Magyar Tréderek Közössége

Közlemény

Collapse
No announcement yet.

Adózás és egyéb szabályok külföldi tőzsdézés esetén

Collapse
X

• Szűrés
  • Idő
  • Mutat
Clear All
new posts

• Adózás és egyéb szabályok külföldi tőzsdézés esetén

Sziasztok!

Azt szeretném kérdezni, hogy a Magyarországon adóilletőséggel rendelkező személyeknek a külföldi tőzsdézés után milyen adókat kell megfizetni, illetve, hogy ezen tevékenység folytatásához szükséges-e céget alapítani vagy egyéni vállalkozást indítani?

Részletesen:

Jelenleg külföldi adóilletőséggel rendelkező és külföldön élő (EU) magyar állampolgár vagyok.

Jó ideje foglalkozom részvényekkel való kereskedéssel, méghozzá az itteni bankomon keresztül. (Online kereskedés). Más jövedelemszerző tevékenységem nincs.

Ahogy változnak az itteni szabályok, mostantól úgy tudnám csak ugyanilyen feltételekkel folytatni a tőzsdézést, ha alapítok egy céget. Viszont ha ezt meglépem, akkor az azzal járna, hogy nem csak az eddigi adókat, hanem mindenféle külön adót és hozzájárulást kellene fizetnem, ami összességében meghaladná a bevételem 50%-át.

A fentiek miatt fogalmazódott meg bennem a gondolat, hogy Magyarországra helyezném át az adóilletőségemet (költözéssel), és ugyanígy folytatnám a külföldi bankon keresztüli online tőzsdézést, amennyiben érdemes…..

Így tehát magyarországi adóilletőséggel rendelkező, „külföldi tőzsdei kereskedelmet folytató” magyar állampolgárnak minősülnék.

Mivel gondolom, hogy több ilyen személy van itt a fórumon is, ezért tőletek szeretnék tanácsot kérni.

Legfőbb kérdéseim:

- Magyarországon milyen adózási szabályok (forma, %) vonatkoznak a külföldi tőzsdézésre ?

- Ehhez a tevékenységhez szükséges-e Magyarországon céget alapítani vagy egyéni vállalkozást indítani? (Kiemelném, hogy nincs más jövedelemszerző tevékenységem.)

Mellékes:

- Tőzsdézés után havonta kell adóelőleget fizetni, vagy évente egyszer kell bevallani és megfizetni az adót?

- Mivel a bevételem Euróban és Dollárban van, otthon az adót pedig biztosan forintban kell megfizetni, milyen árfolyamon kell a megkeresett összeget átszámítani forintra? A megszerzés napját vagy az adófizetés időpontját kell figyelembe venni?

Előre is köszönöm szépen a választ és a tanácsot!

Üdvözlettel

Szia!

Ez a videó elég jól körbejárja a témát, de mindenképpen egyeztess a könyvelőddel: https://www.youtube.com/watch?v=UKgcx7yIGxo

FX nyereséget évente egyszer kell bevallani és megfizetni(15%-os SZJA, ha a brókered EGT-ben van és az MNB listájában legyen benne). Az aznapi MNB középárfolyamon kell átváltani a nyereségedet.

Remélem tudtam segíteni!

Szép estét!

Chucky

Hozzászólás

• Arno
      Arno kommentje
      Editing a comment
      Szia!

Köszönöm szépen a választ! A videót mindenképp megnézem. A bankom az EU-ban van, könyvelőm nincs mert amíg nincs cégem addig itt nem kellett hivatalos könyvelést vezetnem, csak bevallani a nyereséget és megfizetni az adót.

Otthon mindenképp muszáj céget alapítani és könyvelőt alkalmazni?

Neked is szép estét!

Arno

• Chucky
      Chucky kommentje
      Editing a comment
      Szia!

Magánszemélyként adózól, mintha munkavállaló lennél, nincs szükség kft-re feltétlenül Magadnak is megcsinálhatod a bevallást, de egy könyvelő sokkal profibb benne, és egy esetleges büntetést is el tudsz kerülni, ha elrontanád.

Szia.

