Hozzászólás egyedi megtekintése
Régi 2010-03-11, 11:49   #23 (permalink)
Attis
Tag

Összes hozzászólás: 75
Hírnév szint: 3
Attis már nem kispályás.Attis már nem kispályás.Attis már nem kispályás.Attis már nem kispályás.
Alapbeállítás

Igen érdekes téma. Jó volt végigolvasni és kicsit sajnálom, hogy mostanában leült.

Mint gondolom sejtitek én sem vagyok a spekuláció híve. Befektetőként vagyok jelen a piacon. Abból is amolyan botcsinálta fajta.
Elemezgetek a magam eszével és próbálok a banki kamatoknál magasabb hozamot elérni.

Már sejthetitek, hogy ha azt mondom 2 részre oszthatók a tőzsdei szereplők melyik 2 lesz az.

1. Akik pénzt akarnak keresni.
2. Befektetők.

Az első csoportba tartozók sok időt és energiát szánnak a tőzsdézésre. Sokukat a devizatőzsde érdekli. Technikai elemeznek, adott esetben használnak tőkeáttétet. A short ugyanúgy jelen van náluk, mint a long...
Igen magasak a kockázati tényezők, de ennek megfelelően a nullázástól a komoly jövedelemig minden előfordul a művelői között. Nem véletlen, hogy ők az aktívabbak a fórumon, hisz náluk a tudás az egyetlen módja a bukás elkerülésének.

Ezzel szemben a második csoportnak van némi pénze. Felvállal némi plusz kockázatot a nagyobb hozam reményében. Általában csak a BÉT papríjaiban gondolkodik. Plusz befekettési alapokban, államapírokban.
Meggyőződésem, hogy mostanában ez a csoport is jelentősen bővült, hisz 2000 Ft-os OTP árfolyam környékén sorok álltak az értékpapír számla nyitásnál.
Én ugyan nem szeretem, de ők a "háziasszonyok a tőzsdén" csoport.
Ők soha nem fognak a tőzsdéből megélni, de ha megvan hozzá a higgatdságuk, akkor többségükben jól járnak a tőzsdézéssel. A banki kamatnál magasabb hozamot érnek el.
Nullázás ennek megfelelően nincs is ebben a csoportban, ám komoly veszeteséget ők is könyvelhetnek el. Elsősorban akkor ha nagyon belenyúlnak valami katasztrofális papírba, vagy türelmetlenek (hányan kiszálltak 1500 alatti OTP-ből), esetleg idő előtt szükségük lesz a tőkéjükre és kénytelenek rosszkor zárni.

Abban igaza van a topiknyitónak, hogy míg a második csoport csoportszintű egyenlege pozitív, addig az első csoport egyenlege valószínűleg negatív. Én mégsem látom ilyen döntőnek ezt a dolgot. Aki sokat akar keresni annak csak az 1. csoport jöhet szóba, akárcsak annak akinek nincs komolyabb tőkéje. Aki nagyot akar nyerni, annak fel kell vállalnia a nagy kockázatot.
Én és szerintem még rengetegen mások pedig megmaradunk a pénzünk fialtatásánál. Ez egy teljesen másik dolog. Más csoportnak való. Azt sajnálom kicsit, hogy itt a fórumon ez a csoport alulreprezentált. Épp ezért kérem a tagokat, hogy tartozzon akár a spekuláns kalapba szóljon hozzá a BÉT papírjaihoz is. Még az se fontos, hogy fundamentális alapon, hisz egy kics technikai elemzés nekünk befektetőknek sem árt. Ha másért nem azért, hogy mikor érdemes beszállni egy részvénybe.

Köszi, hogy meghallgattatok.

Attis