Tőzsde Fórum  

Vissza   Tőzsde Fórum > Tőzsdéről általában > Kezdőknek


Válaszol
 
LinkBack Téma eszközök Megjelenítési módok
Régi 2009-02-03, 21:15   #1 (permalink)
Tag
 
Csatlakozott: 09-02-03
Összes hozzászólás: 38
Hírnév szint: 10
Becker a hírnévhez vezető út elején jár.
Alapbeállítás Hogyan kezdjem?

Üdv mindenkinek!

Szeretnék elkezdeni tőzsdézni. Mindezek előtt azonban szeretném megtanulni az alapokat és pénzemnek csupán 30-40%-át fektetném be majd a tőzsdén.
Érdekel minden lehetőség, így a magyar és külföldi tőzsde, sőt a FOREX is.

Alap ismereteim úgy gondolom megvannak, igaz a haladó szekció kifejezéseit nem ismerem mind.

Több internetes oldalt kinyomtattam és munkába menet olvasgatom. Tervezek venni egy könyvet is. Melyiket ajánljátok?

Ezt követően mi a következő lépés? Úgy tudom nem a bankban érdemes nyitni az értékpapír számlát. Hagyományos vagy internetes céget ajánlotok?
Én személy szerint jobb szeretem a személyes kontaktust, de gondolom pár százezer forint miatt senki nem fog körülugrálni. Egyáltalán hogy megy ez? Adnak hasznos tanácsot a hagyományos cégek?

Arra gondoltam már a kezdetekkor vennék 50.000 forintért részvényt és azzal próbálgatnám a tőzsdézést. Ez a pénz még nekem szerencsére nem akkora, hogy súlyosan érintene akár az egész elbukása.
Ezt milyen ötletnek gondoljátok?

Ha ezzel a pénzzel tőzsdézve fél évig tanulok és úgy érzem már legalább utólag tudom mi miért történik, akkor vágnék bele.

Ez a mostani időszak mennyire kedvez a kezdéshez?

Köszönöm a válaszokat!

Becker
Becker nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2009-02-04, 08:46   #2 (permalink)
Szenior tag
 
Csatlakozott: 09-01-30
Összes hozzászólás: 285
Hírnév szint: 10
Kisbefektető már tett lépéseket hírnevének öregbítése felé.Kisbefektető már tett lépéseket hírnevének öregbítése felé.Kisbefektető már tett lépéseket hírnevének öregbítése felé.
Alapbeállítás

A, Első lépés az értékpapír számla megnyitása. Ajánlom a KBC Equitas-t és a PETI klienst. Bővebben itt: http://online.kbcequitas.hu/

Nekem csak az internetes kereskedésben van egy kevés tapasztalatom. Másikról nem tudok nyilatkozni.

B, Az 50.000 forintos kezdést jó ötletnek tartom, de előtte 1-2 hétig legalább nézegesd a programot, amivel kereskedni fogsz. Elsőre nekem rémisztő.

C, Én is most kezdtem. Nekem jó ötletnek tűnt, de sokan mondják, hogy nem volt az.
Kisbefektető nem elérhető   Válaszol idézettel
Hirdetések
Régi 2009-02-04, 10:33   #3 (permalink)
Tag
 
Csatlakozott: 09-02-02
Összes hozzászólás: 80
Hírnév szint: 10
eszpe már tett lépéseket hírnevének öregbítése felé.eszpe már tett lépéseket hírnevének öregbítése felé.
Alapbeállítás

1. Nem akarlak benneteket elkeseríteni, de ez az időszak nagyon nem kedvező az elkezdéshez. A profik is kapkodják a fejüket. Én mívelem egy ideje a dolgot, de az utóbbi egy évben annyi megbízásom volt, mint előtte egy hónapban. Veszélyes vizeken evickélünk mostanában. Csak egy szól az elkezdés mellett, hogy ha most megmaradtok, kibírjátok, akkor később ez még jól fog jönni. Ilyen válságot kevesen értek meg, hiszen ritkán van.
2. Egy dolgot nagyon tanácsolnék. Most a pszichológia a legnagyobb úr, kevésbé a fundamentum, így a technikai elemzésnek nagy haszna tud lenni. Ezt próbáljátok magatokba szívni. Nagyon sok iromány van a témában, magyar, angol egyaránt. Nem akarok példákat írni, mert megér egy külön témát.
3. Én úgy kezdtem, hogy néztem, figyeltem. Tőzsdejátékoztam. Nem raktam be egy buznyákot sem. Persze az 50 rugó nem sok pénz, nem fáj annyira, ha elbukod. De miért kéne elbuknod? Csináld papíron, vezess egy naplót. Jegyezd bele, hogy most miért akarsz mebízást leadni, mik a döntés okai. Magadnak papíron (excelbe, vagy akárhogy) köss egy megbízást, és figyeld, hogy mi lesz vele. Ha zárod a megbízást, akkor írd le, hogy miért akarod, mi a döntés alapja. Ha ezt csinálod egy ideig, majd visszanézed, és kielemzed, akkor jó sokat fogsz belőle tanulni. És még az 50 rugód is megmarad, amit elkölthetsz egy tanfolyamon. Például a BWM-nél, Faluvégi Balázséknál, akinek nagy tisztelője vagyok. Nyugi, nem kapok pénzt az ingyen reklámért.
4. Érdemes elolvasni Vakmajom stopp loss-ról szóló remek irományát is!
http://www.vakmajom.hu/?doc=stoploss
eszpe nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2009-02-04, 18:05   #4 (permalink)
Tag
 
Csatlakozott: 09-01-31
Összes hozzászólás: 74
Hírnév szint: 10
korompai.andras már tett lépéseket hírnevének öregbítése felé.korompai.andras már tett lépéseket hírnevének öregbítése felé.korompai.andras már tett lépéseket hírnevének öregbítése felé.
Alapbeállítás

nagyon jó. Teljes mértékben egyet értek eszpével. És kicsit örülök, hogy nem nekem kellett leírnom (nyomnám én a fránya hírnév pontot de nem tudom :/)

Könyv terén egészíteném ki: Kezdésnek Felleghy Tamás: Bárki lehet Tőzsdés című irományát ajánlanám. Jó kis mesekönyv, de az alapokra megtanít.

Edit: 50.000 Ft-al azért nem ajánlom, mert a kereskedési jutalékok elviszik a pénzed.
Editke: Ha belevágsz, akkor se egy helyre tedd az összes pénzt, hanem legalább 3 különböző ágazatba. Tehát a Richter, Egis, hmm legyen a Pannonplast kombó nem jó, mert ebből 2 gyógyszer, ami 95%-ban ugyanarra mozog

Utoljára módosítva: korompai.andras által : 2009-02-04 23:48
korompai.andras nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2009-02-07, 16:35   #5 (permalink)
Új tag
 
Csatlakozott: 09-02-07
Összes hozzászólás: 22
Hírnév szint: 10
chop már tett lépéseket hírnevének öregbítése felé.chop már tett lépéseket hírnevének öregbítése felé.
Alapbeállítás

eszpevel kell egyetertsek, a mostani idoszak egyaltalan nem jo egy kezdonek, hacsak nem arra, hogy egy eletre elvegye a kedvet a kereskedestol. A helyedben inkabb valamilyen penzpiaci alapban (esetleg bankbetetben) kotnem le a penzt es olyan fel-egy ev mulva elgondolkodnek, hogy vegyek ezt-azt. Az 50.000 Ft-os kezdes azert rossz, mert keves ahhoz, hogy komolyabb brokercegeknel szamlat nyithass, az Equitasnal pedig csak a BUX hataridosre tudsz short poziciot nyitni. Marpedig a hosszutavu trend itt bizony eses lesz.

