Magyar Tréderek Közössége

Közlemény

Collapse
No announcement yet.

US részvényopciók

Collapse
X
 
 • Szűrés
 • Idő
 • Mutat
Clear All
new posts

 • #16
  Szia Jozsef,

  Én azok között a szerencsések között vagyok, akik még 2007ben számlát nyitottak a TOS-nál, így nekem azóta folyamatosan van realtime árfolyamom és platformom. így nem is nagyon néztem szét a piacon, hogy milyen más hasonló elemző szoftverek léteznek. Nem tudom most mi a helyzet a TOS PaperMoney számla nyitásánál, egy hónapot adnak összesen?

  A CBOE-nak van még Stratégia elemző szoftvere: http://www.cboe.com/trading-tools/st...trade-analyzer
  Illetve ez még egy komolyabb szoftvernek tűnik: https://www.hoadley.net/options/strategymodel.htm

  Én szerintem a TOS van annyira jó, hogy megéri havonta 1x egy új demó számlát nyitni!
  HunTraders.co.uk/invite/betbulls - Magyar Tréderek Közössége - Események, Oktatás, Élő Chat - Csatlakozz hozzánk Te is

  Hozzászólás


  • #17
   A TOS-nál nézelődtem a napokban. Ott most 60 napos paper money számlát adnak. Illetve nem lehet Magyarországi lakcímmel regisztrálni.. Megpróbáltam egy határos országból megadott címmel és engedte.. Letöltöttem és be is tudtam lépni. Remélem menet közben sem fognak felhívni, hogy ténylegesen hol is lakom.. Szóval addig minél több időt szánok a megismerésére aztán a szimulációkra..

   Pont sikerült megtalálni a Betbulls magyar nyelvű segédletét a platformhoz. Átfutom kezdésnek, aztán keresek néhány tutoriál videót... Esetleg ha ebben is van valami konkrét ajánlásod a tucat videók közül akkor azért is hálás lennék.

   A másik két linket is át fogom majd nézni.

   Nagyon szépen köszönöm az idődet és a segítségedet!

   Hozzászólás


   • #18
    Huu, hát a TOS kézikönyv 10 éves lehet, szerintem azt már ne használd Skypon szívesen megmutatom az alapokat, vagy gyere be a margicall-ba, Dávid szerintem hamarosan feltölti az új dátumokat itt: https://forum.tozsde.hu/calendar
    HunTraders.co.uk/invite/betbulls - Magyar Tréderek Közössége - Események, Oktatás, Élő Chat - Csatlakozz hozzánk Te is

    Hozzászólás


    • #19
     Tos Kanada!
     https://www.td.com/ca/products-servi...ng-started.jsp
     Ez nem jár le!Ugyan úgy az USA piacot adja.
     Regnél még címet sem kell megadni.

     Komolyabb elemző szoftverek(fizetős):
     https://www.optionvue.com/
     https://www.optionnetexplorer.com/

     Hozzászólás


     • #20
      Ha 1-2 dolog már máshogy is fest, de azért volt benne néhány hasznos információ is. : )
      Néhány tutorial videó után is kicsit szokatlan még a felület, így örülnék a segítségnek.. Nagyon hálás vagyok már csak az ajánlásért is. Még azért az elméleti tudásomat is pörgetni kell, hogy ismeretlen fogalmak átbeszélésével akkor ne menjen az idő.. A Margincall remek ötlet, bár mostanában ritkán tudok Pesten lenni, így sajnos csak hét eleji vagy végi időpontok jöhetnek szóba. Oda biztosan jönnének más érdeklődök is és személyesen talán kényelmesebb is lenne..
      Ha más nem akkor a skyp is jó lehet, ha Neked belefér az idődbe. : )

      Spekulans, nagyon szépen köszönöm! Rémlett, hogy valahol írták ,hogy van olyan lehetőség ahol nem jár le de nem találtam rá. Nagyon szuper : )

      Hozzászólás


      • #21
       Sziasztok,

       Egy régi ismerősömmel beszélgettem nemrég, aki 4 lábú opciós stratégiákkal kereskedik kombinációs megbízásokat használva (Multi-Leg Orders). Mikor kérdeztem, hogy miként kereskedi őket, azt mondta, hogy szeret a piacon alkudozni, így a legtöbb esetben a spread kellős közepére helyezi az ajánlatot.

