| Tőzsde Fórum |
|
|
#402 (permalink) |
|
Új tag
|
Oandanal nyitottam az elso elesz szamlamat ott tudsz nyitni 100 euroval, de nem ajanlok senkinesk sem ilyen kis osszeget
Eleg kicsi ilyenkor a motivalo ero Masodszor nem mindig esnek jol az oanda tagulo spreedjei Emigy kenyelmes, konyu stopp modositas, atlagar automatikus, kijelzi a nyitasokat pontosan es a zarasokat, jo a statisztikaja, aranylag, sokat szamol is helyetted, a pozi nyitasakor ahogyallitom a stoppot azonnal latom mennyi a kockazatom, euroban. De ezek ha jobban meggondolom nem biztos hogy elonyok mondjuk a metatrederhez kepest. |
|
|
|
| Hirdetések |
|
|
#403 (permalink) |
|
Új tag
|
Ezt sikerült összehoznom a múlt héten.
A kezdeti 16 usd kockázatból, jelenleg van 200 usd nem realizált profit, de hamarosan kiveszi a stoppjaimat az árfolyam, de semmi gond, csak megköszönöm a piacnak amit adott. Nagyon érdekes volt a nyitás vasárnap szerencsémre jo nagyot ugrott az árfolyam a trend irányába. Több mint 10 szeresét hozta a kezdeti kockázatnak. Az ugrás előtt már 3 pozi volt nyitva. Volt egy EUR/ USD longom is, de azt lezártam időben és csak 9-10 dollárt vett el. |
|
|
|
|
|
#404 (permalink) |
|
Tag
Összes hozzászólás: 91
Hírnév szint: 3 ![]() |
Na megkapta az asszony a forexegyetemtől a rózsaszinű- mézésmázos - behízelgő női tőzsdetanfolyamos körlevelét.
Hát úgy kellett az asszonyt a széken tartani úgy elolvadt a puhító szavaktól. Megvilágitották neki milyen pocsék alkalmazottnak lenni, és a kiút a tőzsdézés. Na kiváncsi vagyok, hogy mikor lehúznak a forexen 1-2 évet visszasírják-e a jó langyos kis munkahelyi állásukat. ![]() Aki szereti a MLM ülések meghatóan barátságos hangulatát, a megvilágosodás örömét, azoknak a videó itt megtekinthető Végig azt sulykolják mivel nem lehet a nőket tökön rúgni , ezért helyből jobban bánnak a pénzzel. Ennyit már rég röhögtem, érdemes meghallgatni. http://noitozsdetanfolyam.hu/1.html |
|
|
|
|
|
#405 (permalink) |
|
Szenior tag
Összes hozzászólás: 235
Hírnév szint: 2 ![]() |
Nem sikerült végighallgatnom, de nem is nekem szól. Pár perc után leállítottam.
Minden reklámnál és agyontűzdelt bemutatónál többet ér egy kereskedési video megtekintése. Na persze csak annak, aki azt már tudja értékelni... Nekem ez segített, valamint egy tavalyi email válasz Pétertől, hogy ne hagyjam abba. Mivel, hogy ez a topic a tőzsdei képzésekről szól, elmondhatom, hogy 2 előadáson vettem részt(nem forexegyetem), melyek közül az egyik után éltem a 100%-os pénz visszafizetési garanciával. Tehát ez is működik. |
|
|
|
|
|
#406 (permalink) | |
|
Szenior tag
Összes hozzászólás: 344
Hírnév szint: 3 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Idézet:
1. Az első vételednek záródni kellett volna, ha a stop jó helyen van (be is húztad a vízszintes vonalat és az ár aláment. Hogy volt ez pontosan? 2. A második trade-nél feltételezem, hogy az első trade stoppja már 0-ban volt. Igen ám, de lefedezett nyereséged még nem volt és a második nyitáskor újabb kockázatot vállaltál, azaz nem teljesült az a feltétel, hogy " a második trade célja a kockázat megszüntetése". Mi volt az elgondolásod ezekkel kapcsolatban? |
|
|
|
|
|
|
#410 (permalink) |
|
Új tag
Összes hozzászólás: 9
Hírnév szint: 0 ![]() |
Sziasztok!
Sidius és Péter hozzászólásai (még ha nekem kínainak is hangzik néha élményszámba mennek. És persze a többiek is - nem tudok sajnos Mindenkit felsorolni - aki nem a "plus 500-on 3000 huf-ról 6000 huf-ra dupláztam, király vagyok" hozzászólást ír (ahogy Mighti írta). Örülök, hogy találtam egy iylen fórumot, mert úgy érzem kezdőként ez sokkal tanulságosabb mintha grafikonokat bújnék (gondolom később azon is át kell esni).Nem kapcsolódik szorosan a Forexegyetem témakörhöz, de látom van itt több hozzászólás ami eltér ettől. Ezért szeretnék kérdezni Tőletek valamit. Nem vagyok az az egy este alatt elolvasok egy könyvet típus, de tegnap egyszerűen nem bírtam lerakni Andrew Kostolany (remélem jól írom) Mesterfokon a pénzről című könyvét. Gondolom ezen már a legtöbbet túl vagytok, nekem őszintén szólva nagyon tetszett. Amikor a Párizsi Tőzsdéről ír ott meséli el hogy elkezdett besszelni a nagy hossz hullám ellenére mekkora sikereket ért el. Hogy lehet az hogy szembement a tőzsde egyik alapszabályával (soha ne menj szembe a trendekkel) és mégis nagyokat kaszált? Mondjuk erre ő levezeti a Kostolany féle "tojás" elvét. Ez egy válasz, de mégis üti a kövesd a "nyáj" szabályt. Szép napot Mindenkinek! |
|
|
|
|
|
#411 (permalink) | |
|
Szenior tag
Idézet:
Sokféle képpen lehet kereskedni. Nemrég beszélgettünk két portfóliómenedzserrel, akik a világ egyik legnagyobb alapkezelőjénél dolgoznak és jópár százalékot rávertek a benchmark indexre. Ők kizárólag érték alapon fektetnek be, nem foglalkoznak a trenddel és ha még lejjebb megy az ár, tovább vásárolnak, akár fel is vásárolnak kisebb cégeket. Warren Buffet ugyanezt csinálja. Sikeresek? Igen. Ennek ellenére szerintem ha valaki kezdő és meg akar tanulni tradelni akkor nem ezt az utat kell követni. A trendkövető stratégia kevésbé idegőrlő, mert hamar kiderül, hogy jól döntöttünk-e és hamar ki lehet szállni, ha nem. |
|
|
|
|
|
|
#412 (permalink) | |
|
Szenior tag
|
Idézet:
SZia, HAjszál pontosan "nullás tradek" végül is soha nincsennek. A minimális vesztőket is és a minimális nyerőket is a nullás tradekhez sorolom. Tehát pl. a saját számlámon ami 50.- usd +/-ban záródik, az nekem a nullások közé megy. Persze ezt mindenkinek a saját számlájához kell méreteznie. Egy átlagos 5,000.- usd-s számla esetén szoktam javaslni hogy a +/- 10.