Tőzsde Fórum  

Vissza   Tőzsde Fórum > Tőzsdéről általában > Tőzsde hírek


Válaszol
 
LinkBack Téma eszközök Megjelenítési módok
Régi 2012-04-24, 15:26   #1 (permalink)
smk
Szenior tag
 
smk logója
 
Csatlakozott: 10-02-11
Összes hozzászólás: 827
Hírnév szint: 10
smk elindult a hírnévhez vezető úton.smk elindult a hírnévhez vezető úton.smk elindult a hírnévhez vezető úton.smk elindult a hírnévhez vezető úton.smk elindult a hírnévhez vezető úton.smk elindult a hírnévhez vezető úton.smk elindult a hírnévhez vezető úton.smk elindult a hírnévhez vezető úton.smk elindult a hírnévhez vezető úton.smk elindult a hírnévhez vezető úton.smk elindult a hírnévhez vezető úton.
Alapbeállítás Mi lesz veled Magyarország?

http://www.ado.hu/rovatok/ado/mennyi...ios-ado-alapja

Ez az adó akárhogy nézem irdatlan nagy kreténség. Ugyanazt a pénzt jó sokszor meg akarják adóztatni. Megadóztatják, amikor megkapom a fizetésem, megadóztatják, amikor elköltöm. Ez még beleférne hogy levonnak újabb pár száz forintot, de azon már rohadtul felháborodtam, hogy megadóztatják, ha egyik bankból átrakom a pénzemet a másikba, vagy pénzt töltök át a feleségem számlájára. Ez így totális marhaság. Nyilván én is, és mindenki más is kerülni fogja a fölös leges adó fizetést. Az adófizetők produktív tevékenység helyett azon agyalnak majd, hogy hogyan minimalizálják az adót, valamint iszonyatosan megnő majd a készpénzforgalom. Nyilván, aki teheti készpénzben fogja felvenni, és elkölteni a jövedelmét, Az emberek a megtakarításaikat részben kivonják a bankokból, devizára váltják, stb. Lehet, hogy több költséggel jár majd az állam számára ez az adó, mint amennyit beszednek vele....

Nektek mi a véleményetek erről?
smk nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2012-04-24, 19:57   #2 (permalink)
Szenior tag
 
sidius logója
 
Csatlakozott: 09-06-01
Hely: Pillanatnyilag Magyarország.
Összes hozzászólás: 1.530
Hírnév szint: 12
sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.
Alapbeállítás

Az, hogy úgy ahogy van egy ötletelős gazdaságpolitikáról van szó, amihez természetesen egy ötletelős, tákolt adórendszer jár.

Teljesen mindegy, hogy készpénzben fogják felvenni a pénzt az emberek, mert a csekket akkor is be fogják fizetni(csekkadó), telefonálni fognak(telefonadó), az utat használni fogják(elektronikus útdíj a főutakra is 2013-tól).

Szóval adva volt egy bűn rossz gazdaságpolitika tetézve egy igazságtalan és fenntarthatatlan adórendszerrel (már a szlovákok sem tudják megtartani az egykulcsos adót, a románok meg rég kivezették). Ha valóban megkerülhetetlen adót akarnak akkor nem a jövedelmeket kell adóztatni egykulcsos adóval hanem a vagyont. A több kulcsos áfa viszont jó ötlet, értelmes országokban alkalmazzák is.
sidius nem elérhető   Válaszol idézettel
Hirdetések
Régi 2012-05-02, 15:05   #3 (permalink)
Szenior tag
 
Csatlakozott: 10-09-17
Összes hozzászólás: 164
Hírnév szint: 8
Zsolt27x a hírnévhez vezető út elején jár.
Alapbeállítás

Szerintem a fogyasztást megadóztatni igazságosabb dolog, mint a munkát. Soha nem értettem, hogy valakinek, aki jobban tanult, jobban dolgozott (és tegyük fel, hogy a jövedelem mértéke nagyrészt ezektől függ) miért kell magasabb százalékban adóznia amikor összegében már így is nagyobb mértékben járult hozzá a közös kiadásokhoz mint a szerényebb képességű társai. Én az egykulcsos adót igazságosnak tartom, más kérdés, hogy működőképes-e az ország körülményeire és sajátosságaira vonatkoztatva. Akinek pedig nincs pénze, az ne fogyasszon annyit, ne telefonáljon annyit, használja kevesebbet az autóját, stb. Bár a tranzakciós adónak én sem látom értelmét. Az nem tudom milyen "vadhajtásokat" fog visszafogni. Eddig a fogyasztás növelése volt a gazdasági fejlődés motorja. De úgy tűnik, hogy a fogyasztás nem növelhető tovább. Valamilyen okból kifolyólag. Ha nem tudjuk kinövekedni, akkor szerintem az ésszerű lépés a takarékosság. Ezek az adók rá fogják kényszeríteni az embereket a takarékosságra. Ami szerintem nem feltétlenül hátrány, csak azzal van a gond, hogy az állam nem ilyen takarékos és még mindig túlságosan nagy és sok pénzt visz el. Aki pedig eddig nem volt takarékos és túlvállalta magát, mert a kilátások korábban jobbak voltak és nem számított erre az tényleg rosszul érezheti magát. Ő most szívóágra kerül.

Üdv: Zsolt
Zsolt27x nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2012-05-02, 17:05   #4 (permalink)
smk
Szenior tag
 
smk logója
 
Csatlakozott: 10-02-11
Összes hozzászólás: 827
Hírnév szint: 10
smk elindult a hírnévhez vezető úton.smk elindult a hírnévhez vezető úton.smk elindult a hírnévhez vezető úton.smk elindult a hírnévhez vezető úton.smk elindult a hírnévhez vezető úton.smk elindult a hírnévhez vezető úton.smk elindult a hírnévhez vezető úton.smk elindult a hírnévhez vezető úton.smk elindult a hírnévhez vezető úton.smk elindult a hírnévhez vezető úton.smk elindult a hírnévhez vezető úton.
Alapbeállítás

Idézet:
Zsolt27x eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
Szerintem a fogyasztást megadóztatni igazságosabb dolog, mint a munkát. Soha nem értettem, hogy valakinek, aki jobban tanult, jobban dolgozott (és tegyük fel, hogy a jövedelem mértéke nagyrészt ezektől függ) miért kell magasabb százalékban adóznia amikor összegében már így is nagyobb mértékben járult hozzá a közös kiadásokhoz mint a szerényebb képességű társai. Én az egykulcsos adót igazságosnak tartom, más kérdés, hogy működőképes-e az ország körülményeire és sajátosságaira vonatkoztatva. Akinek pedig nincs pénze, az ne fogyasszon annyit, ne telefonáljon annyit, használja kevesebbet az autóját, stb.
Régebben én is így gondolkodtam. Aztán arra jutottam, hogy nincs olyan hogy igazság (illetve ami van az relatív), így nincs is értelme ilyen szemszögből vizsgáljunk bármit. Van ami egyik embernek jobb, van ami másiknak.
Mondhatnánk pl, hogy aki devizahiteleket vette fel, és nem tudja fizetni, az szívjon csak, minek nyújtózkodott tovább, mint amíg a takarója ért, meg különben is nem volt kötelező hülyének lenni, de valószínűleg nem érezném magam jobban, ha tömegek kerülnének utcára ez miatt.
Az egykulcsos adó alapjában véve lehetne jó is. Lehetne egyszerűbb (nem lett az), illetve ösztönözhetné a munkavállalást. Pl ha az ember fizetés emelést kap, vagy túlórázik, akkor szeretne ezért több nettó bért is haza vinni. pár éve még volt olyan, hogy 1000 Ft többlet bruttó fizetésből a munkavállaló kb 300 Ft nettó többletet vitt haza, míg ez a munkavállalónak kb 1300 Ftba került (magasabb adókulcs, és adójóváírás csökkenés együttes hatása miatt volt ilyen kicsi a nettó bér különbség). Ez nyilvánvalóan elcseszett dolog, annyira torzítja a munkapiacot. Tehát az ezt kiküszöbölő egy kulcsos adó még jó is lehetett volna. Csakhogy annak van egy másik, sokkal jelentősebb negatív hatása a mi esetünkben. Az adóbevételek jelentősen csökkennek miatta. Ezt nem azzal kompenzálták, hogy pl megpróbálták volna újratárgyalni az államadósságot, vagy racionalizálták volna az állami kiadásokat, hanem azzal, hogy más adók tömegét vezették be. Míg az egy kulcsos adó miatti bevétel kiesés hasznát a legmagasabb jövedelmi rétegbe esők, azaz a lakosság 4-5%a kapta, addig az új terhek kb egyenletesen lesznek szétosztva. Az újraelosztás csökkenésének igazságosságát itt sincs értelme vizsgálni, azt azonban nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy a lakosság igen jelentős része napról napra él, és a pénzügyeik összeomolhatnak a legkisebb teher növeléstől is.
smk nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2012-05-03, 07:38   #5 (permalink)
Szenior tag
 
Profi(t) logója
 
Csatlakozott: 11-06-14
Összes hozzászólás: 150
Hírnév szint: 8
Profi(t) a hírnévhez vezető út elején jár.
Alapbeállítás

Sidiusnál van a pont. Összetákolt adórendszer, kapkodó intézkedések, tűzoltásos módszerrel való spontán reagálás a konkrét problémákra, ez így sehová nem vezet.
Erről mindig a vicc jut eszembe az egyszeri lódoktorról, aki miután sok smindent kipróbált a gazda beteg lován, a végén még üvegdarabokat is etetett vele, s miután szegény állat kimúlt, annyit mondott a gazdának: "Megdöglött?!?! Wazzeg, pedig még qrva sok jó ötletem volt."
Nos, ilyen ötletek szemtanúi lehetünk ma a mindennapokban a magyar gazdaságban.
A probléma nem is ebben van. Hiszen minden állam az adókból él. És minél kevesebb az állami tulajdonban levő termelő cégek száma, akik effektíve az állami budget számára termelnék a profitot, annál inkább a különféle adónemekre támaszkodhat csak rendszer.
A probléma az, hogy míg az adófizetők felé a legkülönfélébb megszorítások vannak már 20 éve, ugyanakkor állami szinten egy nagyfokú pazarlás folyik.
Az újabb és újabb adók egy feneketlen zsákba folynak be, a folyamat vége pillanatnyilag megjósolhatatlan. Természetesen ezzel egyidőben nő az állampolgárok felháborodottsága, csökken az adófizetési morál, hiszen senki nem akarja a nehezen megszerzett forintjait olyan helyre befizetni, ahol nem látja azt hasznosnak.
Szóval sok sebből vérzik ez a dolog.
Azt pedig lehet mondani, hogy felesleges úgy hozzáállni, hogy aki pl. felvette a hiteleket, és most gondban van, pusztuljon meg, minek vette fel..
Természetesen senki nem gondolkodik így. Mert az ember miért kívánna rosszat másoknak. De elmondom, én miért nem tudom sajnálni a hitel miatt bajba jutottakat. Én személy szerint ismerek embereket, akik a frank alapú hitelek elindításakor csőstől jöttek az új hitelre. Nem is igazán volt rá szükségük, de jó üzletet láttak benne. És amikor figyelmezettem őket, hogy nem kellene ekkora összegeket, ilyen hosszú futamidőre felvenni, csak fölényesen legyintettek rám, és lekicsinylően magyarázták, hogy miért éri meg ez a "qrva jó" hitel. Valamint voltak olyanok, akik pl. hozzáépítettek a házukhoz, bár nem igazán volt szükségük akkora mértékű bővítésre, de ha már itt volt ez a kedvező hitel, nem 5-10 milliót vettek fel, hanem 15-20 mill. Ft-ot.
Aztán jött a bedőlés, és ezek az emberek sírva futkosnak mindenhova, hogy segítsenek nekik, egyesek önkezükkel vetnek véget az életüknek, stb, stb. Mindenkinek egy dolgot tudnia kellene mindig. Hogy amíg egy hitelt véglegesen le nem törlesztett, addig az a vagyona, ami a fedezetet jelenti, az utolsó pillanatig veszélyben van. Azt szoktam mondani, hogy kvázi "a háza kedves Uram addig a banké".
A svájci frank alapú hitelek indításakor a pénzügyi szektorban dolgoztam. Megkapta a csapatom, hogy nyomjuk ezeket a hiteleket is. Én pedig ugyanakkor megtiltottam az embereimnek, hogy egy bizonyos mennyiség fölött kössenek havonta. És megnéztem külön az összes ügyfelet, (pedig nem volt feladatom), és akinél én nem láttam a törlesztési potenciált évekre előre megalapozottnak, azoknak a hitelkérelmét visszautasítottam. Ezen alkalmakkor hangzottak el pl. a fentebb leírt, engem kioktató fellengzős beszélgetések.
Ahogy egyszer egy kevésbé jeles ember szájából elhangzott az a mondat, miszerint "Magyarországon ma mindenkinek alkotmányos joga hülyének lenni." ... nos szerintem sajnos nagyon sokan élnek is ezen jogukkal.
És itt nem azokról beszéltem, akik a kicsike, első lakásuk megvételéhez így kaparták össze a pénzecskéjüket, és hozzá ráadásul a bankban még meg is vezették őket a jól hangzó reklám szövegekkel. Ők igazi áldozatai ezeknek a hiteleknek.
Viszont a fentebbi példáim számomra ekvivalensek a tőzsdével. Megpróbáltál egy jó üzletet csinálni? (Mint a Forex-en.) Nem jött össze? Hát igen, bebuktad. Kockázat nélkül nincs üzlet, és te megfizetted a kockázat árát. Ennyi, és nem több.
Az emberek egyvalamit kevernek, de nagyon. Ki akartak törni a szocializmus keretei körül, jólétet akartak, jó autót, szép házat, egzotikus tájakra utazni, stb, stb. Amivel nincs is gond. Mindenkinek joga van hozzá. Nekem, neked, mindenkinek. De ha beletört a fejszéd a feladatba, akkor ne keresd a szociális védőhálót.
Ez a véleményem gondolom sokaknak nem szimpatikus. De akkor is ez a valóság. Előre kell gondolkodni. Titeket sem fog egy nagyobb számla elégetése után megmenteni senki.
Hogy jól van kisfiam, bebuktál 20.000 dollért. Ne sírjál már annyit, visszakapsz 5000-et, mert segítünk neked, hogy ne menj tönkre.
__________________
"Only the game can teach you the game." (Jesse Livermore)
Profi(t) nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2012-05-03, 09:25   #6 (permalink)
Szenior tag
 
sidius logója
 
Csatlakozott: 09-06-01
Hely: Pillanatnyilag Magyarország.
Összes hozzászólás: 1.530
Hírnév szint: 12
sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.
Alapbeállítás

Idézet:
Zsolt27x eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
Szerintem a fogyasztást megadóztatni igazságosabb dolog, mint a munkát. Soha nem értettem, hogy valakinek, aki jobban tanult, jobban dolgozott (és tegyük fel, hogy a jövedelem mértéke nagyrészt ezektől függ) miért kell magasabb százalékban adóznia amikor összegében már így is nagyobb mértékben járult hozzá a közös kiadásokhoz mint a szerényebb képességű társai. Én az egykulcsos adót igazságosnak tartom, más kérdés, hogy működőképes-e az ország körülményeire és sajátosságaira vonatkoztatva. Akinek pedig nincs pénze, az ne fogyasszon annyit, ne telefonáljon annyit, használja kevesebbet az autóját, stb. Bár a tranzakciós adónak én sem látom értelmét. Az nem tudom milyen "vadhajtásokat" fog visszafogni. Eddig a fogyasztás növelése volt a gazdasági fejlődés motorja. De úgy tűnik, hogy a fogyasztás nem növelhető tovább. Valamilyen okból kifolyólag. Ha nem tudjuk kinövekedni, akkor szerintem az ésszerű lépés a takarékosság. Ezek az adók rá fogják kényszeríteni az embereket a takarékosságra. Ami szerintem nem feltétlenül hátrány, csak azzal van a gond, hogy az állam nem ilyen takarékos és még mindig túlságosan nagy és sok pénzt visz el. Aki pedig eddig nem volt takarékos és túlvállalta magát, mert a kilátások korábban jobbak voltak és nem számított erre az tényleg rosszul érezheti magát. Ő most szívóágra kerül.

