Tőzsde Fórum  

Vissza   Tőzsde Fórum > Befektetés egyéb formái > További befektetési formák


Válaszol
 
LinkBack Téma eszközök Megjelenítési módok
Régi 2010-11-26, 10:21   #1 (permalink)
Új tag
 
Csatlakozott: 10-11-26
Összes hozzászólás: 1
Hírnév szint: 0
Adófizető a hírnévhez vezető út elején jár.
Alapbeállítás Magánnyugdíjpénztárak államosítása

Sziasztok!

Gondoltam megkérdezlek titeket, hogy mi a véleményetek a magánnyugdíjpénztárak államosításáról.
Ti azért általánosságban véve mégis csak jobban értetek itt a pénzhez, mint egy átlag ember. A befektetésekről pedig főleg többet tudtok.

Érdekelne a véleményetek arról, hogy miként értékelitek a kormány elmúlt hónapokban tett lépéseit a nyugdíjpénztárak államosítása és átalakítása kapcsán.

Az is érdekelne, hogy mit javasoltok egy mezei adófizető számára! Van értelme gondolkodni, vagy tegyük, amit Orbánék jónak láttak?

Hosszú távon hogyan látjátok a nyugdíjak helyzetét? Mi lesz 4, 10 vagy akár 30 év múlva?

Szóval ha kérhetem értékeljétek a magánnyugdíjpénztárak államosítását!

Köszönöm!
Egy adófizető állampolgár
Adófizető nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2010-11-26, 10:42   #2 (permalink)
Szenior tag
 
Csatlakozott: 09-01-30
Összes hozzászólás: 285
Hírnév szint: 10
Kisbefektető már tett lépéseket hírnevének öregbítése felé.Kisbefektető már tett lépéseket hírnevének öregbítése felé.Kisbefektető már tett lépéseket hírnevének öregbítése felé.
Alapbeállítás

Röviden összefoglalva felháborító, jogsértő és megbocsáthatatlan!

Azt nem tudom mi lesz a jövőben, de sok jóra nem számítok. El kéne húzni a fenébe ebből az országból!
Kisbefektető nem elérhető   Válaszol idézettel
Hirdetések
Régi 2010-11-26, 12:18   #3 (permalink)
Szenior tag
 
sidius logója
 
Csatlakozott: 09-06-01
Hely: Pillanatnyilag Magyarország.
Összes hozzászólás: 1.530
Hírnév szint: 12
sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.
Alapbeállítás

Idézet:
Adófizető eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
Sziasztok!

Gondoltam megkérdezlek titeket, hogy mi a véleményetek a magánnyugdíjpénztárak államosításáról.
Ti azért általánosságban véve mégis csak jobban értetek itt a pénzhez, mint egy átlag ember. A befektetésekről pedig főleg többet tudtok.

Érdekelne a véleményetek arról, hogy miként értékelitek a kormány elmúlt hónapokban tett lépéseit a nyugdíjpénztárak államosítása és átalakítása kapcsán.

Az is érdekelne, hogy mit javasoltok egy mezei adófizető számára! Van értelme gondolkodni, vagy tegyük, amit Orbánék jónak láttak?

Hosszú távon hogyan látjátok a nyugdíjak helyzetét? Mi lesz 4, 10 vagy akár 30 év múlva?

Szóval ha kérhetem értékeljétek a magánnyugdíjpénztárak államosítását!

