Hozzászólás egyedi megtekintése
Régi 2015-04-04, 05:02   #29 (permalink)
Pilotfish
Szenior tag
 
Pilotfish logója
 
Csatlakozott: 13-02-02
Összes hozzászólás: 344
Hírnév szint: 6
Pilotfish már tett lépéseket hírnevének öregbítése felé.Pilotfish már tett lépéseket hírnevének öregbítése felé.
Alapbeállítás

Idézet:
HSanyi eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
Érdekes volt visszaolvasni a különböző linkelt cikkeket. Ha befektetésről van szó, akkor én is általában a Concorde-ot szoktam figyelni (ezt). De egy ilyen topic mindig jól jön, ha bizonytalan az ember. Szóval mindenképp egy óriási THANKS Pilotfish-nek, hogy időnként updateli a topicot friss infókkal!
A legtöbb idézett cikk a Privátbankár oldaláról való. Itt, viszonylag gyakran jelennek meg befektetési alapokkal kapcsolatos hírek, elemzések, interjúk.
Néha, mikor úgy adódott belinkeltem Infórádió Aréna, vagy Gazdasági rádió Nap vendége hivatkozásokat, mikor témába vágó interjú jelent meg.

A gond az, hogy nagyon ritkán hangzott el újdonság. Így, úgy voltam vele, akit érdekel, ezeket megtalálja. Ami azt illeti, az elmúlt 5-10 évben nem nagyon hallottunk újdonságot a befektetési alapok világából. Ellentétben veled, Én semmi hasznosat nem találtam ezekben a cikkekben. Nincsenek "friss infók".

Különösen az elmúlt, hónapok eseményeit szemlélve érdekesek ezek a dolgok.
Magam is megmosolygom az általam belinkelt cikkeket.

Miután olvashattuk, hogy az OTP Supra alapja figyelve a befektetők kockázatvállalási hajlandóságát csökkentik az alap volatilitását és kockázatát, elszenvedi történelme legnagyobb buktáját. Félre ne érts, volt már -20%-os drawdownban az alap, de azt nem 3 perc alatt hozta össze.

A méltán népszerű Citadella, ezzel párhuzamosan megemelte a kockázat szintjét.

Ami nagyon bosszant az az, hogy pont arról nem esik szó, ami segíthetné a befektetőket megalapozott befektetési döntéseket hozni. Erről 10 éve nem hangzik el egyetlen információ sem. Mindent magunknak kell megélnünk, kitapasztalnunk. Azt már megtanultam, mit jelent egy 20%-os bukta a befektetésemen.

2015 március/április leckéje mit jelent a kibocsájtó csődje. Hogy nem elég azt figyelembe venni, hogy a kiválasztott alap bukik 20%-ot és ez milyen hatással lesz a portfóliódra és a lelki világodra, hanem azzal is számolnod kell, hogy az alap kibocsájtója csődbe megy, így az nem is megfelelő kockázat porlasztás, ha több, különböző alapot veszel, de ugyan attól az alapkezelőtől.
Erre nem fizet a BEVA.
Mit jelent a brókercég csődje, akinél a számládat vezeted. Erre fizet a BEVA, bizonyos feltételekkel.

Ezeket mind most tanuljuk. A saját bőrünkön. Mások kárából. És ebben óriási felelősségük van azoknak a pénzügyi intézményeknek, akik azzal savazzák a lakosságot, hogy kezdetleges a pénzügyi kultúrájuk. Azoknak a kibocsájtóknak, akiknek érdekük lenne a pénzügyi kultúra fejlesztése.

Az egyetlen szöveg, amit 10 éve mantráznak, hogy "A múltbéli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőre nézve." Ez? Ez volna a pénzügyi felvilágosítás?

Semmi új nem hangzik el, aminek haszna volna megfelelő befektetési döntés meghozatalához. Mindent a saját bőrünkön kell megtapasztalnunk.
Bank csődök, united linked biztosítások, alapok árfolyam vesztése, kötvény csődök, szolgáltató csődök, hogy néhány példát hozzak.

Itt volna az ideje olyan pénzügyi kultúra fejlesztési programot összeállítani, amiből valóban lehetne tanulni. Ha ez lehetséges.

"Valóban tudod, átérzed, milyen lehet 20-50%-ot bukni egy befektetésen?"
"Mit szólnál, ha az összes, az adott alapkezelőre bízott pénzed elúszik az alapkezelő csődje miatt? Életben maradnál?" - Ez így van egyáltalán?
"Tisztában vagy vele, hogy az életben maradásodhoz szükséges pénz legbiztosabb helyen bankbetétben vagy állampapírban van?"
"Mi alapján válassz befektetési alapot?"
"A részvény, kötvény alapoknál figyelned kell a fundamentumokat?
"Az abszolút hozamú alapoknál elég az alapkezelő múltbéli teljesítményét elemezni" - (Szalma Csaba mondta)

Szóval, volna még itt munka, és ahelyett, hogy fikázzuk a lakosságot a pénzügyi kultúrája miatt el kellene végezni a házi feladatot.

Erre pl. kiváló lehetőség volna egy Trader's Nights, ahol Jaksity György, vagy Zsiday Viktor kiokosíthatna minket.

Addig is ajánlom figyelmedbe (és mindenkiébe):
kiszamolo.hu
Itt lehet találni okosságokat is. Bár nem kifejezetten befalapos.
Pilotfish nem elérhető   Válaszol idézettel