- Usd-s veszteségeket, vagy nyereségeket vegyük nullás tradeknek. Ösztönös pszichocsapda melybe ennek kapcsán a legtöbb kezdő beleesik: Mindenki törekszik tudat alatt a találati arány javítására. Éppen ezért amikor stop-ot módosítasz és húzod magad után, nem a nullába húzás lesz a cél, hanem inkább arra érzel késztetést hogy egy pici plusszba húzd. Ennek a pszichológiai oka az hogy mindenképpen nyerni akarsz, ha csak lehet, még akkor is ha minimálisat. Persze a nullába húzásnak pont nem ez a célja, hanam a veszteségminimalizálás. Tehát a célt eléred a nullába húzással, csak sajnos ez első időkben az indíték nem jó. Ez viszont rendkívül fontos dolog lenne, hogy minden tett amit végrehajtasz a kereskedésben naponta, azt a célt szolgálja hogy fejlődj mentálisan, és az ösztönösen alkalmazott dolgokat előbb-utóbb elhagyd, és tanult szokások alapján tudatosan vidd véghez minden tradedet! Aztán idővel kialakul az emberben, hogy mit miért csinál és ahhoz tudatosan milyen tetteknek kell apcsolódniuk. Éppen ezért javaslom hogy a minimális nyerőket ne sorold a "nyertes" tradek közé. A payoff ratiót, profit faktort ez tudná befolyásolni némileg, de a találati arányt azt mindenképpen jelentősen! Mindig szoktam mondani hogy a találati arány az egy eléggé semmitmondó statisztikai adat, mert hihetetlenül egyszerűen manipilálható és módosítható bármely irányba. A lényeg hogy ezt a csapdát elkerüld akkor amikor nullába húzott tradek záródnak le. Természetesen jól látod hogy ezen egyszerű szabály alkalmazásával is a 2-es PAyoff-al rendkívül sikeres tudsz lenni még 30%-os találati arány mellett is. (a legtöbb treder erre nem is szokott magától rájönni... )Az 50% eléréséről én soha nem is állítottam mást. Ennek a rendszernek az a maximuma, ugyanúgy mint az 1 pozíciós stratégiáknak a 100%-os találati arány. Ezt nem kell megérteni, hanem csak el kell fogadni. Javaslatom az hogy ne légy maximalista! Teljesen fölösleges. ![]() Nem azzal fogsz pénzt keresni. Véleményem szerint a 30-40%-os "találati aránnyal" kereskedő traderek ebből a rendszerből már képesek igen komoly eredményeket felmutatni. Az egyik tanulónk aki rendkívül gyorsan megértette a rendszer lényegét, 1 év elteltével most 34%-os találati aránnyal kereskedik élő számlán már jónéhány hónapja. Havonta csinál 70-100% hozamot átlagosan. Amennyit éppen a piac ad. Kell ennél több az első évben? (tudom, most ilyenkor a legtöbben megköveznétek, meg majd olvasom vissza a hozzászólásokat hogy ezek nem igazak, de nem tudok mit tenni. Én senkit nem akarok meggyőzni arról hogy forexen lehet pénzt csinálni, pláne nem azokat akik ilyen fórumokat olvasnak...neaggyisten kereskednek...) Sok sikert. Üdv: péter |
|
|
|
|
|
|
#413 (permalink) | |
|
Szenior tag
Idézet:
Köszönöm a kimerítő választ! "Természetesen jól látod hogy ezen egyszerű szabály alkalmazásával is a 2-es PAyoff-al rendkívül sikeres tudsz lenni még 30%-os találati arány mellett is. (a legtöbb treder erre nem is szokott magától rájönni... )"Nem teljesen magamtól jöttem rá. Sokat tanultam Birgertől, a könyvéből, szemináriumaiból. Viszont még mindig nem értem, hogy a találati arányod, ami 50% vagy alatta van hogyan képződik. Van pl. -100 trade ami egyértelműen nyerő -100 trade, amin a kezdeti kockázat elveszett, vagyis bukó -200 trade ami nulla közeli. Ilyenkor a nullásokat figyelmen kívül hagyod és a nyerőt hasonlítod a bukóhoz vagy ha kicsi nyerőben záródott akkor az nyerő, kicsi vesztőben az bukó és nincs nullás kategória? Tudom, hogy a találati arány nem a legfontosabb (SŐT!!!), de amikor számokról beszélünk szeretném jól értelmezni. Van egy másik kérdésem is a pozíció ráépítéssel kapcsolatban: Ha az első trade már kockázatmentes, ráépítesz. Mennyit? Ugyanis ezzel újabb kockázatot vállalsz, tehát a két trade együtt még lehet bukó. Ha megvárod, hogy az első trade ne csak nullában, hanem nyerőben legyen az aktuális stop kiütése esetén, akkor a bebiztosított nyereségnek mekkora részét kockáztatod a ráépítéskor? Nagyon fontos kérdés, ugyanis a profit maximalizálása arról szólna, hogy minél nagyobb pozit nyissunk, de nem szeretnénk azt sem, hogy végül az 5.-ik ráépítés után is, óriási pozícióvan 0-ás trade legyen az összeredmény. Hol van az optimum? Tudom, hogy kicsit sok a kérdés, de megköszönöm, ha kifejted, mert erre még sehol nem találtam választ. |
|
|
|
|
|
|
#414 (permalink) | |
|
Szenior tag
|
Idézet:
Nézzük akkor a "találati arányt", habár erről a dologról azt hiszem korábban már írtam, talán pont ezen a fórumon. A tradeket az alábbi kategóriákba csoportosítom a végkifejlet függvényében. -Önállóan lezáródott, eredeti stoppal veszteséges tradek. -Önállóan lezáródott de módosított stoppal lezáródott veszteséges tradek. -Önállóan lezáródott de módosított stoppal nullás tradek. -Önállóan lezáródott módosítotott stoppal nyereséges tradek. -Pozíció építéssel lezáródott modosított stoppal veszteséges tradek. -Pozíció építéssel lezáródott módosított stoppal nullás tradek. -Pozíció építéssel lezáródott módosított stoppal nyereséges tradek. Értelem szerűen ebből is látszik hogy a végeredményt ha elosztjuk egy véletlenszerű játékban, mint a forex, akkor is többnek kell lennie (darabszámra) a veszteséges tradeknek! Ez fontos infó, mert sokszor más az elvárás ezzel a rendszerrel szemben. Ha ezek a kritériumok alapján csoportosítod a tredeket, azonnal látni fogod hogy ezek ugyan ednak egy találati arányt, de baromira nem ez a lényeg! Az a legfontosabb hogy a kereskedéseidnek az összessége milyen arányban záródik le a fenti 7 féle lehetőség közül. Itt van elrejtve egy rendszer sikeressége, avagy halálos ítélete és nem a találati arányában. Tehát nem lehet csak önmagában nyerő-veszt-és nullás tradekre érdemes csoportosítani a kereskedéseket, mert abban az esetben szemet hunyunk igen fontos dolgok felett. Itt alapvetően nem is a kicsit bukón, vagy a kicsit nyerőn van a hangsúly, sőt még csak nem is a vesztőkön. Ezeket egyszerűen, szisztematikusan, napról napora el kell fogadnunk hogy vannak, léteznek és a mindennapjainkat behálózzák. A vesztők ellen védekezni kell, sőt kötelező, a megfelelő stoppokkal, kis kockázatú belépésekkel, stoppok módosításával, stb... ezek mechanikus dolgok, amiket nehéz elhibázni. (ill. simán el lehet mert minden egyes trade közben az érzelmi nyomás ezt idézi elő. Ehhez kell az a néhány évnyi gyakorlat... )Az érem másik oldala azonban ettől méginkább fontosabb, és ez pedig a 7. típusú kilépés a tradeből. Ennek a létfontosságú szerepe a profitmaximalizálás. HA számokról beszélünk, akkor ennek van a legnagyobb szerepe a sikeres tradelésben. Pozíció ráépítés. Csak az alapszabályokat mondanám el, és abból érteni fogod a lényeget. A sikeres tradenek számomra 3 állomása van: 1, Belépni a piacra, a számomra elfogadható kockázati szinttel és egy , a rendszerem számára megfelelő R/R-rel. 2, Kockázatcsökkentés a trade közben. 