Hozzászólás egyedi megtekintése
Régi 2015-08-01, 08:52   #35 (permalink)
Pilotfish
Szenior tag
 
Pilotfish logója
 
Csatlakozott: 13-02-02
Összes hozzászólás: 344
Hírnév szint: 6
Pilotfish már tett lépéseket hírnevének öregbítése felé.Pilotfish már tett lépéseket hírnevének öregbítése felé.
Alapbeállítás

Idézet:
The_beginner1001 eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
Tegnap már írtam, de sajnos sok idő telt el az írással, így elveszett...
Szóval én is kezdő lennék... a devizakereskedést eléggé kockázatosnak tartom, (hogy csatlakozzam az indító hsz-hez) főleg tanulás, tapasztalatok nélkül...
Nekem most gyűlt össze egy nevetségesen kis összeg, 20 rugó és gondolkodom, hogy bank helyett bef. alapba teszem. Ki is néztem kettőt, de az egyik forgalmazó bankba bemenve lebeszéltek róla... Így itt az a kérdésem, hogy létezik olyan nyílt végű bef. alap, amit minimum korlát nélkül lehet venni, 5, vagy 10 ezres címletben is? Mert ilyen feltétellel nem akadtam rá, hogy hol tudnám megnézni. A vásárlás is érdekelne, hogy csak tőzsdén és brókeren keresztül lehetséges, vagy (forgalmazó) bankban is? (hiszen a jegyzési időszakok jellemzően már véget értek a legtöbb most forgó papírnál, főleg, ha már több éve a piacon van az adott bef. alap...) Mindenképpen kell hozzá értékpapír számlát nyitni, vagy van más módja is? Van független is ezen a téren, vagy csak egy adott bank, vagy kibocsátónál lehet/kell online intézni az ügyletet, számlanyitás mellett? Akkor pedig leszűkül a választható bef. alapok köre, mert mindenki inkább csak a saját bef. alapjait propagálná... Nekem az lenne a cél, hogy a mostani kezdő "tőke" mellett kb. havi 5 ezerért tudjak venni bef. alapo(ka)t. Tudom, hogy ez nagyon kicsi összeg, de, ha nem kezdem el, sose lesz semmi és el kell kezdeni az építkezést valahol... De nyitott vagyok ledorongolásra, vagy más ötletre, stratégiára is...
Rövidtávú cél, hogy összegyűljön 100-150 (ilyen ütemben 1,5 év?) és akkor abból már mást is lehet kezdeni, főleg, ha addig is napi 1-2 órát tudnék tanulással tölteni, elsősorban tananyag, másodsorban kockázatosabb ügyletek demo gyakorlása.
Hosszútávú cél 20-25 év alatt 10-15, álom kategóriában 20 millió tőke felhalmozása nyugdíjalapnak. Aki jó matekos egyből látja, hogy ez így kemény dió lesz... De talán a havi-évi megtakarítás összege is növelhető hosszú távon... Tőzsdéztem már korábban, voltam stroman is, és magam is jegyeztem X részvényt, amit jó áron sikerült eladnom, meg papiron is kipróbáltam már magam, mindegyik sikeres volt, de ez azért már más lesz/lenne...
Üdv!

Befektetési alapokat tudsz venni bankoknál, akik jellemzően a saját alapkezelőik alapjait árulják. Külön értékpapír számlát azonban általában kell nyitni náluk. Ilyenek: OTP; ERSTE; Raiffeisen stb.

Vannak többé-kevésbé független forgalmazók is, de ezek is kapcsolódnak valamely alapkezelőhöz. Concorde (Concorde alapkezelő); Equitas (K&H); Hozampláza (ERSTE). Ezeknél tudsz venni más kibocsájtók papírjaiból is.
Kivétel talán az Aegon, mert Ő nem bank (ha jól tudom), hanem független, viszont csak Aegon alapokat tudsz venni. Cserébe viszont minden ingyen van.
(ha jól tudom

Lehet még alapokat venni a BÉT-en, de erről semmit nem tudok. Nyilván kell egy brókercégnél számlát vezetni, de hogy mennyi a jutalék, vagy van-e minimális összeg, azt nem tudom.

Ha már vettél, jegyeztél részvényt, akkor kell, vagy kellett, hogy legyen értékpapír számlád valahol.

A legjobb tudomásom szerint, a kockázatosabb alapoknál (részvény, származtatott stb.) a legtöbb helyen van minimális lekötés, általában 100 ezer Ft. A BÉT-en lehet, hogy másképp van, azt nem tudom.
Mielőtt azonban számlát nyitnál valahol nagyon meg kell gondolni a költségeket. Sokszor van pl. fix jutalék is, mondjuk 500 Ft., ami 20 ezer Ft.-nál már 2,5% mínuszt jelent indulásnál. És akkor még ott vannak a számlavezetéssel és pénzmozgatással járó költségek.

