Magyar Tréderek Közössége

Közlemény

Collapse
No announcement yet.

US részvény daytrade

Collapse
X
 
 • Szűrés
 • Idő
 • Mutat
Clear All
new posts

 • US részvény daytrade

  Érdekességek az amerikai részvények kereskedési mechanizmusairól, megbízástípusokról és ECN-ekről.
  • hogyan lehet brókerköltségek nélkül kereskedni,
  • hogyan kapunk vissza pénzt a likviditás biztosítása miatt,
  • hogyan legyünk nyereségesek már egy cent elmozdulás esetén is,
  • milyen előnyei vannak a szabályozott piaci környezetben való kereskedésnek,
  • milyen többlet információ nyerhető ki az ajánlati könyvből és a kötéslistából,
  • hogyan lehet jobb teljesülést elérni, mint pl. az Interactive Brokers esetében,
  • hogyan működnek az ECN-ek és melyekkel érdemes foglalkozni,
  • milyen előnyei vannak a Dark Pool-okban történő kereskedésnek és hogyan tudjuk azokat elérni,
  • hogyan férhetünk hozzá amerikai stop szerverekhez,
  • hogyan monitorozzuk az intézményi aktivitásokat és miként használhatjuk ki jelenlétüket,
  • hogyan rejthetjük el az ajánlatainkat,
  • hogyan short-olhatunk tilalom alatt levő papírokat,
  • hogyan történik az árfolyamok manipulációja,
  …és még sok-sok érdekesség a részvénykereskedés témakörében.
  HunTraders.co.uk/invite/betbulls - Magyar Tréderek Közössége - Események, Oktatás, Élő Chat - Csatlakozz hozzánk Te is

 • #2
  Sziasztok,

  ***** kezdeményezett már nyáron egy DayTrade topikot, így gondoltam hozzászólok az amerikai részvény daytrade témában.

  Ebben a bejegyzésben inkább áttekinteném az alapokat, az itt használatos kifejezéseket, lehetőségeket, az amerikai részvény-kereskedés eszközeit.

  1. Ajánlati könyv és kötéslista (Order Book & Time and Sales)

  Ez az első és egyben talán legfontosabb egy részvény daytrader számára. A chart önmagában kevés, inkább a régebbi szintek felkutatása miatt lehet hasznos. Egy chart inkább egy forgalom hisztogrammal megerősítve lehet releváns.

  Az ajánlati könyv (Order Book) az aktív limit áras ajánlatok koncentrált gyűjtőhelye. Ide kerülnek be ajánlataink. Egy részvény daytrader rengeteg plusz információt tud innen kiolvasni. Ezek közül talán az egyik legfontosabb, hogy egy adott árszinthez mekkora ajánlati mennyiség párosul és azok mely ECN-en vannak. Egy tipikus Ajánlati könyv így az alábbiak szerint néz ki.
  Click image for larger version Name:	orderbook.png Views:	1 Size:	206,9 KB ID:	182854

  A kötéslista (Time and Sales) a már megtörtént kötéseket rendezi időrendben és valós időben jeleníti meg. Ha az ajánlati könyvben két ajánlat valamely algoritmus alapján párosul, akkor az a kötés megjelenik a kötéslistában. Itt több dolgot is figyelhet egy daytrader. Különböző színek használatával vizuálisan tájékozódhat az elmozdulás irányáról és annak mértékéről. Ha két kötés között egy árlépésköz (általában 1 cent) van, akkor világosabb, míg ha kettő vagy annál több (gap), akkor sötétebb színekkel. Persze ez mindenkinek szubjektív beállítás kérdése.

  Click image for larger version Name:	tos.png Views:	1 Size:	213,4 KB ID:	182855

  Két fontosabb dolgot tudunk innen kiolvasni. Egyrészt látjuk az ügylet mennyiségét és idejét, valamint, hogy ez az ügylet milyen ECN-en keresztül köttetett meg. Lehetőség van még úgynevezett liquidity flag-ek megjelenítésére is, mely a kötés jellegére vonatkozóan ad további információt.

  Az aktuális legjobb vételi és eladási árakat a NBBO (National Best Bid and Offer) mutatja.

  2. ECN (Gateway)

  Az ECN-ek olyan kommunikációs hálózatok, melyen keresztül ajánlatunk megérkezik a piacra. Bár a Forex-nél is ECN-ekről beszélünk, részvényeknél másként működnek és a szerepük is eltérő.

