Magyar Tréderek Közössége

Közlemény

Collapse
No announcement yet.

Hazai részvények

Collapse
X
 
 • Szűrés
 • Idő
 • Mutat
Clear All
new posts

 • #46
  Később fogják utalni. Nem jelenik meg azonnal. Én egyszer az ANY osztalékomra 6 hónapot vártam.

  Hozzászólás


  • #47
   Na, akkor megígértem, hogy írok az OTPről is. Szerencsére nem kell az alapokról kezdenem. De azért mégis. Nagyon sok pénzügyi analfabéta átlagemeber nem érti miért van különbség a részvényárfolyamoki s a cég valós teljesítménye között. Nem érti, így egy lufi kapcsán azt hiszi: A cég valóban ekkora összegeket keresett meg.

   Mindannnyian tudjuk, hogy nem erről van szó. Egy részvény árában a jövőbeni növekedés, csökkenés is benne van. A piac beárazza. Az elérhető haszonra, a kockázatra, és ki tudja, mi minden másra figyelünk. Nem az érdekel, az adott cég hogy csinál pénzt, hanem azt, hogy mi hogyan csinálhatunk pénzt a részvénnyel.

   Addig a pontig amíg mi magunk nem váltunk érintetté a hitelválságban, az OTPtől biztonságot, és biztos növekedést várt a piaci konszenzus, a magyar befektetők sokmindent jósoltak, sokmindent vártak, egy cseppet sem volt meglepő, hogy ezek a várakozások beépültek a részvény árába.

   Ahhoz, hogy a részvény újra 10000 Forint felett járjon, hasonló várakozásokra van szükség. Nem zárom ki, hogy néhány év távlatában hasonlót érjen el az OTP, de mindenképpen meg kell értenünk, miért nem jár ott most. A válasz egyszerű: A bankpapírok eddig biztos befektetésnek tűntek, ennek pedig jó okai vannak. Bankra mindig szükség van, és a nagy profit is állandónak tűnt.

   Ez a több évtizedes biztonság, a jelentős növekedési potenciál is beárazásra került. Az, hogy mindenki tudni vélte, hogy növekedésre számíthat.

   A papír értékét ismét a piaci várakozások a spekuláció és nem a reálgazdaság fújta fel.

   Jelenleg azt tartjuk minden lehetséges, ergo azt is tartjuk, hogy jelenleg nem kizárólag pozitív várakozásokról beszéltünk, a spekuláció most jóval kevésbé fújja fel az árfolyamot.

   Vajon csak a nemzetközi trend az oka az árcsökkenésnek? A véleményem szerint nem és elsősorban azért nem, mert Magyarország is érintett a válságban. Azért is hat a nemzetközi trend, mert nincs meggyőző érv arrra, hogy az OTP nem lesz kénytelen vesztességeket elkönyvelni.

   Ez pedig egy komoly gond. Nem tudjuk, hogy a cég értéke a könyv szerinti érvtől pozitív irányba mozdul el (részben a várakozások miatt a könyv szerinti értéknél magasabb piaci értékről beszélve), vagy negatív irányba: hiszen a könyv szerinti érték csökken (magasabb arányban bedőlő hitelek, az ingatlanfedezetek gyors értékvesztése, stb) ÉS a hitelnyújtási és hitelfelvételi kedv (áruhiteleknél, autófinanszírozásnál is) csökkenésével a várható profit is csökken.

   Természetesen az ingatlanpiac folyamatait sem szabad elfeledni, hiszen ez jelentős hatással van arra mennyi jelzáloghitel jöhet egyáltalán szóba. Hányan tudnak lakás céljára hitelt felvenni (hány új lakás készül el).

   Úgy gondolom, hogy az állami közbelépés nem feltétlenül előzi meg a negatív folyamatokat (sőt), így esély van arra, hogy a magyar bankok is kényetelenek legyenek vesztességeket elkönyvelni.