Köszönöm!
Egy adófizető állampolgár

Nos visszafelé véleményezve az általad írottakat, azt mondanám, hogy a nyugdíjhelyzet a jövőben, ha a mai tendenciák maradnak, lényegében eldőlni látszik. Mivel a nyugdíjrendszer (a kirovó-elosztó ami felé ma megint tendálunk) alapvetően úgy működik, hogy a dolgozó generáció fizeti az aktuális nyugdíjtársadalom nyugdíját (nem ilyen tök egyszerű, de lényegében), ez a rendszer meg fog dőlni olyan értelemben, hogy egyszerűen olyan szintre kell emelni a nyugdíjkorhatárt, amit elérni a mai magyar egészségi állapotok mellett szinte lehetetlen. Két fenyegetés van ami ezt a rendszert működésképtelenné teszi már ma is.
Az egyik nem magyar sajátosság, hanem lényegében az összes fejlett európai ország küzd vele. Ez nem más, minthogy nem születik elég gyermek. Logikus, hogy aki nem születik meg, az nem fogja feltölteni a nyugdíjkasszát. Mivel pedig nem születik elég gyermek, logikus, hogy a társadalom el kell, hogy öregedjen, vagyis nem lesz befizető, de lesz bőven nyugdíjas. A NY-európai országoknak van még esélyük az által, hogy még mindig bevándorlási célországok, és jellemzően aki bevándorol az elviekben aktív munkavállalói korban van, tehát fizethet járulékot amivel ki lehet húzni ideig óráig. Sajnos Magyarország nem igazán célország, tehát ez a sansz nálunk nem adott.
A helyzet megoldása logikus és két oldalú. Nyugdíjkorhatárt emelni szépen az egekbe (ergo nem lesz annyi nyugdíjas), valamint a bevételeket növelni (nyugdíj-hozzájárulás, levegővételi adó, vagy valami). Ilyen módon a rendszer egyensúlyban lesz, csak az a kérdés, hogy minek?

A másik fenyegető tényező (ami egyébként nem csak a nyugellátást fenyegeti), a magas fokú adóelkerülés, ami már igazi magyar játékterep. Ha lenne világbajnokság a viszonylag fejlett országok között ezen a téren, nos valószínűleg előkelő helyen végeznénk az egy főre kivetített adóelkerülések terén. Nos aki nem fizet adót, az nem fog járulékot sem, vagyis az aktuális nyugdíjkasszából az ő befizetése hiányozni fog. Ha jó sokan csinálják ezt (és jó sokan csinálják), akkor jó sok fog hiányozni, a nyugdíjakat meg fizetni kell, legalábbis azoknak, akik becsületesen ledolgozták az idejüket. Ők nem tehetnek semmiről. No de ha nincs elég bevétel akkor miből is lesz ez megoldva? Ja mondjuk most megoldják, egészen egyszerűen elveszik amit eddig összekuporgattak az emberek. Mert azt az ultimátumot amit Matolcsy bejelentett, nyugodtan nevezhetjük fenyegetésnek, szóval naná, hogy dömpingszerűen fognak visszamenni az emberek az állam "védőszárnya" alá. Van reálisan más választásuk?
Igazából ezt a fenyegetést lehetne másképpen is kezelni, de sajnos nem így tett a kormány.

Tehát a nyugdíjrendszer hosszútávon kerülgethetjük bárhogyan, egyértelműen az egyéni számlás (nem virtuális) rendszerben működik fenntarthatóan, nevezzük bár svéd modellnek vagy bárminek. Ennek azonban komoly feltételei vannak (erről is ki tudnám fejteni a véleményem), de én mégis azt javasolom, hogy mindenki gondolja át, hogy mik a lehetőségei, és ne csak az állami nyugdíjrendszerben bízzon, mert súlyosan csalódni fog. Az ugyanis logikusan átgondolva nem tartható fenn. Azok az idők régen elmúltak, ha egyáltalán voltak valaha.

