Hozzászólás egyedi megtekintése
Régi 2016-05-24, 00:54   #17 (permalink)
stingy
Szenior tag
 
Csatlakozott: 11-04-06
Összes hozzászólás: 386
Hírnév szint: 8
stingy elindult a hírnévhez vezető úton.stingy elindult a hírnévhez vezető úton.stingy elindult a hírnévhez vezető úton.stingy elindult a hírnévhez vezető úton.stingy elindult a hírnévhez vezető úton.stingy elindult a hírnévhez vezető úton.stingy elindult a hírnévhez vezető úton.stingy elindult a hírnévhez vezető úton.
Alapbeállítás

Idézet:
moneymentor eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
Örülök, hogy elindult egy értelmes eszme-csere, amiből tanulhatunk.
1. LC esetén van néhány dolog, ami nem szimpatikus.
2. Naked call-nál kijött néhány kép a google-ban, ami feldobta a napomat…
Call vétel: mint írtam is, nem igazán kötöttem, mert nem éri meg.itt minden ellened dolgozik:
ahogy telik az idő, úgy árazódik ki az időérték.azt már írtam, hogy az opciók kb.80%-a lejár értéktelenül, ami szintén nem a longnak kedvez.

call, put eladás:itt már velünk van az idő és a statisztika. viszont korlátlan a veszteség lehetősége.
ha akár a short call v. put drága, az -egyszerűsítve- azért van, mert magas a volatilitás.
nézzünk egy konkrét példát: ha pl. az aapl jelent csütörtök zárás után, akkor az iV (implied vola.) csütörtök este még 40%, mert nyilván nagy elmozdulást vár a piac egy nem várt eredmény esetén.
jelentés kijön:
1,kb a vártnak megfelelő, másnap nyit a papír kb a záróáron (afterben megrángatják, akinek nincsenek jó idegei, az válasszon más sportot, mert könnyen csinál hülyeséget ilyenkor-saját tapasztalat .
iv leesik a szokásos 20% körölire. a tegnapi otm call-ok és put-ok nagy része elértéktelenedik, mivel az alaptermék ára már nem fog nagyot mozdulni.
ha jól választottunk strike price-t, mindkét prémium a miénk.

2, jelentés kijön, nagyot mozdul az ár.nos, ilyenkor kell afterben az alapterméket adni/venni.lesz egy covered call/put-unk, meg egy lejáró kiírásunk, egyik prémium a miénk.

a put/call kiírásokat sáv esetén is jól lehet alkalmazni, mert pl. sávtetőn kiírsz call-t, alul meg put-ot, vagy középen mindkettőt (strike pr.:sávszélek), és csak vársz, hogy teljen az idő.
ezek azért is jók, mert nem kötnek le nagy tőkét.
ha biztonsági játékos vagy, akkor az idő jó részében csak put-okat írsz ki, mert a piac az idő 80-90%-ában vagy sávozik, vagy emelkedik.
a kiírások korlátlan kockázatát lehet pl. különféle stratégiákkal csökkenteni.
ilyenkor fixálod a max. veszteséget. ilyenek a különféle condor és butterfly staratik.

"Ezt úgy is lehet érteni, hogy a LC drága, és 80%-ban nem is érdemes érvényesíteni a megvett jogokat? "
nem ez az összefüggés. a jogot akkor érvényesíted, ha keresel vele. minek hívnál le egy 10-es strike price-al rendelkező opciót, ha a rv- ára 8?
fizettél 1$-t, hogy ha néger gyerek hullik az égből, akkor is kapj rv-t 10-ért. de most 8, nem hívod le, mert a piacon olcsóbban megkapod.
ezt úgy kell érteni, hogy akár olcsó, akár drága a long/put, akkor is a tapasztalat szerint nagy része a kifutáskor 0-t fog érni.innen már csak el kell találni azt a strike price-t, ami benne lesz lejáratkor a 80%-ban.
opciót pont ezért a 80%-ért éri meg inkább kiírni. egyszerűsítve:80% esélyed van, hogy elértéktelenedik, és tiéd a prémium, és 20%, hogy ellened megy.(de ott ugye korlátlanul, ha nem biztosítod) nos, ezért veszélyes.

covered call kb.olyan mint a short put, ahogy írod is. viszont ha eleve van rv-ed, és pl.épp egy sávozásban vagyunk, akkor ezzel lehet vele keresni akkor is, ha a rv-el magával nem.
tapasztalatom szerint nem érdemes covered call-ra stabil havi bevételt tervezni
stingy nem elérhető   Válaszol idézettel