Hozzászólás egyedi megtekintése
Régi 2010-08-29, 16:15   #22 (permalink)
fxtrader55
Szenior tag

Összes hozzászólás: 344
Hírnév szint: 3
fxtrader55 elindult a hírnévhez vezető úton.fxtrader55 elindult a hírnévhez vezető úton.fxtrader55 elindult a hírnévhez vezető úton.fxtrader55 elindult a hírnévhez vezető úton.fxtrader55 elindult a hírnévhez vezető úton.fxtrader55 elindult a hírnévhez vezető úton.
Alapbeállítás

Idézet:
smk eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése

Ha jól veszem ki a szavaidból, te már tapasztalt spekuláns vagy, valószínűleg működő manuális stratégiával. Te hogy jutottál el ide? Hány stratégiát próbáltál végig?

üdv,
SMK
Köszönöm a bizalmat, de nem tartom magam gurunak, toptradernek.

Fogalmam sincs, hányat próbáltam végig (talán ez jellemzi, hogy elég sokat) .
Egy időben én is így gondoltam, ahogy most Te:

nincs stratégiám ---> sokat gyakorlom, próbálkozom, tesztelek, stb. ---> találok valamit ami működik ----> innentől hátradőlök, nyugodtan kereskedem ----> próbálom tovább fejleszteni, még hatékonyabbá tenni.

Ma már úgy gondolom, hogy a folyamat nem ennyire fehér-fekete.
A ma működő rendszerek nem feltétlen fognak holnap is működni. A piac alapjaiban nem fog megváltozni de részleteiben folyamatosan változik.
Egy toptraderrel csináltak interjút, aki már 8 éve sikeresen kereskedik. Az interjúkészítés időpontjában beismerte, hogy hónapok óta veszteséges, nagyon sokszor stoppolódik ki, többször mint korábban. Néhány apró változtatás után ugyanazzal a rendszerrel ismét sikeresen kereskedett.

Nálam nincs éles határ a vesztes és a nyereséges kereskedés között. Egy ideig "csak" nullszaldó körülire hoztam ki a tradinget és nem túl rég óta pozitív a szaldó. Nem szeretnék konkrét időtávokat írni, ez úgyis mindenkinél más. Támpontnak annyit mondok, hogy nálam a "rég óta" éveket jelentene - sajnos azonban ennél jóval kevesebbről van szó és ez sem jelenti azt, hogy holnapután is sikeres leszek. (Sokan elszállnak a pillanatnyi sikerektől, kihal belőlük az alázat és ez később a vesztüket okozza). Ami viszont tény, hogy rég óta (értsd: sok éve) foglalkozom ezzel és tanulom.

Szerintem a sikeres stratégia "alapköveket" tartalmaz és megköveteli a rugalmasságot bizonyos dolgokban. Ezt többen nevezik intuitív képességnek ami csak bizonyos idő (vagy bizonyos mennyiségű chartolvasás) után jön elő. Ezt nem lehet tanfolyamon elsajátítani. Vannak oktatók akik igyekeznek bebizonyítani az ellenkezőjét, van olyan is, aki annak idején a szemem láttára ment tönkre a tőzsdén.

Amit most csinálsz az nem más, mint rendszer optimalizálás múltbeli adatokra. Nem mondom, hogy haszontalan, hiszen vannak gyakran ismétlődő "mintázatok", de nekem ez nem hozott átütő sikert.

Senkivel nem szeretnék vitába szállni és nem is fogok, a véleményem akkor is ez:
SEMMIFÉLE RENDSZER NEM LEHET HOSSZÚTÁVON SIKERES KISEBB VÁLTOZTATÁSOK NÉLKÜL.

Kérdeztél, ezért leírtam. Nem szeretnék vitázni (mással sem), mivel ez az én véleményem. Mindig lesznek csodagyerekek, akiknek sokkal könnyebb, sokkal gyorsabb, stb.
Szívesen találkozom velük 5 év múlva

Ja, és még egy dolog: én nem csinálok titkot a saját rendszeremből, mint néhány kolléga, aki évek óta csak a port hinti a neten, de az ő "stratégiája" titkos. Bárkivel találkozom, aki veszi a fáradságot (éppen ezért nem a fórumon teszem közkinccsé). Vitassuk meg együtt, hátha én is tanulok tőle.
fxtrader55 nem elérhető   Válaszol idézettel