Semmilyen cég nem kell, simán magánszemélyként kereskedhetsz. Előnye, hogy ha megfelelsz az ETÜ (Ellenőrzött Tőkepiaci Ügylet, részletesebben: Szja tv. 67/A. §) feltételeinek, akkor sima 15%-os SZJA-t kell befizetned minden évben elért eredmény után, a következő év május 20-ig, tehát elég sokáig kamatmentesen használhatod az állambácsi pénzét. Ha nincs más jövedelmed, vagy olyan jogviszonyod ami alapján jogosult lennél társadalombiztosítási ellátásra, akkor be kell jelentkezned és önállóan kell befizetned az egészségügyi szolgáltatási járulékot, ami 2020-ban 7710 Ft/hó. Itt részletesebben
    http://www.neak.gov.hu/felso_menu/la...jarulekfizetes

Hátrány, hogy csak a közvetlenül a kereskedéshez köthető költségeket vonhatod le a nyereségből a veszteségeken kívül. Irodabérlet, közüzemi díjak, vagy számítógép ára nem vonható le. Ennek ellenére valószínűleg messze ez a legjobb konstrukció. Ja és persze ezután nem jár semmilyen nyugdíj, mivel nem fizetsz nyugdíjjárulékot.

Ami a bevallást illeti nem kell hozzá semmilyen könyvelő, ha van ügyfélkapud, akkor online kitöltheted a bevallásodat pár perc alatt, néhány sorba kell csak beírni az adott évi keletkezett jövedelmedet.

Ha sokat kötsz célszerű saját magadnak is felírni a napi eredményt, hogy bevallásnál ne legyen sok dolgod, csak összeadni.
    Nem bízom én senkiben, aki többet keres nálam.

Hozzászólás

• Arno
      Arno kommentje
      Editing a comment
      Szia!

Nagyon szépen köszönöm! Csak most láttam, hogy érkezett új válasz, de most megnéztem az általad említett törvényt, és ha minden igaz, akkor én megfelelek a feltételeknek.
      A biztosításommal az a gond, hogy sajnos valószínűleg nem elég ezt a 7710 Ft-os összeget befizetnem, mivel nincs egy éve magyarországi bejelentett lakcímem, a külföldi biztosításom pedig nem tudom megtartani. Így ha megállapodást kell kötnöm a NEAK-kal, egy évre, akkor az havi 80 ezer Ft körül mozogna és csak sürgősségi ellátásra lennék jogosult. Ennek még utána kell néznem, hogy van-e egyéb lehetőségem.
      Még egyszer köszönöm a választ!

Üdvözlettel,

Arno

hülye fejjel kiegészítettem a NAV által kalkulált adóbevallásom a tőzsdei résszel.
    Egyszerű webes kitöltőnek tűnt.
    Mivel nem nagy tétel, nem foglalkoztam vele különösebben hogy nem lehetett az előző évi veszteséggel valahogy összekombinálni.
    kb HASONLÓ MÉRTÉKŰ BEJELENTETT VESZTESÉGEM VOLT A 2018AS ADÓÉVRE.
    Írtam nekik egy levelet hogy nem tudom mi legyen, de nem szeretném ezt a kikalkulált adót most befizetni.

Ez a válasz jött a NAV-tól:

"Az adókiegyenlítést csak a belföldi ellenőrzött tőkepiaci ügylet után lehet igénybe venni, külföldi
    árfolyamnyereségből származó jövedelem esetén nem. Ezért a 171.000 Ft külföldi
    árfolyamnyereségből származó jövedelme után a 25.650 Ft személyi jövedelemadót meg kell
    fizetnie"

kibaszottulk@vrvajójó !!
    Mi a véleményetek?
    Egyefenelegyenarégilemez: Fogd a pénzt és kuss

Hozzászólás

• rpr
      rpr kommentje
      Editing a comment
      MyBusiness szerintem meg nem. Korrekt, hogy adozni akar utanna.
      Kockas szerintem keress egy konyvelot igaz akkoe meg o is lehúz valamennyivel de lehet jobban jössz ki a vegen.