       Ahhoz, hogy jobban megértsük a mögöttes folyamatokat, pár szóban térjünk ki a komplex megbízásokra.

       A lábak kombinálásával az alábbi különbözeti ügyleteket hozhatjuk létre (Futures mellett):
       • Opció / Opció
       • Opció / Részvény
       • Részvény / Részvény
       Az Interactive Brokers TWS felületén többféleképpen állíthatunk össze kombinációs megbízást, én a leg-by-leg híve vagyok, vagyis mi saját magunk adjuk meg a lábakat, esetleg a lábakhoz tartozó eltérő mennyiségeket (ratio). Sokkal nagyobb szabadságot ad, mintha csak adott stratégiákra korlátoznánk le magunkat.

       Click image for larger version Name:	comb1.png Views:	1 Size:	88,3 KB ID:	183830

       Amint összeállítottuk a megbízásunkat, az OK gomb megnyomása után egy leírás (description) ablak ugrik fel, mely egyértelműen megmutatja, hogy mi történik a kombinációs megbízásunkkal ha BUY vagy ha SELL megbízást adunk.

       Click image for larger version Name:	comb2.png Views:	1 Size:	42,9 KB ID:	183831

       Sőt, ha értelmezhető kombinációs megbízást adunk, akkor felismeri a stratégiát is, jelen esetben ez egy Short Iron Condor.

       Ezt követően bekerül a TWS munkalapra.

       Click image for larger version Name:	tws.png Views:	1 Size:	62,5 KB ID:	183832

       Ha most a piac nyitva lenne, akkor a stratégiára megkapnánk az árakat is (National Spread Market, NSM), de mivel hétvége van, így azokat nem számítja ki. Ezt a számítást nekünk kell elvégezni.

       A BID oldal: 6.50 - 4.10 + 8.00 - 5.00 = 5.40 USD
       Az ASK oldal: 6.65 – 3.90 + 8.25 – 4.70 = 6.30 USD

       Tehát a kombinációs megbízásunk árfolyama: 5.40 / 6.30

       Ha az ASK-on vásároljuk meg, akkor az alábbi P/L görbét kapjuk:

       Click image for larger version Name:	pl2.png Views:	1 Size:	21,2 KB ID:	183833

       Ahol a P/L arány: 370 / 630 = 0.68

       Ha a BID áron vásároljuk meg, akkor az alábbi P/L görbét kapjuk:

       Click image for larger version Name:	pl1.png Views:	1 Size:	21,0 KB ID:	183834

       Ahol a P/L arány: 460 / 540 = 0.85

       Természetesen a fedezeti pontok (BEP) változása is a nekünk kedvezőbb irányba módosul.

       Azt gondolhatjuk, hogy ezt a stratégiát a mögöttes termék jelen árfolyama szerint a középárfolyamon (Midpoint) érdemes megvásárolni, ami 5.85 USD. Persze ez az ár lenne a fair, de a kérdés az, hogy ha a Midpointra berakom a megbízásomat, akkor valójában mi történik?

       Két dolgot érdemes ilyenkor figyelembe venni:
       • Garantált vagy nem garantált megbízás (Guaranteed / non-Guaranted)
       • Azonnal végrehajtható vagy Likviditást biztosító (Marketable / non-Marketable)
       A Garantált megbízás esetén a bróker (jelen példában az IB) minden tőle telhetőt elkövet azért, hogy a megbízást teljesítse. Amennyiben nem sikerült a megbízást teljesítenie az adott limitáron, a veszteséget ő saját maga fedezi. A Garantált megbízást routolhatjuk direkt tőzsdére vagy használhatjuk a SMART okos routolást is. A nem garantált megbízásokat kizárólag SMART routolásként használhatjuk, ekkor az IB az úgynevezett Spread Bookban kereshet párt vagy akár saját maga megpróbálhatja elintézni a teljesülést különböző tőzsdéken.

