Hozzászólás egyedi megtekintése
Régi 2014-02-20, 19:09   #15 (permalink)
Pilotfish
Szenior tag
 
Pilotfish logója
 
Csatlakozott: 13-02-02
Összes hozzászólás: 344
Hírnév szint: 6
Pilotfish már tett lépéseket hírnevének öregbítése felé.Pilotfish már tett lépéseket hírnevének öregbítése felé.
Alapbeállítás

Idézet:
7thson eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
A cél az, hogy úgymond biztonsági alapot képezzek, ami bármikor hozzáférhető. Történhet bármi előre be nem tervezett, v akár betervezett, mint esetünkben egy baba érkezése remélhetőleg. Úgy képzelem el, hogy lesz egy folyamatosan növekvő, bankszámla/betétszámla/portfólió, nevezzük bárminek, amihez alkalomadtán hozzá lehet férni, ha szükséges. Elképzelhető, hogy egy vállalkozásban landol, netán ha a jelenlegi tevékenységem eléri a kívánt profitszintet, viszont a sajátossága miatt nem fejleszthető tovább, magam kezdem el menedzselni a létrejött kisebb tőkét.
Mivel rövidesen lehetőségem lesz rendszeresen félrerakni kisebb összegeket, elkezdtem beleásni magam a különböző pénzügyi lehetőségekbe. Még csak a felszínt kapargatom, de az már kezd kirajzolódni, hogy a legjobb az lenne, ha saját magam tudnám hozzáértőn kezelni a pézügyeimet.
Izgalmas, de nem könnyű feladat!

A mostani tudásom szerint, Én valahogy így csinálnám:

1. évben rövid távon lekötött bankbetétekbe tenném a pénzt.
Kérdés, hol bankolsz, és ott van-e valamilyen jó ajánlat.
Sajnos, ahogy írtam, ha fontos a likviditás és a biztonság, le kell mondani a magas hozamról. Ha akarsz némi reálkamatot is, muszáj bevállalni a 2-6 hónapra való betét lekötést is.

Persze mindenhol vannak költségek, amik viszik a hozamot, de ha már ott bankolsz, akkor azokat úgy is fizeted.

Arról nem beszélve, hogy az első évben, legfeljebb 12 x 50.000 = 600.000 HUF megtakarításról beszélünk, aminek a legjobb kamata is 18.000, nettó 3%-al számolva. Most ebből levonsz ilyen-olyan százalékocskákat, akkor is csak néhány 100 forintról beszélünk.

Tehát, ha ez a pénz, többé-kevésbé megörzi az értékét, már jó vagy. Ez az aranytartalék, a könnyen mobilizálható tőke. Egy mosógép, hűtő, SOS autó szervíz kijön belőle.

Én az Erste-nél bankolok, mert össze van kötve a Hozamplázával a számla, így gyorsan és ingyen tudok ide-oda átvezetni pénzeket.
Itt ez az Aktív Plusz Betét a legjobb ajánlat, de tényleg kemény feltételekhez kötik a kamat prémiumot. Tényleg használni kell a számlát.

De, most néztem az AXA-t is, és ott is elég jó kamatot fizet a rövid távú lekötésre.
Itt nem ástam bele magam a feltételekbe és az egyéb, járulékos költségegkbe.

Ugye, mindkét helyen, a legkisebb leköthető összeg 100.000 Ft., így csak két havonta tudsz pézt lekötni. Választhatsz addig más betéti formát alacsonyabb kamatra egy hónapra.

Szóval, első évben összegyűlik 600.000 Ft. Ha költesz belőle, akkor minél hamarabb vissza kell tölteni. Én csináltam régebben olyat, hogy kamatra adtam magamnak kölcsön pénzt. Így mindíg meggondoltam, hogy mire költsem, viszont mindíg hízott is a megtakarításom.

A 2. évtől kezdve érdekesebb a dolog.

Ha elégségesnek érzed ezt a 600 ezret, akkor a további megtakarításokat mindenképpen TBSZ számlán belül folytatnám, januári nyitással.

