Hozzászólás egyedi megtekintése
Régi 2010-11-30, 19:08   #32 (permalink)
sidius
Szenior tag

sidius logója

Hely: Pillanatnyilag Magyarország.
Összes hozzászólás: 1.377
Hírnév szint: 5
sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.
Alapbeállítás

Idézet:
Zsolt27x eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
Ha azt vesszük, hogy 80%-os államadóság fölött nincs mese, valószínűleg államcsőd lesz, akkor az euroövezetnek inkább olaszország miatt kéne aggódnia. A gagyik tuti ki fognak hullani, mint pl. görögország. Ott szerintem államcsőd lesz és akkor kirakják őket az euroövezetből. Spanyolországot meg fogják menteni, de mi lesz olaszország esetében?
Az euróövezetben nem lehet infláció gerjesztésével elértékteleníteni az államadóságot, ahogy azt az usa teszi. Mert rögtön jönnek azok az államok, akiknél alacsony az adóság, pl. németország. Tehát szerintem olaszországgal lesz vége az euróövezetnek, nem hiszem, hogy más nemzetek megmentenék őket, csak mert néhány éve közös unióba tömörültek. Kínai tőke az euban? Háát, mit tud adni az EU kínának?

Zsolt
Igazából sokat nem tudna az EU adni Kínának, hacsak nem vámmentességet a kínai árukra, meg azt, hogy jót tenne a kínai önérzetnek, ha keresztbe tehetnének az USA-EU tengelynek. Esetleg még szívesen felszippantanának egy kis olajat is az Északi tengerről, mert a kínai gazdaságnak kell az olaj, mindegy hogy honnan jöjjön. Habár azt egyszerűbb az oroszoktól megszerezni, meg az araboktól. Egyébként, a görögöknek már meg is ígérték, hogy nagyon szívesen kisegítik őket (esetleg feltűznék a kínai lobogót is Görögországra), azóta is azon remeg az Unió, hogy vajon mit is szeretnének cserébe a kínaiak. Végül is a világ egyik legjobb kereskedelmi hajóflottája a görögöké, az esetleg kezdésnek elég lesz nekik.
Megmondom őszintén szerintem ha lapátra teszik az eurózónából a potyautasokat, az csak jól jönne az eurónak. A görögöket, olaszokat, spanyolokat, portugálokat én biztosan kitenném, a szlovákokat meggondolnám. Az igazi nagy dobás a svédek és az angolok rábeszélése lenne a tagságra, esetleg Svájc felvétele legalább az övezetbe, ha az EU-t nem is akarnák. Ezekkel az államokkal csak nyerne az euró. Persze biztosan nem egyszerű feladat lenne, de gondolkodjunk évtizedekben. Pillanatnyilag olyan fejlettségi különbségek vannak az egyes euróövezeti államok között, hogy így képtelenség egyben tartani az övezetet. Ha nem lett volna a válság talán el lehetett volna lötyögni az euróval, de a válság jól rámutatott a hatalmas gazdasági, pénzügyi és nem utolsósorban felfogásbeli különbségekre.