   A piaci konszezus pedig azért is a könyv szerinti érték közelébe helyezi az OTP értékét, mert sem a negatív sem pozitív várakozások nem általánosak.

   Természetesen, a válság után, hosszabb távon bőven lehetséges a 10000 frint körüli ár, de ez korántsem biztos, elsősorban azért, mert egy lufit nem könnyű sokszor felfújni, elméletileg a válságban való érintettség miatti tartós esés, az újbóli emelkedés mellett előfordulhat olyan lehetőség is, hogy az OTPből stabil értékét tartó osztalékpapír legyen.

   Ergo: itt is felesleges azt mondani, hogy olcsó, innen biztos felfelé megy, most vásárolok.

   Főleg akkor, ha azt mondod, szerintem még esik előtte, és lehet majd 1800 forint környékén vásárolni.

   Hozzászólás


   • #48
    Egyetértek a kollégával.

    Annyit fűznék még hozzá, hogy az OTP szempontjából a magyar helyzet a meghatározó. Hiába múlik el a világot érintő válság, és újra emelkedési pályára állnak, ha Magyarországnak ez nem sikerül, akkor tombolhatnak ám a bikák nyugaton, itt max csak a paták dübörgése lesz érzékelhető. Sőt, továbbmegyek, az OTP esetébe nem csak a magyar helyzet az egyedüli sorsdöntő. Nem szabad elfelejtkezni az ukrány leánykáról, ahol még sokkal nagyobb gáz van, mint nálunk. Ugyebár azt sem szabad elfelejteni, hogy az ukrán leánykának a "nagy magyar" OTP az anyucija, tehát elvileg neki kell gondoskodnia róla. Hiszen a magyar állam sem feltétlenül fogja megmenteni a külföldi nagybankok nálunk nyitott lánykáit. Az is az anyuci dolga. Nem gondoljuk ugyebár, hogy az ukrán állam megmentheti az OTP ukrán lányát. Lehet, hogy besegít a szektorba likviditással (ha tud), de sokkal többel nem.

    Tehát soktényezés a játszma, a meccs végeredményére meg max csak fogadni szoktak.

    Hozzászólás


    • #49
     Felmerült bennem, hogy mekkora lehet az összefüggés a nemzetközi olajárak és a MOL részvények árfolyam között.

     Én azt gondolnám, hogy az emelkedő olajár kedvez a MOL-nak, de mivel erre vonatkozóan semmit nem hallottam és olvastam nem vagyok benne biztos.

     Hogyan hat az olaj ára a MOL részvények árfolyamára?

     Hozzászólás


     • #50
      eszpe: Természetesen, de ne feledjük, a tőzsdén nem mindenki "befektető", nagyon sok speki saját bevallása szerint is inkább a tőzsdézés öröméért játszik, a haszon csak bónusz. És köztük vannak igen okos spekulánsok is akikre joggal felnézhetünk.

      Nem mindegy, hogy úgy szálltál be a tőzsdére, van egy X összegem amit befektetek...

      Vagy úgy, hogy a tőzsde játékot is jelent, hoz társaságot, lehetőséget ad tanulni, művelődni, a kezdeti "befektetést" tanulásra, játékra "elköltötted", ha megmarad, vagy hasznot termel az bónusz.

      Mindkét alapállással el lehet kezdeni tőzsdézni, és hidd el, ukrán helyzettől függetlenül jó dolog a bankokról beszélgetni, értelmesen vitatkozni, értelmes embereket megismerni, és akár "fogadni is". Ha a tőzsde játék, közösség, stb. akkor akár a fogadás izgalma miatt is szóbajöhet az OTP

      Igen, az ukrán leány érdekesebbé teheti a dolgot

      Hozzászólás


      • #51
       Szerintem döntően rossz elképzelés azzal számolni, hogy egyre kevesebbet költünk kommunikációra. Sokkal fontosabb dolog, hogy az erre költött összeg egyre több szolgáltaás között oszlik meg.

