Magyar Tréderek Közössége

Közlemény

Collapse
No announcement yet.

US részvényopciók

Collapse
X
 
 • Szűrés
 • Idő
 • Mutat
Clear All
new posts

 • Huntraders
  válaszolt
  Sziasztok,

  Miután az Apple árfolyamát a gyenge kínai eladási adatok publikálása után lenyomták, egy gyors pullback-re játszva nyitottam egy Bull Call Vertical opciós pozíciót. Bár a kereskedést nyereséggel zártam, de véleményem szerint sokkal többet is ki lehetett volna hozni az egészből, több hibát is elkövettem az átalakítások során, így megosztom a tapasztalataimat, akit érdekel, tanuljon belőle.

  1. Bull Call Spread nyitása
  Click image for larger version Name:	AAPL_pos1.png Views:	1 Size:	13,5 KB ID:	183289

  A Bull Call Vertikal-t 144 USD-n sikerült kialakítanom. Vásároltam egy 150-es Call opciót és eladtam egy 155-ös Call opciót. Max. kockázatom 123 USD, míg a max. nyereség 377 USD. Mivel a 150-es szintet fontosnak tartom, így reméltem, hogy az árfolyam nagy valószínűséggel visszakorigál a szinten túlra, mégpedig elég gyorsan. Ezért döntöttem a rövid távú januári opció mellett.

  2. Átalakítás

  Az első hibát itt követtem el. Mivel szerettem volna csökkenteni a kockázatomat, eladtam a már nyereségben levő 150-es Call opciómat és vásároltam olcsóbban, de messzebbi 152.5-ös Call opciót. Ezzel ugyan teljesen kiiktattam a kockázatom, de messzebbre kerültem a 150-es szinttől, így félő ha lejáratkor e szint körül mozog az Apple, akkor nem keresek semmit.

  Click image for larger version Name:	AAPL_alakitas1.png Views:	1 Size:	13,5 KB ID:	183290

  A max nyereségem így már csak 250 USD, kockázatom nincs.

  A másik hibám, hogy túl hamar nyitottam meg a Bear Call Spread pozícióm. Célom volt, hogy pénzt hozzak még be, cserébe lemondok a magasabb szinteken levő profitról (160 USD). Ezt potom 21 USD-ért cserébe bevállaltam. Olcsó és korai lépés volt.

  Click image for larger version Name:	AAPL_alakitas2.png Views:	1 Size:	13,9 KB ID:	183291


  Végül az összetett pozíció így nézet ki:

  Click image for larger version Name:	AAPL_pos2.png Views:	1 Size:	17,1 KB ID:	183292

  3. A pozíció lezárása

  A rossz döntések miatt már kedvem sem volt benne maradni a pozícióba, lévén megindult felfele az árfolyam. Ha visszaesett volna, talán örültem volna, mivel az átalakítások révén a Delta csökkent, így kisebb ütemben fogyott volna a nemrealizált profitom.

  Végül 110 USD-t kerestem, de ebből sokkal többet is ki lehetett volna hozni. Az alábbi kép a lezáráskor készült, akkor az AAPL 154 USD körül volt.

  Click image for larger version Name:	AAPL_pos3.png Views:	1 Size:	13,4 KB ID:	183293

  Ha vállalom a kezdeti kockázatom, akkor már értékelhető P/L arányom lenne a kezdeti valószínűséghez képest, profitom is kb 180 USD. Az alábbi ábrán ez látszik.

  Click image for larger version Name:	AAPL_ha maradt volna.png Views:	1 Size:	13,9 KB ID:	183294

  Sőt még talán az is felróható, hogy a gyors kiugrás helyett akár alakíthattam volna egy közel Delta semleges pillangóvá (Butterfly) és elnapolom a döntést a zárásról, mint pl az alábbi:

  Click image for larger version Name:	AAPL_pos3_alter.png Views:	1 Size:	14,2 KB ID:	183295

  Ekkor közel 80 USD profit lett volna a legrosszabb forgatókönyv, de 152.5 – 157.5 USD között a lejárat előtt még akár duplázni is lehetett volna. Erről mondtam le 30 USD-ért.