  Legegyszerűbben úgy tudjuk elképzelni őket, ha a tőzsde egy szoba, akkor oda kizárólag valamelyik ajtón keresztül tudok belépni, ezek az ECN-ek.

  A legismertebb ilyen ECN-ek az NYB, NDQ mely az NYSE és a NASDAQ saját ECN-jei, de akadnak itt más privát cégek által szolgáltatott ECN-ek is, mint a BATS, ARCA, EDGA vagy épp az EDGX.

  Itt találkozhatunk az úgynevezett Nem Nyilvános Végrehajtási Helyszínekkel, vagyis a Dark Pool-okkal (Pl. Speedrout). Eredetileg azért hozták őket létre, hogy a nagyobb mennyiségű ajánlatok úgy találkozhassanak, hogy nem befolyásolják a piaci árfolyamokat.

  Azóta a High Frequency Traderek játszótere és az árfolyam-manipulációk egyik fontos helyszíne lett.

  Click image for larger version Name:	dark.png Views:	1 Size:	164,1 KB ID:	182856
  A tendencia a fenti ábrán már jól látszik, egyre nagyobb szerepet kapnak a kereskedésben, hasznosságukról megoszlanak a vélemények.

  3. Ajánlat típusok (Order Types)

  A részvénykereskedéshez meglehetősen sokrétű ajánlati struktúra közül válogathatunk. Az alap Market, Limit és Stop megbízásokon kívül léteznek MOC és MOO (Market on Close/Open) valamint LOC és LOO (Limit On Close/Open) megbízások, melyeket a nyitó- és záróaukciók során használunk.

  Az időzítéseket tekintve (Time in Force) a Day és GTC mellett bizonyos esetekben használhatunk IOC (Inmadiate or Cancel) vagy FOK (Fill or Kill) típusokat is. Míg az előbbinél megbízásunk azonnal törlődik, ha nem teljesült, az utóbbinál a részteljesüléseket tudjuk elkerülni.

  Lehetőségünk van úgynevezett Post-Only ajánlatokra, ahol kizárólag olyan ajánlatokat adunk, amivel likviditást biztosítunk a tőzsdének, de el nem vonunk onnan.

  Az úgynevezett Reserve megbízásokkal (más néven Iceberg) elrejthetjük magunkat az ajánlati könyvből, mely szintén egy igen hasznos funkció a daytraderek számára. Hátránya, hogy a FIFO ilyenkor csak azokra vonatkozik, akik mutatják magukat, a rejtett ajánlatok hátrébb sorolódnak és később teljesülnek.

  Nem utolsó sorban külön említést érdemelnek a feles megbízások (MidPoint), ahol a két árlépésköz között történik a kötés, részvényeknél általában 0.5 cent.

  Itt még annyit előljáróban mindenképp érdemesnek tartok megemlíteni, hogy az átjárók (Gateway) különböző szolgáltatásokat (Destination Strategy) biztostanak a kereskedőknek, ahol meghatározható pl. egy ajánlat útja, vagyis megkérhetem az ECN-t, hogy addig keresse a likviditást, amíg nem találja meg, esetleg újra küldje a megbízást (ReRoute). De akár agresszív/ passzív módban a spread-en belül is kereshetünk likviditást velük.

  4. Visszatérítés (Rebate)

  Ajánlatainkkal két dolog történhet. Például egy piaci ár alatt adott vételi limit ajánlat az ajánlati könyvbe kerül. Ekkor ott várakozik arra, hogy párosítsák egy másik érkező ajánlattal, vagyis likviditást biztosítottunk a piacnak (Liquidity Maker). Ellenkező esetben egy Market vagy Marketable Limit ajánlattal viszont likviditást vonunk el a piactól (Liquidity Taker).

  Amiennyiben likviditást biztosítottunk a piac számára, azt a ECN úgynevezett Rebate-el jutalmazza.

  Mivel az ECN-ek (Gateway) között piaci verseny van, így ezek díjai eltérőek egymástól. Vannak kifejezetten olyan ECN-ek, melyek több pénzt térítenek vissza az átlagnál, de cserébe drága rajtuk keresztül kötni és fordítva. Ez a specializálódás jól megfigyelhető például a BATS tulajdonában álló EDGA és EDGX átjárókon.