Üdv: Zsolt
Nos azért felmerül a kérdés, hogy ha az egykulcsos adó annyira jó, vajon miért nem alkalmazza egyetlen nyugati fejlett ország sem? Szintén nagy kérdés, hogy ha annyira jó miért adta fel Románia, miért hátrál ki Szlovákia az egykulcsos adórendszerből.
A nyugati országokban már sok-sok évtizede megértették azt, hogy akinek több jutott annak a felelőssége is több, mert értik, hogy mi az a társadalmi szolidaritás és érdekes módon bár több kulcsos adórendszerek vannak, mégsem hőbörög a többség. Amikor bevezették nálunk az egykulcsos adót, elbeszélgettem pár külföldi ismerősömmel (8-10 ember, nem számolgattam őket), hogy mit gondolnak a saját adórendszerükről és mit gondolnának egy egykulcsos adóról. Az ember azt várná, hogy mivel elég jómódú emberekről van szó, vélhetően örömmel fogadnák.
Hát pedig nem. Az igazság az, hogy volt közöttük olyan aki tényleg örült volna. Meg kell, hogy mondjam, hogy bár elég jóban vagyok velük, de tipikusan olyanok voltak ezek akik elsősorban magukkal foglalkoztak, vagyis az érdekelte őket, hogy nekik mennyi marad.
De a többség nem volt ilyen. Volt aki egyenesen elutasította, sőt azt mondta, hogy az náluk fel sem merül, hogy a minimálbér adóztatva legyen, meg, hogy a magasabb jövedelem ne adózzon többel mint a kevesebb. Ez konkrétan egy osztrák úriember volt, hol azért tudni kell, hogy még 50%-os adókulcs is van!!!
Egy másiknak emlékszem az jutott eszébe, hogy szerinte a felső kulcsok kivételével pénz hiányozni fog az állami büdzséből, és nem jut elég az oktatásra, kultúra támogatásra, egészségügyre. Mondtam neki, hogy beszedhető máshonnan, amire tényleg helyes volt a válasz, hogy akkor az adóterhelés nem csökkent csak másképpen fogják hívni. Igaza volt. Egyébként ő is butaságnak tartotta a minimálbér adóztatását, meg azt, hogy a kimagasló jövedelmek ugyanannyival adózzanak mint a minimálbér. Megkérdezte, hogy mit csinálnak például a szakszervezetek? Hát mi nem tudjuk, hogy a kapitalista társadalomban két dolog szükséges ahhoz, hogy a gyengébbek egyensúlyba kerüljenek az erősekkel szemben, mégpedig a gyengék oldalán kell, hogy álljon az erős állam és az erős szakszervezetek? Mondtam, hogy egy pillanat csak megnézem az értelmező kéziszótárban a jelentését a szakszervezet szónak. Az úriember német.
Nagy-Britanniában (tudjuk, hogy az angolszászok másképpen állnak az az adózáshoz mint a kontinens országai, mondhatni liberálisabbak) jövőre évi 9205 font alatt nulla adó lesz egyébként progresszív rendszert alkalmaznak ők is. Amikor egy szigetországi ismerősömnek (szándékosan nem angolt írok, mert igencsak megsértődne) felvázoltam a magyar helyzetet igencsak elcsodálkozott. Elmondtam neki, hogy mennyi a minimálbér Magyarországon, kb. összehasonlítottuk az egyes termékek árait (tehát ugyanazon termékek árait itthon és náluk), egyszerűen nem értette, hogy miért kell a minimálbért adóztatni, meg hogy miért ilyen alacsonyak a bérek. Kérdezte, hogy hogyan tudnak megélni az emberek Magyarországon. Miért nem tesz ez ellen a politikai valamit (mondtam neki, hogy tett, csak nem ellene, hanem mellette több mint 20 éve) Az ő szemszögéből ez lehetetlennek tűnt a dolog, de jeleztem, hogy mi ezért vagyunk itt a Kárpát-medencében több mint 1000 éve, mert született túlélők vagyunk.
Végre szerintem sikerült képbe helyeznem őt, azt mondta, hogy oké, a gazdagok ugyanúgy adóznak mint a szegények, de vajon ezt más területen kikompenzálja e ezt a hatalmi politika. Ilyenekre gondolt mint alacsony áfakulcsok a mindennapi termékeken, luxus áfa a gazdagok által megvásárolt luxustermékeken, vagy vagyoni adók. Hát szégyenkezve bevallottam, hogy nem. Ezt egészen egyszerűen nevetségesnek tartotta.
Nem tudom mennyire jön le, hogy nyugaton nem kérdés a progresszív adózás társadalmi igazságosságába és szolidaritásába vetett hit, mert jellemzően a közösségben gondolkodnak, nem egyénben.
Nálunk nem így van. Az adórendszer egyszerűen az igazságtalanság mintapéldánya, talán Nigériában elmenne, de nem egy EU-s országban. A bérek alacsonyan tartásának és ezenközben a járulékok (nem adó) magasan tartásának következményeit semmi perc alatt le lehetne vezetni, és rájönnénk, hogy hatalmas butaság az egész. Elég arra gondolnunk, hogy a nagy járulékos költségek miatt kevesebb munkaerő lesz foglalkoztatva, az alacsony bér meg a társadalmi fogyasztás egyik legfőbb gátló tényezője, ami viszont a hazai kis és közepes vállalkozások fellendülésének fékje. Nyilván a kecskeméti Mercit nem fogja érdekelni, hogy a magyarok nem vesznek tőle autót, de Mari nénit a sarki fűszerest, vagy a hentest, asztalost, autószerelőt már biztos.
Ezeket az összefüggéseket nyugaton már mind felismerték ezért van viszonylag magas jövedelmi szint, sok esetben tőlünk magasabb progresszív adórendszer, vagyonadók...stb ellenére is. Mondani szoktuk, hogy mi le vagyunk maradva 30-40 évvel, de szerintem ebben a kérdésben inkább közelítünk a 100-hoz. Gondolkodásban, mi még mindig az őstőkés társadalmi rendszerben gondolkodunk.
sidius nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2012-05-03, 10:59   #7 (permalink)
Szenior tag
 
Profi(t) logója
 
Csatlakozott: 11-06-14
Összes hozzászólás: 150
Hírnév szint: 8
Profi(t) a hírnévhez vezető út elején jár.
Alapbeállítás

Sidius, te ideális helyzeteket próbálsz leírni.
A baj csak az, hogy nálunk messze nem ilyen van. Ez nemhogy nem őstőkés társadalom, hanem egyszerűen csak rablógazdálkodás.
Te azt is kérdezd meg légy szíves az angolszász barátodtól, hogy mit szólna az ő népe ahhoz, ha hazája miniszterelnöke és családja, aki középszintű polgárként került hatalomra, regnálása néhány éve után az ország egyik leggazdagabb emberévé válna. Miközben sem rendszeres jövedelmei, sem önerős vállalkozásai eredménye nem indokolják ezt. S miközben ugyanakkor az országnak egyre nehezebb, egyre többfajta az adó, egyre nagyobbak a megszorítások. Érdekelne a válasza.
Ugyanis ilyet csak nálunk lehet elképzelni. (És tőlünk messzebb is csak diktatúrákban.)
De nálunk lehet egyedül csak mindent megmagyarázni, és mindent büntetés nélkül megúszni. A baj az még, hogy nálunk évtizedek óta nem gazdaság építés folyik, hanem politikai csatározás. Máshol miután lementek a választások, a fennálló kormány és ellenzék együttesen a kormányzásra, az ország építésre koncentrál. Nálunk szinte észre sem venni mikor vannak választások, hiszen a harc folyamatosan megy kormány és ellenzék között, és elmegy az energia a politikai csatározásokra, egymás kinyírására. Minden a politikai hatalmi harcnak van alárendelve. Az ország érdeke, az állampolgárok életfeltételei és jövőbeni jobb életkörülmények megteremtése mind-mind csupán másodlagos szerepet játszik ezen a hatalmas cirkuszi porondon.
Lassan már mindenki elhiszi, hogy nincs is fontosabb, mint kiállni ez vagy azon párt mellett, és bebizonyítani, hogy melyik az erősebb. És az, hogy közben elmegy az élet mellettünk, hogy hiába dolgozunk, fizetünk adót, mert az ország nem épül, nem szépül, azt lassan mindenki rezignáltan tudomásul veszi, hogy most ez így van rendjén.
És ilyen rendszerben hiába beszélgetünk adó százalékokról, egykulcsosról, vagy progresszívról, mert minden hiába, ha a keservesen befolyt pénzek ész nélkül vannak elherdálva. És amíg politikusaink hályogkovács módjára vaktában hadonászva hoznak idétlen intézkedéseket. Addig minden ilyen eszmefuttatás utópista ötletelés. Sajnos.
Mondom ezt amellett, hogy mindig nagy érdeklődéssel olvasom a hozzászólásaidat, tetszik a józan logikád, az érvelésed.
Lehet, hogy a hozzád hasonó embereknek lenne ott a helye a törvény alkotók (vagy legalább a tanácsadóik) között.
__________________
"Only the game can teach you the game." (Jesse Livermore)
Profi(t) nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2012-05-03, 12:47   #8 (permalink)
Szenior tag
 
sidius logója
 
Csatlakozott: 09-06-01
Hely: Pillanatnyilag Magyarország.
Összes hozzászólás: 1.530
Hírnév szint: 12
sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.
Alapbeállítás

Profi(t)!

Természetesen az ideális helyzet nem elérhető, de legalább tendálni kellene az irányába.
Természetesen a barátom (aki walesi és rendkívül büszke rá, hogy e nép tagja lehet) általi vélemény és az ottani helyzet sem tükrözi az ideális állapotokat. Ó messze nem. A politikusok ott is hazudoznak, a gazdagok sok esetben lenézik a szegényeket, sőt sok angol lenézi a más népek fiait (habár én azt tapasztaltam, hogy ez elsősorban nem nekünk szól, hanem az indiaiaknak meg a pakiknak, csak minden bevándorlón csattan) és nem is törekszik arra, hogy legalább megismerje őket, mielőtt véleményt alkot. Viszont ami szemmel látható, hogy legalább próbálkozás van. Például vegyük a szociális rendszert.
Ma Magyarországon 4 millió ember él a létminimum alatt. A 21.században. Ez nagy fegyvertény mert a Horty rendszerben a "3 millió koldus" országa voltunk, csak akkor egy félfeudális berendezkedésű ország voltunk és akkor volt a Nagy Gazdasági Válság. Na ezt sikerült túlszárnyalni, és folyamatosan építjük le a szociális és egészségügyi rendszerünket.
A britek szociális ellátó rendszerét nem tudom ki mennyire ismeri. A gazdaságuk olyan, hogy keményen a piac határoz meg mindent. Viszont érdekes, hogy a szociális háló nagyon erős és válság idején tovább erősítik, mert tudják, hogy a válság sokakat elsodor, akiknek pont itt és most kell a hóna alá nyúlni és a víz felett tartani. Irtózatos pénzeket tolnak az átképzési programokba, aki vállalja az átképzést (amit részben érdekes módon a vállalatok finanszíroznak akik szakember hiánnyal küzdenek az adott területen), az kiemelten támogatva van ( munkanélküli segély, helyi támogatások, ingyen iskola, kedvezményes étkeztetés-sokszor az is ingyenes) és szinte biztos az elhelyezése. Vagyis nem tolják lefelé a mélybe hanem összefog az üzleti szféra és az állam, mert mindkettő tudja, hogy a végén mindenki jól jár. Az államnak adók járulékok formájában visszamegy a pénz, a vállalkozás enyhíti a szakember gondjait, a munkanélküli meg állást kap. Olyan erős a biztonsági háló, hogy ha valaki egyszer bekerül, annak művészet kikerülni. Tökéletes ez a rendszer? Hát nem az. Rengeteg ingyenélő telepedik a szociális rendszerre, az angolok jó része meg se próbálja átképeztetni magát. De nem mindenki van ezzel így. Van aki tényleg lehetőségként éli meg és megpróbálja kiaknázni, hogy minél jobban kijöjjön a helyzetből. Egyszer beszélgettem erről egy fickóval (egy Jobb Centre munkatársa volt azt hiszem) és ő úgy fogalmazta meg, hogy ők azokért az emberekért dolgoznak akik akarnak változtatni, de el kell viselniük azokat is akik csak ülnek a rendszeren. Természetesen az állam is látja az élősködőket a rendszerben, de nem az a válasza, hogy akkor öntsük ki a gyereket is a fürdővízzel és pusztuljon mindenki. megpróbálják kiszűrni a nem oda való egyéneket, ami egyébként nem is olyan egyszerű, de sokszor sikerrel járnak. De aki tényleg akar azt segítik. Mi van Magyarországon? Nálunk úgy próbálják visszaterelni az embereket a munka világába, hogy elveszik a munkanélküli segélyt, kiveszik a rokkant ellátásból, berakják a 47000 forintos közmunka programba. Az átképzésből kivettek egy vagon pénzt. Rosszul működik az ellátórendszer? Igen! Sok az élősködő nálunk is? Igen! Mindenki az? Nem! Válasz a kérdésre, hogy a segély összege csökkenjen és 3 hónap legyen. Nem, mert nagyon nehéz elhelyezkedni, ezt csak az tudja aki benne volt. Vannak olyan országrészek ahol a munkalehetőségek száma nulla! Rengeteg ember képzetlen, de ha kiveszik a pénzt a rendszerből attól nem lesznek képzettebbek, hanem hagyjuk őket süllyedni. Jó ötlet volt a 47000 közmunka program. Nem mert én annak fizetnék élete végéig ennyit aki kitalálta, meg aztán ebből óriási visszaélések lesznek, sőt már vannak is. Kijelentik a minimálbéreseket, majd visszafoglalkoztatják őket 47000 forintért. Már vannak erre strómancégek. Tehát a válság idején ezt a rendszert fordítva kellene üzemeltetni. Az tökéletes és ideális lenne. Egy frászt. Csak jobb!

Visszatérve a kérdésedre, egyébként a briteknél és vannak ám kisstílű politikai bűnözők, akik ilyen olyan úton emelkedtek fel. csak az a különbség, hogy ha ott egyszer megcsípik (és a sajtó, ami szabad kimondottan szakosodik az ilyen felderítésre) ott sokszor elintézik egy életre. Nem mindenkit, de sokakat. Ja és egyébként ami nálunk teljesen ismeretlen, hogy a politikusok ha valami kiderül inkább önként távoznak.

Egyébként mint említettem közel sem tökéletes semmi sem a nyugati országokban. A kapitalista ott is rafinált, a politikus ott is hazudik, ott is vannak szegények meg szupergazdagok (ügyeskedés nélkül is megy). Csak megvannak az ellenpólusok, mint az erős szakszervezet (az üzemi tanácsoknak pl olyan hatalma van, hogy el se tudjuk képzelni), vagy az állam őrködik a munkavállalók felett (érdekes, pedig nem szocializmus van náluk) igyekeznek a társadalmi különbségeket orvosolni (egy csomó eszköz van erre) és vastag középréteget fenntartani, mert onnan lehet mozogni függőlegesen és vízszintesen is. Vagy például a fizetős felsőoktatás borzasztóan drága, de olyan ösztöndíj rendszer van amiről mi csak álmodhatunk és be tud kerülni a tehetséges de szegény család gyermeke is és nem kell ám otthonról finanszírozni őt. Tehát ismerik a problémákat és keresik a megoldásokat és több kevesebb sikerrel meg is találják. Láttam már nem egyszer, de csak azért mert érdekeltek ezek a dolgok.
sidius nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2012-05-03, 14:24   #9 (permalink)
Szenior tag
 
Csatlakozott: 10-04-29
Összes hozzászólás: 638
Hírnév szint: 9
kismentor már nem kispályás.kismentor már nem kispályás.kismentor már nem kispályás.kismentor már nem kispályás.
Alapbeállítás

[QUOTE=sidius;22939]Profi(t)!

