Tőzsde Fórum  

Vissza   Tőzsde Fórum > Befektetés egyéb formái > További befektetési formák


Válaszol
 
LinkBack Téma eszközök Megjelenítési módok
Régi 2012-01-06, 16:22   #101 (permalink)
smk
Szenior tag
 
smk logója
 
Csatlakozott: 10-02-11
Összes hozzászólás: 827
Hírnév szint: 10
smk elindult a hírnévhez vezető úton.smk elindult a hírnévhez vezető úton.smk elindult a hírnévhez vezető úton.smk elindult a hírnévhez vezető úton.smk elindult a hírnévhez vezető úton.smk elindult a hírnévhez vezető úton.smk elindult a hírnévhez vezető úton.smk elindult a hírnévhez vezető úton.smk elindult a hírnévhez vezető úton.smk elindult a hírnévhez vezető úton.smk elindult a hírnévhez vezető úton.
Alapbeállítás

@Sidius
Eurázsiai Unió: ezen információk birtokában igazat kell adjak neked.
IMF+EU hitelfeltételek: most jön az a rész, amikor az ideiglenes túlélésért cserébe eladjuk a törvényhozási jogunk egy részét. Ettől függetlenül Orbánéknak már nem igazán maradt mozgástere, valószínűleg elfogadnak majd minden elcseszett feltételt. Ez esetben államcsőd nem lesz egyelőre, helyette lesznek majd megszorítások.

@ZsuG:
Orbánnak még azért viszonylag sokan hisznek, tehát összességében akár használhat is a nyugtatgatás. Egyébként szerintem a lakosság nem azon lépések miatt dühös Orbánékra, amik miatt dühösnek kellene lenniük, hanem sok esetben pont a jó/semleges lépései miatt megy a balhé.
smk nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2012-01-06, 18:40   #102 (permalink)
Szenior tag
 
sidius logója
 
Csatlakozott: 09-06-01
Hely: Pillanatnyilag Magyarország.
Összes hozzászólás: 1.530
Hírnév szint: 12
sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.
Alapbeállítás

Idézet:
smk eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
@Sidius
Eurázsiai Unió: ezen információk birtokában igazat kell adjak neked.
IMF+EU hitelfeltételek: most jön az a rész, amikor az ideiglenes túlélésért cserébe eladjuk a törvényhozási jogunk egy részét. Ettől függetlenül Orbánéknak már nem igazán maradt mozgástere, valószínűleg elfogadnak majd minden elcseszett feltételt. Ez esetben államcsőd nem lesz egyelőre, helyette lesznek majd megszorítások.
Igen. Ez volt a másik opcióm. Szinte garantált a megszorítás, egy olyan országban ahol alapvetően nincs a tömegek jövedelmében tartalék. vagyis bekövetkezik a gazdaságból történő pénzkiszívás, amire most aztán nagyon nem lenne szükség. Most kellene bepumpálni a pénzt ami nincs. A kérdés egyszerű: Ha kiszívjuk a gazdaságból a pénz, akkor hogyan lesz növekedés? Fogyasztás nélkül? Amit valaki nem vesz meg azt nem kell megtermelni. Amit nem kell megtermelni, ahhoz nem kell munkaerő. Amelyik munkaerőre nincs szükség azt ki fogják rúgni. Akit kirúgnak azt segélyezni kell az államnak. Ha az állam segélyez az nem teremt adóbevételt. ha nincs adóbevétel akkor újabb hiány keletkezik. Vagyis meg kell szorítani azaz pénzt kell kiszívni a gazdaságból. A kör magába ér. A spirál készen van. A görögek ugyanígy állnak. Egyszerűen nem tud megindulni náluk a gazdaság. Lehet, hogy nálunk nem így lesz a kör, de szerintem igen.

Most néztem meg a BBC egyik műsorát (A Hírtv-n adták le, de az most mindegy is). Három meghívott volt, köztük egy német. Azt mondta, hogy a déli országoknak most kell azokat a strukturális reformokat meghozni, amit a recesszióban lévő németek meghoztak 2003-ban. Nos látszik, hogy a németek mennyire nem értik, hogy a kiinduló pont alapvetően más volt. 2003-ban nyoma sem volt a válságnak a világgazdaság prosperált. Ezért amikor a németek reformálták a munkaerő piacukat, a német gazdaság robbanásszerűen megindult felfelé. De könyörgöm nem volt válság!!! Most az a módszer nem működik mert válság van, nincs fogyasztás és ez a módszer bedönti a gazdaságokat.
sidius nem elérhető   Válaszol idézettel
Hirdetések
Régi 2012-01-06, 19:05   #103 (permalink)
Szenior tag
 
Csatlakozott: 10-04-30
Összes hozzászólás: 452
Hírnév szint: 9
fxtrader55 elindult a hírnévhez vezető úton.fxtrader55 elindult a hírnévhez vezető úton.fxtrader55 elindult a hírnévhez vezető úton.fxtrader55 elindult a hírnévhez vezető úton.fxtrader55 elindult a hírnévhez vezető úton.fxtrader55 elindult a hírnévhez vezető úton.fxtrader55 elindult a hírnévhez vezető úton.
Alapbeállítás

Idézet:
sidius eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
Nos elképzelhető, hogy függetlenek is lehetnénk, persze csak addig még ki nem tör egy konfliktus. Miért? Rá kell nézni a térképre. Ahogy békeidőben tranzit út vagyunk, úgy háborúban ideális előrenyomulási terület, ha valaki átjut keletről a Kárpátokon, de nyugatról keletre és észak déli irányban ugyanez a helyzet. A másik a szomszédság helyzet. Politikailag alig van körülöttünk olyan ország aki nem fojtana meg minket egy kanál vízben, ha tehetné. Szigorúan politikailag, nem az egyszerű emberekről beszélek. De persze előfordulhat, hogy tiszteletben tartanánk a semlegességünket. A történelem azt mutatja, hogy azok az országok képesek semlegesek maradni akik valahogy mindenkivel jóban vannak, mint a svédek vagy a svájciak. Ránk ez a jellemző? Mindazonáltal lehet ez is egy opció, de szerintem ezt korábban kellett volna elkezdeni, például a gengszterváltáskor.

Azt gondolom, hogyha létrejön valamiféle szövetség, akkor bizony nem árt ha van benne egy izmosabb ország is, akivel nem nagyon mernek packázni.
Nem biztos, hogy az Eurázsiai Unióban másodrendű tagok lennénk az oroszok mellett. Ezt több dologra alapozom. Először is ismerni kell őket. Le kell vetkőzni a velük kapcsolatos sztereotípiákat. Először is ők maguktól soha nem támadtak meg minket, mi viszont igen őket. Az 1848-49 szabadságharcban az osztrák hívásra érkeztek, mivel katonai szerződésük volt. Maguktól nem jöttek volna. 1956-ban szintén jöttek, de szintén hívásra, illetőleg azért mert ugyanúgy dominóban gondolkodtak, mint az amerikaiak kelet-Ázsiában. vagyis ha egy ledől akkor ledől a következő is. A második világháborúban mi kezdtük pedig kérték, hogy ne vegyünk részt a megtámadásukban, mert nincs köztünk vitás kérdés. Csak nekünk már nem volt visszaút a németek benyújtották a számlát. Nyilván amikor fordult a kocka legyalultak minket.
Az oroszok a nyugattal ellentétben soha de soha nem néztek le minket és most sem néznek le, sőt csodálkozással figyelik, hogy időnként mi a bajunk velük. 1956 sok éve volt egy tök másik világban. Csodálkoznak azon, hogy az olajuk, gázuk nem büdös a pénzük viszont az. Probléma, hogy piaci áron megszerzik a MOL-t, de meglepődve látják, hogy az EON fillérekért átvette a villamos és gázvezetékrendszer nagy részét és mi ezt rendben lévőnek találjuk.
Ha egyenlő félként kezelik őket és nem ázsiai barmokként, akkor korrekt üzletemberek. Megtartják amit ígérnek, de nagyon nem szeretik, ha átverik őket. Akkor kegyetlenek tudnak lenni. Viszont ha barátok akkor nem kétszínűek, hanem mindhalálig azok. A barátság sokat jelent nekik. Aki gyenge
Nekem olyan kapcsolataim szövődtek velük amikor még "ideiglenesen" itt állomásoztak, hogy még magyarul is megtanultak a kedvemért. Igaz nincs benne sok köszönet, de próbálkoztak.
Szóval nem rosszabbak mint bárki más, nem kell tőluk megijedni.
A második amire alapozom, hogy nem biztos a másodrendű tagság, az pedig az, hogy nem mindegy, hogy belépünk a klubba, vagy alapítjuk azt. Nagyon nem mindegy. Ha valahova belépünk ott alkalmazkodni kell, ha valamit alapítunk ott bizonyos mértékig mi is ott vagyunk a játékszabályokat. Miért gondolod, hogy ha a hollandok, luxemburgiak, belgák nem másodrendűek a hatalmas Francia és Németország között? Nem azok mert ott voltak az elején jó időben és jó helyen. Nekünk se ártana egyszer időben odaérni valahová, mert ebben a klubban ahol vagyunk mindig mi leszünk a csóró rokon.
A harmadik amire alapozom, hogy ebben a klubban ugyan nem lennénk egy nagy ország, de azok nagy részéhez képest akik a klubban lesznek mindenképpen fejlettebbek. Ilyenek például a tádzsikok, a türkmének, a kazahok, a fehéroroszok, az ukránok....stb. Mégpedig nagyságrendekkel. Mit adnánk nekik? Mindent amit ők nem tudnak legyártani kellő minőségbe, ugyanúgy mint a rendszerváltás előtt. Számtalan ilyen dolog volt a busztól kezdve a microelektronikáig vagy akár az élelmiszer ipari termékek. Igaz, hogy ehhez pár iparágat újra kellene varázsolni ami ugye pénzkérdés, de az oroszok megmondták, hogy a pénz nem téma. Öntik mert van nekik. Mit kapnánk? Először is pénzt az oroszoktól. A többieknek nem sok van, de van olyan dolguk sok ami nekünk nincs és aranyat fog érni a jövőben. Ez pedig az energiahordozók és a nyersanyagok. Jöhet dögivel, ugyanis ezekért az erőforrásokért 20 éven belül öldöklő harc lesz. Ugye nem baj, ha mi meg jóba vagyunk azokkal akiknek van belőle bőven. A Nyugatnak biztosan lesz? Én nem hiszem, de biztos vagyok benn ha mi tudunk közvetíteni akkor a Nyugati államok nagyon szeretnének majd a barátaink lenni.
Itt óriási piacról van szó, aminél az induláskor le lesznek osztva a lapok. Nyugaton már le vannak osztva. Szóval én nem vetném el ezt az opciót.