       A Marketable megbízásokat az IB az egyes lábakon azonnal végrehajtja, míg a Limitáras megbízásokat pl. az ISE/MRX Spread Book-ba továbbítja. A Spread Book 2003 óta segíti a komplex megbízások végrehajtását.

       Az ISE Spread könyvet például a TOS-on megnézhetjük:

       Click image for larger version Name:	ise.png Views:	1 Size:	103,3 KB ID:	183835

       Végül visszakanyarodva a fenti példához: Nem gondolom azt, hogy a MidPointra adott megbízás bárkinek is kelleni fog, sőt több esetben azt tapasztalom, hogy ha Non-Marketable megbízást adok, akkor hiába egyezik meg a spread ára az én limit árfolyamommal, nem hajtódik végre a megbízás. Ekkor, ha visszavonom és ugyan azon áron beadom a megbízást, akkor teljesül, mint Marketable megbízás. Nyilván a velem szemben állók szeretnének rebate-t kapni, így azért nem találkoznak elsőre a megbízásaink. Megjegyzem, az IB sem töri magát nagyon az árgarantált megbízások esetén, hisz nem szeretne kockázatot vállalni.

       Amit még kerülni szoktam azok az 5 centes árlépésközű opciók, mint pl a TSLA esetében. A legjobban az úgynevezett penny pilot opciókat szeretem, hisz 1 cent az increment, így a kombinációs megbízások (főleg a 4 lábúak) vételi és eladási árfolyamának különbsége elfogadható keretek között marad számomra.

       Konklúzióként annyit mondanék, hogy igenis használjuk a kombinációs megbízásokat, mert egyfajta biztonságot jelent, de csodákat ne várjunk tőle. A spread közepébe helyezett megbízás általában nem azért fog elkelni, mert azt "lealkudtuk", hanem mert az alaptermék a megfelelő irányba és/vagy mértékben mozdult el.

       Jó kereskedést,
       Huntraders
       HunTraders.co.uk/invite/betbulls - Magyar Tréderek Közössége - Események, Oktatás, Élő Chat - Csatlakozz hozzánk Te is

       Hozzászólás


       • #22
        Nagyon pöpec hozzászólás!
        HunTraders.co.uk/invite/tradersnight - Magyar Tréderek Közössége - Események, Oktatás, Élő Chat - Csatlakozz hozzánk Te is

        Hozzászólás


        • #23
         Sziasztok,

         Ebben a bejegyzésben ismét egy Bear Put Vertical kereskedést szeretnék bemutatni. Én általában a középtávú, pár hónapos vertikális pozíciókat létesítem előnybe, hogy az árfolyamnak legyen ideje a lejáratkori fedezeti ponton (Break Even Point) túli mozgásra, most mégis egy gyorsabb pozíció mellett döntöttem. Az alaptermék a SPY ETF. Az alábbi stratégiát alakítottam ki.

         Tegnap (2019. február 6.) a SPY 273 körül mozgott szűk sávban. Az elmúlt két napi kereskedésre már jellemző volt a szűk sáv. A pozícióm indikációja egyrészt az volt, hogy már rég láttam az indexben egy nagyobb korrekciót lefele és most megtorpanni láttam az árfolyamot. Másrészt az árfolyam elérte a 200 napos mozgóátlagot és úgy gondoltam, itt az idő egy kisebb korrekcióra. De a technikai jeleken túl az lepett meg, hogy a volatilitás visszatért a normális szintre, mintha elfelejtettük volna az előző hónapok nagy ármozgásait.

