Magyar Tréderek Közössége

Közlemény

Collapse
No announcement yet.

ETF hosszú távra

Collapse
X

• Szűrés
  • Idő
  • Mutat
Clear All
new posts

smk eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
    Ha ETFet veszel, akkor ETFed van, nem dollárod, meg euród. Devizaárfolyam kockázatod csak látszólag van ez idő alatt.
    Én annak sem tulajdonítanék nagy jelentőséget, hogy melyik tőzsdén veszem meg.
    Ha euróban veszek USD alapú részvényt amerikai tőzsdén, akkor a legvégén, amikor eladom, ugyanúgy EUR-t fogok kapni, tehát a véső profitot/veszteséget a részvény elmozdulásán kívül az árfolyamválztozás is befolyásolja.

A tőzsdének annyiban lehet jelentősége, hogy egyes tőzsdéken nagyobb a likviditás, mint a többin (?)

Ha nincs igazam, írjátok.

Hozzászólás

toki eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
      Egy környező országban van egy brókernél ETF-m és részvényem, safe custody-ra ~0.3% / évet számít (bruttó), míg kollektív őrzésnél ~0.15%-t (bruttó). Érzésem szerint elég magasak ezek a költségek és gondolkodom, hogy áttranszferelem pl. KBC-hez, ahol kb. ~0.12% / év. Kérdés, hogy ez milyen típusú őrzés?
      A KBC-nél a letétkezelés 0,1%/év, a felelős őrzésbe vétel +10e forint. Ebből számomra az következik, hogy a 0,1 százalékos díjazású szolgáltatás kollektív őrzés, azaz a KBC az ügyfelek értékpapírjait házon belül, de a saját vagyonától elkülönülten tartja nyilván. De érdemes más oldalról is megközelíteni a kérdést: 10 millió forint esetén 2000 forint a különbség a két szolgáltató díja között. Biztos, hogy ez alapján érdemes szolgáltatód választanod? Ha a külföldi brókered egyébként megbízható, FCA által ellenőrzött, nem adóparadicsomban bejegyzett, független szervezet betétbiztosítási rendszere által garantált szolgáltató, akkor szerintem önmagában ez nem ok a váltásra. Az viszont adott esetben a KBC (vagy más hazai) cég mellé billentheti a mérleg nyelvét, ha a papírjaid TBSZ számlára helyezhetők (adóelőny), és/vagy egyszerűen kényelmesebb számodra, hogy magyar nyelven intézheted az ügyeidet.

toki; eredeti hozzászólása
      Ha euróban veszek USD alapú részvényt amerikai tőzsdén, akkor a legvégén, amikor eladom, ugyanúgy EUR-t fogok kapni, tehát a véső profitot/veszteséget a részvény elmozdulásán kívül az árfolyamválztozás is befolyásolja.
      Igen! Előfordulhat például, hogy a részvény árfolyama 10 százalékot erősödik, de közben a dollár ugyanannyit gyengül, így a végén a kezdeti 100 euródat kapod vissza. Persze szerencsés esetben jól is kijöhet a lépés, jó példa erre a külföldi devizában jegyzett orosz részvény alapok tavalyi szárnyalása.

toki; eredeti hozzászólása
      A tőzsdének annyiban lehet jelentősége, hogy egyes tőzsdéken nagyobb a likviditás, mint a többin (?)
      Igen, ez is fontos különösen nagy pakettek esetén. De szerintem ezzel összefüggésben legalább ennyire fontos, hogy a kisebb likviditás nagyobb spreadet eredményez, így nő az ügylet költségessége. Például az AAPL a Nasdaq-on 1 dollárcentes spreaddel forog, míg a német tőzsdén 10 eurocent a különbség a vételi és az eladási ár között.

