Tőzsde Fórum  

Vissza   Tőzsde Fórum > Tőzsdéről általában > Kereskedések, stratégiák


Válaszol
 
LinkBack Téma eszközök Megjelenítési módok
Régi 2018-01-10, 23:20   #1 (permalink)
Új tag
 
MassEffect logója
 
Csatlakozott: 18-01-10
Hely: Föld
Összes hozzászólás: 13
Hírnév szint: 1
MassEffect a hírnévhez vezető út elején jár.
Alapbeállítás A bárányfelhők útja

A bárányfelhő sodródik, amerre a szél viszi. Nem ellenkezik, nem harcol, nem birtokol, és mégis - mindenek fölött van. A bárányfelhőt nem tudod legyőzni vagy leigázni. Nem gondolkozik, őt nem érintik sem a teóriák, sem az idológiák. Ezért legyőzhetetlen. Ha célt tűzöl ki magad elé, indokokat keresel, vagy tartalom után kutatsz... Ha bolond fejjel azt hiszed, hogy majd elérsz valahová - már megszülted a problémáidat. A vesztes pedig te leszel, az biztos. A vereséged a lét lényege.

A bárányfelhőnek nem kell sehova se mennie. Minden dimenzió az övé. Minden irány az övé. Neki semmi sem fölösleges. A teremtés csupán létezik, és elfogad mindent. Azért hívom utamat "a bárányfelhők útjának", mert olyan, mint én; nincs iránya, csak sodródik.

Egy irány mindig céltudatos. A bárányfelhő útja viszont céltalan. Halad cél nélkül, halad irány nélkül, halad gondolat nélkül. érted mit mondok? A cél, az elme és a gondolat - az mind egy. Ezért vagy képtelen felfogni, hogy miként lehet létezni cél nélkül. Osho


Érdekes gondolat és még érdekesebb megfigyelni, hogy miként válik relevánssá, ha a bárányfelhő szót kicseréljük a kereskedő szóra vagy mi történik akkor, ha a bárányfelhő szót kicserélem a piac szóra. A piacot legyőzni nem lehet, ahogy az életet sem, mert nem ellenségek, hanem önmagunk kivetülései, de szerintem az élettel lehet táncolni, figyelni rá, együtt létezni vele, ahogy a piaccal is.

Ennek a kis naplónak a lényege pusztán a megfigyelés, a törődés, az odaadás. Az élet, ahogy a piac is folyton beszél hozzánk, jelzi a szándékait felénk, nincs is más dolgunk csak követni a jeleket és siklani az égen, mint egy bárányfelhő.

Utólagosan megjegyzem, hogy saját nyelvtani és helyesírási szabályokkal rendelkezem, eddig még boldogan tudtam élni velük az életet.
MassEffect nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2018-01-11, 00:49   #2 (permalink)
Új tag
 
MassEffect logója
 
Csatlakozott: 18-01-10
Hely: Föld
Összes hozzászólás: 13
Hírnév szint: 1
MassEffect a hírnévhez vezető út elején jár.
Alapbeállítás Jan 10 napi áttekintés

A tőzsde lehet egyszerű és bonyolult is. Van akinek 6 monitor kell ,hogy sikeresen kereskedjen és van akinek 1 laptop. Ez mindösszesen hitrendszer és tapasztalat kérdése. Van aki azáltal lesz sikeres, hogy a pénzét a 'tőzsdében hagyja' de így legalább tanulhat magáról vagy nem.. Én személy szerint az egyszerűségre teszem a voksom. Az egyszerűségre és a folyamatosságra. Kezd el ami érdekel és gyakorold nap nap után.

Az elemzéseim nagyon egyszerűek, a számok pörgése semmi több, mint az érzelmek megnyilvánulása. A tőzsdén mindent az érzelmek mozgatnak. Az álmok, a remények, a félelem, a vakság, az önmegtagadás és az önmegfigyelés, az egész folyton áramlik és változik. Ezért nehéz matematikai formulába helyezni a kereskedést, mert ma 2+2 még 4 de holnap lehet ,hogy 3 lesz vagy 5. Ezt nehéz elfogadni a mechanikus elmének és a sértődékeny egonak, hogy a tökéletesen megkötött üzleten is lehet pontokat adományozni és a teljesen szabálytalan üzletért pontokat kapni. Amit tehetünk az az, hogy ha tudjuk ,hogy legtöbb esetben 2+2 az 4 akkor minden alkalommal ,ha 2+2 őt látunk akkor megkötjük az üzletünket tudván ,hogy az nagyobb valószínűséggel lesz 4 mint sem és emellett folyamatosan észben tartjuk ,hogy a következő üzlet eredménye bármi lehet, ezért folyton figyelünk és éberek maradunk. Hogyan tudhatom, hogy mikor látok 2+2 őt és mikor más felállást? Sok gyakorlással!

Érdemes a nap végén részletesen átnézni a kereskedési eszközeidet és megjelölni a legjobb helyeket had épüljenek az ideg pályák, amik szépen folyamatosan megjelennek az éles kereskedés alatt. Ez lesz az, amit itt megfogok osztani veletek. Egyszerű megfigyelések, amik általános piaci viselkedési formákra épülnek. Az én választott termékem itt és most az S&P500 határidős kontraktus lesz, rövidtávú napon belüli pozíciókkal de te kereskedhetsz bármit, bármilyen időtávon. Az ember az ember a piac pedig piac.

Jan10:

Ezen a grafikonon számomra minden szükséges információ jelen van, hogy tudjak döntést hozni. Az alsó sorban az idő a keleti part órájával van szinkronizálva, ahol a kereskedés 9:30-kor veszi kezdetét és 16:15-ig tart. A jobb oldalon található a piac jelenlegi árazása. A gyertya grafikon a nyitás/legmagasabb/legalacsonyabb/zárás árkombinációkból jön létre. A fehér gyertyákat a vevők dominálták és magasabban zártak a nyitási értéknél, a piros gyertyáknál a fordítottja igaz. Egy gyertyát 6500 kereskedett kontraktus alkot, így a gyertya a piac aktivitását és momentumát is jelöli.

A szürke folyamatos vonal 21es periódusú exponenciális mozgó átlagot jelöli (21EMA) A rövid egyenes vonalakból felépített indikátor pedig súlyozott átlagár (Volume Weighted Average Price) A jobb oldalon lévő indikátor az árankénti kereskedett mennyiséget mutatja (Volume Profile) a sötétszürke rész az eloszlás 70 százalékát jelöli, a narancssárga pedig a legsűrűbben kereskedett értéket.

A vízszintes vonalakat én rajzolom be, többnyire az előző napi, legmagasabb (zöld) és legalacsonyabb (piros) ár alapján. A sötétszürke leginkább figyelemre méltó támogatás / ellenállás (support / resistance) zónát jelöl. Fontos megérteni ,hogy ezek érdekeltségi zónák és nem csak konkrét árra vonatkozó vonalak. Narancssárgával a trend vagy range vonalakat rajzolom, kékkel pedig a egyenletes harmonikus rotációkra figyelek (measured move) Szintén fontos észben tartani, hogy a sok kis rész alkotja az egészet, akár egy detektívnek egy kereskedőnek is minél több rész van meg világosan annál tisztább döntést tud hozni. Kontextus elemeknek vagy kulcs helyeknek fogom hívni ezeket a helyeket (context / key area )

A gyertyák formálódása, a piac dinamikája adja meg a jeleket az üzlet kötésekre és zárására. A sárga karikák optimális eladási (short) pozíciót jelölnek, a kékek optimális vételit (long) a zöldek pedig kockázatos (minden üzlet az) kevésbé optimális de figyelemre méltó üzleteket long vagy short irányba. Elemezzétek, emésztgessétek, amit leírtam, holnap pedig átbeszéljük miért látom az alább megjelölt helyeket optimális üzleti lehetőségeknek.

Könnyedén előfordulhat ,hogy valami számomra teljesen világos de számotokra nem az, ezért ha bármi kérdés van, az nyugodtan jöhet, szívesen válaszolok.
Csatolt kicsinyítések
baranyfelhok-utja-2018-01-10.png  
MassEffect nem elérhető   Válaszol idézettel
Hirdetések
Régi 2018-01-11, 06:44   #3 (permalink)
Szenior tag
 
equalizer logója
 
Csatlakozott: 17-05-09
Hely: Marosvasarhely, RO
Összes hozzászólás: 571
Hírnév szint: 1
equalizer már nem kispályás.equalizer már nem kispályás.equalizer már nem kispályás.
Üzenetküldés Skype™-on keresztül equalizer részére
Alapbeállítás

Szia MassEffect,

En leginkabb ezzel a mondatoddal ertek egyet: "ha tudjuk ,hogy legtöbb esetben 2+2 az 4 akkor minden alkalommal ,ha 2+2 őt látunk akkor megkötjük az üzletünket tudván ,hogy az nagyobb valószínűséggel lesz 4 mint sem és emellett folyamatosan észben tartjuk ,hogy a következő üzlet eredménye bármi lehet, ezért folyton figyelünk és éberek maradunk."