         Click image for larger version

Name:	chart1.png
Views:	127
Size:	90,0 KB
ID:	183901

         Vettem egy 270 USD kötési árfolyamú Put opciót és eladtam egy 268 USD kötési árfolyamú Put opciót pénteki lejáratra. Mindezt költségekkel együtt sikerült 18 USD-ért kialakítanom a rendkívül alacsony IV miatt. Így két napom volt, hogy az árfolyam szignifikánsan elmozduljon lefele.

         A pozíció kialakításakor a P/L grafikon az alábbiak szerint nézett ki:

         Click image for larger version

Name:	pl1.png
Views:	118
Size:	20,1 KB
ID:	183902

         P/L arány: 182 / 18 USD = 10,11

         Tehát egy 5 USD elmozdulás esetén akár 10x-es pénzt is kereshetek. Ez számomra elég meggyőző arány volt és nagyobb valószínűséget láttam az elmozdulásra, mint 10%.

         Az általam várt elmozdulás már nyitás után nem sokkal megtörtént, így úgy döntöttem, hogy ez a hozam a befektetésemhez képest számomra teljesen elfogadható, így zártam a pozíciót, mikor a SPY 268.80 körül mozgott.

         így realizáltam 80 USD-t, mely 4x-es pénz a kockázatomhoz képest.

         Click image for larger version

Name:	pl2.png
Views:	117
Size:	9,7 KB
ID:	183903

         A be- és kilépési pontokat 15m-es charton ábrázoltam, valamint kék szaggatott vonallal a lejáratkori fedezeti pontot jelöltem.

         Click image for larger version

Name:	orders2.png
Views:	118
Size:	69,0 KB
ID:	183904

         A kötéseim:

         Click image for larger version

Name:	orders.png
Views:	117
Size:	24,5 KB
ID:	183905

         Érdekesség képen, ha ezt a profitot alaptermékkel kerestem volna meg, akkor 2730 USD-t kellett volna befektetnem.

         273 USD – 268.80 USD = 4.2 USD (árfolyamelmozdulás)

         82 USD (profit) / 4.1 USD = 19.5 (20 db részvény)

         20 x 273 USD = 5460 USD (margin számlán 2730 USD)

         Ha ezt még nagyon csavarni szeretném, akkor ez egy 150x-es tőkeáttétel volt. Ez is egy jó példa arra, hogy milyen lehetőségek rejlenek az opciókereskedésben.

         Aztán persze a holnap este majd eldönti, hogy érdemes lett-e volna még várnom, vagy esetleg alakítanom a pozíción a gyors profitrealizálás helyett.

         Jó kereskedést,
         Huntraders


         HunTraders.co.uk/invite/betbulls - Magyar Tréderek Közössége - Események, Oktatás, Élő Chat - Csatlakozz hozzánk Te is

         Hozzászólás


         • #24
          Zseniális ez az opciós piac.. Hatalmas hála azért az idődért amit ezekre a megosztásokra szánsz.. : ) Remélem sokak nevében mondhatom, hogy köszönjük!

          Hozzászólás


          • #25
           Szia Huntrader!

           Csatlakozom az előttem szólóhoz: hiánypótló és professzionális, amiket posztolsz. Ezt azért tartom fontosnak kihangsúlyozni, mert látszólag akadékoskodó kérdéseimet épp az ezzel kivívott tisztelet és nem annak hiánya hívta életre.

           Mindketten tudjuk, hogy az ilyen távoli OTM opció gyors felértékelődésére játszó pozíciók rendkívül nehezek, hisz nem csak az irányt, az elmozdulás mértékét, de az időzítést is jól kell felmérni. Ez ebben a trade-ben kitűnően sikerült, elismerés érte. Amit viszont nem értek, az általánosabb érvényű, és matematikai szempontból növelheti meg az eredményességet. Konkrétan: miért spreadet nyitsz az ilyen esetben naked long put helyett. A 268-as short puttal mindössze 8 dollárral csökkentetted a risket, viszont a végső elszámolásnál (értsd: siker esetén, aminek reményében végülis az egész ügylet született) ennek a lábnak a benyitása 86 dollárral csökkentette a profit potenciált. (a kisdedek ámítására szolgáló „korlátlan” nyereség esélyének elvágásáról tudatosan nem beszélve) Másképp fogalmazva: ha minden tizedik esetben jön csak be a jelenlegihez hasonló módon a várt elmozdulás, a naked put összességében már akkor is többlet profitot termel a spreadhez képest annak kisebb felvállalt kezdeti riskje ellenére is. Vagy valamit nem vettem figyelembe?