Azt kell, hogy mondjam: elgondolkodtattál!
fxtrader55 nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2012-01-08, 08:52   #104 (permalink)
Új tag
 
Csatlakozott: 11-12-30
Hely: Budapest
Összes hozzászólás: 4
Hírnév szint: 0
Gtrader a hírnévhez vezető út elején jár.
Alapbeállítás

Sziasztok!
Örömmel olvasom a fórumot, mert rendkívül sok jó hozzászólás, gondolat van benne.
Az Eurázsiai Unióhoz való csatlakozással kapcsolatban abszolút egyet értek Sidius-szal, hatalmas potenciál van ebben a lehetőségben gazdasági értelemben.
Viszont a társadalmi következményei beláthatatlanok. Nem szeretnék általánosítani, de volt szerencsém az elmúlt pár évben a Közép-ázsiai régiónak dolgozni ( Kazakhsztán, Tadzsikisztán, Türkmenisztán, Kirgizisztán) és számomra (már) felfoghatatlan militarista rendszer különböző szintjeibe ütköztem. Az a felülről-lefele parancsoló, hierarchiákat , tekintélyelvet működtető és ezeket erősen megkövetelő országok között nem látom Magyarországot „virágozni” anélkül, hogy ne sérülnénk. Vagy még inkább regrediálnánk – több értékrend mentén.
Aztán persze jó kérdés, hogy mi az ára a válságból való kikecmergésnek és merre akarunk (és milyen árat) fizetni érte?
Gtrader nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2012-01-08, 13:13   #105 (permalink)
smk
Szenior tag
 
smk logója
 
Csatlakozott: 10-02-11
Összes hozzászólás: 827
Hírnév szint: 10
smk elindult a hírnévhez vezető úton.smk elindult a hírnévhez vezető úton.smk elindult a hírnévhez vezető úton.smk elindult a hírnévhez vezető úton.smk elindult a hírnévhez vezető úton.smk elindult a hírnévhez vezető úton.smk elindult a hírnévhez vezető úton.smk elindult a hírnévhez vezető úton.smk elindult a hírnévhez vezető úton.smk elindult a hírnévhez vezető úton.smk elindult a hírnévhez vezető úton.
Alapbeállítás

Idézet:
Gtrader eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
Viszont a társadalmi következményei beláthatatlanok. Nem szeretnék általánosítani, de volt szerencsém az elmúlt pár évben a Közép-ázsiai régiónak dolgozni ( Kazakhsztán, Tadzsikisztán, Türkmenisztán, Kirgizisztán) és számomra (már) felfoghatatlan militarista rendszer különböző szintjeibe ütköztem. Az a felülről-lefele parancsoló, hierarchiákat , tekintélyelvet működtető és ezeket erősen megkövetelő országok között nem látom Magyarországot „virágozni” anélkül, hogy ne sérülnénk. Vagy még inkább regrediálnánk – több értékrend mentén.
Milyen jellegű visszafejlődéstől tartsz EÁU csatlakozás esetén? És ezeket milyen hatásmechanika alapján képzeled el?
smk nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2012-01-08, 17:51   #106 (permalink)
Új tag
 
Csatlakozott: 11-12-30
Hely: Budapest
Összes hozzászólás: 4
Hírnév szint: 0
Gtrader a hírnévhez vezető út elején jár.
Alapbeállítás

Több dologtól is tartanék: először is elég valószínűtlen, hogy egy ilyen csatlakozás csupán és kizárólag szigorúan szabályozott gazdasági vonalak mentén lenne behatárolva. Az EU is így indult valamikor- gazdasági közösségként (EGK), mostanra nem mutatom be, hogy mi is lett, mert egy egészen más témát ölelne fel.
Tehát ha el is indulunk egy gazdasági vonalon, nem tudjuk kizárni, hogy ez csak és kizárólag gazdasági értékrend mentén haladjon. Beszivárog automatikusan a többi ország politikai koncepciója,a kultúrájuk, az oktatási rendszerük – ami nem feltétlenül rossz, de feltétlenül más.
Vegyük csak minimális górcső alá a felsőoktatási rendszerünket:eddig loholtunk a Bolognai oktatási rendszer felépítése felé, pont azért, hogy beilleszkedjünk az EU-konform struktúrába... Politikai elitjeink (bocsánat a kifejezésért, mert nem is tudom van-e ilyenünk?…) átszabták a felsőoktatást, de ezt legalább valahogy egy angol vagy német oktatási modell irányába próbálták maszkírozni. Az EUÁ közössége is biztosan kérne tőlünk valamilyen változást/ változtatást, de minimum azt, hogy ne a Bolognai módszert kövessük.  Szóval másféle nyomások következnének be és félő, hogy nem a legpozitívabbak.
Saját példát írok le, talán a pesszimizmusom érthetőbb lesz: a régi munkahelyemen azzal (is) foglalkoztunk, hogy a fenti régiók önkormányzati képviselőinek egy rétegét nemzetközi ismeretek szintjén továbbképezzük.
Azt senki nem is feltételezte, hogy angolul és akadémiai szinten írnak majd tanulmányokat. De az, hogy nem tudtak orosz nyelven (ami nekik a mai napig az első és kötelező nyelvük)+ mentorok segítségével sem megírni egy olyan átlagos dolgozatot, amit egy hazai középiskolás a rosszabb napján egy hét alatt összedob magyarul, azt nem gondoltuk volna. És ezek már a helyi értelmiségi réteghez tartozó emberkék voltak.
A másik dolog, amitől tartok az leginkább az, hogy- akár a működés gördülékenysége érdekében - vegyünk át tőlük olyan modelleket, amik ott jól működnek. Banális példa – kérhetik a vízumkötelezettség bevezetését a többi európai állammal szemben. Mindezt számos év alatt mi végre eltöröltük. Most ha újra kellene ezt indítani, nem lenne visszalépés?
Gtrader nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2012-01-08, 20:03   #107 (permalink)
Szenior tag
 
sidius logója
 
Csatlakozott: 09-06-01
Hely: Pillanatnyilag Magyarország.
Összes hozzászólás: 1.530
Hírnév szint: 12
sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.
Alapbeállítás

