Hozzászólás egyedi megtekintése
Régi 2015-04-15, 15:18   #2 (permalink)
Balance
Tag
 
Csatlakozott: 12-02-09
Összes hozzászólás: 75
Hírnév szint: 7
Balance már tett lépéseket hírnevének öregbítése felé.Balance már tett lépéseket hírnevének öregbítése felé.
Alapbeállítás

Szia Chyberbob
A téma nagyon jó,hiszen a kereskedési siker köztudottan jórészt a pszichológián múlik. Csodálom,hogy erről nem nagyon van itt szó. Ami példát leírtál,azon már szerintem mindenki keresztülment,aki huzamosabb ideje foglalkozik a dologgal.
Birgernek volt egy mondása.Nem kerestem most ki a könyvből,úgyhogy nem szó szerint idézem,csak emlékezetből :”A jó trader mindig betartja a kereskedési szabályait, ugyanakkor tudja,hogy mikor van az a helyzet,amikor eltérhet ezektől a szabályoktól.”
Ezzel együtt szerintem nagy különbségek lehetnek sikeres traderek között,hogy ki hogyan ,és milyen eszközökkel fegyelmezi magát,és mennyire tartja be a kereskedési szabályrendszerét. Szerintem mindenkinek ki kell ismernie saját magát,és a saját személyiségéhez kell igazítania a kereskedési stratégiáját. Én például diszkrecionális tradernek tartom magam,sokszor vétek a szabályaim ellen. tudom,hogy mik azok a szabályok,amik ellen SOHA nem véthetek,de néhány dolgot sokszor a hangulatom,a napi,heti,havi eredményeim függvényében döntök el.
Mondok példát mindkettőre.A maximális kockázatomat soha nem növelem.Azt már sok-sok pofon után megtanultam,hogy stopot elhúzni nem érdemes.Még egy kicsit sem. Viszont ha mondjuk veszteséges szériában vagyok,és nagyon kellene már egy kis eredmény,akkor sokszor előfordult már,hogy egy jól elkapott trade-ből épp csak a kockázatot tudtam kivenni,nyereségem még nincs bebiztosítva,de úgy ítélem meg,hogy nem fog elmenni célárig.Ilyenkor fogom magam,és rányomok a zárás gombra.A szabályaim ellen vétek ugyan,de tudom,hogy sokkal rosszabbul érezném magam,ha nullában kistoppolódnék. Ilyenkor próbálom nem figyelembe venni azt,hogy „mi történt volna,ha…”.
Nagyon kevés instrumentummal kereskedek már évek óta.Úgy érzem,valamennyire sikerült kiismernem őket. Persze soha nem lehet teljesen kiismerni egy terméket,de sokszor vannak ismétlődő minták,szituációk,amiknél már az agyamban vannak a lehetséges forgatókönyvek a chart folytatására. Úgyhogy én amikor meghozok egy ilyen döntést,amiben eltérek a szabályaimtól,akkor elfogadom azt,hogy én ott,akkor,abban a helyzetben ezt láttam jónak,és ezért döntöttem úgy,ahogy. Próbálom magam függetleníteni attól,hogy mi is történt a charton a döntésem után.Ez eleinte nagyon nehéz volt,de mára már aránylag könnyen viselem azt is,ha a szabályaimat felrúgva hozott döntéssel sokkal rosszabbul jártam,mint ha betartottam volna azokat.Ez pedig azért alakult ki bennem,mert tudok bízni magamban.Statisztikát nem vezetek ugyan,de biztos vagyok benne,hogy az ilyen döntéseim legalább 60%-a helyes,de inkább 65-70 %-a.
5 éve kereskedek,sikeresnek mondhatom magam(bár nagyon sokat kell még fejlődnöm),és nekem ez vált be.Sok idő volt,mire rájöttem,hogy a személyiségemhez ez illik.Más embereknek nyilván teljesen más kereskedési szabályok passzolnak a személyiségükhöz,de hát mind különbözőek vagyunk.
Ez is egy vélemény,illetve tapasztalat,ráadásul olyan,amit én még így leírva soha nem hallottam.Nekem mégis működik(bár sok idő kellett,mire rájöttem).

UI: Amúgy nekem is a kedvenc könyvem a Pitbull,rengetegszer elolvastam már,és abszolút azonosulni tudok a főhőssel. Ezáltal a Te írásaidat is mindig szívesen olvasom.
Balance nem elérhető   Válaszol idézettel
Hirdetések