|
Új tag
Összes hozzászólás: 2
Hírnév szint: 0
|
Végigolvastam a topikot, szerintem ki kéne nyomtatni az egészet, és minden kezdő tőzsdésnek odaadni olvasgatni. Bakitomi története egyenesen "megrázott", üzenem neki, hogy sokkal rosszabb is van az életben mint minden megtakarításunkat elbukni. Örüljön, hogy van szép családja, (és legközelebb használja az eszét).
Kb három éve foglalkozom pénzügyekkel, ennek ellenére kezdő vagyok még, ritkán veszek, és azt is hónapokig/évekig szoktam tartani. Eddigi tanulságaim:
- Ne a reklámok hatására vegyél. Bankfiókban gyakran mutatnak profi elemzésnek tűnő brosúrákat, 75 fokos szögben emelkedő grafikonokkal, 40-50% hozamígérettel. Ha egy papír az elmúlt 2 évben töretlenül az ég felé tört, akkor azt nem szabad megvenni.
- Ne daytradelj. A napi kereskedés a profik asztala. A napközi finom mozgásokat sikeresen lekövetni nagy tapasztalatot igényel, gyakorlatilag semmi köze a hosszú távú trendekhez. Ezen felül egész nap gép előtt kell ülni és figyelni a változást.
- Ismerd meg a céget Lehet butaság, de mielőtt vásárolunk, érdemes 1-2 napot rászánni, és neten keresgélni a céggel kapcsolatos híreket. Nagy valószínűséggel semmi értelmeset nem fogunk találni, de lehet hogy pont kezünk közé akad egy másik elemzés, ami az ellenkezőjét jósolja az első (nagy hozamokat ígérő)-nek.
Nekem amúgy is az a véleményem, hogy aki először száll be a tőzsdére, az legalább 1 hónapig ne vegyen semmit, csak figyeljen, olvasson minél többet. Esetleg "képzelje el" hogy vesz X részvényből, majd tegyen úgy mintha tényleg megvette volna, kövesse a híreket, figyelje az árfolyamat. 15 perccel késleltetett adatok nagyon sok honlapon ingyen elérhetők.
- Nem mindegy, hogy milyen pénzt szánunk a befektetésünkre Teljesen más stratégiát követel, ha kölcsönvett pénzből tőzsdézünk, esetleg abból szeretnénk majd fél év múlva nyaralni menni, vagy az a megtakarításunk amiből a gyerekünknek vennénk majd lakást pár év múlva.
A nagybefektetők többsége nem saját pénzét forgatja a tőzsdén. Vagy kölcsönvették, vagy valamilyen alap (nyugdíj, befektetési alap, betét, stb) formájában jutottak hozzá. A lényeg, hogy előbb utóbb vissza kell adniuk. (Egész pontosan tudják is hogy mikor). Stratégiájukat erre építik fel. Egy nagy árfolyamzuhanás során a nagybefektetőnek lehet hogy el "kell" adni a részvényeit, míg a kezdő tőzsdés (akinek nincsenek hirtelen visszafizetési kötelezettségei) végignézheti az egész zuhanást, majd az azt követő emelkedést akár éveken át.
Természetesen csak akkor, ha hisz benne, hogy valaha visszaemelkedik majd a részvény.
- Készülj fel a veszteségre. Ez nem azt jelenti, hogy bukni szeretnénk, de a tőzsdézés kockázatos, akár a legbiztosabb befektetésnek tűnő részvény is fordulhat bukóba. (Összességében persze nagyobb valószínűséggel szeretnénk nyerni). Érdemes már a részvény megvétele előtt végiggondolni egy esetleges negatív forgatókönyvet, beleélni magunkat abba a helyzetbe, hogy papírunk fél év múlva már csak felét éri annak amikor megvettük, mit csinálnánk majd. Tartanánk tovább? vagy bukóban eladnánk az egészet?
Amúgy is fontos, hogy egy zuhanást tartósnak gondolunk e, vagy csak ideiglenesnek, amiből a részvény (akár évek múlva) visszaerősödhet. Esetleg még alacsonyabb szintre fog esni.
Ha csak átmenetinek (ami akár lehet több év is) gondoljuk az esést, akkor nem szabad önmagunknak ellentmondva eladni és realizálni a veszteséget.
Ilyenkor érdemes a híreket (még intenzívebben) figyelni. Derült e ki valami negatív hír a céggel kapcsolatban. Vagy általánosan zuhan az egész iparág minden papírja?
- Nézzünk utána a járulékos költségeknek, hogy milyen összegű tranzakciós, letéti, értékpapírszamla-díjakat stb. kell majd fizetnünk, a nyereségünkből mennyit adózunk majd. Lehet hogy a befektetésre szánt pénzünk nem éri el azt a szintet, hogy ezeket a díjakat kitermelje.
- Végül (bár ez így utólag már nem hiszem hogy sokat segít), hogy én miért nem adtam el az OTP részvényemet, amikor tavaly februárban 1300 Forint alá zuhant, és mindenki államcsődről, 800 Ft-os euróról és 500 Ft os részvényárfolyamról beszélt.
Mivel, ha tényleg bekövetkezett volna az amitől sokan tartottak, vagyis hogy az OTP bajba kerül, akkor egyedül az állam (nincs tőkeerős anyabank) állhatott volna a megmentő szerepébe, ami ismerve a költségvetési helyzetet a biztos államcsőddel lett volna egyenértékű. Ami után a forint teljes elértéktelenedése miatt már gyakorlatilag mindegy hogy betétben, részvényben, párnában, vagy bármiben tartottuk volna a pénzünket.
ezen kívül aki (tartós) 500 forintos részvényárfolyamot vizionált, annak abban is biztosnak kellett lennie, hogy a magyarországi hitelfelvevők túlnyomó többsége semmit nem tud majd törleszteni a lakás vagy egyéb hiteléből, 90% lesz a munkanélküliség, stb. Bár sok negatív hír volt, ennyire azért nem tűnt rossznak a helyzet, főleg hogy nyár óta (amikor 7 ezres érfolyamnál jártunk) annyira nagy változás nem történt a magyar gazdasággal.
Na úgy látom ezek csak LONG tanácsok lettek, majd a SHORT tippeket megírja más
|