Természetesen az ideális helyzet nem elérhető, de legalább tendálni kellene az irányába.
Természetesen a barátom (aki walesi és rendkívül büszke rá, hogy e nép tagja lehet) általi vélemény és az ottani helyzet sem tükrözi az ideális állapotokat. Ó messze nem. A politikusok ott is hazudoznak, a gazdagok sok esetben lenézik a szegényeket, sőt sok angol lenézi a más népek fiait (habár én azt tapasztaltam, hogy ez elsősorban nem nekünk szól, hanem az indiaiaknak meg a pakiknak, csak minden bevándorlón csattan) és nem is törekszik arra, hogy legalább megismerje őket, mielőtt véleményt alkot. Viszont ami szemmel látható, hogy legalább próbálkozás van. Például vegyük a szociális rendszert.
Ma Magyarországon 4 millió ember él a létminimum alatt. A 21.században. Ez nagy fegyvertény mert a Horty rendszerben a "3 millió koldus" országa voltunk, csak akkor egy félfeudális berendezkedésű ország voltunk és akkor volt a Nagy Gazdasági Válság. Na ezt sikerült túlszárnyalni, és folyamatosan építjük le a szociális és egészségügyi rendszerünket.
A britek szociális ellátó rendszerét nem tudom ki mennyire ismeri. A gazdaságuk olyan, hogy keményen a piac határoz meg mindent. Viszont érdekes, hogy a szociális háló nagyon erős és válság idején tovább erősítik, mert tudják, hogy a válság sokakat elsodor, akiknek pont itt és most kell a hóna alá nyúlni és a víz felett tartani. Irtózatos pénzeket tolnak az átképzési programokba, aki vállalja az átképzést (amit részben érdekes módon a vállalatok finanszíroznak akik szakember hiánnyal küzdenek az adott területen), az kiemelten támogatva van ( munkanélküli segély, helyi támogatások, ingyen iskola, kedvezményes étkeztetés-sokszor az is ingyenes) és szinte biztos az elhelyezése. Vagyis nem tolják lefelé a mélybe hanem összefog az üzleti szféra és az állam, mert mindkettő tudja, hogy a végén mindenki jól jár. Az államnak adók járulékok formájában visszamegy a pénz, a vállalkozás enyhíti a szakember gondjait, a munkanélküli meg állást kap. Olyan erős a biztonsági háló, hogy ha valaki egyszer bekerül, annak művészet kikerülni. Tökéletes ez a rendszer? Hát nem az. Rengeteg ingyenélő telepedik a szociális rendszerre, az angolok jó része meg se próbálja átképeztetni magát. De nem mindenki van ezzel így. Van aki tényleg lehetőségként éli meg és megpróbálja kiaknázni, hogy minél jobban kijöjjön a helyzetből. Egyszer beszélgettem erről egy fickóval (egy Jobb Centre munkatársa volt azt hiszem) és ő úgy fogalmazta meg, hogy ők azokért az emberekért dolgoznak akik akarnak változtatni, de el kell viselniük azokat is akik csak ülnek a rendszeren. Természetesen az állam is látja az élősködőket a rendszerben, de nem az a válasza, hogy akkor öntsük ki a gyereket is a fürdővízzel és pusztuljon mindenki. megpróbálják kiszűrni a nem oda való egyéneket, ami egyébként nem is olyan egyszerű, de sokszor sikerrel járnak. De aki tényleg akar azt segítik. Mi van Magyarországon? Nálunk úgy próbálják visszaterelni az embereket a munka világába, hogy elveszik a munkanélküli segélyt, kiveszik a rokkant ellátásból, berakják a 47000 forintos közmunka programba. Az átképzésből kivettek egy vagon pénzt. Rosszul működik az ellátórendszer? Igen! Sok az élősködő nálunk is? Igen! Mindenki az? Nem! Válasz a kérdésre, hogy a segély összege csökkenjen és 3 hónap legyen. Nem, mert nagyon nehéz elhelyezkedni, ezt csak az tudja aki benne volt. Vannak olyan országrészek ahol a munkalehetőségek száma nulla! Rengeteg ember képzetlen, de ha kiveszik a pénzt a rendszerből attól nem lesznek képzettebbek, hanem hagyjuk őket süllyedni. Jó ötlet volt a 47000 közmunka program. Nem mert én annak fizetnék élete végéig ennyit aki kitalálta, meg aztán ebből óriási visszaélések lesznek, sőt már vannak is. Kijelentik a minimálbéreseket, majd visszafoglalkoztatják őket 47000 forintért. Már vannak erre strómancégek. Tehát a válság idején ezt a rendszert fordítva kellene üzemeltetni. Az tökéletes és ideális lenne. Egy frászt. Csak jobb!

Visszatérve a kérdésedre, egyébként a briteknél és vannak ám kisstílű politikai bűnözők, akik ilyen olyan úton emelkedtek fel. csak az a különbség, hogy ha ott egyszer megcsípik (és a sajtó, ami szabad kimondottan szakosodik az ilyen felderítésre) ott sokszor elintézik egy életre. Nem mindenkit, de sokakat. Ja és egyébként ami nálunk teljesen ismeretlen, hogy a politikusok ha valami kiderül inkább önként távoznak.

Egyébként mint említettem közel sem tökéletes semmi sem a nyugati országokban. A kapitalista ott is rafinált, a politikus ott is hazudik, ott is vannak szegények meg szupergazdagok (ügyeskedés nélkül is megy). Csak megvannak az ellenpólusok, mint az erős szakszervezet (az üzemi tanácsoknak pl olyan hatalma van, hogy el se tudjuk képzelni), vagy az állam őrködik a munkavállalók felett (érdekes, pedig nem szocializmus van náluk) igyekeznek a társadalmi különbségeket orvosolni (egy csomó eszköz van erre) és vastag középréteget fenntartani, mert onnan lehet mozogni függőlegesen és vízszintesen is. Vagy például a fizetős felsőoktatás borzasztóan drága, de olyan ösztöndíj rendszer van amiről mi csak álmodhatunk és be tud kerülni a tehetséges de szegény család gyermeke is és nem kell ám otthonról finanszírozni őt. Tehát ismerik a problémákat és keresik a megoldásokat és több kevesebb sikerrel meg is találják. Láttam már nem egyszer, de csak azért mert érdekeltek ezek a dolgok.[/QUOTE

Sziasztok!

Érdekes amiket írtok,de az tűnt fel nekem,hogy az én munkahelyemen,a főnökök(USA befektetési cég itteni irodája)véleménye teljesen más!
Szerintük érdemes,már tavaj is érdemes volt magyar eszközökbe fektetni,(fektettek is nagyon nagyon sok pénzt),mert magyarország rátért a termelő,megtakarító úgynevezett ázsiai "útra",ami a jövő.Ellentétben Europával.Szerintük néhány év és az egész Europai jóléti társadalmi rendszer összeomlik mint a kártyavár.És ami a lényeg!Nem csak ennél a cégnél gondolkoznak így,hanem óriási befektetési társaságok is..Hát nem tudom..Én nem nagyon értek a gazdasághoz,de ennyi pénzes ember lehet nem hülye..
Nem azok,mert látom hogy mennyi magyar eszközt vásároltak be 300-315ft-os eurohuf áron.Most meg hol jár az árfolyam?283 körül.Én bíztos nem vettem volna a saját pénzemen.Ők meg vettek,és csak nevettek rajtam,"várd ki a végét ne lefizetet hírügynökségekre hallgass"-mondták.Hát kiváncsi vagyok mi lessz ennek a vége!Ismerősöm 318 ft-os áron váltotta át a forintját és vitte ki külföldi bankba.Ezek meg akkor vettek forintot.10-15% nyereség(jelenleg),plussz 5-9%-os kamatokat kapnak a forint befektetéseikre.Nem találgatok,láttam a számokat.Még most akarják növelni a kitettségüket!!
kismentor nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2012-05-03, 14:39   #10 (permalink)
Szenior tag
 
Csatlakozott: 10-09-17
Összes hozzászólás: 164
Hírnév szint: 8
Zsolt27x a hírnévhez vezető út elején jár.
Alapbeállítás

Én is úgy gondolom, ahogy Sidius is írta. Mármint, hogy a politika, a korrupció nyugatabbra is elég gátlástalan, csak talán tényleg több ellensúly van náluk mint Magyarországon. De a társadalmi felelősségvállalás szerintem ott sem lenne sokkal jobb mint nálunk ha hasonlóan szegény országról beszélnénk. Persze, hogy toleránsabbak az emberek és jobban szívükön viselik mások és a köz sorsát ha mindezt több anyagi forrásból tudják megtenni. A nyugati országok adják a mindenki által használt fogyasztási termékek és szolgáltatások egy jelentős részét. Most tök mindegy (szerintem), hogy ezek egy részét Ázsiában gyártatják. Az ezekből befolyó pénzekből még szép, hogy egy toleránsabb társadalmi, adó és szociális rendszer építhető ki. Összehasonlíthatjuk Angliát és Magyarországot, de mivel teljesen más gazdasági szerkezetű a két ország, így miből gondolja bárki is, hogy az adó és szociális rendszere, a társadalmi felelősségvállalása ugyanolyan lehetne. Szükségképpen el kell térnie és szerintem soha nem lesz ugyanolyan, csak ha gazdaságilag is közös nevezőre kerülnek.
Abban egyet tudok érteni Profi(t)-tal, hogy a Magyar állam elpazarol sok pénzt, csak szerintem ez máshol is ugyanígy van. A különbség annyi, hogy ott több van ugyanebből (pénz). És mivel több van még hasonló vagy nagyobb pazarlás és korrupció is megtehető, mert marad elég pénz a többire.
Egyébként pedig az egykulcsos adóval is megvalósul a tehetősebbek magasabb társadalmi felelőssége, hiszen aki havi két milliót keres az 320e-et ebből leadózik, míg aki havi százat az 16e-et. Elég jelentős különbség ez szerintem és nem hiszem, hogy tovább kéne növelni. Magyarország szegény ország és ezért keresnek keveset az emberek. Az egyesült királyság pedig jóval gazdagabb (a fentiekben részleteztem miért), ezért ott többet keresnek. Ezen a politika soha nem fog tudni változtatni, mert ők úgyis csak azzal foglalkoznak, hogy a saját zsebüket tömjék, bármelyik országról is van szó. Ezen csak az állampolgárok morálja tudna változtatni, és a világgazdasági szituáció. Szerintem.

Üdv: Zsolt
Zsolt27x nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2012-05-03, 15:34   #11 (permalink)
Szenior tag
 
sidius logója
 
Csatlakozott: 09-06-01
Hely: Pillanatnyilag Magyarország.
Összes hozzászólás: 1.530
Hírnév szint: 12
sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.
Alapbeállítás

Zsolt27x

Abszolút igazad van, hogy a britek és Magyarország összehasonlíthatatlan. De a nem is ez volt a cél amikor leírtam. Arról beszélek, hogy válsághelyzetben a szociális hálót nem szétverni, hanem megerősíteni kell. Ez pedig nem a britek kiváltsága, hanem ezt mi is megtehetjük. A pénzt nem innen kell kivonni. Például gondold meg. Mikor kell a munkanélküli segély összegét és idejét csökkenteni? Amikor prosperál egy gazdaság és el lehet helyezkedni, vagy amikor hanyatlik és nincs munka lehetőség? Mikor indokolatlanabb a hosszabb ideig fenntartani? Nekem a logika azt diktálja, hogy amikor megy egy gazdaság, lényegében felszívja az aktív álláskeresőket akkor indokolatlan a hosszú idejű munkanélküli segély eltekintve egy olyan esettől amikor nincs piacképes végzettsége az egyénnek, mert akkor először azt is meg kell teremteni.
Ellenben amikor mélyrepül a gazdaság, miért kell még a segélyt összegében és idejében is kurtítani? Ez javítja az elhelyezkedni kívánó lehetőségeit? Miben? Többet fog telefonálni? Több lesz a munkalehetőség? Szerintem nem javítja, hanem egyenesen rontja az életkilátásait, mert letelik a rövid idő, nem talál munkát és még a szociális hálóból is kiesik. Kinek jó ez? Még közgazdaságilag is simán támadható, mert igaz, hogy az állam mondhatja, hogy kevesebb pénzébe kerül, de ez ordas nagy hazugság, ami bármikor cáfolható.
Kétségtelen, hogy briteknek több pénzük van, de mások a jövedelmi viszonyok is ám! Tehát a több pénzből magasabb jövedelmeket (5-7-szer) és lényegesen több embert is kell ellátni. Nálunk kevesebb pénz van? Akkor viszont nem értem, hogy miért vállal a kormány 40 milliárdos illetve 10 milliárdos készfizető kezességet a Puskás és a debreceni stadionra. Ja és miért ejt ki a költségvetésből hozzávetőlegesen 500 milliárdot az egykulcsos adóval, amit mint látható különadókkal és egyéb ötletekkel végül vissza kell kanalazni.

Magyarországon nem azért keresnek keveset az emberek mert szegény ország. Azért mert mesterségesen alacsonyan vannak tartva a bérek és magasan a járulékok. Nálam okosabbak levezették már ezt, egy egyszerű példán, miért jobb a magas bér mindenkinek, mint az alacsony, vagyis az államnak, a vállalkozásoknak és a munkavállalóknak vagyis az egész nemzetgazdaságnak. Sőt még a multik is itt maradnak, legalábbis a komoly hozzáadott értékű munkát képviselőkből.

Egykulcsos adó 16%:

1000000-160000 marad 840000.
100000-16000 marad 84000.

Ez biztosan igazságos? 10-szeres bérkülönbség nem is beszélve a az életminőség különbségről. Már ez is nagyságrendekkel igazságosabb lenne.

Alacsonyabb jövedelem esetén 60000-ig 0% felette 16% 500000 felett 25%.

100000-nél ez úgy néz ki 60000 nem adózik, 40000-ből 16% vagyis 6600 összadó. Zsebben marad 93600 vagyis kb. 10%-al több.

1000000-nál 60000-ig 0%, 500000-ig 80000 adó, onnan 1 millióig 125000 adó. vagyis az 1000000-ós jövedelműnek még így is maradna 795000 forint a zsebében szegénynek. Nem adózna többet a mainál csak 45000 forinttal amit bőven el tudna viselni, viszont cserébe lehetne javítani az alacsonyabb jövedelmű nyakán a hurkot. Javítható lenne az életminősége, cserébe viszont a magasabb jövedelműtől ez alig jelentene áldozatvállalást.

Az extrém magas jövedelmeknél meg az adóelkerülést elkerülendő nem a jövedelmet kell adóztatni hanem a vagyont.

Egyébként ezen kívül ahol spórolni lehetne az a járulékteher, mert ez a munkahelyteremtés egyik nagy gátja. Az hogy felveszek egy dolgozót 100000 nettóval és kifizetek még legalább ennyi járulékot, ha nem többet (ezt Stlui mint könyvelő biztos pontosabban tudja), hát nekem eléggé lelohasztja a lelkesedésemet, de szerintem az összes munkáltatóét.
sidius nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2012-05-03, 15:36   #12 (permalink)
Szenior tag
 
sidius logója
 
Csatlakozott: 09-06-01
Hely: Pillanatnyilag Magyarország.
Összes hozzászólás: 1.530
Hírnév szint: 12
sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.
Alapbeállítás

Ja a munkanélküli segély esetében mindig azokra gondolok akik aktívan szeretnék átképeztetni magukat és aktív álláskeresők. Tehát nem a potyautasokra gondolok. Őket másképpen kell kezelni. Csak, hogy világos legyen a különbség.
sidius nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2012-05-03, 17:15   #13 (permalink)
Szenior tag
 
Csatlakozott: 10-09-17
Összes hozzászólás: 164
Hírnév szint: 8
Zsolt27x a hírnévhez vezető út elején jár.
Alapbeállítás

Sidius

Teljesen igazad van, ilyen időkben meg kellene erősíteni a szociális hálót. Viszont ezt csak azok az államok tudják megtenni, akik a prosperáló időszakban tartalékokat építettek ki (illetve nem halmoztak fel nagy adósságot) és így a szűk esztendőkben van erre keretük. Akárhogy is nézzük, ha nincs pénz akkor azt nem lehet elkölteni, akárhogy is mondják közgazdaságtanilag, hogy ez nem jó. Az USA és a brittek ezt teszik (költik azt a pénzt, ami nincs is és amit nem lehet már visszafizetni). Jobban élnek? Igen. Látszólag növekszik a gazdaságuk (gdp)? Igen. Jobbak az életkörülmények a megnövelt szociális kiadások miatt? Igen. Lecsökkent a munkanélküliség? Nem. Mert a vállalatok alkalmazkodnak a válságosabb időkhöz és racionalizálják a működésüket, költséget csökkentenek. Viszont a szociális hálóval meg tudják menteni a politikusok a hatalmukat, mert az emberek haragja nem söpri még el őket. De csak addig míg a mostani jóléti államok egy jelentős része csődöt nem fog jelenteni. (USA, UK, Franciaország, Japán, Olaszország). Egyébként én is azt gondolom, hogy érdemesebb az embereknek adni a pénzt (pl. munkanélküli járulék), mint felesleges beruházásokra fordítani, amik nem produktívak. De szerintem bármilyen rendszert lehet jól és rosszul is csinálni. Én mindkettőt rossznak tartom. A Magyar és a nyugati mintát is. De még a kínait is. Szerintem alapvető gondok vannak és a gazdag országok nem az államnak és a kialakított rendszereknek köszönhetik a jólétüket.

