Téma: A Stratégia
Hozzászólás egyedi megtekintése
Régi 2009-02-06, 23:36   #4 (permalink)
eszpe
Tag

Összes hozzászólás: 80
Hírnév szint: 4
eszpe már tett lépéseket hírnevének öregbítése felé.eszpe már tett lépéseket hírnevének öregbítése felé.
Alapbeállítás

Nem mondanám, hogy az ár alá konkrétan 10% a stopp loss. Szerintem ez sokkal bonyolultabb, és nem lehet egyértelműen százalékosítani így. Sokan azt mondják, hogy a jó stop szint meghatározása művészeti ág. Mondjuk ez meg a másik véglet.

A stop szintről könyv fejezetek szólnak, de egy kis nyúlfarknyi vélemény talán idefér.
Ki hol szokott megbízást leadni? Én speciel legtöbbször vételt szoktam, alig volt short megbízásom. Venni pedig vagy az általam gondolt támasz közelében, vagy az általam gondolt ellenállás felett, ha kitörésnek tűnik a dolog. Ha támasz felett vettem, akkor támasz alá rakom nem sokkal, ez max 2-3% a támasztól, van amikor még kevesebb is. Ha kitörésbe veszek bele, akkor ugyanez, csak a kitörési szint alatt nem sokkal.

Ilyenkor két eset történhet a stoppal:
1. Jó stop szint, aktiválódik, kint vagy, árfolyam le (vagy fel, ha short), az a lényeg, hogy megóvtad magad egy nagyobb bukótól. Lentebb visszaveheted.
2. Rossz stop szint, stoppodat kiütik, árfolyam megfordul és el. Te meg vered a fejed a falba, hogy ezt megint benézted. Már nincs papírod, nézed ahogy megy fel (vagy le) és vissza már nem veszed (adod). Na ez elég szar érzés tud lenni, és emiatt hajlamos az ember nem stoppolni. Jobban félünk, hogy kimaradunk a kaszából, mint hogy elbukjuk a pénzünket. Milyen fura nem?

Hazudnék, ha azt mondanám, hogy engem még nem ütöttek ki a nagyspekik a stoppomból. Jó párszor már, de sebaj. Viszont sokkal többször sikerült nem beragadnom, és kiülnöm atomnagy bukókat. Ez meg többet hozott (tartott meg).
Például, ha tudom, hogy pár napig nem tudok ránézni az árfolyamra, akkor vagy likvidálom a pakkomat, vagy ha az nem éri meg, akkor tutira berakok egy stoppot, így kevésbé érhet meglepi.

De még a stop loss sem 100% garancia, mert nyithat akkora réssel egy papír, hogy átugorja a stoppodat, akkor meg szintén beszívtad.

Utoljára módosítva: eszpe által : 2009-02-06 23:39
eszpe nem elérhető   Válaszol idézettel