Tőzsde Fórum  

Vissza   Tőzsde Fórum > Kötetlen > Csevegés


Válaszol
 
LinkBack Téma eszközök Megjelenítési módok
Régi 2009-03-04, 22:16   #1 (permalink)
Új tag
 
Csatlakozott: 09-03-04
Összes hozzászólás: 9
Hírnév szint: 0
Goal a hírnévhez vezető út elején jár.
Alapbeállítás Válság és kiútkeresés

Üdv minden fórumozónak!

Nagyon aktuális a téma és kíváncsi vagyok a feltételezhetően hozzáértő társaság véleményére.

Egyrészt az érdekelne, hogy szerintetek idehaza mennyire súlyos a helyzet, fenyeget-e s ha igen mennyire valószínű az államcsőd.
Illetve miben látjátok a kiutat?

Szerintem hatalmas a baj. Az, hogy lesz-e államcsőd nem valószínű, de ez legkevésbé sem rajtunk fog múlni és sokaknak mindegy lesz.
Én inkább a kiútkeresésről írnék bővebben, mert azon érdemes agyalni.

Ami most van nem jó. Nem csinálunk semmit. Ezt sokan mondják és igaz is.
A kormány ha lemondana abból nagy baj lenne, hisz külföldön csak azt látnák, hogy minden összedől. Ráadásul a következő kormány nem akarná rögtön elveszíteni a népszerűségét, így aligha lenne elég szigorú és kegyetlen.
A jelenlegi kormánynak ugye meglenne az az előnye, hogy nincs veszítenivalója (ígyis-úgyis bukik), de félnek a nép haragjától, ami valjuk be jó eséllyel elsöpörné őket egy nagyobb megszorítás esetén. Ez viszont megintcsak nagy bukta lenne, hisz nyugaton csak azt látnák, hogy erőszakkal ledönti a népharag a kormányt.

Van tehát egy helyzet, ahol az se jó ha megy a kormány és az se ha marad. Az se jó, ha nem csinál semmit és az se, ha csinál.

Mit lehet hát tenni? Tán össze kellene fogni nem?
Itt van nekünk két oldalról a két csak magával törődő politikiai csoportosulás, akik önmagukban képtelenek a már rég elrontott helyzeten javítani.
Fogjanak hát össze, alakítsanak válságkezelő kormányt. Valósítsák meg a szakértői kormányt és végre egyszer tegyenek is valami valóban előremutatót az országért.
Az, hogy mindehhez Bokros Lajost vagy más szaktekintélyt nyernek meg mindegy. A lényeg az, hogy keményen, egymást nem különösebben támadva toljanak végig olyan intézkedéseket, melyeket önmagukban képtelenek lennének.
A nép meg majd zúgolódik, de legalább a kormány lesz hozzá elég erős és mindkét oldalról védett, hogy ne lehessen kimozdítani a helyzetéből, vagy az intézkedéseket a nulláig puhítani.

Egyszer! Egyetlen egyszer legyen már az ország sorsa a legfontosabb!

Köszi, hogy szólhattam. Várom a véleményeket és mások javaslatait.
Goal
Goal nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2009-03-06, 01:55   #2 (permalink)
Tag
 
Csatlakozott: 09-02-06
Összes hozzászólás: 71
Hírnév szint: 10
TheElf elindult a hírnévhez vezető úton.TheElf elindult a hírnévhez vezető úton.TheElf elindult a hírnévhez vezető úton.TheElf elindult a hírnévhez vezető úton.TheElf elindult a hírnévhez vezető úton.
Alapbeállítás

Goal: Alapvetően a hazai belpolitika egyes hangjainak köszönhető az, hogy a válság kapcsán döntően hazai problémát keresünk. Ergo döntően hibás gondolat államcsődről, az ország sorsáról, stb. beszélni anélkül, hogy a jelenlegi válság okairól, mozgatórugóiról, stb. beszélnénk. Úgy gondolom, ha a jelenlévő többség legalább a saját pénze miatt olvas pénzügyi híreket, tájékozottabb az átlagnál, akkor nem pártokról, a kormány lemondásáról kellene elsősorban beszélni.

Magyarország helyzete nem rózsás, nagyon sok problémával kell szembenéznünk, amik valóban belpolitikához köthetőek, de a jelenlegi válságot nem tudom e hibák nyakába varrni még akkor sem, ha valóban lenne miben hibáztatni a hazai kormányzatot.

Úgy gondolom, hogy olyan folyamatokért, amelyek nem egyetlen kormány tevékenysége alatt folytak, nem lehet egyetlen kormányt felelősségre vonni. Ha egy rossz folyamat már a FIDESZ alatt is elindult, nekik is kellett volna tenni ellene, nem lehet azt mondani, hogy a Gyurcsány kormány semmittevése a felelős. Ha egy rossz döntést a FIDESZ hozott, de az MSZP azóta sem tett ellene, nem helyénvaló Orbánozni.

Ebből ered, hogy még a döntően hazai problémák esetében is elsősorban a társadalom egészét érintő problémákról beszélek.

Kis hazánkban rengetegzer halljuk, milyen gondban van a mezőgazdaság. Aztán a gonosz módon a magyar gazda alá ígérő multi vezetője mondja, milyen gazdag ország vagyunk, egységnyi területre milyen sok gép jut.

Sok esetben a kárpótlásból kisebb földhöz jutott a gazda mint amit a nagyapja művelt. Akkor lóval, ökörrel dolgoztak, sokkal kisebb birtok nem volt, mint amit azzal a technikával egyben még gazdaságos volt megművelni. Csakhogy azóta a birtok kisebb lett, a technika meg fejlődött, a nagyteljesítményű gépek gazdaságos használatához legalább 10* akkora birtokra lenne szükség. De csak a fele van meg.

A gépekkel kapcsolatos amortizáció, szervízköltségek, stb. nem lesznek a zsebkendőnyi birtokon olcsóbbak. Ergo: Ugyanannyi terményre 10*-20* több ilyen költség jut. Persze, hogy nem gazdaságos. Lehet menni segélyért...

Nagyon sok ember panaszkodik a munkanélküliség miatt, de lenne neki munkája, 2 várossal arrébb. Csak éppen nem tud költözni, a hitelre vett, forgalomképtelen lakása miatt. A kieső jövedelem miatt rosszul él.

Sokan nem értették miért beszélünk árfolyamkockázatról, hogy az első évre kínált kedvező törlesztőrészletek mellett meg kéne nézni a következő évi részletet is, stb. fejjel mentek a falnak, és várják, hogy a többi kihúzza őket a bajból.

Rajtunk kívül nincs egyetlen ország sem, ahol ilyen méretű gazdaság ennyi felelőtlen embernek nyújtana ilyen jó segítséget. Csak ez drága, és hamar tönkretesz mindenkit.

Te tudod miért kapsz egy lakáshitel első hónapjaiban kedvezőbb törlesztőrészletet? Mert sokan csak átverésről beszélnek. Pedig nagyon egyszerű a dolog: mert amikor lakást veszel berendezed, ergo lesz sok áruhiteled is, de ezeket kb 1 év alatt törleszted. Utána jóval kevesebb dolgot vásárolsz, az is megoszlik időben, és remélhetőleg közben azért több pénzed is lesz (gazdasági növekedés, miegymás) mire újra nagyobb költekezés kellene.

Magyarul: ideális esetben az első évben annyival kevesebbet fizetsz lakáshitelre amennyit a berendezés kapcsán áruhitelre költesz, így a költségeid kiszámíthatóak maradnak, nincs az elején egy nagyobb "dupla" költség, ami korlátozna. Persze a költözés egyéb költségei is benne vannak a kalapban.

Tudod miért piszokdrága az a bizonyos gyorskölcsön? Mert nekik sem olcsóbb a benzin, a minimálbér, stb. ha a saját otthonodban veszel fel rövid lejáratra kisösszegű hitelt, akkor bizony a munkaidőnek, a benzinnek, stb. a költsége magas lesz a hitel összegéhez képest. Magyarul: Az ügyfélre tisztességesen továbbhárított költségek egyenes következménye a magas THM. De egyszerűbb fröcsögni, mint hitelfelvétel előtt gondolkodni.

Amíg pedig több felelőtlen ember van aki nem gondolkodik, nem akar gondoskodni magáról mint józan ember, addig ilyenek választják meg a hasonló képviselőiket, és róluk gondoskodik a kormányzat. A sok felelőtlen ember megsegítése sok pénzbe kerül, ez magas adóterheket jelent (kis gazdaság tart el sok hülyét).

Sokan azért munkanélküliek, mert a hitelre vett piacképtelen lakás miatt nem tudnak oda költözni (vagy csak igen jelentős vesztességgel amit nem engedhetnek meg maguknak) ahol lenne munka. Ezért pocsék a volumenhatékonyság, jelentős a strukturális munkanélküliség, stb.

A gazdaságilag akítívak aránya igen alacsony, mert nagyon sok a keresőképes korú, de iskola mellett dolgozni nem akaró(!) diák, és a keresőképes korú nyugdíjas. Megint: Sok ember terheit viseljük kevesen, és sok diáknak a tudása sosem lesz piacképes, feleslegesen adunk nekik diplomát.

A kedvezményes lakáshitel (miközben a bérbeadást, befektetést nehezítik), az ingyenes felsőoktatás, a felelőtlen emberek újra és újra kiesegítése hozzájárult a problémákhoz. Ha mindig a hülye jár jól, előbb utóbb az okos rájön, és ezért hülyeséget csinál ő is, direkt.

Ez pedig gondolom érted miért nem jó a gazdaságnak.

Nem tudom emlékszel e a vizitdíj c. bohóckodásra. Akkor pl. azt mondtam, a kórházi napidíjnak nincs értelme (nem dönthetsz úgy saját szakálladra, hogy ott maradsz), de a vizitdíj jó. Miért? Mert az egészségügy, ha a használat módja, mennyisége, nem változik, kerül amennyibe kerül, nem lesz olcsóbb akkor sem, ha adóból fizetjük, akkor sem, ha kell a használatért fizetni.

De amennyiben, ha valaki egy hónapba 3* megy el receptekért a dokihoz, mert az, hogy leltározzon, tudja, mit mikor kell feliratnia, és havonta egyszer tegye ezt meg, neki kényelmetlen, és ezért amikor sürgős lenne én várhatok többet (mert több ilyen van előttem), és az én terhemre fizet többet az állam, mert a receptfelírásra (és az akkori beszélgetésre) így 3*os munkaerő megy el: Az számomra baromira nem fair.

A rászorulók pedig indokolt esetben mentességet kaptak volna, ha marad is.

Baromira nem cél az, hogy a tehetségtelen ember ingyen mehessen egyetemre rontani a színvonalat (így más is kevésbé tud tanulni) bulizni, közben nem dolgozva, stb. ezzel ártva a gazdaságnak. Ezt nem jó finanszírozni.

De cél lenne az, hogy BÁRKI aki számára a tanulás befektetés kaphasson államilag garantált hitelt, ha az adott területen, a munkaügyi központ álltal kiközvetített egyetem mellett is végezthető munkákat vállalja. A tandíjmentesség, a piacképtelen de lógásra remek szakok túlsúlya drága.

Amikor ezekben a kérdésekben népszavazáson dönthettünk, talán helyetted egy politus gondolkodott? Ő ment el szavazni? Ő választ pártlogó és nem program alapján?

Magyarország problémái nem a politikusokra, hanem a választók gondolkodására, elvárásaira vezethetők vissza, amíg ez nem változik, demokráciában nem tudunk jobb irányba menni.

Amíg a gazdának jobban megéri segélyre termelni (menjen tönkre a termés, legyen piacképtelen) mint piacra, addig bizony ezt nekünk kell eltartani. De a rossz gazda arra fog sokszor szavazni, ez maradjon. Neki így egyszerűbb.

Ha ebben nem lesz változás, akkor mindig lesznek problémák, DE a jelenlegi gazdasági válság kapcsán ugye te sem gondolod komolyan, hogy egy világgazdasági válság ami mondjuk az izlandi bankrendszert elsöpörte tőlünk függ?

A válság, és a most elérhető segítség LEHETŐSÉG. Az okos ember ebből tőkét is tud kovácsolni, előre is tud menni, ez a lehetőség jelenleg előttünk is nyitott. De ehhez az kell, hogy egy világválságot ne pártpolitikaként kezeljünk. Tanuljunk meg előnyt kovácsolni a helyzetből.

Az, hogy ebben a válságban segítségre várunk, kormányt hibáztatjuk, nem gondolkodunk és elbukunk, vagy a válság nyertesei leszünk és hatalmasat lépünk előre viszont tőlünk függ.

Gyenge a forint? Több szlovák jön tankolni, vásárolni, stb. piacképesebb az export, olcsóbb Magyarországon nyaralni, stb. ebből több ÁFA folyik be, stb. tudunk élni vele.

Érdekes, sokkal többen sírnak a gyenge forint miatt, mint ahányan próbálnak élni vele. Hidd el, ha azt mondod, ezzel TE is versenyképesebb lettél, így elkezdesz ebookokat árulni dollárért, akkor a költségeid többsége forintban, a bevételeid többsége viszont dollárban jelentkezik, így a gyenge forint neked jó.

Erre nagyon sokan vártak, vágytak, ez lenne A válság?

Vagy, hogy a javuló versenyképesség miatt itt kevésbé van veszélyben az autóipar mint sok más helyen? A gyengülő forintnak munkahelymegtartó szerepe van.

Vagy, hogy a forintban jelentkező bevételekkel és költségekkel rendelkező hazai cégek számára ez az árfolyam azt jelenti: árban könnyebben versenyeznek a multikkal, több a mozgásterük, tudnak piacokat szerezni pont a gyengébb forint miatt?

Amikor az OTP részvényről beszélünk elmondtam, a hazai részvények árfolyamaira hatással van az is, hogy a külföldi befektető mikor menekül minden olyantól aminek forintban van értéke a forint gyengülése miatt... Mert nem mindenki a saját hazájában fektet be. Az a magyar befektető aki külföldön fektet be azt látja, a forint gyengülésével a vagyona egyre több forintot ér... amit jó pillanatban itthon is be lehet fektetni?

A fenti súlyos problémák nem okai és nem következményei a válságnak. A forint jelenlegi árfolyama sem csak (és nem is elsősorban) hazai folyamatokon múlik, élni kell vele.

Ha a válságból való kilábalás kapcsán keresed, melyik poliktikus tehetne valamit, akkor például Obama környékén kellene keresned inkább, de úgy látom, sokat árthat a tevékenysége... (még mindig a válság kirobbanásához vezető működésképtelen helyzetet akarják visszaállítani arrafelé).

Ha hazai példát keresel arra hol kezeljük rosszul a válságot: A hazai termékek erőltetése a korábbi válságoknál sem jött be, így hülyeség a 80% magyar árú a boltokba, de jól eladható demagógia. Akinek a gyenge forintnál sincs esélye azért nem feltétlenül érdemes küzdeni. Sok ilyen helyett legyen kevesebb olyan gazdaság aki életképes. Az ilyen birtokát vásárolja fel a szomszédja
TheElf nem elérhető   Válaszol idézettel
Hirdetések
Régi 2009-03-06, 06:48   #3 (permalink)
Új tag
 
Csatlakozott: 09-03-04
Összes hozzászólás: 9
Hírnév szint: 0
Goal a hírnévhez vezető út elején jár.
Alapbeállítás

Ez a beszélgetés nem abba az irányba indult el, mint gondoltam. Rosszul fogalmaztam az első bejegyzésben.

Távál álljon tőlem, hogy a válságot a kormány nyakába varrjam. Én azt varrom nem csak a kormány, hanem az egész ország nyakába, hogy a válság ilyen rosszul érint minket és mégsem teszünk semmit. Most, hogy baj van nem csinálunk mást csak homokba dugjuk a fejünk és várjuk, hogy elmúljon a vihar. Sőt, igyekszünk egyesével megvédeni mindenkit.
Mint te is írtad a gazdától kezdve az összes közalkalmazotton át mindenki mellett kiáll a kormány és ezzel a jelenlegi rosszul beidegződött rendszert védjük.
Az ellenzék meg azt követeli, hogy mindezt még hatványozottabban tegyük, pusztán azért, hogy megőrizze, növelje népszerűségét.

Felejtsük is el a pártpolitikát. Mindezt csak azért hoztam fel, mert senkiben nem látni az akaratot és az erőt, hogy a változásokat elindítsa.
Nincs aki megmondja, hogy a gazda nem kap segélyt, hogy xy mostantól fizetni fog azért, ami eddig ingyenes volt... Lehetne sorolni. Bármely mai politikai szereplő tenne erre kísérletet az eleve bukásra lenne ítélve.
Mint te is írod pont az emberek miatt. Egyszerűen túl sokak éreznék úgy, hogy ez ellenük van és ha azt vesszük rövid távon igazuk is lenne.

Ezeket az embereket lehetne azzal sokkolni, hogy a 2 egymást utáló erő egyszer felülemelkedne saját érdekeiken és közösen nyomnák le az emberek torkán, amit már nagyon rég kellett volna.

A baj az, hogy van egy válság rajtunk kívülálló okok miatt, amiben a saját hibáinkból az EU országok sorában a legrosszabb helyre kerültünk. Ellenünk spekulás leginkább aki egy valuta gyengülésére játszik és innen viszi el a nyugati befektető először a pénzét. Gondolok itt a tőzsdére és az állampapírpiacra.
Saját hibánkból fizetünk még magasabb kamatot az államadósság után, mint a környező EU tagállamok és mindez nem látszik, hogy mostanában változna.

Ezen kellene változtatni, mert az már nagyon erős, hogy a Szlovákok, Lengyelek és Csehek is azt kiabálják, hogy "nem vagyunk Magyarország".
Goal nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2009-03-06, 06:49   #4 (permalink)
Új tag
 
Csatlakozott: 09-03-04
Összes hozzászólás: 9
Hírnév szint: 0
Goal a hírnévhez vezető út elején jár.
Alapbeállítás

A legtöbb véleményeddel, gondolatoddal egyébként egyetértek.

Azt viszont te se írtad le, hogy szerinted mit kellene tenni azért, hogy az általad szükségesnek vélt irányba elinduljon az ország.
Goal nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2009-03-06, 07:39   #5 (permalink)
Tag
 
Csatlakozott: 09-02-06
Összes hozzászólás: 71
Hírnév szint: 10
TheElf elindult a hírnévhez vezető úton.TheElf elindult a hírnévhez vezető úton.TheElf elindult a hírnévhez vezető úton.TheElf elindult a hírnévhez vezető úton.TheElf elindult a hírnévhez vezető úton.
Alapbeállítás

Nem a politikának, az egyénnek kell először lépnie. Erre meg adott pár recept
TheElf nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2009-03-06, 08:21   #6 (permalink)
Új tag
 
Csatlakozott: 09-03-04
Összes hozzászólás: 9
Hírnév szint: 0
Goal a hírnévhez vezető út elején jár.
Alapbeállítás

Ok, de te, vagy én mit tudunk lépni?
Képviseleti demokrácia van és nincs senki aki a parlamentben, vagy a közelében, aki az általunk elképzelt állásponthoz hasonlót képviselne.

Halljuk azokat a recepteket!
Goal nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2009-03-06, 09:22   #7 (permalink)
Tag
 
Csatlakozott: 09-02-06
Összes hozzászólás: 71
Hírnév szint: 10
TheElf elindult a hírnévhez vezető úton.TheElf elindult a hírnévhez vezető úton.TheElf elindult a hírnévhez vezető úton.TheElf elindult a hírnévhez vezető úton.TheElf elindult a hírnévhez vezető úton.
Alapbeállítás

Rengeteg lehetőség van arra, hogy pénzt csinálj pont a volságnak köszönhetően. Shortolni is lehet, olcsón vásárolni is

Meg lehet próbálni vásárolni, külföldi piacokon is, így a gyenge profitból profitálni...

Lehet vállalkozni is, a gyenge forint itt is havítja a versenyképességedet.
TheElf nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2009-03-09, 10:24   #8 (permalink)
Új tag
 
Csatlakozott: 09-03-04
Összes hozzászólás: 9
Hírnév szint: 0
Goal a hírnévhez vezető út elején jár.
Alapbeállítás

Ami írsz az jó tanács 1 embernek, vagy akár mindenkinek aki tanácsot kér.

Azonban az emberek 90% sajnos nem ilyen idehaza.
Egy részük simán kényelmesebb utat választ (jellemzően mást szid, sír...), de egy másik jelentős rész egyszerűen olyan helyeztben van, hogy esélye sincs megtenni azokat a lépéseket, amiket te tanácsolsz.
Se tőzsdézni, se vállalkozni nincs pénze.

Persze számukra is van néha 1-2 lehetőség az előrelépésre, de ez már nagyban függ másoktól, leginkább az ország gazdasági helyzetétől. Gondolok itt arra, hogy költözik-e a közelbe új munkáltató...

A kérdést én inkább makro szempontból közelíteném a te mikro megközelítésed helyett. Fentről kellene valahogy beindítani azokat a folyamatokat amik a felemelkedéshez vezetnek. Mind a gazdasági környezet formálásával, mint az egyénekre befolyásolásával. Te ez utóbbira írtál példákat, de arra nem, hogy ezt miként lehetne a sok millió honfitársunkba belenevelni és főleg arra nem, hogy a gazdasági környezetet miként lehetne fentről megfelelően alakítani.

Tök jó lenne, ha most mindenki úgy kezdene el gondolkozni, mint te írtad. Megoldaná az egyének és az ország problémáit is.
A baj csak az, hogy az emberek maguktól nem fognak megváltozni. A gazda nem adja el a földjét a szomszéd gazdának, ha túl kicsi a terület és nem él meg belőle.
Egyrészt, mert csökönyös, másrészt, mert lehet olyan a gazdasági környezet, hogy 50 évesen esélye sincs más munkát találni.
Goal nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2009-03-21, 13:42   #9 (permalink)
Tag
 
Csatlakozott: 09-02-06
Összes hozzászólás: 71
Hírnév szint: 10
TheElf elindult a hírnévhez vezető úton.TheElf elindult a hírnévhez vezető úton.TheElf elindult a hírnévhez vezető úton.TheElf elindult a hírnévhez vezető úton.TheElf elindult a hírnévhez vezető úton.
Alapbeállítás

Amíg a 90% nem ilyen, addig nem lesz változás. Amúgy nagyon sok olyan vállalkozás van ami tőke nélkül is beindítható.

