Szervusz Sidiusz!
Hogy ne legyen túl hosszú az irományom, ezért nem reagálok mindenre. Bocs, ha valami általad fontosnak vélt momentura elmarad a reakcióm.
Kedves Gábor!
Nálam valamiért nem jelent meg, hogy ebben a topicban beírás született! Nem értem miért!
Igen ez érdekes, néha nálam is ez van.
Lehet, hogy érdemes volna jelezni az oldal üzemeltetője felé?
Vagy a mi készülékünkben a hiba?
Nem véletlenül mondják az, hogy a tőzsde 80% pszichológia,
Annak aki állandóan bámulja a chartot, nem csoda. :-)
Mint ahogy az sem, hogy ugyan az a psziho hat az összesre aki bámulja.
Így az sem csoda, ha mind úgyanúgy cselekszik.
Nem?
lásd görög tragédia, amikor is hiába az Otp stabilitása, mégis megrogyott majd 20%-ot, mert hatott rá a tömeg rövid távú
pszichológiai beállítottsága
Ez tökéletesen igaz. Az emberi hülyeség határtalan. Ezen logia alapján álltam ott az összes Blu alatt, ami esett.
Jolesett :-)
Azaz a spekulánst ha jó a stratégia akkor nem tőzsde fogja megverni, hanem az a 80% pszichológia!
Bizony, ez is így van.
----
A Buy&Hold-al kapcsolatban hozzáfűznék egy értéknővelő/csökkentő tényezőt a spekuláción kívül:
Ez pedig maga a cég valós teljesítménye. Ha jó a cég, jó a papír.
----
Egy kezdő tőzsdézőnek 1:2 hez az esélye arra, hogy eltalálja az árfolyam irányát. (vagy eltalálja vagy nem)
És mikor ez a kezdő elkezd tanulni, végül 5:95 re romlik az esélye?„
Ez hogy is jött ki?
StLui és köztem volt erről szóváltás. Ott bizonyos válaszok elhangzottak.
Tanulás hatására cselekedni, én úgy definálnám: Tapasztalatok és szerzett ismeretanyagok szerint módósuló döntéshozás.
Namost, hogy ki fejében mi raktározódik el fontos momentumként. Hogy ki milyen tapasztalatokat tud leszűrni bizonyos
helyzetekben. Az egyénfüggő. Mint ahogy a psziho is.
Mivel óvatos becsléssel 5-10%-ra tippelem a nyerőket. Megállapítható, hogy a randomszerűen tippelőnek (Vagy épp kezdőnek)
nagyobb az esélye, De a legrosszabb esetben is pont akkora.
Hogy. Lehet. Ez? Ezek szerint a többség nem a megfelelő tapasztalatokat szívja magába.
Ezzel még nem mondtam hogy a TA rossz!
Én nem Vagyok a TA doktora, de még csak jól ismerője sem.
Így nem tudom mi lenne, ha mindent, vagy sokat tudnék róla.
Az én környezetemben fellelhető TA-t alkalmazó tőzsdézők közül találd ki nyerő? Senki.
Biztos nem tudnak még eleget. Kérdés meddig bírják a tudatlanságot anyagilag.
Amikor esett most a piac, TA-s barátom csillogó szemmel huzogatta a vonalakat, hogy hol kell majd beszállni.
És megkérdezte van-e részvényem. Válaszoltam van. EL KELL ADNI mondta. Most kell venni, mondtam.
ÉS mit csinálok, ha tovább esik kérdezte vigyorogva? Veszek még mondtam, én is vigyorogva. Ekkor lefagyott a szoftver az
ismerős fejében. Mikor újrabútolt az mondta: ...Hát végül is...
Szerinted ki nyert végül?
Tudod, mit mondanak az átlagolásról, meg a SL-ról?
Ezek a dolgok szerintem azokra vonatkoznak akik azon szabályok szerint játszanak.
Én nem technikai alapon döntöttem, így engem nem befolyásolt az ami pl TA-s barátom igen.
(Hogy miért hoztam a vételi döntésem, szívesen elmesélem, ha érdekel bárkit is. Végül már kerestem rajta.)
A technikai elemzés is egy lehetőség semmi más. Lehetőség mint a fundamentális elemzés, lehetőség mint a Buy&Hold stratégia, mint a tőkeáttét, mind a BÉT, mint a Forex. Lesz aki élni tud a lehetőségekkel, lesz aki meg nem. Ennyi.
Igen, ebben is egyetértünk.
Én mondjuk értékpapírban utazom csak. Nem ismerem úgy a Forexet. Valószínűsítem ott nagyobb a szerepe a TA-nak, mint pl. a BÉTen.
Üdv: Gábor