3, Hozam maximalizálás trade alatt. 1 darab pozícióval annyit tudok elérni hogy belépek, és max menet közben csökkentem a kockázatomat, és valahol hozamot realizálok. (most pl ebben a percben ezt játszom az EUR/USD-vel M15-ön, ha esetleg ki kell szálnom és nem megy a ráépítés) Amennyiben olyan szituáció alakul ki hogy egy későbbi időpontban önállóan is nyithatnék egy pozíciót, akkor mérlegelem hogy hogyan járok jobban üzletileg. Ha kiszállok a már meglévőből, vagy ha a most adódott pozit is rányitom az előzőre? Gonolom a válasz egyértelmű. Alapszabályok a ráépítésnél. CSAK 1/1,5 nél jobb R/R-ú pozícióval kezdhetem a tradet! Mnden egyes ráépítésnél a stoppot tudnom kell módosítani, méghozzá jelentős, megalapozott szintre (és itt nem a trailing stop-ra gonolok)! Csak akkor léphetek be a második pozícióba ha a kezdeti kockázatomhoz képest az össz kockázatom csökken, vagy nullázódik. Lehetőség szerint a 2. pozíciótól már csak nullás, vagy nyereséges tradem lehet. A 3. pozíciótól kezdve, kockázat nélkül kell maximalizálnom a hozamomat, amit előre nem tudok hogy menyi lesz, de mivel már nem vagyok kockázatban így nem kell R/R-t néznem, mert annak nincs értelme, hanem csak arra koncentrálok hogy minnél tovább maradjak a piacon. A nem realizált profitomból ( a pozíciók számának figyelembe vételével) nem engedhetek vissza többet mint 10-15%. Én személyesen egységnyi méretekkel építek rá minden egyes tradere. Ha más mérettel növeled a pozíciódat, akkor egy másik stratégiáról beszélhetünk, amit úgy hívnak hogy "piramis építés". Ott mások a játékszabályok, de erre most nem térnék ki. Fontos! A 3. trade után nem lehet nullás traded!!! Csak nyereséggel zárulhat le! He ilyen kialakul, akkor nincs megfelelő kilépési stratégiád, vagy olyan szinteken léptél be újra, ahol nem volt stop módosítás, tehát hibás volt az építkezés.. 5. pozíciónál pedig értelem szerűen ez már lehetetlen... Ezen a linken van egy aktuális trade, ami már nullába van húzva, mert az egységnyi stop elmozdulás megtörtént. Természetesen tovább lehet építeni, ha a piac is úgy akarja. A fontos szempont hogy az átlagáram és a stoppjaim max azonos szinten lehetnek majd. Különben nem fogom megnyitni a következő tradet, hanem egy egyszerű kilépési stratégiával ezt az önálló pozit is nyereséggel fogom lezárni. Ezért fontos az első belépés, amire azt szoktam nektek javasolni hogy P1-es szignállal lépjetek be, legalább 1/2-es R/R-rel, mert akkor a ráépítés szinte "garantált" . Ebben a konkrét esetben 1/2-es R/R-volt a nyitáskor. http://kepfeltoltes.hu/view/100625/4...toltes.hu_.gif Üdv: Péter |
|
|
|
|
|
|
#415 (permalink) | |
|
Szenior tag
Idézet:
|
|
|
|
|
|
|
#416 (permalink) | |
|
Szenior tag
Összes hozzászólás: 876
Hírnév szint: 3 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Idézet:
![]() Viszont ami a kérdésem lenne: én bizony visszaengedtem sokat a nyerőből: pl EURCAD long pozi már a második is megnyílt és a nem realizált profit járt egy pozira vetítve 300pip-nél tehát az elsőn volt kb 200pip a másodikon kb 100pip, de olyan egyenes felrántás volt, hogy nem tudtam hova tenni a stoppot, így ma délelőtt visszajött összzesen 50pip plusszig stoppom meg még nullában mindíg. A kérdés az lenne hogy mikor jön el az a pont amikor életbe lép a "A nem realizált profitomból ( a pozíciók számának figyelembe vételével) nem engedhetek vissza többet mint 10-15%." szabály. Mert lehetne az is hogy elmegy 10pipig plusszba máris 8pipre behúzom a stoppot, de nyilván nem, de akkor mikortól? (pl EURHUF shortot is tartom 289,41-ről, 275-ön bennt álltam vételen, de nem teljesült sajnos, most pedig újra 286 is volt) |
|
|
|
|
|
|
#417 (permalink) |
|
Szenior tag
Lehetett volna zárni a zöld meredek trendvonalnál, de akkor lehetett volna már előbb is ezen az alapon a lilánál, hát ezért vagyok tanácstalan.
(ja arról most ne beszéljünk, hogy a nagy völgyet miért ültem ki , azt hogy mire is kezdtem ezzel a párral foglalkozni leírtam már itt egy másik topicba)
|
|
|
|
|
|
#418 (permalink) | |
|
Szenior tag
Idézet:
Köszönöm. Mindaz, amit leírtál, számomra már nem először hallott dolog, illetve a pozíció ráépítésnél találtam benne újat. A találati aránynál sokszor említed, hogy a sikeres tradereknél ez 30-40%, max. 50. Igen ám, de nekem most jelenleg 30 alatt van és nem tudom, hogy kezdjek-e aggódni. Egyenlőre nyereséges vagyok, de romlik a tendencia. Én eddig úgy számoltam a találati arányt, hogy csak a nyerő tradek voltak a "NYERŐK" és a bukó, ill. a nullás/nulla közeli tradek voltak a "NEM NYERŐK". Találati arány= NYERŐ/NEM NYERŐ. Előnyöm= találati arány* átlagos nyereség-(100%-találati arány)* átlagos veszteség. Az előnynek pozitívnak kell lenni havi, negyedéves és éves szinten (M15,H1,H4 tradeket kötöttem, de 80%-a H1-es). Ez az én értelmezésem. Tehát a találati arányt nem önmagában értelmezem!!! Ez nálam most már lecsökkent 27%-ra. Ha az átlagos kockázatom 1 egység, akkor az összes tradet figyelembe véve az átlagos nyereségem 0,6 egység /trade. Önmagában ez jól hangzik, de én azért keveslem, mert nincsenek igazán nagy pozícióépítéseim. 3 lépcsőnél tovább sohasem jutok. Amit másképp csinálok, mint Te: Ha másodiknak ráépítek, már legalább 0-ban kell, hogy legyen az összkockázat, tehát az elsőnek már vastagon nyerőben kell lenni. Emiatt későn kezdek ráépíteni (hozzád képest). Nem egységnyi pozícióméretet kötök, hanem minden alkalommal kiszámolom pontosan a mennyiséget. A második tradenél az első nyereségét egy az egyben kockáztatom (stoppokhoz számítom a kockázatokat), emiatt ha a második után kistoppol, az pontosan nullás. Mivel harmadik ritkábban van, ezért alacsony a találati arányom és még mindig lehet, hogy a harmadik után is csak szerény az össznyereség, ha kistoppol. Emiatt kérdeztem a pozícióméretezést, mert szerintem az enyém nem optimális. Mi a véleményed? Birger könyvében pl. csökkenő mennyiségeket olvastam (piramis), de ezzel nem lesz maximalizálva a profit és a sokadik ráépítésnél a következő pozíció mérete már a 0-hoz közelít. Egy kiegészítés: a kezdeti beszállóm általában High/Low gyertya alá/fölézárás fontos szintnél (fibo 38,50,62, korábbi csúcsok, völgyek). Irány a fő trenddel azonos. Itt nagyon jó a RR, nálam átlagosan 3,42. A ráépítéseknél rugalmasabb vagyok, itt trendvonaltörések, szinttörések adják a jelet gyertyazáráskor. Úgy látom, Te előre beadott limittel lépsz be. Nem túl gyakori, hogy visszapattan a vízszintes csatorna széléről? |