Hozzászólás

AlpinForex eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
        Igen! Előfordulhat például, hogy a részvény árfolyama 10 százalékot erősödik, de közben a dollár ugyanannyit gyengül, így a végén a kezdeti 100 euródat kapod vissza. Persze szerencsés esetben jól is kijöhet a lépés, jó példa erre a külföldi devizában jegyzett orosz részvény alapok tavalyi szárnyalása.
        Szerintem tévedtek. "dollár ugyanannyit gyengül" ez így önmagában nem értelmezhető, mert a dollár csak valamihez képest tud gyengulni. EURhoz, HUFhoz, valami részvényhez, vagy egy kiló kenyérhez képest...

példa: Tegyük fel, hogy EURban akarod elkölteni a befektetésedet, ami kezdetben EURban van. Befektetéskor mondjuk 1 az EURUSD, és 1 EURból 1 kg kenyeret tudsz venni. Az időszak kezdetén a részvény is 1 USDbe, azaz 1 EURbe kerül.
        Tegyük fel, hogy a befektetési időszak végéig semmi más nem változik, mint hogy USD 50%ot gyengül az utolsó hónapokban. (EURUSD = 2)

A. verzió: EURben vezetted a számládat, abból vetted a részvényt: eladáskor a részvény 1 EURt ér, amiből végül vehetsz egy kg kenyeret.

B. verzió: USDben vezetted a számládat, abból vettél résztényt. Záráskor a részvényed 2 USDt ér (azaz nyertél rajta 100%ot). Azonban ezt fel akarod használni, akkor át kell váltanod 1 EURra, tehát ugyanúgy 1 kg kenyeret vehetsz belőle, mintha EURban vetted volna a részvényt.

Legfeljebb adózásban, vagy átváltási költségekben lehet különbség a két verzi óközött.

Hozzászólás

B. verzió: USDben vezetted a számládat, abból vettél résztényt. Záráskor a részvényed 2 USDt ér (azaz nyertél rajta 100%ot). Azonban ezt fel akarod használni, akkor át kell váltanod 1 EURra, tehát ugyanúgy 1 kg kenyeret vehetsz belőle, mintha EURban vetted volna a részvényt.
          Szia Smk!

Toki eredeti hozzaszolasa, melyre reagaltam, igy szol " euroban veszek usd alapu reszvenyt amerikai tozsden."

Gondoljuk ezt vegig egyutt egy konkret peldan keresztul. 2015 januar elsejen van 10e eurom. Mivel hiszek az elektromos autozas fenyes jovojeben 1.21 arfolyamon atvaltom es a kapott 12100 dollarert veszek 55 db Tesla reszvenyt 220 dolcsi/ reszveny kurzuson. 2017 januar elsejen ranezek az arfolyamra es azt latom, a Tesla a ket ev alatt semmit nem emelkedett, sot 2.3 szazalekot csokkenve 215 dollaron all. Csalodott vagyok, eladom, es az erte kapott 11825 dollart visszavaltom eurora 1.05 arfolyamon. Es most jon a meglepetes, hisz 11262 eurot kapok, azaz 12.6 szazalekot nyertem az ugyleten, bar a reszvenyt rosszul valasztottam meg. (Ha euros befektetesi alapon keresztul tortenik ugyan ez az ugylet a hatterben hasonlo logika szerint szamitodnak az eszkozertekek)

Az altalad hozott elso peldaban eurobol euros reszvenyt veszel, a masodikban szinten, csak kozben oda es vissza csinalsz egy eur usd, majd usd eur konverziot. Ebben a ket esetben termeszetesen a vegen ugyan annyi penzed lesz. (Ha a reszveny ara nem valtozott, a tranzakcios koltsegektol eltekintve)

Hozzászólás

AlpinForex eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
            Gondoljuk ezt vegig egyutt egy konkret peldan keresztul. 2015 januar elsejen van 10e eurom. Mivel hiszek az elektromos autozas fenyes jovojeben 1.21 arfolyamon atvaltom es a kapott 12100 dollarert veszek 55 db Tesla reszvenyt 220 dolcsi/ reszveny kurzuson. 2017 januar elsejen ranezek az arfolyamra es azt latom, a Tesla a ket ev alatt semmit nem emelkedett, sot 2.3 szazalekot csokkenve 215 dollaron all. Csalodott vagyok, eladom, es az erte kapott 11825 dollart visszavaltom eurora 1.05 arfolyamon. Es most jon a meglepetes, hisz 11262 eurot kapok, azaz 12.6 szazalekot nyertem az ugyleten, bar a reszvenyt rosszul valasztottam meg. (Ha euros befektetesi alapon keresztul tortenik ugyan ez az ugylet a hatterben hasonlo logika szerint szamitodnak az eszkozertekek)
            Én úgy gondolom, ha Euros bef alapon keresztül történik ugyanez az ügylet, akkor is pontosan ugyanennyi (11262) EURt kapsz vissza a végén. (feltéve, hogy nincsenek költségek). De ha te nem úgy gondolod, számold ki azt a verziót is!