Ha csak annyi a probléma, hogy az országban mesterségesen alacsonyan vannak tartva a bérek (és a járulékok magasan), akkor miért nem kérdezed meg az említett külföldi barátaidat, hogy miért nem fizetnek a szegényebb honfitársaik mellett nekünk is többet? Nem lehet, hogy azért, mert akkor az ő életszínvonaluk csökkenne? Ők a mi pénzünkből is élnek hétszer jobban mint mi. És csak a saját országuk polgáraival éreznek együtt, vállalnak anyagi áldozatot (ha úgy tetszik társadalmi felelősséget), más országokéval, akiknek köszönhetik a gazdagságukat, nem. Remélem nem veszed ezeket személyeskedésnek. Nem akartam annyira élesen fogalmazni, mint ahogy talán kihallható.

Az adózási példa jó, de miből gondolod, hogy egy gazdag ember többet fizetne csak azért, hogy a szegényebbek többet vihessenek haza? Tehát miért nem jelentené be magát alacsonyabb bérre? Főleg ha ezzel a politikai sakálok is kevesebb lenyúlandó pénzt kapnak. A járulékokat meg ha csökkentik akkor az egészségügy és a nyugdíj kasszába is kevesebb pénz kerülne. Ők nem szornak rá?

Üdv: Zsolt
Zsolt27x nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2012-05-03, 18:35   #14 (permalink)
Szenior tag
 
sidius logója
 
Csatlakozott: 09-06-01
Hely: Pillanatnyilag Magyarország.
Összes hozzászólás: 1.530
Hírnév szint: 12
sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.
Alapbeállítás

Bár az említett barátaim egyike sem tart fenn különösebb magyar érdekeltségeket (az egyiknek van itt bérben tartott lova, de tudtommal ő is egy kialkudott átalányt fizet), tehát őket hiába kérdezném. Ellenben a felvetésed jogos, és a válasz az, hogy mert megtehetik. Mint mondtam ez alapvetően az ellenpólusokon vagyis a tőkés vagy nevezzük őket bárhogy ellenpólusát jelentő erős államon illetve szakszervezeteken múlik. A multi azt fogja adni amit ki tudnak szedni belőle. Szingapúrban amikor a multik betették a lábukat vállalták, hogy minden évben az infláció mértékével ,ezenfelül +5%-al emelik a béreket. Minden évben! Bementek a multik? De be ám, és a mai napig ott vannak. A bérköltség nem az egyetlen tényező a mérlegelés szempontjából, mint tudjuk.

Az amcsiknál van pénz, csak be kell kapcsolni a pénznyomdát! Az más kérdés, hogy annyit sem ér a pénz, mint a papír amire nyomtatják, mert nincs mögötte semmi, csak növekvő államadósság és hullaszag. Viszont a jenkik abban bíznak, hogy ki mer nekik szólni? Kína nem fog, még nem. Nem készült fel, de egyszer készen fog állni és akkor nem fogja venni senki sem az amerikai állampapírokat. Viszont a kínaiak követelni fogják a pénzüket és Kína nem Irak, meg Líbia. Egyébként igazad van, csak jóléti kiadásokkal, meg szociális hálóval nem lehet fenntartani az állampolgári jólétet.
Viszont az, hogy az állam például a munkanélküli segélyek illetve az átképzési költségek tekintetében együttműködik a gazdaság szereplőivel, nagyon jó példája, hogy lehet válságban is racionálisan gondolkodni. Ki tudná jobban az adott gazdasági szegmensben, hogy mire lesz szüksége, az elkövetkezendő 10-20 évben, mint a vállalatok? Ezért születnek a stratégiai elképzelések. Természetesen ebben is van kockázat, de mivel a cégek hajlandóak beszállni a munkanélküliek átképzésébe egyrészt az állam számára kockázatcsökkentő tétel, másrészt nyilván a cég azért hajlandó áldozni, mert hisz a saját jövőképében. Ez brit példa. Biztosan jobb rendszernek tűnik, mint amikor államilag lefaragom a képzésre fordítható pénzösszeget (miközben hasznot nem vagy kevésbé termelő beruházásokra van pénz) és ami marad azt majd elosztom az elefántcsont tornyomból. Hát ez már hogy működik? Illetve nem működik.

Adókérdés. Azt te sem gondolod komolyan, hogy, hogy a dúsgazdag bejelenti magát aprópénzre és megoldotta a dolgot. Nehogy már a lekvár rakja el a nagymamát. Ez szabályozás és ellenőrzés valamint kemény szankcionálás kérdése. Nyugaton sem azért törvénytisztelőbbek a polgárok mert úgy születtek. Meg vannak nevelve.
Voltam Genfben (ott a Dukascopy központja) és olyan szépen mennek az autósok a megengedett sebesség alatt, amit itt nem lehet látni. Aztán elmagyarázták, hogy miért van ez. Van olyan útszakasz ahol 100 méterenként van automata kamera összekapcsolva rendszámfelismerő rendszerrel. Elindul az autó és 50 helyett megy 55-el. Első kamera veszi az adás 500 frank. Második kamera veszi 500 frank és így tovább. Gyorsan össze lehet kapkodni, pár ezer frankos büntetést. Gyorsan rájöttek a derék helvétek, hogy a hatóságokkal nem lehet packázni.
Ugye érhető mire gondolok. Ha akarjuk akkor nem úgy van ám az, hogy bejelentkezek minimálbérre, meg bejelentés nélkül dolgoztatok. Kérdés, hogy akarjuk e.

Miért kerülne kevesebb pénz a nyugdíjkasszába és a TB-be? Mert ha kevesebbe kerül a dolgozó, akkor az más intézkedések mellett a munkaerőpiac megélénküléséhez vezet? Több dolgozó több TB és több nyugdíjjárulék.
Ne önmagában képzeld el a járulékcsökkentést. Önmagában az se vezet sehová, csak összességében.
sidius nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2012-05-04, 15:03   #15 (permalink)
Szenior tag
 
Csatlakozott: 10-09-17
Összes hozzászólás: 164
Hírnév szint: 8
Zsolt27x a hírnévhez vezető út elején jár.
Alapbeállítás

Sidius

Pár dolgot nem értek. Magyarországon tudtommal a multik adják a legnagyobb fizetést (összehasonlítva az államigazgatással, közigazgatással és a kkv-val). Ha ők adják a legmagasabb fizut, akkor, hogy lehetséges, hogy ők tartják mesterségesen alacsonyan a béreket Mo-on?

Az államot és a szakszervezeti vezetőket meg lehet kenni. Itthon is és külföldön is. Akkor külföldön miért lennének kevésbé korruptak? Miért képviselnék a többség érdekeit? Ott miért lenne "erős" az állam és a szakszervezetek, mikor ugyanaz van ott is pepitában?

Oké, az USA valószínűleg azért nem fél, mert ha csődbe megy akkor mi van? Ott nem lesz hiperinfláció. Kicsit gyengül még a dollár, ami még jót is tesz az exportnak. Az import bár most még elég jelentős náluk, de azért szerintem az olajon kívül nem igazán vannak sok mindenre rászorulva. Kína és Japán pedig nem fogja megtámadni az USA-t csak mert elúszott pár száz milliárd dollár. Mi értelme lenne? Nem elég erősek hozzá, hogy legyőzzék. Max. kihozhatják döntetlenre, ami a legrosszabb eshetőség mindenkinek.

"Viszont az, hogy az állam például a munkanélküli segélyek illetve az átképzési költségek tekintetében együttműködik a gazdaság szereplőivel, nagyon jó példája, hogy lehet válságban is racionálisan gondolkodni. Ki tudná jobban az adott gazdasági szegmensben, hogy mire lesz szüksége, az elkövetkezendő 10-20 évben, mint a vállalatok? Ezért születnek a stratégiai elképzelések. Természetesen ebben is van kockázat, de mivel a cégek hajlandóak beszállni a munkanélküliek átképzésébe egyrészt az állam számára kockázatcsökkentő tétel, másrészt nyilván a cég azért hajlandó áldozni, mert hisz a saját jövőképében. Ez brit példa. Biztosan jobb rendszernek tűnik, mint amikor államilag lefaragom a képzésre fordítható pénzösszeget (miközben hasznot nem vagy kevésbé termelő beruházásokra van pénz) és ami marad azt majd elosztom az elefántcsont tornyomból. Hát ez már hogy működik? Illetve nem működik."

Ebben egyetértünk.

Oké, én értem, hogy nyugaton van ahol szigorúbb szankciók és ellenőrzés van az adózásban, de őszintén szólva én nem szeretnék egy olyan országban élni, mint amit Svájcban láttál. Az nekem már túl kocka és túl ellenőrzött. Lehet, hogy így nagyobb életszínvonalon és biztonságban lehet élni, de ennek meg van az ára is. Szerintem baromi unalmas lehet ott az élet, mert minden le van szabályozva. Egyébként pedig az adóhatóság, hogy ellenőriz le és szankcionál, mikor kb. évi 1000 elleőrzésre van aparátusa Mo-on? Vagy duzzasszuk fel a NAV-ot és legyen évi 100 000 ellenőrzés magánszemélyeknél? Mert a fél ország adócsaló Magyarországon. Ha meg megcsinálják ezt, akkor a tehetősebbek meg kiviszik a még ma is meglévő offshore csatornákon a pénzüket. Mindig lesz kiskapu, amit megéri használni.

Igen, van egy olyan lehetőség is, hogy ha kevesebbet kell adózni, járulékot fizetni, akkor be lehet vallani a nagyobb jövedelmet is, mert végül is ugyanannyira jövünk ki, csak több pénzünk van legálisan. Ezért picivel nőhet is a TB, na de azért ez nem lesz szignifikáns, bár legalább nem csökken. Mert az eltitkolt jövedelmek magasak. Ebben is igazad van.

Üdv: Zsolt
Zsolt27x nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2012-05-04, 16:50   #16 (permalink)
Szenior tag
 
sidius logója
 
Csatlakozott: 09-06-01
Hely: Pillanatnyilag Magyarország.
Összes hozzászólás: 1.530
Hírnév szint: 12
sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.
Alapbeállítás

Zsolt27x

Én nem azt mondtam, hogy a multik tartják alacsonyan a béreket, hanem általában. Ebben a multik is benne vannak. Ha például a Tesco képes kifizetni 6 font minimálbért óránként Angliában vagyis kb. 2200 forintot és egyébként nyereséges lenni, akkor hidd el, hogy itt is nyereséges tudna lenni, mondjuk 1000 forintos órabér mellett. Persze a sírás meglenne, hogy ezt aztán nem lehet kigazdálkodni, de ez mese. Ki tudja gazdálkodni, csak akkor kevesebb profittal kellene számolnia. De nem fogja megtenni, mert nem kényszerül rá.
Akiknek ez lényegesen nehezebb azok a kkv-k.
Ugyanis gyakorlatilag tőkehiánnyal küzdve, irtózatos versenyben, képtelenek magasabb bért fizetni, hiszen annak olyan járulékos költségei vannak, hogy azt nem bírják el. De ami a legrosszabb, hogy mindezek mellett, a többségük itthon értékesít, csak egyre jobban nincs kinek. A kereslet folyamatosan szűkül. Ilyen módon igyekeznek alacsonyan tartani többek között a bérköltségeiket. Erre az állam csak ráerősít az ilyen 47000-os bérminimum nevű agymenésekkel, megteremtve a visszaéléseket és a bérleszorítást. Ezen nem is csodálkozok, mert egyébként nem is olyan régen olvastam, hogy a cél 2020-ig a bérek 15-25% reálértékének csökkentése. Ez tulajdonképpen már részben teljesült, hiszen a cégeknél sokszor még inflációkövető béremelés sem valósul meg.
Számomra ez egyértelműen előre vetíti, hogy a gazdaság gerincét elvileg alkotó kkv-k nem fognak kijönni a gödörből. Vagy vásárlóréteg híján, piacbeszűküléssel, hogy is lesz? Ez sokáig így nem fog menni, lennie kell egy katarzisnak, majd egy felismerésnek.
Persze a multik ettől még ellesznek. A Mercit az Audit, a Bosch-t...stb, nyilván nem fogja földhöz vágni, hogy a magyar vásárlók nem veszik meg a termékeiket. Pár milliós tétel nem piac. Sőt a bérek reálértékcsökkenése nekik csak jó.

Én úgy vélem, hogy a fellendüléshez kell néhány dolog, ami részben rajtunk múlik, másrészt nem.
Nyilván nem rajtunk múlik a külső piacok állapota. Ez valahogy lesz, de a ráhatásunk kevés, tehát nem erre kell koncentrálni.
Amire mi tudunk koncentrálni:
Először is az adórendszert át kell alakítani. Az egykulcsos adót el kell felejteni, vissza kell állni a progresszív rendszerre. A minimálbért 0-val kell adóztatni, felette meg elég két kulcs és nem is kell túl magasnak lennie. A társadalmi igazságosság és az adóbevételek növelése érdekében be kell vezetni a vagyon típusú adókat. Felesleges a bérjellegű jövedelmeket túladóztatni, mert az feketegazdasághoz vezet. A vagyon típusú adó azonban, bár nem teljesen, de sokkal nehezebben kikerülhető.
A ki és befizetések esetében a kp-t vissza kell szorítani. A svédeknél ez 70% (2020-ra 90%), nálunk jó ha 40%. Az a tapasztalat, hogy erősen feketejövedelem visszaszorító hatása van.
Az áfa kulcsok esetében teljesen indokolt legalább 3 kulcs. Pl 5% az élelmiszerekre, energiahordozókra, 20% átlagkulcs, 35% luxuskulcs. Ez egyébként (feltéve ha az üzletek odaadják a vásárlóknak) mindenképpen növeli a belső fogyasztást, pont azokon a területeken ahol a kkv-k jelen vannak.
Mindezek alapvetően növelik az adóbevételeket, amit nem újabb pazarlásokra kell fordítani, hanem járulékcsökkentésre.
A munkabéreket terhelő járulékok csökkentése kulcsfontosságú (a magyar munkaerő járulékos költségei szerintem nagyon magasak) és bármilyen meglepő, de bevételnövelő hatású is lehet. Egyrészt azért, mert ha csökkentjük a bért terhelő járulékokat, akkor fairebb követelni a bérek növelését, mondjuk a minimálbér 100000-re emelését. Azt mondom, a kkv-knak, hogy egyezzünk ki: Én megteremtem a teret, hogy csökkenjenek a TB és nyugdíj hozzájárulásod költségei, cserébe viszont te bért emelsz vagy növeled a foglalkoztatást. Én adok és te is adsz. Jól jár mindenki? Hát hogyne. Az állam látszólag rosszul jár, mert bevétel esik ki, valójában viszont nem, mert akár a foglalkoztatás növekszik, akár a bérek, ott adóbevétel keletkezik. A kkv-nek csökkennek a költségei amit igaz, hogy esetleg elvisz az új munkaerő, vagy a bér, csak az nem mindegy neki, hogy eddig bedobta azt a pénzt a feneketlen kútba (a közösbe), ahonnan jó eséllyel nem áramlott vissza a gazdaságba, most meg odateszi, ahonnan szinte biztosan visszaáramlik, mert, hogy az emberek többsége költeni fog az szinte biztos. És lehet, hogy éppen az asztalosnál vesz még 3 ablakot, vagy a hentesnél + 10 kiló húst, vagy az autószerelőnél szerelteti az autóját és nem otthon taknyolja.
A munkavállaló jól jár? Hát az nem is kérdés.

