Hozzászólás egyedi megtekintése
Régi 2016-09-23, 16:07   #3 (permalink)
Jövőm záloga
Új tag
 
Csatlakozott: 16-09-23
Összes hozzászólás: 8
Hírnév szint: 0
Jövőm záloga már tett lépéseket hírnevének öregbítése felé.Jövőm záloga már tett lépéseket hírnevének öregbítése felé.
Alapbeállítás

Köszönöm. Azt a témát már átolvastam, de ott csak részben folyik ETF-ekről a beszélgetés, így jobbnak láttam új témát nyitni.

A hozam újbóli befektetése a tőke nagyságától és a brókercég kondícióitól is függ. Nekem jelenleg jelentős tétel lenne, főleg a TBSZ miatt hisz évente új számlát kell nyitnom. Egy éves megtakarításomra jutó osztalék nem lesz olyan sok a minimumdíjakhoz képest.

Természetesen tisztában vagyok vele, hogy minden brókercégben, részvényben és még az államban is van kockázat.
Épp ezért választottam az eddig kizárólagos megtakarítási formám mellé egy merőben más típusút. Államkincstárnál van PMÁK-om, de őszintén szólva sem a jelenlegi, sem az esetleges jövőbeli kormányokban nem bízom annyira.
KBC pedig belga tulajdonban van és az ETF-ben lévő részvények sem hazaiak.

Azon még gondolkodom, hogy S&P 500 vagy valami európai ETF-et válasszak. Önmagában egyik európai ország sem tűnik számomra elég nagynak, ami pedig brit kitettségű ott a brexit miatt vagyok óvatos.
Iparágakra koncentráló ETF-ben újabb kockázatot érzek. Minden szektorban történhet olyan esemény, ami előre nem látható és jelentősen befolyásolja a jövedelmezőségét. Az, hogy én pl. az olajáron aggódjak pedig messze áll tőlem, de a gyógyszeripar szabályozását sem kívánom figyelemmel követni.

Szóval jelenleg S&P 500 felé húzok, bármennyire is nem csípem az amerikamajmolást.
Ha S&P 500 mellett teszem le a voksom, akkor dollár, vagy euró alapon vegyem az ETF-et? Melyik tőzsdén? Amiket néztem azok NYSE, London, Amszterdam mellett még több helyen is vehetőek. USD, GBP, EUR alapon.
Hát fel van adva a lecke. Briteket kerülném jelen helyzetben, de ezen túl nincs mire támaszkodjak.
Jövőm záloga nem elérhető   Válaszol idézettel