Erdekes eszmefuttatas. Ki szeretnem hasznalni a kerdezes jogat amivel felruhaztal

A kovetkezo pontok miert nem long jelek a gondolkodasmodod alapjan?

baranyfelhok-utja-screen-shot-1-11-2018-7.35-am.jpg

A kovetkezo pontok miert nem short jelek a gondolkodasmodod alapjan?

baranyfelhok-utja-screen-shot-1-11-2018-7.40-am.jpg

Azt latom, hogy mikor lepnel be... de mikor lepnel ki egy bekotott poziciobol?
equalizer nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2018-01-11, 14:34   #4 (permalink)
Új tag
 
MassEffect logója
 
Csatlakozott: 18-01-10
Hely: Föld
Összes hozzászólás: 13
Hírnév szint: 1
MassEffect a hírnévhez vezető út elején jár.
Alapbeállítás Jan 10 II. rész

Köszönöm a kérdésedet. Számomra nincs rossz kérdés és mindenkit bátorítanék ,hogy kérdezzen ,mert így én is kizökkenek a rutinomból és másodjára, harmadjára már mélyebben látom a szituációt. Leírom a tegnapi üzletek (trade) okait és utána válaszolok a kérdésedre.

Jan 10:

Az a New Yorki tőzsde zárást követően az S&P index 'éjszakai' módba vált át, ami lényegesen kisebb aktivitással jár, ezért számomra legtöbb esetben a kereskedés a EST 9:30as idővel kezdődik (szürke függőleges vonal) ami az éjszakai (globex) szakaszban zajlik már értékes információkat hordoz a nap lehetséges kibontakozásáról.

Tehát tegnap a nyitás az előző napi zárás és legalacsonyabb ár (piros vonal) alatt zajlott, az éjszakai szakasz alatt erős eladási nyomás, majd korrekció zajlott. Ezért számomra két lehetséges forgatókönyv (a végtelenből) lépett előtérbe: Vagy erős reakció a vevőktől a tegnapi legalacsonyabb árig (Yesterday's Low) vagy a korrekciós szakasz utáni további eladási hullám, folytatva a zárás előtti ütemet. A piac egyensúlyban (balance) nyitott de mégis a agresszívebb eladói, medve rotációk domináltak, ez az oka az első két short tradenek. A belépési pontok kritériuma, hogy a belépő gyertya a jelgyertya legalacsonyabb (short) vagy legmagasabb (long) ára alá / fölé kereskedjen, ez mindössze jel arra ,hogy az eladok vagy vevők hajlandóságot mutatnak arra ,hogy új árakat fedezzenek fel, agressziót mutatnak.

A 3,4,5,6 tradek motivációja a globex low (éjszakai szakasz legalacsonyabb ára) 9:50 és 9:55 közötti tesztelése és erős vételi érdeklődés mutatása. Mit jelent ez? A piac mechanizmusa vevők és eladók interakciójából jön létre és a piac akkor a legműködőkepésebb, ha mind a két fél aktív egy adott áron vagy árzónában, ezért a piac folyamatosan 'kutatja' a különböző árakat vevőket és eladókat keresve. A globex low pontja alatt már elfogytak az agresszív eladók és a piac megtalálta a vételi forrást, ami további agresszív vételt eredményezett, mindaddig amíg a folyamat fordítva le nem játszódott. Ez egy nagyon fontos jel volt a kereskedok számára. A 3 üzlet kulcs helye az EMA, ezen a ponton a vevők dominálnak és az eladók mindössze egy gyenge korrekciót tudtak elérni. A 4 üzlet kulcs helye a trendvonal (Trendline) és a VWAP, a piac tesztelte a tegnapi legalacsonyabb árat (YL) és eros eladói nyomással reagált, ám ebben az esetben a vevők még dominálják a teret. A 5 és 6 üzlet hasonló elképzelésen alapszik, mint a 3 üzlet de itt várható eladói nyomás. A 7 üzlet az erős eladói, impulzív (impulse) negatív nyomás utáni korrekció végén jött létre a kulcs helye az előző napi legalacsonyabb pont, ami jelen esetben támogatás / ellenállás zónaként működik pszichológiai alapon. Az utolsó üzlet létrejöttekor az elozo impulzív mozgás (impulse move) majd az azt követő korrekció (correction) és folytatás (continuation) megbukásánál (failure) és az VWAPnál reagáltak a vevők.

A kérdésem az lenne, hogy ez mennyire sok/kevés, érthető/érthetetlen információ? Az angol szavakat bele fogom vinni az elemzésekbe, mert számomra a tőzsdei kereskedés ezen a nyelven zajlik de a magyar egy csodás nyelv, ezért találni fogunk egyensúlyt.

equalizer:

A long trade grafikonon az első és az utolsó kettő trade számomra az optimális időn kívül esik, még vagy nem aktív vagy már leülepedett a piac. A 2ik és az 5ik karikák a napi csúcsba kereskednének bele, ami lehetséges trade, ha erős trend van, de minden más esetben preferálom ,ha van helye a tradenek működni, illetve ha a belépés közvetlen az előző gyere fölé vagy alá kereskedésnél jön létre. A 3ik és 4ik már esélyesebb lenne számomra, hogy megkössem, ami visszatart ebben az esetben, hogy számomra még az eladók dominálják a kontextust, de jogos ,hogy alacsonyabb teszt, piac talál vevőket, korrekció lezajlott. A 6 trade is beleférhet, számomra a visszatartó erő, az erős medve korrekció volt, a piac nyilván talált eladókat és nem érdekelte az ár a tegnapi kereskedési régióban.

A short trade grafikonon az első egy teljesen logikus trade, ám az erős vételi korrekció miatt én hanyagolnám, ebben a zónában a legjobb, ami szerintem tehető az a türelmes megfigyelés. A második jel egy reversal, visszafordító trade egy erős trendben, ami egy nagyon agresszív megmozdulás, ami mellette szól számomra, hogy a nyitás után is talált ellenállást a piac 2745 zónában. A 3ik karikánál számomra azt mondja a piac ,hogy megpróbáltam korrigálni lefele, de a vevők erősek. Az erős medve impulzív mozgás, korrekció után nem volt elegendő folytatás ,hogy számomra vonzó legyen ez a hely shortolásra. Az utolsó karikánál már nem volt mozgás a piacban.

A pozíció menedzsment ebben a stratégiában rövid célokkal (target) dolgozik 0.75 - 1.25 pont az első rész, 1.75 - 2.5 pont a második és a harmadik rész pedig futó pozíció optimális esetben, de ez egy komplexebb dolog, amire idővel fogok időt szánni, hogy megosszam én hogyan látom ezeket a dolgokat. Tőke, személyiség, érzelmi intelligencia, piaci szakértelem és piac függvénye. Amitől óva intek mindenkit az a leátlagolás, abban az esetben ha nem ez a tesztelt, specifikus stratégiája valakinek. A kockázati oldalon a kilépés az előző csúcs vagy völgy, felett vagy alatt 0.25 - 0.50 ponttal van.

Megkérdezhetem, hogyan lehet a képeket a szövegbe beilleszteni, sajnos nem találom ezt az opciót a kép csatolásnál
Csatolt kicsinyítések
baranyfelhok-utja-2018-01-10ptj.png   baranyfelhok-utja-screen-shot-1-11-2018-7.35-am.jpg   baranyfelhok-utja-screen-shot-1-11-2018-7.40-am.jpg  

MassEffect nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2018-01-11, 18:55   #5 (permalink)
Szenior tag
 
equalizer logója
 
Csatlakozott: 17-05-09
Hely: Marosvasarhely, RO
Összes hozzászólás: 571
Hírnév szint: 1
equalizer már nem kispályás.equalizer már nem kispályás.equalizer már nem kispályás.
Üzenetküldés Skype™-on keresztül equalizer részére
Alapbeállítás

Koszonom a valaszaidat! Kimerito volt, mellebeszeles nelkul! Ertem a logikadat amely alapjan tradelsz, de mint minden strategiat, ezt is erezni kell ahhoz, hogy hatekony legyel vele. Es ahhoz, hogy erezd, at kell menjel a kompetencia mind a negy (vagy 5) szintjen... Ugy latom Te ezt az utat megtetted. Sok sikert kivanok Neked a tovabbiakban is a piacokon es hajra, lovagold azokat a baranyfelhoket!

Nekem a szemem nem szokott ra (nincs is ahogy, hiszen 15 percet toltottem el a kepeiddel, hogy elkapjam a beallopontok logikajat), igy az en mostani laikus ralatasommal tul sok hamis jelet adna nekem. De nem is ez a lenyeg, hanem az, hogy jol kidolgoztad, exakt szabalyrendszered van es objektiven fel is tudod vazolni, hogy mit hogyan nezel, mikor lendulsz akcioba, mikor szallsz ki es a legfontosabb, hogy gyorsan reagalsz a valtozasokra stb. Ez a kombo ritka errefele... jo lenne ha ezekutan is posztolnad az analiziseidet esetleg eredmenyeidet, szivesen megneznem hogyan teljesit a tehnika kozep es hosszabb tavon.

"A második jel egy reversal, visszafordító trade egy erős trendben, ami egy nagyon agresszív megmozdulás" - ezt a potencialis beallot speciell tettem oda, kivancsi voltam miert nem erezted viabilis pontnak, hiszen akarmilyen agresziv is legyen a mozgas felfele, amig az elozo csucsot nem utotted at, az en felfogasomban legalabbis, meg korrekcioban vagy es az elozo ket sarga beallod is ilyenfajta korrekciok utan tortent, igaz eggyel kisebb TF-en...

A felosztott pozicioreszek miatt a kombinalt R/R ratio-d is egeszen jo.

