Idézet:
TheElf eredeti hozzászólása
eszpe: Gyakorlati szinten nem foglalkoztam, leírtam, hogy számomra a tőzsde azért fontos, mert a többi speki jó társaság, és a tőzsde pedig játék és iskola egyben... Fogom én hagyni, hogy a gép elvegye a játékomat? 
|
Kár, pedig reméltem, hogy van némi gyakorlati ötleted, algoritmusod. Érdeklődöm a terület iránt, tudom, hogy vannak működő rendszerek, még itthon is. Csak sajnos még nem volt módom személyesen megismerni egyet sem.
Idézet:
Nagyon nehéz olyan programot írni ami a hírekre is figyel, de nem lehetetlen. Az automata kereskedést ez a korlát nehezíti meg és teszi kockázatossá. De a technikai elemzés is pont ettől lehet kockázatos.
|
Nem gondolnám, hogy a híreket egy programnak figyelnie kéne. Ugyanis a hírek, amik esetleg hatással vannak az árfolyamra, meglátszanak az árfolyamban. A technikai elemzés nem épít a hírekre. Ha egy profi TA szakit beraksz egy hermetikus helységbe, és csak egy monitor van előtte, és az árfolyam a maga néhány adatával, az bőven elég. Hiszen a charton nyönyörűen látszanak a hírek is. Ugyanis egy hír akkor válik tényezővé, ha az emberek bármi jelentőséget is tulajdonítanak neki, az meg elég sok tényezőtől függ.
Idézet:
A hátránya: ritkán intelligens.
Egy kezdő kapcsán azt mondod, nem jó tapasztalat nélkül kezdeni, a gép aki szolgai módon tartalmazza a szabályokat, az nem használja a tapasztalatot (korábbi hasonló helyzetről szerzett információkat), sem a híreket (ismét egy információforrás), így információs hátrányban van.
|
Ezzel nagyon nem értek egyet.

Ugyanis az első kereskedelmileg is életképes algoritmus az 1990-es évek közepén 8 paraméter figyelésével működött, ami már akkor több profitot hozott, mint az emberi kereskedők.
Ugyanis nagy adattal bíró likvid piacon egy ember nem tud versenyezni milliszekundumok alatt döntő géppel. Persze fordított a helyzet egy kis adatú illikvid piacnál. De hosszabb időtávban továbbra is az emberé marad a jóslás (bár ki tudja meddig), de mint tudjuk az is csak jóslás.
Az újabb algoritmusok szerintem igenis, hogy intelligensek, számomra ebben az esetben annyit jelent ez, hogy öntanulók.
A gépek például kiszorították az embereket mégpedig a rejtett kereskedés területén. A vezető brókercégek többsége számítógépein úgynevezett mennyiség-súlyozott átlagár algoritmusokat futtat. Ezek felszeletelik a nagy tranzakciókat, majd korlátozzák a vásárlások és eladások számát az adott papír aznapi összes kereskedelmének adott hányadának függvényében. Az elv a fentebb már említett "ne keltsük fel a többi kereskedő figyelmét az általunk kipécézett részvénycsomagra" alapul. Azonban a leleményes programozók az általad említett genetikus algoritmusoknak hála darwini szükségszerűséggel turbózták fel mechanizmusokat.
Léteznek algoritmus figyelő programok, amik képesek megbecsülni az elrejteni kívánt ügyletben szereplő papírok összértékét. Vannak a ködösítő programok, amik véletlenszerűséggel próbálják átverni a fenti algoritmusokat.
Vagy például az orvlövész algoritmus, ami olyan sebességgel zavarja le az ügyletet, hogy mire neked az az eladó feltűnt már a könyvből eltűnt

A piaclikviditást figyelő algoritmusok meg csalival halásszák a zavarost, amivel az adott hely likviditási és profit lehetőségeinek rátáját határozzák meg.
Az USA-ban már irdatlan háború folyik, a gépek háborúja. Ahol már azzal is foglalkoznak, hogy az adott szerverek fizikailag mennyire vannak közel vannak a forrásokhoz, ezzel is milliszekundumokat lefaragva. Mert ezen a szinten már ez is számít!
Persze ez más világ, nyilván én sem szeretném feladni a játék örömét, de a profitot szeretném maximalizálni.