Hozzászólás

Én úgy gondolom, ha Euros bef alapon keresztül történik ugyanez az ügylet, akkor is pontosan ugyanennyi (11262) EURt kapsz vissza a végén. (feltéve, hogy nincsenek költségek). De ha te nem úgy gondolod, számold ki azt a verziót is!
              Egyetértünk! :-)

Szép hétvégét!

Hozzászólás

https://kiszamolo.hu/a-passziv-alapok-ternyerese/
                HunTraders.co.uk/invite/tradersnight - Magyar Tréderek Közössége - Események, Oktatás, Élő Chat - Csatlakozz hozzánk Te is

Hozzászólás

http://www.napi.hu/tozsdek-piacok/ig...em.643191.html

Kicsit elszállt velük is pár dolog. Minden lufi egyszer kipukkad. ETF, kripto is. De hát kell valahová tenni a fölös pénzeket kötvényekből.
                  HunTraders.co.uk/invite/tradersnight - Magyar Tréderek Közössége - Események, Oktatás, Élő Chat - Csatlakozz hozzánk Te is

Hozzászólás

David Chateau eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                    http://www.napi.hu/tozsdek-piacok/ig...em.643191.html

Kicsit elszállt velük is pár dolog. Minden lufi egyszer kipukkad. ETF, kripto is. De hát kell valahová tenni a fölös pénzeket kötvényekből.
                    Mint Eötvös Gábor mondá: ''Van másik!!!''

A legtöbb esetben az ilyen ''tájékoztató jellegű'' elemzések, felmérések fordítsák fel a piacot, hogy legyen minek visszaállnia
                    Ez megy most a olaj körül is.
                    http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdas...ar.643300.html

Hozzászólás

C@maro eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                      Mint Eötvös Gábor mondá: ''Van másik!!!''

A legtöbb esetben az ilyen ''tájékoztató jellegű'' elemzések, felmérések fordítsák fel a piacot, hogy legyen minek visszaállnia
                      Ez megy most a olaj körül is.
                      http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdas...ar.643300.html
                      Vásárolt valaki előjegyzésben Waberer's részvényt?
                      http://www.napi.hu/tozsdek-piacok/az...ek.642766.html

Hozzászólás

Vásárolt valaki előjegyzésben Waberer's részvényt?
                        http://www.napi.hu/tozsdek-piacok/az...ek.642766.html
                        Nem, de kéne majd, ha beesik mostanság. Nyitottam új topicot, ott beszéljünk erről

Hozzászólás

David Chateau eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                          Nem, de kéne majd, ha beesik mostanság. Nyitottam új topicot, ott beszéljünk erről
                          Defektet kap a kamion?
                          Én papírformára gondoltam,érted?

Hozzászólás

Defektet kap a kamion?
                            Én papírformára gondoltam,érted?
                            Papíroktól szabadulok Csak a pénz legyen papír, többi távozzon

Majd megnézem, kik itt a nagy háttéremberek, aztán felfuthat majd, mint a csoporttársaié IPO után essen csak be, én annak örülök.

Hozzászólás

Hmm, VOO mennyire brutális

Na, írjatok pár ETF-et, amikben láttok fantáziát

Én IPAY mostanság. Ti?
                              Csatolt fájlok

Hozzászólás

Tudja valaki, hova fektethetek az iparágra jellemző ETF-ekbe? Például egy ETF a légitársaságok vagy az utazási ágazat számára.

Hozzászólás

Working...
                                X