  Click image for larger version Name:	rebate.png Views:	1 Size:	96,7 KB ID:	182857

  Rebate esetében tulajdonképpen jobb átlagárat érhetünk el, mint amennyin az üzletet kötöttük. Ehhez persze zero vagy nagyon alacsony végrehajtási díj (Execution Fee) szükséges.

  5. Irányítás (Routing)

  Swing kereskedés esetén ennek különösebb jelentősége nincs a kereskedő szempontjából. Általában a brókercég valamely általa kialkított okos megoldását használjuk, mint a SMART az IB esetében vagy a BEST a thinkorswimnél.

  Egy daytrader, aki naponta többször és nagyobb mennyiségeket köt, már kifejezetten célzott ECN-ekre vezeti (Direct Routing) a megbízásait. Számára a SMART megoldások csak hátrányt jelentenek.


  Ha bárkit érdekel a részvény daytrading technikai háttere, írjon itt a fórumon!

  Üdvözlettel,
  Huntraders

  Csatolt fájlok
  HunTraders.co.uk/invite/betbulls - Magyar Tréderek Közössége - Események, Oktatás, Élő Chat - Csatlakozz hozzánk Te is

  Hozzászólás


  • #3
   Érdekes a dark pool. Mentalájk.

   Hozzászólás


   • #4
    Így kéne kinézni az összes hsz-nek ezen a fórumon. Sajnos a hsz-ek 99%-a szemét. De ez jó volt.

    Hozzászólás


    • #5
     Sziasztok,

     Köszönöm a lájkokat

     Így visszaolvasva a Routing rész egy kicsit hiányosnak tűnik, így gondoltam azzal még kiegészítem és megpróbálom szemléltetni miért hátrányos a daytradernek ha mondjuk az IB SMART Routingot használja.

     Tegyük fel, hogy szeretnénk 1000 darab részvényt vásárolni. Ez már az a mennyiség, amelyet egy közepes papír micro szinten megérez az adott pillanatban, tehát pár cent-tel már elmozdítod az árakat (az esetek többségében).

     Legyen az alábbi ajánlati könyv egy olcsó cégre, melynek a tickerje legyen BDPST:
     Click image for larger version

Name:	bidask.png
Views:	90
Size:	10,1 KB
ID:	182862
     1. SMART Routing
     Az első forgatókönyv szerint valamely számomra ismeretlen technológiát használok, hogy az ajánlatom kikerüljön a piacra. Az IB azt mondja, hogy ő szétszedi az én megbízásomat és oda továbbítja, ahol a legtöbben vannak, vagy amelyik a legjobb rebate-et adja stb...Ez alacsony darabszám esetén nem probléma.

     A következő ajánlatot adom: BUY 1000 BDPST @ 58.15 LMT SMART

     Ekkor az IB elkezdi szétszedni az ajánlataim az ajánlati könyv alapján és kiküldeni őket darabokban. Egyrészt már ez sem túl bíztató (időbe telik), hogy még vizsgálódik előtte, de a legrosszabb az, hogy ezeket az ajánlatokat nem egyszerre küldi ki (ms eltérések). Az ajánlatom első részét elküldi az ARCA-ra pl 500 darabbal, de abban a pillanatban, hogy ez megtörtént a gépek kiállnak az ajánlati könyvből és csak annyi biztos, hogy az első és második szinten levő ajánlatot lekötöttem (vagy az első szintet ha az ARCA-n volt még rejtve ajánlat), de előfordulhat, hogy a többi 500 darab részvénnyel vételi oldalon találom magam 58.15-ön (a HFT gépek jóval gyorsabbak, mint az IB lakossági routing technológiája). Ahhoz tehát, hogy vásároljak, vagy várakozom a szinten egy visszakötésre, vagy módosítom az ajánlatom, rontva a bekerülési átlagáram.
     1. Direct Routing
     A következő ajánlatot adom: BUY 1000 BDPST @ 58.15 LMT ARCA

     Itt nincs várakozás, az összes ajánlatom megy az ARCA ECN-re. Attól függően, hogy milyen Destination Strategy-t választottam, a legrosszabb forgatókönyv, hogy 58.13-an megkapok 100 db-ot, 58.14-en 400 db-ot és 58.15-ön 500 darabot. Azért ez a legrosszabb forgatókönyv, mert egyrészt az ARCA-n lehettek rejtett ajánlatok és legjobb esetben lekötöttem őket, de akár az első szinten levő BATS és EDGA ECN-eket is be tudom söpörni vele.