Gtrader

Valójában te a mostani állapotokból indulsz ki. Pont te magad mutattál rá, hogy hová jutott az EU az elmúlt 60 évben. Annyira elképzelhetetlen, hogy ezen országok változni fognak 60 év alatt politikailag és társadalmilag? Szerintem nem.
Vegyük például Oroszországot. A Szovjetunió felbomlása óta az ország jelentős társadalmi és politikai változáson esett át. természetesen nem érte el a nyugati országok szintjét a demokráciában de ennek több oka van. Az egyik, hogy ott pontosan tudják, hogy Oroszország a történelme folyamán csak akkor tudott ugrásszerűen fejlődni, amikor erős központi hatalom volt. Nézd vissza a nagyfejedelemségek időszakát, vagy Péter cárt vagy éppen a Szovjetuniót. Igen ez utóbbi, bár kétségtelen, hogy rengeteg borzalmat is okozott, de azért valahol csak kiemelte a népet a muzsikok társadalmából, úgy hogy nem tudunk 20 olyan évet amikor ne állt volna valamilyen háborúban, amelyből a másodikban VH-ban gyakorlatilag a földel tették egyenlővé. Amikor például a Jelcin érában meggyengült a központi hatalom és a kormányzóságok azt csináltak amit akartak, a gazdaságuk összeomlott. Putyint nem nevezném demokratának, de tudta, hogy ha nem erősíti meg a központi hatalmat akkor Oroszországnak vége. megtette és az oroszokkal ismét számolni kell. Persze a stílusa a Nyugatnak nem tetszik, de azt pontosan tudjuk, hogy a Nyugatnak nem ez nem tetszik, hanem az, hogy őket nem tudják ám gazdaságilag maguk alá gyűrni. Az oroszokat nem és soha nem is fogják. Annyit szeletelhetnek a tortából amennyit az oroszok engednek nekik és közben rá vannak utalva a medvére. Érdekes például, hogy az USA problémázik az orosz vagy éppen a magyar stíluson, de Szaúd Arábiában a saria rendben van, vagy éppen a hazai Patriot Act is oké. Persze a világ legképmutatóbb országában ez nem probléma. Amikor Clintonné feltette a kérdést Martonyinak a hazai cigányságról elgondolkodtam, hogy mintha ők még a mai napig rezervátumban tartanák az indiánokat.
A másik, hogy Anglia mióta is gyűri a demokráciát? A franciák mikor adták ki az Emberi Jogok Nyilatkozatát? A jenkik a Függetlenségi Nyilatkozatot? Volt idejük építgetni a demokráciát. Adjunk némi időt, sőt esetleg mintát is a keleti országoknak is.
A harmadik amit mondtam, hogy nem mindegy, hogy klub alapítók vagyunk, vagy csatlakozók. Ha alapítók akkor megegyezhetünk abban, hogy ott leszünk a játékszabályok megállapításánál? Igaz az oroszok valóban sokkal nagyobbak nálunk, de valamiért mégis fantáziát látnak bennük, ha tárt karokkal várnak minket EÁU-ban. Érdekes, hogy se a szlovákok, se a románok nem lettek megemlítve. Biztos felmerülnek, de minket már az első körben megemlítettek orosz politikusok.
Persze minden csak fikció, maga az ötlet is, de meggyőződésem, hogy egy jól kivitelezett tervben több babér lenne számunkra, mint ami az EU-ban valaha is fog, ahol szinte biztosan másodrendűek leszünk, amíg bent vagyunk.
sidius nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2012-01-09, 16:20   #108 (permalink)
Új tag
 
Csatlakozott: 11-12-30
Hely: Budapest
Összes hozzászólás: 4
Hírnév szint: 0
Gtrader a hírnévhez vezető út elején jár.
Alapbeállítás

Sidius,

Örülök, hogy írtál!
Valóban a jelenből indultam ki. De a jelen nekem arról szól, hogy egy (kezdetekben) jól strukturált, szigorú alapelvekben lefektetett rendszert látok szépen és határozottan összeomlani. Az EU –val az én látószögem szerint és átvitt értelemben - az történik, ami valamikor a klasszikus, svéd modellre épülő jóléti állammal: kipukkad mert nem tudja már fenntartani azt, amivé változott. Soha nem volt itt domináns szerepünk, ez tény.

Abszolút nem tartom elképzelhetetlennek, hogy az EUÁ-hoz csatlakozó középázsiai országok társadalmi és politikai struktúrájukban változzanak! Sőt: ha nem hittem volna azt, hogy képesek a változásra, el sem kezdtem volna dolgozni a területen. De ahogy te is pontosan rámutattál:ez rengeteg idő kérdése. (én merészen csak 50 évben gondolkodnék )

Abban is igazad van, hogy Oroszország a történelme folyamán csak akkor tudott nagy léptékben fejlődni, amikor erős központi hatalom volt.
Viszont pont ehhez kellett az, hogy jól átlátható, erősen centralizált rendszert működtessen, maga alá gyűrve mindent és mindenkit maga körül. Attól tartok, hogy egy lennénk ezek küzül és ráhatásunk a demokratikus fejlődésükre meg szinte nulla volna, hiszen az alapköveit mozgatnánk meg ezzel.
Hogy billenhet át ez? Kíváncsi vagyok a hipotézisedre, mert gazdasági síkon tényleg látok a lehetőségben potenciált.
Gtrader nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2012-01-12, 09:54   #109 (permalink)
smk
Szenior tag
 
smk logója
 
Csatlakozott: 10-02-11
Összes hozzászólás: 827
Hírnév szint: 10
smk elindult a hírnévhez vezető úton.smk elindult a hírnévhez vezető úton.smk elindult a hírnévhez vezető úton.smk elindult a hírnévhez vezető úton.smk elindult a hírnévhez vezető úton.smk elindult a hírnévhez vezető úton.smk elindult a hírnévhez vezető úton.smk elindult a hírnévhez vezető úton.smk elindult a hírnévhez vezető úton.smk elindult a hírnévhez vezető úton.smk elindult a hírnévhez vezető úton.
Alapbeállítás

Sidius,

Te egy EUból való kilépést milyen forgatókönyv mentén tartanál elképzelhetőnek (lehetőleg az azonnali totális káosz elkerülésével)? Tehát ha mondjuk most te lennél Orbán Viktor helyében (olyan szempontból, hogy azonos hatalommal rendelkeznél mint most ő), és ki akarnál lépni az EUból hosszú távon, milyen lépésekben valósítanád ezt meg? Ha Vona Gábor helyében lennél milyen lépéseket tennél ugyanezen ügy érdekében?
smk nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2012-01-12, 11:45   #110 (permalink)
Szenior tag
 
Csatlakozott: 11-10-14
Összes hozzászólás: 137
Hírnév szint: 7
atomjani a hírnévhez vezető út elején jár.
Alapbeállítás

Szerintetek tudnánk kapocs lenni az EU és EUÁ között? Egy kereskedelmi központ lennénk, a kínaiak is láttak fantáziát bennünk.
Amit problémának látok, hogy az EU ránk kényszerítenek dolgokat és nem mi dönthetünk arról, hogy akarunk például egy vámot.
__________________
Kapcsolataink újraértékelésével is több pénzünk marad: www.egyuttmukodes.egyrejobb.com
atomjani nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2012-01-15, 15:49   #111 (permalink)
Adminisztrátor
 
Csatlakozott: 09-01-24
Összes hozzászólás: 379
Hírnév szint: 10
harzol elindult a hírnévhez vezető úton.harzol elindult a hírnévhez vezető úton.harzol elindult a hírnévhez vezető úton.harzol elindult a hírnévhez vezető úton.harzol elindult a hírnévhez vezető úton.
Alapbeállítás

Az itt megkezdett beszélgetést a Drábik János videókról átmozgattam, mert megér egy külön témát és itt OFF lett volna:
Drábik János videók és azok véleményezése
harzol nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2012-01-15, 16:37   #112 (permalink)
Szenior tag
 
sidius logója
 
Csatlakozott: 09-06-01
Hely: Pillanatnyilag Magyarország.
Összes hozzászólás: 1.530
Hírnév szint: 12
sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.
Alapbeállítás

Bocs smk! Csak most látom, hogy kérdeztél! Nem szeretnék egyetlen politikus helyében sem lenni. Nos én úgy vélem, hogy a gyors távozás vélhetően összeomlással járna mivel egyrészt nem vagyok benne biztos, hogy olyan könnyen hagynák, másrészt meg a gyors távozás biztosan komoly vérveszteséggel járna gazdasági értelemben.
Szerencsés esetben ha maga az EU bomlana fel részben vagy egészben akkor könnyebb lenne a dolog, mivel abban jó eséllyel mi is benne lennénk. Szóba jöhetne az is, hogy ők maguk is akarjanak kirakni. Például úgy, hogy nem vagyunk hajlandóak elfogadni a mostani helyzetben semmilyen feltételt, mi leszünk a rossz fiúk.
Mérlegelve a következményeket (amik lehetnek katasztrofálisak is, de nem biztos ) el lehet érni, hogy az Európai Unió Működéséről szóló Szerződés (EUMSZ) 258-260. cikkei alapján kötelezettségszegési (szerződésszegés miatti) eljárást indítsanak. Ennek a vége lehet az, hogy a Bizottság meghatározz egy átalányösszeget vagy kényszerítő bírságot, amelyet az érintett tagállamnak ki kell fizetnie. Fogjuk magunkat és nem fizetünk. Erre persze jön egy újabb retorzió például Uniós pénzek befagyasztása. Erre válaszként léphetünk egy olyat, hogy felfüggesztjük az Uniós befizetéseinket. Valószínűleg ekkorra már többen látnának kint bennünket mint bent. Ilyenkor jön az, hogy a Lisszaboni Szerződés 49a. cikk alkalmazását kérjük vagyis "Saját alkotmányos követelményeivel összhangban a tagállamok bármelyike úgy határozhat, hogy kilép az Unióból."
Természetesen mint írtam az előbbi opció vélhetően katasztrofális következményekkel járna, mert folyna a keménykedés mindkét oldalról és a számlát valószínűleg a nép állná. Kérdés, hogy a pénzügyi egyenleg nekünk kedvező vagy nem az adok-kapokban.

