Idézet:
moszad eredeti hozzászólása
Én dollárban és aranyban tartanám. A befektetési arany áfa mentes és ha zuhan a dollár erősödik az arany. -ha jól tudom
|
Az "aranyláz"-zal kapcsolatban sokan megkerestek már a közelmúltban (főállásomban hosszútávú befektetésekkel foglalkozom).
Sajnos a fizikai arany nem a legideálisabb befektetési eszköz. Hátrányai nagyjából ugyanazok, mint a fizikai pénznek/készpénznek:
1. Túl drága a vételi/eladási marge. Néhol a 10% (!) sem túlzás. Mostanában könnyű eladni, sok az érdeklődő, de mi lesz, ha Te akarod eladni? És veled együtt a tömegek. Mennyiért fogják megvenni a tőzsdei árhoz képest? Nagy lehúzás lesz, az biztos. Habár meghirdetheted az újságban is
2. Hamisítják. Mint mindent, a pénzt, az aranyat és mindent, ami fizikailag megjelenik. Hamis pénzt kaphatsz a postán és a bankban is, habár ezek nagyon biztonságos helyek, de mégis. Tudom, hogy egyesek most vitatkoznának velem, de ez érzelmi vita ami egy elfogultság következménye. Meg lehet fúratni a tömböt, szakértővel bevizsgáltatni, stb. Biztonságos, de költséges.
3. Ellopják. Gondolom nem otthon akarod tartani. Egy széfet bérelni külön költség, habár ez relatíve olcsó (40-50.000.- HUF/év, mérettől is függ). Gyakorlatban azonban esélyes, hogy kihalásos alapon kapsz csak szabad széfet, vagy megkérnek, hogy fáradj át az XY vidéki kisvárosi bankfiókba, ahol még van szabad széf. Hála a feketegazdaságnak sok-sok KP van ezekben a széfekben, ezért elég népszerűek.
Ha arany, akkor szerintem tőzsdei arany. Pozitív elmozdulás esetén pedig folyamatosan ki kell vonni a pénzt a marginszámláról. Így a pénz értéke lehet, hogy romlik, de egyre több lesz belőle