Hozzászólás egyedi megtekintése
Régi 2010-06-26, 03:35   #8 (permalink)
TheElf
Tag
 
Csatlakozott: 09-02-06
Összes hozzászólás: 71
Hírnév szint: 10
TheElf elindult a hírnévhez vezető úton.TheElf elindult a hírnévhez vezető úton.TheElf elindult a hírnévhez vezető úton.TheElf elindult a hírnévhez vezető úton.TheElf elindult a hírnévhez vezető úton.
Alapbeállítás

Úgy gondolom, hogy a W alakú recesszió forgatókönyve egyre valószínűbb, jelentős részben valóban Európa okozza a problémát. A gazdaságba pumpált pénz - szerencsére - nem hozta vissza a felelőtlen hitelezés fűtötte "aranykort". Ennek ellenére eljutottunk oda, hogy egyre jobban aggódni kell a sebezhetőbb gazdaságok miatt. Ellenben most megszorításokkal kell számolni - ami viszont fékezi a fogyasztást, ezen keresztül hat negatívan a GDPre... Ráadásul a megszorítások miatt csökkenő jövedelmek, növekvő munkanélküliség miatt még több bedőlő hitelre kell számítani.

A defláció problémáját az elhalasztott vásárlások, az emiatt csökkenő fogyasztás jelenti. Persze sok más módon lehet a kivárásra bíztatni a fogyasztót. Ha nem tudod, hogy megmarad-e egy autómárka, nem tudod milyen lesz a szervíz háttér, az értékvesztés, stb. az sokakat tart vissza, ez tovább mélyíti az érintett márkák problémáit. Ergo itt nem volt szükség deflációs félelmekre...

Biztos voltam benne - és azt hiszem nem is tévedtem - hogy aki megússza a csődöt, az az elhalasztott vásárlások + nagyobb piaci részesedés helyzetből profitálhat. Ez pedig átmeneti növekedés, és a "várt növekedés" beépülése a részvényárfolyamokba, ha valójában megkérdőjelezhető, hogy meddig lesz növekedés... Nos ez "lufi". Nem fújjuk nagyra, de illúziók által táplált, a reálisnál magasabb részvényárfolyam megjelenik.

Az elhalasztott vásárlások kapcsán a kereslet magasabb a normálisnál, ez pedig nem lehet tartós. Ráadásul várható volt, hogy a gazdaságélénkítésre elköltött pénzek után megszorításokra lesz szükség, ami visszafogja a keresletet.
TheElf nem elérhető   Válaszol idézettel