Az angol szavak hasznalataval meg teljesen egyetertek, a trade nyelve az angol (ha leszamitjuk a matematikat es a statisztikat...).

Kerdesedre valaszolva pedig, kepeket ugy szursz be a szovegbe, hogy megnyomod a gemkapocs jelet (rozsaszin nyil), utana megkeresed a feltoltendo file-t (kek nyil) utana feltoltod a kepet (sarga nyil) aztan betoltod a szovegbe arra a helyre ahol a cursor all (narancssarga nyil)... igy:

baranyfelhok-utja-screen-shot-1-11-2018-7.51-pm.jpg
equalizer nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2018-01-12, 00:45   #6 (permalink)
Új tag
 
MassEffect logója
 
Csatlakozott: 18-01-10
Hely: Föld
Összes hozzászólás: 13
Hírnév szint: 1
MassEffect a hírnévhez vezető út elején jár.
Alapbeállítás Jan 11

Köszönöm a visszajelzést equalizer. Nekem is jól esik ,hogy nem az ürességbe írok. Ez a stratégia, egyszerű, tiszta és kereskedhető és mint minden mesterséghez a jó kereskedéshez is sok idő és befektetett energia dukál. Dolgozom rajta, hogy könnyen emészthető legyen, amit írok addig a pontig, amíg nem hagyok ki fontos részleteket.

Jan 11:

Írni fogok egy rövid kontextus elemzést utána pedig kifejtem néhány mondatban az üzleteket, amiket érdemesnek látok a kockázat vállalásra. Számomra az egy oldalú (egy domináns erő) trend napok sokszor a kellemes napok közé tartoznak, azt a mentalitás ,hogy valami túl magasra vagy alacsonyra ment és itt az ideje ellene kötni a tőzsde gyorsan kineveli az emberből így vagy úgy ezért a tapasztalt kereskedők hagyják a piacot 'irracionális' szintekre kereskedni, mert valójában nincsenek irracionális szintek amíg van potenciális likviditás a másik oldalon addig a piac mozogni fog abba az irányba. Az S&P index ma rekord magasságba lépett (all time high) és sok esetben a likviditást a bent ragadt shortok jelentik. Az emberi természet már csak ilyen a nyerő pozíciónál türelmetlenek vagyunk ,hogy végre zárhassuk a pozíciót a vesztő, adomány pozícióban pedig a legvégsőkig hajlandóak vagyunk elmenni csak realizálni ne kelljen a realitást.. egy ilyen trendben ,ahogy a shortok záródnak főleg, ha piaci (market) stop lossal akkor ők maguk is agresszív vevővé avanzsálódnak, így létrehozva a trend napokat.

Jogos lenne a kérdés, hogy akkor miért nem veszem csak meg az all time high-t (ATH) ? Sokan ezt teszik (még több vevő) de néha a közepes halakat megeszik a nagy halak, például ha egy-vagy több kereskedő úgy dönt ,hogy felveszi a vevők vételi nyomását és megforgatja a piacot, akkor lesznek emberek ,akik megvették és beragadtak a csúcson, ezt nehéz racionálisan megmagyarázni és nem egy kellemes hely lelkileg. A lényeg az ,hogy gyertyák, számok, vonalak vagy felhők és csillagok jelölik a piac helyzetét, a gyökere és mozgató ereje mindig is az emberi érzelmekben lesz, ezt fontos tudni.

Tradek:

1. MBL - Érdemes megfigyelni ,hogy a piac harmonikus rotációkban szeret mocorogni, így a belépőket nevén fogjuk nevezni. Az első zöld karika egy Második Belépő Short (MBL) ami annyit jelent, hogy a legutóbbi csúcshoz képest másodjára sikerül a bikáknak az előző gyertya legmagasabb pontja fölé kereskedni. Ez szerintem egy agresszív trade de érdemes a kötésre. A piac erős, a tegnap csúcs felett nyitott és erős vételi árt kapott a korai időszakban, tehát a bikák eljöttek a bulira, ami agresszívvá teszi ezt a tradet az az erős medve reakció, az viszont nagy pozitívum ,hogy a piac tesztelte az előző range S/R vonalát és vevőket talált. Mit jelent ez? A range alatt a 9:38 és 9:48 közti időszakot értem, sokan kereskedtek és azáltal ,hogy a piac az alá a zóna alá betekintett és kivette a gyenge longokat és gyűjtött be shortokat (amit a kereskedők csapdának hívnak) magabiztosságot adott a vételi pozíciók megkötésére, sokan látták, hogy nincs lefele likviditás, sokat értették ,hogy erős a piac és ismeretlen potenciál van a mindenkori csúcs felett, itt érdemes agresszívnek lenni.

2 - BEBS - Ez egy haladóbb trade de megjelölök mindent ,amit magamnak megjelölök és mindenki annyit emészt meg amennyit szeretne. Az akroníma a következő Bukott Első Belépő Short. Ez számomra a nagyon agresszív kategóriába tartozik és mégis megfelelő kontextusba érdemesnek tartom a kötésre. A piac erős, korrigált és most tör felfele. Nagyon fontos számomra, hogy hogyan alakul ki és milyen formát vesz fel egy gyertya. Ebben a gyertyában (6500 kereskedett kontraktus ebben az esetben) a piac tesztelt lefele és erős vételi reakciót váltott ki a csúcsán zárt.

3 - MBL - Tiszta dolog, kulcs hely az ema, ami szépen emelkedik.

4 - MBL - A piac kitört felfele, impulzív bika mozgás, majd a korrekciót/előző range alá tesztelést követően adott egy második belépő longot, ismét kulcs hely az ema és kulcs tudás, hogy értjük a legtöbben akik eladtak most nem túl lelkesek és a fordítottja igaz a másik oldalra.

5 - MBL - Hasonló a 4ik tradehez. Fontos tudni, hogy az első célom (targetem) mindenképpen legalább 0.25 ponttal a csúcs alatt lenne de inkább 0.5el, elfogadom a kicsit is, ha látom ,hogy van rá jó esély hogy megadja a piac.

A grafikon jelek és működés ugyanaz, mint fekete háttérrel.

baranyfelhok-utja-2018-01-11ptj.png
MassEffect nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2018-01-12, 10:18   #7 (permalink)
Szenior tag
 
AlpinForex logója
 
Csatlakozott: 16-10-06
Hely: Budapest
Összes hozzászólás: 401
Hírnév szint: 3
AlpinForex elindult a hírnévhez vezető úton.AlpinForex elindult a hírnévhez vezető úton.AlpinForex elindult a hírnévhez vezető úton.AlpinForex elindult a hírnévhez vezető úton.AlpinForex elindult a hírnévhez vezető úton.AlpinForex elindult a hírnévhez vezető úton.AlpinForex elindult a hírnévhez vezető úton.AlpinForex elindult a hírnévhez vezető úton.AlpinForex elindult a hírnévhez vezető úton.AlpinForex elindult a hírnévhez vezető úton.
Alapbeállítás

Idézet:
MassEffect eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
Könnyedén előfordulhat ,hogy valami számomra teljesen világos de számotokra nem az, ezért ha bármi kérdés van, az nyugodtan jöhet, szívesen válaszolok.
Szia MassEffect!

Nagyon érdekesnek és hasznosnak tűnik az általad képviselt piaci megközelítés, ezért –hogy az elérje a valószínűleg magad elé tűzött célt- szeretnélek megkérni, hogy némi alapozó ismerettel oszlasd el a bárányfelhőket, melyek most a fejünkben sötét lepelként fedik el mondandód megértéséhez szükséges fényt.

Harmonic trading, volume profil, WVAP, forgalom determinált gyertyák. Hallomásból ismert fogalmak, de hasznosságuk, alkalmazásuk szerintem a fórum olvasói közül csak kevesek számára világos. Nem szégyellem bevallani, hogy én sem tartozom eme kiválasztottak közé. Nagyon igényes és lényegretörő, profizmust sugalló posztokkal mutatkoztál be, kár lenne, ha gondolataid befogadására a közönség nem lenne képes az értelmezésükhöz szükséges alapok hiánya miatt. Szerintem erre is szükség lenne a belefektetett energiáddal arányban álló masseffect beindításához...
AlpinForex nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2018-01-12, 13:43   #8 (permalink)
Szenior tag
 
Csatlakozott: 16-03-19
Hely: Felvidék
Összes hozzászólás: 1.400
Hírnév szint: 3
C@maro már tett lépéseket hírnevének öregbítése felé.C@maro már tett lépéseket hírnevének öregbítése felé.
Alapbeállítás

Idézet:
AlpinForex eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
Szia MassEffect!

Nagyon érdekesnek és hasznosnak tűnik az általad képviselt piaci megközelítés, ezért –hogy az elérje a valószínűleg magad elé tűzött célt- szeretnélek megkérni, hogy némi alapozó ismerettel oszlasd el a bárányfelhőket, melyek most a fejünkben sötét lepelként fedik el mondandód megértéséhez szükséges fényt.

