Üdv,
Új vagyok a pályán, körülbelül tíz napja tőzsdézem. Az equitasnal vagyok, a PETI-t használom. Évek óta gondolkodtam azon, hogy elkezdjem-e vagy sem, hát itt vagyok. Csekély tapasztalataimat és körülményeimet szeretném megosztani, hátha valaki hasznát veszi. Írok összegeket is, mert mielőtt belevágtam volna nekem nagyon hiányoztak a konkrét példák.
Eddig nem bántam meg. A számlámon kb 1,7m van, de nem játszom az összeset, kb 700ezer mindig marad készenlétben. A tíz nap alatt kerestem kb 40 ezer forintot (adózás és jutalékok után). A munkám mellett ez ajándékpénz. Tudjátok mennyi lenne a banki kamat erre a pénzre évente? Amennyit tíz nap (azaz kb. 6 tőzdei nap) alatt kerestem a tőzsdén.
El szoktam olvasni a technikai elemzéseket, a gazdasági híreket pedig eddig is olvastam, humán beállítottságom és munkám ellenére.
Az első számú szabályom: soha nem lehet bukta. Azaz, ha beragad valami, hát beragad, majd lesz jobb is, azt a pénzt arra szántam, még így is jobb mint a banki kamat.
Több csomagban játszom, nem teszek fel mindent egy lapátra. Például OTP-nél 100-200 darabos csomagokat adok veszek, így nem igazán érdekel ha az egyik beragad egy árfolyamon, majd szépen vár a sorára míg jobb lesz neki. Most is van egy kis csomagom 2700-on, legyen, szerintem nemsokára úgyis elkel.
A második számú szabályom: minden pénznek örülni kell. Azaz ha egy adásvételen csak 5000 forintot kerestem, akkor ugyanúgy örülök neki mint ha ötszázezret kerestem volna. Nem ebből élek, ez csak hobbi és keresetkiegészítés, így minden pénz ajándékpénz.
A harmadik számú szabályom: nincs TDT és semmi más rafinéria, így bukni sem fogok, hacsak valami piszok nagy gebasz nem lesz a Földön, de akkor nemcsak a részvényekkel hanem a papírpénzzel is kitörölheti az ember....
Üdv.
|