Amúgy: Esélye sem lenne munkát találni? Ebben nem lennék biztos, de abban sem, hogy ne tudna ugyanott megmaradni. Elmondom miért: Teszem azt, nem a szomszédnak adod el először a földet, hanem a szomszédokkal közösen csinálsz egy Kft-t, ahol a föld a bevitt vagyon, a gépek, stb. így már lehet nagyobb táblákat kialakítani, a gépeket hatékonyabban használod, több pénzt keresel DE ugyanott dolgozol, megmarad a vagyonod.

Amíg az emberek magukhoz hasonló képviselőt választanak (természetes) addig a politika olyan lesz mint az emberek, így pedig a felelőtlenség lesz az úr.

Megjegyzem: A FIDESZ eddig azt mondta, mennyit segítene a válság kapcsán Gyurcsány lemondása. Kiváncsi vagyok a hétfői forint árfolyamra, BUXra, stb.

Tudod attól, hogy Orbán Viktor szerint egy ilyn bejelentéstől minden részvényt fel kell függeszteni akár kétszer is mert annyit erősödik a tőzsde, még ez nem feltétlenül lesz reális.

Ugye a másik oldal szerint a lemondás (vagy annak beígérése) megkérdőjelezi az ország stabilitását, és ez bizony jelentős forint gynegüléssel, a tőzsde zuhanásával járhat. Ugye ebből is lehet felfüggesztés.

A harmadik irány szerint: A piac már beárazta a közelgő lemondást...

Jól látszhat, hogy a nálunk több politikai kultúrával rendelkező országokből érkező befektetők, stb. bizalma ki mögött áll, hogy reagál a piac.
TheElf nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2009-05-28, 10:18   #10 (permalink)
Új tag
 
Csatlakozott: 09-03-04
Összes hozzászólás: 9
Hírnév szint: 0
Goal a hírnévhez vezető út elején jár.
Alapbeállítás

Nem tudom ki hogy van vele, de én mostanában már optimistán látom a világot.
Sokan vannak most is bajban, de legalább a tendencia megállt és nem lesz napról napra töb embernek anyagi gondja.
Forint visszaerősödött, ha nem is teljesen. Nyögjük, vagy még inkább nyögni fogjuk az új kormány megszorító intézkedéseit, de ez legalább előre mutat.
Goal nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2009-07-20, 16:39   #11 (permalink)
Tag
 
Csatlakozott: 09-07-13
Hely: Jászberény
Összes hozzászólás: 70
Hírnév szint: 9
Stockwalker a hírnévhez vezető út elején jár.
Alapbeállítás

Sziasztok!
Írtam itt egy cikket,ami a pénzügyi válságról foglalja össze a gondolataimat:

http://thestockwalker.blogspot.com/2...elemenyek.html

Ti is ezen a véleményen vagytok?Vagy teljesen mást gondoltok?
Kíváncsi vagyok
Stockwalker nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2010-06-05, 17:39   #12 (permalink)
Szenior tag
 
sidius logója
 
Csatlakozott: 09-06-01
Hely: Pillanatnyilag Magyarország.
Összes hozzászólás: 1.530
Hírnév szint: 11
sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.
Alapbeállítás Gondolatok

Hát én egészen konkrétan arra gondoltam, hogy tettek nagyon sok ígéretet, amikből most ki kell hátrálni valahogy, mivel egyszerűen betarthatatlanok. Ennek a legjobb módja, hogy csinálok egy bizottságot amely majd olyan eredményt fog előhozni, amire azt lehet mondani, hogy mi nagyon akartuk ezt és ezt csinálni, de sajnos a körülmények miatt ez most nem kivitelezhető, de majd 2 év múlva! Az egy hülyeség, hogy csontvázak estek ki, és ezzel nem számoltak! Mivel? Tudni lehetett, hogy az önkormányzatok adóssága 90-120 milliárd, amit nem tudnak finanszírozni! Tudni lehetett, hogy a kórházak is hatalmas adósságállománnyal küzdenek, borzalmas állapotban vannak. Aki járt kórház közelében az józan paraszti ésszel is látta ezt, aki meg tud olvasni az tudta, hogy készült egy jelentés még 2008 októberében arról, hogy kb. 68 milliárd az adósság állomány a kórházaknál, ami most kb. ugyanannyi, és csak azért nem nőtt mert kb 25 milliárd visszapótlásra került!
A MÁV és BKV esetében most gyorsan kellene olyan 60 milliárd (MÁV 34, BKV 25), de a teljes konszolidáció legalább 100 milliárd a két cégnél. A MALÉV csak a Budapest Airportnak tartozik vagy 20 millió euróval ami ha jól számolom vagy 6 milliárd forint.
Mindezek kb. 300 milliárdra rúgnak kemény magyar forintban, amit marha sürgősen rendezni kellene, mert ugye közlekedés, egészségügy, meg helyi hivatalok nélkül megbénul az ország!
Milyen adócsökkentést akarnak, és mégis miből akarják? Erre nem sikerült rájönnöm! Értem én, hogy ez jól hangzik, csak baromi nehéz úgy megcsinálni, ahogy ezt Matolcsy akarja. Adót csökkenteni úgy, hogy nem számolom ki, hogy ez az állam működésére milyen hatással lesz, nem készítek modelleket, hogy ha ez következik be akkor ezt lépem, ha az akkor meg amazt lépem, hatalmast buktát hordoz magában.
Egyszerű példa. Ha van 100000 forintom bevételként és van 100000 forintom kiadásként azaz költségvetési egyensúly van. Ha hirtelen lecsökkentem a bevételemet 25000 forinttal (a kulcsszó a HIRTELEN) akkor a kiadási oldalon 25000 forint fedezet nélkül van, de ott van. Tehát azt is finanszírozni kell, mondjuk hitellel. Ha viszont hitellel finanszírozom az csak az adott hónapban jelent megoldást, mert mondjuk a következő hónapban már 25000+2000 (hiteltörlesztés) lesz a hiányzó rész.
No ugyanez a helyzet az állami költségvetéssel most. Miközben egyébként is arról szól a dolog, hogy költségvetési hiány van folyamatosan, belöktek a köztudatba egy adócsökkentés nevű bűvös szót, és senki sem gondol utána, hogy ez hogyan is lesz megvalósítva? Először az adócsökkentés fedezetét kell megteremteni, átgondolni több éves távlatban, igyekezni kiszámítani a hatásait, és utána lehet meglépni.
Az ilyen szimbolikus népnek szóló intézkedések, mint kisebb parlament meg kisebb önkormányzatok létrehozása, meg sem közelíti azt az összeget ami egy adócsökkentéskor hirtelen kiesik az állami költségvetésből, mert az ha nem szimbolikus mértékű akar lenni, akkor alapból egy évi 3-500 milliárdról beszélünk, vagyis a kb 12000 milliárdos éves költségvetés 4-5%-a kapásból kiesik. Vagyis annyi amiből ki lehetne stafírungozni a fenti adósságállományt. Ugye érzékelhetőek a számok. Most kiszámolhatnám egyébként, hogy a fele parlament és fele önkormányzat mennyivel kerül kevesebbe, de nem teszem, mert tudom, hogy egy kanyi vasat sem fognak rajta spórolni, ebben biztos vagyok.
Egyszóval megindult a hátrálás, és ha lesz is adócsökkentés, abban biztos vagyok, hogy annak az lesz az ára, hogy a jövedelem típusú adókat csökkentik, a fogyasztási adókat és a vagyon típusúakat meg növelik, szóval lényegében egál lesz, de valós csökkentés aligha, mert azt csak úgy lehet meglépni, hogy rendezik az állami cégek adósságállományát és egyúttal szerkezeti változásokat hajtanak végre, hogy végre kordában lehessen őket tartani. No ez még senkinek nem sikerült, a szocik is bukfenceztek az egésszel. Mert ugyanis az igencsak fájdalmas lesz, és sajnos legjobban szokás szerint a lakosságnak. De tudni kell, hogy minden reform először fáj, utána meg ha sikerül akkor javulhat a helyzet. Csak mivel nálunk nincs társadalmi konszenzus, hanem van 4 évre gondolkodás (a valóságban az a 4 csak 2-3) és az nagyon kevés. Szerintem egy reform ahhoz hogy kiforrja magát kell 5-10 év vagyis kormányciklusokon keresztül tart. Lát ma valaki erre vonatkozó összefogást politikai téren? Mert én nem!
sidius nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2010-06-05, 21:35   #13 (permalink)
Szenior tag
 
Csatlakozott: 10-01-08
Összes hozzászólás: 1.334
Hírnév szint: 11
StLui elindult a hírnévhez vezető úton.StLui elindult a hírnévhez vezető úton.StLui elindult a hírnévhez vezető úton.StLui elindult a hírnévhez vezető úton.StLui elindult a hírnévhez vezető úton.StLui elindult a hírnévhez vezető úton.StLui elindult a hírnévhez vezető úton.StLui elindult a hírnévhez vezető úton.StLui elindult a hírnévhez vezető úton.StLui elindult a hírnévhez vezető úton.StLui elindult a hírnévhez vezető úton.
Alapbeállítás

A vicces az volt amikor Matolcsy előjött az álltalad leírtakkal, azáltal, hogy kimondta, fogyasztási típusú adókat kell emelni az egyéb adók csökkentéséhet, de utánna elkezdték szépíteni, hogy ő arra gondolt azok szinten maradnak. Hát ennyire hülyének lehet a tömeget nézni, hogy az emelés és a szinten maradást össze lehet kevertetni velünk?
Amit leírtál egyébként persze mind stimmel, nem is igazán szoktam érteni mit próbálnak hókusz pókuszolni egyéb magyarázatokkal, mikor ezek csak az alapműveletekel elvégezhető egyszerű számítások. Könyvelőként még nehezebben viselem a számokkal végzett népbutítást.
StLui nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2010-06-08, 10:19   #14 (permalink)
Szenior tag
 
ALTERMAN logója
 
Csatlakozott: 10-02-17
Összes hozzászólás: 471
Hírnév szint: 9
ALTERMAN elindult a hírnévhez vezető úton.ALTERMAN elindult a hírnévhez vezető úton.ALTERMAN elindult a hírnévhez vezető úton.ALTERMAN elindult a hírnévhez vezető úton.ALTERMAN elindult a hírnévhez vezető úton.ALTERMAN elindult a hírnévhez vezető úton.
Alapbeállítás Van esély?

A világ befolyásos,és kevésbé befolyásos szakértői,alapkezelői, másképpen mérlegelnek,mint a befásult magyar közgazdászok többsége.
Mindent meglehet változtatni!
A kiadási oldal nem egy kőbe vésett szám,amit nem lehet átalakítani.
Vajon szüksége van-e magyarországnak 7-800000 közalkalmazottra,mikor a környező országokban ez a szám lényegesen kevesebb a lakossághoz mérten is?
Szükség van-e 3500 önkormányzatra,mikor a nagyságrendekkel nagyobb Angliában fele ennyi önkormányzat van?
Van-e több százezer "munkaképtelen"rokkant magyarországon,mikor szlovákiában 80000 sincs?
Kell-e egyes embereknek,családoknak annyi adófizetői pénzt osztogatni ingyen,hogy összességében többet visz a postás ki ahhoz a családhoz ahol senki sem dolgozik,mint egy ember fizetése?-mivel ilyen meg sehol a világon nincs kivéve magyarországot!
Miért csodálkozik a magyar azon,hogy szlovákiában nincs regisztrációs adó,osztalék adó,teljesítmény adó,luxus adó,horribilis vagyonszerzési illeték,aránytalanul nagy gépkocsi forgalombahelyezési költség,és nincs 38%-os szja kulcs,csak egységes 19%?
Azért van ez így,mert a dolgozó ember adójából nem kell telnie 800000 közalkalmazottra,több százezer rokkantnyugdíjasra,(csak a valójában munkaképtelen emberekre),3500 önkormányzatra,40 évesen 130000 f-tos előrehozott nyugdíjakra a volt rendőröknek(igaz van kedvezmény éppen szlovákiában erre,de nem ilyen arányú).Ha megnézzük az USA-t összehasonlításképpen,akkor még durvább igazságokat látunk!
Na ezeken a dolgokon múlik a versenyképesség!Javítja a kormány,vagy nem?
El kell dönteni!Ha nem,akkor ennek az országnak gazdaságilag vége!Ez ilyen egyszerű!
Ma magyarországon 2700000 ember dolgozik,ebből 800000 nem termel semmit közalkalmazottként,csak a másik pénzét éli fel,a maradék 1900000 emberből 200000 ezren az adminisztrációval foglalkozik,(mert bürokrácia az van bőven)tehát ők sem termelnek.Egy csomóan a kereskedelemből élnek,tehát új értéket ők sem hoznak létre.
Aki értéket,és valőós gdp-t termel,az vagy 700000 ember.Ez tartja el a 10 milliót!Na ez nem megy!200000 felesleges állami alkalmazott bére,és járuléka évi 700milliárd forint!Ha ezek az emberek nem kérnek a nagy kasszából,hanem befizetnek mint vállakozásoknál dolgozó emberek,akkor az egyenleg javulása 1000 milliárd!Na ez az adócsökkentés egyik forrása!
ALTERMAN
__________________
Enyém a galaxis leggyorsabb hajója!
ALTERMAN nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2010-06-08, 10:29   #15 (permalink)
Szenior tag
 
Csatlakozott: 10-01-08
Összes hozzászólás: 1.334
Hírnév szint: 11
StLui elindult a hírnévhez vezető úton.StLui elindult a hírnévhez vezető úton.StLui elindult a hírnévhez vezető úton.StLui elindult a hírnévhez vezető úton.StLui elindult a hírnévhez vezető úton.StLui elindult a hírnévhez vezető úton.StLui elindult a hírnévhez vezető úton.StLui elindult a hírnévhez vezető úton.StLui elindult a hírnévhez vezető úton.StLui elindult a hírnévhez vezető úton.StLui elindult a hírnévhez vezető úton.
Alapbeállítás

Idézet:
ALTERMAN eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
........ALTERMAN
Ezzel az egésszel nagyon egyet kell értsek, csak egyvalamire nem tudom a választ, ha most kiteszik a rengeteg közalkalmazottat hova mennek dolgozni? vagy munkanélküliek lesznek, erre sajnos én tényleg nem tudom a választ. Én személy szerint pl megszüntettem az alkalmazottat igénylő vállalkozásaimat, eszem ágában sem lenne újra kezdeni annyira elegem lett a bürökráciából, mondom ezt mint könyvelő (itt még mondjuk 3-an dolgozunk, szóval nem teljesen igaz, hogy mind megszüntettem, de ha elmenne az egyik, nem vennék már fel mást, mert nem akarok új alkalmazottat)
StLui nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2010-06-08, 10:31   #16 (permalink)
Szenior tag
 
Csatlakozott: 10-01-08
Összes hozzászólás: 1.334
Hírnév szint: 11
StLui elindult a hírnévhez vezető úton.StLui elindult a hírnévhez vezető úton.StLui elindult a hírnévhez vezető úton.StLui elindult a hírnévhez vezető úton.StLui elindult a hírnévhez vezető úton.StLui elindult a hírnévhez vezető úton.StLui elindult a hírnévhez vezető úton.StLui elindult a hírnévhez vezető úton.StLui elindult a hírnévhez vezető úton.StLui elindult a hírnévhez vezető úton.StLui elindult a hírnévhez vezető úton.
Alapbeállítás

szóljatok rám, mert azért az kissé túlzás, hogy minden beírásomban emlegessem mit dolgozom, bocs
StLui nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2010-06-08, 11:03   #17 (permalink)
Szenior tag
 
ALTERMAN logója
 
Csatlakozott: 10-02-17
Összes hozzászólás: 471
Hírnév szint: 9
ALTERMAN elindult a hírnévhez vezető úton.ALTERMAN elindult a hírnévhez vezető úton.ALTERMAN elindult a hírnévhez vezető úton.ALTERMAN elindult a hírnévhez vezető úton.ALTERMAN elindult a hírnévhez vezető úton.ALTERMAN elindult a hírnévhez vezető úton.
Alapbeállítás

Idézet:
StLui eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
Ezzel az egésszel nagyon egyet kell értsek, csak egyvalamire nem tudom a választ, ha most kiteszik a rengeteg közalkalmazottat hova mennek dolgozni? vagy munkanélküliek lesznek, erre sajnos én tényleg nem tudom a választ. Én személy szerint pl megszüntettem az alkalmazottat igénylő vállalkozásaimat, eszem ágában sem lenne újra kezdeni annyira elegem lett a bürökráciából, mondom ezt mint könyvelő (itt még mondjuk 3-an dolgozunk, szóval nem teljesen igaz, hogy mind megszüntettem, de ha elmenne az egyik, nem vennék már fel mást, mert nem akarok új alkalmazottat)
Ez a kérdés minden országban felmerül,ahol ezzel a problémával kell foglalkozniuk az illetékeseknek..
A
válasz röviden,hogy keressenek mindenáron munkát!Erre mindenképpen rá kell nevelni,ha nem,akkor rá kell kényszeríteni a munkanélkülieket,és az elbocsájtottakat.Ugyan biztosan nem tetszik nekik,de az ország sorsa nem függhet 200000 ember érdekén!Meg kell érteniük:nem most történik velük az igazságtalan rossz,hanem eddig volt igazságtalanul(indokolatlanul) jó nekik!Ez nagy különbség.
ALTERMAN
__________________
Enyém a galaxis leggyorsabb hajója!
ALTERMAN nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2010-06-08, 11:15   #18 (permalink)
Szenior tag
 
Csatlakozott: 10-01-08
Összes hozzászólás: 1.334
Hírnév szint: 11
StLui elindult a hírnévhez vezető úton.StLui elindult a hírnévhez vezető úton.StLui elindult a hírnévhez vezető úton.StLui elindult a hírnévhez vezető úton.StLui elindult a hírnévhez vezető úton.StLui elindult a hírnévhez vezető úton.StLui elindult a hírnévhez vezető úton.StLui elindult a hírnévhez vezető úton.StLui elindult a hírnévhez vezető úton.StLui elindult a hírnévhez vezető úton.StLui elindult a hírnévhez vezető úton.
Alapbeállítás

Kérdés bevállalja e az éppen aktuális kormány, hogy keresztbe tegyen, hozzázatartozókkal együtt majd 1millió embernek, barátokkal együtt 2milliónak? lehet ez mindíg a hátráltató tényező
StLui nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2010-06-08, 11:41   #19 (permalink)
Szenior tag
 
ALTERMAN logója
 
Csatlakozott: 10-02-17
Összes hozzászólás: 471
Hírnév szint: 9
ALTERMAN elindult a hírnévhez vezető úton.ALTERMAN elindult a hírnévhez vezető úton.ALTERMAN elindult a hírnévhez vezető úton.ALTERMAN elindult a hírnévhez vezető úton.ALTERMAN elindult a hírnévhez vezető úton.ALTERMAN elindult a hírnévhez vezető úton.
Alapbeállítás

Idézet:
StLui eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
Kérdés bevállalja e az éppen aktuális kormány, hogy keresztbe tegyen, hozzázatartozókkal együtt majd 1millió embernek, barátokkal együtt 2milliónak? lehet ez mindíg a hátráltató tényező
Igen,ez mindíg dilemma.Eddig nem is vállalta be egy kormány sem.Ez nagyon nagy felelőtlenség volt.
Viszont ilyen helyzetben,ekkora választási győzelemmel,alkotmányozó többségben,a ciklus elején,az ország,és önmaguk érdekében kell meglépni,és nagyot kell lépni,hogy durranjon!
Ha továbbra is mutyi ország marad az ország,ezernyi megalkuvással,vége!