A másik amivel az állam segítheti a kkv-k életét az a feltőkésítés. Itt azért vannak előrelépések, mint például a Széchenyi kártya, de nem lenne rossz egy állami bank sem. No persze ezt senki ne úgy képzelje, hogy a költségvetésből finanszírozva, bár a hitelezésbe beszállhat az állam is üzleti alapon.

Persze, persze a leírtak idealizáltak, de induljunk már el legalább az irányba, aztán haladjunk.

Kérdezted, hogy meg kell e erősíteni a NAV-ot? Meg hát! Csak nem úgy. Amerikában az IRS olyan hatalommal rendelkezik, mint az FBI, aztán mégse a fodrász, meg a fagyi árus retteg tőle. Ezek még csak nem is számlakötelesek, csak adóév végén kitöltenek két űrlapot meg befizetik az adót oszt jó napot. Ellenben az adócsalók rettegik a nevét az amerikai adóhivatalnak, ha megjelennek. Fenn akadt már a hálójukon nem egy szenátor, szinész, maffiózó, akik most békésen együtt kapálgatnak Arizonában, a börtönfarmon. Ha működő rendszert akarok létrehozni az az elején kiadással jár, utána meg elvileg több bevétellel mint kiadással. Kérdezd csak meg ha van navos ismerősöd, hogy milyen számítástechnikai háttérrel dolgoznak, meg hogyan megy egy adóellenőrzés. Meg fogsz lepődni, hogy mitől működik még ez az egész, mikor a pattintott kőkorszakban dolgoznak.
A másik, hogy az adóhivatal nálunk sok esetben nem szakmai alapon, hanem politikai megrendelésre dolgozik, mert rá van kényszerítve. Hát így ez biztosan nem fog menni.
Említetted még az előzőekben, hogy a gazdag aprópénzre jelenti be magát és kész. Nos az USA-ban ezért vizsgálja az IRS, az életszerűséget. Az elv, hogy be lehet vallani bármit aztán majd meglátjuk, hogy életszerű-e vagy sem. Ha nem akkor lehet összekészíteni a bőröndöt az utazásra. Ez se irtja ki az adóelkerülést, meg a korrupciót, csak erősen csökkenti.
Az igazság az, hogy az offshore a legtöbb ember fejében egy misztikus fogalom és azt hiszik, hogy az minden adóproblémára megoldás. Nem az. Alkalmas a vagyon részleges eltitkolására, de mindenre nem, és amire nem az felderíthető.

Kínának nem kell megtámadnia Amerikát, és nem azért mert nem lenne esélye. Atomháborúban igazi esélyekről nem beszélhetnénk.
Ma Kína az USA legnagyobb hitelezője. Kínának van pénze dögivel, az USA-nak meg pofája. nem véletlen, hogy a jenkik bírálgatják a kínai emberi jogi incidenseket, de azért csak módjával teszik, a diplomácia keretein belül. Szóval csak halkan.
Oroszország például egyáltalán nem bírálja, ellenben gigantikus távol keleti olaj és gázvezetéket épít Kína felé, mert ő pontosan tudja, hogy ott van a pénz, nem az amcsiknál.
Másrészt az sem véletlen, hogy Kína első számú célpontja gazdasági téren Európa, nyersanyag terén meg főleg Afrika felé fordult. Ők már készülnek arra, hogy ha kenyértörés lesz valamikor akkor minél kevésbé húzzák a rövidet.
Egyszóval amikor Kína kenyértörést akar, akkor nem vesz tovább amerikai állampapírt. Na onnantól számítva az USA államának csak hónapjai vannak legjobb esetben a csődig. Ugye ismerős amikor nekünk nem vették az állampapírjainkat. megugrott a csődkockázat és csak kemény feláron voltak hajlandóak venni, vagy még úgyse. Képzeld el ezt amerikai méretekben és azzal a költségvetési hiánnyal ami nekik van. Nos itt még Kína csak nem vesz. De mi van ha a meglévőket még piacra is dobja? Akkora kockázati felár keletkezik amit nem az USA, de még az egész amerikai kontinens se tudna finanszírozni. Tudod mekkora Kína részesedése az amerikai államadósságból? Egyes becslések szerint legalább 50%, ami fixen a kezében van, de akár a 70%-ához is képes hozzáférni a barátain keresztül. Szóval nem kell félteni Kínát. Nem véletlenül nevezték magukat a Mennyei Birodalomnak, meg már akkor puskaport használtak, amikor a többi nép még mamutagyarkést. Nagyon okosak és az üzleti érzékük a zsidókéval vetekszik.

Na befejezem, de még annyit, hogy a szakszervezeteket, ne úgy képzeld el nyugaton mint nálunk. Összességében nagyságrendekkel jobban működnek mint nálunk, mind hatékonyságban, mind érdekvédelemben.
sidius nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2012-05-04, 17:10   #17 (permalink)
Szenior tag
 
Forex Klub logója
 
Csatlakozott: 10-11-06
Összes hozzászólás: 2.699
Hírnév szint: 11
Forex Klub elindult a hírnévhez vezető úton.Forex Klub elindult a hírnévhez vezető úton.Forex Klub elindult a hírnévhez vezető úton.Forex Klub elindult a hírnévhez vezető úton.Forex Klub elindult a hírnévhez vezető úton.Forex Klub elindult a hírnévhez vezető úton.Forex Klub elindult a hírnévhez vezető úton.Forex Klub elindult a hírnévhez vezető úton.Forex Klub elindult a hírnévhez vezető úton.Forex Klub elindult a hírnévhez vezető úton.Forex Klub elindult a hírnévhez vezető úton.
Alapbeállítás

Idézet:
sidius eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
Egyszóval amikor Kína kenyértörést akar, akkor nem vesz tovább amerikai állampapírt. Na onnantól számítva az USA államának csak hónapjai vannak legjobb esetben a csődig. Ugye ismerős amikor nekünk nem vették az állampapírjainkat. megugrott a csődkockázat és csak kemény feláron voltak hajlandóak venni, vagy még úgyse. Képzeld el ezt amerikai méretekben és azzal a költségvetési hiánnyal ami nekik van. Nos itt még Kína csak nem vesz. De mi van ha a meglévőket még piacra is dobja? Akkora kockázati felár keletkezik amit nem az USA, de még az egész amerikai kontinens se tudna finanszírozni. Tudod mekkora Kína részesedése az amerikai államadósságból? Egyes becslések szerint legalább 50%, ami fixen a kezében van, de akár a 70%-ához is képes hozzáférni a barátain keresztül. Szóval nem kell félteni Kínát. Nem véletlenül nevezték magukat a Mennyei Birodalomnak, meg már akkor puskaport használtak, amikor a többi nép még mamutagyarkést. Nagyon okosak és az üzleti érzékük a zsidókéval vetekszik.
Tudomásom szerint az USA államadósságának legnagyobb része a saját befektetőiknél van. Valóban a legnagyobb külföldi hitelező Kína, de nem ilyen drasztikus mértékben. Mindössze 7,6% van nála.
(forrás: http://www.tozsdeforum.hu/gazdasag/m..._gond_a_tevhit )
__________________
Látogasd meg a Forex Klub weboldalát, kövess Facebookon, Youtubeon!
Forex Klub nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2012-05-04, 20:38   #18 (permalink)
Szenior tag
 
sidius logója
 
Csatlakozott: 09-06-01
Hely: Pillanatnyilag Magyarország.
Összes hozzászólás: 1.530
Hírnév szint: 12
sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.
Alapbeállítás

Idézet:
archenius eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
Tudomásom szerint az USA államadósságának legnagyobb része a saját befektetőiknél van. Valóban a legnagyobb külföldi hitelező Kína, de nem ilyen drasztikus mértékben. Mindössze 7,6% van nála.
(forrás: http://www.tozsdeforum.hu/gazdasag/m..._gond_a_tevhit )
Maradjunk annyiban, hogy ezt a cikket egy amerikai professzor írta, és nem egy külföldi független megfigyelő. Az amerikai politika és gazdaságpolitika a mai napig igyekszik elhitetni a világgal a tévhiteit. Ezek a tévhitek megrengették a világot 2008-ban és azóta is tartanak a rengések.
A cikkben szerepelő állítások egy része biztosan megcáfolható, józan paraszti ésszel.

Például:

"Az Egyesült Államokban megvásárolt nem tartós fogyasztási cikkek - mint például élelmiszer, ruházati cikkek és játékok - 6,4 százaléka érkezik Kínából, 76,2 százaléka pedig belföldi gyártmányú. A tartós fogyasztási cikkek - például gépjárművek és bútorok - 12 százalékát készítik Kínában, 66,6 százalékát viszont Amerikában. Mi táplálja mégis ezt a tévhitet? Részint valószínűleg abból a benyomásból származik, hogy az amerikai feldolgozóipari bázis rohamosan zsugorodik."

Ha bemész egy ruházati boltba a termékek döntő többsége Kínából származik. A nagy gyártók mint a Nike, Adidas, Puma...stb. Kínába helyezte a gyártását az alacsony bérköltségek miatt. Gondolom ezt nem vitatja senki. Ez persze elősegítette, hogy a kínai textilipar minőségileg nagyot javuljon. Jó példa erre a Wink ami a nullából jött fel, mert lopott technológiából származik.
Az EU nem is olyan régen (nem tudom még így van e) védővámmal sújtotta a kínai ruhaipari termékeket, mert egyszerűen tönkre tették az európai cégeket (nálunk már régebben), de még így sem ért el semmit, mert a kínaiak olyan olcsón gyártanak, hogy még így is megéri nekik.
Persze a jenkik még ezzel is tudnak versenyezni, bár a bérköltségeik nagyságrendekkel meghaladják a kínait, az árak viszont a ruházatnál nem magasabbak mint a magyar. Komolyan ezt elhiszi valaki? Akkor miért nem éri meg a Nikenek az USA-ban gyártani?
Ja és a nagy márkákat agyonra lemásolják Kínában és úgy terítik mint a pelyvát a világban. Ki kell menni a józsefvárosi piacra és meg kell nézni van e különbség. Még szakértő szemnek sem.
A játékoknál gyakorlatilag ugyanez a helyzet. Bemegy az ember egy játékboltba és a labdától, a repülőgépmakettig a legtöbbet Kínában gyártják. Az EU más országaiban is hasonló a helyzet. Persze az USA itt is kivétel.
Az elektronikában még a levegővétel is kínai.

Ilyen csúsztatások után számomra kevéssé hihető, hogy az államadósság alig 8%-a van kínai kézben. Természetesen nem állítom, hogy az 50% reális (ezért is írtam, hogy "Egyes becslések szerint").

Amikor tavaly januárban Hu Csin-tao kínai államfő az USA-ba látogatott bejelentették, hogy Kína, az amerikai állampapírok legfőbb vásárlója – négyhavi nyereség után – novemberben csökkentette amerikai állampapír-állományát, de ezzel együtt is az amerikai államadósság több mint 20 százalékát tartja kézben. Az amerikai pénzügyminisztérium ezt ugyan nem ismerte el, de azt igen, hogy 2010 novemberében a külföldi kézben levő amerikai állampapír-állomány 0,9 százalékkal, 4,35 ezer milliárd dollárra nőtt, azt jelezve, hogy más országok továbbra is nagy étvággyal fordulnak az amerikai államadósság-vásárlás felé. A külföldi kézben levő állampapír-állományból 2,82 ezer milliárd dollár – vagyis kétharmad – külföldi kormányoknál és központi bankoknál van. Ez kicsit ellentétben áll azzal, hogy a cikk szerint a Federal Reserve további 1,6 billió dollárt birtokol ami több mint Kína 1,13 billió dollár értékben birtokol.

Ugyanekkor az Allianz jelentése szerint Japán és Kína együttesen amerikai külföldi államadósság több mint 40 százalékán „ül”. A jelentés szerint a sorrend:

1. Kína
2. Japán
3. Nagy Britannia

Az Allianz talán kicsit függetlenebb mint a professzor, aki egyébként a saját pénzügyminisztériumát is cáfolja.

Szintén az amerikai pénzügyminisztérium közlése szerint:

http://www.vg.hu/penzugy/penzugyi-hi...-kezben-373196

De itt van ez is:

http://privatbankar.hu/szarmazekos/a...semmive-246797

Szóval nyugodtan állíthatjuk, hogy a jenkik tudnak lódítani, ha az életükről van szó. Persze ki nem tenne így a helyükben.
sidius nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2012-05-04, 21:08   #19 (permalink)
Szenior tag
 
Forex Klub logója
 
Csatlakozott: 10-11-06
Összes hozzászólás: 2.699
Hírnév szint: 11
Forex Klub elindult a hírnévhez vezető úton.Forex Klub elindult a hírnévhez vezető úton.Forex Klub elindult a hírnévhez vezető úton.Forex Klub elindult a hírnévhez vezető úton.Forex Klub elindult a hírnévhez vezető úton.Forex Klub elindult a hírnévhez vezető úton.Forex Klub elindult a hírnévhez vezető úton.Forex Klub elindult a hírnévhez vezető úton.Forex Klub elindult a hírnévhez vezető úton.Forex Klub elindult a hírnévhez vezető úton.Forex Klub elindult a hírnévhez vezető úton.
Alapbeállítás

Idézet:
sidius eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
Maradjunk annyiban, hogy ezt a cikket egy amerikai professzor írta, és nem egy külföldi független megfigyelő. Az amerikai politika és gazdaságpolitika a mai napig igyekszik elhitetni a világgal a tévhiteit. Ezek a tévhitek megrengették a világot 2008-ban és azóta is tartanak a rengések.
A cikkben szerepelő állítások egy része biztosan megcáfolható, józan paraszti ésszel.
Ezen biztos nem fogunk összeveszni.
Majd ismét megemelik a plafont, és megveszik a FED-es zöldhasúakkal a többit is.

http://velemenyvezer.blog.hu/2011/07...n_tenyleg_igaz
__________________
Látogasd meg a Forex Klub weboldalát, kövess Facebookon, Youtubeon!
Forex Klub nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2012-05-04, 21:19   #20 (permalink)
Szenior tag
 
sidius logója
 
Csatlakozott: 09-06-01
Hely: Pillanatnyilag Magyarország.
Összes hozzászólás: 1.530
Hírnév szint: 12
sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.
Alapbeállítás

Idézet:
archenius eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
Ezen biztos nem fogunk összeveszni.
Majd ismét megemelik a plafont, és megveszik a FED-es zöldhasúakkal a többit is.

http://velemenyvezer.blog.hu/2011/07...n_tenyleg_igaz
Velem nehéz is összeveszni, mert inkább vagyok híve a kulturált vitának, mint a veszekedésnek. Az érvek ütköztetése soha nem állt távol tőlem, mert sokat tanulok belőle.

