Végre jó irányba halad a fórum. Én sem akarok nagyképű lenni, de mikor a Pluss500 – on a 3000 Ft-ből 6000 – et csináltam srácok osszák az észt, akkor szoktam néhány hét „fórum szünetet” tartani.
De most nagyon tetszik.
ALTERMANN, Péter köszönöm a bíztatást.
Idézet:
StLui eredeti hozzászólása
Így van, nem győzöm erre terelni az ismerősöket, hogy olvassák el legalább a napokban beírtakat
3éve küzdök lassan, több tanfolyamot megjártam, de a gondolkodásomat nem tudom sikerül-e és mikorra átállítanom a tőzsdére-forexre, pedig nagyon szeretném, és tulajdonképpen én sem voltam soha alkalmazott, kivéve az első fél évemet, de azóta eltelt 25év, és mégis nehezen megy.
a 3 évből az első félév csak ismerkedős volt, aztán 1,5 év, 2009-márciusig jött a brutál bukós szakasz, azóta pedig a szuperóvatos, lépni alig merős.
(és erre most megint elbizonytalanodtam, hogy erre a tanfolyamra elmenjek-e  )
|
StLui. Csak egy lépéssel, de előtted járok. „a szuper óvatos lépni alig merős” szakasz nálam egy éve véget ért. 2 dolog kellett hozzá. Egyrészt a stratégiámba vetett hit. Ez azt jelenti, hogy mostanában nem egy bukó keserít el, hanem, ha kihagyok egy belépőt. Ezt azzal sikerült elérnem, hogy szereztem egy backtesztelő programot. (ugyan az, mint a demo számla, csak nem kell napokat, órákat várnod a gyertyákra, hanem a space-el lépteted a gyertyákat az adott időtávon. HWTrader ajánl hasonlót a Metához is.) Találtam egy jó stratégiát. Ezen a programon teszteltem évekre visszamenőleg. Jó volt. Kerestem is. (Indikátor alapú volt). Majd ősszel teljesen elromlott. De semmi pánik. Fogtam ismét a programot és igyekeztem egy teljesen árfolyam alapú stratégiát találni. (
Köszönet Sidiusnak is a segítségért.) Sokat bajlódtam a találati aránnyal, mikor észrevettem, hogy a számlám gyarapszik a rossz arány ellenére. És a fenti kommentekből is kiderül, a találati arány nem minden. Tehát a stratégia elromolhat, csak időben észre kell venni és jobbat keresni. De nem kell túlbonyolítani. Nem különös zsenik a sikeres kereskedők sem. Gondolod, hogy egy átkokózott éjszaka után a nagymenő nekiáll valószínűséget számolni, indikátorokat értelmezni?

Rejtélyes összefüggéseket keresni? Nem! Rutinból nyomják a nem annyira, bonyolult jelekre. És inkább a kockázatkezelésük, mintsem a találati arányuk a döntő. Csak ehhez el kell jutni odáig, hogy van egy stratégiám, ami működik. És nem a monitorra tapadva „izgulni” és a nyerőket kis pluszban kicsukni.
A második dolog pedig (na, most lehet, sokan megköveznek) a póker. Hallottam pár helyről, hogy jó tréning, de hülyeségnek tartottam, hiszen azért valamennyire csak szerencsejáték. Mindenesetre csatlakoztam a pókeres barátaimhoz és komolyan vettem, hogy jó játékos legyek. A hasonlóságok: Ha jó lapot kapsz, be kell tenned a vakot, hogy megjátszhasd. Majd ha jól alakul a helyzet, akkor emelsz, tartasz. De ha látod, ez nem lesz a te leosztásod, akkor kis veszteséggel bedobhatod a lapokat. Marad egy csomó zsetonod, amivel megjátszhatod a következő jó lehetőséget. Nagyjából a pókerhez is az kell, hogy ne sajnáld otthagyni a már bennlévő pénzed, ha kezd rosszul alakulni a helyzet. Rezzenéstelen arccal bedobod a lapokat. És amikor tényleg egy jó helyzetben lesz részed, akkor is lesz még zsetonod megjátszani. Viszont ha nem csinálsz semmit, akkor a vak tétek miatt lassan elfogy a pénzed. Esetleg az ellenfélnek lesz behozhatatlanul sok zsetonja. Ezeknek az arányoknak, érzelmeknek a kezelésére jó edzés a póker. És egy este alatt annyi ilyen fajta inger ér, amennyi egy havi kereskedés alatt sem. Ráadásul, aki ügyesen játszik, láthatod, hogyan csinálja.