Masreszt meg demoszamla. Ez nagyon fontos, nem azert, mert aki itt ugyes, az a valo eletben is az lesz (ez sajnos nincs igy), hanem, mert szerintem eletbevago, hogy ne elesben kelljen ismerkedni a kezelofelulettel.

Az 50.000-ret meg koltsd el valamilyen tanfolyamra. A BWM-est en is ajanlom.

Utoljára módosítva: chop által : 2009-02-07 16:38
chop nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2009-02-08, 21:01   #6 (permalink)
Új tag
 
Csatlakozott: 09-02-08
Összes hozzászólás: 8
Hírnév szint: 0
fLeSs a hírnévhez vezető út elején jár.
Alapbeállítás

Üdv.
Eszpe rátapintott a lényegre, a jelenlegi helyzet finoman szólva is elég durva. Én nemrég kezdtem a tőzsdézést az USA-ban, és kegyetlen ami ott megy, egyetlen dolognak köszönhetem, hogy nem vagyok brutál bukóban (valójában egyhelyben toporgok) és ez a stoploss.

Ha könyvet kéne ajánlani akkor én a
Stan Weinstein - Secrets For Profiting In Bull And Bear Markets
és a
Nicholas Darvas - How I Made 2 Million In The Stock Market-et
ajánlanám (ebben a sorrendben), ezek csak alapszintű technikai elemzést tartalmaznak, és nagyon olvasmányosak illetve könnyen megérthetők, és véleményem szerint alapművek.

A komolyabb TA-val foglalkozó könyveket nem ismerem, én a netről szedtem össze minden infót ami a gyertyákkal, az indikátorokkal (amiket nem használok ) és az alakzatokkal kapcsolatos, sztem más nem is kell.

Ja igen, a demószámla. Ez egy jó ötlet, de ne nagyon éld bele magadat. Arra jó, hogy kitalálj egy taktikát, de asszem nem vagyok egyedül a véleményemmel, hogy az éles kereskedés abszolút más. Szezon és fazon. A demóban a pszichó nem kavar be, vesztesz vagy nyersz, nem különösebben izgatja az embert, élesben más, ott már jópár dolog megfordul a fejedben.

Utoljára módosítva: fLeSs által : 2009-02-09 22:12
fLeSs nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2009-02-09, 20:47   #7 (permalink)
Tag
 
Csatlakozott: 09-02-09
Összes hozzászólás: 78
Hírnév szint: 10
WiZARD már tett lépéseket hírnevének öregbítése felé.WiZARD már tett lépéseket hírnevének öregbítése felé.WiZARD már tett lépéseket hírnevének öregbítése felé.
Alapbeállítás

no akkor mondok olyat, ami ellentétes mindennel amit mások mondtak

tényleg qrvanehéz a jelenlegi piacon kereskedni, de aki itt tud / megtanul az sokmindent megtapasztal, ami bármikor jól jöhet a későbbiekben. szóval szerintem érdemes most kezdeni.

lehet játékpénzzel tőzsdézni, excelbe írogatni, de sose lesz olyan hatással rád, mint amikor valódi pénzt nyersz/vesztesz. nem lesz súlya. (bár azt mondják a profik, hogy valódi pénz is hamar elveszti a súlyát, amíg csak a számlán van) pár hétig érdemes lehet, de csak azért hogy megismerd mi az a long/short/stop/tőkeáttét...

hogy mennyivel érdemes ez nehéz kérdés.
ha olyan kevéssel csinálod, ami nem okoz gondot, hogy elveszted, akkor közelebb kerülsz a játék pénzhez, és nem fogod érezni a súlyát. (persze nem azt mondom hogy a kajapénzzel játssz)
50ezer forint sajnos elég kevés. jutalékok sokat elvisznek. meghát kérdés hogy mit akarsz csinálni. ha ezen nyersz 1-3% -ot az semmi. nem hiszem hogy napi 500-1000 forintért akarsz ezzel tölteni órákat.
10-20% - 5-10k már valami, és gyarapodni is lehet, de ennyit meg nehéz megfogni, sokat kell kockáztatni, és hamar lehet nullázni

szar dolog pénzt veszteni, de KELL veszíteni, hogy megtudd milyen, megérezd a súlyát, és qrva gyorsan ránevel normális kockázatkezelésre.

könyvlistának meg a vakmajom által ajánlottakat mondom elsőre.
WiZARD nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2009-02-09, 22:19   #8 (permalink)
Új tag
 
Csatlakozott: 09-02-08
Összes hozzászólás: 8
Hírnév szint: 0
fLeSs a hírnévhez vezető út elején jár.
Alapbeállítás

Idézet:
WiZARD eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
no akkor mondok olyat, ami ellentétes mindennel amit mások mondtak

tényleg qrvanehéz a jelenlegi piacon kereskedni, de aki itt tud / megtanul az sokmindent megtapasztal, ami bármikor jól jöhet a későbbiekben. szóval szerintem érdemes most kezdeni.
én is így gondolom. bár ki tudja, hogy a mostanság szerzett tapasztalatok később mire lesznek jók, egyetlen dolog tutira hasznos lesz később is, és ez a stoploss, ezt most meg kell tudni használni, mert ha nem, akkor rövid időn belül kampec a számlán levő pénznek.

Idézet:
WiZARD eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
lehet játékpénzzel tőzsdézni, excelbe írogatni, de sose lesz olyan hatással rád, mint amikor valódi pénzt nyersz/vesztesz. nem lesz súlya. (bár azt mondják a profik, hogy valódi pénz is hamar elveszti a súlyát, amíg csak a számlán van) pár hétig érdemes lehet, de csak azért hogy megismerd mi az a long/short/stop/tőkeáttét...
ezt írtam én is.

hogy mennyi pénzzel érdemes elkezdeni az jó kérdés.
sztem ha az ember relatív kevés pénzzel kezdi az nem baj, ha mindig az alaptőke adott %-át kockáztatja, és ehhez hozzászokik, akkor mind1, hogy mennyi pénz van a számlán. nyilván nem mind1, hogy 100 000 vagy 10 000 000, de szerintem úgyis csak a százalékok számítanak. az elején sztem kevés pénzzel érdemes belevágni (olyan pénzzel, aminek az elbukása miatt nem lesz a tőzsdéző öngyilok ), és amikor kialakult a taktika, és az alaptőkét sikerült mondjuk megdupláznia (ez lehet egy jó cél elsőre), kockáztathat több pénzzel.
fLeSs nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2009-02-09, 22:29   #9 (permalink)
Tag
 
Csatlakozott: 09-02-02
Összes hozzászólás: 80
Hírnév szint: 10
eszpe már tett lépéseket hírnevének öregbítése felé.eszpe már tett lépéseket hírnevének öregbítése felé.
Alapbeállítás

Wizard annyiban van igazad, hogy ha "éles" pénzzel játszol, akkor nagyon tud fájni a bukta. Viszont az öröm meg túlságosan mámorít egy kezdőt.
Ezek szerint te rögtön úgy kezdted, hogy betoltál x millát, oszt hagy szóljon?
Gondolom autót vezetni is úgy kezdtél, hogy vettél egy 7-es BMW-t, és kimentél az M7-esre a szemközti felhajtón. Hiszen az autóvezetést is úgy lehet igazán megtanulni, ha megérzed a veszélyt.
Ez olyan, mint amikor Gázsi úszni tanítja a fiát. Ismerjük... Kápálózzá vázze, kápááálózzáááá vázee.... há vázeeee.
Mit szólnál, ha a buszvezetőket is így indítanák el első munkanapjukon? Menjetek, oszt nyomjátok a gázt! Úgyis akkor tanuljátok meg, hogy milyen is a buszvezetés Pesten, ha már legalább 3 gyalogost leszedtetek, és két megállót kidöntöttetek.
Nos, elárulom neked, hogy engem eléggé feltüzelt a tőzsdejáték is elsőre. Sőt, amikor már élesben nyomtam egy jó ideje, az egyik barátom is elkezdett tőzsdejátékozni. Csak a pénz volt virtuális, amúgy PETI kliensen nyomta. Ne tudd meg, hogy izgult, sokszor jobban, mint ahogy mi, akinek frankón pénze is bánhatta a dolgot.
A szimulátorokat nem véletlenül találták ám fel. Nyilván a hosszú évek rutinját nem lehet megszerezni velük, de ettől még tagadhatatlan a létjogosultságuk.
eszpe nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2009-02-10, 00:05   #10 (permalink)
Új tag
 