Eldöntheti a kormány hogy hős lesz,vagy egy örök vesztes.
A befektetési alapok,a tőke, mind tudja mikor mire számithat egy ország gazdasága.Előre tudják!Mert nem hülyék.Ezért a tőke ennek megfelelően fog mozogni!
ALTERMAN
__________________
Enyém a galaxis leggyorsabb hajója!
ALTERMAN nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2010-06-08, 13:09   #20 (permalink)
Szenior tag
 
sidius logója
 
Csatlakozott: 09-06-01
Hely: Pillanatnyilag Magyarország.
Összes hozzászólás: 1.530
Hírnév szint: 11
sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.
Alapbeállítás

Amit ALTERMAN írt azzal egyet lehet érteni, bár én megmondom őszintén, hogy azért nem teljesen értek egyet. Az első Szlovákia és az USA. Egyik sem követendő példa teljesen!
Az USA brutális költségvetési hiánya az esztelen költekezésből adódó válsága mintha kissé megfojtotta volna a világot! Az egészségügyi ellátórendszere egyszerűen kuka, mert a szolidaritásnak csírája sincs benne, ellenben a biztosítók érdekei annál inkább képviselve vannak, ahogy ez egy neoliberális gazdasági berendezkedéshez illik. Ezzel az a probléma, hogy közvetve és közvetlenül sok ezer ember halálát okozza, akik egyszerűen nem jutnak hozzá a megfelelő ellátáshoz. Nyugodtan elhihetitek, hogy ebben nem csak a new orleans-i színesbőrűek vannak benne, hanem súlyosan érinti a középréteget is (pl kisvállalkozókat vagy tanárokat). Ez csak egy példa arról hogy gyanús azért az USA.
Szlovákia! Hmm. Hát azért meg kell, hogy mondjam, hogy a 19%-os adóval alapvetően nem sokra mentek. Tulajdonképpen arra volt jó, hogy a szegények még szegényebbek lettek, a gazdagok meg még gazdagabbak. Magára a gazdaságra olyan hatást tett, hogy bejött hozzájuk pár autóipari multi, kihasználva az alacsonyabb adókulcsokat, valamint létrejöttek a beszállítóik is. Ez ugyan felszívta a munkanélküliség jó részét, bár nem büszkélkedhetnek nagyon jó munkanélküliségi rátával. Az euró az átlagembernek a szokásos drágulást hozta, a nagy külföldi cégeknek meg nagyon jó volt. Amúgy Szlovákia gazdasága ugyanazokkal a problémákkal küzd mint Magyarországé. Nincs belső fogyasztás, és nincsenek nemzeti cégek, nincs valódi nemzetgazdaság. Mostanság úgy megy a dolog, hogy a húzóágazat vagyis az autóipar (amelyet természetesen a hitel mozgatott) kissé haldoklani kezdett, szórják az utcára az embereket mint a pelyvát, és bizony mivel nicsenek igazán erős kis és közép szlovák cégek, nincs ami felszívja őket. Az autóipar pedig soha nem lesz a régi önmaga. Más világ lesz. Ha nem akkor ugyanide jutunk, amikor is egy iparág épült egy hitelrendszerre és működött amíg működött! Szóval a 19%-os adókulcs nem csodafegyver, vész esetén lényegében működésképtelen.
Az egyébként nagyon jó, hogy nincs náluk egy csomó adó, viszont az már érdekesebb adat, hogy az alacsonyabb adók ellenére az adóelkerülés náluk is burjánzik. Ez is rákfenéje egy gazdaságnak. Akárcsak nálunk, vagy a görögöknél....stb.
Amivel még nem értek egyet az a közalkalmazotti szféra. Valóban sok a 800000 fő, de hogy ezek nem termelnek értéket az erős túlzás. Mi az érték? Az érték nem csak gazdasági értelemben ragadható meg, hanem az érték egy átfogó fogalom, amelynek csak egy része a gazdasági haszon. De éppen úgy értékről beszélhetünk amikor egy tűzoltó megment valamit sok millió forint értékben, vagyis nem kell újjáépíteni hatalmas pénzekért. Érték az is, ha egy tanár tanítani kezd egy gyereket majd az a gyerek fokozatos tanuláson keresztül válik ÉRTÉKes tagjává a társadalomnak. Érték amikor a buszsofőr beviszi a dolgozót a munkahelyére (és a BKV hatalmas hiányáról ugye nem ő tehet), mert különben esetleg nem jutna be és nem termelne gazdasági értéket. Eddig csak állami alkalmazottakról beszéltem.
Az elbocsátásokkal az a problémám, hogy kétségtelenül szükség van rá, csak sajnos az eddigi tapasztalatom az, hogy az elbocsátások hatásvizsgálatok nélkül egyszerű fűnyíró elv alapján történtek a közszférában, és persze hogy nem onnan ahonnan kellene, hanem mindig onnan ahol az érdekérvényesítő képesség gyengébb volt. Ez nem okozott mást, mint hogy nincs elég orvos, nővér, órákig-napokig kell intézni egy földhivatali okmányt, mert mondjuk csak minden másnap van nyitva a hivatal, mivel a megmaradt dolgozók egyik nap az ügyfeleket szolgálják ki, másnap meg egy halom adminisztrációt végeznek el. Igazi online ügyintézés a hivatalokban? Ammeg micsoda? Eszik vagy isszák? Kevesebb tanár, több óra...stb. meg is látszik az oktatási rendszeren! Hát az egy borzalom! Biztos vagyok benne ha elbocsátások lesznek akkor szokás szerint nem lesz mérlegelés, hatások kiszámítása hanem lehet majd pár órát ácsorogni a buszmegállóban mert kevesebb lesz a buszsofőr, lehet tovább várakozni a hivatalokban mert nem lesz ügyintéző, lehet meghalni mert kevesebb lesz a mentő, és még sorolhatnám. Bezzeg a minisztériumokban komoly leépítés nem lesz, vagy ha lesz akkor megy majd a visszaszivárogtatás.
Nekem annak idején azt tanították, és a tőzsdén is ahhoz tartom magam, hogy ha meglépek egy lépést akkor előtte számoljam ki, hogy mi várható, milyen hatásai lesznek, és próbáljak felkészülni a lehetséges mellékhatásokra! El lehet bocsátani a közszférából pár százezer embert, csak előtte át kell gondolni, hogy mi lesz velük és esetleg rajtuk keresztül még legalább ugyanannyi ember sorsa. Végkielégítés hány milliárd? Munkanélküliség hány milliárd? Kb hova fognak elhelyezkedni? Az, hogy majd felszívja a magángazdaság őket az egy ostoba lózung! Válságban ilyen jól fog működni a magángazdaság? Hát az erősen kétséges! Tehát ez nem olyan egyszerű kérdés, amit egyszerűen el lehet dönteni. Tudomásul kell venne, hogy ha ezt jól akarják megoldani, akkor ennyi elbert csak fokozatosan több év távlatában lehet ráereszteni a gazdaságra.
Ami még sarkalatos szerintem és erről nagyon nem illik beszélni, az a hatalmas adóelkerülés ami ebben az országban van. No ez egy igazi rákfene! Mindig arról sírunk, hogy mekkora itt az adóterhelés, miközben arról nem beszélünk, hogy sok százmilliárd adókiesést okoz az adóelkerülés. Senkinek ne legyenek kétségei, attól, hogy 16% mondjuk az adó mértéke, számottevően nem fog jobbá válni az adómorál. Ez egyszerű emberi pszichológia. Ami muszáj az nem tetszik, és ami nem tetszik azt ha van rá lehetőség igyekszik elkerülni az ember. No de egyszerűen hogyan is működik ez az adózás? Tételezzük fel, hogy az állam be akar szedni 10 forint adót 10 embertől aki elvileg munkavállaló. Emberenként ez mondjuk 1 forint adót jelentene. Csakhogy a 10 emberből, 3 igyekszik valamilyen módon kijátszani az adórendszert és tételezzük fel, hogy sikerült is neki. Hurrá ennek nagyon lehet örülni, de ugye mint mondtam minden lépésnek ki kell számolni a következményét.

1 következmény: 3 emberünk nagyon ügyes volt, és a a fejenként megmarad 1-1 forintját szépen elköltheti a Bahamákon. Ebben az esetben még a részbeni befolyására sem lehet számítani az összegnek a költségvetésbe hiszen nem itthon költik el! Ráadásul ha ezt nem közönséges földi halandóként lépi meg, valószínűleg el sem kapják.

2 következmény: Az állam az adót mindenképpen beszedi, és mivel olcsóbb számára azoktól megtenni, akik szem előtt vannak (vagyis a maradék 7 ember), hát vagy adóemeléssel vagy egyéb más módon meg fogja tenni. Az eredmény pedig, hogy a maradék 7 ember az állam számára kb 40%-al több adót fog befizetni, csak azért mert másik 3 úgy gondolta, hogy ő bizony nem fog adót fizetni. Bennem ilyenkor azért felmerül, hogy ugye egyetlen állam által finanszírozott juttatást sem szeretnének igénybe venni. Tehát nem kérik a családi pótlékot mondjuk, vagy az egészségügyet is maszekba intézik, az oktatási rendszert is kihagyják, és magániskolába járatják a gyereküket, ja és mondjuk az úthálózatot sem használják, hanem a levegőben lebegve közlekednek. Ugyanis ők 3-an nem fizetnek adót, ezek meg mind adóból mennek.

Konklúzió: Van 3 renitens, ráfázik 7 akik viszont az állami elvonás mértékén dühöngenek! Mi is az ok és mi az okozat? Ja és szerintetek ha 16% lesz az adó, akkor az adóelkerülőknek megváltozik a gondolkodásmódja. Ettől ugyan biztosan nem vagy esetleg a 3-ból talán 1-nek. Viszont egy kis szigorral ez 2:1-re módosítható. A szigorról monológozok majd egy kis példát, hogyan megy ez az IRS a retteget USA adóhivatal esetében!

Csak egy példa, hogy miképpen megy ez élőben.

Alkalmi munkavállalói kiskönyv. Az állam szeretett volna egyfajta gesztust gyakorolni és egyszerűsíteni az ilyen jellegű foglalkoztatást, hiszen mondjuk egy mezőgazdasági idénymunkást jobb így foglalkoztatni, mint ki be jelentgetni. Viszont az állam nem akart lemondani az adóbevétel lehetőségéről sem, hiszen miért is tenné. Erre mitcsináltak a munkáltatók? Aki addig minimálbéren volt bejelentve, gyorsan kijelentették és alkalmi munkavállalóként kezdték foglalkoztatni mert ez sokkal olcsóbb, meg nem is kell mindig beragasztani a bélyeget...stb. Beindult a szimpla adóelkerülés. Mit lépett a kormány. Most csináltak olyan bonyolult nyomtatványozást az alkalmi munkára, hogy azt töltse ki a paraszt a napszámosának a földeken. Asszem aznap nem dolgoznak semmit délig, ha be akarják tartani a szabályokat.


Minimálbér. A másik adóelkerülés melegágya! Hány embert súlyt az, hogy bejelentik minimálbérre a többit zsebre? A munkavállalók legalább negyedét igy foglalkoztatják. Máris belép a fenti egyenlet, hogy az eltitkolt adót az állam szépen beszedi azoktól, akiket meg tud fogni! A munkavállaló meg akkor döbben amikor mondjuk betegállományba megy (bér 60%-a lesz a betegácsi), vagy nyugdíjba megy és zsíros kenyérre sem telik, vagy munkanélküli lesz és ott is a bejelentett bér fog számítani.
Most akarja megadóztatni a kormány a minimálbért. Íme a fűnyíró intézkedés, amivel jól megborítják azokat akik valós minimálbérért vannak foglalkoztatva. 73500 önmagában is nevetséges, mivel az általam semmibe sem nézett (szerintem elefántcsont toronyban ülő) KSH szerint is a 100000 forint lenne ma korrekt minimálbér Magyarországon. De hogy abból majd 61000 marad adózás után az embereknél (hangsúlyozom azoknál akik valóban ennyiért kell, hogy dolgozzanak) az nagyon szomorú és katasztrofálisan inkorrekt lépés. Persze sokkal egyszerűbb ilyet lépni, mint a valós problémát kezelni, vagyis felderíteni az adócsalásokat és keményen büntetni. Megint belép az, hogy az adócsalók miatt szív a többség.

Szóval teljesen felesleges itt az állami alkalmazottak többségére fújni, meg szidni az adórendszert, mert ez nagyon összetett folyamat, és halálbiztos, hogy 16% adó ezt nem fogja megoldani. Gondoljátok el, hogy itt tulajdonképpen magam ellen beszélek, hiszen nekem személy szerint csak jó lesz, hogy kifizetgetem az a 16%-ot aztán élek mint hal a vízben. Csak nem biztos, hogy ezt így kell nézni, társadalmi és nemzeti szempontból. Egy kormány pedig szerintem csak az előbbi szempontok alapján vizsgálhatná ezeket.

Említettem IRS-t amely az Amerikai Egyesült Államok egyik legrettegettebb intézménye, olyan jogosítványokkal, és hatékonysággal amiről a magyar APEH álmodni sem merne. Van egy amerikai levelező ismerősöm már több éve, és egyszer valamiért behívták a hivatalba. Valami adóhiány magállapítása miatt. Annyira be volt gyulladva, hogy három levélen keresztül csak a Hivatalt elemeztük. Hogyan is működik? Hát először is egy független szövetségi intézmény. Ez azt jelenti, hogy egyetlen politikai célra sem használható, mert semmi köze hozzá a szövetségi kormánynak, meg a tagállamoknak. Egyetlen kötelezettsége, hogy nem lehet ellentétes az USA alkotmányával a működése, és mindent meg kell tennie az adócsalások ellen, és akár drasztikusan is felléphet. Elképesztő adórendőrsége van, olyan komoly nyomozati jogkörökkel, hogy bármit megtehetnek. Mindenhol high-tech tecnológiát használ, és mindenkiről tud mindent. Beépülnek a droghálózatokba, a maffiába, és vadul nyomoz az illegális sportfogadások és a pénzmosás nyomában. Brutálisan keményen csap le a korrupcióra. Vezetőit nem a politika nevezi ki, hanem szakmai alapokon történik.
Mindenki fél tőle (még a politika is) és mégsem az a jellemző rá, hogy keményen üldözné a kisembereket, a zöldségeseket és az újságárusokat. De ettől még nemigen mernek adót csalni, mert ha kiderül ott aztán gigabüntetések vannak, amit az adóhatóság által javasolt tételek alapján osztanak ki, nagyjából a következő sorrendben: Első figyelmeztetés és súlyos pénzbüntetés, Második figyelmeztetés és tevékenység felfüggesztése hónapokra, Harmadszor redőny lehúzás, gigabüntetés és karperec. Ez egyébként csalás mértékétől függően kezdődhet a harmadiknál is mindjárt. Viszont hihetetlen hatalma ellenére mégsem úgy működik mint az ÁVÓ, viszont nagyon hatékony, pedig nem a kisember az elsőrendű célpontja. Mégis mindenki tudja, hogyha szimatolni kezdenek és vaj van a fején akkor az esélyes, hogy kiderüljön, és akkor nagy gond lesz. Ja és nem lehet őket könnyedén megkenni, mert nagyon jó az egzisztenciájuk és ha egy adóhivatali dolgozót kapnak korrupción az úgy kezdődik, hogy 25 év. No ezt kellene egy kicsit tanulmányozni nálunk is. Kevés dolgot szeretek az USA-ban de ez az egyik, ami rendben van.

Egyébként az én meggyőződésem, hogy az adózás nálunk két fő dolgon múlik. A megfelelő mértékű adóelvonáson és a kemény szigoron. Bármelyik hiányzik nem optimális az adórendszer és oda vezet ahol most tartunk. A másik, hogy annyira szeretünk példálódzni a kiváló skandináv vívmányokkal időnként. Akkor nem ártana tanulmányozni azt, hogy mennyire eltolták az adózást a vagyontípusú adók felé, a jövedelemtípusú adók rovására. Ugyanis ezzel két legyet lehet ütni egycsapásra. Több marad az emberek zsebében, de nehezebb az adóelkerülés, mert a vagyontárgy valakié, vagyis valakinek fizetnie kell, tökmindegy, hogy ki az!
sidius nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2010-06-08, 13:36   #21 (permalink)
Szenior tag
 
Csatlakozott: 10-01-08
Összes hozzászólás: 1.334
Hírnév szint: 11
StLui elindult a hírnévhez vezető úton.StLui elindult a hírnévhez vezető úton.StLui elindult a hírnévhez vezető úton.StLui elindult a hírnévhez vezető úton.StLui elindult a hírnévhez vezető úton.StLui elindult a hírnévhez vezető úton.StLui elindult a hírnévhez vezető úton.StLui elindult a hírnévhez vezető úton.StLui elindult a hírnévhez vezető úton.StLui elindult a hírnévhez vezető úton.StLui elindult a hírnévhez vezető úton.
Alapbeállítás

Adó elkerülés: az egyik, hogy sajnos én is találkozom olyannal aki még a legelső EVA-ból is szeretett volna elcsalni, holott kisebb volt mint az ÁFA, de talán nem ez a jellemző a környezetemben. A másik probléma a kisvállalkozók: esélytelen nem adóelkerülőnek lennie a 80%-nak kb, mert akkor egyszerűen veszteséges lenne. Persze erre volt aki azt mondta akkor be lehet zárni a boltot, de ha mind bezárna akkor megint lenne egy rakat munkanélküli, és pl kereskedelemben, nem tudom miért, de a szinte teljesen feketén működő kínai kereskedőket nem tudják megszorongatni, tehát közel sem egyenlőek e versenyfeltételek.
Vagyonadótól én megmondom őszintén eléggé be voltam szarva, mert van egy komolyabb házunk, de már közel sem olyan az utóbbi két évben a jövedelmünk, viszont kb 120% a hitel a házon, úgyhogy erről nem írok többet érintettségem okán. Viszont nincs külföldi cégem, autóm magyar szalonból való 5éve, annak is 1év múlva jár le a hitele, de fizetem az új luxus adót, az enyémre jogos is, de egy baromság luxus adónak nevezni aminek köze nincs az értékhez, bár ha úgy nézem, hogy tényleg luxus egy erős autót üzemeltetni akkor mégis jogos a név.
StLui nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2010-06-08, 14:20   #22 (permalink)
Szenior tag
 
sidius logója
 
Csatlakozott: 09-06-01
Hely: Pillanatnyilag Magyarország.
Összes hozzászólás: 1.530
Hírnév szint: 11
sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.
Alapbeállítás

Idézet:
StLui eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
Adó elkerülés: az egyik, hogy sajnos én is találkozom olyannal aki még a legelső EVA-ból is szeretett volna elcsalni, holott kisebb volt mint az ÁFA, de talán nem ez a jellemző a környezetemben. A másik probléma a kisvállalkozók: esélytelen nem adóelkerülőnek lennie a 80%-nak kb, mert akkor egyszerűen veszteséges lenne. Persze erre volt aki azt mondta akkor be lehet zárni a boltot, de ha mind bezárna akkor megint lenne egy rakat munkanélküli, és pl kereskedelemben, nem tudom miért, de a szinte teljesen feketén működő kínai kereskedőket nem tudják megszorongatni, tehát közel sem egyenlőek e versenyfeltételek.
Vagyonadótól én megmondom őszintén eléggé be voltam szarva, mert van egy komolyabb házunk, de már közel sem olyan az utóbbi két évben a jövedelmünk, viszont kb 120% a hitel a házon, úgyhogy erről nem írok többet érintettségem okán. Viszont nincs külföldi cégem, autóm magyar szalonból való 5éve, annak is 1év múlva jár le a hitele, de fizetem az új luxus adót, az enyémre jogos is, de egy baromság luxus adónak nevezni aminek köze nincs az értékhez, bár ha úgy nézem, hogy tényleg luxus egy erős autót üzemeltetni akkor mégis jogos a név.
Nos ezért mondtam, hogy a szigort és az alacsonyabb kulcsot egyszerre kell üzemelni! Magyarul el kell mondani a kisvállakozónak, hogy figyelj: Egyezzünk meg abban, hogy az adód innentől 16%, amit én mint állam garantálok. Valamint azt is garantálom, hogy nem fogom engedni, hogy a kínai versenyhátrányt okozzon neked azzal, hogy nem ad számlát, nem jelenti be az alkalmazottait, nem adja ki a szabadságokat---stb. Tőled viszont azt várom kisvállalkozó, hogy fizesd be ezt a kis adót hiánytalanul, tartsd be az alkalmazásra vonatkozó szabályokat. Ha ebben meg tudunk egyezni akkor ez korrekt, ha viszont ebből is kibújsz, akkor a szigor kemény és határozott lesz.
A kínait meg ha kell minden nap ellenőrizni kell és megértetni vele, hogy vagy betartja a magyar szabályokat, vagy kár volt ilyen messzire utazni a Kínából és reméljük retúr jegyet vett. Persze ez végtelenül leegyszerűsített, de a lényeg, hogy az embereknek azt kell megérteni, hogy adót fizetni kell, az államnak meg korrekt feltételeket kell szabni!
A vagyonadóról meg annyit, hogy nekem is komoly házam van (sőt kettő is, mert a pesti is megmaradt, csak bérbe van adva), mégis el tudtam volna képzelni az ingatlanadót (megjegyzem, hogy lefogadom, hogy 5 éven belül úgyis bevezetik, ha akarjuk ha nem), viszont csak korrekten, vagyis vagy levonhassam a jövedelemadóból, vagy pedig annyival csökkenjenek az adókulcsok. nem kétséges, hogy egy ilyen rossz adómorálú országban csak valami hasonló módszerrel lehet beszedni az adókat. Az meg természetes, hogy mivel Magyarországon sok ház hitelre épült, ezt figyelembe kell venni. Ezért mondtam, hogy mindig ki kell számolni a lépések következményeit és asszerint lépni. A fűnyíró elv soha sem vezetett semmi jóra, de a nagyarányú adóelkerülés sem!
sidius nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2010-06-08, 14:51   #23 (permalink)
Szenior tag
 
sidius logója
 
Csatlakozott: 09-06-01
Hely: Pillanatnyilag Magyarország.
Összes hozzászólás: 1.530
Hírnév szint: 11
sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.
Alapbeállítás .