Egyébként a plafonmegemelésben én is biztos vagyok. Jószerivel túl sok választásuk úgysincs, mert ha fizetni kellene, akkor drasztikus életszínvonal csökkenésnek néznek elébe. Kár, hogy mi is megyünk velük együtt a levesbe, jó eséllyel.
sidius nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2012-05-05, 21:53   #21 (permalink)
Szenior tag
 
Csatlakozott: 10-09-17
Összes hozzászólás: 164
Hírnév szint: 8
Zsolt27x a hírnévhez vezető út elején jár.
Alapbeállítás

Sidius:

Azért mert USA és Kína rendelkezik atomfegyverrel még nem feltétlenül azzal vívna egy ilyen háborút. De igazából ez lényegtelen, mert egyiknek sem állna érdekében a háború.
Mire gondolsz mikor azt mondod, hogy egy államcsőd az USA-ban komoly életszínvonal csökkenéssel járna? Nem értem igazán, hiszen ha leírják mondjuk a felét, mint Görögországban akkor mi van? A dollár nem fog elinflálódni extrém mértékben, ezenkívül pedig az állami kiadások visszavágása miatt lesz némi gazdasági visszaesés, emelkedni fog némileg a munkanélküliség és kész. Kb. az lehet, mint 2008-2009-ben. Ez nem túl sok.

Üdv: Zsolt
Zsolt27x nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2012-05-06, 09:39   #22 (permalink)
Szenior tag
 
sidius logója
 
Csatlakozott: 09-06-01
Hely: Pillanatnyilag Magyarország.
Összes hozzászólás: 1.530
Hírnév szint: 12
sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.
Alapbeállítás

Idézet:
Zsolt27x eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
Sidius:

Azért mert USA és Kína rendelkezik atomfegyverrel még nem feltétlenül azzal vívna egy ilyen háborút. De igazából ez lényegtelen, mert egyiknek sem állna érdekében a háború.
Mire gondolsz mikor azt mondod, hogy egy államcsőd az USA-ban komoly életszínvonal csökkenéssel járna? Nem értem igazán, hiszen ha leírják mondjuk a felét, mint Görögországban akkor mi van? A dollár nem fog elinflálódni extrém mértékben, ezenkívül pedig az állami kiadások visszavágása miatt lesz némi gazdasági visszaesés, emelkedni fog némileg a munkanélküliség és kész. Kb. az lehet, mint 2008-2009-ben. Ez nem túl sok.

Üdv: Zsolt
Egy államcsőd pontosan azért járna komoly életszínvonal csökkenéssel, amiért más országok esetében is azzal jár. Az USA sem kivétel. Gondolod, hogy egy masszív amerikai csőd, másképpen zajlana mint egy argentin? Nem hiszem, mert az államcsődök jellemzően hasonló kimenetelűek. Először mindig az állami szféra fekszik meg, majd átgyűrűzik a magánszférába. Hogy milyen mélységben történik meg mindez, az mindig kérdéses, de az életszínvonal mindig megzuhan (van mikor drasztikusan). Ami a legfőbb probléma, hogy a hatalmas amerikai gazdaság hasra esése, szinte biztosan megfekteti a világot, mint ahogy a válságokban is.
Hát meglehet, hogy leírják a felét mint a görögök esetében, csak az sokkal komolyabb következményekkel járna, már a méretkülönbségekből adódóan is. Akkor már inkább az elinflálás.
Én is ezt mondom. Nem kell háború az USA és Kína között, legalábbis ha háborún a hagyományos értelemben vett fegyveres konfliktust értjük. Persze nem zárható ki. Én egyébként biztos, vagyok valamiféle kenyértörésben, mert már most látható, hogy kirobban egy egy érdekkonfliktus. A történelem is azt mutatja (és ezek tények), hogy több nagy dudás egy csárdában nem fér el sokáig. Nem volt még olyan 100 év a történelemben, hogy két nagyhatalom vagy több ne csapott volna össze, gazdaságilag meg folyamatosan megy a küzdelem.
sidius nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2012-05-06, 22:04   #23 (permalink)
smk
Szenior tag
 
smk logója
 
Csatlakozott: 10-02-11
Összes hozzászólás: 827
Hírnév szint: 10
smk elindult a hírnévhez vezető úton.smk elindult a hírnévhez vezető úton.smk elindult a hírnévhez vezető úton.smk elindult a hírnévhez vezető úton.smk elindult a hírnévhez vezető úton.smk elindult a hírnévhez vezető úton.smk elindult a hírnévhez vezető úton.smk elindult a hírnévhez vezető úton.smk elindult a hírnévhez vezető úton.smk elindult a hírnévhez vezető úton.smk elindult a hírnévhez vezető úton.
Alapbeállítás

Idézet:
kismentor eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
Érdekes amiket írtok,de az tűnt fel nekem,hogy az én munkahelyemen,a főnökök(USA befektetési cég itteni irodája)véleménye teljesen más!
Szerintük érdemes,már tavaj is érdemes volt magyar eszközökbe fektetni,(fektettek is nagyon nagyon sok pénzt),mert magyarország rátért a termelő,megtakarító úgynevezett ázsiai "útra",ami a jövő.Ellentétben Europával.Szerintük néhány év és az egész Europai jóléti társadalmi rendszer összeomlik mint a kártyavár.És ami a lényeg!Nem csak ennél a cégnél gondolkoznak így,hanem óriási befektetési társaságok is..Hát nem tudom..Én nem nagyon értek a gazdasághoz,de ennyi pénzes ember lehet nem hülye..
Nem azok,mert látom hogy mennyi magyar eszközt vásároltak be 300-315ft-os eurohuf áron.Most meg hol jár az árfolyam?283 körül.Én bíztos nem vettem volna a saját pénzemen.Ők meg vettek,és csak nevettek rajtam,"várd ki a végét ne lefizetet hírügynökségekre hallgass"-mondták.Hát kiváncsi vagyok mi lessz ennek a vége!Ismerősöm 318 ft-os áron váltotta át a forintját és vitte ki külföldi bankba.Ezek meg akkor vettek forintot.10-15% nyereség(jelenleg),plussz 5-9%-os kamatokat kapnak a forint befektetéseikre.Nem találgatok,láttam a számokat.Még most akarják növelni a kitettségüket!!
Az a baj ezzel, hogy az hogy az államcsőd mikor fog bekövetkezni tisztán politikai döntés eredménye. Az év eleji csődközeli helyzethez sem kellett semmi gazdasági változásnak történnie, elegendő volt, hogy pár hitelminősítő leminősítette Magyarországot, meg az IMF tagok látványosan kivonultak hanukázni. Előtte években semmivel nem volt rosszabb a gazdaságpolitika, mint a megelőző MSZP regnálása alatt, és 01.05 után sem lett jobb a gazdaságpolitika, mindössze Orbán bejelentette, hogy megadja magát IMFnek. Ilyen helyzetekben az ismerősöd racionálisan járt el, amikor 318 Ftért átváltotta a megtakarítása egy részét EURba, és kimenekítette, így felkészülve egy esetleges államcsődre. Ezzel egyidőben nyilván a befektetési társaságok is racionálisan jártak el, amikor Ftot vettek, mivel a Ft nagyon gyenge volt. Nyilván nem a teljes tőkéjüket váltották át Ftra, nem kockáztatták azt, hogy másnap esetleg éhenhal a családjuk, ha valaki úgy dönt, nagyobb haszon van MO csődbevitelében, mint megkímélésében...
smk nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2012-05-06, 22:26   #24 (permalink)
smk
Szenior tag
 
smk logója
 
Csatlakozott: 10-02-11
Összes hozzászólás: 827
Hírnév szint: 10
smk elindult a hírnévhez vezető úton.smk elindult a hírnévhez vezető úton.smk elindult a hírnévhez vezető úton.smk elindult a hírnévhez vezető úton.smk elindult a hírnévhez vezető úton.smk elindult a hírnévhez vezető úton.smk elindult a hírnévhez vezető úton.smk elindult a hírnévhez vezető úton.smk elindult a hírnévhez vezető úton.smk elindult a hírnévhez vezető úton.smk elindult a hírnévhez vezető úton.
Alapbeállítás

Idézet:
Zsolt27x eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
Pár dolgot nem értek. Magyarországon tudtommal a multik adják a legnagyobb fizetést (összehasonlítva az államigazgatással, közigazgatással és a kkv-val). Ha ők adják a legmagasabb fizut, akkor, hogy lehetséges, hogy ők tartják mesterségesen alacsonyan a béreket Mo-on?
Attól, hogy a managerek milliókat keresnek, a biorobotok még éhenhalnak a multik fizetésétől...
http://vastagbor.blog.hu/2009/09/04/...ember_emlekereIdézet:
Zsolt27x eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése

Oké, én értem, hogy nyugaton van ahol szigorúbb szankciók és ellenőrzés van az adózásban, de őszintén szólva én nem szeretnék egy olyan országban élni, mint amit Svájcban láttál. Az nekem már túl kocka és túl ellenőrzött. Lehet, hogy így nagyobb életszínvonalon és biztonságban lehet élni, de ennek meg van az ára is. Szerintem baromi unalmas lehet ott az élet, mert minden le van szabályozva.
Az államnak nem az a feladata, hogy megtermelje a napi adrenalin adagodat, erre vannak alternatív megoldások.


Idézet:
Zsolt27x eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
Egyébként pedig az adóhatóság, hogy ellenőriz le és szankcionál, mikor kb. évi 1000 elleőrzésre van aparátusa Mo-on? Vagy duzzasszuk fel a NAV-ot és legyen évi 100 000 ellenőrzés magánszemélyeknél? Mert a fél ország adócsaló Magyarországon.
Ha évi 1000 ellenőrzéssel fél magyarország adócsaló, az nem azt jelenti, hogy 100000 ellenőrzést kell csinálni. Lehet, hogy 5000 ellenőrzés elegendő lenne, hogy az adócsalások számát a jelenlegi 10%a alá csökkentsék.
smk nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2012-05-07, 11:18   #25 (permalink)
Szenior tag
 
Csatlakozott: 10-09-17
Összes hozzászólás: 164
Hírnév szint: 8
Zsolt27x a hírnévhez vezető út elején jár.
Alapbeállítás

Idézet:
sidius eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
Egy államcsőd pontosan azért járna komoly életszínvonal csökkenéssel, amiért más országok esetében is azzal jár. Az USA sem kivétel. Gondolod, hogy egy masszív amerikai csőd, másképpen zajlana mint egy argentin? Nem hiszem, mert az államcsődök jellemzően hasonló kimenetelűek. Először mindig az állami szféra fekszik meg, majd átgyűrűzik a magánszférába. Hogy milyen mélységben történik meg mindez, az mindig kérdéses, de az életszínvonal mindig megzuhan (van mikor drasztikusan). Ami a legfőbb probléma, hogy a hatalmas amerikai gazdaság hasra esése, szinte biztosan megfekteti a világot, mint ahogy a válságokban is.
Hát meglehet, hogy leírják a felét mint a görögök esetében, csak az sokkal komolyabb következményekkel járna, már a méretkülönbségekből adódóan is. Akkor már inkább az elinflálás.
Én is ezt mondom. Nem kell háború az USA és Kína között, legalábbis ha háborún a hagyományos értelemben vett fegyveres konfliktust értjük. Persze nem zárható ki. Én egyébként biztos, vagyok valamiféle kenyértörésben, mert már most látható, hogy kirobban egy egy érdekkonfliktus. A történelem is azt mutatja (és ezek tények), hogy több nagy dudás egy csárdában nem fér el sokáig. Nem volt még olyan 100 év a történelemben, hogy két nagyhatalom vagy több ne csapott volna össze, gazdaságilag meg folyamatosan megy a küzdelem.
Igen, pontosan azt gondolom, hogy egy amerikai államcsőd teljesen máshogy zajlana mint egy argentin. Teljesen más paraméterekkel rendelkezik a két ország, még szép, hogy máshogy zajlana egy csőd. Argentina nem a világ első számú gazdasága és nem is rendelkezik nemzeti valutaként egy kvázi világpénzzel. Ezért az argentin valuta elértéktelenedett, de az amerikai dollár nem fog olyan mértékben. Szerintem kb. azt fogja megélni, mint amit az euró 2008-2010-ig (20-25%). A bankokat meg befagyasztják, így nem tudják megrohanni őket. Nyilván speciális szabályok kellenek majd, kvázi valamilyen fajta pénzügyi és állami szükségállapot, de mivel nem lesz hiperinfláció ezért nem fog összeomlani a gazdaság. Persze az egész világ részt fog vállalni abból, hogy az USA ilyen "könnyen" megússza ezt, de ez a speciális helyzetének köszönhető. A kormány sem fog megbukni, mert ez nem a harmadik világ, ahol egy hataloméhes tábornok ebben a helyzetben látja meg a felemelkedésének lehetőségét, illetve az állampolgárok is belátják majd, hogy ezt a helyzetet nem az aktuális kormánynak köszönhetik. Persze biztos lesz "parasztlázadás", tüntetések és miegymás, de az aktuális hatalomnak megvan hozzá minden eszköze, hogy ezt rendezetten lekezelje. Ezután mivel a fiskális stimulusok visszaesnek, illetve monetárisan sem lesz ennyi likviditás a piacon nyilván vissza fog esni a gdp néhány évig. De ettől még a világ vezető vállalatai nagyrészt amerikai tőkével és technológiával futnak. Mindent meg tudnak termelni, amire szükségük van. A gyenge dollárnak hála az export fellendül, míg az import visszaszorul majd. Ezek komoly változások lesznek, de nem összeomlás, mint az eddigi államcsődöknél. De érdekel ha valami konkrét dologban nem értesz egyet. Vagy ha van néhány konkrét érved a részleteket érintően arra, hogy az én elméletem miért nem helyes. Mondjuk azt nem tudom, hogy mi lesz akkor ha leírják a felét és egy ekkora hatalmas virtuális pénz eltűnik a piacról. Mert Kína még le tudja írni ezt a veszteséget, de Japán? Rögtön csődbe jut ő is. És ezzel lehet, hogy elindul egy láncreakció. Mint egy körbetartozási válság. Főleg ha a világ országai látják, hogy az adósságot nem muszáj visszafizetni, mert a világ leggazdagabb országa is beint, akkor lehet, hogy lesz még egy morális válság is és megint befagynak a pénzügyi csatornák. Emiatt meg leáll a reálgazdaság a világon. Kicsit olyan ez mint a mammut bankok helyzete. Az USA túl nagy ahhoz, hogy csődbe lehessen engedni.

Háború: éppenséggel van most is több nagy dudás, de egyértelmű, hogy melyik a legerősebb. Most háborút az USA ellen csak érzelmi alapokon indíthat bárki, mert reálisan nézve nincs esélye és nem is lehet érdekében. A világ két legerősebb gazdasága nem rombolhatja le önmagát egy ilyen harcban, mert azzal csak önmagát radírozza le a térképről.

Üdv: Zsolt
Zsolt27x nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2012-05-07, 11:37   #26 (permalink)
Szenior tag
 
Csatlakozott: 10-09-17
Összes hozzászólás: 164
Hírnév szint: 8
Zsolt27x a hírnévhez vezető út elején jár.
Alapbeállítás

Idézet:
smk eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
Attól, hogy a managerek milliókat keresnek, a biorobotok még éhenhalnak a multik fizetésétől...
http://vastagbor.blog.hu/2009/09/04/...ember_emlekere
Az államnak nem az a feladata, hogy megtermelje a napi adrenalin adagodat, erre vannak alternatív megoldások.Ha évi 1000 ellenőrzéssel fél magyarország adócsaló, az nem azt jelenti, hogy 100000 ellenőrzést kell csinálni. Lehet, hogy 5000 ellenőrzés elegendő lenne, hogy az adócsalások számát a jelenlegi 10%a alá csökkentsék.
Nem csak a managerek keresnek jól egy multinál. Több ismerősöm és volt kollégám is dolgozott vagy dolgozik multinál, különféle pozíciókban. Abban igazad van, hogy a legalacsonyabb szinten dolgozók (betanított munkás) helyzete valószínűleg nem lehet sokkal jobb mint máshol.

Valóban nem feladata az államnak, hogy az adrenalin adagomat növelje. Nem is erről van szó, hanem arról, hogy ne szabályozzon le mindent a biztonság illúziója nevében. A biztonság nem az egyetlen szempont a világban.

