Hozzászólás egyedi megtekintése
Régi 2015-04-04, 21:15   #31 (permalink)
Pilotfish
Szenior tag
 
Pilotfish logója
 
Csatlakozott: 13-02-02
Összes hozzászólás: 344
Hírnév szint: 6
Pilotfish már tett lépéseket hírnevének öregbítése felé.Pilotfish már tett lépéseket hírnevének öregbítése felé.
Alapbeállítás

Idézet:
_pda_ eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
like, ment egy pont

sajnos mindíg újabb problémák merülnek fel, mert ez a pálya ugye spekuláció és ezért a "körültekintés" mértéke is csak korlátozott lehet
Vannak aktualitások azért!

Nemrégiben Várhegyi Éva, a Pénzügykutató Zrt. tudományos tanácsadója volt a Gazdasági rádióban a nap vendége, csak most hallgattam meg, és éppen szóba is került a fent említett téma.
A 2. részben, a 15. perctől következik.

Megemlítik benne a MIFID tesztet, amit minden befektetővel aláíratnak. Persze mindannyian tudjuk, hogy ez csak a felelősség áthárítására elég, mert mikor azt látjuk hatalmas betűkkel, hogy 10% hozam*, akkor bármit aláírunk, amit elénk tolnak. Mint, ahogy mindent aláírtunk, mikor 0% önrésszel vettünk föl 3%-os CHF hiteleket is, pedig benne volt a szerződésben, hogy "Árfolyamkockázatot tartalmaz."

Elhangzott, hogy van egy állami kezdeményezés a befektetői tudatosság fejlesztésére. A neve Pénziránytű. Bár, ahogy elnézem, ez főleg iskolásoknak szól, mégis tegye fel a kezét, aki hallott róla!

Én valahogy úgy képzelem a pénzügyi tudatosságot, hogy minden keményem dolgozó kisembernek kellene lennie legalább fél évnyi, de inkább egy évnyi nettó jövedelmének megfelelő összegnek alacsony kockázatú, likvid és biztonságos megtakarításban. Ami a bankbetét, akciós bankbetét. És nyugodtan törődjön bele, hogy nem fog sokat hozni a pénze, örülhet, ha nem inflálódik el. De nem is hallanánk olyan elkeseredett nyilatkozatokat, hogy a Questor miatt "Egy élet munkája veszett oda", meg "mindenünk oda lett".

Szóval, ha van egy évnyi nettó jövedelem lekötve, onnantól lehet álmodozni befektetési alapokról, részvényekről, kötvényekről, és reálhozamról.

És akkor innen jöhet, hogy kinek milyen befektetési alapot lehet kínálni.
Az Én nézőpontom nagyon egyszerű:
Kötvény, részvény, ingatlan, árupiaci alapokhoz figyelni kell a fundamentumokat. Aki ilyen papírokba akar fektetni, képben kell lennie a makrogazdasági összefüggésekkel és folyamatokkal.

Persze mondhatja, hogy Pisti ajánlotta a bankban, de azt tudnia kell, hogy Pisti nem vállal felelősséget az árfolyamvesztésért. Szóval, akiknek ilyen alapok vásárlásához tanácsra van szüksége, Ők inkább ne vegyenek ilyen alapokat.

Aki nem akar bíbelődni a makrofolyamatokkal, de van egy kis EXTRA megtakarított pénze, annak ott vannak az abszolút hozamú alapok. Itt csak a múltbéli teljesítmény lehet iránymutató, de figyelembe kell venni az alap története során végbement változásokat.
Pl.: Az Aegon Allfának többször megváltozott az alapkezelő menedzsere, a Citadella tavaly kockázatosabb útra lépett, a Supra kevésbé kockázatosra (). Nyilván ezek nem fognak megjelenni a múltbéli adatokon.

És akkor jöhet a kockázatvállaló hajlandóság, amit nagyjából akkor mér föl az ember, ha már bukott néhányat. Nem tudom, van-e erre jó módszer. Mert hiába mondanám egy keményen dolgozó kisembernek, hogy próbáljon meg belegondolni, mit érezne, ha két évig 50% veszteségben lenne a megtakarítása, nem lehetséges. Pláne, ha a másik serpenyőbe beletennék egy évi 15-20%-os hozamot.

Ezekről a dolgokról 4-5 éve ugyan ezt gondolom. Az idei év újdonsága a kibocsájtó csődje. Mi van akkor, ha nem két évig van 50% mínuszban a megtakarításom, hanem az alapkezelő csődje miatt teljesen elveszik. Mennyi pénzt bízzak egyetlen alapkezelőre, annak bármennyi alapjára?

Ezek csak az alapok. Ezután jönnének a részletek. A BEVA miatt hány szolgáltatónál vezessek számlát? Mi, hol, mennyibe kerül? Mennyiben rontják a költségek a hozamot? Milyen hozamelvárásom van? stb.stb.

Mindez az Én szubjektív véleményem, a tapasztalataimon és a jelenlegi ismereteimen alapulnak.

A Concorde alapkezelő kíváncsi a befektetők véleményére a Questor ügy kapcsán bekövetkezett befektetési hozzáállás tükrében:
Alapblog
Pilotfish nem elérhető   Válaszol idézettel