           Másik kérdésem kevésbé egzakt, hisz utólag mindig könnyű okosnak lenni. Nyilván minél távolabbi egy OTM strike, amint a közeledik felé az alaptermék ára, annál gyorsabban reagál a deltája, azaz annál nagyobb a profit potenciál. Ebben a konkrét esetben is látszik, hogy a 270-es put értéke 25-ről 193-ra nőtt (7,7x), viszont a 268-as putnak még ezt is sikerült überelnie (9->93, azaz 10,3x) Nyilván a nyereségtömeg eltér, hisz az első esetben költség után 168, míg a másodikban 82 lett volna a nyerő (ha 268-as putot veszel, a 270-es helyett) De – és ez amire ki szeretnék lyukadni- a kezdeti risk arányosításával a távolabbi OTM put vásárlása esetén ugyanakkora kockázatra 2,6x pozícióméret lett volna felvehető, ezzel számolva viszont a profitpotenciál 82*2,6= 213 dollárra nő. Igaz: egy távolabbi OTM sokkal ritkábban lesz nyerő, azaz a valószínűség és az idő minden bizonnyal felőrli a nagyobb tőkeáttétel előnyét. Kérdésem konkrétan és leegyszerűsítve ezért inkább csak annyi, hogy van-e valami hüvelykujj szabályod, hogy milyen távolra lősz. (pl. delta alapján?) és ezt hogy súlyozod az időtényezővel (DTE) illetve a technikai elemzésed setupjának vélt erejével? (ebben a konkrét esetben pl az én értékrendem szerint a napos fibo 62 illetve MA200 szint együtt meglehetősen erős indikációnak tűnt, mely akár időben, elmozdulásban, pozícióméretben nagyobb tradet is elképzelhetővé tenne.

           Válaszodat előre is köszönöm. Üdv: Alpinforex

           Hozzászólás


           • #26
            Szia Alpin,

            Én igyekszem kerülni a csak long put, vagy csak long call pozíciókat, drágának tartom őket. A Vertikális pozíciók tervezésénél, mindig a lejáratra tervezek. Azt feltételezem, hogy lejáratig fogom tartani a pozíciót, ez a tervezésem alapja. Ha előbb történik egy mozgás, akkor vagy alakítok, vagy zárok. Az alakítások mindig a kockázat csökkentése érdekében történnek. A 270es put-ra azért esett a választásom, mert néztem én a 272/270-es vertikál lehetőséget is, de annyira nem tetszett a lejáratkori P/L arány. Ahogy öregszem, egyre inkább kockázatkerülőbb vagyok. Tulajdonképpen ez az oka annak, hogy egy sima Put opcióra mindig keresem az eladott opciót és a kreditet, hisz azt feltételezem, hogy az árfolyam lejáratkor nem feltétlenül szalad túl az eladott Put strike árfolyamán. Jelen példában is a 268 alatt nem vártam az árfolyamot, így megérte nekem ott eladnom. Végülis mennyi esélyem volt, hogy az árfolyam 273-ról egy nap alatt több mint 4 dollárt essen? Valljuk be nem sok. A Te számításaid helyesek, de ezek az értékek már nem igazak lejáratkor. Ha elvégezzük a számítást a lejáratkori értékekre, akkor a sima Put opció már bukja a versenyt (0.95/0.25 = 3.8x és 1.04/0.16 = 6.5x). És az alacsony valószínűség ezt csak tovább árnyalja.