5000 ellenőrzés elég lenne? Lehet, de lehet, hogy nem. Egyébként meg úgy gondolom, hogy az a pénz sokkal jobb helyen van az embereknél, mint az államnál. Az állam túl nagy, túl pazarló, túl korrupt. Nem a bevételeit kellene növelni, hogy ezeket a tulajdonságait finanszírozzuk, hanem le kellene végre építeni a működését. Csak ez azoknak a feladata, akik hasznot húznak ebből, így reális esélye kevés. Az "adócsalás" nagyrészt kompenzáció. Az állam lop, az állampolgárok meg kompenzálnak és igyekszenek minél kevesebbet ellophatóvá tenni a sajátjukból.

Üdv: Zsolt
Zsolt27x nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2012-05-07, 14:02   #27 (permalink)
smk
Szenior tag
 
smk logója
 
Csatlakozott: 10-02-11
Összes hozzászólás: 827
Hírnév szint: 10
smk elindult a hírnévhez vezető úton.smk elindult a hírnévhez vezető úton.smk elindult a hírnévhez vezető úton.smk elindult a hírnévhez vezető úton.smk elindult a hírnévhez vezető úton.smk elindult a hírnévhez vezető úton.smk elindult a hírnévhez vezető úton.smk elindult a hírnévhez vezető úton.smk elindult a hírnévhez vezető úton.smk elindult a hírnévhez vezető úton.smk elindult a hírnévhez vezető úton.
Alapbeállítás

Idézet:
Zsolt27x eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
5000 ellenőrzés elég lenne? Lehet, de lehet, hogy nem.
Ez csak egy becslés volt az általad írt számok alapján, de a lényeg az, hogy nem kell minden potenciális csalót ellenőrizni, ahhoz, hogy a töredékére csökkenjen a csalások száma.

Idézet:
Zsolt27x eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
Egyébként meg úgy gondolom, hogy az a pénz sokkal jobb helyen van az embereknél, mint az államnál. Az állam túl nagy, túl pazarló, túl korrupt. Nem a bevételeit kellene növelni, hogy ezeket a tulajdonságait finanszírozzuk, hanem le kellene végre építeni a működését. Csak ez azoknak a feladata, akik hasznot húznak ebből, így reális esélye kevés. Az "adócsalás" nagyrészt kompenzáció. Az állam lop, az állampolgárok meg kompenzálnak és igyekszenek minél kevesebbet ellophatóvá tenni a sajátjukból.
Nagyrész egyetértek. Az államnak befizetett pénz olyan, mintha egy ezer helyen lyukas vödörbe öntenénk a vizet. A probléma azonban nem az, hogy az állam sok pénzt szed be, és sokat oszt szét, hanem hogy a szétosztás rossz. Ha az állam működésének változatlansága mellett csökkentenéd a bevételeit, akkor nem csak az állam által rosszul elköltött pénz mennyisége csökkenne, hanem a jól elköltött pénz mennyisége is. Gyanítom, az államadósság kamatainak fizetésére, holokauszt-kárpótlásra, romaintegrációra, Biszku nyugdíjra jutna így is pénz, inkább az iskolákat, kórházakat zárjnák be.
smk nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2012-05-07, 14:46   #28 (permalink)
Szenior tag
 
Csatlakozott: 10-09-17
Összes hozzászólás: 164
Hírnév szint: 8
Zsolt27x a hírnévhez vezető út elején jár.
Alapbeállítás

Idézet:
smk eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
Ez csak egy becslés volt az általad írt számok alapján, de a lényeg az, hogy nem kell minden potenciális csalót ellenőrizni, ahhoz, hogy a töredékére csökkenjen a csalások száma.


Nagyrész egyetértek. Az államnak befizetett pénz olyan, mintha egy ezer helyen lyukas vödörbe öntenénk a vizet. A probléma azonban nem az, hogy az állam sok pénzt szed be, és sokat oszt szét, hanem hogy a szétosztás rossz. Ha az állam működésének változatlansága mellett csökkentenéd a bevételeit, akkor nem csak az állam által rosszul elköltött pénz mennyisége csökkenne, hanem a jól elköltött pénz mennyisége is. Gyanítom, az államadósság kamatainak fizetésére, holokauszt-kárpótlásra, romaintegrációra, Biszku nyugdíjra jutna így is pénz, inkább az iskolákat, kórházakat zárjnák be.
Amíg az állam jelentős összegeket herdál és lop el és az emberek nem keresnek sokkal többet, addig aki teheti az minél kevesebbet fog befizetni a közösbe. Lehet, hogy emiatt csökkeni fog az iskolai és az egészségügyi színvonalt (ahogy ez már egy ideje látható is), de ez akkor sem lesz máshogy. Ha meg szigorítanak az adóellenőrzéseken és előveszik az embereket (kb.2.5-3 milliót) akkor tuti elbukják a választásokat, illetve még a gazdaságot is hazavágják, mert lehet, hogy vissza tudják fizetni a az ország tartozásait, és többet tudnak költeni a régi, rosszul működő rendszerekre (oktatás, egészségügy, stb), de az embereknél, a piacnál kevesebb tőke marad, aminek eredménye a gazdaság visszaesése lesz. Ezzel végképp betennének ennek az országnak és ezt tudják ők is. Ezért nem ellenőriznek jobban. Ők sem teljesen hülyék, ha csak az ellenőrzésen kellene fejleszteni, hogy megoldódjanak a dolgok és mindenki "tisztességese" adózzon akkor azt már rég meglépték volna. A politikusok lopnak, az állampolgárok meg igyekszenek adót "csalni". Mindenki tisztában van, hogy a másik mit csinál, de nem igazán tud mit tenni ellene. Ezt az össznépi játékot űzi ez az ország már egy ideje. Közben meg tönkremennek a közszolgáltatások. Majd ha több pénzből lehet lopni, mert az emberek is többet vissznek haza, akkor majd ezekre is több pénz jut.

Üdv: Zsolt
Zsolt27x nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2012-05-07, 15:12   #29 (permalink)
Szenior tag
 
sidius logója
 
Csatlakozott: 09-06-01
Hely: Pillanatnyilag Magyarország.
Összes hozzászólás: 1.530
Hírnév szint: 12
sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.sidius elindult a hírnévhez vezető úton.
Alapbeállítás

Zsolt!

Ha azt vesszük alapul amit te mondasz akkor nem beszélhetünk államcsődről.
Ha államcsődről beszélünk, akkor ott ugye az állam nem képes teljesíteni sem a külső sem pedig a belső fizetési kötelezettségeit. Tökmindegy, hogy az USA-ról vagy Argentínáról beszélünk. A hatások alapvetően ugyanazok. Ha egy ország nem képes a hitelezőit kielégíteni azok nem fognak neki pénzt adni. Ha nem adnak neki pénzt, akkor a lejáró részleteit nem tudja fizetni vagy újrafinanszírozni. Most akkor csak azért adjanak neki pénzt, mert bár ő nem hajlandó fizetni, de mégiscsak az USA-ról van szó? Ezért nem fognak adni. Csak ezért nem. Abban viszont igazad van, hogy egy ideig kénytelenek finanszírozni , hogy be ne dőljön, mert akkor magával rántja a világot. De ez nem fog a végtelenségig menni. A magánbefektetők elsősorban a profitot nézik, vagyis előbb feladják, mert nem finanszíroznak folyamatosan növekvő veszteséget. Az államok és szervezetek tovább kitartanak, mert ők esetleg már jobban mérlegelik a következményeket. De meddig lehet ezt megtenni egy USA méretű gazdasággal? Amikor az IMF már így is úgy kalapozta össze a pénzt, hogy legyen mit kitolni a világ többi országának, és hol van ez az USA szükségleteitől. Egyébként abban is biztos, vagyok, hogy a nagy finanszírozó Kína csak addig fog finanszírozni, amíg a stratégiai érdekei úgy kívánják. Egyébként nagyon veszélyes megoldás lenne szerintem, az USA adósság felének a leírása. A görögöknél ezt megoldásnak tartom, de az USA esetében szerintem ez egyenlő lenne egy halálos döféssel. Basszus ez euróban kb 5-6 ezer milliárd lenne vagyis vagy 8-ezer milliárd dollár. Azért kíváncsi lennék, ki lenne ezt így finanszírozni, mikor a legtöbb ország így is padlón van, de legalább térden. Egyébként utoljára az USA államadóssága ennél magasabban kb. a világháború körül volt (1941-ben a GDP kb 120%-a). Ja csak akkor egy világot kellett újjáépíteni és utána dőlt a pénz a jenkiknek. Most ez nem így van.
Persze nyilván az lenne a legjobb, hogyha ilyesmi nem következne be. Nem azért mert az USA nem érdemelné meg, mert még egy olyan pazarló, másokat maximálisan semmibevevő ország nem nagyon létezett még mint az Egyesült Államok, de a világnak ez végképpen nem hiányzik.
Most még nincs több dudás a csárdában, mert ahogy írtad is az USA még egyeduralkodó. Összességében. Bizonyos területeken már nem. De én úgy látom, hogy 20 éven belül komoly átrendeződés várható, és nagy kérdés, hogy az amerikaiak, hogyan élik ezt meg. Már most sok politikus nemzetbiztonsági fenyegetésként tekint Kínára és szorgalmazzák, hogy útját kell állni. Pedig Kína idézőjelben még csak a partok mentén evezget és nem a nyílt tengeren. Attól egy egyenesen rettegnek az amerikaiak, hogy mi van, hogy az oroszok és kínaiak egymásra találnak.
Egyébként érdekes, hogy a kínaiak jellemzően Afrika és Oroszország felé fordulnak. Az egyik hagyományosan USA ellenes, a másik meg lényegében szűzföld. Viszont mindkettő óriási nyersanyag és energia készletekkel rendelkezik, ami Kína továbbfejlődéséhez létszükséglet. Ha ezt meg tudja lépni, akkor az USA-nak még 20 éve sincs egyedül a trónon.
sidius nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2012-05-07, 16:54   #30 (permalink)
Szenior tag
 
Csatlakozott: 10-09-17
Összes hozzászólás: 164
Hírnév szint: 8
Zsolt27x a hírnévhez vezető út elején jár.
Alapbeállítás

Sidius!

Miért nem nevezhető az általam leírt dolog államcsődnek? Az USA megegyezik a hitelezőivel, hogy az adósságának felét elengedik vagy teljes csődöt kénytelen jelenteni. Nyilván Görögország esetében sem jófejségből hitelezték tovább őket, hanem mert azt gondolták, hogy valaminek a fele még mindig jobb mint a semmiből az egész. De abban igazad van, hogy amit mondok az csupán részleges államcsőd és nem teljes.
Egyébként továbbra sem értem, hogy Argentína és az USA miért lenne államcsőd esetén ugyanolyan forgatókönyv. Argentínában elszállt a valuta, az USA-ban ez nem lehetséges, mert egy világpénzről beszélünk. Ez alapjaiban változtatja meg a csőd lehetséges forgatókönyvét az USA esetében. Vagy ez szerinted nem igaz?
Én egyébként nem értem ezeket a Kínai stratégiai érdekeket. Milyen okból veszik az amerikai államkötvényeket? Miért nem vesznek inkább olajat vagy fognak technológiai kutatásokba, fejlesztésekbe pl. az energiahordozók területén? Sokkal többre jutnának vele, mint így, hogy kidobják az ablakon. Ezért sem vagyok ennyire elájulva a Kínaiaktól. Miért lennének ezek okosak? Ha ugyanazokat a környezetvédelmi és munkavédelmi előírásokat kellene betartaniuk mint egy nyugati országban akkor a multik többsége elvinné a gyártást, mert hatékonyabban tudna máshol vagy otthon gyártatni. Ezt elvileg egy tanulmányban kimutatták. De én csak hallottam róla, nem tudom, hogy ki írta és nem is olvastam. Mindenesetre az, hogy a gazdasági erejük abban rejlik, hogy leutánoznak dolgokat és tönkreteszik, kizsákmányolják a helyet ahol élnek, az embereket ezt nem nevezném túl zseniálisnak. Meg mennyei birodalomnak sem.

És mi van ha Kína nyit az oroszok és Afrika felé? Szerintem nem az a lényeg, hogy az államnak mennyi pénze van, hanem az, hogy az adott országban a vállalatok mekkora gazdasági erőt képviselnek. A nike, apple, ibm, ford, stb amerikai vállalatok, csak adnak némi aprópénzt Kínának, mert ott nem kell betartani egy csomó szabályt, lehet fizetni egy-két dollárt óránként a munkásoknak és kész. Aztán eladják a tized annyi költségen legyártott terméket tízszeres áron a világban. Ki lesz gazdagabb? Kína, aki megkapja ennek az 1/10-ét (mert ott gyártották) vagy az amerikaiak, akik az egész világon értékesítik 9/10-ért (levonva belőle a gyártás költségét)?

Üdv: Zsolt
Zsolt27x nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2012-05-07, 18:46   #31 (permalink)
Szenior tag
 
Profi(t) logója
 
Csatlakozott: 11-06-14
Összes hozzászólás: 150
Hírnév szint: 8
Profi(t) a hírnévhez vezető út elején jár.
Alapbeállítás

Sziasztok. Én csak a Kína Oroszország témához szeretnék pár szót hozzátenni. Mivel ezt a két országot testközelből ismerem. Oroszországban van szerencsém (és ezt komolyan mondom) eltölteni az utóbbi pár évemet. És a munkám kapcsán kijártam Kínába üzleteket kötni.
Hát le lehet fikázni ezt az úgynevezett Mennyei Birodalmat. De az mindenképpen példaértékű, ahogy ott egy ember megbecsüli a munkáját. És büszke arra, amit csinál. Akkor is, ha csak filléres fizetést kap érte. És ez a birodalom az évezredek alatt nem hullott szét. És míg mi európaiak a mellünket döngetve megyünk a csődbe, ők a maguk csendes módján elfoglalják a világot. Igen, van miért félni tőlük, gazdaságilag. Mert egy új világhódítás van. Aki ma megfogja a piacokat magának, azzal együtt stabilizálja is ott a jelenlétét. És Kína ezért támogatja az európai projekteket, ezért vásárolt amerikai kötvényeket, ezért fejleszti otthon rohamléptekben a saját gazdaságát, és ezért ápol egyre jobb kapcsolatokat Oroszországgal.
Mert igen, lehet hogy otthon ez még nem megy át ennyire láthatóan, de Kína és Oroszország az utóbbi időben egyre jobban közeledik egymáshoz. Mint ahogy mi is itt Oroszországból nagyon sok országgal kereskedve (az EU tagállamoktól kezdve, Brazília, Chile, Dél-Afrika, Irán, Hong-Kong, és még sorolhatnám), végül mégis szinte az összes üzletünket Kínával kötöttük. És tudjátok miért? Nem fogjátok elhinni. Mert a legjobb minőségű árut kaptuk tőlük! És nem mindig a legolcsóbban. De bátran mondhatom, hogy Európából a s*ar árut akarták a nyakunkba sózni jóval drágábban. Merthogy értsem meg, náluk nem olyan olcsó az áru előállítása mint Kínában. Mondtam, rendben van, de a minősége miért nem jár a közelében sem annak? Volt olyan, amikor Magyarországról akartam mindenképpen beszerezni az alapanyagot. Azért, hogy segítsek a mieinknek piacot fogni. Kétszer annyiért adták volna az árut gyári átadással Magyarország területén, mint amennyi itt nálunk a picai eladási ár volt. Mondom, ember gondolkozzunk együtt. Nekem még ki kell szállítani, vámot fizetni, stb, stb...adjátok olcsóbban, megfogjuk itt ezt a nagy piacot, és utána szép lassan emelünk az árakon. Simán kiröhögtek a derék magyarok. Miközben az egész éves termelésüket, amit alig tudtak értékesíteni, itt mi kb. két hét alatt lazán szétterítettük volna. És ismétlem, ugyanakkor a minőség az enyhén szólva is megkérdőjelezhető.
Elmúlt az a világ, hogy az oroszok minden szart megvesznek, és hogy Kína csak selejtet gyárt marha olcsó munkaerővel.
Az oroszok mára a legigényesebb vásárlóerővé váltak, Kína pedig jobb minőséget tud produkálni bárkinél, ha akar, és ha azt látja, hogy azt megfelelő áron tudja értékesíteni.
A régi sztereotípiák mentén csak a csőd felé lehet menni, mert közben megváltozott a világ.
Kína Oroszországgal máris baráti kapcsolatokat ápol. Mint ahogy mi is kis cégként havi többezer tonna árut hoztunk be Kínából, gondoljátok meg, a nagy orosz cégek milyen mennyiségben nyomják ezt. És az együttműködés minden szintem működik oda-vissza.
Ez a két ország tudja, hogy elég csak barátságban lenniük egymással (egyébként is nagy falat lennének egymásnak) ahhoz, hogy Amerika látva ezt, egyikükbe se kössön bele.
Már most is majdnem biztos, hogy ha Amerika nyílt konfliktust vállalna ezen két ország valamelyikével, a másik azonnal mellé állna.
Tehát óvatosabban kell szemlélni ezt az új világot! :-)))
__________________
"Only the game can teach you the game." (Jesse Livermore)
Profi(t) nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2012-05-07, 19:26   #32 (permalink)
Szenior tag
 