  Összefoglalva:
  • túl korai alakítás,
  • túlzó kockázatkerülés,
  • érzelmi döntés a kiszállásról,
  • fontos szintek figyelmen kívül hagyása.
  A belépést, alakítást és kilépést órás Charton ábrázolom:

  Click image for larger version Name:	AAPL_chart_oras.png Views:	1 Size:	59,2 KB ID:	183296

  A Tradeket itt látjátok:

  Click image for larger version Name:	AAPL_trades.png Views:	1 Size:	69,4 KB ID:	183297

  Érdekesség:

  Gyakran előforduló jelenség, hogy az összetett pozícióknak negatív az árfolyama. Ez szimplán beállítás kérdése, de az ábrán is lehet látni, hogy az alsó Bear Call-t megvásárolom, akkor tulajdonképpen a Bull Call Short pozícióban vagyok. Erre érdemes odafigyelni, mert könnyen összezavarja az embert, ha először találkozik ilyennel.


  Click image for larger version Name:	AAPL_bearcall.png Views:	1 Size:	20,9 KB ID:	183298

  Szólj hozzá::


 • Huntraders
  válaszolt
  Ezeket nem azért írtam, mert érdemesnek találtam őket bekötni, csak próbáltam szemléltetni részvények esetében mennyire el tudnak szállni az opciós prémiumok néha.

  Megnéztem mi történt a papírokkal a lejáratkor:
  PYX: -15 USD Veszteség
  HEAR: + 30 USD Nyereség
  TNDM: +80 USD Nyereség

  Persze várható volt, hisz ezek abnormális szintek voltak, de könnyen lehetett volna igen nagy veszteség is.

  Statisztikám nincs, erre szerintem elég nehéz készíteni releváns statisztikát, annyira sok aspektusa van. Lehetne statisztikát készíteni csak a Biotechnológiás papírokról, vagy csak a nyersanyagokról, vagy lehetne három hónapos pozíciók esetében, vagy weekly lejáratokkal stb...A Delta úgy is elárulja neked mit gondol a piac, abból már lehet egy képed a valószínűségekről. Az is bezavar a képbe, hogy a valószínűségeket is több szempontból szokták vizsgálni: Probability of Expiring vagy Probability of Touching. És annak a valószínűsége, hogy a strike árat megírinti az árfolyam a lejáratig kétszer akkora, minthogy a lejárat napján ITM opció legyen. Amit én tapasztaltam, hogy kb 1:10 pozíció elég rendesen el tud szállni, hogy szignifikáns veszteséget okozzon.

  Szólj hozzá::


 • Huntraders
  válaszolt
  Sziasztok,

  Az elmúlt pár hétben párszor alakítottam a SPY pozíciómon! Az átalakítások célja legtöbbször az volt, hogy a pozíció fejlődése folyamán megvédjem a nyereséget a potenciális maximális nyereség terhére. Ha az árfolyam esésekor a magasabb kötési árfolyamú Long Put opciómat eladom és realizálom a nyereséget, akkor alacsonyabb küszöbárú Put opciók vásárlásával csökkenteni tudom bázisáramat.

  Ez azt jelenti, hogy minél mélyebbre mozog az árfolyam, annál kevesebb nyereségről kell lemondanom az elérhető maximális profitból, ha szeretném csökkenteni a kockázatomat a felső szinteken (egy pull-back esetén 270 USD felett). Ezzel szemben ha az árfolyam a felső térrészben van, a strike árak módosításával jóval nagyobb potenciális nyereségről kell lemondanom a kockázat csökkentése érdekében (kockázat alatt azt értem, ha lejáratig a felső szintek körül marad az árfolyam és az esés nem folytatódik).

  Az alábbi Nyereség / Veszteség grafikonon ezt az elvet ábrázoltam:
  Click image for larger version Name:	position1.png Views:	1 Size:	31,1 KB ID:	182644

  Hasonló elvek mentén történik az alsó szintek (230-240 USD árfolyamnál) esetében is a management. Mivel az árfolyam kellően távol van még az alsó szintektől, így annak megvédése aránylag olcsó, vagyis keveset veszek el a potenciális nyereségből.
  Click image for larger version Name:	position2.png Views:	1 Size:	30,8 KB ID:	182645

  Itt szintén a nyilak hossza jelzi, hogy a kockázat csökkentése érdekében a lehetséges maximális nyereségből többet vagy kevesebbet kell áldoznom.

  A pozíciók átalakítása mögött megúzódó gondolat, hogy csökkentsük a Delta abszolút értékét akkor, ha az árfolyam egy lokális aljat formált és növeljük a Delta abszolút értékét ha az árfolyam egy lokális csúcsot formált és további esés várható.