Csatlakozott: 09-02-09
Összes hozzászólás: 20
Hírnév szint: 10
Unicum a hírnévhez vezető út elején jár.
Alapbeállítás

Mi a véleményetek arról, aki brókerre bízza magát?
Unicum nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2009-02-10, 00:44   #11 (permalink)
Új tag
 
Csatlakozott: 09-02-08
Összes hozzászólás: 8
Hírnév szint: 0
fLeSs a hírnévhez vezető út elején jár.
Alapbeállítás

Idézet:
Unicum eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
Mi a véleményetek arról, aki brókerre bízza magát?
A bróker nem fogja visszaadni a pénzedet miután elvesztette.
Ha veszít, nem hibáztathatod érte, mert végülis te adtad oda neki a pénzedet.
A bróker is csak ember, ő is csak fundamentumokat/TA-t elemezget és "jósól", ami vagy bejön vagy nem. Senki sem ismeri a jövőt.
Én nem adnám brókernek a pénzemet, mert inkább én magam vállalom a felelősséget érte minthogy egy idegenre bízzam, ha hibázok és vmi nem jön be, akkor csak magamat hibáztathatom, és nem kell azon idegeskednem, hogy a bróker elszúrta.
fLeSs nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2009-02-10, 00:49   #12 (permalink)
Tag
 
Csatlakozott: 09-02-02
Összes hozzászólás: 80
Hírnév szint: 10
eszpe már tett lépéseket hírnevének öregbítése felé.eszpe már tett lépéseket hírnevének öregbítése felé.
Alapbeállítás

Ez nagyon jó kérdés, kiváncsi vagyok a többieknek mi a véleménye erről.

Részemről én sosem tenném, ennek több oka is van.
1. Egyrészt én azért csinálom magam, mert szeretem csinálni. Ugyanolyan, mint hogy sosem lesz sofőröm, még akkor sem, ha meg is engedhetném magamnak, mert nagyon szeretek vezetni. Persze egyszer-kétszer jól jön egy piálás alkalmával, de max csak akkor.
2. Vannak dolgok, amiket nem bízok másra (csak ha muszály). Ilyenek a gyerekeim, a pénzem és az asszony.

Saját hozzáállásomtól függetlenül szerintem egy okos gondolat lehet annak, aki nem akar, nem ér rá, vagy nem tud ezzel a dologgal foglalkozni. Nagyon sok embernek szüksége lenne egy befektetési tanácsadóra (vagy brókerre), aki segít eligazodni. Nem lenne ennyi pénzügyileg analfabéta ma Magyarországon, akit mindeféle maszlaggal meg lehet etetni, mert a személyes tanácsadója felvilágosíthatná, tanácsot adhatna sok helyzetben.
Mint egy személyi edző, vagy könyvelő, vagy ügyvéd stb. sorolhatnám, hogy kiknek a szaktudására vagyunk rászorulva.

Nyilván ez egy kőkemény bizalmi szakma, ahol nagyon fontos, hogy az ember nyugodt szívvel rábízza egy másikra a pénzét, mint az orvosára a gyereke életét. Ebből a szempontból nagy a felelősség, de még nincs felépülve az a felelősség-következmény rendszer, ami indokolt lenne talán, ez kicsit aggaszt...

Utoljára módosítva: eszpe által : 2009-02-10 00:54
eszpe nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2009-02-10, 08:59   #13 (permalink)
Tag
 
Csatlakozott: 09-02-09
Összes hozzászólás: 78
Hírnév szint: 10
WiZARD már tett lépéseket hírnevének öregbítése felé.WiZARD már tett lépéseket hírnevének öregbítése felé.WiZARD már tett lépéseket hírnevének öregbítése felé.
Alapbeállítás

Idézet:
eszpe eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
Wizard annyiban van igazad, hogy ha "éles" pénzzel játszol, akkor nagyon tud fájni a bukta. Viszont az öröm meg túlságosan mámorít egy kezdőt.
Ezek szerint te rögtön úgy kezdted, hogy betoltál x millát, oszt hagy szóljon?
Gondolom autót vezetni is úgy kezdtél, hogy vettél egy 7-es BMW-t, és kimentél az M7-esre a szemközti felhajtón. Hiszen az autóvezetést is úgy lehet igazán megtanulni, ha megérzed a veszélyt.
...
Nos, elárulom neked, hogy engem eléggé feltüzelt a tőzsdejáték is elsőre. Sőt, amikor már élesben nyomtam egy jó ideje, az egyik barátom is elkezdett tőzsdejátékozni. Csak a pénz volt virtuális, amúgy PETI kliensen nyomta. Ne tudd meg, hogy izgult, sokszor jobban, mint ahogy mi, akinek frankón pénze is bánhatta a dolgot...
részben igazad van, de az autós példa az sántít, mert először jogsi kell, ahhoz meg tanpálya, kresz és oktató...

biztos mások vagyunk, de egy demószámla engem nem tudott feltüzelni, nem tudtam izgulni érte.
pont a kezdő számára elért nyereség/öröm miatt írtam, hogy fontos veszteni is, mert az fog valamire megtanítani.

ha nem is x millióval, de elég sokkal (számomra) kezdtem. 3 napig óvatos voltam. nyertem is vele. hirtelen qrva nagy lett az önbizalmam, és a következő 2 hétben sikerült elbuknom a tőkém 80%-át. sokat tanultam ebből, 1.5 hónap alatt sikerült visszanyerni, és plusz 10% körül is voltam az eredeti tőkéhez képest. ekkor picit megint úgy éreztem hogy milyen király vagyok, és csak nyerni tudok. innen gyorsan meglett a teljes nullázás. most próbálok összeszedni némi pénzt, hogy újra kezdjem. szarul esett, jól jönne az a pénz, de úgy érzem hogy nagyon sokat tanultam ebből, és demószámlával, vagy tized ennyi pénzzel közel se tanultam volna ennyit belőle.
WiZARD nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2009-02-10, 11:18   #14 (permalink)
Tag
 
Csatlakozott: 09-02-02
Összes hozzászólás: 80
Hírnév szint: 10
eszpe már tett lépéseket hírnevének öregbítése felé.eszpe már tett lépéseket hírnevének öregbítése felé.
Alapbeállítás

Wizard, mások vagyunk, ezek szerint. Én nem fejessel kezdtem, mint írtam. Nem mondom, hogy nem remegett a kezem a gombon, amikor először élesben megnyomtam. De már volt némi tapasztalatom, hogy milyen, amikor ellened megy a piac, és milyen, amikor veled. Én csak a virtuális pénzem feleztem meg az elején. Az igazit már nem, persze élesben buktam, az fájt. Nyertem is, annak nagyon örültem. De tudtam, hogy vigyáznom kell a tőkémre, mint a szemem fényére. Már nem kis pénzzel "játszok", és még sosem feleztem le, vagy nulláztam le! Hogy miért? Már elsőre élesben tudtam használni a stoppot, nem paráztam úgy és kapkodtam, amikor muszály volt zárni egy pozit, vagy éppen nyitni, mert kitörés volt. Hiszen ezt már csináltam előtte virtuálisan, nem mondom, hogy rutinom volt, de volt egy begyakorolt mozdulatsor.
Tudod a pilótákat is azért oktatják szimulátor előtt vészhelyzetre, hogy ne akkor kapkodjanak és parázzanak, amikor szitu van. Ott nincs olyan, hogy bocs ezt a gépet most nem sikerült leraknod, de legalább érezted milyen, amikor lezuhansz.
Az autós példa meg lehet, hogy sántít neked, mert kreszvizsga, meg jogsi, meg rutinpálya. Viszont pont erről papolok, hogy atom veszélyes lenne minimális gyakorlat nélkül utcára engedni az embereket, így is az, hát még minimál rutin nélkül.
A tőzsde is veszélyes, csak itt nem az életeddel játszol, hanem a kis spórolt pénzeddel!! A minimál rutin itt is sok mindent megelőzhet.
Na mindegy, eltérő a véleményem, tiszteletben tartom a tiéd is, csak a kezdők még nem feltétlenül érzik ezeknek a jelentőségét.

