Sok olyan is van aminek növekedik az értéke és osztalékot is fizet XOM hozott több mint 30%-ot fél év alatt és osztaléka is van. Szerintem a legnyugisabb pl a XLI, XLE, XLK etf-ek...de én, ha hosszabb távra fektetnék indexekbe akkor a SDY jó lehetőség lenne az USA piacra. Ezen kívül esetleg egy EWG német index, EWY dél-koreai is jó lehet hosszú távon. Ezekkel szerintem nyugodtan lehet a Gábor átlagolós stratégiáját is alkalmazni avagy minden évben X Ft-ot hozzá rakni.
De persze vannak a REIT cégek is akiknek kötelező a profit 90%-át vissza adni a részvényeseknek. Ez szuper amíg a kamatok nem emelkednek nagyon. Pl, AGNC 19%-os éves osztalékkal nem rossz.
Elolvastam ma reggelire ezt a topicot. Érdekes volt és sok jó dolog van benne. Tetszett az economist kicsit szemet nyitó írása mert igaza van sokmindenben, de abban biztos, hogy itthon nagyon a technikai kereskedés felé hajlott a mérleg nyelve. Én nem nagyon használom, de azért van pár dolog amire figyelek mert sokminden az árban benne van és látható.
Gábor átlagolós dolga se szörnyű jó etf-nél és pár cégnél, de ezt is csak okosan lehet csinálni és kell, hogy legyen egy pont ahol bedobod a törölközőt ami nem nulla. Ha olvasod ne vedd sértésnek, de sokmindent nem láttál még. Az szép, hogy az Oti lement majd fel...én is benne voltam és átlagoltam magamat...de a Citi Bank a mai napig nem ment fel és 1/10-én áll...rengeteg más céget írhatnék még amire ez igaz és se te se én nem tudtam volna kiszűrni egy csaló Enron-t, Lehman-t, Appolo Group-ot...stb.
A nap végén ez a quote remek volt

"A Bukásod valószinüsége = Stressz*Tökeáttét*Pozicióméret. Tegnap beírtam a blogomba én, hogy kezdtem és mennyit buktam...és az biztos, hogy tisztelője lettem ennek.
Javítsatok ki pl HW Trader, Sidius, ha nincs igazam, de lemerem fogadni, hogy nem 1:10-es tőkével nyitjátok meg a pozikat. Olvastam Sídius te utána ráépítesz és szép amikor sikerül, de azért a piac sokszor nem trendel ilyen szépen mint az elmúlt 3 évben. De ilyenkor is voltak tavaly görög hírekre le 10%, technikai short nyitható lett volna, majd másnap DOW +400 pontban nyitott és kivégezte mindegyiket.
Már írtam, de szerintem a tőzsde az esélyek saját oldalunkra való döntéséről szól. Ezt lehet opciókkal, értéket vesztő dupla, triple etf-el, fundamentálisan olcsó cégekkel, hírekre való spekulációval, volatilitás kihasználásával növelni. Ez is spekuláció és sose biztos, de jobb mint a semmi és nekem működik általában.
Valaki írta, hogy neki a 80%-os éves hozam teljesen normális és nem is sok. Leírhatnád, hogy csinálod. Engem is érdekel a spekulációd

Volt ilyen évem, de nem a jellemezők közé tartozik
Az viszont biztos, ha valaki 10 ezer dolláros tőkével longol egy lotos eur.usd 1:10-es tőkével 1%-os azaz 10 pipes SL-el annak a számomra rosszabb a hosszú távú spekulációs esélyei mint mondjuk Gábornak aki vesz 5000-en 100db Otit, ha lemegy 4500, 4000 és 3500-on is, így 4250-es átlaggal van befektetve és 30%-os esést élt eddig túl igaz 15%-os minuszban ül. Matematikailag nem tudom bizonyítani, de általábban ilyen nagy esések után is van korrekció, ha megy is tovább amiben kilehet ugrani.