• kockas
      kockas kommentje
      Editing a comment
      oké....de képzeld el hogy én spec hobbyból trédelek és ennyire felqrt, de milyen agyf@szt fog majd az kapni akit ha 5-6 év után netalán ellenőriznek,
      és adókiegyenlített előtte milliókat....

egyébként sehol nem találom azt a jogszabályt ami megkülönböztetné a külföldi ETÜ-t a magyartól adókiegyenlítési szempontból.
      örülnék ha valaki meg tudná mutatni, mielőtt kiverem náluk a hisztit.

nem a 25eft a baj, nem tetszik a rendszer

• MyBusiness
      MyBusiness kommentje
      Editing a comment
      rpr nem mondok ellent a nézetednek. Ne feledjük, h ebben az országban heti szinten többszáz milliárdokat lopnak el. Tőlünk.

kockas eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
    hülye fejjel kiegészítettem a NAV által kalkulált adóbevallásom a tőzsdei résszel.
    Egyszerű webes kitöltőnek tűnt.
    Mivel nem nagy tétel, nem foglalkoztam vele különösebben hogy nem lehetett az előző évi veszteséggel valahogy összekombinálni.
    kb HASONLÓ MÉRTÉKŰ BEJELENTETT VESZTESÉGEM VOLT A 2018AS ADÓÉVRE.
    Írtam nekik egy levelet hogy nem tudom mi legyen, de nem szeretném ezt a kikalkulált adót most befizetni.

Ez a válasz jött a NAV-tól:

"Az adókiegyenlítést csak a belföldi ellenőrzött tőkepiaci ügylet után lehet igénybe venni, külföldi
    árfolyamnyereségből származó jövedelem esetén nem. Ezért a 171.000 Ft külföldi
    árfolyamnyereségből származó jövedelme után a 25.650 Ft személyi jövedelemadót meg kell
    fizetnie"

kibaszottulk@vrvajójó !!
    Mi a véleményetek?

Ez lehetetlen. A jogszabály szerint az adókiegyenlítést az ETÜ alá tartozó tranzakciók esetén lehet alkalmazni. Majd meg van határozva, hogy mely országokban, milyen feltételekkel működő brókereknél kötött ügyletek tartoznak ebbe a kategóriába. Plusz ott van még az MNB lista is. Ez egyértelműen mutatja, hogy ide tartoznak a feltételeknek megfelelő külföldi brókereknél kötött tranzakciók is. Szóval ez nem annak feltétele, hogy az ügylet vagy a bróker külföldi ill. belföldi. Nem tudom, hogy hogy lehet fellebbezni, de szerintem csak az ügyintéző a rosszul informált.

Ráadásul a fogalmak sincsenek rendben nála, hiszen a belföldi ETÜ-ből származó jövedelmet állítja szembe a külföldi árfolyamnyereségből származó jövedelemmell. Alapvetően különbözik az ETÜ az árfolyamnyereségtől, függetlenül attól, hogy külföldi vagy belföldi ügyletről van szó.

A levélben a külföldi árfolyamnyereségből származó jövedelemről ír, és nem a külföldi ellenőrzött tőkepiaci ügyletből származóról. Az árfolyamnyereségből származó jövedelem esetén valóban nincs adókiegyenlítés, és még mást is kell utána fizetni. Ha ez ETÜ-ből származó jövedelem, akkor van adókiegyenlítés annak ellenére is, hogy külföldi.

Tehát, hogy melyik kategóriába esik a keletkezett jövedelem, az nem azon múlik, hogy éppen külföldi ügyletről van-e szó, hanem hogy a bróker és az ország megfelel-e a megadott feltételeknek.

Nekem úgy tűnik, hogy ezt keveri össze az ügyintéző.

A kérdés az, hogy a bróker és az ország melyik kategóriába esik.

