Magyar Tréderek Közössége

Közlemény

Collapse
No announcement yet.

Cryptocurrencies

Collapse
X

• Szűrés
  • Idő
  • Mutat
Clear All
new posts

• Ma 9 éve!

"The Times 03/Jan/2009 Chancellor on brink of second bailout for banks"

Magyarul: "The Times 2009. január 3., a pénzügyminiszter a határán van a bankok második kisegítésének."

A bitcoin legelső blokkjának időpecsétje.
    HunTraders.co.uk/invite/tradersnight - Magyar Tréderek Közössége - Események, Oktatás, Élő Chat - Csatlakozz hozzánk Te is

Hozzászólás

• Genesis block
      Csatolt fájlok
      HunTraders.co.uk/invite/tradersnight - Magyar Tréderek Közössége - Események, Oktatás, Élő Chat - Csatlakozz hozzánk Te is

Hozzászólás

• Mindenkinek akit érint

Sziasztok!

Equalizer posztja kapcsán (http://forum.tozsde.hu/96482-post54.html) két potenciális veszélyforrásra szeretném felhívni a figyelmet, mellyel szerintem érdemes tisztában lenni minden kriptoval kereskedő, abból 2017-ben nyereséget realizáló tradertársnak.

1. A magyar jog és ezen belül kiemelten az adójog jelenleg nem tud mit kezdeni a kripto „micsodákkal”. A jobb híján a Nav által virtuális fizetőeszközöknek kategorizált (de érdemben még nem vizsgált) termékek ugyanis a hatályos magyar jog szempontjából nem tekinthetők pénznek, követelésnek, értékpapírnak, szellemi jognak, sőt valójában „dolognak” sem. (Akit érdekel mélyebben a téma itt olvashat erről egy szakszerű összefoglalót: http://advocatus.dlapiper.hu/?p=2008 ) Miért érdekes ez számunkra? Mert jogi tisztázatlansága okán a kripton elért nyereség véleményem szerint nem számít a forexben már megismert ellenőrzött tőkepiaci ügyletből elért jövedelemnek, ezért nem tartozik a kedvezményesen adózó kategóriába, valamint az utána fizetendő adó nem állítható szembe sem a tárgyévi, sem a jövőbeni esetleges veszteséggel (=adókiegyenlítés). Mit jelent ez a gyakorlatban? ha valakinek 2017-ben volt 1M ft vesztesége forexen és 1M realizált nyeresége kriptón, akkor adófizetési kötelezettsége keletkezik, azaz az 1M kripto jövedelem után egyrészt 15% SZJA-t, másrészt (de ezt nem állítom, csak valószínűsítem) 14% EHO-t, mindösszesen tehát 29% adót kell fizetni. Ha valaki nem vallja be, vagy rossz adókulcs alapján fizeti be az adót, akkor igen komoly mulasztási bírságra és késedelmi pótlékra számíthat pár év távlatában. Javaslatom: minden érintett kérjen írásos állásfoglalást a Nav-tól, és a válaszban foglaltak alapján járjon el. Ez esetben sajnos ez is a felelősségteljes kockázatkezelés része kell hogy legyen.

