Hozzászólás egyedi megtekintése
Régi 2009-02-06, 14:11   #1 (permalink)
TheElf
Tag
 
Csatlakozott: 09-02-06
Összes hozzászólás: 71
Hírnév szint: 10
TheElf elindult a hírnévhez vezető úton.TheElf elindult a hírnévhez vezető úton.TheElf elindult a hírnévhez vezető úton.TheElf elindult a hírnévhez vezető úton.TheElf elindult a hírnévhez vezető úton.
Alapbeállítás Az érdeklődés vezérel...

Kis hazánkban sajnos a többség pénzügyi analfabéta. Igaz ez nem saját vélemény, de nem szeretnék a többséghez tartozni. Inkább tartozom ahhoz a kisebbséghez, akit felháborít, milyen irányban is haladnak adolgok ebben az országban. És nem a pártpolitikáról lesz szó, csak úgy a politikáról általában, bgízom benne, hogy értelmes emberek között ez lehetséges.

Kis hazánk utóbbi 20 eesztendejére egy dolog sajnos naagyon jellemző, mégpedig az, hogy az állam bácsi a felelőtlenséget jutalmazza. Nem kötöttél biztosítást? Semmi baj, az állam bácsi kisegít, és még jobban is jársz mint aki volt biztosítva. Felelőtlenül devizában vettél fel hitelt? Állam bácsi kisegít.

Aki a biztonságot választotta nem kap semmi előnyt a biztosítási díjért, a magasabb THMért cserébe, mert állam bácsi a birkákat támogatja. A politikus vezető is lenne, aki a maga eszközeivel a helyes út felé terelget minket. Sajnos úgy látszik a helyes út helyett a felelőtlen hülyék útja kerül támogatásra, és a gazdaságpolitikánk hosszabb idő óta felelőtlen.

Miért magas nálunk az öröklakások aránya? És ehhez a lakossági hitelállomány? Mert a saját lakhatás céljára való lakásvásárlást támogatja az állam, a bérlést, bérbeadást (és a szolgálati lakásokat) nem. A hitellel röghözkötött munkavállaló nem tud költözni, ez pedig a közlekedés helyzetével struktúrális munkanélküliséghez, és pocsk volumenhatékonysághoz vezet.

Kis hazánkban a többség nem tudja, hitelt felvenni leginkább akkor éri meg, ha az ígs megszerzett pénz nálunk hasznot termel. Még az autós újságírók sem jól kezdenek hozzá, ha ki kell számolni körülbelül mennyibe kerül egy 3as BMWt 5 évig használni.

Ez komoly baj, de a megoldás egyszerű: Gondolkodni kell. Legalább a gazdasági híreket elolvasni, és tudomásul kell venni, hogy ezek fontosabbak mint az, hogy Kiszel Tünde milyen színű bugyit vett tegnap. Egy időben megpróbálkoztam a hírek, a saját spekulációm alapján egy bloggel, de rájöttem, ilyen témájú blogot akkor, olyan környezetben nem volt értelme elindítani.

Azóta a saját fórumomon próbálom meg a hozzám hasonló hozzá nem értőket gazdasági témájú hírek böngészésére, tőzsdei részvényárfolyamok figyelésére, gondolkodásra, némi spekulációra, játékra bírni. Szívesen látok bárkit aki ebben részt venne. Ott is vBulletin fórum softwaret használunk, ennek a 3.0s verziójától a 3.8-ig szinte mindent használtam, mindkét hivatalos kiegészítéssel együtt.

Ahogy a címben is írtam elsősorban az érdeklődés vezérel, az, hogy egyes folyamatokat mennyire tudok előre látni, sokan hasonló okból fogadásokhoz, játékhoz hasonlítják a tőzsdét, de számomra a megismerés egy eszköze is.

BÉT kicsi piac, így kiszolgáltatottabb, ezért elsősorban az NYSE maradt a próbálkozások terepének. Emlékezetes bukásra nem emlékszem, pedig biztos volt bukás is. 3 oknál fogva nem emlékszem erre: Az egyik a motivációm. A másik, hogy nagyon sokszor igyekszem felkészülni több féle eshetőségre így jött jó hír is... A harmadik: akadnak tervezett vesztességek is.

Hamar megtanultam, hogy sok döntés kapcsán fel kell tenni a kérdést: Mi van, ha mégsem? Többféle lehetőségre is érdemes felkészülni. Ezt pedig csak úgy lehet, haelfogadod, egy-egy papíron törvényszerűen vesztesz, de összességében többet nyersz mint a vesztességed.

Válság: Nagyon szemtelenség azzal jellemezni, hogy számomra elsősorban érdekes, másodsorban rengeteg jó példát jelent jellemző helyzetekre. És tanulságos is. Sokat segített abban, hogy megtanuljak felkészülni arra: Mi van, ha a várt események nem következnek be, vagy nem úgy következne be, esetleg nem a várt időpontban következnek be.

Megtanultam sokkal több szempontot mérlegelni, szerencsére eddig olcsó iskola / játék a tőzsde... Hiszen egyellőre pluszban vagyok.

Utoljára módosítva: TheElf által : 2009-02-06 14:15
TheElf nem elérhető   Válaszol idézettel