Sziasztok!
Meg tudja nekem valaki magyarázni az alábbi dolgot, ami ma történt a tőzsdei tranzakcióim elszámolását illetően?
(Az egyszerűség kedvéért a mennyiséghez mindenhova x-et írok, mivel az mindig ugyanannyi volt a tranzakciók során.)
MTELEKOM

2009.12.30-én vettem
722 Ft-ért x db-ot
2010.01.05-én ez történt:
-
10:27-kor eladtam
735 Ft-ért a teljes meglévő (x db) mennyiséget.
(Normál eladás, LIFO)
-
10:52-kor ugyanazt a mennyiséget (x db) visszavettem
733 Ft-ért
(DT vétel), majd
-
16:24-kor a teljes mennyiséget eladtam
739 Ft-os áron
(DT eladás, LIFO), de záróáron még akkor
-
16:39-kor szintén vettem
738 Ft-os áron x db-ot
(DT vétel).
Az eladási tranzakcióknál minden esetben LIFO készletpárosítás lett beállítva.
A fentiek alapján nálam x db 738 Ft-on vásárolt MTELEKOM részvénynek kellene lennie, illetve az alábbiaknak kell(ene) a nyereséglistámon szerepelnie:
beszerzési ár / eladási ár
722 Ft / 735 Ft
733 Ft / 739 Ft
Ezzel szemben a tőzsdei zárást követően a nyerséglistámon a
738 Ft-os vételi árfolyammal lett párosítva a 739 Ft-os eladási árfolyam és a meglévő MTELEKOM részévények
733 Ft-os bekerülési áron szerepelnek a portfóliómban.
Azt értem, hogy ha a LIFO helyett a FIFO-t használtam volna az utolsó eladási tranzakciónál, akkor 100%, hogy a 733-as áron vásárolthoz párosította volna a rendszer, de a LIFO beállításakor nem terveztem, hogy még aznap veszek ismét és egyébként is furcsának találom, hogy
egy long pozíció zárást (eladást) egy későbbi újabb long pozíció nyitással (vásárlást) párosít a rendszer.
Már nem először találkozok ezzel a - számomra furcsa - jelenséggel a zárást követően (nap közben minden "rendesen" jelenik meg), ezért remélem most tud valaki segíteni nekem, hogy most én csinálok rosszul valamit vagy a tőzsdei rendszer párosítja rosszul a tranzakciókat. (kicsit bosszantó is, mert így kevesebb nyereség lett ma számomra jóváírva, így holnap kisebb pénzből nyithatok pozíciót...

)
Előre is köszönöm a válaszokat!
Profitban gazdag napokat mindenkinek!