2. Második észrevételem az első pontban tett megállapítások továbbgondolásából következik. Talán nem bántódik meg Equalizer, ha az általa elért nyereségen, mint esettanulmányon keresztül fejtem ki a véleményem. (Emlékeztetőleg: 400 dollár induló tőkén 9600 dollár nyereséget ért el, melyhez egyébként ezúton is szívből gratulálok) Kiindulópont: abban gondolom egyetértünk, hogy a sikeres trader karrier alapja, hogy legyenek kockázatkezelési szabályaink. Korábbi posztokban kitárgyaltuk, hogy a kriptok esetén a buborékgyanú, az extra volatilitás, a fundamentum hiány, a szűkös és megbízhatatlan végrehajtás miatt gyakorlatilag az egyetlen járható kockázatkezelési mód a számlastop, azaz annyi pénzt teszünk bele a rendszerbe tőkeáttétel nélkül (!!!), aminek elvesztése nem fáj, aztán majd lesz valami. Itt kanyarodnék vissza az ígért észrevételhez. EQ esetéban ez az összeg 400 dollár volt. Hogy ezt nem vette ki 25x-özés után sem, az méltányolható, de kevésbé hardcore tradereknek azért nem ajánlott. Viszont vegyük észre, hogy a naptári év váltással, ha feltételezzük, hogy befizeti a nyereség után kiszabott 29% adót (most tekintsünk el attól, hogy a példában szereplő személy nem a magyar adójog alanya), akkor a kezdeti 400 dollár kockázat (vagy más megközelítésben BE pont) valójában közel 3200 dollárra nőtt. Mondhatnánk ez csak játék a számokkal, hisz vastagon nyereségben vagyunk, de szerintem két dolog miatt mégsem: Egyrészt egy kockázatkezelési szabály akkor jó, ha nincs benne kibúvó. Ha most „örömünkben” kivételt teszünk (vagy rosszabb esetben: észre sem vesszük, hogy szabályt sértettük), akkor fennáll a veszélye, hogy a jövőben a „fájdalom” elkerülése esetén is rugalmasan kezeljük, ami egyenes út a tönkremenéshez. Másrészt tudjuk, tapasztaltuk hogy egy részvény, egy kötvény árra is egyik napról a másikra lenullázódhat. Ha ezt el tudjuk képzelni, pedig ez esetben kézzel fogható termék, gyár, munkavállalók százai voltak/vannak a háttérben, akkor hatványozottan benne van a pakliban egy olyan „valami” esetén, ami mögött konkrétan semmi nincs, csak a mohóság és a jövőbe (sztoriba) vetett elvakult hit. Abból, hogy ötször egymás után a rullettasztalon a piroson állt meg a golyó nem következik az, hogy hatodjára is ott fog. Igaz, a példa sántít, hisz a kriptók esetén nem egymástól független eseménysorról van szó, hisz pl. a magát Long Blockchain Corp-ra átnevező, ezáltal árfolyamát pár óra alatt hatszorozó üdítőital cég példája bizonyítja, hogy a kriptokat övező mánia értéktől függetlenül ideiglenesen minden érintettnek hitt termék árfolyamát képes megemelni. Ezért akár be is jöhet EQ spekulációja a tripla vagy semmire, posztom csak arra próbált rámutatni, hogy jelen forgatókönyv mellett egy érettebb stádiumban lévő buborékba az eredetileg felvállalt kockázat nyolcszorozása jelentősen rontja az RR-t, még akkor is, ha bejön a spekuláció.

PS. Equalizer! Elnézésedet kérem, hogy téged hoztalak fel példaként. Remélem sikerült világossá tennem, hogy a poszt nem rólad és még csak nem is neked, pláne nem ellened szólt.

Hozzászólás

• AlpinForex eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
          Sziasztok!

E
          Pont ez jutott eszembe ma az 1 millió dolláros EQ poszt alapján, hogy ha vki realizálja a nyereséget akkor adózni kell utána és ezt a részt célszerű kivenni.

Adózásról találtam egy elvileg NAV-os állásfoglalást:
          http://digitalcash.hu/2017/11/11/igy...itcoinod-utan/

Nem tudom mennyire hiteles, de ez alapján kicsit más az adózás, mint ahogy te említetted. Pont amiatt amit te is írtál, hogy nem tekinthető kb semminek a kriptopénz. Nem olvastam teljesen végig, de nekem az jön le, hogy ezáltal nem csak év végén kellene bevallani ahogy azt ellenőrzött tőkepiaci ügylet esetén tesszük, hanem negyedévente kellene adóelőleget befizetni. (Kivétel ha valaki egyéni vállalkozóként űzi a ipart, akkor más szabályok vonatkoznak rá, a cikk erre is kitér.)

(Az más kérdés, hogy ha egyéb jövedelem, akkor igazából éven belül sem vezetheted össze a veszteséges tradeket a nyereségesekkel? Vagy szabályszerűen igazolt kiadásnak veszik a veszteséges kereskedéseket?)

Az Szja tv. 28.§ (1) bekezése szerint egyéb jövedelem minden olyan bevétel, amelynek adókötelezettségére e törvény rendelkezést nem tartalmaz, azzal, hogy – a költségelszámolásra vonatkozó rendelkezéseket is figyelembe véve – a bevételnek nem része a megszerzése érdekében a magánszemély által viselt szabályszerűen igazolt kiadás.

Ebből adódóan a megvásárolt bitcoin később törvényes devizára/valutára történő átváltása során elért nyereség, illetve a magánszemély által bányászott bitcoin későbbi átváltásakor keletkező nyereség a magánszemély összevont adóalapba tartozó egyéb jövedelemként adóköteles.

