piacon szükségleti cikkek cserélnek-e gazdát vagy sem, szerintem teljesen irreleváns annak tekintetében, hogy működhet-e a piac spekulánsok nélkül. Végül is a narancslé, a kávé, a kakaó, de főleg a cukor és a búza szintén szükségleti cikk, aminek ugye végképp tökéletesen működő piaca lenne spekulánsok nélkül is, oszt mégis...

Spekulánsok nélküli piacokon az árak a cégek, ill. termékek valós értékéhez sokkal-sokkal közelebb állnának, mint a spekulánsok által (+-) túlfűtött piacon.
Abban teljes mértékben egyet értek veled, hogy a deviza piacon a legnagyobb spekik a bankok. Sőt! Szerintem mindegyik piacon a legnagyobb spekik a bankok, alapkezelők, hedge-fundok, s csak messze utánuk a magánszemélyek. Tök mindegy a szereplő "mérete", a szándéka teszi spekulánssá. Viszont attól, hogy a bankok a legnagyobb spekik a deviza piacon nem értem miért kellenének a működéséhez! Konkrét példával: az amerikai farmer elad a francia péknek 1000t gabonát. Akkor itt nyilván lesz deviza ügylet, amihez nem igazán kell a bank spekulációja, csupán a konverziós szolgáltatása némi jutalékért (aka pénzváltó). És a mai világban bőven van annyi cserebere pénzért, ami ezt fenntartja.
Egy "normális" spekuláció nélküli (ha úgy tetszik "fingreszelés" nélküli) világban a bankok a betétesek pénzével nem spekulálnának, hanem összegyűjtve hatékonyabban kihelyeznék a reál gazdaságba működni. A marzsuk meg nem derivatív vagy mittudomén milyen ügyéleteken lenne, hanem valós értéknövekedésből lecsippentett jutalékból.

Persze jól tudom, hogy ilyen világ ha volt is valaha, amíg a jelenlegi pénzügyi-gazdasági rendszer össze nem omlik teljesen, nem lesz! Sajnos/nem sajnos addig mindez csak elmélet, fikció!

Viszont érdekelne még a véleményed az előző hsz-em első 2 bekezdésében írottakról is!
pjotr nem elérhető   Válaszol idézettel