Kiváncsi vagyok, hogy a többiek miként vélekednek ezekről a dolgokról.
eszpe nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2009-02-10, 15:17   #15 (permalink)
Tag
 
Csatlakozott: 09-02-06
Összes hozzászólás: 71
Hírnév szint: 10
TheElf elindult a hírnévhez vezető úton.TheElf elindult a hírnévhez vezető úton.TheElf elindult a hírnévhez vezető úton.TheElf elindult a hírnévhez vezető úton.TheElf elindult a hírnévhez vezető úton.
Alapbeállítás

Becker: Kétféleképpen lehet a tőzsdéhez hozzáállni.

Az egyik lehetőség, hogy azt várod el, befektetés, és a hozamért csinálod. 50000 Forinttal nem csak a jutalékok miatt nem érdemes ilyet csinálni, hanem egy sokkal fontosabb dolog miatt. A tőzsde időbe kerül, ha oda kell figyelned, elfoglaltságod van, akkor számold ki, hogy a befektetett összegen lévő hasznod mekkora órabér... Az, hogy nem mást csinálsz ennyi idő alatt (ami többet hozna) pl. elmaradt haszon. Van egy olyan összeg ahol a tőzsdén megszerezhető többlet haszon már megéri a befektett munkát, de ezt nem 50000 forint környékén keresd. És nem árt az után befektetni a tőzsdére, hogy már ismered, kijátszottad magad.

Brókerre ne bízd magad... (akkor már inkább alap)

A másik: A tőzsde is alkalmas játékra, mint a lottó, a póker. Jó dolog értelmesemberekkel ismeretséget kötni, üzletet szerezni, tanulni. A játékra, tanulásra, stb szánt pénzt "elköltöd" a tőzsdére, végig arra számolsz, hogy elbukod, de a megismert emberek tudják mihez értes, másban üzletet hoz, stb. ha pedig nyersz és sikeres spekuláns leszel az bónusz mint a lottón az ötös. A tőzsde játék, iskola, stb.

Na itt ugye már korábban gazdaságos döntés lesz a tőzsde, és bár 50000 forint a jutalékok miatt kevés, de már azzal is lehet spekulálni

De itt is van egy minimális határ. Mi az az összeg amitől a pókerasztalnál már érzed a vesztességet, és igazán örülsz a nyereménynek, ahol a tét már hat rád? Ha pókerezel, fogadsz, stb. akkor tudod azt, mennyivel érdemes tőzsdén játszani. Írd hozzá a "tandíjat" mert tanulsz és a két érték összege sokat mond. Szerintem ez is 50000 Ft felett lesz

Itt pedig ugye nem a bróker játékát támogatod, hanem a saját játékodért fizetsz, fel sem merül, hogy brókerre bízd a döntést.

És ezért nem feltétlenül értek egyet eszpe-vel. Az elején nem az életviteled szempontjából jelentős összeggel kell beszállni, de a tőzsde iskola. Tolj be egy jobb iskola féléves tandíját (ez sem olcsó), meg amit fél évre szerencsejátékra szánsz (pókerasztal) és játsz vele. Az a pénz arra van félretéve, hogy eljátszd, elveszítsd, de meglegyen az örömöd amikor nyersz.

Ha esetleg nem elveszted, hanem nagy nyereséget érsz el? Szép bónusz, meglepetés, ahhoz képest, hogy a játék volt a cél...

Nem lottózok, nem pókerezek, hanem tőzsdézek, mert szerintem szórakoztató.

Hogy? Az amerikai tőzsdék a sok papír, sok lehetőség, stb. miatt bonyolultak? Érdekesebb lett a játékom
TheElf nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2009-02-11, 13:10   #16 (permalink)
Tag
 
Csatlakozott: 09-02-06
Összes hozzászólás: 30
Hírnév szint: 10
Lazlo85 a hírnévhez vezető út elején jár.
Alapbeállítás

engem kezdőként leginkább az adóvonzata aggaszt 20% a profitombol? amiért szabadidőmben a gép előtt ültem és grafikonokat elemztem, saját lovém tettem kockára és én viselem a kockázatot és ezér még fizessek is az államnak?
devizatrade? nah az nekem teccene csak 38%??hát nemtom
erről mesélhetnének a tapasztaltabbak h alakul az adozás ha pl kh peti-zek illetve ha oanda, saxo bank ozok?
nem elég h fizum fele államé még a profitomé is?
__________________
treasury állást keresek
Lazlo85 nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2009-02-11, 16:09   #17 (permalink)
Tag
 
Csatlakozott: 09-02-02
Összes hozzászólás: 80
Hírnév szint: 10
eszpe már tett lépéseket hírnevének öregbítése felé.eszpe már tett lépéseket hírnevének öregbítése felé.
Alapbeállítás

Az adózás érdekes kérdés. Magam is utálom, főleg úgy, hogy nem is olyan rég még nem kellett fizetnem. Magam ellen pofázok, de valahol meg érthető, hogy kell. Hiszen valamiből jövedelmet csináltál. Ha veszel egy lakást spekulációs céllal, majd 1 év múlva drágábban eladod, és abból nem veszel másikat, akkor köhögöd állambácsinak a forintot befelé. Hiába az adózott spórolt pénzeddel csináltad. Sőt, ha az adózott fizetésedből veszel cigit, meg benzint, akkor is köhögöd befelé a lóvét, csak ott ez egyből jelentkezik, jövedék, meg áfa formájában.
Itt legalább ha netán buksz, akkor azt levonhatod a beköhögendőből. A ciginél a tüdőrákod kezelési költségét nem vonhatod le utólag. Durva példa, de elgondolkodtató.

Egy szó mit száz, mindenre többszörös adó rakódik. Persze nagyon szeretném, ha az árfolyamnyereségre nem rakódna, de ez ennél talán bonyolultabb.
Nem beszélve arról, hogy emberek milliókat, milliárdokat keresnek. Nyilván nem mondhatják, hogy ezt a kis spórolt pénzükkel kezdték, csak forgott a lóvé, és azóta eltelt 15 év.
eszpe nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2009-02-11, 20:32   #18 (permalink)
Tag
 
Csatlakozott: 09-02-09
Összes hozzászólás: 78
Hírnév szint: 10
WiZARD már tett lépéseket hírnevének öregbítése felé.WiZARD már tett lépéseket hírnevének öregbítése felé.WiZARD már tett lépéseket hírnevének öregbítése felé.
Alapbeállítás

offshore céget kell csinálni...
WiZARD nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2009-02-12, 10:03   #19 (permalink)
Tag
 
Csatlakozott: 09-02-06
Összes hozzászólás: 30
Hírnév szint: 10
Lazlo85 a hírnévhez vezető út elején jár.
Alapbeállítás

ahhoz még kevés a tőkém de egyértelmű h az a számomra "helyes" út
__________________
treasury állást keresek
Lazlo85 nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2009-02-13, 15:11   #20 (permalink)
Tag
 
Csatlakozott: 09-01-31
Összes hozzászólás: 74
Hírnév szint: 10
korompai.andras már tett lépéseket hírnevének öregbítése felé.korompai.andras már tett lépéseket hírnevének öregbítése felé.korompai.andras már tett lépéseket hírnevének öregbítése felé.
Alapbeállítás

Jaj de rég voltam itt, felpörgött a téma!