A jövedelem után a magányszemélynek 15% személyi jövedelemadót, továbbá 22% egészségügyi hozzájárulást kell fizetnie. Tekintettel arra, hogy az egészségügyi hozzájárulást a magánszemélynek kell fizetnie, és ezt költségként nem számolhatja el, illetve részére nem térítik meg, az Szja tv. 29.§-a alapján adóalapként magállapított jövedelem 82%-a veendő figyelembe. Az önálló tevékenységből származó jövedelemhez hasonlóan az egyéb jövedelem is az összevont adóalap részeként adóköteles, így a magányszemélynek adóelőleget kell fizetnie.
          Nem bízom én senkiben, aki többet keres nálam.

Hozzászólás

• AlpinForex eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése

PS. Equalizer! Elnézésedet kérem, hogy téged hoztalak fel példaként. Remélem sikerült világossá tennem, hogy a poszt nem rólad és még csak nem is neked, pláne nem ellened szólt.
            Szia Alpin! Mi lenne ezzel a forummal nelkuled... ...hiszen Te adod meg a komolysag-szinfoltot a vegetnemero rityikakaskodasok kozepette.

Amit leirtal, azzal tokeletesen egyetertek, viszont par gondolatot azert meg leirnek:

1. Romaniaban a kripto-profitra nem letezik ado, mivel az igy szerzett nyereseg nem tekintodik jovedelemnek... furcsa, de hivatalos NAV-nak megfelelo roman fiskalis szerv altal kibocsatott level a bizonyitek ra. Ugyhogy, egyelore, szabad a banzaj... hatha meglesz a kripto millio mielott a romanok is rajonnenek, hogy megadoztathato a cucc... ..igy marad nekem a $400 eredeti kockazat, amit sosem fogok BE-be tenni, magyaran SL nelkul kereskedem a kriptot. Miert? 1. Mert nem tokeattetellel kereskedem; 2. Mert el szeretnem kerulni azokat a mar megtortent eseteket, amikor 2 perc alatt 95%-ot veszit egy-egy kripto es utana visszakerul a normalitasba ugyancsak 2 perc alatt es engem pont az enyem ballabon kap el...; 3. Mert mar akkor amikor betettem azt a $400-at eldontottem, hogy all-in-ben leszek... a legrosszabb ami tortenhet az, hogy elmegy ez a $400, de ennnek majdnem semmi eselye, hacsak nem bizonyosodik be eppen arrol a kriptorol amelyikben bennevagyok az, hogy csalas az egesz...; 5. Mert jo moka...

2. "EQ esetéban ez az összeg 400 dollár volt. Hogy ezt nem vette ki 25x-özés után sem, az méltányolható, de kevésbé hardcore tradereknek azért nem ajánlott." - Nem tudok elvonatkoztatni attol a tenytol, hogy ez kripto-befektetes es mar eleve ugy indul neki az ember (legalabbis en) az ilyesminek, hogy annyi penzt tesz bele amennyit nem faj elveszteni... TRADER-eknek tenyleg nem ajanlott a dolog, a kriptopiacot lespekulalni tokeattettel = ongyilkossag. BEFEKTETO-kent viszont hatradolsz es varsz, "mi a legrosszabb ami tortenhet" alapon...

Visszatekintve mar banom, hogy nem $4000-et tettem bele, de hat ezzel sokra nem megyek most, nem volt kisebb hiba mint az, hogy 5 evvel ezelott amikor EUR 10.000-et akartam BTC-be fektetni amikor $1 volt a BTC, vegul nem tettem meg... amugysem tartottam volna 20.000-ig, mert valoszinu mar 1000-nel kivettem volna a profitot... vagy egy evvel ezelott amikor 1000 ETH-t akartam venni, a vegen ebbol sem lett semmi.

Kriptoban egyetlen szabalyom van e pillanatban: csak longot kotok (nehez is lenne shortolni hiszen csak befektetoi szamlam van) es azt pedig a hullamelmelet alapjan. Korrekciok utan beallok, ha lehet olyan kriptoba amelynek magas potencialja van a novekedesre. Az XRP ugrast elcsesztem, habar aznap amikor elkezdodott a mozgas gondoltam ra, hogy atvaltok ra... Sebaj. De a DGB ugrast viszont elkaptam meg akkor is, ha brutalis 50%-os korrekciokra lehet majd szamitani olykor... Harmasszaballyal nezve a dolgokat, ha 0.1 = $10.000 akkor 10 = x ... mennyi az x? Mert szerintem max. 6 honap alatt, ha ez a buborek folytatodik addig, ez eleri a $10-et, mint ahogy az XRP is, a PIVX is, a TRST is stb.