       Csakhogy a történet nem arról szól, hogy az üzemeletetés egyre drágább mert több dolgot kapunk a pénzünkért... hanem arról szól, hogy az azonos áron megvett eszközökkel egyre több szolgáltatás nyújtható azonos költségen közel azonos haszonnal.

       Van egy sokmiliárdos érték a kezedben, országos optikai gerinchálózat, a földbe lefektetett csövek, helyek különböző dobozoknak. Ez adja a költséget. Hogy amikor cserélsz valamit, akkor a kicserélt kábelben nem rézből van az ér, hanem üvegből (ugyanannyiért) és az user nem a nagymamát tudja ennek fenntartásáért (és az elvárt haszonért) felhívni, hanem filmeket tölthet le gigabites kapcsolaton: kit érdekel?

       Lesz mobiltévé, videotelefon, on demand video kölcsönzés fejlődik, egy dolog biztos: A hálózathoz szükséges legdrágább fejlesztések, a csövek, kábelaknák, mobiltornyok, stb (építkezés és fenntartás) bevételt hoznak. Az, hogy az eszközgáyrtók versenyének köszönhetően egyre többet tud a hálózat, egyre több szolgáltatás között oszlik meg ez a pénz irreveláns.

       És nyugodj meg, egyre többször fogod a softwaret is a távközlési szolgáltatón keresztül venni, vagy bérelni. Egyre több dolog lesz egy kézben, egyre többet számít pl. a szuperszervíz is...

       Hozzászólás


       • #52
        Mint azt már más témákban olvashattátok nem vagyok az a spekuláns típus, de az azért Petr egyik bejegyzését (Online kereskedés) olvasva szöget ütött a fejemben valami.

        Egy kis részét a pénzemnek szívesen kockáztatnám, ha azzal akár sokat is nyerhetek. Olyan magyar papírok léteznek, amiben benne van a fejlődés lehetősége?

        Bookline nemrég nagyot emelkedett, Freesoft és TvNetwork felezett. Nekem egyik sem tűnik olyannak amelyik 5 éves távlatban megötszörözhetné az értékét.

        Van ilyen papír idehaza?

        Hozzászólás


        • #53
         Naja, ki miért csinálja, mire használja. Én speckó legkevésbé sem fogadásból, mert a legtöbb, ami nálam eddig belefért ebbe a kategóriába, az pár kaparós sorsjegy és néhány lottószelvény.
         Bár sokan azt mondják, hogy a tőzsde is csak egy fogadás. Viszont ezt én nem osztom, hiszen azért mert valami nem számítható egzakt módon, nem feltétlenül a szerencsejáték kategóriájába tartozik.
         Illetve nem azért csinálom, hogy tanuljak, hanem azért tanulok, hogy jobban csináljam.
         Szerencsére különbözőek vagyunk, különbözően látunk dolgokat, így van lehetőségünk tanulni egymástól.

         Hozzászólás


         • #54
          Nincs egyértelmű összefüggés. Illetve sokféle összefüggés lehet.

          Ne feledd, hogy a drágább üzemanyaghoz az is társul, hogy többen próbálunk spórolni. A várakozásokkal ellentétben nem azzal, hogy átülünk a buszra, hanem azzal, hogy nem ugrassz le a hétvégén a Balatonra, mert az a tank benzin amit elhasználsz drágább lett. Túllépett egy olyan lélektani határt ami után nem mész kirándulni.

          Ha kevesebb a fogyasztás a magasabb árak miatt, akkor az infrastruktúra fix költsége kevesebb eladott üzemanyag között oszlik meg. A saját szállítási költségeik is emelkednek.