Na akkor mindenhez egy kicsit:

Kezdés: Ha Tőzsde, akkor csakis tanulás után. Miért is? Mert én nem szeretném elbukni azt a pénzt amit beteszek. Szívesen megfizetem a tandíjat, 10-20%-ot a tőkémből, de nem többet. Miért ne "gyakorolnék" előtte 1 hónapot, ha ezzel megmenthetem a maradék 80%-ot?

Bróker: Nem mondok véleményt, csupán annyit, hogy a brókerek fizetésének nagy hányada a kereskedési jutalékből származik. Minnél többet forgatja a pénzed, annál többet keres. Nem a hozamhoz kötik a fizuját.

Adózás: Utálok adót fizetni, nagyon. Egyszer elpanaszoltam a főnökömnek, aki idén, csak Magyarországon (Német állampolgár, és 4 országban adózik) 3,5 millió eurót fizetett be a cég után, és!!!!!!! trükközés nélkül. Mikor látta az arcomon, hogy hülyének nézem, csak annyit kérdezett, hogy szeretem-e ezt az országot? A válasz nyilván az volt, hogy imádom.
Erre ő, és "ki tartja el az országot, ha nem te?" Azóta nincs trükközés. Szenvedek, fizetek, és nem érdekel, hogy milyen korrupciós perek vannak, 10%-nál többet egyszerűen nem lehet ellopni a befizetett közpénzekből, tehát tudom, hogy a befizetett összeg nagy része "nekem" jön vissza. (Szubjektív véleményem, de nagyon szeretném, ha hamarosan mások, és az állam szemében is objektívvá válna)

Offshore: Tőzsdecéget alapítani kb 375e Ft/első év utána 175e Ft/év-ért lehet, szal hajrá. Google: Offshore tanácsadás
korompai.andras nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2009-02-13, 15:32   #21 (permalink)
Tag
 
Csatlakozott: 09-02-02
Összes hozzászólás: 80
Hírnév szint: 10
eszpe már tett lépéseket hírnevének öregbítése felé.eszpe már tett lépéseket hírnevének öregbítése felé.
Alapbeállítás

OFF: Jó hozzáállás, ha a többség is így gondolkodna (miint ahogy nem teszi), akkor az elmúlt 20 év alatt többre vittük volna. Ezt most politikamentesen mondom, hiszen kié ez az ország, ha nem a miénk! A német példa meg különösen tetszik, hiszen sokszor mutogatunk rájuk, hogy ott aztán milyen jó, meg jólét meg minden. Na ezaz, amíg mi nem így gondolkodunk, mint az említett csőgazdag német főnök fószer, sosem fogjuk elérni azt a fejlettséget és gazdagságot. Csak mi tudjuk építeni az országot (no meg rombolni), mindig szidjuk a politikusokat, közben ők is ugyanolyan emberek, mint mi. Hiszen közülünk kerülnek ki, mi választjuk őket, önkéntes alapon. Viszont amíg a többség nem fog így gondolkodni, itt nem fog változni semmi. Csak legfeljebb elmegy mellettünk a világ, és mindenki rajtunk fog röhögni, mint ahogy már most is.
eszpe nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2009-03-02, 00:03   #22 (permalink)
Tag
 
Csatlakozott: 09-03-01
Összes hozzászólás: 38
Hírnév szint: 10
RyanTT a hírnévhez vezető út elején jár.
Alapbeállítás hogy is kezdjem

Üdv!
Tervezem elkezdeni én is a kereskedést, hasznos gyakorlati dolgokat meg is tudtam itt, de lenne pár konkrét kérdésem is.
Már kérdezték, de én is felteszem, melyek azok helyek, weboldalak amelyeken át érdemes kereskedni. Szóval a járulékok nem vészesek (talán a legjobb az lenne ha csak fix %-os járulék lenne), és elismert.
Más. Vettem 2 könyvet: Dől a pénz (olcsó volt, láttam benn hasznos dolgokat) és Kostolany André: Mesterfokon a pénzről. Láttam ajánlottatok előbb is könyveket, meg gondolom azok vásárlását is, csak érdekelne van e véleménye valakinek az előbb említettekről.
1-2hónap múlva akarom csak kezdeni a kereskedést, addig hagyok időt magamnak, hogy felkészüljek. Fogalmam van róla, hogy mi is ez, közgazdasági iskolába járok, ott is volt szó róla, meg utána is néztem természetesen.
Tanfolyamra nem mennék, vidéki vagyok, Pestre meg nem járnék fel.
Szóval nagyon szívesen fogadok minden tanácsot, hogy is kezdjem el, ha késznek érzem magam, akkor olyan 200-500ezer Ft-ot fektetnék be. Ezért is az elővigyázatosság...
A válaszokat előre kössz !
RyanTT nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2009-03-02, 09:51   #23 (permalink)
Szenior tag
 
Csatlakozott: 09-01-30
Összes hozzászólás: 285
Hírnév szint: 10
Kisbefektető már tett lépéseket hírnevének öregbítése felé.Kisbefektető már tett lépéseket hírnevének öregbítése felé.Kisbefektető már tett lépéseket hírnevének öregbítése felé.
Alapbeállítás

Én csak egy-két lépéssel járok előtted, de még az is lehet, hogy csak tettekben és tudásban nem.

Annyira sokan intenek óvatosságra, hogy én csak annyi pénzt viszek most a tőzsdére, amire 5 éves távlatban biztos nem lesz szükségem és azt is túlélném, ha mind elbuknám.

Mondjuk most kezd rajtam kicsit úrrá lenni az a gondolkozásmód, hogy még mindig jobb helyen van részvényben a pénzem, mint forintban.
Ha itt minden dől, akkor a forint úgysem fog semmit sem érni. Eurót meg nem akarok 300 fölött venni, hisz azért mégsem az állam bedőlése a legvalószínűbb forgatókönyv és a normalizálódó helyzeten ekkor buknék.
Kisbefektető nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2009-03-02, 09:57   #24 (permalink)
Tag
 
Csatlakozott: 09-02-09
Összes hozzászólás: 78
Hírnév szint: 10
WiZARD már tett lépéseket hírnevének öregbítése felé.WiZARD már tett lépéseket hírnevének öregbítése felé.WiZARD már tett lépéseket hírnevének öregbítése felé.
Alapbeállítás

RyanTT: bár a demószámlás játék kereskedésnek csak nagyon korlátozottan látom értelmét, de erre az 1-2 hónapra pont jó lehet.

még pár könyv amit érdemes olvasni (by vakmajom):
Justin Mamis: When to sell
Justin Mamis: How to buy
Justin Mamis: The Nature of Risk
Jesse Livermore: How to trade in stocks
William O'Neil: How to make money in stocks
Jack D. Schwager: Stock market wizards
Jack D. Schwager: The new market wizards
Nicolas Darvas: How I made $2 000 000 in the stock market
WiZARD nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2009-03-02, 10:49   #25 (permalink)
Tag
 
Csatlakozott: 09-03-01
Összes hozzászólás: 38
Hírnév szint: 10
RyanTT a hírnévhez vezető út elején jár.
Alapbeállítás .

Ezek angol nyelvű könyvek? Vagy ha magyarok akkor van magyar címük is?
RyanTT nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2009-03-02, 15:34   #26 (permalink)
Tag
 
Csatlakozott: 09-03-01
Összes hozzászólás: 38
Hírnév szint: 10
RyanTT a hírnévhez vezető út elején jár.
Alapbeállítás .

