Idézet:
Kisbefektető eredeti hozzászólása
Mintha mindenkit csak a spekuláció érdekelne. Az a "hagyományos" tőzsdén fektetem be a pénzem, kialakítok hosszútávra egy portfóliót magamnak szemlélet sehol nincs.
Úgy tudom nyugaton jellemző, hogy egy család 2-3 fajta részvénybem tartja, fekteti be a pénzét. Kb. úgy, mint itthon a lekötött banki betétek.
|
hosszútávon ugyanolyan zsákbamacska a részvény, mint rövidtávon. csak talán egy kicsit nagyobb az esélyed, hogy nyers, de közel se biztos.
hagy idézzek nyilasitól: (nasdaq 2000-res csúcsáról ír)
http://nyilasi.tozsdeforum.hu/
"Ha pedig egy magyar befektető szempontjából nézzük a dolgokat forintban számolva, akkor egy 5 millió forintos Nasdaq befektetésből 1 millió maradt, mert az akkor 300 forint felett vásárolt dollárokat is csak jóval kevesebbért lehet most visszaváltani. (Ráadásul BEFEKTETÉSNEK nevezni azt, amikor méregdrágán megvesznek egy "sorsjegyet", és aztán reménykednek, hogy lesz belőle valami csoda, vagy várják, hogy egy másik balek majd még drágábban megvegye tőlük???)
Eközben jó öreg hűséges barátunk, a magyar állampapír és prémium bankbetét ezalatt a 9 év alatt simán megduplázták a pénzt. Bármiféle idegeskedés és kockázat nélkül. Tehát miközben 9 év alatt magyar állampapírban vagy prémium bankbetétben 10 millióra hízott egy 5 millió forintos befektetés, ezalatt a NASDAQ-on 1 millióra morzsolódott,. Vagyis tízszer több pénze lett annak, aki állampapírba vagy bankbetétbe fektette, mint aki NASDAQ-ba.
Ezekután századjára is csak ismételni tudom magam: Méghogy jó üzlet az részvény hosszú távon??? Ezt a hosszú távot, mire a Nasdaq újra csúcsra ér, még Buffett bácsi sem tudná kivárni. Előbb hal meg. De könnyen lehet, hogy még mi sem fogjuk megérni. "
persze azt is leírja, hogy van ami olcsó, és érdemes lehet megvenni, de semmi se biztos.
nekem a daytrade szimpatikusabb, türelmetlen fajta vagyok, aki gyorsan akar "eredményt". daytrade esetén lehet stoppolni. viszont ha veszek hosszútávra valamit, amibe bízok, azt mikor és hogy stoppolom, hisz elvileg bízok benne...