Ha még szeretnéd feltornászni az aranytartalékot, akkor vagy csak betétekbe helyezném, vagy, mondjuk 10.000 Ft.osával bővíteném a lekötést, 40 ezret már TBSZ-re tenném.

Egy családos embernek, megesehet, hogy nem árt, ha van 1 milla könnyen hozzáférhető készpénze.

Az Erste-nél lehet olyat csinálni, hogy minden fordulónapkor tőkét növelni. Mivel lesz egy csomó 100 ezres betét, így minden hónapban hozzá tudod csapni az adott havi 50-est, nem kell várni két hónapot, egy új lekötésre.

Innentől kezdve Én, az alapkezelő által alacsony kockázatúnak pozícionált származtatott, abszolút hozamú befektetési alapokat vennék. Ezek már bukhatnak néhány %-t év közben de az adott évet általában pozítívan zárják. Persze magas hozamot nem várnék el 6-10% már jónak mondható.

A TBSZ-nek megvan az az előnye, hogy, ha kell a pénz kiveheted egyszerűen. Nincsen büntetés, csak ki kell fizetni az adót és az EHO-t.

A következő egy, két évben Én ilyen alapokba tenném a havi megtakarításomat. Illetve ügyelnék a tartalékom szinten tartására.

A 3., 4. évtől kezdve már gondolkodnék kockázatosabb alapok felvételén a portfólióba.

Az igazi pénz menedzselés innentől kezdődik.

Illetve fontos megemlíteni a lakáskasszát és az életbiztsosításokat is.

Ha van lakásod, érdemes néhány ezrest lakáskasszába tenni.
4 éves időtávon belül, ha sikerül akciós számlanyitást elcsípned, akár 15%-ot is fial a pénzed éves, átlag szinten.

Nem könnyű meghatározni, hogy 4 évente tudsz-e és mennyit a lakásodra költeni. Hosszabb távra (10 évre) már erősen romlik az LTP hozamelőnye, ugyanis az első véves befizetésedre adott 30%-os állami támogatás nyomja meg a hozam értéket. Onnantól kezdve erősen csökken a tőkére vetített hozam.
De 5-10 ezer Ft-ot talán érdemes rátenni. Ez cc. 312.000 - 624.000 Ft./4 év.

Az LTP hátránya, hogy csak lakáscélra költheted, előnye, hogy a saját munkádat is elszámolhatod költségként. Viszont egy műszaki ellenőrnek igazolnia kell az elvégzett munkát, ami nem tudom mennyi pénz.

Ha nincsen lakásod, de nagyon szeretnél egy sajátot, akkor szvsz nem is nagyon érdemes másban gondolkodni. Annyi LTP-t kell nyitni amennyit tudsz és amennyit tudsz fizetni.

Az életbiztosítás egy másik téma.
Itt a fórumon is olvashatsz róla.

Az Én véleményem az, hogy az éltebiztosítás nem befektetés. Aki kizárólag szaporítani akarja a pénzét, annak nem szabad életbiztosítással foglalkoznia.

De egy családos embrenek talán érdemes ilyen irányben is gondolkodnia. De különös figyelmet fordítani a biztosítás részére a dolognak.

Ehhez sajnos nem értek, én is csak megégettem magam.

Na már most!

Ez mind igaz lehet egy ideális világban.
De amilyen időket élünk, Én már komolyan morfondírozok egy kanadai, vagy egy újzélandi bankszámlán.

De, hát ne legyen ilyen keserű a vége!

Havi 50 ropiból el lehet indulni, és sok jó lehetőség van.
Azt gondolom, az első 1-2 év a kockázat kerülésről és a bankbetétről szólna a számomra.

Jó érzés, mikor a számlán azért figyel annyi pénz, hogy kihúzzam néhány hónapig, akár egy-két évig is.

Nagyon kíváncsi lennék mások véleményére is.
Akár profik véleményére.

Ez a fajta mgatakarító mentalitás ritka Magyarországon és volna tér fejleszteni.
Akár ilyen fórumokon is, mint ez.
Pilotfish nem elérhető   Válaszol idézettel