  Máshogy megfogalmazva: Ha úgy gondolom, hogy az árfolyam emelkedik, akkor csökkentem a kockázatom, vagyis a Delta abszolút értékét, hogy felfele alacsonyabb ütemben termeljen veszteséget. Míg ha úgy gondolom, hogy az árfolyam tovább esik, akkor növelem a Delta abszolút értékét, hogy nagyobb ütemben termelje a profitot.

  Mivel ez a pozíció eredetileg egy Bear Put Spread volt, vagyis egy iránystratégia, ami a mögöttes termék esésekor termeli a profitot, a Delta előjele negatív. Ez azt jelenti, hogy ha az árfolyam (SPY) egy dollárt elmozdul, annyival lesz több vagy kevesebb pénzem, mint amennyi a Delta értéke. Mivel a Delta negatív előjelű, így eséskor profitot termel, emelkedéskor veszteséget.

  Az alábbi ábrán azokat a pontokat mutatom, ahol alakítottam a pozíción. A Delta értékeket is feltüntettem. Lokális csúcsokon magasabb abszolút Delta értékekre törekedtem, míg a lokális minimumoknál alacsonyabbakra. Az alábbi órás grafikonon mutatom a kötéseket.

  Click image for larger version Name:	delta.png Views:	1 Size:	106,6 KB ID:	182646

  Az alábbi pozíciómenedzsmentet hajtottam végre:
  Click image for larger version Name:	2018_11_07_trades.png Views:	1 Size:	19,4 KB ID:	182647
  Click image for larger version Name:	2018_11_12_trades.png Views:	1 Size:	26,2 KB ID:	182648
  Click image for larger version Name:	2018_11_15_trades.png Views:	1 Size:	19,8 KB ID:	182649

  A fentiek eredményeképp sikerült kialakítanom egy biztos 730 USD nyereséget és egy lehetőséget 1730 USD profitra, amennyiben az árfolyam 250 és 260 USD között lesz lejáratkor.

  Click image for larger version Name:	position.png Views:	1 Size:	29,3 KB ID:	182650

  Termveim szerint 1300 USD profitnál mindenképpen zárok, mert a lejáratkor megnövekedhet a Gamma kockázatom, vagyis túl kis árfolyamelmozdulások gyorsan kimozdíthatnak a delta semleges pozícióból és gyorsuló ütemben veszíthetem el a nyereségem. Az 1300 USD körüli hozam teljesen elfogadható lenne számomra, hisz így is közel 200%-os hozam a kezdeti maximális kockázathoz képest.

  Ábrázolva ezt a charton, így mutat:
  Click image for larger version Name:	chart.png Views:	1 Size:	106,3 KB ID:	182651

  A legjobban én most annak örülnék, ha egy kis pihenő után mikulás környékén megindulna a SPY a 250 USD-s szintek felé, bár ez így a mikulás rally árnyékában kevésbé valós elvárás, de ki tudja... ennek kiderítése kb 150 USD kockázatot jelent számomra, úgyhogy kíváncsiam várom a decembert.

  Jó kereskedést,
  Huntraders

  Szólj hozzá::


 • holmes
  válaszolt
  Szia Csaba,
  köszi az ötleteket, sajnos este mikor ránéztem, már rosszabbak voltak a kapható kreditek.
  Azért én félek az ilyen poziktól, van statisztikád a saját tapasztalatodból?
  Üdv:
  tz

  Szólj hozzá::


 • Huntraders
  válaszolt
  Sziasztok,

  én régen nagyon szerettem az iránymentes kereskedést. Persze az elnevezés egy kicsit csalóka, azt feltételezi, hogy semmi közze nincs a pozíciónak a mozgáshoz, így egy kezdő könnyen azt gondolhatja, hogy ez jóval könnyebb, mintha el kéne találnia merre veszi az árfolyam az irányt. Ez több sebből vérzik...

  Egyrészt az iránymentesség, vagyis a delta semlegesség csak abban az adott pontban és pillanatban igaz. Amint az árfolyam elmozdul, kikerülhetünk ebből az állapotból és máris arra vágyakozunk, hogy kerüljünk oda vissza. Máris elvesztettünk az irányfüggetlenségünket, további döntéseink alapja az elmozdulás irányának függvénye.

  Továbbá már a pozíció fedezeti követelményeinek tevezésénél is erősen befolyásol minket az elmozdulás iránya. Eső részvények esetében fedezeti követelményünk lasabban emelkedik, mint emelkedő papírok esetében, hisz kötelezettségvállalásunk olcsóbb árfolyamra szól esés esetén.