Hja! Hát az autókra kivetett teljesítmény alapján kivetett adó meg egyszerűen hülyeség! Ha jól emlékszem 125 kilowattól kell fizetni vagyis kb. 168 lóerőtől. Ez alapján hogyan különböztethető meg a gépkocsi kora és értéke? Szerintem nagyjából sehogy? Akkor hogyan lehet igazságosan kiszabni az adót? Az ilyen adót korra és értékre kell kiszabni, és a mai nyilvántartási rendszer mellett kb 10 perc alatt megmondható, hogy hány ilyen autó van, és abból mennyi folyhat be.
Így viszont szépen néz ki az a 25 éves BMW vagy Merci adója, mivel azok már bőven tudták ezt a kilowattot, közben meg érnek vagy félmilliót! Nevetséges!
sidius nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2010-06-08, 18:05   #24 (permalink)
Szenior tag
 
ALTERMAN logója
 
Csatlakozott: 10-02-17
Összes hozzászólás: 471
Hírnév szint: 9
ALTERMAN elindult a hírnévhez vezető úton.ALTERMAN elindult a hírnévhez vezető úton.ALTERMAN elindult a hírnévhez vezető úton.ALTERMAN elindult a hírnévhez vezető úton.ALTERMAN elindult a hírnévhez vezető úton.ALTERMAN elindult a hírnévhez vezető úton.
Alapbeállítás

Idézet:
sidius eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
Amit ALTERMAN írt azzal egyet lehet érteni, bár én megmondom őszintén, hogy azért nem teljesen értek egyet. Az első Szlovákia és az USA. Egyik sem követendő példa teljesen!
Az USA brutális költségvetési hiánya az esztelen költekezésből adódó válsága mintha kissé megfojtotta volna a világot! Az egészségügyi ellátórendszere egyszerűen kuka, mert a szolidaritásnak csírája sincs benne, ellenben a biztosítók érdekei annál inkább képviselve vannak, ahogy ez egy neoliberális gazdasági berendezkedéshez illik. Ezzel az a probléma, hogy közvetve és közvetlenül sok ezer ember halálát okozza, akik egyszerűen nem jutnak hozzá a megfelelő ellátáshoz. Nyugodtan elhihetitek, hogy ebben nem csak a new orleans-i színesbőrűek vannak benne, hanem súlyosan érinti a középréteget is (pl kisvállalkozókat vagy tanárokat). Ez csak egy példa arról hogy gyanús azért az USA.
Szlovákia! Hmm. Hát azért meg kell, hogy mondjam, hogy a 19%-os adóval alapvetően nem sokra mentek. Tulajdonképpen arra volt jó, hogy a szegények még szegényebbek lettek, a gazdagok meg még gazdagabbak. Magára a gazdaságra olyan hatást tett, hogy bejött hozzájuk pár autóipari multi, kihasználva az alacsonyabb adókulcsokat, valamint létrejöttek a beszállítóik is. Ez ugyan felszívta a munkanélküliség jó részét, bár nem büszkélkedhetnek nagyon jó munkanélküliségi rátával. Az euró az átlagembernek a szokásos drágulást hozta, a nagy külföldi cégeknek meg nagyon jó volt. Amúgy Szlovákia gazdasága ugyanazokkal a problémákkal küzd mint Magyarországé. Nincs belső fogyasztás, és nincsenek nemzeti cégek, nincs valódi nemzetgazdaság. Mostanság úgy megy a dolog, hogy a húzóágazat vagyis az autóipar (amelyet természetesen a hitel mozgatott) kissé haldoklani kezdett, szórják az utcára az embereket mint a pelyvát, és bizony mivel nicsenek igazán erős kis és közép szlovák cégek, nincs ami felszívja őket. Az autóipar pedig soha nem lesz a régi önmaga. Más világ lesz. Ha nem akkor ugyanide jutunk, amikor is egy iparág épült egy hitelrendszerre és működött amíg működött! Szóval a 19%-os adókulcs nem csodafegyver, vész esetén lényegében működésképtelen.
Az egyébként nagyon jó, hogy nincs náluk egy csomó adó, viszont az már érdekesebb adat, hogy az alacsonyabb adók ellenére az adóelkerülés náluk is burjánzik. Ez is rákfenéje egy gazdaságnak. Akárcsak nálunk, vagy a görögöknél....stb.
Amivel még nem értek egyet az a közalkalmazotti szféra. Valóban sok a 800000 fő, de hogy ezek nem termelnek értéket az erős túlzás. Mi az érték? Az érték nem csak gazdasági értelemben ragadható meg, hanem az érték egy átfogó fogalom, amelynek csak egy része a gazdasági haszon. De éppen úgy értékről beszélhetünk amikor egy tűzoltó megment valamit sok millió forint értékben, vagyis nem kell újjáépíteni hatalmas pénzekért. Érték az is, ha egy tanár tanítani kezd egy gyereket majd az a gyerek fokozatos tanuláson keresztül válik ÉRTÉKes tagjává a társadalomnak. Érték amikor a buszsofőr beviszi a dolgozót a munkahelyére (és a BKV hatalmas hiányáról ugye nem ő tehet), mert különben esetleg nem jutna be és nem termelne gazdasági értéket. Eddig csak állami alkalmazottakról beszéltem.
Az elbocsátásokkal az a problémám, hogy kétségtelenül szükség van rá, csak sajnos az eddigi tapasztalatom az, hogy az elbocsátások hatásvizsgálatok nélkül egyszerű fűnyíró elv alapján történtek a közszférában, és persze hogy nem onnan ahonnan kellene, hanem mindig onnan ahol az érdekérvényesítő képesség gyengébb volt. Ez nem okozott mást, mint hogy nincs elég orvos, nővér, órákig-napokig kell intézni egy földhivatali okmányt, mert mondjuk csak minden másnap van nyitva a hivatal, mivel a megmaradt dolgozók egyik nap az ügyfeleket szolgálják ki, másnap meg egy halom adminisztrációt végeznek el. Igazi online ügyintézés a hivatalokban? Ammeg micsoda? Eszik vagy isszák? Kevesebb tanár, több óra...stb. meg is látszik az oktatási rendszeren! Hát az egy borzalom! Biztos vagyok benne ha elbocsátások lesznek akkor szokás szerint nem lesz mérlegelés, hatások kiszámítása hanem lehet majd pár órát ácsorogni a buszmegállóban mert kevesebb lesz a buszsofőr, lehet tovább várakozni a hivatalokban mert nem lesz ügyintéző, lehet meghalni mert kevesebb lesz a mentő, és még sorolhatnám. Bezzeg a minisztériumokban komoly leépítés nem lesz, vagy ha lesz akkor megy majd a visszaszivárogtatás.
Nekem annak idején azt tanították, és a tőzsdén is ahhoz tartom magam, hogy ha meglépek egy lépést akkor előtte számoljam ki, hogy mi várható, milyen hatásai lesznek, és próbáljak felkészülni a lehetséges mellékhatásokra! El lehet bocsátani a közszférából pár százezer embert, csak előtte át kell gondolni, hogy mi lesz velük és esetleg rajtuk keresztül még legalább ugyanannyi ember sorsa. Végkielégítés hány milliárd? Munkanélküliség hány milliárd? Kb hova fognak elhelyezkedni? Az, hogy majd felszívja a magángazdaság őket az egy ostoba lózung! Válságban ilyen jól fog működni a magángazdaság? Hát az erősen kétséges! Tehát ez nem olyan egyszerű kérdés, amit egyszerűen el lehet dönteni. Tudomásul kell venne, hogy ha ezt jól akarják megoldani, akkor ennyi elbert csak fokozatosan több év távlatában lehet ráereszteni a gazdaságra.
Ami még sarkalatos szerintem és erről nagyon nem illik beszélni, az a hatalmas adóelkerülés ami ebben az országban van. No ez egy igazi rákfene! Mindig arról sírunk, hogy mekkora itt az adóterhelés, miközben arról nem beszélünk, hogy sok százmilliárd adókiesést okoz az adóelkerülés. Senkinek ne legyenek kétségei, attól, hogy 16% mondjuk az adó mértéke, számottevően nem fog jobbá válni az adómorál. Ez egyszerű emberi pszichológia. Ami muszáj az nem tetszik, és ami nem tetszik azt ha van rá lehetőség igyekszik elkerülni az ember. No de egyszerűen hogyan is működik ez az adózás? Tételezzük fel, hogy az állam be akar szedni 10 forint adót 10 embertől aki elvileg munkavállaló. Emberenként ez mondjuk 1 forint adót jelentene. Csakhogy a 10 emberből, 3 igyekszik valamilyen módon kijátszani az adórendszert és tételezzük fel, hogy sikerült is neki. Hurrá ennek nagyon lehet örülni, de ugye mint mondtam minden lépésnek ki kell számolni a következményét.

1 következmény: 3 emberünk nagyon ügyes volt, és a a fejenként megmarad 1-1 forintját szépen elköltheti a Bahamákon. Ebben az esetben még a részbeni befolyására sem lehet számítani az összegnek a költségvetésbe hiszen nem itthon költik el! Ráadásul ha ezt nem közönséges földi halandóként lépi meg, valószínűleg el sem kapják.

2 következmény: Az állam az adót mindenképpen beszedi, és mivel olcsóbb számára azoktól megtenni, akik szem előtt vannak (vagyis a maradék 7 ember), hát vagy adóemeléssel vagy egyéb más módon meg fogja tenni. Az eredmény pedig, hogy a maradék 7 ember az állam számára kb 40%-al több adót fog befizetni, csak azért mert másik 3 úgy gondolta, hogy ő bizony nem fog adót fizetni. Bennem ilyenkor azért felmerül, hogy ugye egyetlen állam által finanszírozott juttatást sem szeretnének igénybe venni. Tehát nem kérik a családi pótlékot mondjuk, vagy az egészségügyet is maszekba intézik, az oktatási rendszert is kihagyják, és magániskolába járatják a gyereküket, ja és mondjuk az úthálózatot sem használják, hanem a levegőben lebegve közlekednek. Ugyanis ők 3-an nem fizetnek adót, ezek meg mind adóból mennek.

Konklúzió: Van 3 renitens, ráfázik 7 akik viszont az állami elvonás mértékén dühöngenek! Mi is az ok és mi az okozat? Ja és szerintetek ha 16% lesz az adó, akkor az adóelkerülőknek megváltozik a gondolkodásmódja. Ettől ugyan biztosan nem vagy esetleg a 3-ból talán 1-nek. Viszont egy kis szigorral ez 2:1-re módosítható. A szigorról monológozok majd egy kis példát, hogyan megy ez az IRS a retteget USA adóhivatal esetében!

Csak egy példa, hogy miképpen megy ez élőben.

Alkalmi munkavállalói kiskönyv. Az állam szeretett volna egyfajta gesztust gyakorolni és egyszerűsíteni az ilyen jellegű foglalkoztatást, hiszen mondjuk egy mezőgazdasági idénymunkást jobb így foglalkoztatni, mint ki be jelentgetni. Viszont az állam nem akart lemondani az adóbevétel lehetőségéről sem, hiszen miért is tenné. Erre mitcsináltak a munkáltatók? Aki addig minimálbéren volt bejelentve, gyorsan kijelentették és alkalmi munkavállalóként kezdték foglalkoztatni mert ez sokkal olcsóbb, meg nem is kell mindig beragasztani a bélyeget...stb. Beindult a szimpla adóelkerülés. Mit lépett a kormány. Most csináltak olyan bonyolult nyomtatványozást az alkalmi munkára, hogy azt töltse ki a paraszt a napszámosának a földeken. Asszem aznap nem dolgoznak semmit délig, ha be akarják tartani a szabályokat.


Minimálbér. A másik adóelkerülés melegágya! Hány embert súlyt az, hogy bejelentik minimálbérre a többit zsebre? A munkavállalók legalább negyedét igy foglalkoztatják. Máris belép a fenti egyenlet, hogy az eltitkolt adót az állam szépen beszedi azoktól, akiket meg tud fogni! A munkavállaló meg akkor döbben amikor mondjuk betegállományba megy (bér 60%-a lesz a betegácsi), vagy nyugdíjba megy és zsíros kenyérre sem telik, vagy munkanélküli lesz és ott is a bejelentett bér fog számítani.
Most akarja megadóztatni a kormány a minimálbért. Íme a fűnyíró intézkedés, amivel jól megborítják azokat akik valós minimálbérért vannak foglalkoztatva. 73500 önmagában is nevetséges, mivel az általam semmibe sem nézett (szerintem elefántcsont toronyban ülő) KSH szerint is a 100000 forint lenne ma korrekt minimálbér Magyarországon. De hogy abból majd 61000 marad adózás után az embereknél (hangsúlyozom azoknál akik valóban ennyiért kell, hogy dolgozzanak) az nagyon szomorú és katasztrofálisan inkorrekt lépés. Persze sokkal egyszerűbb ilyet lépni, mint a valós problémát kezelni, vagyis felderíteni az adócsalásokat és keményen büntetni. Megint belép az, hogy az adócsalók miatt szív a többség.

Szóval teljesen felesleges itt az állami alkalmazottak többségére fújni, meg szidni az adórendszert, mert ez nagyon összetett folyamat, és halálbiztos, hogy 16% adó ezt nem fogja megoldani. Gondoljátok el, hogy itt tulajdonképpen magam ellen beszélek, hiszen nekem személy szerint csak jó lesz, hogy kifizetgetem az a 16%-ot aztán élek mint hal a vízben. Csak nem biztos, hogy ezt így kell nézni, társadalmi és nemzeti szempontból. Egy kormány pedig szerintem csak az előbbi szempontok alapján vizsgálhatná ezeket.

Említettem IRS-t amely az Amerikai Egyesült Államok egyik legrettegettebb intézménye, olyan jogosítványokkal, és hatékonysággal amiről a magyar APEH álmodni sem merne. Van egy amerikai levelező ismerősöm már több éve, és egyszer valamiért behívták a hivatalba. Valami adóhiány magállapítása miatt. Annyira be volt gyulladva, hogy három levélen keresztül csak a Hivatalt elemeztük. Hogyan is működik? Hát először is egy független szövetségi intézmény. Ez azt jelenti, hogy egyetlen politikai célra sem használható, mert semmi köze hozzá a szövetségi kormánynak, meg a tagállamoknak. Egyetlen kötelezettsége, hogy nem lehet ellentétes az USA alkotmányával a működése, és mindent meg kell tennie az adócsalások ellen, és akár drasztikusan is felléphet. Elképesztő adórendőrsége van, olyan komoly nyomozati jogkörökkel, hogy bármit megtehetnek. Mindenhol high-tech tecnológiát használ, és mindenkiről tud mindent. Beépülnek a droghálózatokba, a maffiába, és vadul nyomoz az illegális sportfogadások és a pénzmosás nyomában. Brutálisan keményen csap le a korrupcióra. Vezetőit nem a politika nevezi ki, hanem szakmai alapokon történik.
Mindenki fél tőle (még a politika is) és mégsem az a jellemző rá, hogy keményen üldözné a kisembereket, a zöldségeseket és az újságárusokat. De ettől még nemigen mernek adót csalni, mert ha kiderül ott aztán gigabüntetések vannak, amit az adóhatóság által javasolt tételek alapján osztanak ki, nagyjából a következő sorrendben: Első figyelmeztetés és súlyos pénzbüntetés, Második figyelmeztetés és tevékenység felfüggesztése hónapokra, Harmadszor redőny lehúzás, gigabüntetés és karperec. Ez egyébként csalás mértékétől függően kezdődhet a harmadiknál is mindjárt. Viszont hihetetlen hatalma ellenére mégsem úgy működik mint az ÁVÓ, viszont nagyon hatékony, pedig nem a kisember az elsőrendű célpontja. Mégis mindenki tudja, hogyha szimatolni kezdenek és vaj van a fején akkor az esélyes, hogy kiderüljön, és akkor nagy gond lesz. Ja és nem lehet őket könnyedén megkenni, mert nagyon jó az egzisztenciájuk és ha egy adóhivatali dolgozót kapnak korrupción az úgy kezdődik, hogy 25 év. No ezt kellene egy kicsit tanulmányozni nálunk is. Kevés dolgot szeretek az USA-ban de ez az egyik, ami rendben van.

Egyébként az én meggyőződésem, hogy az adózás nálunk két fő dolgon múlik. A megfelelő mértékű adóelvonáson és a kemény szigoron. Bármelyik hiányzik nem optimális az adórendszer és oda vezet ahol most tartunk. A másik, hogy annyira szeretünk példálódzni a kiváló skandináv vívmányokkal időnként. Akkor nem ártana tanulmányozni azt, hogy mennyire eltolták az adózást a vagyontípusú adók felé, a jövedelemtípusú adók rovására. Ugyanis ezzel két legyet lehet ütni egycsapásra. Több marad az emberek zsebében, de nehezebb az adóelkerülés, mert a vagyontárgy valakié, vagyis valakinek fizetnie kell, tökmindegy, hogy ki az!
Sídius,alapvető tévedésben vagy!
Az ország problémája ma a gyenge versenyképesség,és a GDP-hez mért nagy arányú adószint!
Az ország külföldi befektetők hiteleire szorul.Erre nem az a megoldás hogy nem bocsájtunk el állami alkalmazottakat,és nem csökkentünk adókat.
A szociálpolitikát összekeverni a versenyképességi kérdésekkel óriási tévedés!Igaz,eddig ezt tették a magyar kormányok.
A versenyképessé tett gazdaság állami szférából elbocsájtott emberek felszívása viszont nem lózungság,hanem több országban bizonyított tény!Nem azonnal,de aki akar el tud majd helyezkedni.Feltéve ha átfogó,strukturális változások is követik az elbocsájtásokat,és a cégek ide települnek,nem pedig menekülnek.
A külföldi finanszirozók azt nézik,egy magyar cég képes lesz -e a versenyben helyt állni például egy Amerikai,vagy egy Szlovák céggel!
Úgy nemigen,ha az egyik épület adót,osztalék adót,reg adót,külön adót,iparűzési adót fizet,a másik meg egyiket sem.Ugyanis azokat be kell építeni az árba!
Amerikában is van adórendőrség,igen.De én például New Yorkban-ban egyetlen egyszer sem kaptam a fodrászomtól nyugtát,de a fagyistól sem!
Adóelkerülés mindenhol van,csak itt 100 forintból 120 ft adót szeretne az állam beszedni.
__________________
Enyém a galaxis leggyorsabb hajója!
ALTERMAN nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2010-06-08, 19:22   #25 (permalink)
Szenior tag
 
sidius logója
 
Csatlakozott: 09-06-01
Hely: Pillanatnyilag Magyarország.
Összes hozzászólás: 1.530
Hírnév szint: 11
sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.
Alapbeállítás

ALTERMAN

Mint mondtam egy nagyarányú adócsökkentésnek meg kell határozni a forrását! Az egyik forrása, az adóelkerülés és a korrupció visszaszorítása! Tehát ha mondjuk be tudok hajtani 100 milliárddal több adót, akkor azt lehet adócsökkentésre visszaadni! Egyértelmű, hogy az egyik a másik nélkül nem fog működni. Ma a magyar költségvetésben kb 800 milliárdos a hiány (kiadás kb 13000 milliárd bevétel kb 12200 milliárd körül van 2010-ben tervek szerint), vagyis minden évben ezt az összeget kell külföldi hitelekkel finanszírozni. Ugye nem azt akarod mondani, hogy erre még tegyünk rá 300 milliárdot, megdobva a hiányt ilyen módon teremtve lehetőséget az adócsökkentésre? Ja és még plusz töröljünk el nem tudom mennyi adót tovább bővítve a hiányt? Ez az államháztartás összeomlásának legbiztosabb útja!
Korrupció! A legfinomabb becslések szerint a visszaszorítása hozhatna kb 100 milliárdot amit szintén adócsökkentésre kell vagy lehet fordítani!
Magyarországon egyébként a versenyképesség nem csak azon múlik, hogy milyen az adószint. Ez csak egy részeleme, ugyanis arra is van ám példa, hogy viszonylag magas adószint mellett is tudnak versenyképesek lenni. Ja és sokkal magasabb bérek mellett is!
Én nem a versenyképes gazdaságok felszívóképességéről beszéltem, bár arról is el lehetne vitatkozni, mert például az állítólag versenyképes szlovák gazdaságban tavaly nyár végén éppen 10 éves csúcson volt a munkanélküliség, szóval úgy tűnik nem sikerült felszívnia a munkanélkülieket! Sőt! Az adatok hozzáférhetőek a szlovák Statisztikai Hivatal honlapján! Ehhez képest mondjuk Ausztriában ahol azért tényleg versenyképes gazdaságról beszélhetünk pedig van adó és jövedelmek is áprilisban 6,3% volt a munkanélküliségi ráta! Szóval közel sem biztos, hogy ez csak adó vagy nevetségesen alacsony bér kérdése!
Szóval én nem a versenyképes gazdaságok felszívóképességére gondoltam, hanem konkrétan a mai magyar gazdaságra, hiszen a ráeresztett volt közalkalmazottak munkanélküli tömegét most kell felszívni, nem majd ha egyszer versenyképes lesz. Ha pedig nem szívja fel, akkor az igencsak sokba fog kerülni az államnak, és rajtuk keresztül nekünk.
Tehát még egyszer! Én nem vagyok ellene az adócsökkentésnek, sem a közalkalmazotti elbocsátásoknak, de nagy butaság volna ezt egy az egyben megtenni. Ezt csak fokozatosan lehet meglépni, adócsökkentés terén megteremtve a fedezetét, munkanélküliséget meg a gazdaság felszívóképességének megfelelő fokozatossággal, átképzésekkel...stb.
Ha hiszed ha nem Amerikában nem kell a fagyisnak és a fodrásznak nyugtát adni, mert teljesen másképpen működik a dolog. Nem az alapján kell vallani, hanem teljesen másképpen. Ráadásul egy csomóan nullás adóbevallást csinálnak, például nagyon sok gyerekes család, meg az alacsony jövedelműek. Viszont például náluk sem egy kulcs van hanem négy mégpedig 0, 10, 24, 27%, és teljesen jövedelemfüggő. Tehát még véletlenül sem úgy megy, hogy a leggazdagabbak is ugyanannyit fizetnek mint a legszegényebbek (ha jól emlékszem 35 ezer alatt nulla, 35 ezer felett 10%, 200 ezer felett 24% és 1 millió felett 27% dollárban).
sidius nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2010-06-08, 19:48   #26 (permalink)
Szenior tag
 
ALTERMAN logója
 
Csatlakozott: 10-02-17
Összes hozzászólás: 471
Hírnév szint: 9
ALTERMAN elindult a hírnévhez vezető úton.ALTERMAN elindult a hírnévhez vezető úton.ALTERMAN elindult a hírnévhez vezető úton.ALTERMAN elindult a hírnévhez vezető úton.ALTERMAN elindult a hírnévhez vezető úton.ALTERMAN elindult a hírnévhez vezető úton.
Alapbeállítás

