Idézet:
butcher eredeti hozzászólása
Sidius!
Nagyon jó a hozzászólásod, és a meglátásod. Egyenlőre én még ott tartok, amit leírtam. Hidd el, hogy nem görcsölök a veszteséges trédeken. Elfogadom, hogy vannak vesztes trédek. Ez sajnos elkerülhetetlen. Egyenlőre a problémám ott van, hogy a vesztes trédek többet visznek, mint amit a nyerők hoznak, pedig százalékos arányban több a nyertes, mint a vesztes. Ezért nem tudom pontosan, hogy mennyi az annyi.
|
Oké! Akkor írok egy biztatót, arra, hogy több a nyerő kereskedésed, mint a vesztes, és mégis több a veszteséged és a nyereséged! Nem kell több nyertes kereskedésnek lennie mint a vesztesnek. Például a tárgyalt pozícióépítésnek éppen ez az erőssége.
A Dukascopynál talán említettem már, hogy jellemzően elég hosszú pozíciókat tartok, és természetesen építek is, és hónapokig tartom őket ha a piac engedi, és egyértelműen a nagy trendek érdekelnek, amiből nem lesz sok, de ha kialakul akkor én abban igen nagy valószínűséggel benne leszek. Jellemzően valahol 40-50% körül találom el az irányt 50-60%-ban nem.
Idén az év eddigi részében is jellemzően így alakult, de GBPUSD esetében nem. Eddig a párban mindössze 30%-ban találtam el az irányt. Aggódnom kellett volna? Nézzük csak meg, hogyan alakultak az eddigi kereskedések:
-238 pip
-135 pip
+2022 pip
-401 pip
-237 pip
-138 pip
+800 pip
-190 pip
-245 pip
+4424 pip
Van egy pozícióm most is a párban, de mivel az még folyamatban van, nem vettem bele.
Látható, hogy hiába a viszonylag alacsony talált arány, amikor elkaptam a trendet és épült a pozíció, akkor bőven kárpótolt a piac. A Egyébként szinte bizonyos, hogy év végéig beállok arra a 40-50% szintre, már ami a találati arányt illeti. De ha valamilyen oknál fogva mégsem, akkor is látható, hogy ha az év hátralévő részében csak veszítenék (ami már azért sem lehetséges, mert a nyitva lévő pozi már nyereségbe van húzva) a veszteségek aligha fogják lemorzsolni az eddigi nyereséget.
Ehhez képest egyébként egy másik népszerű párban az EURUSD-ben körülbelül 55%-os a találati arány, mégis kevésbé nyereséges a pár mint a GBPUSD.
Ha take profittal akarsz kiszállni akkor sem feltétlenül kell eltalálni, a tradek többségét, bár ebben az esetben lényegesen könnyebb. Amiről azonban nem mondhatsz le, az az 1:2 vagy még több. Ez biztosítja azt, hogy ha csak 40%-ban találod el az irányt akkor is 2 egység pluszban legyél. Tehát itt sem biztos, hogy a találati arány a fő szempont. Egyébként ha azonosítasz egy fennálló trendet, és csak olyan párt kereskedsz ahol ezt tisztán azonosítani tudod (ahol nem, azt meg kihagyod, mint ahogy nem ártott volna ez a grafikonodon szereplőnél sem) és trendben nyitsz, több az esélyed mint 40%. Ha még ehhez hozzá tudod tenni az 1:2-őt vagyis csak arra nyitsz rá, ahol úgy látod, hogy 2 egység nyerőig nagy valószínűséggel elmehet, mert nincs előtte számottevő akadály, akkor szinte biztos, hogy nyerőben tudsz maradni. A példáddal amit felraktál az a baj, hogy nem látom, hol volt meg ez a bizonyos 1:2 valószínűség.
1. Oldalazik a pár nem trendel szépen.
2. Rendben van, hogy fibo 23,6-ról visszajött, de ott volt az ennél jelentősebb 38,2 ami lényegében egybe esett 1,05000-val vagyis nemhogy az 1:2 nem volt meg, de még talán fordított is volt az arány.
3. Még mindig több esélyed lett volna ha lemész másik idősíkra és úgy követed stoppal, és nem csúszó stoppot használsz. Nekem egyébként aki hozzá vagyok szokva a technikai stopszintekhez, értelmezhetetlen az 55 pipes csúszó stop? Honnan jött ez az érték? ATR vagy mi?
Egyébként még egy szó a veszteség elfogadásról. Nekem ezt anno úgy próbálták érzékeltetni, hogy olyan mint a lélegzés ha csak befelé szívnánk a levegőt megfulladnánk, ha meg kifelé fújnánk, hát valószínűleg akkor is. A veszteség olyan természetes a tőzsdén mint az, hogy ki is kell fújni a levegőt.