|
|
|
|
|
|
#419 (permalink) | |
|
Szenior tag
|
Idézet:
SZerintem mindkét yen párnál jó irányba álsz. A fő trendek abban az irányban vannak amerre játszol. Feltételezem hogy ezek hosszabb ídősíkú kötések. NA akkor nézzük ezt a "nyerő visszaengedést". Az a jó hírem van hogy ez előbb-utóbb ösztönös cselekvésmóddá fog átalakulni, tehát he nem vagyok teljesen érthető, akkor se keseredj el, mert csak idő kérdése hogy benned is kialakul hogy milyen szituációban, mit kell alkalmazni a maximális hozam érdekében. Tehát. EUR/CAD, amit írtál, ott a következő a helyzet. Longra játszol és az árfolyam elszáll jó irányba, mint a győzelmi zászló! Megtetted a legfontosabb lépést, ami a 2. , mégpedig hogy nullába húztad a tradet. Most jön a játék lényege, a hozam maximalizálása! HA valami nagyon elszáll, és nincsennek menet közben szintek, attól még nem kell kiszállni az emelkedés közben! ez a legfontosabb! Talán emlékszel egy pár héttel ezelőtt küldtünk hírlevélben hogy a május 6.-i esést hogyan lehetett lejátszani úgy hogy egyesek számára hihetetlen hozamok keletkeztek. A lényeg ott van elásva, hogy ha zuhan a piac, és te shortolod, akkor NE szállj ki belőle, amíg folyamatosan esik. A te esetedben a kiszállást a legegyszerűbben egy PArabilok-kal tudod megcsinálni. JAvaslom hogy ilyen nagy elmozdulásokkor M15-re tedd a chartodat, és húzz rá egy PArabolik-ot. Amint megjelenik az első pötty felül, az alapbeállításokkal, azonnal szálj ki a long tradeből. NAgyon fontos hogy ezt a módszert csak extrém elmozdulásoknál alkalmazd! miért? Azért mert rövid idő alatt lezajlódott elmozdulásoknak a korrekciója olyan mértékű, amelyet nem engedhetsz meg magadnak! HA nagy elmozdulások után benne maradsz a nagy pullback-ben , akkor valóban sokat visszaadsz a piacnak a nem realizált hozamból. Ez természetesen nem jelenti azt hogy az első adandó alkalommal nem lépünk vissza a piacra. Csak azért szállunk ki, mert nem akarunk benne lenni egy esetleges túl nagy korrekcióban. HA a trend nem sérült, akkor vissza lehet szállni. Persze akkor kezdődik ismét a kálvária: hozam-kockázat számítás, pozícióméretezés, stb... Délelőtt kiraktam egy EUR/USD short tradet. Én ugyanezzel a szisztémával zártam a shortot. A saját fórumunkra ki is tettem hogy konkrétan milyen két egyszerű módszerrel kellett kiszállni. Idézem magamat: "Jelen esetben M5 ben egy 14-es donchien volt a "tágabb" stop a kilépésre (1,2280-nál), vagy ugyanezen idősíkban a parabolik volt az "agresszívabb" kiszállási stratégia (1,2265-nél). Mindkét kilépéssel illett pénzt csinálni... ))Short tovább építésre ebben az esetben nem volt hehetőség." Azóta volt egy emelkedő korrekció, aminek a végén egy jelentős szinten P4-es short belépési szignál volt, szintén M5-ön. Erre rá lehetett építeni egy második pozíciót is. Szóval a piac folyamatosan dobálja a lehetőséget. A fontos hogy adott helyzetben konkrétan tudja az ember a beszállás pillanatában hogy milyen szituációban, hogyan fog majd kiszállni? Nem érhet meglepetés senkit, max azt aki nincs tisztában a saját szabályaival, vagy olyat tapasztal amivel eddig még nem találkozott. Ezért szoktam mondani hogy időre van szükség a sikeres kereskedéshez ( és ez alatt nem egy évet értek... )Üdv: Péter |
|
|
|
|
|
|
#420 (permalink) | |
|
Szenior tag
Idézet:
![]() Yen-nek örülök, jó a visszaigazolás, akármi is lesz velük. H4-en figyeltem H1-en nyitottam. A többi meg tanúlságos, meg is néztem a parabolic-ot, nem lett volna rossz ott kiszálni majd a következőnél ![]() Köszi !! még annyit, hogy iszonyat idegörlő, hat pozit megnyitottam a tanultak alapján tegnap óta, nem nyitottam meg a GBPCHF shortot, Arany longot, és már Olaj longnak is futni kéne H1-en, mindháromnál ott a trendvonal amit figyeltem és láttam, hogy átviszi, na a 6nyitott sehol nincs ez a 3 meg megy mint a rakéta |
|
|
|
|
|
|
#421 (permalink) | |
|
Szenior tag
|
Idézet:
Ne aggódj, tradalem én helyetted az aranyat is meg a többit is... ![]() Mondtam a tanfolyamon hogy MINDENT meg kell nyitni ami a rendszeredben nyitási szignál, mert sohasem tudod hogy melyikből lesz "aranybánya" ! http://kepfeltoltes.hu/view/100625/1...toltes.hu_.gif ![]() üdv: Péter |
|
|
|
|
|
|
#422 (permalink) | |
|
Szenior tag
Idézet:
![]() látjátok milyen jó ez a tanfolyam, itt még hónapokkal utáni is figyel az oktató és ha valamit kifelejtesz, helyetted letrédeli és utalja a pénzt
|
|
|
|
|
|
|
#423 (permalink) | |
|
Szenior tag
|
Idézet:
Lehet róla szó... ![]() De ahhoz annyira azért szükségem volna hogy adj egy creditkártya számot, hogy minden egyes trade megnyitásakor a kezdeti kockázatom felét levegyem tőled. Aztán ha hozam van, majd azt is elosztjuk valamilyen mértékben. ![]() Persze én dolgozom a kereskedéssel, én rakom ki rá a tőkét, én adom a szaktudást mellé...szóval elgondolkodtató. Ugyanezeket a kérdéseket szoktam feltenni magamnak amikor felmerül a kezelt számla kérdés. Valójában miért is kellene nekem egy "passzív társ" a kereskedésben? ![]() Van számlám, van pénzem, van szaktudásom, nekem kell beletenni az időmet, én hozom a döntéseket....egyszóval nem reális a végén az osztozkodás. Mondjuk ez még mindig humánusabb kérés a részedről mint az egyik felvetés ami nemrég érkezett hozzánk, hogy nyissunk már valakinek számlát a mi pénzünkön, aztán eljönne tanfolyamra és ott kereskedjek az ő számláján, és a 3 nap alatt az általam megtermelt pénzből utólag befizetné a tanfolyam díját! aranyos....és nem is ő volt az egyetlen......mondjuk így elsőre azt érzem hogy a kockázatkezelés ennél az embernél valamilyen szinten rendben van... ![]() üdv: Péter |
|
|
|
|
|
|
#424 (permalink) |
|
Szenior tag
Hely: Mo
Összes hozzászólás: 104
Üdv Péter,
A Forexegyetemes hallgatókra is igaz az a bizonyos 80/20%-os arány? Vagy jobb a helyzet?Habár ha valaki nem fektet bele kellő tanulást,mindegy milyen tanfolyamot végez el,sikertelen lesz,szerintem. |
|
|
|
|
|
#425 (permalink) | |
|
Szenior tag
Hely: Pillanatnyilag Magyarország.