Még várok ajánlatokat megbízható cégekre akiken át érdemes intézni a kereskedést.
+ Van itt egy link, ez hasonlít az éles kezelőfelülethez? Ha nem akkor egy olyan linket is megköszönnék.
RyanTT nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2009-03-03, 12:15   #27 (permalink)
Tag
 
Csatlakozott: 09-02-09
Összes hozzászólás: 78
Hírnév szint: 10
WiZARD már tett lépéseket hírnevének öregbítése felé.WiZARD már tett lépéseket hírnevének öregbítése felé.WiZARD már tett lépéseket hírnevének öregbítése felé.
Alapbeállítás

Idézet:
RyanTT eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
Ezek angol nyelvű könyvek? Vagy ha magyarok akkor van magyar címük is?
igen, angolok.
magyart nem tudok/ismerek.
van 1-2 könyv, amit vakmajom fordított, azok állítólag egész jók, de sajnos nemtom, hogy melyik könyvek ezek.
WiZARD nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2009-03-03, 18:35   #28 (permalink)
Új tag
 
Csatlakozott: 09-02-11
Összes hozzászólás: 20
Hírnév szint: 10
csabuj a hírnévhez vezető út elején jár.
Alapbeállítás

Szia!

Én a Thinkorswim.com brókercéget ajánlom! A NetDayTrade komissziós díjai igen magasak!

A Thinkorswim-en demozni is tudsz és a számlanyitáshoz 3500 dollár már elegendő!

Remélem segítettem!

Üdv,
Csaba
csabuj nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2009-03-05, 23:26   #29 (permalink)
Tag
 
Csatlakozott: 09-03-01
Összes hozzászólás: 38
Hírnév szint: 10
RyanTT a hírnévhez vezető út elején jár.
Alapbeállítás .

Bocs a hülye kérdésekért, de az alapokat akármilyen furcsa sehol sem találom.
Profi spekulációk, stratégiák, grafikonok vagy akár befektetések terén sok anyag van, azok világosak is de az alapok nem kristálytiszták:
Mi a különbség a részvény- és a határidős kereskedelem közt? Milyen kapcsolatban vannak?
Előző kérdésemre való válasz függvényében: online számlanyitás esetén mind2-őt űzhetem vagy elkülönül a kettő?
Ezek az oldalak amiket ajánlatok csak daytrade-re valók, vagy hosszabb távú spekulációk esetén, hosszabb befektetéseket is lehet kötni? Ha nem, akkor azokra hol van lehetőség?
RyanTT nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2009-03-06, 00:21   #30 (permalink)
Új tag
 
Csatlakozott: 09-03-05
Összes hozzászólás: 9
Hírnév szint: 0
csigabiga a hírnévhez vezető út elején jár.
Smile

Kedves korompai.andras ! Kedves Kezdők és nem Kezdők !

Van egy olyan érzésem, hogy most mindenki kicsit "ütni" fogja a fejemet (persze nem undokságból), és talán meg is érdemlem.
Azért is csatlakoztam a fórumhoz, mert legalább a saját hibámból szeretnék tanulni, ha már annyi eszem nem volt, hogy előbb gondolkodjak, tanuljak és tájékozódjak, és utána cselekedjek.

Röviden a történetem: az "alapvető" tőzsdei szabályokkal és a NAGYOK mondásaival tisztában vagyok. Ilyen pl., hogy csak annyit vigyél a tőzsdére, amennyi nem fáj, ha elbukod, vagy "akkor kell venni, amikor mások eladnak" stb., stb., de a legnagyobb jóindulattal sem mondhatom el magamról, hogy értek a tőzsdéhez.
1 hónapja vettem OTP részvényeket, akkor még 3000 volt. Aztán még egy kicsit 2200-ért, majd 1800-ért.
Nem shortolni akartam, nem vágytam arra, hogy két nap alatt megkeresem a havi fizetésem, egyszerűen csak az a naiv ábránd jelent meg butuska fejecskémben, hogy esetleg kicsit több lesz a nyereségem így, mintha a bankban adnának 8-9 % éves kamatot. De csak zuhan, mint a kő.
Jelen pillanatban, persze van némi görcs a gyomromban, de nem szeretnék a "remegő kezű háziasszonyok" közé tartozni, és a világért sem akarom most eladni.

Tudom, hogy először tanulni kellene (egyébként már megvettem a "Mindenki lehet tőzsdés" könyvet, és egész nap a gazdasági és tőzsdével kapcsolatos híreket olvasom), azzal is tisztában vagyok, hogy egyikőtök sem jós és jövőbelátó, de nagyon-nagyon jól esne most némi pozitív megerősítés.

Ígérem, holnap végigolvasom az egész fórumot, ezért nem teszek fel olyan kérdést, hogy melyik tanfolyamra érdemes menni stb., mert ezeket már biztos leírtátok másoknak.

Előre is nagyon köszönöm a válaszokat.
csigabiga nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2009-03-06, 07:51   #31 (permalink)
Tag
 
Csatlakozott: 09-02-09
Összes hozzászólás: 78
Hírnév szint: 10
WiZARD már tett lépéseket hírnevének öregbítése felé.WiZARD már tett lépéseket hírnevének öregbítése felé.WiZARD már tett lépéseket hírnevének öregbítése felé.
Alapbeállítás

csigabiga: nem tudom pontosan, hogy milyen választ vársz, nem látok sok kérdést
leátlagolni elég nagy hiba, inkább stoppolni/eladni kellett volna minél hamarabb. persze most már késő, de legközelebb ne ess ebbe a hibába. én most már nem adnám el, bár az alapvető szabályok közé tartozik, hogy mindig van lejjebb.

RyanTT: részvényt is lehet határidőre venni, most korán van, sietnem kell, nincs erőm leírni, majd később talán, ha addig más nem írja le. lényeg hogy nem különül el a kettő teljesen, de hogy hol mit lehet, azt nemtudom, cégfüggő.
szerintem ugyanúgy alkalmas a legtöbb hely hosszú távú befektetésre, mint daytrade-re.
WiZARD nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2009-03-06, 08:49   #32 (permalink)
Új tag
 
Csatlakozott: 09-03-05
Összes hozzászólás: 9
Hírnév szint: 0
csigabiga a hírnévhez vezető út elején jár.
Smile

wizard: igazad van, tényleg nem írtam sok kérdést
Elég későre járt, és tele volt a fejem az egész napos "sokkolással".

Igen, tudom, hogy mindig van lejjebb és lesz is.
Olyasmi választ várok, hogy van-e arra esély, hogy 6 hónap netán 1 év múlva az ország második legnagyobb nyereséggel rendelkező cége elinduljon felfelé (ezért is írtam, hogy tudom, nem vagytok jövőbelátok, de azért némi rutinnal már rendelkeztek, értelmezni tudjátok az elemzéseket stb.).
Mert akárhogy nézzük, ez azért nagyon irreális árfolyam, gazdasági válság ide vagy oda.

Azt viszont egyáltalán nem tartom valószínűnek, hogy az OTP be fog dőlni, pedig sok fórumon ezt rebesgetik. Az a véleményem, hogy ha az OTP bedől, az a vég. Akkor aztán bárkinek bárhol lehet számlája, részvénye, alapja és bármije ebben az országban, a hajára kenheti. Olvastam már olyat is, hogy a deviza-betétekre nem tenyerel rá az állam nagy balhé esetén. Ez szerintem megint nem igaz. Miért ne tenyerelne rá ? Az fog csak igazán kelleni állambácsinak.... Bankbetét garancia ?? Hahaha... Egy lyukas garas nincs itt sehol semmiféle garanciára, persze ígérgetni lehet és nyugtatgatni a jónépet, de vajon mi a szöszből fizetik ki a lakosságot?
Szóval ha azt vesszük, egy bankbetét sem biztonságosabb manapság, mint részvényt venni.
csigabiga nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2009-03-06, 10:10   #33 (permalink)
Szenior tag
 
Csatlakozott: 09-01-30
Összes hozzászólás: 285
Hírnév szint: 10
Kisbefektető már tett lépéseket hírnevének öregbítése felé.Kisbefektető már tett lépéseket hírnevének öregbítése felé.Kisbefektető már tett lépéseket hírnevének öregbítése felé.
Alapbeállítás

A helyedben én most már tartanám.
1 éven belül azért nagy valószínűséggel meglesz az alja és 5-10 éves távlatban mernék fogadni rá, hogy nem bukóban jössz ki a dologból. Rövidebb távon nagy kérdőjelek vannak bennem.
Persze mindez csak az én kezdő véleményem. Nem is merek beleugrani, pedig valóban így gondolom. Csak hát ugye a kockázat.

