"Egy trader tanácsai
Jó ha tudod, hogy a kereskedés 80%-ban pszichológia és csak 20%-ban stratégia. Tehát nem elég ismerned a piacot, amin kereskedsz, nem elég hogy legyenek kereskedési terveid, muszáj helyes pszichológiával rendelkezned, hogy kereskedési elképzeléseidet végre is tudd hajtani.
Sokszor megtörténik, hogy a trader érzi merre fog menni a piac, tudja, hogy lépnie kellene, azonban hezitál és pozíciót mégsem vállal. Ennek egyetlen oka van: a trader pszichológiailag még nem felkészült; nem bízik önmagában, fél attól, hogy döntése rossz lesz és veszít.
Ennek a félelemérzésnek a lélektana egyszerű: sorozatos vesztes kereskedés után negatív energia raktározódik el a trader agyában. Ez pont olyan, mint amikor valaki megfogja a forró tepsit és megégeti a kezét. Majd amikor hasonló szituáció történne vele, az agya automatikusan utasítja, hogy ne fogja meg a tepsit, mert megint megégetheti magát vagy, hogy ne nyisson pozíciót, mert akár veszíthet is.
Pszichológiailag mikor könnyebb egy új pozíciót nyitni, három nyertes vagy három vesztes kereskedés után? A legtöbben azt mondanák, természetesen nyertes kereskedések után, mert akkor jön meg az önbizalom. Ellenben, a profi számára nincs különbség, mert tudja, hogy
nincs összefüggés a múltbeli és jelenlegi kereskedés között. Egyedül az egyén tudata az, ami összekapcsolja a múltat a jelennel, és társít hozzá különböző érzéseket. Ha eljutsz arra a pontra, amikor tudod függetleníteni magadat negatív energiáktól, mint például félelem, akkor egyenes utad van a sikerhez.
Sajnos függetleníteni magadat negatív energiáktól nem egyszerű dolog, és pont ez teszi a kereskedést roppant nehézzé. Magadat kell megismerned majd legyőznöd, hogy profi legyél. A következő pár sort “Trader Mantra”-nak hívom. Ha elolvasod, akkor képet alkothatsz, mi kell a helyes kereskedési pszichológiához. Ha sokszor elolvasod, akkor jó úton jársz, hogy hamarosan felépítsd sajátodat. Ha hiszel abban, amit olvasol, akkor a siker nem fog elkerülni.
"Trader vagyok. Ahhoz, hogy sikeres legyek, személyiségemet és gondolkodásomat traderré kell változtatnom. Ezen a hosszú és nehéz úton eggyé kell válnom a piaccal és az árfolyammal. Emellett köszönetteljesnek kell maradnom minden drága leckéért, amit a piac tanít nekem, nap-nap után. Bármennyire nehéz, félre kell tennem az egómat és elfogadnom, hogy döntéseim majdnem fele rossz. Mentálisan fel kell készülnöm, hogy a spekulációban két eredmény lehetséges: nyereség vagy veszteség. Ahhoz, hogy profi devizatrader legyek, megtanulom, hogy a heves érzelmek elködösítik gondolkodásomat, és negatívan befolyásolják eredményeimet. Ezért muszáj kontrollálnom érzelmeimet, félelmeimet és kapzsiságomat. Alapvető kötelességem megőrizni hitem és kitartásom egy vesztes sorozat alatt, és megtartani hidegvérem és szerénységem egy nyerő sorozatban. Idővel megtanulom azt is, hogy ha veszítek, a hiba bennem van és nem a piacban. Ezért megtanulom tisztelni a piacot, és hallgatni hívó szavára. Tudom, ha türelmesen hallgatok, akkor a piac elmondja, hogy merre vezet a követendő út." "
http://nagysiker.hu/forex/tanacsok
Tényleg megszívlelendő mondatok ezek. Sokszor egy felkészült kereskedő sem tudja mi lehet a hiba. A legtöbbször a fenti dolgokban rejlik! Ha gondoljátok írok a célalkotásról, illetve arról, hogy én hogyan szoktam nekiállni a dolgaimnak! Például el nem tudnám képzelni az életemet megfelelő célok nélkül. Amúgy mindenkinek vannak céljai, csak sokan ezt nem tudatosítják magukban!