Idézet:
sidius eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
ALTERMAN

Mint mondtam egy nagyarányú adócsökkentésnek meg kell határozni a forrását! Az egyik forrása, az adóelkerülés és a korrupció visszaszorítása! Tehát ha mondjuk be tudok hajtani 100 milliárddal több adót, akkor azt lehet adócsökkentésre visszaadni! Egyértelmű, hogy az egyik a másik nélkül nem fog működni. Ma a magyar költségvetésben kb 800 milliárdos a hiány (kiadás kb 13000 milliárd bevétel kb 12200 milliárd körül van 2010-ben tervek szerint), vagyis minden évben ezt az összeget kell külföldi hitelekkel finanszírozni. Ugye nem azt akarod mondani, hogy erre még tegyünk rá 300 milliárdot, megdobva a hiányt ilyen módon teremtve lehetőséget az adócsökkentésre? Ja és még plusz töröljünk el nem tudom mennyi adót tovább bővítve a hiányt? Ez az államháztartás összeomlásának legbiztosabb útja!
Korrupció! A legfinomabb becslések szerint a visszaszorítása hozhatna kb 100 milliárdot amit szintén adócsökkentésre kell vagy lehet fordítani!
Magyarországon egyébként a versenyképesség nem csak azon múlik, hogy milyen az adószint. Ez csak egy részeleme, ugyanis arra is van ám példa, hogy viszonylag magas adószint mellett is tudnak versenyképesek lenni. Ja és sokkal magasabb bérek mellett is!
Én nem a versenyképes gazdaságok felszívóképességéről beszéltem, bár arról is el lehetne vitatkozni, mert például az állítólag versenyképes szlovák gazdaságban tavaly nyár végén éppen 10 éves csúcson volt a munkanélküliség, szóval úgy tűnik nem sikerült felszívnia a munkanélkülieket! Sőt! Az adatok hozzáférhetőek a szlovák Statisztikai Hivatal honlapján! Ehhez képest mondjuk Ausztriában ahol azért tényleg versenyképes gazdaságról beszélhetünk pedig van adó és jövedelmek is áprilisban 6,3% volt a munkanélküliségi ráta! Szóval közel sem biztos, hogy ez csak adó vagy nevetségesen alacsony bér kérdése!
Szóval én nem a versenyképes gazdaságok felszívóképességére gondoltam, hanem konkrétan a mai magyar gazdaságra, hiszen a ráeresztett volt közalkalmazottak munkanélküli tömegét most kell felszívni, nem majd ha egyszer versenyképes lesz. Ha pedig nem szívja fel, akkor az igencsak sokba fog kerülni az államnak, és rajtuk keresztül nekünk.
Tehát még egyszer! Én nem vagyok ellene az adócsökkentésnek, sem a közalkalmazotti elbocsátásoknak, de nagy butaság volna ezt egy az egyben megtenni. Ezt csak fokozatosan lehet meglépni, adócsökkentés terén megteremtve a fedezetét, munkanélküliséget meg a gazdaság felszívóképességének megfelelő fokozatossággal, átképzésekkel...stb.
Ha hiszed ha nem Amerikában nem kell a fagyisnak és a fodrásznak nyugtát adni, mert teljesen másképpen működik a dolog. Nem az alapján kell vallani, hanem teljesen másképpen. Ráadásul egy csomóan nullás adóbevallást csinálnak, például nagyon sok gyerekes család, meg az alacsony jövedelműek. Viszont például náluk sem egy kulcs van hanem négy mégpedig 0, 10, 24, 27%, és teljesen jövedelemfüggő. Tehát még véletlenül sem úgy megy, hogy a leggazdagabbak is ugyanannyit fizetnek mint a legszegényebbek (ha jól emlékszem 35 ezer alatt nulla, 35 ezer felett 10%, 200 ezer felett 24% és 1 millió felett 27% dollárban).
Sídius

Az adócsökkentés forrása az állami kiadások csökkentése,rövid,és hosszútávon.
Ez a közalkalmazotti létszámcsökkentés is.Az a puskapor,hogy előbb beszedek több adót el lett lőve.Már régen.Kezdődött azzal,hogy nem adták vissza az ÁFÁT a cégeknek ellenőrzésre hivatkozva határidőre.Igen,azt a versenyképességi szintet kellene elérnünk,hogy sokkal magasabb bérek mellett is versenyképesek legyenek a cégek!De milyen ott az üzleti környezet?
Előbb kellenek erős cégek,aztán lehet magas adókról álmodozni,meg pénzherdáló költségvetésről.Ha az elbocsájtott dolgozókat nem szívja fel a reálszféra,az a jelenleginél semmiképpen nem kerül többe,hiszen a msegély nincs olyan összegű,és nem jár addig,mint a feleslegesen kifizetett fizetés,és a járulékai.Tehát a legtöbbe most kerülnek.Igen,tudom hogy ott meg nem kell nyugtázni,de ugye milyen egyszerübb az adminisztráció,és milyen kicsi annak költsége?!Ez a versenyképesség.Ott úgy működik,hogy bevallod mennyit kerestél!kész.Ezt lehet teljesen másképpen-nek nevezni,de én inkább teljesen kicsi adónak nevezném,és teljesen egyszerűnek.
Az egykulcsos adó pedig azért lett kitalálva ahol kitalálták,hogy a gazdag réteget is az országban tartsák.Erre Amerikában azért nincs szükség,mert a gazdag réteg nem akar elmenni.Az adók pedig kicsik.
Slovákiában a magyar fizetéseknél nagyobb az átlagos jövedelem,és azt euroban kapják!Mi tartozunk az IMF nek 20milliádr dollárral!
__________________
Enyém a galaxis leggyorsabb hajója!
ALTERMAN nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2010-06-09, 11:15   #27 (permalink)
Szenior tag
 
sidius logója
 
Csatlakozott: 09-06-01
Hely: Pillanatnyilag Magyarország.
Összes hozzászólás: 1.530
Hírnév szint: 11
sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.
Alapbeállítás

ALTERMAN

Nincs közöttünk vita arról, hogy az állami kiadásokat csökkenteni kell, sőt abban sem, hogy az állami alkalmazottak számát csökkenteni kell akár több százezerrel is. Amit azonban vitatnom kell, az nem más, mint hogy rá e lehet a közszférából erre az állapotú magyar gazdaságra engedni lényegében egyszerre ennyi embert! Mivel az adócsökkentésnek szerinted ez az útja, szerinted vélhetően igen! Nekem meg meggyőződésem, hogy nem. Illetve rá lehet, de az tuti, hogy nem fogja felszívni a gazdaság. Ebben az állapotában hétszentség hogy nem! Először is azért mert az export piacaink szűkülnek (a német gigamegszorítás is ezt vetíti előre), vagyis a mi exportvezérelt gazdaságunk szűkülni fog. Ha szűkül, akkor nem fog kelleni a munkaerő.
A másik, amivel kísérletezni lehetne a belső fogyasztás fokozása, vagyis arra lehetne alapozni, hogy a belső fogyasztáson keresztül felpörgő hazai vállakozások elkezdenek bővíteni, és felszívják a munkaerőt. No ez nem fog menni, mivel az mindig a hiány elszállásával, és a bérek növelésével jár. Immáron tudjuk, hogy a hiány nem fog elszállni, azt meg tudjuk, hogy a cégek a béremelés szóra, azonnal rosszul lesznek!
Tehát én nem azt mondom, hogy nem kell lépéseket tenni, hanem azt, hogy fokozatosan kell megtenni. Ha ezt nagyon rövid idő alatt lépik meg abból hatalmas társadalmi és szociális feszültségek lesznek.
A másik amit már többször leírtam, hogy az adócsökkentés nem ördögtől való, de az egy lépésben megtett adócsökkentésnek az ára könnyedén a hiány elszállása lehet megint csak, mert ez egy biankó csekk kitöltés. Miért? Mert az egyik oldalon keletkezik 3-500 milliárdos hiányom, a másik oldalon meg a reményem, hogy ha elbocsátok, mondjuk 200000 embert azokat majd az állítólag az akadozó gazdaság felszívja. Elképzelhető, hogy mégis bejön, de ha nem, akkor tévedés, hogy csak a munkanélküli segély lesz pénzbe ám. A munkanélküli segély mellett jelentős tétel lesz a végkielégítések (egyszeri de igen jelentős tétel), a kieső nyugdíj és egészségbiztosítási tételek, a kieső adóbevételek, mivel állítom, hogy ennyi ember elbocsátása közvetve még legalább 300000 embert fog érinteni, akiknek drasztikusan lecsökken a jövedelme, és ezáltal a fogyasztása, vagyis a fogyasztási adóbevétel. Ja és pl a helyi önkormányzatok is garantáltan több szociális kiadásnak néznek elébe. Hirtelen ezek jutottak eszembe, de érzékelhető, hogy mi forog kockán!
Tehát ez nehogy már olyan egyszerű legyen, hogy hopp elbocsátok több százezer embert és lecsökkentem az adókat egy tollvonással, és ettől hipp-hopp versenyképes lesz a gazdaság és azonnal felszívja a munkanélkülieket. Beraktam példának, hogy a szlovákoknál sem működött ez a része, tavaly 10 éves csúcsra ment a munkanélküliség. Miért is?

„Előbb kellenek erős cégek,aztán lehet magas adókról álmodozni,meg pénzherdáló költségvetésről.”

No várjunk csak! Én nem állítottam ilyet. Utálom a pazarlást, az élet más területén is, így az államnál is.
Én azt mondtam, hogy fokozatokat kell tartani és azt, hogy ne feledkezzünk meg az adóelkerülés és a korrupció elképesztő méretéről. Ha azok bent lennének a költségvetésben, már régen lehetett volna adót csökkenteni. Mivel azonban nem került be, nem lehetett adót csökkenteni, sőt nagy az adóterhelés azoknak, akik becsülettel perkálnak. Ez részben az állam hibája, hiszen az adóhivatal az adócsalókkal szemben nem elég hatékony, meg nem is független a mindenkori kormánytól. Viszont súlyos felelősség terheli azokat is, akiknek a köz érdekei semmit sem jelentenek, csak az, hogy ő mennyit tud lopni. Legyen az a politikai elit vagy az építőipari vállalkozó. Tök mindegy. No de kérdem én miből gondolod, hogy ezek az emberek majd az alacsonyabb adókat fizetni fogják, amikor alapból abból a szempontból vizsgálják a dolgokat, hogy hogyan lehetne kikerülni az adózást? Leírtam már, hogy azért ne feledkezzünk meg arról, hogy volt itt EVA meg alkalmi munkavállalói kiskönyv kevesebb teherrel, mégis ment a trükközés ugyanúgy. Aki így gondolkodik azt csak a kényszer visheti rá az adózásra. Itt nem azokról beszélek akik felfogják az adó lényegét és hajlandóak fizetni, és ez a különbségtétel nagyon fontos. Tehát nem a többségre gondolok, akik tisztelik és betartják a törvényt.

Egyébként ha gondolod leírom, hogy szerintem hogyan lehetne ezt megcsinálni, ami egyébként utópia de csak itt nálunk, mert egyébként több ország alkalmazza, több kevesebb sikerrel, csak azokban nem 4 évre gondolkodnak hanem 10-20 évre, és politikai-társadalmi közmegegyezésre alapulnak a döntések! Szóval nem én találtam ki, de ettől még működik!
sidius nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2010-06-09, 11:57   #28 (permalink)
Szenior tag
 
ALTERMAN logója
 
Csatlakozott: 10-02-17
Összes hozzászólás: 471
Hírnév szint: 9
ALTERMAN elindult a hírnévhez vezető úton.ALTERMAN elindult a hírnévhez vezető úton.ALTERMAN elindult a hírnévhez vezető úton.ALTERMAN elindult a hírnévhez vezető úton.ALTERMAN elindult a hírnévhez vezető úton.ALTERMAN elindult a hírnévhez vezető úton.
Alapbeállítás

Idézet:
sidius eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
ALTERMAN

Nincs közöttünk vita arról, hogy az állami kiadásokat csökkenteni kell, sőt abban sem, hogy az állami alkalmazottak számát csökkenteni kell akár több százezerrel is. Amit azonban vitatnom kell, az nem más, mint hogy rá e lehet a közszférából erre az állapotú magyar gazdaságra engedni lényegében egyszerre ennyi embert! Mivel az adócsökkentésnek szerinted ez az útja, szerinted vélhetően igen! Nekem meg meggyőződésem, hogy nem. Illetve rá lehet, de az tuti, hogy nem fogja felszívni a gazdaság. Ebben az állapotában hétszentség hogy nem! Először is azért mert az export piacaink szűkülnek (a német gigamegszorítás is ezt vetíti előre), vagyis a mi exportvezérelt gazdaságunk szűkülni fog. Ha szűkül, akkor nem fog kelleni a munkaerő.
A másik, amivel kísérletezni lehetne a belső fogyasztás fokozása, vagyis arra lehetne alapozni, hogy a belső fogyasztáson keresztül felpörgő hazai vállakozások elkezdenek bővíteni, és felszívják a munkaerőt. No ez nem fog menni, mivel az mindig a hiány elszállásával, és a bérek növelésével jár. Immáron tudjuk, hogy a hiány nem fog elszállni, azt meg tudjuk, hogy a cégek a béremelés szóra, azonnal rosszul lesznek!
Tehát én nem azt mondom, hogy nem kell lépéseket tenni, hanem azt, hogy fokozatosan kell megtenni. Ha ezt nagyon rövid idő alatt lépik meg abból hatalmas társadalmi és szociális feszültségek lesznek.
A másik amit már többször leírtam, hogy az adócsökkentés nem ördögtől való, de az egy lépésben megtett adócsökkentésnek az ára könnyedén a hiány elszállása lehet megint csak, mert ez egy biankó csekk kitöltés. Miért? Mert az egyik oldalon keletkezik 3-500 milliárdos hiányom, a másik oldalon meg a reményem, hogy ha elbocsátok, mondjuk 200000 embert azokat majd az állítólag az akadozó gazdaság felszívja. Elképzelhető, hogy mégis bejön, de ha nem, akkor tévedés, hogy csak a munkanélküli segély lesz pénzbe ám. A munkanélküli segély mellett jelentős tétel lesz a végkielégítések (egyszeri de igen jelentős tétel), a kieső nyugdíj és egészségbiztosítási tételek, a kieső adóbevételek, mivel állítom, hogy ennyi ember elbocsátása közvetve még legalább 300000 embert fog érinteni, akiknek drasztikusan lecsökken a jövedelme, és ezáltal a fogyasztása, vagyis a fogyasztási adóbevétel. Ja és pl a helyi önkormányzatok is garantáltan több szociális kiadásnak néznek elébe. Hirtelen ezek jutottak eszembe, de érzékelhető, hogy mi forog kockán!
Tehát ez nehogy már olyan egyszerű legyen, hogy hopp elbocsátok több százezer embert és lecsökkentem az adókat egy tollvonással, és ettől hipp-hopp versenyképes lesz a gazdaság és azonnal felszívja a munkanélkülieket. Beraktam példának, hogy a szlovákoknál sem működött ez a része, tavaly 10 éves csúcsra ment a munkanélküliség. Miért is?

„Előbb kellenek erős cégek,aztán lehet magas adókról álmodozni,meg pénzherdáló költségvetésről.”

No várjunk csak! Én nem állítottam ilyet. Utálom a pazarlást, az élet más területén is, így az államnál is.
Én azt mondtam, hogy fokozatokat kell tartani és azt, hogy ne feledkezzünk meg az adóelkerülés és a korrupció elképesztő méretéről. Ha azok bent lennének a költségvetésben, már régen lehetett volna adót csökkenteni. Mivel azonban nem került be, nem lehetett adót csökkenteni, sőt nagy az adóterhelés azoknak, akik becsülettel perkálnak. Ez részben az állam hibája, hiszen az adóhivatal az adócsalókkal szemben nem elég hatékony, meg nem is független a mindenkori kormánytól. Viszont súlyos felelősség terheli azokat is, akiknek a köz érdekei semmit sem jelentenek, csak az, hogy ő mennyit tud lopni. Legyen az a politikai elit vagy az építőipari vállalkozó. Tök mindegy. No de kérdem én miből gondolod, hogy ezek az emberek majd az alacsonyabb adókat fizetni fogják, amikor alapból abból a szempontból vizsgálják a dolgokat, hogy hogyan lehetne kikerülni az adózást? Leírtam már, hogy azért ne feledkezzünk meg arról, hogy volt itt EVA meg alkalmi munkavállalói kiskönyv kevesebb teherrel, mégis ment a trükközés ugyanúgy. Aki így gondolkodik azt csak a kényszer visheti rá az adózásra. Itt nem azokról beszélek akik felfogják az adó lényegét és hajlandóak fizetni, és ez a különbségtétel nagyon fontos. Tehát nem a többségre gondolok, akik tisztelik és betartják a törvényt.

Egyébként ha gondolod leírom, hogy szerintem hogyan lehetne ezt megcsinálni, ami egyébként utópia de csak itt nálunk, mert egyébként több ország alkalmazza, több kevesebb sikerrel, csak azokban nem 4 évre gondolkodnak hanem 10-20 évre, és politikai-társadalmi közmegegyezésre alapulnak a döntések! Szóval nem én találtam ki, de ettől még működik!
Igen,tényleg nincs közöttünk vita,csupán a lépések gyorsaságában.
Én befektetői szemmel nézem a dolgokat,Te pedig egy általánosabb ,nagyobb időintervallumban gondolkodsz,társadalmi,szociális,és egyéb járulékos elemekkel.
Én mint befektető viszont nem szabad hogy azzal foglalkozzak,mi lesz vajon a sok elbocsájtott emberrel.Engem egy valami érdekel.Mennyi a cds árazása egy országnak,mennyire versenyképes az adórendszere,gazdasága,és vissza tudja -e majd nekem fizetni a pénzemet,amit befektetek!Ha a magyar terep számomra nem megfelelő,akkor van pár száz másik ország,ahova befektethetek.Ez egy nagyon kemény verseny az országok között.
Ezért mondom én,hogy el lehet itt még vakarózni,ezt tették 20 évig itt a kormányok,de az idő elfogyott!Itt sokk terápia kell,nem pedig az,hogy hogyan jár jól mindenki,a kecske is jóllakjon,meg a káposzta is megmaradjon-féle ősmagyar agóniával fűszerezett semmittevéssel egybekötött toldozgatás foltozgatás.
Az igaz,hogy vannak hatásai ha ennyi ember az utcára kerül,de nem akkora,amennyit Te említesz.Ugyanis a nyugdijaikat ,a tb befizetéseiket,adóforintjaikat a közalkalmazottnak mind mind az adófizető pénzéből fizeti az állam.Ők semmit sem fizetnek,csak elszámolástechnikailag.
Egy alkotmányozó kormány pedig a végkielégítések szabályait is úgy alakítja,ahogy akarja!Ki írja elő hogy annyit kell fizetni?Egy jogszabály.Azt meg meg lehet változtatni.Ha kell,az alkotmányt is lehet módosítani.Esetleg ki lehet rá vetni 99%-os adót,és 1%-ba kerül.Ez ilyen egyszerű!Hogy sok embernek ez nem tetszene?Hát persze hogy nem!
Azt se feledjük,hogy gyakorlatilag magyarországon már régen államcsőd van.Az IMF hitel tartja életben az országot.
Mi történik ha államcsőd van?Nemhogy 200000,de egyből 500000 közalkalmazott kerül az utcára.(és még sorolhatnám)
A befektetők,és az IMF is a kölcsönadott pénzért pedig nem azt várja el,hogy nagy magyar sajnálkozással,és szociális hatástanulmányokkal évekig húzzuk azt,amit már 10 éve megkellett volna lépni.
Szóval értem én amit mondasz,de arra egyszerűen nincs idő!
Én akkor fektetek be ide,ha azt látom,hogy megfelelő szintre csökken az állam működési költsége,a bürokrácia,és az adószint!Akkor bízok egy országban.Ha nem,akkor megyek befektetni máshova!Annyi állampapir meg valuta van a világon,mint égen a csillag!Az adókat be kell hajtani viszont szigorúan,Amerikai módra!Hatékonyan,mindennnel felfegyverkezve,de nem több tizezer dolgozót felvéve!És hidd el,rajtam kívül egy sor Amerikai,és Londoni alapkezelő így gondolkodik,vagy közel így mint én!
Tehát egyetértünk szinte mindenben,csak szerintem itt nincs idő vakarózni,szerinted meg van!
__________________
Enyém a galaxis leggyorsabb hajója!
ALTERMAN nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2010-06-09, 13:12   #29 (permalink)
Szenior tag
 
sidius logója
 
Csatlakozott: 09-06-01
Hely: Pillanatnyilag Magyarország.
Összes hozzászólás: 1.530
Hírnév szint: 11
sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.
Alapbeállítás

Idézet:
ALTERMAN eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
Igen,tényleg nincs közöttünk vita,csupán a lépések gyorsaságában.
Én befektetői szemmel nézem a dolgokat,Te pedig egy általánosabb ,nagyobb időintervallumban gondolkodsz,társadalmi,szociális,és egyéb járulékos elemekkel.
Én mint befektető viszont nem szabad hogy azzal foglalkozzak,mi lesz vajon a sok elbocsájtott emberrel.Engem egy valami érdekel.Mennyi a cds árazása egy országnak,mennyire versenyképes az adórendszere,gazdasága,és vissza tudja -e majd nekem fizetni a pénzemet,amit befektetek!Ha a magyar terep számomra nem megfelelő,akkor van pár száz másik ország,ahova befektethetek.Ez egy nagyon kemény verseny az országok között.
Ezért mondom én,hogy el lehet itt még vakarózni,ezt tették 20 évig itt a kormányok,de az idő elfogyott!Itt sokk terápia kell,nem pedig az,hogy hogyan jár jól mindenki,a kecske is jóllakjon,meg a káposzta is megmaradjon-féle ősmagyar agóniával fűszerezett semmittevéssel egybekötött toldozgatás foltozgatás.
Az igaz,hogy vannak hatásai ha ennyi ember az utcára kerül,de nem akkora,amennyit Te említesz.Ugyanis a nyugdijaikat ,a tb befizetéseiket,adóforintjaikat a közalkalmazottnak mind mind az adófizető pénzéből fizeti az állam.Ők semmit sem fizetnek,csak elszámolástechnikailag.
Egy alkotmányozó kormány pedig a végkielégítések szabályait is úgy alakítja,ahogy akarja!Ki írja elő hogy annyit kell fizetni?Egy jogszabály.Azt meg meg lehet változtatni.Ha kell,az alkotmányt is lehet módosítani.Esetleg ki lehet rá vetni 99%-os adót,és 1%-ba kerül.Ez ilyen egyszerű!Hogy sok embernek ez nem tetszene?Hát persze hogy nem!
Azt se feledjük,hogy gyakorlatilag magyarországon már régen államcsőd van.Az IMF hitel tartja életben az országot.
Mi történik ha államcsőd van?Nemhogy 200000,de egyből 500000 közalkalmazott kerül az utcára.(és még sorolhatnám)
A befektetők,és az IMF is a kölcsönadott pénzért pedig nem azt várja el,hogy nagy magyar sajnálkozással,és szociális hatástanulmányokkal évekig húzzuk azt,amit már 10 éve megkellett volna lépni.
Szóval értem én amit mondasz,de arra egyszerűen nincs idő!
Én akkor fektetek be ide,ha azt látom,hogy megfelelő szintre csökken az állam működési költsége,a bürokrácia,és az adószint!Akkor bízok egy országban.Ha nem,akkor megyek befektetni máshova!Annyi állampapir meg valuta van a világon,mint égen a csillag!Az adókat be kell hajtani viszont szigorúan,Amerikai módra!Hatékonyan,mindennnel felfegyverkezve,de nem több tizezer dolgozót felvéve!És hidd el,rajtam kívül egy sor Amerikai,és Londoni alapkezelő így gondolkodik,vagy közel így mint én!
Tehát egyetértünk szinte mindenben,csak szerintem itt nincs idő vakarózni,szerinted meg van!
Tény, hogy sajnos vakaródzás folyt 20 évig, azaz nem csináltak semmit. Én viszont nem azt mondom, hogy ne csináljanak semmit, hanem azt, hogy átgondoltan tegyék. Soha sem késő csak bele kellene kezdeni végre! Egyébként nehogy azt hidd, hogy alkotmányozó kormány bármit megtesz. Mindjárt úgy kezdi a gondolkodást, hogy: "mik is lesznek a politikai következmények"? Tudja, hogy ha nem úgy kezdi, könnyen úgy járhat mint az MSZP ne adj isten az SZDSZ.
Amiről beszélünk ahhoz jó eséllyel nem politikusok kellenek, hanem államférfiak! Tehát ahhoz, hogy egy reform maradéktalanul végre legyen hajtva (itt a sebesség lényegében mindegy) nem megélhetési politikusok kellenek. Ma államférfiakat én személy szerint nem látok. Nem láttam az előző kormány alatt sem, de most sem.