Összes hozzászólás: 1.381
Hírnév szint: 5 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Idézet:
|
|
|
|
#426 (permalink) | |
|
Szenior tag
Idézet:
![]() H4-en már látok két magasabb aljat és két magasabb csúcsot is, igaz nem túl erőteljesek 65-ös beírástól |
|
|
|
|
|
|
#427 (permalink) | |
|
Szenior tag
Idézet:
Most elolvastam persze! Azért nem árt, ha a teknőc trendirányba van. Pont ezen a páron nyitottam 4H-n egy teknőc shortot múlt pénteken, bár nem volt túl szerencsés hétvégére nyitni, de hát ott volt egy trendirányú teknőc+elnyelőgyertya+stohastic divergencia triász, hát mondom ezt csak benyitom. Végül elég jó lett a végkifejlet mert 70 pip kockázatra lett lett 148 pip nyerő most keddre!
Az egész univerzum előttem hajol meg. Utoljára módosítva: sidius által : 2010-06-25 20:33 Oka: hibajavítás |
|
|
|
|
|
|
#428 (permalink) | |
|
Szenior tag
Idézet:
|
|
|
|
#429 (permalink) | |
|
Szenior tag
Idézet:
![]() Viszont meglepett, hogy még ez a technika is trendirányba inkább, nem is gondoltam volna ilyen helyzetre, meg is néztem. Köszi! Ez a hét volt az első mínuszos hetem elsejétől, de ezen a héten tanultam a legtöbbet. pl tegnap kattant be hogy mégis jó a tradenapló, eddig úgy voltam vele, hogy írogatom-írogatom elseje óta, de nem értettem mire fogom használni, hiszen látom a fejlődésem irányát a számlaegyenlegemen. Erre tegnap valamiért vissznéztem az egyik devizapárra köttött ehavi jópár kötésem. Hát mit ne mondjak, igencsak tanulságos volt: egy vicc az egész amit műveltem vele (persze egy csomó csak szinte érzésre kötés volt) trend elleni mind bukó trendirányú fele mázli mert roszkor kötöttem, másik fele jó, és ott úgy is emlékszem, hogy strat szerint kötöttem így kihoztam egy egységre vetítve 204 pip plusszt és szét rágtam a körmöm strat alapján, könnyű utólag is megnézni kamu beképzelgés nélkül, 3-400pip lett volna, könnyedén ha most nincs naplóm nem nézem meg és vagdalkozom továbbra is. Erre végre beállítottam az összes chartot úgy ahogy kell. Nagyon jól is indult, de ma még kellett pár dolgot tanulnom: 1. nyissak meg minden jelet, mert tuti a jót hagyom ki 2. Nagy, nekem kedvező kiugrásnál, M15-ön védjem a profitot, sok száz pipet nulláztam ki így a héten! mentális naplót még nem vezetek, nem is éreztem még úgy hogy valami lelki ok miatt gondjaim lettek volna a tradeléssel, de a trdenaplónak most örülök, pedig azt is meggyőződés nélkül kezdtem írni, tollal füzetbe, nem értem a "Profit"-os táblázatot (úgy emlékszem, vagy csak nem tetszett? annyit megnéztem, de volt olyan ami túl bonyolult volt....stb)
|
|
|
|
|
|
|
#430 (permalink) | |
|
Szenior tag
Összes hozzászólás: 221
Hírnév szint: 4 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Idézet:
StLui és Péter Ha egy időben több jel is van. Vagy később, de a kockázatod még megvan az előző nyitáson, akkor nem tudsz nyitni a következő lehetőségre.(kockázat kezelés) Erre mi lehet a jó megoldás? |
|
|
|
|
|
|
#431 (permalink) | |
|
Szenior tag
|
Idézet:
Az erre a kérdésre keresendő válasz a tananyagom 136-138-as diáiban találod meg. (ami Neked és Stluinak is megvan) Onnan közelíteném meg ismét ezt a problémát hogy hogyan tud elfogyni egy számláról a pénz? Mert valójában ez a tünet, ami a kérdéssel kapcsolatos és amit kezelni kell. A számlákról mindössze egyetlen egy módon fogy el a pénz, mindig és minden esetben amióta forex létezik. Ez pedig nem más, mint a túl nagy pozícóméret, vagy a túlzottan alulméretezett számlaegyenleg. A Forex egyáltalán NEM a tőkeáttétel miatt veszélyes, henem sokkal inkább emiatt a dolog miatt. Én nem győzöm hangsúlyozni a 3 oktatási nap alatt hogy NE próbáljatok meg párszáz dolláros számlákkal tradelni, mert az összes ilyen halálra van ítélve! (aki vitába akar ezzel szállni annak javaslom hogy először nyisson egy ilyet, kereskedjen vele, és beszélgessünk pár hónap múlva )Tehát a tünet már megvan, most már csak az okát kell megkeresnünk ennek, valamint a megoldást. OK: A legelső ok, hogy túl sok devizapárt néz a legtöbb kezdő. Ennek az a pszichológiai oka, hogy nem akar kimaradni semmiből, és úgy érzi hogy a brókernél minnél több devizapárt talál, annál nagyobb esélye lesz a nyerésre. Ez sajnos pont fordítva igaz! Ez a viselkedésforma azért is TÉNY, mert a brókerek nagytöbbsége úgy hirdeti magát hogy nála x 100 devizapár található! Tehát ha a marketing erre van kihegyezve, akkor ez biztos hogy egy pszichocsapda amibe a legtöbb kezdő beleesik. És ha már úgyis ott vannak a devizapárok, akkor miért is ne nézzünk sokat egyszerre, sok monitoron... Ha már nézzük őket, akkor pedig miért ne kereskedjünk velük? Kb így gondolkodik az ember az első 1-2 évben. Aztán emellé jönnek még az idősíkokkal történő "felszorzások" és onnantól kezdve tutti bukó az egész rendszer. Namármost minnél több devizapárban lát az ember (vagy beleképzel) kereskedési lehetőségeket, annál inkább megy el abba az irányba hogy a kapzsiság fod dominálni a tradek közben, és nem a kockázatkezelés. A legtöbb esetben ez addig szokott fajulni amíg kontrollálatlanul sok és átláthatatlanul nagy mennyiségű poizíció van megnyitva, a megengedhető kockázati szinten is túl. Értelem szerűen amikkor pedig kiütődnek a stoppok, akkor jön a keserű leves. (persze erre már hallottam olyan ellenérvet hoyg egyszerre úgysem ütődik ki minden... naja, ezt gondolja az aki még nem kereskedett eleget..) MAjd másnap a panaszkodás hogy szar a devizapiac, mert " akkorát buktam"... Itt mindenki akkorát bukik, amilyet megérdemel! Hál istennek itt azonnal van büntetés, és nem lehet elsunnyogni a dolgokat. Ez a "fair játék". Hajszál pontosan akkor a pofont kapsz, mint amire befizettél! ![]() Az én javaslatom a következő a fenti problémára: Olyan számlát nyiss amin a többszöröse pénzmennyiség van kitéve, annak amire bármikor is szükséged lehet a kockázati szinted meghatározásánál. Mondok egy rossz példát, meg mondok egy jót is. A legtöbb helyen azt hallod hogy tegyél ki a számládra x összegű tőkét, és kereskedj. Ne kockáztass többet mint a tőkéd 1-2 %-a. Persze ez nagyjából megállja a helyét, de sajnos nem működik, mégpedig az alábbiak miatt nem: A legtöbbtrader megszokja hogy az adott tőkéhez képest mindig hasonló méretű pozíciókkal tradel. (önmagában már ez is igen komoly hiba, de lehet ellene védekezni). Ennélfogva ha 2 devizában van mondjuk egyszerre jelzés akkor benyit kettőt, és mondjuk ezzel kimeríti a 2%-os saját szabályát. A gond az hogy mindig lesz olyan szituáció, amikor kimerült a kockázattaható keret, de te mégis benyitsz egy harmadik, neaggyisten negyedik pozíciót. HA hiszed, ha nem , de biztos vagyok benne hogy lesz ilyen. HA máskor nem akkor amikor előtte sikeres traded volt. Az ilyen alkalmak adják a legjobb lehetőséget arra hogy drasztikus mértékben tudd leamortizálni a számládat. Én a következőt javaslom minden hallgatómnak. 