            A második kérdésedre egyszerűen az a válaszom, amit már fentebb írtam, hogy a lejáratra tervezek. Nyilván a 268as Put az árához képest nagyobbat változott, mint a 270es Put, de nem erre terveztem a pozícióm. Szabályom kevés van: vertikál lejáratkori P/L aránya legyen minimum 1:3, A stike között legyen legalább két szint, hogy ha alakítok, akkor legyen mozgásterem, szintén legalább két kontraktust nyissak meg (ez itt nem teljesült), így a mennyiségekkel is lehet menedzselni. De legfőképp lássak benne fantáziát mindenféle számolás nélkül, az első benyomás sokat számít)

            Ami a hosszú lejáratot illeti, van már egy márciusi lejáratú Put vertikálom, 260/255 strike-okkal, meglátjuk mit tudok kihozni belőle.
            HunTraders.co.uk/invite/betbulls - Magyar Tréderek Közössége - Események, Oktatás, Élő Chat - Csatlakozz hozzánk Te is

            Hozzászólás


            • #27
             Sziasztok,

             ezen a héten szintén kinéztem magamnak egy papírt rövidtávú opciós pozícióra. Az egyik kedvenc stratégiámmal, a Bear Put Spread-el játszottam meg. Ez a részvény a Facebook (FB) volt, melyet a jelentést követően fellőttek egészen a 200 napos mozgóátlagáig. A pozíció mellett szóló érv volt az alacsony volatilitás, a több mint egy hete szűk sávban való mozgás. Az ATR (Average True Range) alapján könnyedén összejöhet az általam várt mértékű mozgás. Több érv szólt a short irány megjátszása mellett. Ilyen volt egy fej-vállak alakzatnak kinéző formáció, a gyenge napon belüli mozgások, valamint a jelentés után keletkezett hatalmas gap.

             Click image for larger version Name:	chart2.png Views:	2 Size:	101,0 KB ID:	184074

             A pozíció felvétele Február 11-én történ. Azt feltételeztem, hogy a hét folyamán az árfolyam megindul a 160-as szint felé, esetleg megérinti azt. Kicsit bíztam abban is, hogy elesik a 160-as szint. Ezért vásároltam egy 162.5 kötési árfolyamú Put opciót és eladtam egy 160 kötési árfolyamú Put opciót. A nettó debit így 54 USD lett.

             Az árfolyam lassan csorgott le, ami nem feltétlenül baj, mert a megnövekedett gamma miatt gyorsabb ütemben termelte a nyereséget.

             Click image for larger version Name:	chart1.png Views:	1 Size:	75,9 KB ID:	184070

             A fenti chartot a lezárás pillanatában készítettem. Nagyon szép volt ez a gyorsuló esés, de mivel a lejáratig csak pár óra volt hátra, nem kockáztattam, hanem lezártam a pozíciót 81 USD nyereségben.

             Click image for larger version Name:	trade.png Views:	1 Size:	23,5 KB ID:	184071

             Végül jól döntöttem, hisz az esést követő korrekció egészen zárásig kitartott.

             Click image for larger version Name:	chart15.png Views:	1 Size:	79,1 KB ID:	184072

             A kilépéskori P/L görbét az alábbi ábrán mutatom be.

             Click image for larger version Name:	poz2.png Views:	1 Size:	62,3 KB ID:	184073

             Mivel a várt elmozdulás nem a pozíció életének elején történt, hanem közel a lejárat előtt, az eladott lábak itt már segítették a kereskedést (az előző bejegyzésben bemutatotakkal szemben, ahogy erre AlpinForex is rámutatott) . A 160 USD kötési árfolyamú Put opcióért 58 USD-t kaptam és abból csak 17 USD-t adtam vissza úgy, hogy a vett láb is profitot termelt.