Én azonban a békés elválásban hiszek. ha azt feltételezzük, hogy mondjuk az Unió fennmarad, akkor a békés, de határozott elváláshoz körülbelül 5-10 év kellhet, esetleg valamivel kevesebb. A legfontosabb része az lenne, hogy szép csendben becsatornázva a hazai és Uniós forrásokat ki kell építeni egy erős nemzetgazdaságot amelynek kelet felé éppen olyan erős piacokkal kell rendelkeznie, mint nyugat felé. Ez megvalósítható, csak elszántan kell törekedni, és legfőképpen kerülni a folyamatos konfliktust ami ma jellemző. Csak úgy lehet ezt megvalósítani, hogy ha nyugi van. A keleti piacszerzés egyébként biztosan nem könnyű de nem is lehetetlen, mivel ma is vannak olyan területek ahol hagyományosan ez sikerül. Például a gyógyszeripar. Ráadásul ha sikerül azt megérteni a mindenkori politikai vezetésnek, hogy az oroszokat egy óriási majd 200 milliós piaccal nem ellenségként kell kezelni (az EU folyamatosan ezt teszi), hanem korrekten hozzájuk állni, akkor ezt ők is észre fogják venni. Ahhoz, hogy a megerősödő magyar nemzeti vállalatok kelet felé is nyissanak ösztönzők kellenek. Állami támogatást adni nekik nem egyszerű (az EU szabályozás ilyen tekintetben elég szigorú), de lehetséges. Például ha jók a kapcsolatok akkor nem biztos, hogy közvetlenül a magyar állam adja, hanem esetleg a fogadó ország, akire nem terjed ki az Unió hatásköre.
További lépés lehet, hogy a belső fogyasztást arra kell ösztönözni, hogy amiben lehetséges a hazai terméket vásárolják meg a nemzeti vállalatoktól. Erre a legjobb megoldás a folyamatos márkareklám (vagyis a köztudatban való elültetés), mellett a megfelelő jövedelmi szint amikor is nem az dönt, hogy mi olcsóbb hanem mi a hazai.
Mindkét dologra azért van szükség, hogy amikor "kenyértörésre" kerül a sor, akkor egy stabil erős nemzetgazdaság álljon készen a leválásra amely mind belső mind keleti, mind pedig nyugati kapcsolatrendszerrel rendelkezik. Meggyőződésem, hogy a nyugati cégek csak azért mert kilépünk az EU-ból nem fogják a gyümölcsöző kapcsolataikat felrúgni velünk. Ezt arra alapozom, hogy például a második világháborúban számtalan nyugati cég megtartotta a jó kapcsolatait még az ellenséges országokkal is. A legtöbb cég adott esetben a realitások mentén fog dönteni és nem politikai indíttatásból.
Természetesen további kötelmeket nem szabad a nyakunkba venni, mint például a közös európai gazdasági kormányzás. Szerintem például ebből mi kimondottan rosszul fogunk kikerülni ha aláírjuk.
Mindezekhez amiket leírtam idő kell, tehát szerintem a nagyobb megrázkódtatások nélküli kilépéshez kulcsfontosságú az idő, a stratégia és a jó időzítés.
Ha mindezek megvannak akkor elő lehet venni azt a bizonyos 49a. cikkelyt és rendezetten távozni az EU-ból, akár olyan módon is, hogy egyfajta norvég vagy svájci státuszt megtartani, vagyis nem vagyunk tagok, de jók a kapcsolatok, bizonyos fokig harmonizált jogrendszerrel...stb.
Van egyébként a kilépésre példa igaz akkor még nem Eu hanem EGK volt. 1973-ban Dánia csatlakozott az EKG-hoz és vele együtt Grönland is. De Grönland 1985. február 1-én kilépett, pedig az ő helyzetük nem is egyszerű, mert részei Dániának egy EU-s országnak, de nem részei az EU-nak. De széles körű önkormányzatisággal rendelkezik és népszavazás döntött a kilépésről. Pedig már a belépéskor is a grönlandiak 70%-a voksolt az EGK ellen, de akkor még a dán szavazatok (ott a többség a csatlakozás mellett szavazott) bevitték őket is a szervezetbe. Grönland továbbra is Dánia - tehát egy EU tagállam - része, helyzete különleges. Lakói dán, tehát európai uniós állampolgárok, bár az európai parlamenti választásokon nem vehetnek részt. A külföldiek munkavállalása engedélyhez kötött. Az ország nem része a Közösségi ÁFA rezsimnek sem. Aztán elég jól elvannak ám 27 éve.
sidius nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2012-01-15, 16:41   #113 (permalink)
Szenior tag
 
sidius logója
 
Csatlakozott: 09-06-01
Hely: Pillanatnyilag Magyarország.
Összes hozzászólás: 1.530
Hírnév szint: 12
sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.
Alapbeállítás

Idézet:
atomjani eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
Szerintetek tudnánk kapocs lenni az EU és EUÁ között? Egy kereskedelmi központ lennénk, a kínaiak is láttak fantáziát bennünk.
Amit problémának látok, hogy az EU ránk kényszerítenek dolgokat és nem mi dönthetünk arról, hogy akarunk például egy vámot.
Nos lehetnénk ha nem csak beszélnénk majdan róla, hanem masszívan cselekednénk is az érdekében. Mondjuk a kínaiak akkora fantáziát nem látnak bennünk, mert nem vagyunk lépték nekik. nagyobb fantáziát látnak a görögökben, mivel megszerezhetik (ha ugyan meg nem szerezték már) a világ legnagyobb kereskedelmi flottáját és hatalmas átrakodó állomásokat terveznek sőt csinálnak is. De biztos, hogy más értelemben lehetnénk hídfőállás. Például az energetikai eszközök vagy éppen a forgalom tranzitútvonala révén. Ez csak egy példa.
sidius nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2012-01-16, 16:36   #114 (permalink)
smk
Szenior tag
 
smk logója
 
Csatlakozott: 10-02-11
Összes hozzászólás: 827
Hírnév szint: 10
smk elindult a hírnévhez vezető úton.smk elindult a hírnévhez vezető úton.smk elindult a hírnévhez vezető úton.smk elindult a hírnévhez vezető úton.smk elindult a hírnévhez vezető úton.smk elindult a hírnévhez vezető úton.smk elindult a hírnévhez vezető úton.smk elindult a hírnévhez vezető úton.smk elindult a hírnévhez vezető úton.smk elindult a hírnévhez vezető úton.smk elindult a hírnévhez vezető úton.
Alapbeállítás

Idézet:
sidius eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
További lépés lehet, hogy a belső fogyasztást arra kell ösztönözni, hogy amiben lehetséges a hazai terméket vásárolják meg a nemzeti vállalatoktól. Erre a legjobb megoldás a folyamatos márkareklám (vagyis a köztudatban való elültetés), mellett a megfelelő jövedelmi szint amikor is nem az dönt, hogy mi olcsóbb hanem mi a hazai.
Több helyen is írtad már, hogy egyik fő gondnak az alacsony béreket tartod. Van egyáltalán az államnak lehetősége arra, hogy elősegítse, gyorsítsa a bérek emelkedését annélkül, hogy egyben munkanélküliséget generálna? Vagy az átlagos bérszint olyan adottság, amit nem lehet érdemben befolyásolni?
smk nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2012-01-16, 16:48   #115 (permalink)
Szenior tag
 
sidius logója
 
Csatlakozott: 09-06-01
Hely: Pillanatnyilag Magyarország.
Összes hozzászólás: 1.530
Hírnév szint: 12
sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.
Alapbeállítás

Idézet:
smk eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
Több helyen is írtad már, hogy egyik fő gondnak az alacsony béreket tartod. Van egyáltalán az államnak lehetősége arra, hogy elősegítse, gyorsítsa a bérek emelkedését annélkül, hogy egyben munkanélküliséget generálna? Vagy az átlagos bérszint olyan adottság, amit nem lehet érdemben befolyásolni?
Tudja befolyásolni az állam a béreket, de csak széles társadalmi konszenzussal vagyis mindenkinek be kell látnia, hogy a béremelés nem ördögtől való, és a magasabb bérek nemhogy a versenyképesség ellen, hanem inkább mellette hatnak. HA nem így lenne akkor a nyugati országok nem tudnának ugyanazért a munkáért 5-7.szeres bért fizetni, miközben az árszínvonal nem ilyen szorzójú náluk.
sidius nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2012-01-18, 11:12   #116 (permalink)
smk
Szenior tag
 
smk logója
 
Csatlakozott: 10-02-11
Összes hozzászólás: 827
Hírnév szint: 10
smk elindult a hírnévhez vezető úton.smk elindult a hírnévhez vezető úton.smk elindult a hírnévhez vezető úton.smk elindult a hírnévhez vezető úton.smk elindult a hírnévhez vezető úton.smk elindult a hírnévhez vezető úton.smk elindult a hírnévhez vezető úton.smk elindult a hírnévhez vezető úton.smk elindult a hírnévhez vezető úton.smk elindult a hírnévhez vezető úton.smk elindult a hírnévhez vezető úton.
Alapbeállítás

Mindenesetre nem úgy tűnik, mintha Fidesz erre törekedne. Jelentősen megnövelte a 130k HUF/hó alatti bérek adóterheit (7-9000 Ft/hó extra teher). Az alkalmazottak kb harmada ennél kevesebbet keres. Ők még jobban rá fognak szorulni arra, hogy normális magyar gyártású kaják helyett mindenféle import szemetet egyenek.