1, lépés. Meg kell állapítani ez egyéni kockázati szintedet. Ez nem egy százalékos, megfoghatatlan, másoknál bevált érték. Nem, a te kockázati szintedet senki sem tudja, még te sem az első időben. Hónapok, néha évek kellene ahhoz mire kialakul hogy mennyi az az összegszerű tét aminek az elvesztése nem okoz lelki traumát, anyagi összeomlást, feszült közérzetet, stb... 2, lépés. Ha megvan ez az összeg, utána jöhet a számlaméretezés. HA úgy gondolod hogy mondjuk neked egy időben 200.- usd-nél nem lehet nagyobb az össz pozícióidban jelenlévő kockázatod, akkor a következőt teheted. Pl. alkalmazod a 2%-os szabályt és azt mondod hogy a 200.- usd lehet az a maximálisan elfogadható érték, ami nem több mint a számlaösszeged 2%-a. Értelem szerűen akkor neked egy 10,000.- usd-s számlára van szükéged. Ez azt jelenti hogy a 200.- usd-n belül kell diverzifikálnod, akár több pozícióban is. Én azonban azt javaslom hogy ha ez a helyzet nálad, akkor legalább 15,000.- usd-vel nyiss számlát! Mondom ezt azért, hogy megóvjam a tőkédet, mert ennek a játéknak ez a lényege. Ha növeled a számlaösszegedet, és marad a 200.- usd, akkor értelem szerűen csökken a kockázati szint. Tehát ha adott pillanatban mégis olyan a piac hogy több pozit kell nyitnod az átlagosnál, akkor még a 300.- usd egyidejű kockázattal sem léped át a 2%-os rendszert. És hidd el hogy lesz ilyen amikor "annyira biztosnak érzed a piacot ". De akkor is lesz egy "védőhálód", ami természeténél fogva védi a számládat. A másik dolog pont az egységnyi kötésmennyiségekkel kapcsolatos. Sajnos a metatrdaer úgy van megcsinálva hogy mindig az előző kötés mennyisége jön be az order panelen. Ezt az ember a nagy kényelmében a legtöbbször nem változtatja. Tudom magamról hogy néha megszokásból mindig 1 LOT-okat kötök. (és ugye értjük hogy mekkora különbség van egy eur, vagy egy arany kötésénél ha 1 lottal kötsz...) Hogyan lehet ez ellen a csapda ellen védekezni? Egyik módja hogy íratsz egy scriptte, amely minden kötés előtt beíratja veled a kikalkulált pozíciónagyságot és addig nem enged tradelni! ![]() Persze ezt nem foogod megcsinálni... Akkor a másik megoldás hogy NAGYOBB méretű számlával kereskedsz! Tehát megint ugyanoda lukadunk ki, hogy a nagyobb számlán kisebb a kockázat, ha pl egy megszokott mérettel kereskedsz. Legyen annyi pénz a számládon hogyha a szokásos 1lot-ot amit egyébként benyitsz egy eur/usd-re H1-en és esetleg ugyanazt a szignált meglátod gbp/jpy-in is, csak mondjuk 3 x akkora stopptávolsággal amire persze nem fogsz figyelni, meg számolgatni, mert lusta vagy, és ösztönösen azt is benyitod, akkor sem kerül a számlád nagyobb veszélybe mint max 2%. Szóval ez amolyen egyszerű de "bolondbiztos" módszer arra hogy ne tudd magad kellemetlen helyzetekbe sorolni. Minden ilyen probléma kapcsán azt érdemes vizsgálni hogy milyen mentálsi folyamat vezet el az eredménytelességig, és hogy mik azok a közbenső lépések ami ellen lehet valamilyen módon védekezni. Az én tapasztalatom azt muttaja hogy ez a megoldás elég sok embernek segített áthidalni ezt a problémát. tehát még egyszer: NE ÁMÍTSÁTOK MAGATOKAT AZZAL HOGY A VILÁG LEGNAGYOBB PIACÁN, A VILÁG LEGKISEBB SZÁMLAÖSSZEGEIVEL CSODÁKAT FOGTOK MŰVELNI!!! (ez is csak egy reklámfogás, egy mentális csapda, amit a brókercégek bevetnek, hogy "nála már 100.- usd-vel is nyithatsz számlát! MInek??? ) ÜDv: Péter |
|
|
|
|
|
|
#432 (permalink) |
|
Szenior tag
A deviza párok mennyiségével valóban bajban vagyok. Már írtam valahol, hogy a korábbi stratégiám 16 párosból állt. Viszont mióta „felcsaptam pozíció építőnek”
Sikerült 5 – re redukálnom. Csak néhány eseménytelenebb nap után hozzájött még néhány. Jelenleg 12 És igen, valóban zavar, ha pl.: itt látom, hogy x/y-t nem néztem, pedig jó lett volna. Persze nem USD/SEK vagy EUR/HUF szerepel a listámon. De ha csak a főbb devizákat párosítjuk, akkor is gyorsan túllépjük a 10 párost.Viszont ez bármekkora számlának is a 10 százalékát jelenthetné. Na jó, nem. Mert nem lenne mindenhol belépő. De 6% -ot sem kockáztatnék. Szóval ez nálam nem a számla méreten múlik. (a tanultak alapján „értelmes méretű” a számlám) Hanem azon, hogy szemellenzősen érzem magam, ha 3 napig nincs jel az általam figyelt párosokon és közben hallom valahonnan, hogy valahol meg volt. Teljesen igazad van abban, hogy „hülyeség az úgysem stoppolódik ki mind egyszerre” elv. Bár ezt nem is tőlem hallhattad, mert én még 2008-ban megtanultam ki az a Jean-Claude Trichet. Bár csak 1-2 pozit csukott ki, de megnéztem a többi 14 párost is. És bizony tud minden egyszerre szakadni.(pár hete is láthattunk hasonlót) De ezt tényleg nem kellene, senkinek a saját bőrén kipróbálna. Én úgy látom, hogy számla mérettől függetlenül is nem érdemes sok párost nézni. Csak az 5 „igazi” kiválasztásával vagyok bajban. Mert a fent említett okok miatt mindig felduzzad. |
|
|
|
|
|
#433 (permalink) |
|
Szenior tag
50-100 pip alatt ritka az induló kockázat H1-en, ez alá ugye azt beszáltük nem kéne menni max manadgelni a megnyitott pozit. Minilotról beszélve mint legkisebb egység cirka 50-100 usd az induló kockázat, ez egy 15000-es számlán max 3-4 pozi megnyitását teszi lehetővé egyszerre indítva, akkor most már nem értem, hogy kéne megoldani, hogy "minden jelet be kell kötni"
Mert ha erre az a válasz, hogy eleinte csak kevés párral kell foglalkozni, akkor szerintem értelmetlen a "minden jelet be kell kötni" szabály, mert simán korlátozzuk azzal hogy akkor csak kevesebb párt figyelünk |