             Érdekesség képpen ez a pozíció csütörtök este 15 USD-be került, vagyis egy ilyen átlagosnak mondható mozgással egy nap alatt 8x-es pénzt lehetett csinálni.
             Jó kereskedést,
             Huntraders             Csatolt fájlok
             Utoljára szerkesztve a következő által: Huntraders; 2019-02-16, 09:08.
             HunTraders.co.uk/invite/betbulls - Magyar Tréderek Közössége - Események, Oktatás, Élő Chat - Csatlakozz hozzánk Te is

             Hozzászólás


             • #28
              Sziasztok,

              a mai bejegyzésben inkább a kezdő opciós kereskedőkhöz szeretnék szólni.

              Egy opciós pozíció vagy összetett stratégia menedzselésének fontos része a pozíciók lezárása, kivezetése lejártkor. Még egy-egy láb esetében nyilvánvaló, hogy ITM vagy OTM az opciónk, de összetett stratégiák esetén már nehezebb megállapítani melyik láb marad fedezetlenül és mikor kell közbeavatkoznunk még lejárat előtt.

              Tegnap rollingoltam egy márciusi Bear Put Spread SPY pozíciómat a következő, áprilisi lejáratra és a strike árakat is feljebb hoztam.

              Jelen pillanatban van egy vett Put opcióm 270 USD kötési árfolyamon és egy eladott Put opcióm 265 USD kötési árfolyamon.

              Click image for larger version Name:	Screenshot_1.png Views:	1 Size:	13,7 KB ID:	184290

              A területeket a charton is berajzoltam.

              Click image for larger version Name:	Screenshot_5.png Views:	1 Size:	84,0 KB ID:	184291

              A kötési árfolyamok által határolt területeket három részre lehet bontatni. Az alábbi táblázatban vizsgáljuk meg, hogy mely opciók rendelkeznek valós értékkel.
              0 – 260 260 – 270 270 –
              270 LP ITM ITM OTM
              260 SP ITM OTM OTM
              Illetve ugyanezen területeket vizsgáljuk meg a lejáratkori Delta értékei szerint.
              0 – 260 260 – 270 270 –
              270 LP -100 -100 0
              260 SP +100 0 0
              TOTAL 0 -100 0
              Mint tudjuk, ha vett opciónk (LC v. LP) ITM opcióként jár le, akkor a bróker automatikus érvényesíti azt, illetve az eladott opcióinkat (SC v. SP) lehívják, a vállalt kötelezettséget teljesítenünk kell.

              Egy opciót akkor hívnak le automatikusan, ha prémiuma legalább 1 cent valós értéket tartalmaz.
              270 USD felett valóban nem kell semmit tennünk, hisz a két opció értéktelenül lejár. 260 USD alatt már kockázatosabb a helyzet, hisz előfordulhat, hogy az eladott lábat idő előtt lehívják és ehhez fedezetre van szükségünk.260 – 270 USD között magunknak kell gondoskodnunk a lejárat előtt a pozíció delta semlegessé tételéről. Erre négy lehetőségünk van, melyet leginkább a pénztárcánk határoz meg:
              1. Zárjuk az ITM lábat még a pénteki zárás előtt. Ekkor megszabadultunk az opciótól, de fedezetlenül hagytunk egy eladott opciót, mely nagymértékben megnövelheti a fedezeti követelményt a számlánkon.
              2. Zárjuk, vagy rollingoljuk a teljes stratégiát. Ez a legegyszerűbb lépés és ehhez kell a legkevesebb tőke is.
              3. Alaptermék vételével/eladásával a Delta értékét nullára hozzuk. Ehhez a lépéshez szintén elég pénznek kell rendelkezésünkre állnia.
              4. Opciók vételével/eladásával a Delta értékét nullára hozzuk.
              Arra figyeljünk oda, hogy ezeket a műveleteket leginkább a zárás előtt végezzük el, mert az árfolyam könnyedén kimozdulhat abból a szűk sávból, melyből azt reméltük majd lejár.

              Ha ezt elmulasztjuk, a bróker az alaptermékt leszállítja és legközelebb a következő héten hétfőn lesz lehetőségünk az alaptermék vételére/eladására, ezzel felvállalva az árfolyamváltozás kockázatát.