          Kérdés, hogy ezt mennyire tudod árérzékeny piacon jól beépíteni az árba

          Hozzászólás


          • #55


           Ugye az első amit az okos kisbefektető megtanul, lehet, hogy a "játék öröméért" kockáztató ügyes speki sokszor nyer, de mégsem célszerű utánozni, mert nem látod át mikor játszik, mikor fedezi magát, mikor megy biztosra, stb

           De fordítva is igaz. Aki a tőzsdén az izgalmat, szórakozást jobban keresi mint a biztos profitot, az meg ne akarja utánozni a kisbefektetőket, mert unalmas.

           Ha nem azért van a tőzsdén a pénzed mert a haszonból meg akarsz élni, hanem azért, mert jó érzés amikor bejön az amit gondolsz és más nem gondolt rá, és játszani akarsz, akkor a válságnál jobb idő ritkán van a beszállásra. De hihetlenül addiktív...

           A biztos profitot kedvelő kisbefektető pedig keresve sem talál rosszabb időpontot.

           Hozzászólás


           • #56
            Én speciel nem tudom, nem vizsgálom őket ötéves távlatban.
            No meg itt a válság ugyebár, így sok minden ködbe vész, leginkább az ötéves távlat. Ha valaki meg mer konkrétan céget mondani neked, akkor az kitölthetné a lottószelvényemet a következő pármilliárdos nyereménykor.

            Hozzászólás


            • #57
             Az tudom, hogy nagy a kockázat és simán lehet, hogy 5 éves távlatban is ugyanitt, vagy lejjebb lesznek ezek a papírok.
             Én csak arra vagyok kíváncsi, hogy melyek azok a papírok, melyeknél van esély a nagy mértékű növekedésre. Ha csak 1-2% esély, de van.

             Pl. olyan innovatív dolgokat alkotnak, amiből akár nagy dolog is lehet.
             Most csak a gyógyszergyárak új gyógyszer felfedezése jut eszembe, de biztos sok ilyen van.
             Én ilyen jellegű részvényekbe szívesen tennék egy kevéske pénzt.

             Hozzászólás


             • #58
              Utállak benneteket, nekem mindig csak az egyetértés jut

              eszpe, elf veletek értek egyet abban amit leírtatok.

              De ugye vissza az eredeti témára, vegyünk egy matávot, vagy sem... A dilemma adott. Szvsz úgy látom, hogy a lakossági ágazatban nincs túl nagy potencia az emlegetett okok miatt.

              De a cégek... Na ott lehet nagyot kaszálni. Kb ott tartunk most a KKV szektorban informatika terén, mint 15 éve a telefonnal. Volt vonalas a legtöbb helyen, de mobil csak elvétve. A cégeknek egyre jobban szüksége lesz "igazán széles sávra", szoftverekre, belső rendszerekre (ugye a T-systems is T-com). Most csináltunk egy vállalatirányítási rendszert egy 4!!! fős cégnek, és azóta 22%-al javult a hatékonyság. Ehhez net kellett, szervergép, szélessáv, digi telefon, és ha pl a "vasakat" nem ebayen rendelem meg, akkor a T-comtól vettem volna.

              Summa summarum: Látok benne jövőt, növekedést, de én nem szeretem ezt a papírt...

              Hozzászólás


              • #59
               Hat, röviden, és tömören

               Nem akkora mértékben, mint gondolnánk, hiszen a Mol továbbértékesít nagy részben, és csak kisebb részben termel ki. Így a marzsa megmarad alacsony, és magas árnál is. Bár nyilván különböző mértékben.

               Edit: Azt se felejtsük el, hogy a Molnak nemcsak az olajból származnak bevételei...

               Hozzászólás


               • #60
                ma teljesult a 2000 alatti otp
                fel is fuggesztették
                kezdem azthinni hogy a végén csődbe megy az otp
                csányi megunja eladja,(de előtte shortol egy jót)
                aszem az otp könyv szerinti értéke 3600 most járunk 2000 alatt mi lesz még?
                tavalyi utolso negyedéves jelentésbe is már veszteség volt egyedül a garancia eladása az ami pluszt hozott.
                treasury állást keresek

                Hozzászólás

                Working...
                X