|
|
|
|
|
#434 (permalink) | |
|
Tag
Összes hozzászólás: 87
Idézet:
Egy dolgot nem igazán értek. Mégpedig azt, hogy miért adjuk össze két(vagy több), egymástol független trade kockázatát? Lehet hogy az a baj hogy itt is még mindig pokeres ésszel gondolkodok és alapbol hülyeség az ott megszokottakat átültetni a forexre, de szerintem(legalábbis eddig azt hittem) hogy a bankroll(vagy money) management re vonatkozo szabályok hasonloak. Tehát pokeres példával élve: ha van 5000 dollárom és 2% os a kockázat, akkor az azt jelenti, hogy 100 dolcsival fogok leülni az asztalhoz játszani. tegyük föl hogy elbukom az egészet és leülök egy másik aztalhoz ugyanannyi pénzel ismét 2% ot kockáztatva. Na de mivel ez a két asztal és a játék teljesen függetlenek egymástol simán megtehetem hogy egyszerre nyitok meg 2 asztalt vagy akár még 4 et is, nem fogok ugy számolni hogy a tökém 12% át kockáztatom mert nem egy "lapra" tettem fel azt a pénzt hanem 6 különállo, egymástol független eseményre "fogadtam". Elvileg ha a számitogép meg a figyelmem kapacitása engedné akár 50 asztalon is játszhatnék egyszerre, kockáztatva a teljes bankrollomat, mégsem aggodnék hogy egyszerre elveszitem az összeset mert hiszek a nagy számok törvényében. Annak az esélye hogy 50 asztalon egyszerre bukom el az összes buy in emet pont ugyan annyi mint hogy külön külön egymás után zsinorba nullázom le magam. Remélem érthető hogy mi a problémám mert én tényleg nem értem hogy miért ne nyithatnék egy uj trade et más instrumentumban, és miért kell összeadni a kockázatot. Miért jobb az ha megvárom amig lezárodik az elözö és a csak akkor nyitom az ujat? Elvileg itt is ugyanakkora az esélye annak, hogy egymás után 50 minuszos tradem lesz, mint annak, hogy egyszerre zárul le minusszal, egyidöben inditott, 50 különbözö devizapárban(már ha lenne ennyi) lévö trade. Akkor miért félünk jobban a 2. variácoitol? És én itt tényleg nem kötöszködni akarok elhiszem hogy ugy van ahogy mondod csak kivéncsi lennék ennek a hátterére és hogy nekem hol van a hiba a gondolatmenetemben. üdv:Prepszent |
|
|
|
|
|
|
#435 (permalink) |
|
Tag
Összes hozzászólás: 71
Prepszi: A pókerben az egyes asztalok eseményeit tekintheted nagyobbrészben függetlennek egymástól - leszámítva azt, hogy a játékosokkal kapcsolatban megszerzett tudás (mennyire ismered ki az ellenfeleket) némi befolyást jelent. A lapok egymástól függetlenek. Egy ász előkerülése turn-on, egy all in, stb nem hat a másik asztalra...
Ezzel szemben a gazdaságban nem tudod az egyes folyamatokat egymástól függetleníteni. Mi nem érezne megy egy meglepő amerikai makrogazdasági adatot aminek megjelenésére a piac nem számított (és te sem)? Persze a gazdasági hírek, a mögöttük lévő események, folyamatok (szemben az pókerasztálnál az ász megjelenésével) akár a zsebedben lévő forintok értékére is hatnak, nem csak arra az összegre amit kockáztatni szeretnél. |
|
|
|
|
|
#436 (permalink) | |
|
Szenior tag
Idézet:
|
|
|
|
|
|
|
#437 (permalink) | |
|
Szenior tag
Idézet:
![]() Egyetértek az elöltem szólókkal. És a saját 432-es hozzászólásom utolsó négy sorával. De annyit még hozzátennénk, itt nincs olyan lehetőség, mint az asztaloknál. Ott, ha van egy magas fullod, bevállalja az all-int akinek kisebb van. Vagy ha magasabb a sorod, akkor is tudhatod, max. feleztek. Itt, viszont ha elbuksz 20%-ot, akkor 40-et kell keresned, hogy nullában legyél. Ami önmagában is egy "szép havi profit" de akkor még nem kerestél semmit. Itt sokkal korlátozottabbak a lehetőségek. Egy egységre vetítve. Bár van egy évben 1-2 extrém mozgás. Nem úgy, mint az asztaloknál, ahol valaki "TILT -en van és máris nálad a pénze. Én is azt vallom, hogy sok a hasonlóság a Pókerrel, de ez pont egy jelentős különbség. Mintha beton játékosokkal játszanál egy több éven át tartó cashgamet, ahol NINCS Rebuy. És igen, itt tényleg gyakran egyszerre mozog MINDEN!. |
|
|
|
|
|
|
#438 (permalink) | |
|
Szenior tag
Idézet:
Úgy látom, itt a többség pókerezik. Én is ezt teszem nem túl rég óta (1/2 éve). A póker ilyen szempontból tökéletes, hogy az események (leosztások) függetlenek. Van egy honlap -sajnos már nem emlékszem a címére- ahol a pénzügyi instrumentumok korrelációja megtekinthető. Napon belül frissül. Amiért "tollat ragadtam" az a REBUY. Vitatkoznék azzal, hogy a tőzsdén nincs, ugyanis ha így van, azaz KOCKÁZATI TŐKÉD=ÖSSZES PÉNZED és nincs egyéb bevételed amiből rebuy-olhatsz, akkor ez túlzott kockázatvállalás ami kihat a kereskedési pszichológiára. Olyan ez, mint a póker money management: az asztalválasztás legyen olyan, hogy rebuy-olhass, azaz a tőkédhez képest csak jelentéktelen kockázatot vállalsz egy leosztásban még akkor is, ha all-int mondasz. Úgy tudom, Péter is azt vallja, hogy több lábon kell állni: Tőzsde, Business (vállalkozás, munkaviszony,.....), Ingatlan. Maximálisan egyetértek, habár nincsenek ingatlan befektetéseim, de a tőkém jelentős része EGYÉB befektetésekben van, amelynek kockázata rendkívül alacsony. |
|
|
|
|
|
|
#439 (permalink) | |
|
Szenior tag
Idézet:
Elolvastam újra amit írtál és nem biztos, hogy úgy gondoltad, ahogy értettem, de meghagyom a hozzászólást, mert szerintem lényeges a hasonlóság, hátha valaki hasznát veszi. |
|
|
|
|
|
|
#440 (permalink) | |
|
Szenior tag
Idézet:
![]() Még a pókerben gyakran előfordul az ALL-IN, a trader szakmában egy számlafelezés is necces. Függetlenül attól, hány lábon is állsz. (Persze Martingale módszer és egyéb extrém stratégiák kivételek és nem is a példaképeim használják ezeket.) " Itt sokkal korlátozottabbak a lehetőségek. Egy egységre vetítve." Vagyis a pókerben 1 egységből csinálhatsz 1000 is egy verseny során, (ezért 10 szer is újra tölthetsz, ha engedik) addig a Tradingben egy sikeres kereskedő max duplázik egy hónapban. Vagyis egy egységből csinál két egységet. |
|
|
|
|
|
|
#443 (permalink) | |
|
Szenior tag
Idézet:
