Idézet:
RyanTT eredeti hozzászólása
Lenne még egy kérdésem, bár elég hülyén hangzik.
A tőzsdén az eladó közvetlen a vevőnek adja el a -mondjuk- részvényt vagy pedig áll a vevő és eladó között még egy szereplő. Tehát ha én venni akarok akkor ha rákattintok a vásárlásra egyből kapom a részvényt, és ha eladni akarok akkor rámegyek, hogy elad és már meg is szabadultam tőle vagy pedig várni kell míg megveszik.
|
piac és papír függő.
vannak olyan piacok/papírok amelyeknél van úgynevezett árjegyző/market maker. ő tulajdonképpen egy közvetítő, ő követi az árakkal a piacot, és mindig bent áll vevőként és eladóként is. a magyar piacon ha jól tudom a különböző certifikátoknál van ilyen. (nem nagyon foglalkoztam ezekkel, ha nem így lenne javítsatok ki)
ahol nincs marketmaker, ott úgynevezett könyv van (orderbook), ahova a vevők és eladók beviszik az ajánlataikat. tehát bent van hogy X el akar adni 1582 Ft-ért 1500 darab OTP-t, Y pedig venni akar 1580-on 900 darab OTP-t. (persze bent vannak eladási ajánlatok magasabb árakon is, illetve vételi ajánlatok alacsonyabb árakon). itt azonnal (közvetítő nélkül) tudsz venni 1582-n 1500 darabot, vagy eladni 1580on 900 darabot. persze beállhatsz 1581-re akár venni, akár eladni, és várhatod hátha lesz olyan vevő/eladó aki ennyiért akarna kötni.
a legjobb eladási és vételi ajánlat közti különbözetet spread-nek nevezzük. minél likvidebb egy papír annál kisebb a spread (pl otp-nél gyakran 1 ft a spread tehát 1581-en van eladó, és 1580on vevő), és adott árakon annál több az eladó/vevő.
kevésbé likvid papíroknál ha csak beállsz offerelni egyik oldalra, akkor az is előfordulhat, hogy perceket-órákat-napokat kell várni mire kötnek veled. persze ez papír függő.
pl TVNETWORK papírban ma még nem is volt kötés (és rendszeresen előfordul, hogy napokig nincs kötés). 170 és 200 ft a 2 oldal, és mindössze párszáz-párezer darabos forgalom szokott lenni, már amikor kötnek.
remélem sikerült érthetően leírni, ha nem lenne világos kérdezz nyugodtan