Sokban egyébként nem különbözök tőled. Hirtelen beleugrottam én is az OTP-be 2500 körül, de szerencsére előbb érkeztem a fórumra és hallgattam a tanácsokra.
Az újabb vásárlások helyett gyorsan kiszálltam és így nem bukok olyan sokat.

Folyamatosan tipródom, hogy beszálljak-e, mert hosszú távra tervezek. Ha bentragadtam volna, mint te akkor már tartanám.
Kisbefektető nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2009-03-06, 12:45   #34 (permalink)
Új tag
 
Csatlakozott: 09-03-05
Összes hozzászólás: 9
Hírnév szint: 0
csigabiga a hírnévhez vezető út elején jár.
Alapbeállítás

Köszönöm szépen a biztató sorokat.
Azt nagyon pozitív dolognak tartom, hogy abszolút jóindulattal folyik az eszmecsere ezen a fórumon.
Olvastam már olyanokat (más oldalakon), hogy húúúú.... mintha direkt a pánikkeltés és mások kárörvendő kinevetése lenne a cél...

Mint írtam, kezdő vagyok, de annyira mégsem. Szóval ez a pénz, amit beletettem, nem kenyérre vagy a gyerek tankönyvére kell. Tudom nélkülözni, akár évekig is (bár őszintén szólva 1-2 évre, nem 5-re gondoltam). De ha így lesz, akkor így lesz, elfogadom. Senkit nem fogok érte kárhoztatni, az én (buta) döntésem volt. Majd az idő megadja a választ.
csigabiga nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2009-03-06, 13:12   #35 (permalink)
Új tag
 
Csatlakozott: 09-03-05
Összes hozzászólás: 9
Hírnév szint: 0
csigabiga a hírnévhez vezető út elején jár.
Alapbeállítás

És még valami...

Mint kezdő, kissé megdöbbenve olvasom a shortolós csapatok tereferéjét.
Az a kép sejlik fel előttem, mint amikor a hiénák a vérző zsákmány körül csorgatják a nyálukat és tépkedik a húst. Lehet, ha majd jobban elmélyedek a tőzsde rejtelmeiben, én is ezt a módszert fogom alkalmazni, vagy ha meglesz az első nagy nyereségem vérszemet kapok.... ki tudja....
Azonban - és javítsatok ki, ha nem jól tudom -, de Buffet sem a shortolásban látja a tőzsdézés lényegét, hanem a hosszú távú befektetésben.
csigabiga nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2009-03-06, 13:12   #36 (permalink)
Imi
Új tag
 
Csatlakozott: 09-03-05
Összes hozzászólás: 17
Hírnév szint: 10
Imi a hírnévhez vezető út elején jár.
Alapbeállítás

Egyetértek Kisbefektetővel! Ha tudsz pár hónapnál tovább gondolkodni a befektetésedet illetően akkor nem hibáztál nagyot. Rövidtávon biztosan zavaró lesz nézegetni a minuszos pozit...
Ha pedig mindenképpen tőzsdében gondolkodsz, akkor a kereskedés lehet a legjobb stratégia most, nem a buy and hold (megveszem és megtartom).
Imi nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2009-03-06, 16:40   #37 (permalink)
Szenior tag
 
Csatlakozott: 09-01-30
Összes hozzászólás: 285
Hírnév szint: 10
Kisbefektető már tett lépéseket hírnevének öregbítése felé.Kisbefektető már tett lépéseket hírnevének öregbítése felé.Kisbefektető már tett lépéseket hírnevének öregbítése felé.
Alapbeállítás

Ha tippelnem kellene akkor ma pont a shortosok pánikolnak és ennek köszönhető ez a nagy felfelé.
Más szerint is?

csigabiga kezdhetsz kicsit fellélegezni. Remélhetőleg nem kell nagy levegőt venned, hogy még mélyebre bukj.
Kisbefektető nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2009-03-06, 19:19   #38 (permalink)
Tag
 
Csatlakozott: 09-03-01
Összes hozzászólás: 38
Hírnév szint: 10
RyanTT a hírnévhez vezető út elején jár.
Alapbeállítás .

Ti csak a nagyobb, blue-chip részvényeket veszitek, vagy szétnéztek másmerre is? Melyik a jellemző?
RyanTT nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2009-03-06, 22:33   #39 (permalink)
Új tag
 
Csatlakozott: 09-03-05
Összes hozzászólás: 9
Hírnév szint: 0
csigabiga a hírnévhez vezető út elején jár.
Alapbeállítás

Szia Kisbefektető !

Köszi, tényleg rám fér egy kis biztatás !
Ma hosszan tanulmányoztam a portfolio.hu-n az OTP shortosok fórumát.
Szégyen, nem szégyen, valójában a felét sem értem annak, amit néha kódolva, néha szakzsargonokat használva egymással közölnek.
Azt viszont értettem, mikor egyikőjük az ún. kisbefektetőket ... khm... hogy is mondjam finoman: egy bizonyos intim tevékenységet végző személyeknek titulálta.

Nyilvánvaló, hogy igen-igen idegesek lehettek itt egyesek a nap vége felé.
Nem tévedek nagyot, ha azt mondom: talán jobban, mint én, aki szintén kisbefektető.
csigabiga nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2009-03-06, 22:38   #40 (permalink)
Új tag
 
Csatlakozott: 09-03-06
Összes hozzászólás: 12
Hírnév szint: 10
Sipi- a hírnévhez vezető út elején jár.
Alapbeállítás

Idézet:
fLeSs eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
Üdv.
[...] Ha könyvet kéne ajánlani akkor én a
Stan Weinstein - Secrets For Profiting In Bull And Bear Markets
és a
Nicholas Darvas - How I Made 2 Million In The Stock Market-et
ajánlanám (ebben a sorrendben), ezek csak alapszintű technikai elemzést tartalmaznak, és nagyon olvasmányosak illetve könnyen megérthetők, és véleményem szerint alapművek.
[...]
Ezekben a könyvekben el van magyarázva érthetően, hogy hogyan kell a grafikonokat megrajzolni és hogyan kell felismerni az egyes alakzatokat (és, hogy azok mit jelezhetnek)?
Hol lehet beszerezni ezeket?
Sipi- nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2009-03-06, 23:55   #41 (permalink)
Tag
 
Csatlakozott: 09-03-01
Összes hozzászólás: 38
Hírnév szint: 10
RyanTT a hírnévhez vezető út elején jár.
Alapbeállítás .

Wizard, ha majd lesz egy kis időd leirhatnád a gondolatmeneted a feltett kérdésemről, de akár egy link is megtenné.
Más: Ezek a brókercégek amik itt szóban forognak - PETI, Equitas stb. - ezek csak daytrade-re és további rövidebb megbizásokra szakosodtak vagy lehet hosszabb idejű, -gondolok itt hónapokra- megbizásokat is kötni?
Ha nem akkor ezt hol tudom megtenni?
RyanTT nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2009-03-07, 00:03   #42 (permalink)
Tag
 
Csatlakozott: 09-03-01
Összes hozzászólás: 38
Hírnév szint: 10
RyanTT a hírnévhez vezető út elején jár.
Alapbeállítás

Jah és mégvalami Equitas-on belül a webbroker és peti között mi a különbség?
RyanTT nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2009-03-07, 14:47   #43 (permalink)
Tag
 
Csatlakozott: 09-03-01
Összes hozzászólás: 38
Hírnév szint: 10
RyanTT a hírnévhez vezető út elején jár.
Alapbeállítás .