Ha már mindenképpen egy kulcsos adóban gondolkodnak (mivel akkor elvileg egyszerűbb az adórendszer) megoldhatták volna úgy is, hogy adójóváírást megtartják kb 15-20k HUF környékén, sőt, az egyszerűség kedvéért eltörlik a hozzá tartozó jövedelem limitet (az is kapná, aki 1000000 fölött keres havonta), és az egészség biztosítás limitet, és az adókulcsot úgy növelhették volna, hogy az össz adóbevétel ne csökkenjen.

Ha így csinálják, akkor az adórendszer egyszerű lehetett volna (nem úgy mint most), ráadásul a egységnyi bér változásra eső adóteher változás minden bérsávban azonos lett volna.
Közben viszont a teljes bérre vetített adóteher progresszív maradt volna.
smk nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2012-01-18, 14:35   #117 (permalink)
Szenior tag
 
sidius logója
 
Csatlakozott: 09-06-01
Hely: Pillanatnyilag Magyarország.
Összes hozzászólás: 1.530
Hírnév szint: 12
sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.
Alapbeállítás

Így van. Nem erre törekednek.

Vegyünk egy nagyon egyszerű lebutított példát.

Adott egy pék meg mondjuk egy zöldséges. Azért ez a kettő mert alapélelmiszereket árulnak. Csak a példa kedvéért. Mindkettőnek van egy-egy alkalmazottja. Harmadik szereplő az állam. A számértékek sem lényegesek

Mindkét alkalmazott keres 100000 forintot. Vonjanak le fejenként 50000 (jöv adó, Tb...stb)
A két vállalkozónak kerüljön a bér 100000/ koponyába.
Az állam kasszíroz ilyen módon 150000/fő összeget. És itt még itt még a jövedelmet csak kézbe kapta a dolgozó. Még nem vett belőle semmit, tehát még az egyéb adók nem folytak be.

Nos kb így néz ki egy bérjellegű jövedelem a terheléseivel együtt nagy vonalakban. A kérdés az, hogy ezen lehetne e változtatni az arányok eltolásával úgy, hogy alapvetően senki se járjon rosszul sőt. Természetesen lehet, ha érvényesül a konszenzus a megértés és minimális az adóelkerülés.
Konszenzus arról, hogy már rövid és középtávon is mindenki jól jár ha magasabbak a jövedelmek és mindenki befizeti az adóit rendesen és nem utolsó sorban a magasabb jövedelmekből ahol ez lehetséges a hazai termék kerüljön megvásárlásra. A mindenki az túlzás ugyan, de mondjuk úgy, hogy az adóelkerülés szintje marginálissá válik. Mert azt azért látni kell, hogy ha az állam be szeretne szedni 100 forintot 10 embertől vagyis mindenkinek 10 forintot kell fizetnie, de mondjuk a 10 emberből 4 nem fizet ilyen.olyan oknál fogva, akkor ők nem az állammal tolnak ki, hanem a másik adófizetővel. mert a cél továbbra is a 100 beszedett forint lesz. Csak éppen a maradék 6 ember fog fizetni több mint 16 forintot fejenként vagyis a másik 4 ember miatt 60%-al többet. Tehát ők rosszabbul járnak, miközben a másik 4 dőzsöl, mások kárán.
De mi van ha a túlnyomó többség rendesen fizet. Akkor nagyjából befolyik a pénz. Térjünk vissza a példához:

Akkor az állam megteheti azt, hogy azt mondja a péknek meg a zöldségesnek, hogy visszaadok az általatok befizetett 100000/fő-ből 20000/főt. ennyivel kevesebbe kerül az alkalmazottaitok jövedelme. A nyert 20000-rel azt csináltok amit akartok, nem érdekel. hamar rá fognak jönni, hogy legalább egy részét érdemes visszaforgatniuk például a termelés növelésébe. Miért? mert az állam képes bizonyos fokig piacot is teremteni.
Ugyanis mondhatja azt, hogy mivel befolyik az adó rendesen ezért:

A pék és a zöldséges alkalmazottjának a befizetett 50000-esből visszaad 30000/főt vagyis attól fogva keresnek 130000-et fejenként. Sőt lehet, hogy a munkáltató a neki visszaadott pénzből megdobja nekik a fizut még 5000-rel. Akkor már 135000-et keresnek tehát a jövedelmük lesz, tehát 35%-al több.

Ki jár rosszul? Senki.

Az állam ugyan kevesebbet keres a dolgon, de ha mögé nézünk ez látszólagos. Mert ugyanis az adófizetési morál javulása miatti többletjövedelméből ad vissza, valamint természetesen az alkalmazottak és a vállalkozók a visszakapott pénz egy részét (alkalmazottak esetében megkockáztatom, hogy a túlnyomórészét) el fogják költeni vagyis fogyasztási adóban visszacsurog a pénz.
A vállalkozó szintén jobban jár. Először is mert pénzt kap vissza kvázi jutalmul, vagyis növekszik a jövedelme amit ugyan el is költhet, de a jó vállalkozó biztosan visszaforgatja a pénz egy részét a vállalkozásba, annál is inkább mert jön a harmadik tényező az alkalmazott.
Az alkalmazott is jól jár. Többlet jövedelme keletkezik amit a túlnyomó többség el fog költeni, nem fog dunsztos üvegben. Valamikor olvastam egy holland tanulmányt amelyet több ezres mintán teszteltek előtte és kiderült, hogy az alkalmazottak a náluk hagyott többletjövedelem több mint 85%át visszaforgatták a fogyasztásba vagyis a reálgazdaságba. Meglepődnék ha ez nálunk nem így lenne. Fogalmazhatunk úgy is a példánál maradva, hogy a zöldséges alkalmazottja több kenyeret vesz majd a péktől, a pék alkalmazottja több zöldséget vesz és még lehetne sorolni a nemzetgazdasági hatványozódását, mint például a több munkahely keletkezését.

No igen de nem ezzel próbálkozott az Orbán kormány is? A válasz egyértelműen nem. Először is nem törekedett társadalmi konszenzusra. Másodszor az egykulcsos jövedelemadóval gátat vetett a jövedelmek megfelelő súlypontba kerülésének. Erre a csak a progresszív adózás képes. Hogy ez mennyire így van arra jó példa, hogy a szlovák csodafegyvernek tartott egykulcsos adó sem hozott különösebb átlagbér emelkedést. Meg kell nézni a szlovák béreket minimál vagy átlagbér szintjén. Nincsenek orbitális különbségek. Például a minimálbér Szlovákiában 317 euró (2011) nálunk 281 euró vagyis alig több mint 10% a szlovákok javára. Érdekes példa, hogy viszont egy hasonló kaliberű országban Szlovéniában ez az összeg 748 euró, pedig ott progresszív az adókulcs és a TB se alacsony. Nagyjából hasonló árszínvonal mellett. Mégis megértették, hogy a bérek emelése elengedhetetlen az ország gazdaságának. Valamint sorolni lehetne a hibahalmozását a kormánynak.
Amit viszont jól felismert az Orbán kormány az a nemzeti értékek és az adósságcsapda. No de a kivitelezés kérem. A kivitelezés....
sidius nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2012-01-19, 18:02   #118 (permalink)
smk
Szenior tag
 
smk logója
 
Csatlakozott: 10-02-11
Összes hozzászólás: 827
Hírnév szint: 10
smk elindult a hírnévhez vezető úton.smk elindult a hírnévhez vezető úton.smk elindult a hírnévhez vezető úton.smk elindult a hírnévhez vezető úton.smk elindult a hírnévhez vezető úton.smk elindult a hírnévhez vezető úton.smk elindult a hírnévhez vezető úton.smk elindult a hírnévhez vezető úton.smk elindult a hírnévhez vezető úton.smk elindult a hírnévhez vezető úton.smk elindult a hírnévhez vezető úton.
Alapbeállítás