Harmonic trading, volume profil, WVAP, forgalom determinált gyertyák. Hallomásból ismert fogalmak, de hasznosságuk, alkalmazásuk szerintem a fórum olvasói közül csak kevesek számára világos. Nem szégyellem bevallani, hogy én sem tartozom eme kiválasztottak közé. Nagyon igényes és lényegretörő, profizmust sugalló posztokkal mutatkoztál be, kár lenne, ha gondolataid befogadására a közönség nem lenne képes az értelmezésükhöz szükséges alapok hiánya miatt. Szerintem erre is szükség lenne a belefektetett energiáddal arányban álló masseffect beindításához...
Látod... a Harmonic trading 1-2 -ből tanul6sz némi szabásmintát és számítást.
C@maro nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2018-01-12, 14:09   #9 (permalink)
Szenior tag
 
equalizer logója
 
Csatlakozott: 17-05-09
Hely: Marosvasarhely, RO
Összes hozzászólás: 571
Hírnév szint: 1
equalizer már nem kispályás.equalizer már nem kispályás.equalizer már nem kispályás.
Üzenetküldés Skype™-on keresztül equalizer részére
Alapbeállítás

Idézet:
C@maro eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
Látod... a Harmonic trading 1-2 -ből tanul6sz némi szabásmintát és számítást.
Van egy olyan sanda gyanum, Camaro, hogy MassEffect baratunk nem a harmonikus mintazatokrol beszel (Gartley, Butterfly, Bat es a tobbi allat tarsaik), hanem az o olvasataban a harmonikus rotacio, egyszerusitett definicio szerint azt a tavolsagot jelenti amit egy instrumentum arfolyama megtesz egy iranyban anelkul, hogy 1 egesz pontnyit korrektalna kozben.

Erre a harmonikus rotaciora nagyon vizualis tanulmanyt lehet statisztikai alapon kesziteni ami, allitolag, segit a tehnikai elemzes varhato trendiranyba levo mozgas elorevetitesere, foleg annal a resznel amikor a stoppokat es targetteket allitjuk be. Az S&P500-ra ez megvasarolhato, ha valakit erdekel, vagy elkeszitheto, ez utobbi mindenkeppen jobban felkeszit tapasztalatilag. En sosem hasznaltam, de mint minden eszkoz, jo kezben ez is eredmenyhez vezethet.
equalizer nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2018-01-13, 10:29   #10 (permalink)
Új tag
 
MassEffect logója
 
Csatlakozott: 18-01-10
Hely: Föld
Összes hozzászólás: 13
Hírnév szint: 1
MassEffect a hírnévhez vezető út elején jár.
Alapbeállítás Jan 12

Szia AlpinForex! Teremteni fogok időt, hogy egy pár mondatban elmagyarázzam a lehető legpontosabban ,hogy én mit látok. Amit elsősorban javasolnék, az lenne, hogy szerezz be egy programot (Sierra Chart) ami képes például volume profilet megjeleníteni, autentikusan visszajátszani és különböző helyekre rajzolni. Ha ez a lehetőséged megvan akkor tudsz különböző gyakorlatokat végezni, megnézni ,hogy alakultak ki a különböző területek, kapott-e a piac az árakra vagy semmi kereskedés nem volt. A visszajátszó gombot ki kell koptatni

Jan 12:

1. MBL (Második belépő long) ez egy agresszív trade. A piac tesztelte a tegnapi csúcsot (Yesterday's High / zöld vonal) talált vevőket és erős emelkedő mozgást hajtott végre. Ami agresszívá teszi számomra, az a lehetséges ellenállás az éjszakai szakaszban létrejövő S/R vonalnál (ami itt is mint máshol egy zóna valójában)

2. EBL (Első belép long) a piac erős a bikák dominálnak. Kulcs támogatás az EMA.

3. BEBL (Bukott első belépő long) erős emelkedés, lassulás majd lehetséges kifáradás (exhaustion move) után a piac eladói nyomást mutat és a long belépőnél a mini range fölé tört (lehetséges csapda) majd folytatta a vételi keresést lefele.

4. BMBS (Bukott második belépő short) egy magasabb időtávon látható lenne az erős mozgás felfele, pullback, majd a vevők vételi nyomásának folytatódása. A piac jelenlegi kontextusában erős, lehetséges folytatódás felfele és új csúcs várható, ezért lehet magabiztosan megkötni egy ilyen tradet.

5. MBL (Második belépő long) zárójelben megjegyzem, hogy ez technikailag egy harmadik belép long de számomra az egyszerűség kedvéért a jelélölés MBL marad Erős a piac, a bikák dominálnak, jó vételi jel.

6. MBL (lila karika) ezt az üzletet nem kötném meg péntek este zárás előtt de érdekesség és magyarázatképpen, hogy mit értek harmonikus rotáció alatt.

baranyfelhok-utja-2018-01-12ptj.png
MassEffect nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2018-01-13, 10:47   #11 (permalink)
Szenior tag
 
Csatlakozott: 11-05-19
Összes hozzászólás: 1.580
Hírnév szint: 8
David Chateau már tett lépéseket hírnevének öregbítése felé.David Chateau már tett lépéseket hírnevének öregbítése felé.
Alapbeállítás

Jó kis topic, hajrá!

Örvendetes, hogy használ valaki SierraChartot

Kérdésem az lenne, hány féle chartot használsz? Nagy tickszámú chart mellett mást esetleg? Illetve market profile-t egyáltalán nem használsz?

Szép hétvégét!
David Chateau nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2018-01-13, 17:31   #12 (permalink)
Új tag
 
MassEffect logója
 
Csatlakozott: 18-01-10
Hely: Föld
Összes hozzászólás: 13
Hírnév szint: 1
MassEffect a hírnévhez vezető út elején jár.
Alapbeállítás

Szia David

Hány féle chartot használok? Keveset. Az egyszerűség híve vagyok. Napi/ Órás/ 15p/ 6500v azaz 6500 kereskedett kontraktus alapú gyertyákat használok. Ebből is leginkább az utóbbit. Tick chartot nem használok de ,ha mond ez neked valamit akkor a 6500 volume az nagyon közel lenne a 2000 tick charthoz az S&P-n. A 15 perces grafikonon a 9:30 EST - 16:15 EST közötti kereskedési adatokat figyelem VPvel kiegészítve. Ezek jól jönnek ,ha valamilyen infora szükségem van a targetek meghatározásánál vagy a bővebb kontextus megértésénél, a kereskedést viszont teljes mértékben a 6500v grafikon alapján zajlik. Itt egy példa a 15 perces grafikonra:

baranyfelhok-utja-2018-01-13m15.png

Lényegében azt gondolom, hogy bármilyen grafikont és piacot lehet kereskedni, ha megvan a megfelelő likviditás, volatilitás, tőke és szakértelem. Ezt a stratégiát ugyanúgy lehet 1 órás Euro-n vagy a napi SPY-on is kereskedni swing tradebe (persze a piachoz és tőkéhez igazított kockázati paraméterekkel, ezt gondolom mondanom sem kell) az emberi viselkedés ott is emberi viselkedés

Market Profile-t nem használok. Számomra a VP részletesebb információt ad, de őszintén szólva, azt sem tartom szükségesnek a sikeres kereskedéshez. Megfelelő hozzáállás, munka morál, érzelmi intelligencia, kitartás, türelem, figyelem, fegyelem, ezek a fontos dolgok, a többi csak hab a tortán.

Szép hétvégét neked is!
MassEffect nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2018-01-14, 17:15   #13 (permalink)
Szenior tag
 
Csatlakozott: 11-05-19
Összes hozzászólás: 1.580
Hírnév szint: 8
David Chateau már tett lépéseket hírnevének öregbítése felé.David Chateau már tett lépéseket hírnevének öregbítése felé.
Alapbeállítás

Utolsó bekezdéseid teljesen igazak

Eszköz, lehetőség, termék rengeteg van

Én figyelmesen olvasom továbbra is a topicodat Gondolkodásmódod, piaci látásmódod érdekesen hangzik, biztos lesz nekem is sok új
David Chateau nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2018-01-15, 19:06   #14 (permalink)
Új tag
 
MassEffect logója
 
Csatlakozott: 18-01-10
Hely: Föld
Összes hozzászólás: 13
Hírnév szint: 1
MassEffect a hírnévhez vezető út elején jár.
Alapbeállítás Jan 15

Sziasztok!

Ma nem lesz napi tőzsde áttekintés, mivel hivatalosan tőzsde szünet van Martin Luther King bácsi születésnapja miatt. Helyette készítettem néhány képes illusztrációt ,hogy biztosabban megértsétek, amiről beszélek. Ahogy eddig is mondtam, ha bármi nem világos akkor kérdezzetek bátran.

Itt látható a setupok illusztrált leírása, én magam is most fordítom a rendszert magyarra,ezért ,ha van valakinek jobb ötlete vagy vannak már használatban lévő szófordulatok, akkor szóljatok és fejlesztem a dolgokat. Szeretném megjegyezni, hogy csak az illusztráció kedvéért jelöltem meg ezeket a setupokat. Egy üzlet megkötéséhez a megfelelő kontextus is szükséges.