Hozzászólás

• kockas
      kockas kommentje
      Editing a comment
      Először is, köszönöm a választ!
      A gyógyszer valóban elgurult és magamnak gurítottam.
      Majd biztos csinálnom kell egy hagyományos kitöltésen alapuló önellenőrzést és duplát fizetnem a könyvelőnek mint eredetileg kellett volna hogy keresse meg az ETÜ rublikát, mert a Webes ****án előkészítettben tutti nem volt ilyen.
      Aztán majd lehet rettegni hogy mi lesz ha ellenőriznek és nem találják meg az egyébként full német céget az MNB listában,
      és pereskedni a kúriáig hogy mégse számítsák offshore jövedelemnek hiszen az EUban volt az öszes csereügylet nem a pálmafák alatt és reménykedni hogy nem fogják boszúból piszkálni a többi egyéb ügyemet ami sokkal nagyobb tétel vagy időrablás lehet ha germózni akarnak.
      Itt nincs fehér és fekete, a msáik oldalon sem. Ez van, ehhez kell alkalmakodni sajnos.
      A fórumot lassan befejezem, a tőzsde az marad, bár főleg másfajta csapásirányban,
      Good luck mindenkinek!

Egyelőre le kalappal a NAV előtt!
    Nem kellett nekik újabb levelet írnom a helyzet tisztázására mert maguktól érzékelték hogy valami zavar van a rendszerben.
    A közel 4 oldalasra sikeredett új válaszban mindent leírtak részletesen az ETÜ / szimpla árfolyamnyereség témakörről
    és ráadásul az ügyintéző volt még olyan jófej hogy lépésről-lépésre, rublikáról-rubrikára
    frankón leírta hogyan kell módosítást / önellenőrzést beadni...... amit meg tudtam csinálni könyvelői segítség nélkül!!
    (leírás nélkül esélytelen belekezdeni is)

//persze lehet csak azért voltak maguktól ennyire jófejek mert olvasták itt a fórumon a történetet....
    ezért is tettem külön postba, hogy biztos észrevegyék hogy tudom hogy tudják hogy tudom hogy olvassák

Hozzászólás

https://hvg.hu/gazdasag/20220708_ado...U_Magyarorszag
      A döntés azt követően született meg, hogy Magyarország vétót emelt az EU által bevezetni tervezett 15 százalékos globális minimumadó ellen.

Hozzászólás

• kockas
        kockas kommentje
        Editing a comment
        Olvastam, de le sem esett hogy érinthet.
        Pont pár napja gondolkoztam rajta hogy mivel úgyis daytrade stratégiám van, jöhetne a határidő.
        Fa$za!!

Ti hogy látjátok, mennyire érinti ez a pl Ciprusi forex termékeket?
      Most az lesz hogy mivel magyarként határon átnyúló szolgáltatás igénybevőként felemelik nekem az úesdéjapánjent mint egy repülőjegyet? a brokik inkább megszüntetik a magyarok számláit? nem vonatkozik ránk? no para, ezek xarnak a NagyMarci fejére?

https://bank360.hu/blog/modositottak...ios-illetekben

"Az értékpapírügyleteknél szigorítás, hogy a határon átnyúló szolgáltatásokat nyújtóknak is meg kell fizetni a tranzakciós illetéket, és be kell jelentkezniük a magyar adóhatóságnál. Ez az eredeti jogszabályban csak a pénzforgalmi szolgáltatási, a hitel- és pénzkölcsönnyújtási, a pénzváltási, a pénzváltás-közvetítési tevékenységeket Magyarországon határon átnyúló szolgáltatásként végzőkre vonatkozott (ilyen például a Revolut vagy a Wise). Azzal most lényegében a hazai befektetési szolgáltatók versenyhátrányát küszöbölik ki, hogy ezt kiterjesztik a határon átnyúló szolgáltatásként megvalósított értékpapírügyletekre is."

//vicces a 20 ezer forintos ingyenes határ. Majd amikor Jóska Pista beküld egyszerre 1000 darab 20 ezer forintos tételt, akkor megnézem a Keler arcát
      Rajtunk sajna ez sem segítene, illetve talán ha lesznek mikromikrolotos szolgáltatók.... mert gyanítom hiogy a 0.01 amivel szórakozok még az is bőven felette van.

