Szerintem elsősorban nem a shanghaji, hanem a honkongi tőzsdével érdemes foglalkoznunk.
A magyar és más külföldi befektetők pénze –tudomásom szerint- túlnyomórészt a hongkongi tőzsdén vannak kínai társaságok részvényeibe befektetve, ugyanis a külföldi befektetők a shanghai tőzsdén csak igen korlátozott mértékben és feltételekkel fektethetnek be, ezért a befektetési alapok többsége többnyire Hongkongban vásárol kínai H-jelű részvényeket.
(lásd pld.:
http://209.85.129.132/search?q=cache...&ct=clnk&gl=hu)
Úgy tudom, hogy jelenleg a P/E ráta a Hongkongi tőzsdén az idei várható nyereségekkel számolva 15 körüli, -ami az ottani hosszú távú átlag P/E mutatónak felel meg és az ottani várható 15-20% körüli éves profitnövekedési rátával kb. 0,75-1 körüli PEG mutatót (P/E osztva a növekedési rátával) jelent, ami elég alacsony érték a nyugat-európai tőzsdékhez és az amerikai tőzsdékhez képest. (Ettől függetlenül persze lehetnek még indexcsökkenések.)
A Kínában befektető magyar unit-linked alapok elmúlt havi teljesítményét megnézve is látszik, hogy az nagyjából a hongkongi tőzsdéhez igazodik, azaz csak kb. 4-6 %-os csökkenést mutatnak az elmúlt 1 hónapban, éppúgy mint a hongkongi tőzsde, ellentétben a shanghai tőzsdével, ahol 20% körüli esés volt.
Véleményem szerint a hongkongi tőzsde jelenleg sem túlértékelt és többéves távon jelentős növekedésre lehet számítani.
Ha pedig valaki konkrét kínai részvényeket akar vásárolni és nem alapba akar fektetni, akkor arra ott van a new yorki tőzsde, ahol a "Halter USX index" tartalmazza az ott bevezetett kínai részvényeket, ha jól tudom, kb. 100 részvényt.