Teljesen egyetértek, azzal, hogy az IMF lélegeztetőgépén vagyunk előtte meg az egyéb hitelezőkén voltunk. Ez szomorú, főleg azért mert ugye tudjuk, hogy aki a pénzt adja az kéri a nótát is! Szóval itt a kormány nemigen kérhet önállóan zenét. Nagy kérdés, hogy a Valutaalap és az egyéb külföldi pénzintézetek, befektetők érdekei egybeesnek e a nemzeti érdekeinkkel. Erős kétségeim vannak efelől, mivel nyilván ők csak profit oldalról közgazdasági oldalról fogják szemlélni a kérdést, ami nem pusztán csak ezekről szól. Nagyon jó példái születtek a múltban ennek Dél-Koreában, Argentínában, vagy éppen Oroszországban is! Nem véletlen az, hogy ezek az országok azon a véleményen vannak, hogy IMF recept és hitel az életben nem kell többet nekik! Egyébként mi pontosan ugyanezen az úton haladunk most is. Figyeld meg mit írtak Argentínáról, mert szerintem van hasonlóság bőven:

"1990-ben hiperinfláció kezdődött. Carlos Menem elnök bevezette a peso és dollár fix átváltási rátáját 1991-ben a hiperinfláció megállítására, messzemenően piacbarát politikát folytatott, lebontotta a protekcionista gátakat, visszavonta az üzletet akadályozó előírásokat, privatizációba kezdett. A peso mesterségesen magas ára a dollárhoz képest oda vezetett, hogy a piacot elözönlötte a dollár. Ennek eredményeként a külföldi adósság ismét rendkívül megnőtt. Az állami vállalatokat és a közszolgálatokat privatizálták. A piac teljes megnyitása azon ipari termékek előtt, amiket helyben is termeltek, a helyi ipar teljes összeomlásához vezetett. Az IMF és a világ közgazdászai mások elé példaként állították az argentin piac liberalizációját. A Menem és de la Rúa kormány nem törődött a hazai termékek vesenyképességével, a nagyarányú import tönkretette a hazai ipart és munkanélküliséget, krónikus költségvetési és kereskedelmi deficitet okozott, fertőző gazdasági válságokra vezetett.

Kilábalás a válságból

Piaci alapú, mozgó átváltási árfolyamok mellett az ország újraiparosításba kezdett, importkorlátozással, exportszubvenciókkal, összehangolt kereskedelmi és pénzügyi lépésekkel. 2003-ban Néstor Kirchner lett a megválasztott elnök. Kirchner elnöksége alatt Argentína adósságcserét hajtott végre, amelynek eredményeként 66%-kal csökkent a törlesztőrészlete, újratárgyalta szerződéseit a Nemzetközi Valutaalappal és másokkal, valamint ismét államosított néhány korábban privatizált céget. Pillanatnyilag Argentína a gyors gazdasági növekedés és politikai stabilitás időszakát éli. "


Jól látható, hogy az argentinok még keményebb pályát jártak meg mint mi (viszont a párhuzamok remélem érzékelhetőek), és egyáltalán nem a külföldi befektetők irányította pálya volt a nyerő, hanem a nemzetgazdaság újjáépítése! Megjegyzem, hogy ez nem 4 évig tartott, azaz politikai egyetértés nélkül esélyük sem lett volna! No amikor majd ez nálunk is bekövetkezik és felismernek ok okozati összefüggéseket (például közgazdaságtan és szociálpolitika), majd akkor lesz igazi felemelkedés. Amíg azonban úgy kell táncolni ahogy a külföld fütyül, addig esetleg részeredmények lesznek!
sidius nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2010-06-09, 13:16   #30 (permalink)
Szenior tag
 
Csatlakozott: 10-01-08
Összes hozzászólás: 1.334
Hírnév szint: 11
StLui elindult a hírnévhez vezető úton.StLui elindult a hírnévhez vezető úton.StLui elindult a hírnévhez vezető úton.StLui elindult a hírnévhez vezető úton.StLui elindult a hírnévhez vezető úton.StLui elindult a hírnévhez vezető úton.StLui elindult a hírnévhez vezető úton.StLui elindult a hírnévhez vezető úton.StLui elindult a hírnévhez vezető úton.StLui elindult a hírnévhez vezető úton.StLui elindult a hírnévhez vezető úton.
Alapbeállítás

Altermann:
Szerintem, egy picit most ezekben a beírásokban is túlzott határozottsággal állítod hogy csakis Neked van igazad.
A másik, hogy most Magyarország szemszögéből nézzük a dolgokat vagy Te mint befektető szemszögedből?
A harmadik: "itt nincs idő vakarózni,szerinted meg van" szerintem nem ezt mondta Sidius, ha vakaródzásnak hívjuk akkor inkább úgy fogalmaznék kell e vakaródzni vagy nyúzzuk meg a viszkető részt, ha jól tudom van olyan %-os bőrhiány ami már halálos, vagy az csak égésnél??

és csak egy kis technikai segítség: fölösleges beidézni a teljes előző hozzászólást, törölni is, és részekre szedni is lehet ha válaszolni akarsz valamelyik konkrét mondatra
Üdv
StLui nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2010-06-09, 14:18   #31 (permalink)
Szenior tag
 
ALTERMAN logója
 
Csatlakozott: 10-02-17
Összes hozzászólás: 471
Hírnév szint: 9
ALTERMAN elindult a hírnévhez vezető úton.ALTERMAN elindult a hírnévhez vezető úton.ALTERMAN elindult a hírnévhez vezető úton.ALTERMAN elindult a hírnévhez vezető úton.ALTERMAN elindult a hírnévhez vezető úton.ALTERMAN elindult a hírnévhez vezető úton.
Alapbeállítás

Idézet:
StLui eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
Altermann:
Szerintem, egy picit most ezekben a beírásokban is túlzott határozottsággal állítod hogy csakis Neked van igazad.
A másik, hogy most Magyarország szemszögéből nézzük a dolgokat vagy Te mint befektető szemszögedből?
A harmadik: "itt nincs idő vakarózni,szerinted meg van" szerintem nem ezt mondta Sidius, ha vakaródzásnak hívjuk akkor inkább úgy fogalmaznék kell e vakaródzni vagy nyúzzuk meg a viszkető részt, ha jól tudom van olyan %-os bőrhiány ami már halálos, vagy az csak égésnél??

és csak egy kis technikai segítség: fölösleges beidézni a teljes előző hozzászólást, törölni is, és részekre szedni is lehet ha válaszolni akarsz valamelyik konkrét mondatra
Üdv

Én soha sem állítok olyat,hogy nekem van csak igazam.A pénzpiacon,a tőzsdén nem lehet senkinek sem mindíg igaza!Ezt tudnod kéne,mielőtt lélekelemzésekbe fognál.
Számtalanszor leírtam hogy én befektető szemszögéből nézem a dolgokat,mivel magyarország éppen a befektetők pénzére szorult rá,amit éppen nem adtak neki oda!Úgyhogy most megint leírom,hogy én befektetői szemmel,külföldi alapkezelői szemmel "nézem a dolgokat".
Harmadrészt én szeretem kimondani ami a "számon"és nem köntörfalazok,még akkor sem,ha esetleg ez valakiknek nem tetszik.Én nem vagyok sem szépfiú,sem valamiféle hírnévre,vagy elismerésre váró valaki,aki sok rajongót szeretne maga körül,én elmondom a véleményemet.Sőt,én annak örülök,hogyha másoknak más véleményei vannak,mint ahogy örülök annak,hogyha én shortolni akarok,akkor van valaki,aki éppen longol!Úgyhogy ha nekem vakarózás a jelenlegi helyzet,akkor az vakarózás lessz!Bár meg kell mondjam igazán, Sídius-al nincs sok véleménykülönbségünk.
Azért idézek mindent,mert az csak egy gombnyomás.Nekem így kényelmes.Bár azt elismerem,néha igen hosszú idézeteket kell görgetni.
Én szeretek véleményt cserelni,ha van időm,de nem igazán szeretek személyekkel foglalkozni.Nemérdekel ki kicsoda,mit miért és hogyan teszi egy fórumon.Ügyeletes nagyokos sem akarok lenni seholsem.Nekem van egy véleményem,és a világpiacon ezen vélemény szerint döntök.
Szerintem minden fórumnak ez a célja,nem pedig a személyeskedés.Ezért nem értek sokszor bizonyos írásokat itt,vagy megjegyzéseket.(nyilván az én hibám)
__________________
Enyém a galaxis leggyorsabb hajója!
ALTERMAN nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2010-06-09, 14:52   #32 (permalink)
Szenior tag
 
ALTERMAN logója
 
Csatlakozott: 10-02-17
Összes hozzászólás: 471
Hírnév szint: 9
ALTERMAN elindult a hírnévhez vezető úton.ALTERMAN elindult a hírnévhez vezető úton.ALTERMAN elindult a hírnévhez vezető úton.ALTERMAN elindult a hírnévhez vezető úton.ALTERMAN elindult a hírnévhez vezető úton.ALTERMAN elindult a hírnévhez vezető úton.
Alapbeállítás

Idézet:
sidius eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
Tény, hogy sajnos vakaródzás folyt 20 évig, azaz nem csináltak semmit. Én viszont nem azt mondom, hogy ne csináljanak semmit, hanem azt, hogy átgondoltan tegyék. Soha sem késő csak bele kellene kezdeni végre! Egyébként nehogy azt hidd, hogy alkotmányozó kormány bármit megtesz. Mindjárt úgy kezdi a gondolkodást, hogy: "mik is lesznek a politikai következmények"? Tudja, hogy ha nem úgy kezdi, könnyen úgy járhat mint az MSZP ne adj isten az SZDSZ.
Amiről beszélünk ahhoz jó eséllyel nem politikusok kellenek, hanem államférfiak! Tehát ahhoz, hogy egy reform maradéktalanul végre legyen hajtva (itt a sebesség lényegében mindegy) nem megélhetési politikusok kellenek. Ma államférfiakat én személy szerint nem látok. Nem láttam az előző kormány alatt sem, de most sem.

Teljesen egyetértek, azzal, hogy az IMF lélegeztetőgépén vagyunk előtte meg az egyéb hitelezőkén voltunk. Ez szomorú, főleg azért mert ugye tudjuk, hogy aki a pénzt adja az kéri a nótát is! Szóval itt a kormány nemigen kérhet önállóan zenét. Nagy kérdés, hogy a Valutaalap és az egyéb külföldi pénzintézetek, befektetők érdekei egybeesnek e a nemzeti érdekeinkkel. Erős kétségeim vannak efelől, mivel nyilván ők csak profit oldalról közgazdasági oldalról fogják szemlélni a kérdést, ami nem pusztán csak ezekről szól. Nagyon jó példái születtek a múltban ennek Dél-Koreában, Argentínában, vagy éppen Oroszországban is! Nem véletlen az, hogy ezek az országok azon a véleményen vannak, hogy IMF recept és hitel az életben nem kell többet nekik! Egyébként mi pontosan ugyanezen az úton haladunk most is. Figyeld meg mit írtak Argentínáról, mert szerintem van hasonlóság bőven:

"1990-ben hiperinfláció kezdődött. Carlos Menem elnök bevezette a peso és dollár fix átváltási rátáját 1991-ben a hiperinfláció megállítására, messzemenően piacbarát politikát folytatott, lebontotta a protekcionista gátakat, visszavonta az üzletet akadályozó előírásokat, privatizációba kezdett. A peso mesterségesen magas ára a dollárhoz képest oda vezetett, hogy a piacot elözönlötte a dollár. Ennek eredményeként a külföldi adósság ismét rendkívül megnőtt. Az állami vállalatokat és a közszolgálatokat privatizálták. A piac teljes megnyitása azon ipari termékek előtt, amiket helyben is termeltek, a helyi ipar teljes összeomlásához vezetett. Az IMF és a világ közgazdászai mások elé példaként állították az argentin piac liberalizációját. A Menem és de la Rúa kormány nem törődött a hazai termékek vesenyképességével, a nagyarányú import tönkretette a hazai ipart és munkanélküliséget, krónikus költségvetési és kereskedelmi deficitet okozott, fertőző gazdasági válságokra vezetett.

Kilábalás a válságból

Piaci alapú, mozgó átváltási árfolyamok mellett az ország újraiparosításba kezdett, importkorlátozással, exportszubvenciókkal, összehangolt kereskedelmi és pénzügyi lépésekkel. 2003-ban Néstor Kirchner lett a megválasztott elnök. Kirchner elnöksége alatt Argentína adósságcserét hajtott végre, amelynek eredményeként 66%-kal csökkent a törlesztőrészlete, újratárgyalta szerződéseit a Nemzetközi Valutaalappal és másokkal, valamint ismét államosított néhány korábban privatizált céget. Pillanatnyilag Argentína a gyors gazdasági növekedés és politikai stabilitás időszakát éli. "


Jól látható, hogy az argentinok még keményebb pályát jártak meg mint mi (viszont a párhuzamok remélem érzékelhetőek), és egyáltalán nem a külföldi befektetők irányította pálya volt a nyerő, hanem a nemzetgazdaság újjáépítése! Megjegyzem, hogy ez nem 4 évig tartott, azaz politikai egyetértés nélkül esélyük sem lett volna! No amikor majd ez nálunk is bekövetkezik és felismernek ok okozati összefüggéseket (például közgazdaságtan és szociálpolitika), majd akkor lesz igazi felemelkedés. Amíg azonban úgy kell táncolni ahogy a külföld fütyül, addig esetleg részeredmények lesznek!
Bizony ezt én is így látom!
__________________
Enyém a galaxis leggyorsabb hajója!
ALTERMAN nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2010-06-09, 15:02   #33 (permalink)
Szenior tag
 
Csatlakozott: 10-01-08
Összes hozzászólás: 1.334
Hírnév szint: 11
StLui elindult a hírnévhez vezető úton.StLui elindult a hírnévhez vezető úton.StLui elindult a hírnévhez vezető úton.StLui elindult a hírnévhez vezető úton.StLui elindult a hírnévhez vezető úton.StLui elindult a hírnévhez vezető úton.StLui elindult a hírnévhez vezető úton.StLui elindult a hírnévhez vezető úton.StLui elindult a hírnévhez vezető úton.StLui elindult a hírnévhez vezető úton.StLui elindult a hírnévhez vezető úton.
Alapbeállítás

OK, én megrpóbáltam de azt hiszem inkább kiszállok az ilyen stílusú párbeszédből. Elnézést ismét, hogy megzavartalak és ostobaságokat írok.

"A pénzpiacon,a tőzsdén nem lehet senkinek sem mindíg igaza!Ezt tudnod kéne,mielőtt lélekelemzésekbe fognál."
Ilyen komoly dolgokat én honnan tudnék, kicsi vagyok én hozzád

Üdv
StLui nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2010-06-09, 17:04   #34 (permalink)
Szenior tag
 
ALTERMAN logója
 
Csatlakozott: 10-02-17
Összes hozzászólás: 471
Hírnév szint: 9
ALTERMAN elindult a hírnévhez vezető úton.ALTERMAN elindult a hírnévhez vezető úton.ALTERMAN elindult a hírnévhez vezető úton.ALTERMAN elindult a hírnévhez vezető úton.ALTERMAN elindult a hírnévhez vezető úton.ALTERMAN elindult a hírnévhez vezető úton.
Alapbeállítás

Egy kicsit elmélkedtem a magyar adórendszeren.Nem leszek pontos,de azthiszem a nagyságrendek rendben lesznek.
Szóval tegyük fel,van egy befektető,aki egy gyárat akar létrehozni.
Kiválasztja magyarországot.
Létrehozza.Elvégzi a szükséges papirmunkákat mint tűzoltóság,önkormányzati engedélyek,munkavédelmi előírások stb.Ez önmagában is tetemes munka lessz,valószínüleg erre egy külön embert kellesz megbíznia,hanem kettőt.

Nézzük csak:először is a beruházáskor vett 3 cég autót,ezeket áfával megnövelve,ami személyautóként nem igényelhető vissza,tehát kapásból befizetett 3 autó után a magyar államnak 3 millió forintot áfa címén,majd kb 3x200000 ft-ot regisztrációs adó címén,mivel kisebb autóról beszélünk.
Ez eddig 3.6 millió adó,de még semmit nem csinált!
Befizeti az iparűzési adót,ami bonyolult számítások után fizetendő,a lényeg,hogy ha nincs egy fillér nyeresége sem,csak 1ft értékből csinált 2-őt,akkor ezután fizet egy bizonyos százalékot.
Legyen mondjuk 300000 ft adó.
Ez eddig 3.9 millió forint adó összesen.
Igen ám,de a szemét vállalkozó épített egy üzemet,amiben termelt,tehát a gépeit meg épületben helyezte el,fizessen csak, ha termel,ha nem, vagy 800000 ft épület adót!(érték alapján)
Ez eddig 4.6 millió forint adóbefizetés.
Tegyük fel szerencsés volt,bejött az üzlet,sikerült elérnie 20millio nyereséget.
A pénzét szeretné a cégből kivenni,mivel ezért építette,hogy pénzt keressen vele.
Először is befizet 18 % nyereség adót.
Ez 3.6 millió forint.
Ekkor még nem juthat a pénzéhez,ahhoz még be kell fizetni 20-25% osztalék adót.
Az vagy 4.1 millio forint.
Tehát:befizetett eddig
4.6millio
3.6millio
4.1millio
Azaz:12.3 millio forintot az államnak!
Ő is haza vihet ezután 12.3 millió forintot.
A horribilis munkabérjárulékokat nem említettem,a gépkocsi átírás költségeit sem,azok is mind az államé.
Nem említettem a EHO-t sem,ami vagy megint csak tetemes adó,bár nem tudom hogy eltörölték-e közben.
Nem említettem a tengernyi hatósági ellenőrzéseket,akik büntetési céllal(bár ezt természetesen tagadják)ellenőrizgetnek,és bírságolnak,ezernyi jogszabályt bújva,hátha megszegte a vállalkozó.
Nem említettem a teljesítmény alapú adót ,ami kocsinként tetemes summa.Ha meg 200 LE -feletti véletlenül,akkor ennek a duplája.
Na ez ma magyarország.
__________________
Enyém a galaxis leggyorsabb hajója!
ALTERMAN nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2010-06-09, 20:03   #35 (permalink)
Szenior tag
 
sidius logója
 
Csatlakozott: 09-06-01
Hely: Pillanatnyilag Magyarország.
Összes hozzászólás: 1.530
Hírnév szint: 11
sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.
Alapbeállítás

ALTERMAN

No várjunk, mert ez így nagyon egyoldalú lenne! Kétségtelen, hogy igen komoly költségekkel kell számolni egy külföldi befektetőnek, de mégis idetelepíti(tette) a gyárát, sőt például a Hankook nem is olyan régen, a Merci meg 2013-ban jön ide! Ha minden ilyen csúnya lenne, akkor vajon miért is éri meg egy Mercedesnek Magyarországra jönni?
A kulcs a hatalmas méretű állami ellentételezés, amiről már több szakértő is értekezett, hogy hatékonyságát illetően nem lenne e célszerűbb inkább az ilyen összegeket a magyar vállalkozások részére beforgatni részben vagy egészben. Ugyanis a külföldi multikkal, alapvetően a nem a nemzetgazdaságot segítik, hanem a globális nagyvállalatokat. Ja és arról nem beszélve, hogy ha jól emlékszem az EU is vizsgálni kezdte az ilyen támogatásokat. A végeredmény számomra még nem ismert Az állami érvelés az ilyen szubvenciók esetében az, hogy munkahelyet teremtenek közvetlenül és közvetve például a beszállítói rétegen keresztül.
Számomra ez az érvelés nem áll meg, mert ha ezt a pénzt magyar kis és középvállalkozásoknak juttatták volna a 20 év alatt, akkor kinőtt volna egy vadonatúj magyar nemzetgazdaság erős és versenyképes vállalkozásokkal.