Hozzászólás

• Megalith
        Megalith kommentje
        Editing a comment
        "van egy kisebbsegi reteg akinek megvan a rendszere, hogy teljesen torvenyesen elkerulje nemcsak a dupla adoztatast es mindenfele mas birokratikus megszoritast, hanem meg a szimpla adozast is... es ezt hogyan?" Sehogy. Olyan nincs, hogy nem fizetsz adót csak a mesében.

• equalizer
        equalizer kommentje
        Editing a comment
        en peldaul a nalunk ervenyes 16% altalanos jovedelmi ado helyett csak 3%-ot fizetek... teljesen torvenyesen

nem arrol van szo, hogy ne fizess adot, hiszen a megkeresett penzt valahogy legalizalni kell... a lenyeg, hogy minimalizald a koltsegeket kihasznalva a kulonbozo lehetosegeket amik a rendelkezesedre allnak... de, hogy ertelme legyen az ado temajanak, eloszor profitot kell generalj... ha az nem megy, hiaba gondolkodsz az adozason...

• kockas
        kockas kommentje
        Editing a comment
        Megalith
        Vannak orszagok ahol 0 százalék az adókulcs.
        Nem sok, és persze amíg megszerzed a státuszt, az is egy valag pénz. Valamivel több olyan ország van ahol a tőkejövedelmet nem adóztatják, nekünk inkább azok az érdekesek, mert az általános nullásokkal nehéz kultúrált helyen érvényesülni. (bankszámlát nyitni hozzá, mert a Paraqváji/Panama útlevéllel nem hinném hogy szivesen látnak Svájcban, bár ez lehet csak összeg kérdése. Ha valakinek túl sok van erre, akkor talán egyszerűbb brókercéget csinálnia egy kreatív könyvelővel.
        Pl a kreatív propshopok sem nem véletlenül nem szoktak tovább működni másfél, 2 évnél
        Ismerek fehérgalléros maffiózót aki ezt a stílust nyomja vagy 30 éve. Még sosem adózott, ellenben milliárdos.

Ebben az alternatív kisbefektető védelemben lehet igazad van, de sajnos nem az ilyen magasztosabb célokért alkották. Lesz még itt nemzethy spread, ingyenlot utalvány
      Egyszerűen kinézték maguknak ezt a szektort is.
      A szolgáltatóknak kellene észbekapni addig amíg ki nem golyózzák őket teljesen. Ha fű alatt fizetnének mint vmi védelmi pénzt amíg van miből, akkor lehet jobban járnának mindketten, mert a végén forgalom nélkül lópikulát sem fog érni. Nehéz lesz feltámasztani, hiába veszi át majd a LöLö zrt.

Dohánytermékek, DiGi, szemétszállítás, média, autópálya, áramszolgáltató stb = pipa,
      Víz, reptér, tőzsde = folyamatban.

​​​​​​
      ​​​​​​

Hozzászólás

fakk!!

"A 205/2023. (V. 31.) kormányrendelet alapján a természetes személyeket szociális hozzájárulási adó fizetési kötelezettség terheli az szja-törvény szerinti kamatjövedelem (ide értendő az árfolyamnyereség is) után, az ingatlanalap befektetési jegyéből származó kamatjövedelem kivételével."

hogy látjátok?
        kell e ezzel foglalkozni?
        ha igen, szembeállítható e?

cikk:
        https://www.portfolio.hu/befektetes/...tasokra-618678

//5mp alatt bekúrtam az összes margarint huf shortba azon úgysincs kamat....., na de ha árfolyamnyereség lesz e, akkor mi lesz??

Hozzászólás

• shortosgyula
          shortosgyula kommentje
          Editing a comment
          a sok birka majd tapsol ennek is

• _pda_
          _pda_ kommentje
          Editing a comment
          Most olvastam a cikket a kugli hírfolyambam.
          Az volt sz elsö gondolatom, h benézek ide, volt e reakció.

Haladunk, haladunk.....