Setupok:
  • Első/Második belépő Long/Short
  • Bukott Első/Második belépő Long/Short
  • Visszafordító Long/Short
  • Bukott Visszafordító Long/Short
  • Kitörés PB Long/Short

baranyfelhok-utja-elsomasodikbelepo.png

baranyfelhok-utja-reversalbopbs.png

A jel gyertya és a belépő gyertya a setupok minőségét határozzák meg. Általában az ajánlati könyvet (Depth of market / DOM) használom a be és kilépésre és leginkább limit ordereket használok a jel gyertya legmagasabb/legalacsonyabb áránál a beszállásra. Ha a piacot agresszívnek találom akkor a limit ordert a jel gyertya legmagasabb/legalacsonyabb áránál +0.25/-0.25 pontjához helyezem, ami market orderként fog funkcionálni azon az adott áron. Az egyszerűbb megoldás ,ha Stop Entry ordert használ valaki közvetlen a jelgyertya legmagasabb/legalacsonyabb áránál +0.25/-025 pontal. Kilépésre Stop Limit ordert használok a jel gyertya legmagasabb/legalacsonyabb pontja alatt +.5/-.5 pontal maximum, ezután a pont után az üzlet nem érvényes többé. Ha egy üzlet nem kötődik meg az általam kiszemelt áron, akkor az számomra nem üzlet többé, ez nagyon fontos.

baranyfelhok-utja-2018-01-15gyertyak.png

Hogy folytassam a válaszom AlpinForex kérdésére:

A VWAPra csináltam neked egy egyszerű példa kalkulációt. Az SMA (Single moving average) Átlagár egy sima átlagot von a kereskedési árakból, a VWAP annyiban tér el, hogy ezeket az árakat súlyozza a kereskedett mennyiséggel. Miért jobb ez, mint az SMA? Nem jobb, ha elegen nézik és kötnek rá ,akkor érdemes figyelni és kötni rá, pszichológia.

baranyfelhok-utja-vwap.png

A harmonic tradingre, azt hiszem mutattam neked példát, hogy én mit nevezek harmonic tradingnek, egyszerűen szeretem a dolgokat. Emellett fontosnak tartom észben tartani amiről beszéltem már, hogy a piacon 2+2 a legtöbb esetben 4 ezért érdemes kötni rá, de van olyan is hogy 2+2=3 vagy 5, ez a piac természete.

A "forgalom determinált gyertya" annyiban tér el például egy 5 perces gyertyától, hogy ha a gyertya létrejöttéhez n számú üzlet kell, és 20 perc alatt 3n számú üzlet jött létre, akkor az 5 perces gyertyából 4 születik, míg a "forgalom determinált gyertyából" csak 3. Mivel a gyertyák száma nincs egy fix időértékhez kötve, hanem a kereskedett menyiséggel változik, ezért ad egy extra dimenziót, ami segítséget adhat a kereskedőnek a piaci aktivitás meghatározására. Jobb-e az egyik ,mint a másik? Nem, ez szimplán személyes preferencia.

A Volume Profile egy jóval bővebb téma és külön művészet, mivel ez egy organikus folyamat, ezért javasoltam, hogy a legjobban úgy tudod megtanulni, ha elkezdesz piaci visszajátszásokat nézni. Ha elméletet szeretnél tanulni akkor a Jim Dalton Mind Over Markets könyvét javasolnám. Ez egy jó alap a kezdéshez, sok profi kereskedő építette a kereskedési perspektíváját a Dalton bácsi könyvére, ha van konkrét kérdésed akkor itt nyugodtan felteheted.

Itt egy nagyon rövid példa arra, hogy én miképpen alkalmazom a VP által kínált információt a piac nyitása előtti időszakban különböző lehetséges mozgások (hipotézisek) felállítására. Láthatod ,hogy a kék lehetőség szerint a piac felkereskedik az előző nap legalacsonyabb pontjához, ami az előző két napból összeállított VP-n egy LVN (Low Volume Node) azaz egy kevésbé kereskedett terület, ami után a piac résztvevői nem érdeklődtek aktívan és ez számomra egy S/R zónának számít, azt is mondhatnám, hogy egy határ zóna, ezzel ellentétben a sárga lehetőségnél található POC (Point Of Control) azaz a leginkább kereskedett terület sokszor mágnesként működik a piacon. A 2006.25 és 2006.50es árak az elmúlt két nap legkeresettebb árai voltak és ha a 2002es LVN-en keresztül vinnék a bikák a piacot, akkor a 2006.25ös POC lenne az egyik targetem.

baranyfelhok-utja-2016-03-15_0915.png
MassEffect nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2018-01-16, 21:20   #15 (permalink)
Szenior tag
 
Csatlakozott: 16-03-19
Hely: Felvidék
Összes hozzászólás: 1.400
Hírnév szint: 3
C@maro már tett lépéseket hírnevének öregbítése felé.C@maro már tett lépéseket hírnevének öregbítése felé.
Alapbeállítás

Bocsánat, hogy ide írok, de egyik kedvencem az USA 500.
Viszont engem semmi indikátor, eladók, vevők nem érdekelnek... csakis a haladási útvonal és annak érintése és száma. Persze fontos tudni, hogy mikor van FŐÚTON és mikor a mellékúton és a hullámok mozgása szabja meg a további haladási útvonalat. Bocs a képekért.
Ha zavar, szólj az adminnak és törli.
3 long nyitása történt a csatorna aljában, ami kis idő után teljesült is. Jobbra kitérés következik a sávból, korrekció és folytatja lefelé.
Csatolt kicsinyítések
baranyfelhok-utja-usa500_160118_short2.gif   baranyfelhok-utja-usa500_160118_short3long.gif   baranyfelhok-utja-usa500_160118_short3_3long-zart.gif  

C@maro nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2018-01-17, 01:07   #16 (permalink)
Szenior tag
 
Csatlakozott: 16-03-19
Hely: Felvidék
Összes hozzászólás: 1.400
Hírnév szint: 3
C@maro már tett lépéseket hírnevének öregbítése felé.C@maro már tett lépéseket hírnevének öregbítése felé.
Alapbeállítás

Idézet:
C@maro eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
Bocsánat, hogy ide írok, de egyik kedvencem az USA 500.
Viszont engem semmi indikátor, eladók, vevők nem érdekelnek... csakis a haladási útvonal és annak érintése és száma. Persze fontos tudni, hogy mikor van FŐÚTON és mikor a mellékúton és a hullámok mozgása szabja meg a további haladási útvonalat. Bocs a képekért.
Ha zavar, szólj az adminnak és törli.
3 long nyitása történt a csatorna aljában, ami kis idő után teljesült is. Jobbra kitérés következik a sávból, korrekció és folytatja lefelé.
így várom a jövőt
Csatolt kicsinyítések
baranyfelhok-utja-usa500_17_180118_xd-joevo.gif  
C@maro nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2018-01-17, 10:14   #17 (permalink)
Szenior tag
 
Csatlakozott: 16-02-25
Összes hozzászólás: 431
Hírnév szint: 2
Etna már tett lépéseket hírnevének öregbítése felé.Etna már tett lépéseket hírnevének öregbítése felé.Etna már tett lépéseket hírnevének öregbítése felé.
Alapbeállítás

Idézet:
C@maro eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
így várom a jövőt
Lemaradt az átlátszó frodó.
Etna nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2018-01-17, 18:43   #18 (permalink)
Új tag
 
MassEffect logója
 
Csatlakozott: 18-01-10
Hely: Föld
Összes hozzászólás: 13
Hírnév szint: 1
MassEffect a hírnévhez vezető út elején jár.
Alapbeállítás Jan 16

Szia C@maro! Írj bátran, ez egy közösségi fórum.

Jan 16:

1. EBL - TL/EMA - Kockázatos üzlet, a globex szakasz alatt a piac erős volt. A momentum a nyitás alatt is jelen van de ellenállást mutat a piac közvetlenül a globex csúcs alatt, ez egyben egy potenciális likviditás zónát is kreál a mini range felett, ami elegendő erőt adhat a további emelkedésre és shortok kiszorítására.

2. EBS - S/R zóna a csúcs alatt - A piac 1 tikkel (0.25 pont, legkisebb lehetséges mozgás az S&Pn) tesztelte a korábbi csúcsot és talált eladói nyomást, ezután a bikák újra próbálkoztak, kevés sikerrel és a piaci struktúra létrehozott egy alacsonyabb csúcs értéket (lower high) erős jelgyertya előzte meg a tradet.

3. EBS - EMA - Impulzív medve rotáció lefele, az eladók dominálnak, pull back az EMA-hoz, agresszív üzlet egy agresszív piaci légkörben.

4. EBS - EMA - Impulzív medve rotáció lefele, az eladók dominálnak, pull back az EMA-hoz, agresszív üzlet egy agresszív piaci légkörben. A piac belekereskedett a korábban létrejött rangbe és tesztelte a 94.25 zónát.

5. MBS - TL - Ez az üzlet a kötés pillanatában egy range tradenek számít, ami annyit jelent ,hogy a piac egyensúlyban van, vevők és eladók is jelen vannak, ilyenkor a range két széléről befele érdemes kereskedni, illetve a belépő mozgással (medve) egy irányba, tehát ebben az esetben short a range felső részéről.

6. EBS - EMA - A piac a korábbi jelentős range alá kereskedett és most tesztel lefele, vételi érdeklődés a korábbi csúcson (89.00) majd teszt a helyi mini range fölé és a kitörés bukása (range csapda) beragadt bikák, lehetséges likviditás a korábbi árakon 89 alatt, elég ok lehet egy ilyen agresszív üzlet megkötésére. Sokszor az ilyen pánikszerű trendnapokon, ha sokat várunk pull backre akkor lemaradunk a beszállókról, ami szintén rendben van.

7. EBS - TL - A piacot erősen dominálják a medvék, ezért vállalhatóak az ilyen üzletek, csakis a trend irányába. Ha megfordul a trend azt látni fogjuk.