De nézzünk néhány számot és adatot csak érdekességképpen ( az adatok a Figyelőnetről származnak):

Mercedes: 22 milliárd állami támogatás (csak azért ennyi mert az Unió szimatolni kezdett, amúgy 35 milliárd lett volna)

„Nemzetgazdaságilag kiemelt jelentőségű beruházássá nyilvánította a kormány a múlt héten a Mercedes-Benz kecskeméti gyárának felépítését. A szakemberek ritka egységes értékítélete övezi a befektetést: olyan gyártó jön az országba, amely öregbíti a magyar gazdaság hírnevét, javítja az ipari kultúránkat, a saját 2500 fős munkahelyteremtésén túl akár négyszer-ötször annyi munkahelyet is generálhat a beszállítóknál – bár az eddigi tapasztalatok ez utóbbit nem igazolják vissza.”

Hankook : 15,9 milliárdos beruházási támogatás, 360 millió forintos munkahely-teremtési szubvenciót, valamint 2010 és 2020 között akár 10 milliárd forintnyi társaságiadó-kedvezményt élvez.

„Hankook Tire rácalmási gumiabroncsgyára például arányaiban hasonló méretű állami támogatást kapott, mint a Mercedes, ám a termelési folyamatban magyar közreműködés szinte csak az üzemi menzán mutatható ki. Kérdéseinkre a koreai cégnél egyetlen, a koksz alapanyagot szállító tiszaújvárosi céget neveztek meg jelentősebb hazai beszállítóként. Ezenkívül az őrzés, a konyha vagy éppen a munkásoknak bérelt szállások képezik a további magyar „hozzáadott értéket”. A hatalmas állami ráfordításnak tehát nincs a gazdaságban tovagyűrűző, multiplikatív hatása, és a hatékonysága egyéb szempontból is megkérdőjelezhető. Vajon jó döntés volt havi bruttó 100–150 ezer forintos betanított munkási állások megteremtéséért (a munkavállalók 80 százaléka egyszerű fizikai munkát végez), munkavállalónként 10,5 millió forintnyi állami támogatást, és további adókedvezményt adni?”

Asahi Glass(japán autóipari üveggyártó Tatabányán): 7,34 milliárd forintos közvetlen állami támogatás.

„A gyáralapításnak nemcsak munkahelyteremtő, de hazai kiszorító hatása is kalkulálható volt, mert a magyar tulajdonú Salgglas Zrt. éppen ezen a területen tevékenykedik. Utóbbi cég vezetője ugyan nem akart nyilatkozni a Figyelőnek a 2005-ös támogatásról, mondván „ez egy régi történet”, de annyit azért megjegyzett: annak idején a minisztériumtól ők is próbáltak magyarázatot kérni a döntés hátteréről.”


Audi: 15 milliárd, ami miatt szintén EU vizsgálat indult 2009-ben. Ez nem a gyártelepítéskor történt, hanem egy nagyarányú fejlesztésért kérte a VW konszern.

ELECTROLUX
Nyíregyháza, 1050 új munkahely, 8 milliárd forintos támogatás és mindössze 38%-os magyar beszállítói arány (Takács János ügyvezető)

COLOPLAST HUNGARY
Tatabánya, 5 milliárdos támogatás mindössze 10%-os magyar beszállítói arány. (Boris Kovacs ügyvezető)

MICHELIN HUNGÁRIA
Nyíregyháza, 1450 millió forintos támogatás és elsősorban külföldi beszállítók (Nagy Béla kommunikációs igazgató)

GLAXOSMITHKLINE BIOLOGICALS
Gödöllő, 810 millió forintos támogatás no ők már magyar beszállítókkal dolgoznak a működéshez szükséges szállítói beszerzések értékéből 75–80 százalékos arányban.Nézzünk egy kis összesítést:

„Az egyedi kormánydöntések rendszerének bevezetése óta Magyarország körülbelül félmilliárd euró támogatást nyújtott egyedi döntés alapján, ezzel 2,5–3,0 milliárd eurónyi beruházást segített, miközben összesen 19,3 milliárd euró működő tőke (FDI) érkezett az országba. Az FDI in the New Member States (Működő tőke az új tagállamokban) című Eurostat-tanulmány szerint hazánk 2004 és 2006 között a legsikeresebb tőkevonzó ország volt a 2004 után csatlakozottak körében. Az EU 15 régebbi gazdaságából 26,3 milliárd euró érkezett ide, ötször annyi például, mint a „bezzeg ország” Szlovákiába. Ezzel 2006 végére 64,6 milliárd euró lett a teljes működőtőke-állomány, ezt az értéket csak a jóval nagyobb Lengyelország múlta felül (68,4 milliárd euró). Valójában azért nem ennyire rózsás a helyzet, mert ezek az adatok tartalmazzák az úgynevezett speciális célú vállalkozások tőkemozgásait (SPE) is, amelyek a székhelyet adó országban nem végeznek gazdasági tevékenységet. De a jegybank SPE-ktől tisztított éves bontású adatai is meggyőzőek: 2005-ben 6,2 milliárd, 2006-ban 5,4 milliárd, 2007-ben pedig 4,1 milliárd euró működő tőke érkezett hozzánk.”

Na szóval ezért éri meg nekik nagyon Magyarországra jönni, valamint azért mert ugyan a bérköltségek az állam felé magasak, viszont ellenben a bérek nagyon alacsonyak, ahhoz képest mint amelyik országból felénk tévedtek. Mégpedig nagyságrendekkel alacsonyabbak.

Valamint az EU pénzek hatalmas hányada fut be hozzájuk. Van egy ismerősöm, aki pályázatírással foglalkozó cég tulajdonosa, és amikor vele beszélgettem, rákérdeztem pár dologra. Nos elmondta, hogy jellemzően komoly nagy pénzeket a külföldi nagy cégek pályázatai érik el, míg a magyar kisvállalkozások sorban buknak el. Amikor rákérdezett miért ilyen a bírálati rendszer, csuklóból rávágták, hogy nem éri meg a kis és középvállalkozásokkal pepecselni! Ennyi!
Szóval mielőtt elkezdenénk siratni a külföldi vállalkozásokat, azért ne felejtsük el ezeket az apróságokat. Mindez oda vezetett, hogy leépült a magyar nemzetgazdaság, és nem épült helyette semmi, mert nem volt miből igazából, miközben nem áll meg az a tézis, hogy a magyar államnak nem volt pénze a támogatásukra. Dehogynem csak nem oda jutott.

Megjegyzem, hogy az ilyenfajta állami szubvencióknak 2011-ben vége, és figyeljük csak meg, hogyan porolnak el a cégek, akiknek ez lejár. Na akkor térjünk erre vissza, és a magyar munkanélküliségre, meg működő gazdaságra. 20 év tévút ide vezet, vagyis egy működésképtelen nemzetgazdasághoz!
sidius nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2010-06-10, 10:05   #36 (permalink)
Szenior tag
 
ALTERMAN logója
 
Csatlakozott: 10-02-17
Összes hozzászólás: 471
Hírnév szint: 9
ALTERMAN elindult a hírnévhez vezető úton.ALTERMAN elindult a hírnévhez vezető úton.ALTERMAN elindult a hírnévhez vezető úton.ALTERMAN elindult a hírnévhez vezető úton.ALTERMAN elindult a hírnévhez vezető úton.ALTERMAN elindult a hírnévhez vezető úton.
Alapbeállítás

Sídius!
A multinacionális cégek vonatkozásában tényleg való igaz az általad említett jelenségek.Én szándékosan nem is ezekről a cégekről elmélkedtem,hanem kisebb üzemek,vagy vállalkozásokról,akik akár hazaiak is lehetnek,akár külföldiek.Bizony a multi cégeket másképpen kell értékelni,és másképpen is kell kezelni.Minden ország szereti magához dédelgetni őket,mert egy lerombolt piaci környezetben,és gazdaságban lévő ország elsőszámú problémája az,hogy egyáltalán valamiféle munkája legyen az embereknek,nameg persze járulék bevétele az országnak.
Csakhogy ezt magyarországon igen sajátosan értelmezik,mert ahogy írtad is,egyéb adót ők nemigen fizetnek,de legalább esetenként kétszer annyi munkahelyet meg is szüntetnek,mint amit teremtettek.Persze ez egy erősen kiragadott példa,mert azért van pozitív példa is.
Nem kínál jó példát a nemzetközileg használatos GDP mutatószám sem ehez,hiszen lehet egy múlticég hatalmas produktumot termel,az megjelenik a statisztikában mint GDP,de annak az adóvonzata,bevételi forrása kétséges,hiszen lehet hogy egy ultra modern gépsor állítja azt elő 3 ember alkalmazásával,100000 ft-os bért fizetve.Nyereség adót nem fizet,esetleg egy kis ip adót,ha arra nem kapott mentességet.Viszont remekül lehet vele megnövelni a GDP számokat,és elkendőzni az ország által felélt hitelek nagyságát a GDP-hez mérten,mert ugye agyanaz a tartozás egy magasabb GDP-hez mérten százalékban kisebb.A politikus meg nagy szavakkal mondhatja,hogy csökkent az eladósodottság a GDP-hez mérten,miközben ők semmit nem törlesztettek valójában.Ezért szeretne az EU egyébként a GDP helyett más mérőszámot alkalmazni.Nade erről sokat lehetne elmélkedni,kevés lenne hozzá az idő. A befektetők tudják mitől "döglik a légy",őket elkábítani nemigen tudja semmiféle számbűvész!
Én konkrétan hajlandó voltam elmenni Görögországba,és személyesen szétnézni,mi ott a lehetőség,mi egy cég esélye,beszéltem cégek vezetőivel,nem kell nagy dolgokra gondolni,kis vállakozások vezetőivel,alkalmazottaival csevegve mértem,mérem fel a terepet.Ugyanígy jártam akár Spanyolországban,Olaszországban,Ausztrália,vagy még hosszan sorolhatnám.
Szeretek szét nézni.Szerintem mások is szeretnek így tenni a világban befektetőként..
Persze a magyar politikusok,és döntéshozók néha még itt magyarországon sem tudják mi folyik az országban.Döntenek az íróasztal mögül,szép fizetéséret,meg költségtérítésért,jutalmakért,végkielégítésért..
Nade nem kell mindíg ezzel foglalkoznunk,mikor kint süt a nap,kék az ég,és estére lehet szél lessz a balatonon,lehet egy jót vitorlázni!
__________________
Enyém a galaxis leggyorsabb hajója!
ALTERMAN nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2010-06-10, 10:33   #37 (permalink)
Szenior tag
 
ALTERMAN logója
 
Csatlakozott: 10-02-17
Összes hozzászólás: 471
Hírnév szint: 9
ALTERMAN elindult a hírnévhez vezető úton.ALTERMAN elindult a hírnévhez vezető úton.ALTERMAN elindult a hírnévhez vezető úton.ALTERMAN elindult a hírnévhez vezető úton.ALTERMAN elindult a hírnévhez vezető úton.ALTERMAN elindult a hírnévhez vezető úton.
Alapbeállítás

http://www.hirszerzo.hu/cikk.nemcsak...do.154170.html
__________________
Enyém a galaxis leggyorsabb hajója!
ALTERMAN nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2010-06-14, 16:47   #38 (permalink)
Szenior tag
 
ALTERMAN logója
 
Csatlakozott: 10-02-17
Összes hozzászólás: 471
Hírnév szint: 9
ALTERMAN elindult a hírnévhez vezető úton.ALTERMAN elindult a hírnévhez vezető úton.ALTERMAN elindult a hírnévhez vezető úton.ALTERMAN elindult a hírnévhez vezető úton.ALTERMAN elindult a hírnévhez vezető úton.ALTERMAN elindult a hírnévhez vezető úton.
Alapbeállítás Tovább elmélkedve..

Idézet:
ALTERMAN eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
Egy kicsit elmélkedtem a magyar
adórendszeren.Nem leszek pontos,de azthiszem a nagyságrendek rendben lesznek.
Szóval tegyük fel,van egy befektető,aki egy gyárat akar létrehozni.
Kiválasztja magyarországot.
Létrehozza.Elvégzi a szükséges papirmunkákat mint tűzoltóság,önkormányzati engedélyek,munkavédelmi előírások stb.Ez önmagában is tetemes munka lessz,valószínüleg erre egy külön embert kellesz megbíznia,hanem kettőt.

Nézzük csak:először is a beruházáskor vett 3 cég autót,ezeket áfával megnövelve,ami személyautóként nem igényelhető vissza,tehát kapásból befizetett 3 autó után a magyar államnak 3 millió forintot áfa címén,majd kb 3x200000 ft-ot regisztrációs adó címén,mivel kisebb autóról beszélünk.
Ez eddig 3.6 millió adó,de még semmit nem csinált!
Befizeti az iparűzési adót,ami bonyolult számítások után fizetendő,a lényeg,hogy ha nincs egy fillér nyeresége sem,csak 1ft értékből csinált 2-őt,akkor ezután fizet egy bizonyos százalékot.
Legyen mondjuk 300000 ft adó.
Ez eddig 3.9 millió forint adó összesen.
Igen ám,de a szemét vállalkozó épített egy üzemet,amiben termelt,tehát a gépeit meg épületben helyezte el,fizessen csak, ha termel,ha nem, vagy 800000 ft épület adót!(érték alapján)
Ez eddig 4.6 millió forint adóbefizetés.
Tegyük fel szerencsés volt,bejött az üzlet,sikerült elérnie 20millio nyereséget.
A pénzét szeretné a cégből kivenni,mivel ezért építette,hogy pénzt keressen vele.
Először is befizet 18 % nyereség adót.
Ez 3.6 millió forint.
Ekkor még nem juthat a pénzéhez,ahhoz még be kell fizetni 20-25% osztalék adót.
Az vagy 4.1 millio forint.
Tehát:befizetett eddig
4.6millio
3.6millio
4.1millio
Azaz:12.3 millio forintot az államnak!
Ő is haza vihet ezután 12.3 millió forintot.
A horribilis munkabérjárulékokat nem említettem,a gépkocsi átírás költségeit sem,azok is mind az államé.
Nem említettem a EHO-t sem,ami vagy megint csak tetemes adó,bár nem tudom hogy eltörölték-e közben.
Nem említettem a tengernyi hatósági ellenőrzéseket,akik büntetési céllal(bár ezt természetesen tagadják)ellenőrizgetnek,és bírságolnak,ezernyi jogszabályt bújva,hátha megszegte a vállalkozó.
Nem említettem a teljesítmény alapú adót ,ami kocsinként tetemes summa.Ha meg 200 LE -feletti véletlenül,akkor ennek a duplája.
Na ez ma magyarország.
Idéztem magamat,hogy tovább elmélkedve tovább számoljak is kicsit.

Szóval ott jártam,hogy 12 millio adót fizetett be szerencsétlen vállalkozó,és ő is haza vitt 12 milliot.
Igen ám,de azt a pénzt szeretné elkölteni,mert ugyan bíztosan jólesik neki hogy az adójából még eltartott másik 5 embert,de nem ezért a nemes célért dolgozott,hanem a pénzért.
Mit vehet?Vehet esetleg gázt,áramot a lakásához.Ezekből ismét eltesz az állam 25% áfát,tehát ujabb 20%-ot.Így tesz minden egyéb cikkel,így a ruházattal,iparcikkekkel is.
Vehet esetleg egy autót is,mivel a másik három a cég ügyeit kell szolgálja,ez pedig az övé lenne.Itt akár 3millio forint reg adót is kiperkálhat,mert a szemétje megteheti hogy drága autot vesz magának.Aztán vagy 2 millio áfát is befizet egy 10 millios auto után például,hiszen áfa az van.
Megint befizetheti az átírási illetéket,mint vagyonszerzés utáni illeték.
-mert ugye a szemét vállakozó az adózott pénzéből autót csak a pénze újbóli leadózásával vehet.
Költhet még esetleg benzinre az új autójához,aminek a bő 60% minimum adó ,és az állam kasszájába kerül.
Esetleg vehet cigit,aminek az árának 90%-a adó,ami az állam kasszájába kerül.
Összességében pedig negyjából kb 100 forint jövedelemből simán kifizet 60-70ft adót a fentiek figyelembevételével.(a jövedelem újraelosztása a GDP függvényében).
Aztán nagyra nyílt szemekkel kérdezik az illetékesek:"miért nem jön a tőke?"
"Miért olyan sok a kamat felár,amit elvárnak az országtól"?
"miért menekülnek ki a gazdagok az országból?"
"Miért mennek például svájcba,USA-ba,szlovákiába,vagy mindegy csak ki innen?"
És Ők tényleg nem értik!!...Na ez(!)a legnagyobb probléma:nem értik!
__________________
Enyém a galaxis leggyorsabb hajója!
ALTERMAN nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2010-06-14, 17:30   #39 (permalink)
Szenior tag
 
sidius logója
 
Csatlakozott: 09-06-01
Hely: Pillanatnyilag Magyarország.
Összes hozzászólás: 1.530
Hírnév szint: 11
sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.
Alapbeállítás

Idézet:
ALTERMAN eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
Aztán nagyra nyílt szemekkel kérdezik az illetékesek:"miért nem jön a tőke?"
"Miért olyan sok a kamat felár,amit elvárnak az országtól"?
"miért menekülnek ki a gazdagok az országból?"
"Miért mennek például svájcba,USA-ba,szlovákiába,vagy mindegy csak ki innen?"
És Ők tényleg nem értik!!...Na ez(!)a legnagyobb probléma:nem értik!
Azért ez nem teljesen így van, hogy csak hozzánk nem jön a tőke.

2009-ben a Világgazdaság cikkezett pont arról, hogy egész Közép-Európába csökken a tőkebeáramlás. Romániába feleződött, Bulgáriába 50%-al csökkent, Szerbiába 47%-al kevesebb működőtőke áramlott be. Legrosszabbul pedig Lengyelország járt ahol 2009 január és május között a 2008 azonos időszakban regisztrált összeg hatoda (1,163 milliárd euró) érkezett csupán. Magyarországra a cikk szerint körülbelül 35%-al kevesebb tőke érkezett. Vagyis még csak az élbolyban sem vagyunk visszaesés tekintetében. Egyébként ezen országokban az adókulcsok messze alacsonyabbak mint nálunk, mégis nagyobb volt a visszaesés. A legfőbb ok egyértelműen a válság, nem az adózás. A másik, hogy azért Magyarországról egyre jobban kiszorulnak a viszonylag kevés hozzáadott értéket termelő beruházások, ami alapvetően nem is a mellettünk lévő országokba mennek, hanem olyan helyekre ahol nevetségesen alacsony bérekért kb. nulla érdekképviselettel rendelkező melósok dolgoznak, vagyis minél kiszolgáltatottabbak legyenek a dolgozók. ja és megkaphatják azokat a hatalmas állami kedvezményeket, amit nálunk nem. Megmondom őszintén ezeket a cégeket én nem is siratnám egyáltalán, ha lenne olyan kis és középvállalati réteg nemzeti színekben amely felszívja a munkanélkülieket. Sajnos azonban nincs. A külföldiek részéről ma már inkább a szolgáltatóközpontok idetelepítése a jellemző. 2009-ben kb 52 ilyen központ volt nálunk köztük ilyenek mint EDS, az ExxonMobil, az IBM, a Sykes vagy a Morgan Stanley és 22000 ember körül foglalkoztatnak, viszont az tény hogy elsősorban diplomásokat és idegen nyelveket beszélőket foglalkoztatnak, nagy számban alkalmaznak pályakezdőket. Tehát ez a "kevésbé" képzetteket nem vigasztalja ( a kevésbé azért idézőjeles, mert egy jó autószerelő a maga területén legalább annyira képzett, mint bármelyik diplomás), de ez volt a nagy tévút, azaz, hogy nyomták a pénzt számolatlanul a külföldi multikba, és nem a hazai kis és középvállalatok feltőkésítésével voltak elfoglalva és amikor mondjuk egy Sony kivonul mindjárt felmerül a kérdés, hogy hová is kellene eltenni az elküldött dolgozókat??? Ahogy várható volt amikor helyzet van a multik lépnek is, és nem érdekli őket mi lesz! "Utánam az özönvíz"!