Idézet:
smk eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
Mindenesetre nem úgy tűnik, mintha Fidesz erre törekedne. Jelentősen megnövelte a 130k HUF/hó alatti bérek adóterheit (7-9000 Ft/hó extra teher).
Azt el is felejtettem írni, hogy a cafetéria rendszer átalakításával további jelentős jövedelemcsökkenést generált, ami szintén az alacsony jövedelműeket sújtja elsősorban. Eddig a 18000 Ft/hó meleg-étkezési jegy gyakorlatilag 18000 Ft majdnem adómentes szabad felhasználású jövedelmet jelentett. Ez gyakorlatilag megszűnt, ha a munkáltató hasonló értékű juttatást akar adni fizetésben az alkalmazottnak, az kb 7-8000 Ft többletterhet jelent. Igaz, hogy a cafetéria rendszer csak arra jó, hogy bonyolítsa az adminisztrációt, és hogy állami pénzeket lapátoljon át a jegykibocsátó cégek zsebébe, ilyen szempontból örülök a szétverésének. Azonban másik oldalról könnyíteni kellett volna a bért terhelő adókon, hogy összességében ne nőjjenek az adóterhek. (pl ennyivel növelt adójóváírással)
smk nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2012-01-19, 18:24   #119 (permalink)
Szenior tag
 
sidius logója
 
Csatlakozott: 09-06-01
Hely: Pillanatnyilag Magyarország.
Összes hozzászólás: 1.530
Hírnév szint: 12
sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.
Alapbeállítás

Idézet:
smk eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
Azt el is felejtettem írni, hogy a cafetéria rendszer átalakításával további jelentős jövedelemcsökkenést generált, ami szintén az alacsony jövedelműeket sújtja elsősorban. Eddig a 18000 Ft/hó meleg-étkezési jegy gyakorlatilag 18000 Ft majdnem adómentes szabad felhasználású jövedelmet jelentett. Ez gyakorlatilag megszűnt, ha a munkáltató hasonló értékű juttatást akar adni fizetésben az alkalmazottnak, az kb 7-8000 Ft többletterhet jelent. Igaz, hogy a cafetéria rendszer csak arra jó, hogy bonyolítsa az adminisztrációt, és hogy állami pénzeket lapátoljon át a jegykibocsátó cégek zsebébe, ilyen szempontból örülök a szétverésének. Azonban másik oldalról könnyíteni kellett volna a bért terhelő adókon, hogy összességében ne nőjjenek az adóterhek. (pl ennyivel növelt adójóváírással)
Jól látod. természetesen a legkevésbé sem az volt a cél, hogy a munkavállaló jól járjon. A cél a jól lobbizó vendéglátó és szállodaipar kielégítése volt. Az a probléma, hogy míg a kormányzat azt kommunikálta, hogy a Széchenyi kártya mint cafetéria elem célja a pihenés, a szórakozás és a meleg étkezés elősegítése, ezenközben nem veszi észre, hogy a dolgozó számára a cafetéria elsősorban egy szociális elem, amiből az alapvető ellátását igyekszik megvalósítani, mert itt már a kőkemény szükségletek dominálnak. Ez van amikor nem értik, vagy nem akarják érteni ami körülöttük zajlik. Arra, hogy nem érdekli őket, gondolni sem merek.
sidius nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2012-01-23, 13:22   #120 (permalink)
smk
Szenior tag
 
smk logója
 
Csatlakozott: 10-02-11
Összes hozzászólás: 827
Hírnév szint: 10
smk elindult a hírnévhez vezető úton.smk elindult a hírnévhez vezető úton.smk elindult a hírnévhez vezető úton.smk elindult a hírnévhez vezető úton.smk elindult a hírnévhez vezető úton.smk elindult a hírnévhez vezető úton.smk elindult a hírnévhez vezető úton.smk elindult a hírnévhez vezető úton.smk elindult a hírnévhez vezető úton.smk elindult a hírnévhez vezető úton.smk elindult a hírnévhez vezető úton.
Alapbeállítás

Idézet:
smk eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
...Igaz, hogy a cafetéria rendszer csak arra jó, hogy bonyolítsa az adminisztrációt, és hogy állami pénzeket lapátoljon át a jegykibocsátó cégek zsebébe, ilyen szempontból örülök a szétverésének.
Részben változtattam a véleményemen. Az üdülési csekk rendszer szétverése, és helyette SZÉP kártya bevezetése kimondottan előnyös, gazdaságélénkítő hatású lehet (az ördög a részletekben rejlik). Az üdülési csekk beváltás viszonylag macerás, és magas költségű is volt (5% fölötti költsége volt a beváltónak). Ezért a kisebb panziók, vendéglátóhelyek többsége nem fogadta el. Most 1.5%ban limitálták a SZÉP kártya beváltási költségeit, ráadásul kevésbé macerásnak tűnik az elszámolása, mivel nem kell papírfecniket cipelgetni. Ráadásul nem kell hozzá semmi infrastruktúra (lehet fizetni vele neten, de ha az sincs, akár telefonon is).
Ezek miatt várhatóan jóval több helyen fogják elfogadni mint az üdülési csekket. Az étkezési jegy korlátozása miatt nagyobb értékben is fogják ezt választani, mint annak idején az üdülési csekket. Összességében arra számítok, hogy kis mértékben nőni fog a belföldi szállodák forgalma, arányaiban sokat fog nőni a kis panziók (falusi turizmus, balatoni nyaralók) forgalma, és csökkenni fog a külföldre irányuló turizmus. Ez optimális irányú változás lenne/lesz.

Élelmiszerjegy átszervezés miatti kvázi adónövekedést, ami főként az alacsony jövedelműeket érinti meg legjobb lenne adott termékek ÁFA csökkentésével, és ahogy fent is írtam adójóváírás visszakapcsolásával kompenzálni.
smk nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2012-02-06, 11:45   #121 (permalink)
Új tag
 
Csatlakozott: 10-04-20
Összes hozzászólás: 27
Hírnév szint: 9
scapesound a hírnévhez vezető út elején jár.
Alapbeállítás

Sziasztok!

Mostanában egyre többet lehet hallani, hogy az állam a magánvagyon egy részére is rá tudja/ fogja rakni a kezét. Nyilván a média rápakol még néhány lapáttal, de a magánnyugdíj rendszert is átalakították... Néhány ismerősöm az egész hazai bankrendszerben se bízik és kimenekítik az összes megtakarításukat a környező országokba. Én Svájcban nyitottam egy bankszámlát és oda helyeztem ki pénzt. Hányan vittétek ki a pénzeteket?

Üdv
scapesound nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2012-02-06, 16:00   #122 (permalink)
Tag
 
Csatlakozott: 11-02-08
Összes hozzászólás: 37
Hírnév szint: 8
Tomaso a hírnévhez vezető út elején jár.
Smile

Idézet:
scapesound eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
Sziasztok!

Mostanában egyre többet lehet hallani, hogy az állam a magánvagyon egy részére is rá tudja/ fogja rakni a kezét. Nyilván a média rápakol még néhány lapáttal, de a magánnyugdíj rendszert is átalakították... Néhány ismerősöm az egész hazai bankrendszerben se bízik és kimenekítik az összes megtakarításukat a környező országokba. Én Svájcban nyitottam egy bankszámlát és oda helyeztem ki pénzt. Hányan vittétek ki a pénzeteket?

Üdv
Tradertársaim!
Annak,akinek van (néhány) élő kereskedési számlája,nem értem,hogy miért is jelent gondot a megtakarításainak kimenekítése.Miért olyan jó alternatíva egy csomó járulékos költséggel a szomszédban,vagy akár Svájcban bankszámát nyitni?Miért olyan vonzó az 1-2 % kamat(sőt Svájcban a 0 % körüliről is tudok),valamint a hazai kamatadó akár duplája is!
Tehát,ha valaki figyeli a hazai pénzügyi eseményeket (állampapír aukciók,kötvényhozamok,stb.),akkor időben lehet lépni,és a megtakarításokat néhány perc alatt a kereskedési számlára tenni.
Ha már sorok állnak a hazai bankok előtt,akkor már lehet,hogy késő!!!
Ezután,ha tényleg gáz van,ki kell várni,amíg normalizálódik a helyzet.Ha pedig nem,akkor kényelmesen el lehet utazni bárhová,ahol stabil a bankrendszer,és nyitni egy számlát(persze azonos név,cégnév stb.),és erre ki lehet utaltatni a brókerszámláról az egészet.Adatmódosítás után erre minden brókercégnél van lehetőség.
Kapkodni nem szabad,a jelenlegi hozamok/kamatok mind az államkötvényeken,mind a bankbetéteken nemzetközileg is figyelemre méltóak.
Miként a kereskedést,az életet sem kell túlbonyolítani...
Tomaso nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2012-02-09, 21:35   #123 (permalink)
Szenior tag
 
Profi(t) logója
 
Csatlakozott: 11-06-14
Összes hozzászólás: 150
Hírnév szint: 8
Profi(t) a hírnévhez vezető út elején jár.
Alapbeállítás

Csak két gyors reagálás:

- Scapesound: Nem kell semmit elkapkodni, bepánikolni az első hír hallatán. Egyébként miből gondoltad, hogy az utolsó mondatodként feltett kérdésre tömött sorokban jönnek a jelentkezők, hogy felíratkozzanak a pénz kimenekítők listájára. Finoman fogalmazva is költői kérdést tettél fel.