8. MBS - TL - 2 szintes korrekció, teszt a helyi range fölé, bukó, majd egy medve jelgyertya, megfelelő a belépéshez, medvék dominálnak.

baranyfelhok-utja-2018-01-16ptj.png
MassEffect nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2018-01-18, 17:25   #19 (permalink)
Szenior tag
 
AlpinForex logója
 
Csatlakozott: 16-10-06
Hely: Budapest
Összes hozzászólás: 401
Hírnév szint: 3
AlpinForex elindult a hírnévhez vezető úton.AlpinForex elindult a hírnévhez vezető úton.AlpinForex elindult a hírnévhez vezető úton.AlpinForex elindult a hírnévhez vezető úton.AlpinForex elindult a hírnévhez vezető úton.AlpinForex elindult a hírnévhez vezető úton.AlpinForex elindult a hírnévhez vezető úton.AlpinForex elindult a hírnévhez vezető úton.AlpinForex elindult a hírnévhez vezető úton.AlpinForex elindult a hírnévhez vezető úton.
Alapbeállítás

Idézet:
MassEffect eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
Szia Masseffect!

Szépen elkaptad a keddi disztribúciós napot, gratulálok. Néhány kérdés mindehhez, de mindenekelőtt köszönöm a múltkori válaszaidat!

1. Ha jól értem egy alapvetően price action elveken nyugvó, retracementből trendirányú fordulatra játszó kereskedési rendszert üzemeltetsz, melyben a piaci előnyt a kulcsgyertyák beazonosítása, szűrése, a triggert pedig ezek törése adja számodra. A konfirmációs stációkról részben már írtál (EMA, TL), de pl. a keddi napon a 4-5 és az 5-6 közötti be nem kötött triggerek kicsit elbizonytalanítanak, hogy jól értelmezem-e a szavaidat. A 4-5 között például két olyan jel is volt, amit szerintem mindezek alapján mechanikusan „be kellett volna kötni”, de nem tetted, és milyen jól döntöttél! Mindkettő az Ema-ról pattant trend irányba, a jel és trigger gyertya között nem volt szöszmötölés, mégsem volt belépés. Miért?

2. Nem volt még róla szó, pedig fontos. Mennyi ideig tartod a tradeket? A keddi napi trade cunami egy stophúzással kombinált ráépítés sorozat volt, vagy jellemzően pár pontos célárú egyedi skalpingokról van szó? Egyáltalán van előre rögzített célárad, vagy egy ellen irányú gyertya törés adja meg a jelet a kiszállásra?

3. Az EBS(L), MBS(L) jelentőségét sem értem még teljesen. Az világos, hogy a retracementben bekövetkező első gyertyatörés az EBS, a második ilyen szitu egy visszahúzódáson belül az MBS, de mi jelentősége van ennek számodra a belépési jel értékelésekor? Vagy csak statisztika? A trendcsatornák értelmezése kapcsán hasonló bajban vagyok. Az elsőt nem is értem milyen elvek alapján húztad be (a swing high-ról indulót), a második trendirányúnál viszont a kérdés az, hogy az első felső érintést követően az egy füst alatt EMA-t is, kontratrend csatornát is letörő visszapattanás/csúcsgyertya törés csak a jel és trigger gyertya közti bizonytalankodás miatt nem került bekötésre?
AlpinForex nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2018-01-18, 21:48   #20 (permalink)
Szenior tag
 
Csatlakozott: 12-02-21
Összes hozzászólás: 901
Hírnév szint: 6
Jano elindult a hírnévhez vezető úton.Jano elindult a hírnévhez vezető úton.Jano elindult a hírnévhez vezető úton.Jano elindult a hírnévhez vezető úton.Jano elindult a hírnévhez vezető úton.Jano elindult a hírnévhez vezető úton.Jano elindult a hírnévhez vezető úton.
Thumbs down

Idézet:
MassEffect eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
Szia C@maro! Írj bátran, ez egy közösségi fórum.

Jan 16:

1. EBL - TL/EMA - Kockázatos üzlet, a globex szakasz alatt a piac erős volt. A momentum a nyitás alatt is jelen van de ellenállást mutat a piac közvetlenül a globex csúcs alatt, ez egyben egy potenciális likviditás zónát is kreál a mini range felett, ami elegendő erőt adhat a további emelkedésre és shortok kiszorítására.

2. EBS - S/R zóna a csúcs alatt - A piac 1 tikkel (0.25 pont, legkisebb lehetséges mozgás az S&Pn) tesztelte a korábbi csúcsot és talált eladói nyomást, ezután a bikák újra próbálkoztak, kevés sikerrel és a piaci struktúra létrehozott egy alacsonyabb csúcs értéket (lower high) erős jelgyertya előzte meg a tradet.

3. EBS - EMA - Impulzív medve rotáció lefele, az eladók dominálnak, pull back az EMA-hoz, agresszív üzlet egy agresszív piaci légkörben.

4. EBS - EMA - Impulzív medve rotáció lefele, az eladók dominálnak, pull back az EMA-hoz, agresszív üzlet egy agresszív piaci légkörben. A piac belekereskedett a korábban létrejött rangbe és tesztelte a 94.25 zónát.

5. MBS - TL - Ez az üzlet a kötés pillanatában egy range tradenek számít, ami annyit jelent ,hogy a piac egyensúlyban van, vevők és eladók is jelen vannak, ilyenkor a range két széléről befele érdemes kereskedni, illetve a belépő mozgással (medve) egy irányba, tehát ebben az esetben short a range felső részéről.

6. EBS - EMA - A piac a korábbi jelentős range alá kereskedett és most tesztel lefele, vételi érdeklődés a korábbi csúcson (89.00) majd teszt a helyi mini range fölé és a kitörés bukása (range csapda) beragadt bikák, lehetséges likviditás a korábbi árakon 89 alatt, elég ok lehet egy ilyen agresszív üzlet megkötésére. Sokszor az ilyen pánikszerű trendnapokon, ha sokat várunk pull backre akkor lemaradunk a beszállókról, ami szintén rendben van.

7. EBS - TL - A piacot erősen dominálják a medvék, ezért vállalhatóak az ilyen üzletek, csakis a trend irányába. Ha megfordul a trend azt látni fogjuk.

8. MBS - TL - 2 szintes korrekció, teszt a helyi range fölé, bukó, majd egy medve jelgyertya, megfelelő a belépéshez, medvék dominálnak.

Csatolás 12340
amikor a medvék dominálnak...

Jano nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2018-01-19, 11:19   #21 (permalink)
Új tag
 
MassEffect logója
 
Csatlakozott: 18-01-10
Hely: Föld
Összes hozzászólás: 13
Hírnév szint: 1
MassEffect a hírnévhez vezető út elején jár.
Alapbeállítás

Szia AlpinForex!

Nagyon jó kérdéseid vannak, ez remek!

A kereskedési folyamatom naplózása több részből áll, miután végeztem a megkötött üzleteimet naplózom és elemzem, ezután általában a piac aznapi zárása után leülök és pontról pontra átnézem az egész napot, a teljes képet látva és megjelölöm azokat a pontokat melyek az aznapi kereskedési folyamatban a legjobb jeleket adták, ezeket megfigyelem, lejegyzem és kategorizálom. Ti most ebbe a naplómba tekinthettek bele. Tehát ezek nem az én üzleteim, hanem a piac által kínált legjobb üzletek. Ez számomra egy nagyon fontos fejlődési folyamat, mert a piac mindig segít megtalálni a helyes üzleteket, a mi dolgunk pedig, hogy figyeljünk rá.

1. Alapvetően nem tartom magam mechanikus tradernek, folyamatosan dolgozom azon ,hogy egy A+B=C struktúrába tudjam rakni a kereskedésem és letudjam írni akár egy számítógép nyelvére, de ez eddig még nem valósult meg. Ezért az üzletek a lehető legmechanikusabb folyamat mellett is a bekötés előtt egyéni megítélésre vannak bízva. A kereskedés számomra olyan ,mintha egy mesét olvasnék, mit mesél a piac? Folyton kérdéseket teszek fel. Mit tett eddig a piac? Mit próbál most tenni? Mennyire effektív abban, amit most tesz? Mi a lehetséges mozgás a jelenlegi pontról.

A trend napok, amit angolul imbalancak is neveznek (egyensúlyhiány) és a range, napok, amit balancnak is hívhatunk (egyensúly) különböző kereskedési stratégiát igényelnek. Ha egy oldal láthatóan dominál, mint 16-án akkor számomra érdemes azzal az oldallal maradni és a leírtak alapján megvárni a megfelelő kulcs helyeket (EMA,TL stb.) majd a gyertya struktúra és/vagy order flow alapján belépni az üzletbe. Ha egy nap egyensúlyba van, mind a két oldal hasonlóan gondolkodik az árról, akkor leginkább kívülről befele érdemes kereskedni, a range szélső árain elfogy az érdeklődés a vétel/eladás iránt és a piac vissza rotálódik a leginkább kereskedett árakhoz de ez sem kőbe vésett szabály, ahogy a tőzsdén nagyon kevés dolog az, ezért érdemes az elemeket folyton összerakni a legjobb tudásunk szerint.

