Idézet:
MIKXI eredeti hozzászólása
Hát igen Andre Kostolany alias KOSTO is ezt valja és jó magam is Hogy Pszichologia az egész A-tol Cetig.
90% pszichologia 10% matek.
EZ TÉNY
Üdv Mikxi
|
Nem tény egyáltalán. Főleg így nem, hogy 90% pszichológia és 10% matek. Sőt a matek egyáltalán nem igaz, mert tulajdonképpen a négy alapműveleten kívül nincs is másra szükség, (hacsak nem akarsz mondjuk programozó matematikusként robot kereskedő programot írni). Talán még bele lehet keverni némi valószínűség számítást meg egy kis százalékszámítást (bár ez utóbbi szintén megoldható alapműveletekkel). Ennyit a matekról.
Tehát a tőzsdéhez szerintem a következő dolgok kellenek feltétlenül:
1.Önmagunk ismerete és a megváltozás képessége. Ezt nevezhetjük pszichológiának is. Biztos vagyok benne, hogy az emberek nagy része nem ismeri rendesen saját magát, de az még biztosabb, hogy megváltozni még annál kevesebben képesek. Én magamról úgy érzem, hogy ez alatt a több mint 11 év alatt amit a börzén töltöttem, sokat változtam, de sajnos nem eleget, de hiszem, hogy rajta vagyok az úton.
2. Stratégiában való gondolkodás. A tőzsdén egy jól felépített komplex stratégia szerintem elengedhetetlen, és ennek szinte mindenre ki kell terjednie. A stratégiát le kell bontani részelemekre, ezek a taktikai lépések. Tehát a mit, hol miért, minek kérdése. Ha ezek nincsenek részletesen, pontosan megtervezve akkor nincs stratégia, és ha nincs stratégia akkor nincs esély a profitra, csak ad-hoc kereskedés. Még így is az esélyt növeljük alapvetően a nyereségre, de garanciák nincsenek semmire. Hogy miért nincs gari? Mertaz események játszhatnak ellenünk bármikor, másrészt pedig ott a harmadik legfontosabb tényező ami már itt említve lett. A stratégiáról pedig annyit, hogy mindenki gondolkodjon el azon miért oktatják egyetemi szinten a stratégiát. Én ebből a szempontból annyiban érzem magam szerencsésnek, hogy soha nem voltam még alkalmazott, csak vállalkozó, tehát mindig kellett valami elképzelés arról, hogy mit is akarok csinálni magammal és hogyan.
3. Hit, önfegyelem. Az elöbbiek semmit sem érnek, ha nem hiszünk rendületlenül abban, hogy megvalósíthatóak ezek. Könnyű hinni, amikor nyerésben van az ember, de sokkal nehezebb amikor éppen kifog egy bukó szériát. Megrendül az ember bizalma. Tényleg jól csinálom? Jó a módszerem? Hiába tudja azt az ember, hogy a valószínűség mellette szól, hogy eddig is ezzel a módszerrel keresett pénzt, hogy évekre visszatesztelt rendben lévő módszere van, hogy ami működik kicsiben az működik nagyban is. Amikor bent van a gödörben az ember, csak a hit az ami kiszedi onnan és a rendíthetetlen fegyelem. Mondok egy példát ami most éppen nem tőzsdei, mert hála a trendelő forex piacnak, most éppen nem vagyok gödörben. De talán említettem már, hogy szoktam sportfogadni is, ami szerintem nagyon hasonlít a tőzsdéhez, és még véletlenül sem szerencsejáték. Az a rulett. Mostanság éppen teniszben nyomulok és jó esetben kb 70% arányban el is találom 1,50 feletti oddsokkal. No ebben a hónapban is jól kezdtem, fél hónap után már 20% feletti profitban jártam, amikor beütött a krach, és nem hogy 70%-ot nem tudtam eltalálni, de még 50%-ot sem. Vissza is adtam a profitnak több mint a felét kb 5 nap alatt. DE sikerült kijönnöm a gödörből és ezt csak a hitnek és a fegyelemnek köszönhettem. Tudtam, hogy képes vagyok a 70%-os találati arányra, csak jött egy hullámvölgy (ami tulajdonképpen nem is volt veszélyes, hiszen még sikerült profitban maradnom), amit túl kellett élni. Na most ezt konvertáljuk át a tőzsdére, mert itt sincs ez másképpen, mivel mint mondtam a tőzsde és a sportfogadás véleményem szerint magasabb rokonsági fokban van mint ahogy elsőre látszik.
Lényeg, hogy szerintem ezek alapvetően kellenek a tőzsdéhez. Persze kell még pénz, meg jó platform is, meg jó bróker, de hát ezek nem annyira életveszélyes feltételek, csak jó ha vannak, mert nélkülük nehezebb.
De azért messze nem olyan egyszerű ez, hogy 90% pszicho, és 10% matek, vagy 100% pszicho mint Kostolanyi szerint. Én tisztelem az öreget, de tudni kell, hogy ő inkább volt befektető tipusú spekuláns aki évekig sőt volt eset amikor évtizedekig birtokolt egy papírt, mire profitot csinált lásd orosz államadósság levelek vagy éppen a világháború után a Fiat részvényei. Szóval teljesen másképpen tőzsdézett. Például nála a technikai elemzésnek és a rövidtávú spekulációs hullámoknak semmiféle szerepe nem volt, márpedig ez teljesen más mentalitást feltételez szerintem, de cáfoljatok meg ha nem így van.