Hozzászólás egyedi megtekintése
Régi 2015-04-20, 21:28   #47 (permalink)
Tback
Szenior tag
 
Csatlakozott: 15-01-15
Hely: The market
Összes hozzászólás: 1.036
Hírnév szint: 6
Tback elindult a hírnévhez vezető úton.Tback elindult a hírnévhez vezető úton.Tback elindult a hírnévhez vezető úton.Tback elindult a hírnévhez vezető úton.Tback elindult a hírnévhez vezető úton.Tback elindult a hírnévhez vezető úton.Tback elindult a hírnévhez vezető úton.Tback elindult a hírnévhez vezető úton.Tback elindult a hírnévhez vezető úton.Tback elindult a hírnévhez vezető úton.
Alapbeállítás Önmagunk megértése

Azt figyeltem meg magamon hogy a tudatos gondolkodás elsősorban azokkal a dolgokkal foglalkozik hogy mit NEM csinálok jól. A tudattalan, amiben végül is minden más beletartozik a tudatoson kívül, ez irányítja valójában a kereskedésemet.
Ezt úgy értem, hogy az évek alatt nagyon sokszor végrehajtott dolgok ismétléséhez, mint pl. a kereskedés, már nem szükséges a tudatos döntés.
(Természetesen ez akkor igaz, ha nem keresek minden hónapban újabb és újabb stratégiákat.) Ez alatt nem azt értem hogy kifejezetten intuitív módon nyitom és zárom a pozíciókat, de meglehetősen nagyobb rutinnal, mint a kezdeti időszakban. Ha relatív egyszerű a kereskedési rendszer, akkor ennek üzemeltetése kellemes, tudatalattival könnyen működtethető lesz.

Azok a lehetőségek, amik úgymond „el lettek szalasztva” mert nem voltam piacon, vagy mert nem az én munkaidőmben történtek, azok egyszerűen nem az én üzleteim. A tudatos része az agyunknak persze ezekre koncentrál, és keresi az okot, hogy miért nem azt tettük (utólag) ami esetleg jövedelmező lett volna. De ha valóban megvizsgálnám utólag sok száz esetben azokat a kihagyott tradeket (az összest, nem csak a nyerőket, hanem mindet) akkor könnyen lehetséges hogy statisztikai alapon meg tudnám magam győzni az ún. szerencsejátékosok tévedése elméletről. Ugyanis ezek a meg nem valósult tradek halmazából a tudatos agyunk egyszerűen ösztönösen szelektál, és azokra koncentrál, amik számunkra előnyösek lettek volna. A vesztes szituációkat pedig az elménk „torzítja” tehát nem igazán akarjuk észrevenni, nem igazán emlékszünk rájuk. Ez az agyunk játéka.

A másik dolog a vizualizáció. Sajnos ebben előnyük van a „vizuális” személyiség típusoknak.
Mivel mindannyian chart alapon hozunk döntést, legalábbis a belépésre biztosan, így mindannyian vizuális jelek alapján lépünk piacra. Ha ezt tudom, akkor az eseményekre való jövőbeni reagálásomat elő tudom készíteni az agyban, hogy a valós vizuális érzékelés majd ne érjen váratlanul, ne okozzon stressz hatás az élő tradeben.

Hogyan? Egyszerűen elképzelem magam az adott helyzetben. Vizualizálom magamban a kereskedési jelzésemet, annak minden részletével. Mivel sokadszorra kereskedem ugyanazt, ez az agynak nem jelent problémát. Lejátszom magamban a belépés utáni minden lehetőséget, azt is amikor jó irányba megy az ár és azt is amikor nem. Ezzel azonosulok az eseménnyel, amit vizualizáltam. Egyúttal az agyamat is becsaptam, mert az agy nem tud különbséget tenni az elképzelt esemény és a valóságban megtörtént esemény között! Tehát a helyzet, amikor majd élesben történik meg, sokkal kisebb stressz hatást fog kiváltani és könnyebb lesz a cselekvés.
(Ugye ismerős ez a gondolat, ha az jut eszünkbe hogy a professzionális sakkozók "fejben" képesek lejátszani egy meccset? )

Már a vizualizációval le tudom szűrni, hogy egy adott kereskedési modell nekem való-e avagy sem.

Csupán azt kell megfigyelnem magamon, hogy milyen hatást vált ki bennem a folyamat. Lejátszom fejben a kereskedést, minden lehetséges végkifejletével. Amennyiben az érzéseim negatívak lesznek a folyamat végén, biztosan tudhatom hogy a stratégia nem illik a személyiségemhez (vagy nem értem annak minden részletét pontosan). Nem lesz tőle „jó érzésem”, tehát nem segít elérni megfelelően a kereskedési céljaimat.
Fontos meglátnunk, hogy a nem nekünk való kereskedési stratégiának hosszú távú negatív hatásai lesznek, nem csak kifejezetten pénzügyileg.

Természetes hajlamunknál fogva a nehezen kezelhető szituációkban külső tényezőket kezdünk el keresni a problémáink okaként. A tradeben kimondatlanul is az jelenti a legtöbb embernél a problémát, amikor nincs igaza egy kereskedésben, vagyis a pozíciója a stopja irányába tart.
Egyetlen módja van annak, hogy a problémánkat tudatosan lezárjuk, az pedig nem más, hogy egyszerűen határt szabunk annak, ameddig egy vesztes trade elmehet. Ezzel a problémánkat LE KELL zárnunk, nem csak a charton, hanem önmagunkban is.

A legtöbb embernek sajnos alapvetően lelki problémái vannak, amikkel a piacra érkezik. Önbecsülési, önértékelési, egzisztenciális, stb. Ezeket a problémákat borzasztó alattomos módin tudja szélsőséges értékekre nagyítani a kereskedés! A legtöbb esetben egyszerűen ezek a mentális problémák átalakulnak számokká, számlákká, tradekké, stratégiákká. A problémáinkat most már a piacon akarjuk levezetni, ott keressük az okokat, ott akarunk megszabadulni tőlük.

Nem fog sikerülni!

A legtöbb trader számára egy nála nem működő stratégia csupán egy következő, hibáztatható valami a személyes kudarcainak a folytatódására az életében.

Azt kell elfogadnunk, hogy ami történik velünk a kereskedésinkben, az egy 100%-ban tiszta visszatükröződése annak, ami belül, az agyunkban történik! Erre előbb, utóbb minden kereskedő rájön aki játékban tud maradni elegendő ideig.
Tback nem elérhető   Válaszol idézettel