Hozzászólás egyedi megtekintése
Régi 2011-10-27, 10:57   #10 (permalink)
sidius
Szenior tag

sidius logója

Hely: Pillanatnyilag Magyarország.
Összes hozzászólás: 1.369
Hírnév szint: 5
sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.
Alapbeállítás

Nagyon súlyos következményei lennének, mivel ez már nem egyszerű leminősítés, hanem átkerülés a "befektetésre nem ajánlott kategóriába".

A részvények esetében az első megrázkódtatás után szerintem, ismét a vállalati teljesítmények kerülnek előtérbe. Vagyis ilyenformán némileg immúnisak lehetnének a leminősítésre, ha egyébként jó teljesítményt nyújtanak, vagy jók a kilátásaik. Ámde a kiszámíthatatlan gazdasági politika összeköti őket az állammal, hiszen például a MOL esetében nagyon jól tudjuk, hogy számtalanszor belenyúl az állam, vagy például a Richter esetében nem tudhatja a befektető, hogy valamilyen gyógyszerkasszás különadóval mikor vágják haza a teljesítményét, és még sorolhatnánk. Tehát szerintem a részvények is megsínylik, de ettől még teljesíthetnek jól.

A kötvény vagy állampapír piacon a hatás sokkal durvább lesz. Ki a fene akar pénzt rakni egy olyan országba amelyiket folyamatosan leminősítenek? Ki akarja egy olyan országnak az állampapírjait venni és ezzel finanszírozni az országot amelyet nem ajánlanak befektetésre? A hatás az lesz, hogy a külső piacokról hatalmas felárral kaphatunk csak pénzt (ha egyáltalán kapunk). Ez azonnal megdobja az államadósságot.

Mint ahogy az is, hogy a forintot ütni-vágni fogják, ahol lehet szabadulnak tőle és ezáltal szintén nagyon nehéz lesz a finanszírozás, ha egyáltalán lehetséges lesz. Ha nem akkor lehet menni az IMF-hez kuncsorogni, akit nem is olyan régen még úgymond a "Nagy Gazdasági Szabadságharcban" kivágtunk az országból. Természetesen ők segíteni fognak, csak hát a feltételek lesznek kicsit mások, mert ugye eljöhet az idő, hogy a fagyi visszanyaljon.

Született egyébként néhány cikk ezzel kapcsolatban, amelyek foglalkoznak az esetleges következményekkel. Mint például ez:

http://www.netfolio.hu/befektetesi_t...vliba_kerulunk

Volt egy másik amely a görög, ír, portugál példán keresztül mutatta be a következményeket grafikusan ábrázolva és magyarázatokkal alátámasztva, csak sajnos nem mentettem el. Talán tegnap vagy tegnapelőtt olvastam. Hogy mennyire súlyos dolog tud lenni azt jól szemlélteti ez:

http://www.vg.hu/gazdasag/titkositan...na-oket-360698

Az biztos, hogy "aki a pénzt adja, a nótát az húzatja" Ez ellen ugyan lehet ágálni, csak az a kérdés, hogy van e értelme.