2. Alapvetően rövid célokra megyek az S&P napi kereskedése alatt. Ez szimplán személyes preferencia. Adok némi teret magamnak a mozgásra de fontos ,hogy folyamatosan zárjam a pozíciót ,ahogy a piac adja a lehetőséget. A #4 post utolsó bekezdésében írtam erről egy pár mondatot. Ha a piac mozog 10 pontot és abból megfogok 3-at követve a stratégiámat, betartva a kockázati szabályokat akkor az remek örülök neki és felkészülök a következő üzletre. Az új üzletek jönnek folyamatosan. Amit szeretnék átadni az egy megfigyelési és viselkedési folyamat és ez alkalmazható bármilyen piacra.

3. A gyertya törésnek nagyon nagy jelentősége van számomra, ha nincs törés, akkor nem lépek be. Ez egy fontos folyamat, egyrészt a piaci erők mozgásában másrészt abban ,hogy egy érthető struktúrába tudom szedni a kereskedési folyamatomat és ezt teljesen megtartom, ha berakok egy limit ordert a megfelelő helyre a stratégia szerint és a piac nem köti be akkor nincs semmi, elvégeztem a dolgomat.

A kérdésedre, hogy melyik üzlet miért nem tartottam kötésre érdemesnek vagy hogy egy trendline miért úgy lett húzva ahogy megtennéd ,hogy pontosan megjelölöd a kérdéses helyeket nekem? Ajánlom ,hogy nagyítsd ki a csatolt képet, az epic pen ingyenes programmal tudsz rá rajzolni és a szintén ingyenes jing programmal letudod menteni és utána visszacsatolni ide, akkor tudok pontos választ adni. Köszönet
MassEffect nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2018-01-19, 12:03   #22 (permalink)
Szenior tag
 
AlpinForex logója
 
Csatlakozott: 16-10-06
Hely: Budapest
Összes hozzászólás: 401
Hírnév szint: 3
AlpinForex elindult a hírnévhez vezető úton.AlpinForex elindult a hírnévhez vezető úton.AlpinForex elindult a hírnévhez vezető úton.AlpinForex elindult a hírnévhez vezető úton.AlpinForex elindult a hírnévhez vezető úton.AlpinForex elindult a hírnévhez vezető úton.AlpinForex elindult a hírnévhez vezető úton.AlpinForex elindult a hírnévhez vezető úton.AlpinForex elindult a hírnévhez vezető úton.AlpinForex elindult a hírnévhez vezető úton.
Alapbeállítás

Idézet:
MassEffect eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
A kérdésedre, hogy melyik üzlet miért nem tartottam kötésre érdemesnek vagy hogy egy trendline miért úgy lett húzva ahogy megtennéd ,hogy pontosan megjelölöd a kérdéses helyeket nekem?
Szia Masseffect!

A csatolt képen bejelöltem a kérdéses helyeket:

1. Zöld nyíl: trendcsatorna. Problémám: két fix pont határoz meg egy egyenest, ennek származtatásával lehet egy párhuzamos vonallal csatornát létrehozni. Itt csak egy ponton fekszik fel, ergó nem várható el, hogy bármit is mutasson. Nyilván másnak lehet eltérő nézőpontja, csak azért kérdeztem rá, mert a másik három csati viszont a klasszikus iskola szerint is "rendben van".

2. Zöld négyzet: visszapattanás a csökkenő csatorna tetejéről. Ez nyilván csak bónusz kérdés, mert 1, maga a visszapattanás hozta létre a csatornát, tehát a döntés pillanatában még csak feltételezés alapján lehetett volna döntést hozni. 2, ugyanakkor az általad bejelölt harmonikus (kék vonal) A=B szabálya alapján valószínűleg számítottál a fordulatra, melyet a gyertya törés elvben konfirmált is. (igaz: némi totojázás után)

3. Kék négyzetek: mindkettő EMA-ról pattant konfirmált trend irányba, trendvonalat érintő gyertya törése impulzív és (szinte) azonnal bekövetkezett.

baranyfelhok-utja-masseffect.png
AlpinForex nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2018-01-20, 19:58   #23 (permalink)
Új tag
 
MassEffect logója
 
Csatlakozott: 18-01-10
Hely: Föld
Összes hozzászólás: 13
Hírnév szint: 1
MassEffect a hírnévhez vezető út elején jár.
Alapbeállítás Jan 17

Sziasztok, ha megengeditek, az egyszerűség kedvéért az angol rövidítéseket fogom használni a jelöléseknél. A saját naplómba így jegyzem az üzleteket és lényegesen időtakarékosabb lesz átmásolnom ide őket az eredi formájukban. Majd még meglátom, hogy tudok gazdálkodni az időmmel és hogy alakul ennek a naplónak a rutinja.

FEL=Első belépő long
SEL=Második belépő long
FES=Első belépő short
SES=Második belépő short
F=Failed=Bukott
REVERSAL=Visszafordító
BOPBL=Kitörés PB Long
BOPBS=Kitörés PB Short

A kontextus jelzésnél a 00 ,annyit jelent ,hogy nem volt mechanikusan jelölhető elem.

1. FSEL - TL/VWAP - Medvék dominálnak, lehetséges beragadt vevők, erős short jel gyertya.

2. FES - TL/VWAP - Hasonló helyzet, medvék dominálnak, piac tesztel lefele, TL, VWAP fogja az árat.

3. REVERSAL - 00 - A medve trendcsatorna törése, vételi jelenlét, majd teszt lefele, agresszív üzlet.

4. SEL - TL/EMA/VWAP - A piac talált vevőket, második belépő long, erős jel gyertya.

5. SEL - EMA/TL - Erős vételi kontextus és vételi nyomás, agresszív trade de a piac is erős, második belép long az ema és a tl által támogatva.

6. SEL - TL - Hasonló üzlet az előzőhöz, a bikák dominálnak, erős a piac a trend felfele tart, ebben az esetben csak venni érdemes.

7. BOPBL - TL - Agresszív üzlet a napi csúcson, lehetséges beragadt eladók, kitörés és vissza teszt a mini range csúcsánál, továbbá lehetséges likviditás felfele.

8. SEL - 00 - 1 tikk teszt lefele (lehetséges csapda) majd vételi érdeklődés, szintén egy agresszív üzlet a még erős piacon de figyelni kell arra ,hogy a piac tesztelte a korábbi csúcsot és talált eladókat, lehetséges trendforduló.

9. FES - YH - A piacon a bikák nem tudták újra tesztelni a csúcsot és a piac alkotott egy alacsonyabb csúcsot (lower high) majd létrehozott egy első belépő shortot, ezen a ponton mind a két fél aktív.

baranyfelhok-utja-2018-01-17ptj.png
MassEffect nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2018-01-20, 20:29   #24 (permalink)
Szenior tag
 
Csatlakozott: 16-03-19
Hely: Felvidék
Összes hozzászólás: 1.400
Hírnév szint: 3
C@maro már tett lépéseket hírnevének öregbítése felé.C@maro már tett lépéseket hírnevének öregbítése felé.
Alapbeállítás

Idézet:
MassEffect eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
Sziasztok, ha megengeditek, az egyszerűség kedvéért az angol rövidítéseket fogom használni a jelöléseknél. A saját naplómba így jegyzem az üzleteket és lényegesen időtakarékosabb lesz átmásolnom ide őket az eredi formájukban. Majd még meglátom, hogy tudok gazdálkodni az időmmel és hogy alakul ennek a naplónak a rutinja.

FEL=Első belépő long
SEL=Második belépő long
FES=Első belépő short
SES=Második belépő short http://forum.tozsde.hu/attachment.ph...4&d=1516473588
F=Failed=Bukott
REVERSAL=Visszafordító
BOPBL=Kitörés PB Long
BOPBS=Kitörés PB Short

A kontextus jelzésnél a 00 ,annyit jelent ,hogy nem volt mechanikusan jelölhető elem.

1. FSEL - TL/VWAP - Medvék dominálnak, lehetséges beragadt vevők, erős short jel gyertya.

2. FES - TL/VWAP - Hasonló helyzet, medvék dominálnak, piac tesztel lefele, TL, VWAP fogja az árat.

3. REVERSAL - 00 - A medve trendcsatorna törése, vételi jelenlét, majd teszt lefele, agresszív üzlet.

4. SEL - TL/EMA/VWAP - A piac talált vevőket, második belépő long, erős jel gyertya.

5. SEL - EMA/TL - Erős vételi kontextus és vételi nyomás, agresszív trade de a piac is erős, második belép long az ema és a tl által támogatva.

6. SEL - TL - Hasonló üzlet az előzőhöz, a bikák dominálnak, erős a piac a trend felfele tart, ebben az esetben csak venni érdemes.

7. BOPBL - TL - Agresszív üzlet a napi csúcson, lehetséges beragadt eladók, kitörés és vissza teszt a mini range csúcsánál, továbbá lehetséges likviditás felfele.

8. SEL - 00 - 1 tikk teszt lefele (lehetséges csapda) majd vételi érdeklődés, szintén egy agresszív üzlet a még erős piacon de figyelni kell arra ,hogy a piac tesztelte a korábbi csúcsot és talált eladókat, lehetséges trendforduló.

9. FES - YH - A piacon a bikák nem tudták újra tesztelni a csúcsot és a piac alkotott egy alacsonyabb csúcsot (lower high) majd létrehozott egy első belépő shortot, ezen a ponton mind a két fél aktív.