- Tomaso : azért én biztos, hogy nem tenném fel az egész vagyonomat (pénzbeli megtakarításaimat) bróker számlákra. Aztán bróker bácsi fogja magát, szépen összecsomagol, és elmegy.
Egyik külföldi utam alkalmával az esti híradóban mutatták be, hogy egy bróker cégnél gyanús ügyletekre bukkantak. A film bejátszásban a kommandósok éppen villástargoncával tolták kifelé a raklapokon akkurátusan bekötegelt, mintegy százmilliárdnyi összeget. (az összeg nem elírás!) Ami a kimutatásaikban sehol nem szerepelt hivatalosan, magyarán nem tudtak elszámolni vele.
Úgyhogy nem biztos, hogy én ettől nyugodtabban tudnék aludni, hogy a pénzem, az összes, a brókerekre van bízva.
És az említett bróker sem a verpeléti meg a csajágröcsögei útelágazás mellett egy konténerben ücsörgő bróker volt.
Tehát csak óvatosan!
__________________
"Only the game can teach you the game." (Jesse Livermore)
Profi(t) nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2012-02-09, 23:09   #124 (permalink)
Szenior tag
 
Profi(t) logója
 
Csatlakozott: 11-06-14
Összes hozzászólás: 150
Hírnév szint: 8
Profi(t) a hírnévhez vezető út elején jár.
Alapbeállítás

Szervusz Sidius!

Igazából válaszolhattam volna más hozzászólásodra is e témában, hiszen mindegyiket élvezet olvasni. És a rá érkezett hozzászólások is korrektek.

Általában szeretnék reagálni pár dologra, ami megragadta a figyelmemet.

Oroszország : Igen, erre az országra valamilyen szinten lehetne támaszkodnunk. Óriási tőke van most felhalmozódva ebben az országban. Amit szívesen befektetnek bárhol, kölcsönösen előnyös üzleti kapcsolatok esetén persze.
Sokan ódzkodnak tőlük még mai nap is. A régi politikai sérelmek okán. AMit Sidius elég jól leírt, miért kellene már tovább lépni ezen. Elég józan magyarázat.
A másik kifogás, amit láttam a Sidius okfejtése ellen, hogy ezekben a nagy országokban diktatorikus módszerekkel irányítanak. Lehet. De amikor lazítottak a gyeplőn, azonnal gondok voltak. És ilyen hatalmas országot, ekkora tömegeket nem lehet babusgatva irányítani. Én ebben az országban töltöttem az elmúlt 25 évből kb. 9 évet. Látom micsoda fejlődésen mentek keresztül. (Zárójelben jegyzem meg, hogy a diktatorikusnak címzett irányítás ellenére Oroszországban pl. a közbiztonság ma is nagyon rossz. Elképzelni sem merem, mi lenne, ha ilyen liberális törvénykezés lenne mint nálunk. Egyszerűen elszabadulna a pokol.)
Manapság a külföldi (amerikai, német stb..) cégek mindent elkövetnek, hogy valahogyan megvessék a lábukat Moszkvában. Mi meg? Ott voltunk évtizedekig, aztán pár éve eladta Magyarország az előretolt helyőrségét, a Kereskedelmi Kirendeltséget. Ami (kis magyar anziksz), szintén rendőrségi ügy lett, merthogy valakiknek ez is nagyon megérte.
Szóval Oroszországban a régi jól működő kereskedelmi kapcsolatok alapján, lehetne ismét valamit kezdeni. Más nemzetek ezt most a nulláról indulva is jobban csinálják, mint mi.

Eurázsia szövetség, Kína, stb: Kína szintén óriási potenciál, és segítség lehet a válságban. A válság kirobbanása után, amikor a világban nemhogy cégek, majdnem országok mentek csődbe, Kínában még jobban beindult a fejlődés. Kínai üzleti útjaim alkalmával mindig csodálkozva néztem, milyen tempóban haladnak. A válság idején büszkén mesélték nekem, hogy náluk a krízis első 1-2 évében 15 %-al nőt a dollár milliárdosok száma. (nem a milliomosoké MIndenütt gyárépítések, autópálya építés, fejlesztés, fejlesztés a legnagyobb tempóban. Ez jellemezte őket. Mikor mondtam, hogy nálunk Európában a cégek most nem fejlesztenek, nem invesztálnak be, arra való indoklással, hogy most meg kell fogni a pénzt, mert ki tudja mit hoz a jövő, csak legyintettek. Butaság mondták. Fejlesztés a megoldás, volt a válaszuk, mert aki nem fejleszt, az egy ideig stagnál, aztán elsodorják őt a válság után újjá születő piacok.
Amit még hozzátennék, bár elmondtam már többször is. Ott is segíti az állam az ígéretes cégeket. Ott is értéke van a személyes kapcsolatoknak. Sőt jó személyes kapcsolatok nélkül nem mégy semmire. De elumbuldázni az állami pénzeket, azért az életeddel fizetsz. Sarkalatos példám az útépítés. Ott is az kapja meg a tendert, akinek jó összeköttetései vannak. És milliárdos belőle. De próbálná meg kispórolni az anyagot. 2000 kilométereket autózhatsz egyfolytában úgy, hogy egy tenyérnyi döccenő nincs az aszfaltban. Mondtam, hogy nálunk a piaci árnál 2-3-szor drágábban épülnek az utak, és 2-3 év múlva már repedések, megsüllyedések, jelentkeznek itt ott. Amit ismét javítani kell, ami évente rengeteg kiadás. Náluk - mondták - ha nem tartod be, amit a szerződésben vállaltál, és egy gyatra minőséget produkálsz, mert az anyag egy részét máshol maszekban beépítetted, vagy csupán elsikkasztottad a pénz egy részét, szinte biztos halál. De minimum sok év börtön. És vele a szégyen. Nem érdemes kockáztatni.
Nálunk Magyarországon hogy is van ez?
Hogy diktatorikus a rendszer náluk? Igen. De az emberek a meg tudnak élni a fizetésükből. Legalábbis az értelmiséginek mondható réteg. Van egy fiatal kínai pár, ismerőseim , akikkel a virtuális világsztrádának köszönhetően tartjuk a kapcsolatot. Vidékről érkeztek Pekingbe, család nem tudta támogatni őket. Dolgoznak lelkisimeretesen, kislány asszisztens az üzletember ismerősömnél, barátja üzletkötő. 5-6 év munka eredményeként új kocsijuk van, lakást vettek, nagyon nívós szinten élnek. Sajnos a magyar fiatalok ezt nemigen tudják utánuk csinálni.
Itthon meg mit hallok? Sárgák, ferde szeműek, hozzák ide a sok szemetet, elfoglalják az országot, stb. Barom sztereotípiák, sokszor olyan emberektől, akik a szidott országban soha egy percig nemn voltak, a lenézett nép gyermekével soha egy szót nem váltottak, stb. És közben azok fejlettebbek, kulturáltabbak, intelligensebbek lettek mint ő.

Türkmenisztán, Kazahsztán, Azerbajdzsán... röviden a volt Szovjetunió tagköztársaságai, szintén nagyon jó potenciális szövetségesek lehetnek. Mindenhol ott az olaj és a gáz. Ennek égisze alatt ők egyre gazdagabbá válnak. Van köztük olyan, ahol az utóbbi években olyan főtereket építettek, ahol minden burkolat a tereken, épületeken csupa márvány, rengeteg az arany bevonat, miközben az országban se márvány, se arany lelőhely nincs. De olajjal fizet mindenért. Igen, már most mondom, diktatórikusan kormányoznak ott is. de közben az állampolgárnak nem kell semmilyen adót fizetnie. Mert a közteheket megoldják az olaj és gáz nyereségéből. Persze nyúl le belőle a főmogul is magának, de a népéről sem feledkezik meg. Szóval az adózás az ismeretlen fogalom náluk. Plusz mindenki, akinek van autója, 120 liter üzemanyagot ingyen tankolhat havonta, mert ugye az olaj az közkincs. Tényleg rettenetes diktatúra.
Igen, nem engedik az aembereket az utcára tüntetni. Azt mondta a kormányhivatalnok: amíg senki nem kötelező az állam felé semmivel, amíg mindent készen kapnak, addig követeléseik sem lehetnek. Szerintem ezt a fajta diktatúrát nagyon sok magyar ember elfogadná most magának.

A diktatorikus kormányzásról a kínaiak azt mondták. Lehet, hogy ott nálatok Európában demokratizmus van, meg liberális nézetek, stb. De mi legalább nem költünk arra, hogy többszáz, esetleg ezres létszámú rendőri biztosítás legyen, mert Meleg Büszkeség Napja, és a buzik a táblákkal rohangálva hídetik, hogy melegek. Meg a nacionalista fiatalok is csendben vannak, mert tudják, hogy ha demonstrálnak, abból baj lesz. Van itt sok meleg, meg vannak újfasiszták, stb is, de csendben vannak, és ez így van jó. Mert Európában ez nem rend, hanem káosz. Na ez a, amit mi nem engedünk.
Egyébként azt mindenkinek el kell fogadnia, hogy százmilliós, meg milliárdos tömegeket csak így lehet kordában tartani.

