Hozzászólás egyedi megtekintése
Régi 2018-01-05, 17:36   #214 (permalink)
gtome
Szenior tag
 
Csatlakozott: 17-02-03
Összes hozzászólás: 186
Hírnév szint: 2
gtome a hírnévhez vezető út elején jár.
Alapbeállítás

Idézet:
AlpinForex eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
Sziasztok!


E
Pont ez jutott eszembe ma az 1 millió dolláros EQ poszt alapján, hogy ha vki realizálja a nyereséget akkor adózni kell utána és ezt a részt célszerű kivenni.

Adózásról találtam egy elvileg NAV-os állásfoglalást:
http://digitalcash.hu/2017/11/11/igy...itcoinod-utan/

Nem tudom mennyire hiteles, de ez alapján kicsit más az adózás, mint ahogy te említetted. Pont amiatt amit te is írtál, hogy nem tekinthető kb semminek a kriptopénz. Nem olvastam teljesen végig, de nekem az jön le, hogy ezáltal nem csak év végén kellene bevallani ahogy azt ellenőrzött tőkepiaci ügylet esetén tesszük, hanem negyedévente kellene adóelőleget befizetni. (Kivétel ha valaki egyéni vállalkozóként űzi a ipart, akkor más szabályok vonatkoznak rá, a cikk erre is kitér.)

(Az más kérdés, hogy ha egyéb jövedelem, akkor igazából éven belül sem vezetheted össze a veszteséges tradeket a nyereségesekkel? Vagy szabályszerűen igazolt kiadásnak veszik a veszteséges kereskedéseket?)

Az Szja tv. 28.§ (1) bekezése szerint egyéb jövedelem minden olyan bevétel, amelynek adókötelezettségére e törvény rendelkezést nem tartalmaz, azzal, hogy – a költségelszámolásra vonatkozó rendelkezéseket is figyelembe véve – a bevételnek nem része a megszerzése érdekében a magánszemély által viselt szabályszerűen igazolt kiadás.

Ebből adódóan a megvásárolt bitcoin később törvényes devizára/valutára történő átváltása során elért nyereség, illetve a magánszemély által bányászott bitcoin későbbi átváltásakor keletkező nyereség a magánszemély összevont adóalapba tartozó egyéb jövedelemként adóköteles.

A jövedelem után a magányszemélynek 15% személyi jövedelemadót, továbbá 22% egészségügyi hozzájárulást kell fizetnie. Tekintettel arra, hogy az egészségügyi hozzájárulást a magánszemélynek kell fizetnie, és ezt költségként nem számolhatja el, illetve részére nem térítik meg, az Szja tv. 29.§-a alapján adóalapként magállapított jövedelem 82%-a veendő figyelembe. Az önálló tevékenységből származó jövedelemhez hasonlóan az egyéb jövedelem is az összevont adóalap részeként adóköteles, így a magányszemélynek adóelőleget kell fizetnie.
__________________
Nem bízom én senkiben, aki többet keres nálam.
gtome nem elérhető   Válaszol idézettel