  Mindazonáltal nagyon szép pozíciókat lehet felvenni, ha van kedvünk egy kicsit izgulni.

  Példaként szűrtem egyet most a piacon, magas IV (volatilitás) papírokat kerestem, melyek mögött értelmezhető opciós piac is húzódik. Ezzel azt szeretném demonstrálni, hogy Futures termékek helyett részvények esetében jóval távolabbi OTM opciókat is találhatunk, hisz sokkal illikvidebbek és gyengébb fundamentumokkal bírnak.

  Az alábbi példákat kívétel nélkül novemberi lejáratra terveztem, vagyis kb két és fél hét van hátra a lejáratig.

  PYX

  A pozíciók:
  Click image for larger version

Name:	PYX_postion.png
Views:	209
Size:	6,3 KB
ID:	182312

  A P/L grafikon:
  Click image for larger version

Name:	PYX_pl.png
Views:	202
Size:	17,7 KB
ID:	182313

  És a chart a fedezeti pontokkal.
  Click image for larger version

Name:	PYX_chart.png
Views:	661
Size:	50,2 KB
ID:	182314

  A jóváírt kredit: 65 USD
  Kezdeti fedezet: kb. 300 USD

  HEAR

  A pozíciók:
  Click image for larger version

Name:	HEAR_position.png
Views:	210
Size:	6,1 KB
ID:	182315

  A P/L grafikon:
  Click image for larger version

Name:	HEAR_pl.png
Views:	199
Size:	16,4 KB
ID:	182316

  Chart a fedezeti pontokkal:
  Click image for larger version

Name:	HEAR_chart.png
Views:	198
Size:	67,2 KB
ID:	182317

  Jóváírt kredit: 30 USD
  Kezdeti fedezet: 220 USD

  TNDM

  A pozíciók:
  Click image for larger version

Name:	TNDM_position.png
Views:	208
Size:	6,5 KB
ID:	182318

  A P/L grafikon:
  Click image for larger version

Name:	TNDM_pl.png
Views:	202
Size:	18,1 KB
ID:	182319

  A chart a fedezeti pontokkal:
  Click image for larger version

Name:	TNDM_chart.png
Views:	206
Size:	61,5 KB
ID:	182320

  A kapott kredit: 80 USD
  Kezdeti fedezet: 440 USD

  Ma már nem szívesen kötöm be ezeket a fedezetlen ügyleteket, de néha-néha nem bírok ellenállni a kísértésnek. A részvénypiacon elég gyakoriak a túlzott elárazások, melyek igen jó helyzetet teremthetnek az opciók kiírására. Viszont mindig legyünk tisztában azzal, hogy ezek a pozíciók potenciális számlagyilkosok!

  Üdv,
  Huntraders

  Szólj hozzá::


 • Huntraders
  új témát indított: US részvényopciók

  US részvényopciók

  A tőzsde egyedülálló műfaja az opciókkal való kereskedés.Ha jobban a részvénypiac mögé tekintünk, akkor egy új, lehetőségekkel teli, misztikus világot fedezhetünk fel, az opciós piacot. A kockázatmenedzsment szempontjából nélkülözhetetlen opciós modell megalkotóit - Fischer Black és Myron Scholes közgazdászokat – tevékenységükért Nobel díjjal jutalmazták. Az opciók elsőre bonyolultnak tűnhetnek, de sokkal rugalmasabban kezelhetőek, mint bármely más termék. Biztosítást köthetünk részvényeinkre, extra jövedelemhez juthatunk, a részvény irányának ismerete nélkül is profitot termelhetünk. Az opciós kereskedéssel megtérülésünk valószínűségét is számszerűsíthetjük. Az opció a tőzsde világában az egyik legbonyolultabb, és ezáltal a legsokoldalúbban használható és talán a legjobb kockázat/hozam aránnyal rendelkező instrumentum. Amikor opciókkal kereskedünk, akkor elsősorban nem magával a termékkel, hanem annak eladására/vételére szóló jogokkal/kötelezettségekkel kereskedünk. A szakirodalom azt mondja, hogy az alapopciók kombinációjával bármely piaci szituáció lemodellezhető és vele profitot termelhetünk, legyen az egy hatalmas esés vagy éppen egy lassú oldalazás.
Working...
X