Idézet:
Zsolt27x eredeti hozzászólása
Ráadásul lehet, hogy sok nyugati állam el van adósodva, de a nyugati cégek rengeteg készpénzzel rendelkeznek és mindenhol ott vannak. Szerintem valószínűbb az, hogy bizonyos jogokért vagy funkciókért (Pl. bányászati jog, közmű jog, gyógyszerellátási jog, stb) át fogják vállalni az államok adósságának egy részét. Vagy ez szerinted nem valószínű?
|
Úgy érted, hogy a nyugati állam adósságát átvállalja a nyugati cég, például az egyszerűség kedvéért az EON átvállalja a német állam adósságának bizonyos részét azért, hogy cserébe az állam lemondjon bizonyos jogokról amik őt illetik mondjuk a közműellátás területén. Tudom, ez most nem volt túl értelmes példa.

Hát így első blikkre szerintem az ilyesmi nem tűnek nagyon valószínűnek. Egyrészt addig nem, amíg esetleg megszerezheti ezt más módon is. Másrészt tételezzük fel, ha a nagy államadósság miatt az állam ilyen lépésre is kényszerülne, vajon milyen alkupozíciói lennének a céggel szemben. Nehezen tudom elképzelni, hogy miképpen érvényesítené például az adott példánál a szociális érdekeket, ami egy államnak nyilvánvalóan feladata. Hogyan mondaná azt az EON-nak, hogy vállalj át az adósságomból, cserébe megkapod a közművagyon egy részét, de az árakat én szabom meg legalábbis bizonyos keretek között. Akkor az EON meg azt mondja, hogy ja akkor fulladj meg az adósságban. Vagy belemenne egy ilyen őt lényegében korlátozó lépésbe. Hááát nem tudom.
De mondjuk még esetleg el tudom képzelni, hogy az adott nemzet nemzeti vállalata (van ilyen?), valamilyen módon beszáll a buliba, de hogy súlyosan megkéri az árát (a multik azért jellemzően kihasználják ha előnyt szerezhetnek) az bizonyos.
Hát olyan meg biztosan nem lesz, hogy a nyugati cég átvállaljon egy magunkfajta kis ország államadósságából, egy vasat is. Önként biztosan nem, persze lehet próbálkozni valamiféle adó formájában, mint ahogyan most is. Mert tulajdonképpen most erről van szó. Bevonásra kerülnek az adósság finanszírozásába, a válságadókon keresztül. De ha áttételesen is, végül ki fogja azt is megfizetni?