Mezei adófizető mit tegyen? Először is nagyon nehéz helyzetben van. Talán ott kezdeném, hogy soha ne higgyen politikusnak. Teljesen mindegy ki az, most éppen Orbán.
Az adófizető kényszerhelyzetben van. Óriási nyomást fejtenek ki rá, mondhatnám lényegében kényszerítik, hogy visszalépjen a tisztán állami rendszerbe, mondván, hogy különben nem lesz állami nyugdíj. Az egyébként nem tiszta, hogy ha nem azt választja az egyén, akkor az állam felé nem is kell járulékot teljesíteni? Nyilván az lenne a tiszta, hogy ha nem kapok, akkor adni se kelljen. Valószínűleg azért adni kell, hiszen akkor sokkal többen választanák az önállóságot mint így, és akkor borulna a kirovó-elosztó rendszer. De azért ez jó kis megoldás. Vagyis fizessek akkor is ha egyedül akarom megpróbálni, de viszont állami nyugdíj az nuku.
Így az egyszerű adófizető kénytelen lesz visszatérni, viszont egyet tanácsolhatok. Akinek a jövedelmi helyzete megengedi, az építsen fel magának (és a családjának) egy második, ne adj isten egy harmadik pillért, és ne várjon az állami rendszerre, a fent már kifejtett okok miatt. Viszont azt már előre látni lehet, hogy ez nagyon nehéz, mert itt már közbeszólnak a magyarországi alacsony jövedelmi viszonyok. A kevésből nagyon nehéz pluszokat fizetni, sőt időnként lehetetlen. Tehát először valamilyen módon változtatni kell a jövedelmi helyzeten pozitív irányban, és utána építeni másik pillért. Egyszerűen egy felelősen és a jövőre gondoló ember, nem tehet mást. Viszont cserébe legalább esélyt kap arra, hogy emberi életet élhessen majd idősebb korára, vagy ha nem éri meg akkor sem veszik el a pénz, hanem örökölhető. Aki ezt nem érti, az kezdheti is a száraz kenyér-víz kúrát, bármilyen keményen is hangzik.

Tovább visszafelé kommentálva röviden a visszaállamosítást, ez nagyjából borítékolva volt, amikor az EU nem fogadta el a nyugdíjreform kiadásainak beszámítását a költségvetési hiányba. Orbán utalt is a visszaállamosítás lehetőségére, ha emlékeztek még. Politikus ide, politikus oda, betartotta amit ígért. Kerüljön az bármibe és bármennyibe. Egyébként részben azért megértem, hogy miért tették, hiszen ezzel a kiadásokkal azoknak az országoknak nem kell számolni, akik nem lépték meg a reformot. Csak a módja egyrészt ultra rövidlátónak tűnik, másrészt az, amilyen módon visszakényszerítik az embereket, és elveszik a már meglévő megtakarításaikat, az biztosan nem demokratikus, de még jobban nem szolgálja a magántulajdon védelmét. Ma az összekuporgatott nyugdíj holnap....? Itt egyértelműen arról van szó, hogy tömni kell a lyukakat befelé, és nem arról, hogy hogyan kell átalakítani a nyugdíjrendszert. Hatalmas lyukak tátongnának a költségvetésen, ha ezt a pénzt nem szivattyúznák bele. Csináltak egy olyan adócsökkentést aminek, semmiféle fedezete nem volt, ráadásul még a társadalom jelentős részének igazságtalan is. Én nem vagyok ellene az adócsökkentésnek félreértés ne essék, én a fedezet nélküli igazságtalan adócsökkentésnek nem vagyok híve. Az nem fedezet, hogy elszívjuk a nyugdíjjak fedezetét, bevezetünk olyan különadókat, amit garantáltan a kisember fog megfizetni (itt sem arról van szó, hogy én a multikat védeném, csak tudom, hogy nem fogják lenyelni a válságadót), valamint az sem fedezet, hogy "majd" beindul a növekedés!
Adót csökkenteni úgy kell, hogy drákói módszerekkel meg kell fogni a korrupciót és az adóelkerülést ezáltal bevételtöbbletet teremteni amiből aztán lehet adót, járulékot...stb csökkenteni, több lépcsőben. Tehát először legyen meg a pénz aztán kell elkölteni. Van aki a háztartásában másképpen csinálja? Ha igen az hosszútávon rosszul teszi! Az állam is!
sidius nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2010-11-26, 17:35   #4 (permalink)
Új tag
 
Csatlakozott: 10-04-25
Hely: Sopron
Összes hozzászólás: 8
Hírnév szint: 0
Trialgit már tett lépéseket hírnevének öregbítése felé.Trialgit már tett lépéseket hírnevének öregbítése felé.
Alapbeállítás

Sidius olyan alaposan összefoglalta, hogy szinte minden benne van.