Utoljára módosítva: sidius által : 2010-06-14 17:32 Oka: kieg.
sidius nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2010-06-14, 18:41   #40 (permalink)
Szenior tag
 
ALTERMAN logója
 
Csatlakozott: 10-02-17
Összes hozzászólás: 471
Hírnév szint: 9
ALTERMAN elindult a hírnévhez vezető úton.ALTERMAN elindult a hírnévhez vezető úton.ALTERMAN elindult a hírnévhez vezető úton.ALTERMAN elindult a hírnévhez vezető úton.ALTERMAN elindult a hírnévhez vezető úton.ALTERMAN elindult a hírnévhez vezető úton.
Alapbeállítás

Sídius,
ez egy nagyon viszonylagos dolog.Mihez képest nem esett nálunk vissza a tőkebefektetés?Magyarországról már akkor menekült a tőke,vagy inkább fogalmazzunk úgy nem jött,amikor még a válság seholsem volt.
Ezt a kimutatást,amit említettél nemzetközi összehasonlításként,legfőképp a magyar leköszönő kormány szerette hangoztatni. Ez olyan,mint a Moving Avarage indikátor,minél szebbnek akarjuk a jelenlegi téves irányunkat láttatni,annál inkább növeljük a számítási periodicitást.
Az tény,hogy szlovákiába az elmúlt 10 évben annyi tőke,és beruházás áramlott,hogy eltartja az egész országot.Ugye milyen jó lett volna ha csak egy része nálunk jön?És a többi országot még nem említettük..
Ma egyetlen egy valami van,ami még itt tartja a cégeket,az pedig a rendkívül alacsony bérek,aminek a termelésben résztvevő munkavállalók isszák meg a levét.
Ha ezen az úton halad az ország,akkor egy szolga szerep lessz a magyar Eurozona történelem.
A közel ugyanakkora nagyságú Csehországban 1millio emberrel többen dolgoznak,a reálszférában!Nagyon fontos,nem a költségvetési intézményeknél,hanem a reálszférában.Csehországban is egykulcsos adó van!
Igazad van abban,hogy a válság miatt kisebb a tőkeáramlás mindenhol.
A termelés lessz a kulcsszó a jövőben a világon,,ahhoz pedig nem ilyen
adórendszer,nem ilyen bürokrácia,és nem ekkora állam kell,hanem mindenből sokkal kissebb.
Ahogy a devizapiacon,itt is az győz,aki eltalálja minél hamarabb a trend irányát.Aki nem látja,az lessz a jövőben a vesztes 90% az én meggyőződésem szerint.Persze ez az én véleményem(,és nem bíztos hogy igazam lessz.)Az Europai jóléti szociális védőhálós időknek bizonyosan vége,ha tetszik az országoknak,ha nem!
Az EU és Magyarország is eldöntheti hogy tartja-e az iramot Amerikával,Kínával,Hong-Kong-al,Indonéziával,Indiával,Ausztráliával,vagy lemarad,és lessz egy öregedő lassú,és leépülő födrész,benne Magyarországgal.
Sajnos azt kell mondjam,ha az elmúlt 5 évben több tőke érkezett volna Magyarországra,az sem segített volna ezen az országon semmit,mert akkor sem az életszínvonal és a fizetései emelkedtek volna a termelésben dolgozó embereknek,hanem akkor lenne 14.havi nyugdíj,lenne 15.havi fizetése a nem 800000-es,hanem 1200000-ezresre felduzzasztott közszférának,nem kétszer annyit keresne a Magyar Jegybank elnök mint az Amerikai hanem háromszor annyit,nem 4 milliós fizetéseket kapnának havonta(!)egyes egyetemi rektotok hanem 6milliosat,és még sorolhatnám azokat az eszmei értékeket létrehozó, költségvetésből élő(vagy élősködő?)intézményeket,amelyek illetékesei nagyon megtudják magyarázni hogy rájuk miért is van olyan nagy szükség még ha ireálisan sokba is kerülnek,de értük a világpiacon egy árva petákot sem fizetnének!-néhány kivétellel!
Én így látom.
__________________
Enyém a galaxis leggyorsabb hajója!
ALTERMAN nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2010-06-14, 19:29   #41 (permalink)
Szenior tag
 
sidius logója
 
Csatlakozott: 09-06-01
Hely: Pillanatnyilag Magyarország.
Összes hozzászólás: 1.530
Hírnév szint: 11
sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.
Alapbeállítás

Idézet:
ALTERMAN eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
Sídius,
ez egy nagyon viszonylagos dolog.Mihez képest nem esett nálunk vissza a tőkebefektetés?Magyarországról már akkor menekült a tőke,vagy inkább fogalmazzunk úgy nem jött,amikor még a válság sehol sem volt.
Ezt a kimutatást,amit említettél nemzetközi összehasonlításként,legfőképp a magyar leköszönő kormány szerette hangoztatni.
Hát azért a Világgazdaságot, aligha nevezném az MSZP pártújságjának! Eléggé tényszerű gazdasági adatokat szokott közölni!

De mindegy is tulajdonképpen, mert én ettől még úgy látom, hogy az, hogy Magyarország ma itt tart, nem az elmúlt 6-8 vagy 10 év eredménye, hanem a rendszerváltás óta elmúlt 20 év teljesen hibás gazdaságpolitikája. Mármint ahová jutottunk 1990-2010 között. Most arra nem térnék ki, hogy előtte sem volt rózsás a helyzet, hiszen igazából ez az ország nem rendelkezett 100 olyan nyugodt évvel a a Monarchia óta, amikor is megindult a kapitalizmus roham léptekkel, hogy egy teljes fejlődésen (gazdasági-társadalmi evolúción) átmehetett volna. Az elmúlt 20 év is elvesztegetett idő volt, mert a gazdaságpolitika egy teljesen hibás elképzelésre épült fel, mely szerint a gazdasági modernizációt és az életszínvonal emelkedését, úgy képzelték el, hogy a bejövő multinacionális vállalatok hatalmas tőkével mindehhez majd döntően hozzájárulnak, majd emelkedik a GDP és ezzel együtt az életszínvonal is, és majd hatalmas jólét lesz. A magyar vállalkozások fejlesztése teljes mértékben elmaradt illetve ad-hoc jellegű volt ha volt, mert eleve egy alárendelt szerepet szántak neki. Ez teljes tőkehiányhoz és versenyképtelenséghez vezetett, és nem a multikhoz képest, hanem a magyarhoz hasonló nyugat-európai cégekkel szemben. Sok esetben ezt mesterségesen fenn is tartották a mindenkori magyar kormányok, például a bérek mesterségesen alacsony szinten tartásával, így az igazi fogyasztásbővülés hátráltatásával, ami a magyar cégeknek kulcskérdés lett volna. A multicégeknek ez tökéletesen megfelelt, hiszen a termékeik nem ide készültek, csak itt készültek. Számukra tökéletesen megfelelőek az alacsony bérek, mivel az nekik csak mint költség jelentkezett, hasznot nem hozott. Ellenben egyáltalán nem érdekük az életszínvonal emelése, és az ország tényleges modernizációja. Nekik elég ha a gyáregységük ultramodern, az meg nem érdekli őket, hogy a benne dolgozó életszínvonala milyen, boldog e, elégedett e....stb.
Egyértelmű, hogy így egy gazdaságot nem lehet létrehozni. A megoldás egyébként megvolt(van) a problémára, csak minél később szokták alkalmazni, annál nehezebb.
sidius nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2010-06-16, 08:18   #42 (permalink)
Szenior tag
 
ALTERMAN logója
 
Csatlakozott: 10-02-17
Összes hozzászólás: 471
Hírnév szint: 9
ALTERMAN elindult a hírnévhez vezető úton.ALTERMAN elindult a hírnévhez vezető úton.ALTERMAN elindult a hírnévhez vezető úton.ALTERMAN elindult a hírnévhez vezető úton.ALTERMAN elindult a hírnévhez vezető úton.ALTERMAN elindult a hírnévhez vezető úton.
Alapbeállítás

Az EURO válságával kapcsolatban egyes kollégáim nagy pozíciókat vettek fel a valutapiacon külföldön.A nyilatkozataikból meg szinte pontosan meg lehet állapítani hogy kik azok.Van időszak,amikor indikolt egy egy nyilatkozat,van mikor nem.De amikor gondban vannak,érdekes módon azonnal előjönnek a vészjósló látomásaik.Ha esik az EURO akkor nyugodtan csendben vannak,ha erősödik izgulnak!
(Ez csak egy gondolat volt a reggeli madárcsicsergéses ébredés közepette! )
__________________
Enyém a galaxis leggyorsabb hajója!
ALTERMAN nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2010-06-17, 07:26   #43 (permalink)
Szenior tag
 
ALTERMAN logója
 
Csatlakozott: 10-02-17
Összes hozzászólás: 471
Hírnév szint: 9
ALTERMAN elindult a hírnévhez vezető úton.ALTERMAN elindult a hírnévhez vezető úton.ALTERMAN elindult a hírnévhez vezető úton.ALTERMAN elindult a hírnévhez vezető úton.ALTERMAN elindult a hírnévhez vezető úton.ALTERMAN elindult a hírnévhez vezető úton.
Alapbeállítás

Visszatérve Magyarország igen kírívó adóztatói képességére,íme egy példa http://hetivalasz.hu/uzlet/a-szlovak...n-megeri-30123
__________________
Enyém a galaxis leggyorsabb hajója!
ALTERMAN nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2010-07-14, 10:21   #44 (permalink)
Szenior tag
 
sidius logója
 
Csatlakozott: 09-06-01
Hely: Pillanatnyilag Magyarország.
Összes hozzászólás: 1.530
Hírnév szint: 11
sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.
Alapbeállítás

http://www.mfor.hu/cikkek/Kinos__egy...ormanynak.html

Hát ez tényleg kínos, főleg úgy, hogy végre egyszer egy totálisan eladósodott ország vezetőinek illene megtanulnia azt az örök tételt, hogy "aki a pénzt adja, a nótát is húzatja"!
Ki is mondta ezt?: "Kiosztunk nekik két pofont, oszt jó napot"
sidius nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2010-07-14, 10:27   #45 (permalink)
Szenior tag
 
sidius logója
 
Csatlakozott: 09-06-01
Hely: Pillanatnyilag Magyarország.
Összes hozzászólás: 1.530
Hírnév szint: 11
sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.
Alapbeállítás

http://index.hu/gazdasag/vilag/2010/...rmjat_romania/

Szóval lehet, hogy mégsem csodaszer az egykulcsos adó? Én egyébként állítom, hogy a progresszív adót nem véletlenül találták ki, és az sem véletlen, hogy egykulcsos adó egyetlen pénzügyileg fejlett országban sem igazán található!
sidius nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2010-07-14, 10:53   #46 (permalink)
Szenior tag
 
Csatlakozott: 09-04-02
Összes hozzászólás: 123
Hírnév szint: 10
stock elindult a hírnévhez vezető úton.stock elindult a hírnévhez vezető úton.stock elindult a hírnévhez vezető úton.stock elindult a hírnévhez vezető úton.stock elindult a hírnévhez vezető úton.
Alapbeállítás

Az egykulcsos adó létjogosultságával vitatkoznék.

Jelentkezzen akinek környezetében nincs egyetlen ember sem, aki minimálbérre van bejelentve, vagy jelentős KP kiegészítést kap munkáltatójától a hivatalos bérén felül.
Ezen fekete pénzek kiszűrésének egyik legjobb módja, ha nem adóztatjuk esztelenül egy bizonyos összeg feletti fizetéseket.
Ha maradna a minimálbér adómentessége, akkor ugyanúgy nem jelentenék be többre magukat a "vállalkozók", sem a munkavállalóik jelentős részét.
Így most majd elgondolkoznak, hogy megéri-e az a macera, ami ezzel jár azt a kis pluszt, amit spórolhatnak.

Én feltétlenül üdvözlöm az elképzelést!
Annál is inkább, mert tavaly szert tettem némi plusz jövedelemre, aztán mikor idén bevallottam fizethettem be nagyjából a felét.
Hát nem esett jól, főleg azért, mert tudtam, hogy némi trükközéssel 90+ százalékát megkaphattam volna zsebbe.

Ráadásul én azért nem vagyok oda, hogy a szegényeket az őket súlytó adók mérséklésével/eltörlésével kell támogatni. Igenis vegye ki a részét mindenki a nagy közösből, úgy fogja sajátjának érezni a közvagyont.

A nagy jövedelműek extra megadóztatása meg azért nem pálya, mert pont ők azok, akik elég "ügyesek" ahhoz, hogy elkerüljék az adót. Ha itthon nincs lehetőségük rá, hogy valami normális kulccsal adózzanak, akkor ők lesznek azok, akik kimenekítik a pénzüket és Szlovákiába, vagy Offshore cégekbe viszik a jövedelmüket.
Úgy meg nemhogy nyertünk rajtuk, de még buktuk is a teljes adójukat.
stock nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2010-07-14, 12:14   #47 (permalink)
Új tag
 
Csatlakozott: 10-05-23
Összes hozzászólás: 16
Hírnév szint: 9
york a hírnévhez vezető út elején jár.
Alapbeállítás

Nekem csak egy bajom van a magyar adorendszerrel, az hogy minden "honapban" mas, nincs szent gral, de nem lehetne 10 evig nem piszkalni?

Ket kulcsos ado kellene minimum, de nem ugy hogy a masodik kulcsba bele essenek az atlag berek, mert annak nincs ertelme. Az ado kulcsok merteket is lehetne ugy befolyasolni, hogy a ko gazdagoknak meg igy is megerje es ne vigyek ki a penzuket kulfoldre.
york nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2010-07-14, 12:30   #48 (permalink)
Szenior tag
 
Csatlakozott: 10-01-08
Összes hozzászólás: 1.334
Hírnév szint: 11
StLui elindult a hírnévhez vezető úton.StLui elindult a hírnévhez vezető úton.StLui elindult a hírnévhez vezető úton.StLui elindult a hírnévhez vezető úton.StLui elindult a hírnévhez vezető úton.StLui elindult a hírnévhez vezető úton.StLui elindult a hírnévhez vezető úton.StLui elindult a hírnévhez vezető úton.StLui elindult a hírnévhez vezető úton.StLui elindult a hírnévhez vezető úton.StLui elindult a hírnévhez vezető úton.
Alapbeállítás

Idézet:
stock eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
Ezen fekete pénzek kiszűrésének egyik legjobb módja, ha nem adóztatjuk esztelenül egy bizonyos összeg feletti fizetéseket.
Ha maradna a minimálbér adómentessége, akkor ugyanúgy nem jelentenék be többre magukat a "vállalkozók", sem a munkavállalóik jelentős részét.
Így most majd elgondolkoznak, hogy megéri-e az a macera, ami ezzel jár azt a kis pluszt, amit spórolhatnak.
ha nem lenne szja, 100Ft netto után 53,61Ft megy be az államnak járulékokként, gondolod az szja fog segíteni?

100bruttó után be kell fizetni 27,5%-ot a munkáltatónak és levonni(meg persze befizetni) a munkavállalótól 17%-ot, így jön ki, hogy 83nettó után 44,5 bemegy az államkasszába (44,5/83=53,61%)

ezért mondja esetleg azt a munkáltató, hogy kell e zsebbe amennyit rád tudok szánni a minimálbéren felül, vagy a zsebbe helyett csak a felét fogod kézhezkapni.

a másik változat: a munkavállalót csak az érdekli, hogy a másik helyen mennyit kapna, mégha zsebbe is, ezért ha elég bért szeretnél neki adni akkor Te is csak zsebből tudsz annyit adni, mert nem zsebbe adva a duplájába kerülne
StLui nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2010-07-14, 12:50   #49 (permalink)
Szenior tag
 
sidius logója
 
Csatlakozott: 09-06-01
Hely: Pillanatnyilag Magyarország.
Összes hozzászólás: 1.530
Hírnév szint: 11
sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.
Alapbeállítás

stock!

Ha nem haragszol sorba kell vennem amit írtál:

"Jelentkezzen akinek környezetében nincs egyetlen ember sem, aki minimálbérre van bejelentve, vagy jelentős KP kiegészítést kap munkáltatójától a hivatalos bérén felül.
Ezen fekete pénzek kiszűrésének egyik legjobb módja, ha nem adóztatjuk esztelenül egy bizonyos összeg feletti fizetéseket.
Ha maradna a minimálbér adómentessége, akkor ugyanúgy nem jelentenék be többre magukat a "vállalkozók", sem a munkavállalóik jelentős részét.
Így most majd elgondolkoznak, hogy megéri-e az a macera, ami ezzel jár azt a kis pluszt, amit spórolhatnak."


Az is jelentkezzen, akinek az ismeretségében van olyan ember vagy emberek akik valóban minimálbéren illetve az átlagbér alatt tengődnek! Szóval nem csak kamu minimálbéresek vannak, hanem rengetegen akik valóban annyiért dolgoznak. Egész ágazatok vannak ahol ennyiért dolgoznak. Őket aránytalanul nehéz helyzetbe hozza a minimálbér adóztatása! Ez így teljesen rendben van? Erre az a megoldás, hogy beindítjuk a fűnyírót és levágunk mindenkit, mert abból indulunk ki, hogy mindenki csaló és hazudik? Nem az a megoldás esetleg, hogy felderítjük a csalókat, és elkapjuk őket, hiszen egyértelmű adócsalást követnek el? Szerintem a második a megoldás.
Meglepő de igaz, hogy még az USA-ban is létezik az alacsony jövedelmek adómentessége, de ettől függetlenül valóban nem szükséges az adómentes minimálbér , ennek csak az a feltétele, hogy olyan szintű minimálbért kell megállapítani amivel az abból élők nem járnak rosszabbul inkább jobban mint a mostani helyzettel! No persze hog ez ellen meg a munkáltatók fújnak, csak baromira kíváncsi lennék, hogy szerintük mi a megoldás? Persze az szintén porbléma, hogy az átlagbért keresők szintén rosszul járnak az egy kulccsal, ha minden változatlan marad, de ezt még nem tudhatjuk, mert hol van még az!

"Én feltétlenül üdvözlöm az elképzelést!
Annál is inkább, mert tavaly szert tettem némi plusz jövedelemre, aztán mikor idén bevallottam fizethettem be nagyjából a felét.
Hát nem esett jól, főleg azért, mert tudtam, hogy némi trükközéssel 90+ százalékát megkaphattam volna zsebbe."


Na jó azért nem gondolom, hogy ebből az egy példából kellene kiindulni, de ettől függetlenül ez valóban igaz, de ez egyáltalán nem a progresszív adórendszer hibája ám. Azért a túladóztatást nem kellene összekeverni a progresszív többkulcsos adózással, mert az előbbi az adóztatás rossz arányai miatt, van nem pedig a több kulcs miatt!

"Ráadásul én azért nem vagyok oda, hogy a szegényeket az őket súlytó adók mérséklésével/eltörlésével kell támogatni. Igenis vegye ki a részét mindenki a nagy közösből, úgy fogja sajátjának érezni a közvagyont."

Ja szerinted attól fogja magáénak érezni a közvagyont, hogy mondjuk a 73500 forintos minimálbéréből marad mondjuk csak 61740 marad, és az egyébként folyamatosan növekvő árak mellet most ebből kellnne nem megélnie, hanem tengődnie? Hát ez erősen kétséges, ráadásul annak idején már a Gyurcsány-kormány is elpufogtatta ezt, a vizitdíjjal, azaz, hogy ettől majd az emberek érezni fogják, hogy nincs ingyen ellátás. Hmmm.

"A nagy jövedelműek extra megadóztatása meg azért nem pálya, mert pont ők azok, akik elég "ügyesek" ahhoz, hogy elkerüljék az adót. Ha itthon nincs lehetőségük rá, hogy valami normális kulccsal adózzanak, akkor ők lesznek azok, akik kimenekítik a pénzüket és Szlovákiába, vagy Offshore cégekbe viszik a jövedelmüket.
Úgy meg nemhogy nyertünk rajtuk, de még buktuk is a teljes adójukat."


Mindenki annyira ügyes amennyire hagyják neki. Amíg egy ország a jövedelem tipusú adók mellett teszi le elsősorban a voksát, addig mindig lehet ügyeskedni. Ezért van az, hogy ha egy kicsit utánaolvasol, hogy több nálunk előbbre tartó országban pl. Svédország eltolják a hangsúlyt a vagyoni tipusú és a fogyasztási adók felé a jövedelemtipusúaktól, mivel pontosan tudják, hogy jóval kevésbé ellenőrzésigényes, és messze kevesebb kibújási lehetőséget ad!

Mint említettem a többkulcsos adót vagy progresszív adót kár kárhoztatni, mivel lényegesen igazságosabb mint az egykulcsos adó amelyről meg kár hosszútávú elképzeléseket levonni, mivel néhány évtized nem hosszútáv, és jellemzően a fejletlenebb országok alkalmazzák, a fejlett országokban jellemzően több kulcsos adó van. Vajon ők miért nem vezetik be az egykulcsos adót? Például ha jól emlékszem Paul Kirchhof (Merkel kancellár főtanácsadója) 2005-ben felvetette, a progresszív adózás megszüntetését, de mind a szociáldemokraták, mint Merkel és a jobboldal azonnal lesöpörték. Pontosan tudják, hogy hatalmas társadalmi különbségekhez vezet önmagában alkalmazva. Nincs semmi gond a progresszív adóval, a probléma a túladóztatással van. Ha pedig egy állam túl akar adóztatni, akkor tökmindegy,hogy egy vagy több kulcs van, úgyis megteszi. Akkor meg megint oda jutunk, hogy aki ügyeskedik az adót fog csalni, aki nem tud ügyeskedni az meg........
sidius nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2010-07-14, 13:11   #50 (permalink)
Szenior tag
 
Csatlakozott: 10-01-08
Összes hozzászólás: 1.334
Hírnév szint: 11
StLui elindult a hírnévhez vezető úton.StLui elindult a hírnévhez vezető úton.StLui elindult a hírnévhez vezető úton.StLui elindult a hírnévhez vezető úton.StLui elindult a hírnévhez vezető úton.StLui elindult a hírnévhez vezető úton.StLui elindult a hírnévhez vezető úton.StLui elindult a hírnévhez vezető úton.StLui elindult a hírnévhez vezető úton.StLui elindult a hírnévhez vezető úton.StLui elindult a hírnévhez vezető úton.
Alapbeállítás

Beszélümk minderről úgy, hogy ha minden a terveink szerint alakul, és tőzsdéből-forexből akarunk megélni, akkor a jelenlegi szabályok szerint sem járulékot nem kell fizetnünk, sem progresszív adót mivel nem összevonandó jövedelem, tehát egykulcsosan adózik.

Akinek meg nem tetszett az eddigi, az kivitte, kiviszi offshore-ba, szlovákiába, akárhova, akkor is ha nem tőzsde-forex-ről van szó.

Szóval van aki ezeken a dolgokon már most is "kivül álló" van aki az szeretne lenni tehát itt fellép a kibicnek semmi sem drága eshetőség.
StLui nem elérhető   Válaszol idézettel
Válaszol

Címkék
gazdasági válság, válság, világválságJelenlévő aktív tagok böngészik ezt a témát: 1 (0 tag és 1 látogató)
 
Téma eszközök
Megjelenítési módok

Hozzászólás szabályai
nem indíthatsz új témát
nem válaszolhatsz
nem csatolhatsz
nem javíthatsz hozzászólást

BB code is bekapcsolva
Pofik bekapcsolva
Az [IMG] kód bekapcsolva
A HTML kód kikapcsolva
Trackbacks are bekapcsolva
Pingbacks are bekapcsolva
Refbacks are bekapcsolvaA pontos idő 04:05 , a GMT +1 időzóna szerint.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright © 2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.