A fentebb említett brókercégeknél külföldi részvényekkel is lehet kereskedni, ugyanolyan feltételek mellett?
RyanTT nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2009-03-07, 17:39   #44 (permalink)
Új tag
 
Csatlakozott: 09-03-06
Összes hozzászólás: 12
Hírnév szint: 10
Sipi- a hírnévhez vezető út elején jár.
Alapbeállítás

Idézet:
RyanTT eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
[...]Ezek a brókercégek amik itt szóban forognak - PETI, Equitas stb. - ezek csak daytrade-re és további rövidebb megbizásokra szakosodtak vagy lehet hosszabb idejű, -gondolok itt hónapokra- megbizásokat is kötni?
Ha nem akkor ezt hol tudom megtenni?
Lehet persze: megveszed és tartod. Nekem is van részvényem tavaly őszről
Az equitasnál a vételi/eladási szerződést is tudod időzíteni (hogy meddig legyen érvényes).
Sipi- nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2009-03-07, 17:42   #45 (permalink)
Új tag
 
Csatlakozott: 09-03-06
Összes hozzászólás: 12
Hírnév szint: 10
Sipi- a hírnévhez vezető út elején jár.
Alapbeállítás

Idézet:
RyanTT eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
Jah és mégvalami Equitas-on belül a webbroker és peti között mi a különbség?
A webborker egy webes felület, melyet bármilyen (normális) webböngészőből tudsz használni.
A PETI megy egy windowsos program.
Mindkettővel tudsz kereskedni.
Sipi- nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2009-03-07, 18:41   #46 (permalink)
Új tag
 
Csatlakozott: 09-03-07
Összes hozzászólás: 3
Hírnév szint: 0
jannuss a hírnévhez vezető út elején jár.
Alapbeállítás

Sziasztok!

Teljesen tudatlan vagyok ebben a témában. Semmit sem tudok, ezért kérlek nézzétek el a naiv kérdéseimet, de fontos lenne ha válaszolnátok.

OTP részvényt szeretnék venni min.2-évben gondolkozom.
Kérdések:
Hol? - Bemegyek az OTP-be és ott?
Hogyan? - Mi kell hozzá? Bankszámla vagy mi? Tözsdeügynök?
Hogy tudom visszaváltani? - És egyebek.

Röviden ennyi, tudom tudom van sok sok furcsa szó meg minden, de nem értek hozzá. De ez most jó ötletnek tűnik. Kérlek segítsetek!
jannuss nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2009-03-07, 21:33   #47 (permalink)
Új tag
 
Csatlakozott: 09-03-06
Összes hozzászólás: 12
Hírnév szint: 10
Sipi- a hírnévhez vezető út elején jár.
Alapbeállítás

Idézet:
jannuss eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
Sziasztok!

Teljesen tudatlan vagyok ebben a témában. Semmit sem tudok, ezért kérlek nézzétek el a naiv kérdéseimet, de fontos lenne ha válaszolnátok.

OTP részvényt szeretnék venni min.2-évben gondolkozom.
Kérdések:
Hol? - Bemegyek az OTP-be és ott?
Hogyan? - Mi kell hozzá? Bankszámla vagy mi? Tözsdeügynök?
Hogy tudom visszaváltani? - És egyebek.

Röviden ennyi, tudom tudom van sok sok furcsa szó meg minden, de nem értek hozzá. De ez most jó ötletnek tűnik. Kérlek segítsetek!
Lehet bankban is venni, jó nagy jutalékért. Vagy nyitsz pl. a KBC-nél (equitas.hu) számlát és azon keresztül veszel (peti vagy webbroker-en, neten keresztül). Ha nem kérsz real-time adatokat, akkor 0 forint a havidíj. A visszaváltás pedig eladás. A pénzt a folyószámládra viszont a KBC-től azthiszem csak telefonhívással lehet elutaltatni, bár ez nem nagy kényelmetlenség, ha úgyis csak párszor kell megtenni.
Lehet, hogy van még más lehetőség is, nem tudom.
Sipi- nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2009-03-07, 22:58   #48 (permalink)
Tag
 
Csatlakozott: 09-03-01
Összes hozzászólás: 38
Hírnév szint: 10
RyanTT a hírnévhez vezető út elején jár.
Alapbeállítás .

Azonnali vagy határidős ügyleteket szoktatok bonyolítani inkább? Határidősbe nem nagy a választék ezért gondolom népszerűbb az előbbi...
És, hogy szoktatok vásárolni: piaci áron, vagy ti szabjátok meg? Hogy optimálisabb? Ha piaci áron is vásárolok akkorse lehet akkora a különbség igaz?
És még valami: ha regisztrálok equitas-ra akkor már egyből számlát is kell nyitnom? Ugye lehet 18 év alatt is számlát nyitni és kereskedni? (17)
RyanTT nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2009-03-07, 23:15   #49 (permalink)
Tag
 
Csatlakozott: 09-03-01
Összes hozzászólás: 38
Hírnév szint: 10
RyanTT a hírnévhez vezető út elején jár.
Alapbeállítás .

És ugye ott van, hogy lehet vidéki bankfiókokban is "regisztrálni". De ott van, hogy nyugdíj-előtakarékossági számlát csak Pesten lehet nyitni. Első hallásra nekem erre nincs szükségem. Ti igényeltetek ilyet?
Szóval: bemegyek -esetemben a Zalaegerszegi- K&H bankba és kitöltöm a szükséges nyomtatványokat,aláírom a papírokat. Ez tiszta, de vannak kérdéseim:
Itt kell valamit fizetni?
Ha nyitok is számlát egyből kell rá pénzt feltenni, vagy ráér később?
Van meghatározva minimum összeg amit fel lehet tenni?
És ha még csak jelentkezni akarok de mondjuk csak 2 hónap múlva akarom feltölteni a számlám, vagy ténylegesen kereskedni akkor, amíg nem csinálok semmit addig teljesen díjmentes a szolgáltatás?
RyanTT nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2009-03-07, 23:22   #50 (permalink)
Új tag
 
Csatlakozott: 09-03-05
Összes hozzászólás: 9
Hírnév szint: 0
csigabiga a hírnévhez vezető út elején jár.
Alapbeállítás Jutalék

Sipi, ez nagyon jól hangzik - mármint a 0 Ft jutalék, kezelési költség.

DE:
Tételezzük fel, mert nagyon pozitívak vagyunk, hogy mindenki adózik a tőzsdén realizált nyereségéből. Ilyen esetben a tranzakcók díja levonható a befizetendő adó összegéből, tehát ha jól sejtem, a végén mégis nálam marad ez az összeg.

Vagy nem jól sejtem ?
csigabiga nem elérhető   Válaszol idézettel
Válaszol

Címkék
kezdő, kezdőknek, megtanulni tőzsdézni, tőzsde kezdőknekJelenlévő aktív tagok böngészik ezt a témát: 1 (0 tag és 1 látogató)
 
Téma eszközök
Megjelenítési módok

Hozzászólás szabályai
nem indíthatsz új témát
nem válaszolhatsz
nem csatolhatsz
nem javíthatsz hozzászólást

BB code is bekapcsolva
Pofik bekapcsolva
Az [IMG] kód bekapcsolva
A HTML kód kikapcsolva
Trackbacks are bekapcsolva
Pingbacks are bekapcsolva
Refbacks are bekapcsolvaA pontos idő 00:19 , a GMT +1 időzóna szerint.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright © 2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.