              Itt olvasható pár FAQ a lehívással kapcsolatosan.

              Egyszerűbben megfogalmazva:
              Egy összetett, több lábú opciós stratégiához akkor kell hozzá nyúlnunk lejáratkor, ha a lejáratkori árfolyamértéknél a P/L grafikonja nem vízszintes, vagyis a Delta értéke nem nulla. Alaptermék vételével növeljük, míg eladásával csökkentjük a Delta értékét.
              Üdv,
              Huntraders
              HunTraders.co.uk/invite/betbulls - Magyar Tréderek Közössége - Események, Oktatás, Élő Chat - Csatlakozz hozzánk Te is

              Hozzászólás


              • #29
               Sziasztok!

               Egy esettanulmányon keresztül szeretnék rávilágítani arra, miért kell rendkívül komolyan venni Huntrader kézenfekvőnek tűnő, mégis alaposan megfontolandó figyelmeztetését:

               „ha vett opciónk (LC v. LP) ITM opcióként jár le, akkor a bróker automatikus érvényesíti azt”

               Az opciós oktatások első alapvetése, hogy long opció kockázata maximalizálva van a jogért kifizetett prémium összegében. A baj csak az, hogy ez nem feltétlen van így. Nem találkoztam olyan szakirodalommal, ahol hangsúlyosan felhívták volna a figyelmet arra, hogy ITM long opciók esetén a lejárathoz közeledve, különösen a lejárat pillanatában a margin call kockázata exponenciálisan megnő. Vegyünk egy példát, melyen keresztül jómagam egy életre megtanultam a leckét. Az emlékeim szerint kb 1900 dolláron forgó Amazon további áremelkedésére spekulálva egy napos lejáratú ATM opciót vásároltam 10 dollárért, azaz az össz kockázatom elvben 1000 dollárra rúgott. Az ár szépen megindult felfelé, lejárat előtt pár órával már kb 20 dolcsi nyerőt mutatott. Azzal tisztában voltam, hogy a lejárat előtt le kell zárjam a pozit, hisz a részvények ellenértékére nincs elég fedezetem, az ugyanakkor bevallom meglepetésként ért, hogy –valószínűleg a deltával arányosan (?) – már lejárat előtt az ITM-be került opció margin követelménye is elkezdett közeledni az alaptermék értékéhez. Kis híja volt, hogy nem lett margin call belőle, pedig ismétlem: nyereséges, elvben fix kockázatú pozícióról volt szó. Érdemes elgondolkodni arról is, mi történik akkor, ha valami oknál fogva egy ilyen pozíció lejáratásra kerül, és a hétvégén beüt valami negatív hír. Mivel az opció ITM járt le, a mögöttes termék leszállításra kerül, de mivel a számlán nincs a megfinanszírozásához elég fedezet a hétfői nyitásba marketen kényszerértékesítésre kerül. Hát, Isten óvjon ilyenkor, ha a piac gappel nyit lefelé... Nos ennyit arról, hogy a long opció kockázata mindössze a kifizetett prémium...

               Ps. Huntrader! Kérlek javíts ki, ha csak a Saxo gyakorlata unikális és a „rendes” opciós brókerek nem cincálják a fentebb leírt módon a longos kereskedők idegeit. Köszönöm szépen.

               Hozzászólás


               • #30
                Szia Alpin,

                Érthető reakció a Saxo részéről, az IB sem fogja végrehajtani az opciót, ha nincs fedezet mögötte, bár én még nem tapasztaltam "assignment" esetén mit csinál az IB margin. Itt viszont részletesen beszélnek róla: https://www.elitetrader.com/et/threa...ration.226420/
                Utoljára szerkesztve a következő által: Huntraders; 2019-02-25, 12:19.
                HunTraders.co.uk/invite/betbulls - Magyar Tréderek Közössége - Események, Oktatás, Élő Chat - Csatlakozz hozzánk Te is

                Hozzászólás

                Working...
                X