"Az egyébként nem tiszta, hogy ha nem azt választja az egyén, akkor az állam felé nem is kell járulékot teljesíteni?" - ezért keresztelik át adónak, mert így fizetni kell ugyanannyit, de már nem jár érte ellenszolgáltatás.

Ami még számomra zavaró, hogy ismét "felelős"-nek, "megfontolt"-nak nevezett döntést várnak el az állampolgároktól, miközben képtelenség így dönteni, részben az óriási kommunikációs nyomás, részben a csúsztatások miatt, igen sok részletkérdés pedig még nincs tisztázva. Papírt, ceruzát sem nagyon érdemes (még?) elővenni, hogy számoljon az ember,hiszen a legtöbb adatnál csak feltételezésekkel lehet élni, az elkövetkező kormányok nyugdíjügyben tett intézkedései pedig főleg kiszámíthatatlanok. Később viszont megvonhatják a vállukat: - Te döntöttél így! Talán a nyugdíjhoz közelebb állók még számolhatnak.

Egy a biztos, ezután még fontosabb, hogy aki csak teheti, igyekezzen minél több tőkét felhalmozni magának.

Azért a meccs még nincs teljesen lejátszva, bár elég egyértelműnek tűnik a végkifejlet.
Trialgit nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2010-11-28, 11:27   #5 (permalink)
Zsu
Új tag
 
Csatlakozott: 10-11-26
Összes hozzászólás: 3
Hírnév szint: 0
Zsu a hírnévhez vezető út elején jár.
Alapbeállítás

Én eddig tájékozatlan voltam a kérdésben, de az elmúlt napokban férjem nagy bosszúságára az internetet bújtam és kikupálódtam.
A döntés engem is felháborít, és alkotmányellenesnek és EU jogellenesnek is tartom. Ha a pénzünket odaadjuk az államnak, akkor azt vissza soha nem látjuk.

Osztottam és szoroztam Az én esetemben a jelenlegi infók alapján TILOS visszamenni az állami rendszerbe.

Mi szól e mellett:
- az állami nyugdíjak a várható értéke drasztikusan csökkenni fog. Egyes elemzők szerint a várható értéke mai értéken 40-80 ezer közé várható. ( egyszerűen modellezhető: várható nyugdíjas korú lakosság és az aktívak aránya. Az eddig felhalmozott tőkét az állam 3 év alatt feléli, erre nem lehet számítani. Valamivel magasabb lehet a nyugdíj, ha a járulékokat drasztikusan emelik)
- Az egyik kommentben olvastam és infóim megegyeznek ezzel:
Akik (mint én is) már több, mint 20 éve dolgoznak, azok maradás ellenére is
jogosultak már a majdan kifizetendő állami nyugdíj 41%-ra (22 éven át
75%, mostantól 20 éven át 0%, 0,75*22/40=0.41)A diverzifikáció (azaz mnyp-ben maradás) csak javít ezen!
- egy nyugdíjszakértő elmondta, hogyan kell a nyugdíj várható értékét kiszámítani. A kívánt nyugdíjat 150-el kell megszorozni és annyi tőkét kell az évek során felhalmozni. Ez az én esetemben várhatóan magasabb lesz a MNYP-ban, mint az államitól várható nyugdíj. Ráadásul az államtól is fogok kapni valamennyit. Így a maradás nem kérdéses.
Zsu nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2010-11-28, 16:34   #6 (permalink)
Tag
 
Csatlakozott: 10-08-28
Összes hozzászólás: 71
Hírnév szint: 8
Csabi1987 már tett lépéseket hírnevének öregbítése felé.Csabi1987 már tett lépéseket hírnevének öregbítése felé.Csabi1987 már tett lépéseket hírnevének öregbítése felé.
Alapbeállítás