• kockas
          kockas kommentje
          Editing a comment
          hát hogy hova haladunk, részlet egy mai index cikkből:
          „Közismert, hogy három adóteher érkezhet a tőkejövedelmekre. Most a kamatadóval foglalkozunk, ami alá a betétek, a kötvények és az állampapírok tartoznak, valamint az értékpapírlapok. Ezekre tevődik a 13 százalék plusz szociális hozzájárulás. "

Kíváncsi vagyok mit találnak ki a tőkejövedelmekre!
          Ez a jelenlegi kamat extra az szja törvény 65.paragrafusára vonatkozik,
          bár elég idegesítően van megfogalmazva ott ahol a B pontot emlegetik, hogy "kamatára, hozamára".

Az ellenőrzött tőkepiaci dolgok az szja törvény 67 paragrafusában vannak, mondjuk a kamat nem tartozik alá,
          de az itt nálunk úgyis lófing. Ha levonható a kamatbukta, akkor meg inkább mínusz a végösszeg, szóval örüljenek ha nem igénylek vissza belőle

A funded cuccok nagy jövő előtt állnak...

Most akkor mi a fene van?

"A közhiedelemmel ellentétben nem minden tőzsdei ügyletre és megtakarításra, hanem kifejezetten a kamatjövedelmekre terjed ki a 13 százalékos felső korlát nélküli szociális hozzájárulás, idáig a kamatjövedelmek után 15 százalékos személyi jövedelemadót kellett fizetni. Ebbe a körbe tartozik többek között a bankbetétekre fizetett hozam, a kötvényekre és egyes befektetési jegyekre fizetett kamat, sőt azok értékesítése is ide tartozhat, de érinti a megtakarítási célú életbiztosításokat is"

https://index.hu/gazdasag/2023/06/09...les-vagyonado/

Hozzászólás

• _pda_
          _pda_ kommentje
          Editing a comment
          Bocs, de nekem még tovabbra sem egyértelmű :-/
          Vonatkozik az FX bizniszre ez az egész, vagy nem?

Köszi

• kockas
          kockas kommentje
          Editing a comment
          nekem sem egyértelmű.....
          de egyértelműen lesz@rom az egészet, mert annyira marginális hogy nem éri meg idegeskedni rajta.
          Itt a példa.
          EURCHF long beragadva hétvégére.
          Kaptam rá 6 cent kamatot ami 20 forint, ennek a 28 százaléka meg bő 5 forint.
          Nyugodtan büntessenek meg érte, ha jól tudom az 50%, tehát 7 forint 50 fillér a vége.

Ha 1 lottal nyomtam volna!!, akkor ez 6 dollár lenne...
          Aminél már 750 forintról büntetésről beszélünk. Egy évben legyen 100 darab ilyen, mert a másik 100db az inkább negatív és több.
          Szóval éves szinten 75 ezer forint rizikó de ez is feleződik mert van rá paraszti logikával 50% esély hogy szembeállítható a negatív kamattal.

Szerintem egyrészt nem hajolnak le érte...
          de ha mégis akkor legalább meglesz a motiváció hogy fél év plusz 1 napra kiköltözzek Mozambikba vagy végleg a francba.
          És hol vagyok még ahhoz hogy 1 lottal nyomjam....
          a todo listán pedig előbb meg úgyis ezek a funded programok vannak képben, ott pedig sima munkabért fizetnek, kamat nélkül.
          Egyszerűen nem éri meg ezen kattogni, hogy mire gondolt a jogalkotó....főleg holnapra úgyis kigondolnak újabbat.
          Egyelőre sem az nem éri meg hogy megkérdezzek egy komolyabb könyvelőt, sem az hogy a NAV-nál értetlenkedjek miatta.
          HA jár nekik, és kell nekik ez a pénz, akkor majd úgyis megküzdenek érte én meg cserébe jót fogok szórakozni, úgyis mazochista vagyok

• kockas
          kockas kommentje
          Editing a comment
          emeltem még rajta pár pippet, mert csak olyan hányavetin volt behúzva

543 cent árfolyamnyereség esett 6 cent kamatra.
          Ez 90 xeres különbség.
          Ha 1 LOT lett volna, akkor ki kellene jönnie ebből az 1 trédből a büntinek, de azon a szinten már úgyis rá kell gyúrni Mozambikra.

https://index.hu/gazdasag/2023/08/22...ozas-inkasszo/

Hozzászólás

Working...
        X