Csatlakozott: 10-04-29
Összes hozzászólás: 638
Hírnév szint: 9
kismentor már nem kispályás.kismentor már nem kispályás.kismentor már nem kispályás.kismentor már nem kispályás.
Alapbeállítás

Idézet:
Profi(t) eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
Sziasztok. Én csak a Kína Oroszország témához szeretnék pár szót hozzátenni. Mivel ezt a két országot testközelből ismerem. Oroszországban van szerencsém (és ezt komolyan mondom) eltölteni az utóbbi pár évemet. És a munkám kapcsán kijártam Kínába üzleteket kötni.
Hát le lehet fikázni ezt az úgynevezett Mennyei Birodalmat. De az mindenképpen példaértékű, ahogy ott egy ember megbecsüli a munkáját. És büszke arra, amit csinál. Akkor is, ha csak filléres fizetést kap érte. És ez a birodalom az évezredek alatt nem hullott szét. És míg mi európaiak a mellünket döngetve megyünk a csődbe, ők a maguk csendes módján elfoglalják a világot. Igen, van miért félni tőlük, gazdaságilag. Mert egy új világhódítás van. Aki ma megfogja a piacokat magának, azzal együtt stabilizálja is ott a jelenlétét. És Kína ezért támogatja az európai projekteket, ezért vásárolt amerikai kötvényeket, ezért fejleszti otthon rohamléptekben a saját gazdaságát, és ezért ápol egyre jobb kapcsolatokat Oroszországgal.
Mert igen, lehet hogy otthon ez még nem megy át ennyire láthatóan, de Kína és Oroszország az utóbbi időben egyre jobban közeledik egymáshoz. Mint ahogy mi is itt Oroszországból nagyon sok országgal kereskedve (az EU tagállamoktól kezdve, Brazília, Chile, Dél-Afrika, Irán, Hong-Kong, és még sorolhatnám), végül mégis szinte az összes üzletünket Kínával kötöttük. És tudjátok miért? Nem fogjátok elhinni. Mert a legjobb minőségű árut kaptuk tőlük! És nem mindig a legolcsóbban. De bátran mondhatom, hogy Európából a s*ar árut akarták a nyakunkba sózni jóval drágábban. Merthogy értsem meg, náluk nem olyan olcsó az áru előállítása mint Kínában. Mondtam, rendben van, de a minősége miért nem jár a közelében sem annak? Volt olyan, amikor Magyarországról akartam mindenképpen beszerezni az alapanyagot. Azért, hogy segítsek a mieinknek piacot fogni. Kétszer annyiért adták volna az árut gyári átadással Magyarország területén, mint amennyi itt nálunk a picai eladási ár volt. Mondom, ember gondolkozzunk együtt. Nekem még ki kell szállítani, vámot fizetni, stb, stb...adjátok olcsóbban, megfogjuk itt ezt a nagy piacot, és utána szép lassan emelünk az árakon. Simán kiröhögtek a derék magyarok. Miközben az egész éves termelésüket, amit alig tudtak értékesíteni, itt mi kb. két hét alatt lazán szétterítettük volna. És ismétlem, ugyanakkor a minőség az enyhén szólva is megkérdőjelezhető.
Elmúlt az a világ, hogy az oroszok minden szart megvesznek, és hogy Kína csak selejtet gyárt marha olcsó munkaerővel.
Az oroszok mára a legigényesebb vásárlóerővé váltak, Kína pedig jobb minőséget tud produkálni bárkinél, ha akar, és ha azt látja, hogy azt megfelelő áron tudja értékesíteni.
A régi sztereotípiák mentén csak a csőd felé lehet menni, mert közben megváltozott a világ.
Kína Oroszországgal máris baráti kapcsolatokat ápol. Mint ahogy mi is kis cégként havi többezer tonna árut hoztunk be Kínából, gondoljátok meg, a nagy orosz cégek milyen mennyiségben nyomják ezt. És az együttműködés minden szintem működik oda-vissza.
Ez a két ország tudja, hogy elég csak barátságban lenniük egymással (egyébként is nagy falat lennének egymásnak) ahhoz, hogy Amerika látva ezt, egyikükbe se kössön bele.
Már most is majdnem biztos, hogy ha Amerika nyílt konfliktust vállalna ezen két ország valamelyikével, a másik azonnal mellé állna.
Tehát óvatosabban kell szemlélni ezt az új világot! :-)))
Ezeket hallottam én is!Nekem úgy tűnik,10-évvel ezelőtti sztereotípiákra építenek sokan,miközben a valóságról csak halvány fogalmuk van..
Nem mintha nekem lenne,de már okosodtam!
Kínai alacsony bérek:vándormunkás:kb 70000 ft.
Magasabb beosztás:90-120000ft.
Komoly tudást,tehetséget megkövetelő bizalmi állás:200000ft-tól a csillagos égig.
Ezek az iparosodott városokban.(Természetesen egy távol eső kis faluban a rizstermelő munkás kevesebbet keres.Mint ahogy magyarországon is van havi 40000ft-ot kereső őstermelő borsodi kis faluban,vagy csongrádban.)
Néhány alapanyag készlet:
a világ vasérc készletének jelentős részét már felvásárolták(nekik is van).
a ritkaföldfémek 90%-a náluk.(elektronika)
Már nem másolják az autókat,tervezik.
Beszállítanak több europai autogyárnak is,ugyanezeket a termékeket(minőség).
A mágnesvasútat azt még a németek tervezték nekik,de csak ők tudták megvenni,még maguk a németek sem!(a világ leggyorsabb vonata).
Pénz mindenre van,amennyiben életképes a "project".A hitelt a nemzeti bank adja egyéb csatornákon keresztül.Feltétel:a kínai nemzetállam gazdasági érdekének szem előtt tartása.(persze van más feltétel is,de ez az első).
Valutatartalék:közelít a 3000 milliárd dollárhoz(válságban).stb
kismentor nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2012-05-07, 23:56   #33 (permalink)
Szenior tag
 
Csatlakozott: 10-09-17
Összes hozzászólás: 164
Hírnév szint: 8
Zsolt27x a hírnévhez vezető út elején jár.
Alapbeállítás

Idézet:
Profi(t) eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
Sziasztok. Én csak a Kína Oroszország témához szeretnék pár szót hozzátenni. Mivel ezt a két országot testközelből ismerem. Oroszországban van szerencsém (és ezt komolyan mondom) eltölteni az utóbbi pár évemet. És a munkám kapcsán kijártam Kínába üzleteket kötni.
Hát le lehet fikázni ezt az úgynevezett Mennyei Birodalmat. De az mindenképpen példaértékű, ahogy ott egy ember megbecsüli a munkáját. És büszke arra, amit csinál. Akkor is, ha csak filléres fizetést kap érte. És ez a birodalom az évezredek alatt nem hullott szét. És míg mi európaiak a mellünket döngetve megyünk a csődbe, ők a maguk csendes módján elfoglalják a világot. Igen, van miért félni tőlük, gazdaságilag. Mert egy új világhódítás van. Aki ma megfogja a piacokat magának, azzal együtt stabilizálja is ott a jelenlétét. És Kína ezért támogatja az európai projekteket, ezért vásárolt amerikai kötvényeket, ezért fejleszti otthon rohamléptekben a saját gazdaságát, és ezért ápol egyre jobb kapcsolatokat Oroszországgal.
Mert igen, lehet hogy otthon ez még nem megy át ennyire láthatóan, de Kína és Oroszország az utóbbi időben egyre jobban közeledik egymáshoz. Mint ahogy mi is itt Oroszországból nagyon sok országgal kereskedve (az EU tagállamoktól kezdve, Brazília, Chile, Dél-Afrika, Irán, Hong-Kong, és még sorolhatnám), végül mégis szinte az összes üzletünket Kínával kötöttük. És tudjátok miért? Nem fogjátok elhinni. Mert a legjobb minőségű árut kaptuk tőlük! És nem mindig a legolcsóbban. De bátran mondhatom, hogy Európából a s*ar árut akarták a nyakunkba sózni jóval drágábban. Merthogy értsem meg, náluk nem olyan olcsó az áru előállítása mint Kínában. Mondtam, rendben van, de a minősége miért nem jár a közelében sem annak? Volt olyan, amikor Magyarországról akartam mindenképpen beszerezni az alapanyagot. Azért, hogy segítsek a mieinknek piacot fogni. Kétszer annyiért adták volna az árut gyári átadással Magyarország területén, mint amennyi itt nálunk a picai eladási ár volt. Mondom, ember gondolkozzunk együtt. Nekem még ki kell szállítani, vámot fizetni, stb, stb...adjátok olcsóbban, megfogjuk itt ezt a nagy piacot, és utána szép lassan emelünk az árakon. Simán kiröhögtek a derék magyarok. Miközben az egész éves termelésüket, amit alig tudtak értékesíteni, itt mi kb. két hét alatt lazán szétterítettük volna. És ismétlem, ugyanakkor a minőség az enyhén szólva is megkérdőjelezhető.
Elmúlt az a világ, hogy az oroszok minden szart megvesznek, és hogy Kína csak selejtet gyárt marha olcsó munkaerővel.
Az oroszok mára a legigényesebb vásárlóerővé váltak, Kína pedig jobb minőséget tud produkálni bárkinél, ha akar, és ha azt látja, hogy azt megfelelő áron tudja értékesíteni.
A régi sztereotípiák mentén csak a csőd felé lehet menni, mert közben megváltozott a világ.
Kína Oroszországgal máris baráti kapcsolatokat ápol. Mint ahogy mi is kis cégként havi többezer tonna árut hoztunk be Kínából, gondoljátok meg, a nagy orosz cégek milyen mennyiségben nyomják ezt. És az együttműködés minden szintem működik oda-vissza.
Ez a két ország tudja, hogy elég csak barátságban lenniük egymással (egyébként is nagy falat lennének egymásnak) ahhoz, hogy Amerika látva ezt, egyikükbe se kössön bele.
Már most is majdnem biztos, hogy ha Amerika nyílt konfliktust vállalna ezen két ország valamelyikével, a másik azonnal mellé állna.
Tehát óvatosabban kell szemlélni ezt az új világot! :-)))
Igen, igazad van abban, hogy példaértékű az ahogy egy kínai megbecsüli a munkáját és ahogy büszke arra, amit csinál. Ebben tényleg jók. Dolgozni azt tudnak, sokat, és valóban jó minőségben is. Nyilván nem minden rossz, ami Kínában van és ezek az előnyök valóban hozzájárulnak a sikerükhöz. De azért, ahogy ma már a japán és német minőség és munka is "globalizálódott" a kínaira is ez vár majd. Ott is megváltozik majd a hozzáállás, ahogy gazdagodnak, de tény, hogy ez még jelenleg nem probléma.

Milyen USA piacokat fog meg azzal Kína, hogy az amerikai állam kötvényeit veszi? Kérlek konkrétumokat mondj, mert az jól hangzik, hogy Kína piacokat fog meg, de mégis ezzel milyen piacot fogott meg? Az még érthető, hogy ha befektetőként részt vesz egy európai ingatlanprojektben, akkor az elkészült pl. irodahálózat az ő kezében lesz és annak a bevételei őt fogják gazdagítani. Illetve nem Kínát, hanem azt a kínai befektetőt, illetve multinacionális vállalatot. Ami sok esetben nagyrészt állami irányítás alatt van. Kíváncsi vagyok, hogy az ilyen hibrid gazdasági berendezkedés (sok vállalat állami irányítás alatt van) mennyire lesz életképes.

Akkor nézzük a régi sztereotípiákat, amelyek szerintetek már nem léteznek:

Kínai olcsón tud gyártani, mert a munkásoknak kevesebbet kell fizetni mint nyugaton és sok más ázsiai országban. Oké, lehet, hogy Vietnám, és néhány egyéb helyen még nagyobb a nyomor és ezért ott még kevesebbet lehet fizetni, de azért a Kínai munkaerő még mindig nagyon olcsó. Ha nem lenne az akkor lényegesen jobb technológiával vagy méretgazdaságossággal kellene rendelkezniük, hogy hozzák ezeket az árakat vagy minőséget. Meg különben is minden héten lehet olvasni a Kínai gyerekmunkákról, a szegénységről, a nyomorról, ami ott van és amit a multik ki is használnak.

Sztereotípia 2: Kínában nem kell betartani azokat a munkavédelmi előírásokat és környezetszennyezéssel kapcsolatos szabályokat mint a nyugati országokban. Ez megváltozott volna? Ugyanez igaz erre mint az előzőre. Folyamatosan cikkeznek erről a sajtóban.

Sztereotípia 3: Kína csak selejtet gyárt, olcsón. Én ilyet nem érzékeltem sosem. Soha nem volt gondom a nyugati világ termékeivel, amit Kínában gyártottak. Bár kínai cég által forgalmazott és Kínában gyártott termék esetében lehet, hogy volt ilyen. Valószínűleg még ma is van, de kevés az ilyen selejtes áru.

Sztereotípia 4: Kína mindent lemásol. Oké, lehet, hogy már nem csak lemásol, hiszen azért ott sem csak hülyék vannak, és amit lemásoltak azon idővel fejleszteni, finomítani is kell, hiszen a technológia lemaradás miatt másolták le. Mikor már egy szinten vannak a többiekkel akkor már ott is muszáj fejleszteni, hiszen másolni nem lehet. Na de azért mindenki hallott már ugye a 30e ft-os ájfonról, nem? Ez már 10 éve történt volna?

Senki nem beszélt arról, hogy Amerika belekötne Oroszországba vagy Kínába. Ők fognak belekötni az amcsikba mikor azok bejelentik a defaultot.

Üdv: Zsolt
Zsolt27x nem elérhető   Válaszol idézettel
Régi 2012-10-20, 13:54   #34 (permalink)
Törölt felhasználó
Vendég
 
Összes hozzászólás: n/a
Alapbeállítás

http://valodiforex.wordpress.com/2012/10/20/befektetes/

Ez a biznisz számára végetért...
  Válaszol idézettel
VálaszolJelenlévő aktív tagok böngészik ezt a témát: 1 (0 tag és 1 látogató)
 
Téma eszközök
Megjelenítési módok

Hozzászólás szabályai
nem indíthatsz új témát
nem válaszolhatsz
nem csatolhatsz
nem javíthatsz hozzászólást

BB code is bekapcsolva
Pofik bekapcsolva
Az [IMG] kód bekapcsolva
A HTML kód kikapcsolva
Trackbacks are bekapcsolva
Pingbacks are bekapcsolva
Refbacks are bekapcsolva


Hasonló témák
Téma Téma szerzője Fórum Válaszok Utolsó hozzászólás
Mi lesz veled euró, mi lesz veled EU? sidius Tőzsde hírek 266 2015-01-04 09:29
Magyarország 2012 végén? Kisbefektető Csevegés 16 2013-02-19 21:02
Magyarország leminősítése cstomi Állampapírok 10 2011-11-28 10:05
Hogy lesz valaki bróker? GP57 Tőzsdei képzések 5 2010-11-30 10:20
Rendkivül jó év lesz! InvestStationWeb InvestStationWeb 0 2009-09-23 12:50


A pontos idő 19:42 , a GMT +1 időzóna szerint.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright © 2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.