Tóth András pénzügyi tanácsadót - bár jó meglátásai vannak és átlagon felüli intelligenciával rendelkezőnek tartom a pénzügyek területén - nem nevezném nyugdíjszakértőnek.
A 150x-es tőke szabály feltétele az éves nettó 8 %-os kamat / hozam. A kérdés az, hogy mennyire reális ez most és mennyire lesz reális a jövőben? Persze minimális kockázat mellett, mert ha egy évben csak + 2 % lesz a hozam, akkor a nyugdíjas azzal nem igen lesz ki a szarból.
Magyarországon a nettó 8 % a kamatadó miatt bruttó 10 %-ot jelent.
Ezt alacsony kockázattal mivel szerzed meg?
Állampapírral, bankbetéttel, pénzpiaci alappal, aranyalappal, ingatlannal nem.
Marad a részvény, részvényalap stb stb alap, de itt mindenhol kockázattal is kell számolni.
Aztán..
Jelenleg a jegybanki alapkamat 5,25 %; ez ettől magasabb szokott lenni és a várakozások mind kamatemelést várnak rövid (akár néhány hetes) távon, de 10 % azért irreális, legalábbis folyamatosan.
És akkor ez volt a forint.
De ha neadjisten csoda történik: itt is bevezetik az eurót és elbúcsúzunk a forinttól, az euró kamata mennyi is lesz?
Jelenleg olyan 2 % környékén van, talán el sem éri (egyegészvalamennyi, nem tudom). A CIB mondjuk 3,5 %-ot ad euróra (a feltételeket nem ismerem). Akkor az még messze nem nettó 8 %.
Én a T. András 150x-es szabályához viszonyítva reálisabbnak érzek egy 200x-es szabályt (ez nettó 6 % a nyolc helyett). De a jövő persze akármit hozhat..

Üdv, Csaba
Csabi1987 nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2010-11-29, 00:49   #7 (permalink)
Zsu
Új tag
 
Csatlakozott: 10-11-26
Összes hozzászólás: 3
Hírnév szint: 0
Zsu a hírnévhez vezető út elején jár.
Alapbeállítás

Köszönöm az észrevételt. A pénzügyekhez nem értek olyan nagyon, mint te. Én is próbálkozom felmérni a helyzetet, mit tehetek. Csak azok az interjúk és cikkek állnak rendelkezésemre amit a Net-en találok. Egyébként számomra még a 200x-es szabály is elfogadhatóbb, mint az állami nyugdíj.
Zsu nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2010-11-29, 02:52   #8 (permalink)
Zsu
Új tag
 
Csatlakozott: 10-11-26
Összes hozzászólás: 3
Hírnév szint: 0
Zsu a hírnévhez vezető út elején jár.
Alapbeállítás

Utólag gondolkodva és az interjút ismét végig nézve, nem lehetséges, hogy a 150-es szorzó a várható élettartam alapján lett kalkulálva?
Meg tudnátok mondani, hány életévvel kalkulálnak jelenleg a biztosítók életjáradék esetén?
Zsu nem elérhető   Válaszol idézettel
Válaszol

Címkék
államosítás, Fidesz, kormány, magánnyugdíjpénztár, Matolcsy György, nyugdíj, nyugdíjelőtakarékosság, nyugdíjpénztár, Orbán Viktor, politikaJelenlévő aktív tagok böngészik ezt a témát: 1 (0 tag és 1 látogató)
 
Téma eszközök
Megjelenítési módok

Hozzászólás szabályai
nem indíthatsz új témát
nem válaszolhatsz
nem csatolhatsz
nem javíthatsz hozzászólást

BB code is bekapcsolva
Pofik bekapcsolva
Az [IMG] kód bekapcsolva
A HTML kód kikapcsolva
Trackbacks are bekapcsolva
Pingbacks are bekapcsolva
Refbacks are bekapcsolvaA pontos idő 18:41 , a GMT +1 időzóna szerint.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright © 2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.