A bankok a saját alapjaikat általában olcsóbban adják, mintha azt egy független forgalmazónál vennéd, de valamennyit így is kell fizetni. Plusz értékpapír számlát kell vezetni. Szóval, nagyjából csak az Aegon jöhetne szóba, Aegon-os alapokat venni. De lehet, hogy ott meg van minimális mennyiség, azt nem tudom.

Arról, hogy milyen alapokat érdemes venni, már írtam itt korábban. Pénzpiacit nem érdemes, mert bár likvid nem hoz annyit sem, mint egy akciós bankbetét. Részvényt, kötvényt, árupiacit, ingatlant csak akkor ajánlanám, ha tudod figyelni és értesz is a fundamentumokhoz. Plusz, jellemzően van minimális összeg és nem is olcsók. Származtatott alapoknál biztos, hogy van minimális lekötés és költségesek is.

Na de, kell-e egyáltalán kezdésnek befektetési alap?

Hogy Én hogy gondolkodom erről az megtakarítás kérdésről, már írtam ebben a topikban.

Szerintem a legfontosabb cél kezdetben egy aranytartalék kiépítése és fenntartása. Persze lehet, hogy valaki azt mondaná, hogy a tiéd annyira kis összeg, hogy az úgysem ment meg semmitől, így érdemesebb kockáztatni, de erre Én azt válaszolnám, hogy ha kockáztatnál sem nyernél vele semmit sem. Hiszen, ha pl. összegyűlik 100 ezer Ft.-od (másfél év alatt) és beletenyerelnél a tutiba, bevásárolnál egy olyan alapot, ami hoz 20%-ot egy évben, akkor mennyit nyernél?
Közben meg lehet, hogy megjár -20%-ot is. Az is gond, hogy ha megkérdeznék bárkit, hogy hajlandó-e magasabb kockázatot vállalni magasabb hozam reményében, akkor mindenki hevesen bólogatna, hogy persze. Csak sajnos senki nem tudja mit jelent a kockázat, aki még nem bukta el a pénzét.

Egy szó, mint száz, Én nem ajánlom, hogy kockázatos alapokkal kezdj. Nagyon csábító a magas hozam, de a vége általában leégés. Persze vannak sikertörténetek, de azokat maguk valósították meg, és sokkal nagyobb indulóval. Én azt javasolnám, hogy legyen tartalékod és azt gondozd, ápold. Ha költesz belőle, fizesd vissza és told meg 5%-al. Nincs annál jobb érzés, hogy van a bankban néhány hónapra elegendő megtakarításod. Ez a legjobb tanácsom:

Kapd be pozíció! Nagyon - nagyon fontos!

Ha nyugdíjra spórolsz, akkor úgy is kell félretenned. Ha meg kockáztatod a pénzed, de valami gatya lesz az életedben, akkor úgy is hozzá fogsz nyúlni a megtakarításodhoz, és biztos lehetsz benne, hogy ez akkor következik be, mikor éppen veszteségben vagy.

Mit lehet tenni?
Sajnos 20 ezer forint és havi 5 kevés ahhoz, hogy akciós bankbetétedbe tedd a pénzed, mert ott (legalább is az ERSTE-nél) minimum 100 ezret kell lekötni. Ha van már 100 ezred, akkor azt már lehet bővíteni, tőkét növelni forduló napon.

De léteznek kifejezetten kis összegre kitalált megtakarítási programok, ahol megbízod a bankod, hogy vonjon le a számládról 5 ezer Ft.-ot és azt tegye oda, amit Te meghatároztál. Ez lehet bankbetét, de lehet befektetési alap is, bankja válogatja.

Esetleg elgondolkodnék PMÁK-on, bár az nem likvid, min. 3 év, de biztos reálhozamot biztosít. Viszont nem tudok róla eleget. Az valószínű, hogy csak az államkincstárnál éri meg számlát vezetni. De, hogy van-e jutalék (szerintem nincs) és mennyi a min. befektetni való összeg (talán 10 000 Ft.), azt nem tudom.

Szóval, szvsz lassan kezd az építkezést, úgy sem fogysz tudni gyorsan meggazdagodni. (Ha tudnád a módját valószínűleg nem kérdezted volna

Én valamilyen megtakarítási programmal indítanék, alacsony kockázattal. Ezek jellemzően olcsók és nincs költsége az utalásnak, mert csak számlák közti átvezetésről van szó.

Első cél a KAPD BE POZÍCIÓ kiépítése.

Ja, és ha lehet akkor TBSZ!

Utoljára módosítva: Pilotfish által : 2015-08-01 08:59 Oka: TBSZ
Pilotfish nem elérhető   Válaszol idézettel