     Egy aktív daytrader számára a routing nagyon fontos, mert ha felfedezek mondjuk egy intézményi szereplőt az ARCA-n, aki rejtve ott áll egy feltételezett hatalmas mennyiséggel eladásra, akkor érdemes tőle megvenni a csomagot egyben, mint másik ECN-re irányítani azt. Ha máshova irányítom, akkor szépen kiállhat a nagy mennyiséggel (mert látja, hogy másik ECN-en beindultak a lekötések) és rákényszeríthet, hogy magasabb áron vegyem meg tőle (hisz az ő érdeke, hogy magasabb áron adja el).

     Üdvözlettel,
     Huntraders
     HunTraders.co.uk/invite/betbulls - Magyar Tréderek Közössége - Események, Oktatás, Élő Chat - Csatlakozz hozzánk Te is

     Hozzászólás


     • #6
      Sziasztok,

      Az alábbi hozzászólásban a short tilalmas papír shortolásához szeretnék egy trükköt megosztani.

      Uptick Rule

      Bizonyára már tapasztaltátok, ha amerikai részvényekkel kereskedtek, hogy olykor a SEC (US Securities and Exchange Comission) megtiltja egy részvény shortolását, vagyis védelmet kap. A szabály eredete egészen 1938-ig nyúlik vissza, melyet azóta többször módosítottak, visszavontak, majd újra érvénybe léptették. A jelenlegi szabályozást 2010-óta működik, melynek legfőbb pontja, hogy azon instrumentum, mely 10%-kal vagy annál nagyobb mértékben esik, short védelmet kap mely egészen a következő napi zárásig érvényben is marad.

      Nézzük meg hogyan működik az UpTick Rule:

      Click image for larger version

Name:	uptick.png
Views:	99
Size:	37,5 KB
ID:	182864

      1. Sell @ BID

      Nézzük meg mi történik, ha az eladási megbízásom a BID oldalra teszem. Normál esetben lekötöm a vételi oldalon álló Levele I szintet és Short pozícióba kerülök, likviditást elvonva a piacról.

      Ha viszont érvényben van a SEC 201-es szabálya, akkor nem tudom eladni a papírt. Az Uptick Rule viszont nem jelent teljes tilalmat, hanem csak annyit mond, hogy felkötésben kaphatom meg a short pozíciómat. Tehát ha a BID oldal 1 centet csökken, akkor az ajánlatom megjelenik az ajánlati könyvbe, vagyis én leszek a legjobb eladói szinten. Ha az árfolyam újra emelkedik 1 centet, akkor short pozícióba kerülök.

      2. Sell @ ASK

      A forgatókönyv hasonló, azzal a különbséggel, hogy az ajánlatom rögtön megjelenik az ajánlati könyvben és egy felkötés esetén már meg is kapom a short pozíciómat.

      Nézzük milyen lehetőségeim vannak tehát shortolni a tilalom alatt:

      a) Várakozás az UpTick-re

      Ekkor az ajánlatomat beadom és várakozok arra, hogy egy felkötésből párosuljon az ajánlatom. A SELL MARKET megbízások ekkor nem működnek.

      b) Szintetikus részvény opciókkal

      Kevésbé elegáns és költségesebb megoldás, de egy egyidejű PUT vétellel és CALL eladással előállítható olyan pozíció, melynél a Delta értéke a részvényével közel azonos, Theta és Vega értékei elhanyagolhatóak.

      c) Dark Pool-okkal

      A profi daytrader számára ez a legelegánsabb megoldás. Ugyanis a Dark Pool-ban az ár nem feltétlenül kell, hogy a BID áron találkozzon, hanem más alternatív áron párosít, mely mondjuk a BID ár felett van 0.01 cent-tel. Tehát ha a BID/ASK 12.45/12.46, akkor a teljesül 12.4501-en történik, ami nem sérti az UptickRule-t. Érdekes megoldás de működik, én magam előszeretettel shortoltam így tilalom alatt lévő papírokat. Igencsak hasznos, ha egy papír felkötés nélkül folyamatosan esik és a szabály érvényben van.

      Jó shortolást mindenkinek!

      Üdvözlettel,
      HunTraders
      HunTraders.co.uk/invite/betbulls - Magyar Tréderek Közössége - Események, Oktatás, Élő Chat - Csatlakozz hozzánk Te is

      Hozzászólás


      • #7
       Sejtettem, h ez dark pool nagyon érdekes

       Hozzászólás

       Working...
       X