Egyszóval nekünk a Kelet felé is kellene kötődnünk, mert ott nem utálnak, hanem szeretnek , elfogadnak bennünket. Kínában nemegyszer hallottam értelmiségiektől, akik nagyon szívesen barátkoztak velem, hogy a magyar nemzetet rokonaiknak tekintik. Ugyanezt a fajta szimpátiát tapasztaltam egyébként Kazahsztánban is.
Mi mégis a Nyugat felé törleszkedünk mindig, pedig annyiszor ráfizettünk már.

(A fenti felsorolásból Tadzsikisztánt nem véletlenül hagytam ki. Szinte talán ez egyetlen a volt szovjet utód államok közül, amelyik iszonyatosan szegény. Jelenleg is kb. 3 millió tadzsik vendégmunkás dolgozik feketén, mindenféle engedély nélkül Oroszországban. Amit az oroszok eltűrnek, mert tudják, hogy ez 3 millió család fenntartását jelenti, ezek a emberek tartják el filléres fizetéseikből az otthoniakat. De a többi tagállam most tényleg nagyon jó életszínvonalon él.)

Gyorsan beszúrom ide még egy rögeszmémet :
Sidius, nagyon nagy élvezettel olvasom az írásaidat. A tőzsdei dolgokról szólókat különösen. Szívesen részt vennék egyszer olyan tőzsdei fejtágítón, amit te tartasz.
Nincs rá időd?
Nem elfogadható válasz. Tudod nálunk nem diktatúra van, hanem demokrácia. (Legalábbis ezzel áltatjuk magunkat ) Ha simán nem megy, aláírásokat fogok gyűjteni ez ügyben a Fórum tagoktól, és ha ez sem segít, majd táblás felvonulást rendezünk.
Remélem meggyőző voltam.
__________________
"Only the game can teach you the game." (Jesse Livermore)
Profi(t) nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2012-02-10, 15:11   #125 (permalink)
Tag
 
Csatlakozott: 11-02-08
Összes hozzászólás: 37
Hírnév szint: 8
Tomaso a hírnévhez vezető út elején jár.
Alapbeállítás

Idézet:
Profi(t) eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
Csak két gyors reagálás:

- Tomaso : azért én biztos, hogy nem tenném fel az egész vagyonomat (pénzbeli megtakarításaimat) bróker számlákra. Aztán bróker bácsi fogja magát, szépen összecsomagol, és elmegy.
Egyik külföldi utam alkalmával az esti híradóban mutatták be, hogy egy bróker cégnél gyanús ügyletekre bukkantak. A film bejátszásban a kommandósok éppen villástargoncával tolták kifelé a raklapokon akkurátusan bekötegelt, mintegy százmilliárdnyi összeget. (az összeg nem elírás!) Ami a kimutatásaikban sehol nem szerepelt hivatalosan, magyarán nem tudtak elszámolni vele.
Úgyhogy nem biztos, hogy én ettől nyugodtabban tudnék aludni, hogy a pénzem, az összes, a brókerekre van bízva.
És az említett bróker sem a verpeléti meg a csajágröcsögei útelágazás mellett egy konténerben ücsörgő bróker volt.
Tehát csak óvatosan!
Egyetértünk,de az általam vázoltak csak végveszély esetére lennének,és csak átmeneti ideig lenne rá szükség.Van hová nyúlni,no para!
Egyébként pedig a kereskedésre szánt összeget sem szabad akármilyen brókerre bízni!Jópár év tapasztalatával mondhatom,a brókerválasztásnál nem a spread az első és legfontosabb szempont!
Jó kereskedést mindenkinek!
Tomaso nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2012-02-10, 15:42   #126 (permalink)
Új tag
 
Csatlakozott: 10-04-20
Összes hozzászólás: 27
Hírnév szint: 9
scapesound a hírnévhez vezető út elején jár.
Alapbeállítás

Sziasztok!

Számomra az elmúlt hetek komoly változásokat hoztak a megtakarításokkal, családi vagyonokkal kapcsolatosan. Leszögezem, szerintem sincsen pánikhangulat és nem is lesz, mert bedőlés se lesz. Azt viszont biztos forrásból tudom, hogy a megtakarítások egy részét, ami nincs kereskedelmi bankoknál az állam hozzá fog nyúlni. Olaszországban is megcsinálta ezt a kormány, itt miért ne tenné?( magánnyugdíjjal is megtörtént) Helyette majd adni fog kincstárjegyeket. Emellett néhány vállalkozó kivitte az osztrákokhoz vagy svájcba a pénzét. Én is az utóbbit választottam, mert befektetést kovácsoltam belőle...

Üdv
scapesound nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2012-02-10, 16:27   #127 (permalink)
Tag
 
Csatlakozott: 11-02-08
Összes hozzászólás: 37
Hírnév szint: 8
Tomaso a hírnévhez vezető út elején jár.
Alapbeállítás

Idézet:
scapesound eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
Sziasztok!

Azt viszont biztos forrásból tudom, hogy a megtakarítások egy részét, ami nincs kereskedelmi bankoknál az állam hozzá fog nyúlni. Olaszországban is megcsinálta ezt a kormány, itt miért ne tenné?( magánnyugdíjjal is megtörtént) Helyette majd adni fog kincstárjegyeket.

Üdv
Milyen megtakarításokra gondolsz,amik nincsenek kereskedelmi bankokban?
Egyébként az IMF pénzén 5% körül lenne finanszírozható az államadósság,a kincstárjegyek hozama pedig jóval e fölött van,tehát drágábban jutna forráshoz az állam.(Persze ha az IMF megállapodás létrejönne,ha nem,akkor sokminden lehetséges...)
Tomaso nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2012-02-10, 16:58   #128 (permalink)
smk
Szenior tag
 
smk logója
 
Csatlakozott: 10-02-11
Összes hozzászólás: 827
Hírnév szint: 10
smk elindult a hírnévhez vezető úton.smk elindult a hírnévhez vezető úton.smk elindult a hírnévhez vezető úton.smk elindult a hírnévhez vezető úton.smk elindult a hírnévhez vezető úton.smk elindult a hírnévhez vezető úton.smk elindult a hírnévhez vezető úton.smk elindult a hírnévhez vezető úton.smk elindult a hírnévhez vezető úton.smk elindult a hírnévhez vezető úton.smk elindult a hírnévhez vezető úton.
Alapbeállítás

Én nem tudom Scapesound mire gondolt, de szerintem a következőket államosíthatják első körben, ha a szükség úgy hozza:
-lakóingatlanok (érték alapú adó = részleges államosítás)
-TBSZ, UL, MNYP (részleges államosítás úgy, hogy kényszerítik jogszabállyal hogy állampapírokba fektessen)
Idézet:
Tomaso eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
Egyébként az IMF pénzén 5% körül lenne finanszírozható az államadósság,a kincstárjegyek hozama pedig jóval e fölött van,tehát drágábban jutna forráshoz az állam.
Ez az 5% Ftban, vagy más devizanemben értendő? Nagyon nem mindegy, Ft államadósságot el lehet inflálni.
smk nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2017-05-06, 22:53   #129 (permalink)
Szenior tag
 
kockasseggu logója
 
Csatlakozott: 13-08-24
Összes hozzászólás: 2.003
Hírnév szint: 7
kockasseggu elindult a hírnévhez vezető úton.kockasseggu elindult a hírnévhez vezető úton.kockasseggu elindult a hírnévhez vezető úton.kockasseggu elindult a hírnévhez vezető úton.kockasseggu elindult a hírnévhez vezető úton.kockasseggu elindult a hírnévhez vezető úton.kockasseggu elindult a hírnévhez vezető úton.
Alapbeállítás

Nem akarok reklámot csinálni neki,
csak hátha valakinek nosztalgikus emlékeket okoz még rajtam kívül:

anno áhitattal olvastam a pékátizenttős dolgokat:
https://de-de.facebook.com/ausztriai...26818307447252


http://index.hu/belfold/2017/05/04/a...oda_sikozpont/

ezek után egyre kíváncsibb vagyok rá, jutok e valamire szinte egyedül...
__________________
Egyefenelegyenarégilemez: Fogd a pénzt és kuss
kockasseggu nem elérhető   Válaszol idézettel
Válaszol

Címkék
külföldi befektetés, Orbán-kormány, pénz kimentéseJelenlévő aktív tagok böngészik ezt a témát: 1 (0 tag és 1 látogató)
 
Téma eszközök
Megjelenítési módok

Hozzászólás szabályai
nem indíthatsz új témát
nem válaszolhatsz
nem csatolhatsz
nem javíthatsz hozzászólást

BB code is bekapcsolva
Pofik bekapcsolva
Az [IMG] kód bekapcsolva
A HTML kód kikapcsolva
Trackbacks are bekapcsolva
Pingbacks are bekapcsolva
Refbacks are bekapcsolvaA pontos idő 18:46 , a GMT +1 időzóna szerint.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright © 2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.