Csatolás 12344
Szia MassEffect

Nálad ezzel az állással zárt a piac?
C@maro nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi Tegnap, 12:51   #25 (permalink)
Új tag
 
MassEffect logója
 
Csatlakozott: 18-01-10
Hely: Föld
Összes hozzászólás: 13
Hírnév szint: 1
MassEffect a hírnévhez vezető út elején jár.
Alapbeállítás Jan 18

Szia Camaro!

Én a CME által definiált 16:15ös zárást használom és egyszerűen az utolsó negyed órát nem fotóztam a képbe de egyébként igen, 2803.75ön zárt, csak a képhez képest még tesztelt lefele 2802.00ig majd vissza 2803.75re. Az fontos ,hogy ez a 17i zárás, nem a pénteki.

Jan 18:

1. FES - TL - Ellenállás a trendvonalnál, erős jel gyertya.

2. SES - TL - Hasonló a helyzet, mint az első üzletnél, ami az üzlet ellen szólhat, az az, hogy az eladók nem tudták levinni a piacot a trendvonal alsó részéig.

3. FSEL - 00 - Beragadt eladók ezen a ponton, agresszív üzlet bele a piac alsó áraiba, de a lehtséges momentum és stop likviditás az eladók oldalán áll.

4. RBTR - TL/SR/MM - Az RBTB jelentése: Reversal Back To Range, ezt értelemszerűen a range napokon használom, amikor egyensúlyban van a piac és mindkét fél aktív. Az erős jel gyertya mindenképpen sokat segít a belépési döntés meghozásában, főleg ,hogy a völgy alá tesztlet a piac és nem volt eladási érdeklődés.

5. SES - TL - Ez a trade a mikro trend törése, tesztje, majd annak bukása alkotta meg, egy magasabb szintű trend is dolgozott ebben a pillanatban lefele és a vízszintes SR vonal fölé tesztelés majd lefele fordulás is segített a belépésben.

6. FSEL - 00 - Agresszív üzlet, lehetséges bukott eladók, miután a piac vevőket talált. A mini rangebe a belépési energia a medvéktől jött, ami szintén támogatja a belépést. Az ema és a mini range alsó ára viszont ellene, van ezért jelzem agresszív üzletnek.

baranyfelhok-utja-2018-01-18ptj.png
MassEffect nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi Tegnap, 13:12   #26 (permalink)
Új tag
 
MassEffect logója
 
Csatlakozott: 18-01-10
Hely: Föld
Összes hozzászólás: 13
Hírnév szint: 1
MassEffect a hírnévhez vezető út elején jár.
Alapbeállítás Jan 19:

Szerintem nagyon fontos ,hogy jól ismerjük a piacot, amit kereskedünk ,mert ez olyan ,mint egy párkapcsolat, vannak napok ,amikor jobb ha békén hagyod a párodat ,mert maga sem tudja ,hogy jó napja van-e vagy rossz. Ezt éreztem az S&P-vel kapcsolatban is, harc és huzavona a két fél között vagy ami szintén a kereskedés része, hogy magában a kereskedőben van zavar és ezért nem látja a piacot. A nap végén a lényeg, hogy folyamatosan tanuljunk és fejlődjünk.

Üzletek:

1. SEL - IMPH/EMA - Teszt a mini range alá, majd SEL (Második belépő long) az EMAnál, az erős nyitás előtti globex swing után.

2. FSEL - 00 - A piac tesztelte a tegnapi csúcsott, kevés vételi érdeklődés, majd forgás lefele, túl a mini rangen és egy FSEL (Bukott második beléőp long) agresszív üzlet a nap legalacsonyabb ára ellen. Lehetséges beragadt vevők és eladási stop likviditás.

3. SEL/FSES - 00 - A két hosszú kanócu gyertya (rejection bars, excess low) sokat elmondott a piac helyzetéről és a vételi érdeklődésről, ahogy az árak lejebb mentek.

4. SEL - 00 - A piac tesztelte az alsóbb árakat ,majd ismét talált vételi érdeklődést. SEL (Második belépő long) és egyben bukott második belép short is, ami az üzlet ellen szól, hogy a range közepén van egy egyensúlyi piaci helyzetben, tehát nincs jelentős domináló erő ezen a ponton.

5. SEL - EMA/YH - A piac kitört felfele, kialakuló trend, majd visszateszt az EMAhoz és a tegnapi csúcshoz + erős jel gyertya. Számomra ez a nap üzlete. Türelem kellett hozzá de a tőszdén nagyon megéri türelmesnek lenni.

baranyfelhok-utja-2018-01-19ptj_001.png

Én ilyennek láttam a hetet, majd meglátjuk mit hoz a következő.
MassEffect nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi Tegnap, 13:55   #27 (permalink)
Új tag
 
MassEffect logója
 
Csatlakozott: 18-01-10
Hely: Föld
Összes hozzászólás: 13
Hírnév szint: 1
MassEffect a hírnévhez vezető út elején jár.
Alapbeállítás

Idézet:
alpinforex eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
szia masseffect!

A csatolt képen bejelöltem a kérdéses helyeket:

1. Zöld nyíl: Trendcsatorna. Problémám: Két fix pont határoz meg egy egyenest, ennek származtatásával lehet egy párhuzamos vonallal csatornát létrehozni. Itt csak egy ponton fekszik fel, ergó nem várható el, hogy bármit is mutasson. Nyilván másnak lehet eltérő nézőpontja, csak azért kérdeztem rá, mert a másik három csati viszont a klasszikus iskola szerint is "rendben van".

2. Zöld négyzet: Visszapattanás a csökkenő csatorna tetejéről. Ez nyilván csak bónusz kérdés, mert 1, maga a visszapattanás hozta létre a csatornát, tehát a döntés pillanatában még csak feltételezés alapján lehetett volna döntést hozni. 2, ugyanakkor az általad bejelölt harmonikus (kék vonal) a=b szabálya alapján valószínűleg számítottál a fordulatra, melyet a gyertya törés elvben konfirmált is. (igaz: Némi totojázás után)

3. Kék négyzetek: Mindkettő ema-ról pattant konfirmált trend irányba, trendvonalat érintő gyertya törése impulzív és (szinte) azonnal bekövetkezett.

Csatolás 12342
Szia Alpin Forex,

1.Teljesen igazad van a trendcsatornával kapcsolatban, általában az első két swingről rajzolom őket. Az alsó rész nem is zavart sok vizet, ami fontos volt ebben az esetben, hogy és mikor és hogyan törik meg a felső rész és mikor és hogyan változik az eladási nyomás és dominancia.

2. Nagyon jól látod a helyzetet, a trend csatorna formálódóban volt, viszont az a=b (measured move) alapján volt valószínűsége annak ,hogy a piac folytatja az útját lefele, tehát figyeltem erre a helyre, ami vissza tartott a kereskedésben és az utólagos megjelölésben az EMÁnál kialakult alacsonyabb csúcs (lower high) megtörése volt és a globex szakasz alatt létrejött 'ütköző zóna' aljánál ismét létrejövő vételi nyomás (lila jelölések) A bikákban itt lehetett magabiztosság és sokan számíthattak a lehetséges trendfordulóra vagy a két oldalú range létrejöttére. Ebben az esetben én jobbnak láttam várni és figyelni, következő üzlet mindig van

3. Az első ema négyzetnél ugyanazt éreztem ,amit leírtam az ütköző zónával kapcsolatban. Lehetségesnek láttam a range vagy a trendfolduló létrejöttét ezen a ponton a múltbeli piaci struktúra alapján. A második négyzetnél viszont van még egy nagyon fontos jel, a piac tesztelte a napi legalacsonyabb árat és azonnal talált vevőket, ami óvatosságra intheti a medvéket.

Ezek nagyon jó kérdések és észrevételek. Fontos tudni szerintem, hogy akármennyire maximalista valaki a tőzsdés mindig vannak 'költség' üzletek, például az első kék négyzetnél létrejövő lehetséges üzlet. Ez ennek a szakmának a része, bekötjük a legjobb tudásunk szerint az üzleteket és kezeljük a kockázatot, a nap végén pedig elemezzük a helyzetet és az eredményeket. Valójában minden egyes üzlet 50%-ban lehet nyerő és 50%-ban vesztő, mert a vevők és az eladók mellett még van egy 3ik fél is, a várakozók, ezért bármelyik üzlettel bármi megtörténhet. Az arányokat egy sorozat üzlet alatt változtathatjuk a javunkra, az eddigi ismert nagy valószínűséggel ismétlődő emberi viselkedési formák alapján, amit mi ez esetben a gyertyák formálódásából olvasunk. Ezért számomra a magas szinten zajló kereskedésben minden üzletnek van jelentősége de egyik sem jelenti önmagában az egészet, ha hozam hozam, ha költség költség. A sorozat számít, a folyamat és a folyamatosság.

baranyfelhok-utja-2018-01-16c.png
MassEffect nem elérhető   Válaszol idézettel
VálaszolJelenlévő aktív tagok böngészik ezt a témát: 1 (0 tag és 1 látogató)
 
Téma eszközök
Megjelenítési módok

Hozzászólás szabályai
nem indíthatsz új témát
nem válaszolhatsz
nem csatolhatsz
nem javíthatsz hozzászólást

BB code is bekapcsolva
Pofik bekapcsolva
Az [IMG] kód bekapcsolva
A HTML kód kikapcsolva
Trackbacks are bekapcsolva
Pingbacks are bekapcsolva
Refbacks are bekapcsolvaA pontos idő 01:45 , a GMT +1 időzóna szerint.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright © 2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.