Például itt is van egy korrelációs táblázat. http://www.mataf.net/en/tools/01-01-correlation De mire megyünk vele, ha Trichet, Bernanke, vagy egy görög Molotov koktél közbeszól? Abban a néhány órában beállhat az egyidejű változás, ami kistoppol minden párosban. Fel kell készülni minden esetre. Ez is kockázat kezelés. És ennek fényében tök mindegy, hogy valami 20 vagy 80 százalékban korrelál. Igazándiból a hajunkra kenhetjük ezeket a százalékokat. Maximum a kereskedésre szánt devizapárok összeválogatásában segíthet egy ilyen táblázat. |
|
|
|
|
|
|
#444 (permalink) | |
|
Szenior tag
Idézet:
Egyetértek, egy profi tradernél nem megengedhető a számlafelezés sem. De úgy gondolom, hogy amikor valaki ebbe belefog, simán elbukhatja az első számláját, még ha úgy gondolja, hogy ez vele másképp lesz, akkor is. Birgernek is sikerült az elején többször nullázni. Aztán az ember megtanulja, hogy mit hogyan csináljon és onnantól más a helyzet. De mi van akkor, ha valaki az elején mindenét elbukja és nem tud játékban maradni? Én erre gondoltam. Mekkora legyen az első számla? Oandánál működik a 100 euró is, a többieknél egyetértek Péterrel, hogy 1000 USD alatt nem célszerű, de legyen inkább 5000. Mindez úgy gondolom, hogy a kezdő trader az első számlájára ne tegyen többet, mint a megtakarításának 5-10%-a. Ekkor nincs para, végig lehet csinálni a trading-tervet, mert a pszichológiai nyomás nem akadályoz. Ebbe szerintem 1-2 rebuy belefér. Én pl. nagyon kevés pénzt tartok a brókernél, mert - nem fizet kamatot - nem akarom viselni a csődkockázatot Ha kell, gondolkodás nélkül rebuy-olok, hiszen a kockázati tőkém (is) jórészt itthon van. Még egy gondolat: a kereskedési tőkét célszerű úgy növelni, ha a trading eredmények visszaigazolnak. Akkor is több lépcsőben. Pl. a kezdeti kockázat alacsonyabb, mint a tervezett és 100 trade után a tradenkénti kezdeti kockázatot is és a tőkét is lépcsőzetesen lehet emelni, amikor már a statisztika visszaigazol. Én a mai napig a lépcsőzetes emelést alkalmazom és ha a veszteségeim nőnek, a kezdeti kockázatot visszacsökkentem. |
|
|
|
|
|
|
#445 (permalink) |
|
Szenior tag
Hely: Győr
Összes hozzászólás: 110
Hírnév szint: 3 ![]() ![]() |
A pókerben az all-in csupán egy buy-in, vagyis a bankroll 1/50-ed része. Ez pedig nem más, mint az a bizonyos 2%. Tehát mi a forexen folyamatosan all-ineket tolunk, mivel csak a 99+, AJ+, KQ lapokat lépjük meg (és menekülünk sor- és flösveszélynél
).
|
|
|
|
|
|
#446 (permalink) |
|
Tag
Egyetlen példa, magyar vonatkozású: A zsebedben lévő forintok értékét is befolysolja sok gazdasági folyamat. Akár az értékük jelentős részét is elbukhatod, a pengő esetében volt rá példa.
Nem szeretnénk sem hiperinflációt... Lehet, hogy a külföldi azt veszi észre, sokkal kevesebb dollárt kap a megvett foritnjáért, te pedig azt veszed észre a forintod vásárlóereje lett sokkal kevesebb - ezért buktad el az értékének a legjavát. Pedig a saját elgondolásaid szerint nem fektetted be. A vagyonodat nem a forintjaid száma, hanem a forintjaid vásárolóereje jelenti. |
|
|
|
|
|
#447 (permalink) | |
|
Szenior tag
Idézet:
Egyetértek. Éppen ezért ha minden pénzünk egyféle - pl. magyar államkötvényben van, akkor túl nagy a kitettség forintban. Mindegy, hogy itthon van a pénz vagy külföldön (legfeljebb adózási okokban lehet különbség) a lényeg, hogy a hosszútávú megtakarításoknál mérsékeljük ezt a fajta kockázatot. Ugyanez igaz a pénzintézeti kockázatra (csődveszély). |
|
|
|
|
|
|
#448 (permalink) |
|
Tag
Anno egy nem befektetés, tőzsdei témájú fórumon felvetődött egy régi történet. Tudom, hogy felesleges egy elsősorban fantasyval foglakozó fórumon folyó beszélgetést reklámozni, de felmerült egy érdekes kérdés: ki gondolja úgy, hogy vett volna tulipánhagymát? A válaszok nem annyira érdekesek, hiszen kitalált történetek szereplőire van kivetítve a kérdés, de furcsa az összhang: Sokan gondolják úgy, hogy ők aztán nem.
Ők okosak, kerülik a kockázatos befektetést, se részvény, se forex, semmi. De vajon ki járt jól anno? Az összeomló gazdaság azt is súlytotta aki nem vett tulipánhagymát, aki viszont ésszel vásárolt és adott el, az akár jól is járhatott, ha a hasznon egy részét nem újabb tulipánhagymákba fektette. A döntő tanulság: A túlzott kockázatkerülés nem védett meg senkit, hiszen illúzióra épült. |
|
|
|
|
|
#449 (permalink) |
|
Szenior tag
Vitatkoznék.
Szerintem semmi probléma a "párszázas" ajánlatokkal. A gond csak annál a brókercégnél van, ahol a kis tőkéhez nem nyújtanak 0,1..0,01 LOT kötési lehetőséget, ráadásul egy EUR/USD párra 3 pipes költséget tesznek... Ezeket figyelembe véve ugyanazt lehet alkalmazni 500$-ra, mint 50.000$-ra. Nem? Nem nagy kunszt 500$-ból 1000$-t csinálni egy hónap alatt (sokat kell kötni és skalpolgatni), inkább az önfegyelem megtartása, hogy ne szálljon el és ne kössön a kétszeres tőkére tízszeres mennyiséget. Onnan közelíteném meg ismét ezt a problémát hogy hogyan tud elfogyni egy számláról a pénz? Mert valójában ez a tünet, ami a kérdéssel kapcsolatos és amit kezelni kell. A számlákról mindössze egyetlen egy módon fogy el a pénz, mindig és minden esetben amióta forex létezik. Ez pedig nem más, mint a túl nagy pozícóméret, vagy a túlzottan alulméretezett számlaegyenleg. A Forex egyáltalán NEM a tőkeáttétel miatt veszélyes, henem sokkal inkább emiatt a dolog miatt. Én nem győzöm hangsúlyozni a 3 oktatási nap alatt hogy NE próbáljatok meg párszáz dolláros számlákkal tradelni, mert az összes ilyen halálra van ítélve! (aki vitába akar ezzel szállni annak javaslom hogy először nyisson egy ilyet, kereskedjen vele, és beszélgessünk pár hónap múlva )NE ÁMÍTSÁTOK MAGATOKAT AZZAL HOGY A VILÁG LEGNAGYOBB PIACÁN, A VILÁG LEGKISEBB SZÁMLAÖSSZEGEIVEL CSODÁKAT FOGTOK MŰVELNI!!! (ez is csak egy reklámfogás, egy mentális csapda, amit a brókercégek bevetnek, hogy "nála már 100.- usd-vel is nyithatsz számlát! MInek??? ) ÜDv: Péter[/QUOTE] |
|
|
|
|
|
#450 (permalink) |
|
Szenior tag
bocs egy kicsit összecsúszott az idézet:-)
példa egy 1000€-s számlára lassan egy év alatt... (fokozatos mennyiségnövelés, megcélzott napi pip nyereséggel) http://der-forex-millionaer.de/ |
|
|
|
![]() |
| Címkék |
| devizatőzsde, FOREX, mentális napló, tanfolyam, tőzsdetanfolyam |
| Jelenlévő aktív tagok böngészik ezt a témát: 5 (0 tag és 5 látogató) | |
| Téma eszközök | |
| Megjelenítési módok | |
|
|