Hozzászólás

• Hoppá, pörgés van

Hmm, Zolinak Erdéllyel ebben az esetben szerencséje van, minden mással nem bár lassan már ők is lehagynak minket

Viccet félretéve, én úgy tudom, itthon is csak akkor kell adózni utána, amikor fiat-ba átváltom. Tehát most tulajdonképpen senki se szólhat, mennyi értékben van kriptóm. Amúgy az adózás még brutálisabb, 15+22% az EHO!!! Felső korlát nélkül, ha önálló tevékenységnek vesszük. Viszont ebben az esetben is csak akkor kell adózni, amikor realizálódik a pénz fiat-pénzben, tehát nem kriptóban.

Én arra bazírozok, hogy addig úgyse akarok kivenni fiat-pénzeket a piacból, amíg itthon nem lesz rá egy normális, 15% adózás, azt kész. Másrészt bankkártyáról most is lehet kriptókban fizetni, és erről soha senki sem jön rá, hogy mi volt annak a fedezete, ma már ez pofonegyszerű, ha a hétköznapi fizetéseket nézzük boltban. Nagyobb érték nyilván más szitu.

Addig meg maradnak ledgeren, egy részével meg tőzsdéken zsonglőrködöm.

Egyébként ez az egész kripto szerintem dotcom 2 lesz. Nem lesz a klasszikus értelemben vége, és lesznek elég komoly túlélők, amikkel később busás hasznot lehet még rápakolni az eddigi 10,100-szorozásokra, amik mostanság mennek.

A kezdeti kockázat pedig igen, 100% volt, de ilyet csak a várható kiemelkedő R/R-ű bizniszeknél csinál az ember. (Bár a bányászat, amivel megalapoztuk a kriptoportfóliónkat közel sem volt 100% risk, hiszen a számítógépalkatrészeket el tudtuk volna adni kis bukóval is, az más kérdés, azon is kerestünk a hájp miatt). A bányászatnak lényegében itt volt értelme számunkra, ahol így a kockázatot le tudtuk csökkenteni minimálisra pénz értékben.

Hozzászólás

• Köszi Csongi!
                Csatolt fájlok

Hozzászólás

• David Chateau eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                  Másrészt bankkártyáról most is lehet kriptókban fizetni, és erről soha senki sem jön rá, hogy mi volt annak a fedezete, ma már ez pofonegyszerű, ha a hétköznapi fizetéseket nézzük boltban. Nagyobb érték nyilván más szitu.
                  Pont ezzel kapcsolatban egy cikk

http://www.telegraph.co.uk/technolog...n-card-issuer/

Névtelenség nem sokáig lesz itt sem, ha az elmúlt évek folyamatait nézzük.

Ügyeskedni nyilván lehet egzotikus országokkal is, csak akkor újabb kockázat kerül a képbe amit számításba kell venni. A 15%os adó erre jó, hogy ne kezdj gondolkozni ilyenen, mert szerintem nem éri meg a kockázatot. A 15%+22%x0,82=33% már kicsit neccesebb valóban.
                  Nem bízom én senkiben, aki többet keres nálam.

Hozzászólás

• Mindent meg lehet okosítani törvényesen is biztosan, de a 15% tényleg még tűréshatáron belüli abszolút. Kb semmi más tevékenység után nem kell ilyen kevés adót fizetni itthon, ez teljesen korrekt, bár azt se nézem le, aki ezt se akarja befizetni.

De az EHO-s baromkodások, az nonszensz. pláne a nyerő-vesztő külön kezelése.

Szerintem halmozzuk csak a kriptába a coinokat, és várjuk ki, mire lesz rá szabályozás Ez mindenki érdeke, de az is tény, hogy csak most kezdték el vakarni a jogász fejeket... 1-2 éven belül nem várok megoldást, addig vegyük TBSZ-nek, amihez nem nyúlunkXD

Hozzászólás

• Bevaltottam minden lovemat a cryptoszamlamrol es vettem kb. 550.000 RDD-t... kb. $0.02 darabonkenti aron... asszem ezt fogom tartani $2-ig... vagy nem de jo korrekciot csinalt es kitorni keszul:

Click image for larger version

Name:	RDD.png
Views:	1
Size:	120,3 KB
ID:	159315

Hozzászólás

• equalizer eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                        Bevaltottam minden lovemat a cryptoszamlamrol es vettem kb. 550.000 RDD-t... kb. $0.02 darabonkenti aron... asszem ezt fogom tartani $2-ig... vagy nem de jo korrekciot csinalt es kitorni keszul:

[ATTACH]12298[/ATTACH]
                        Kinél kereskedsz kriptákkal? ... gondolom ez nem a számlád platformja

Hozzászólás

• C@maro eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                          Kinél kereskedsz kriptákkal? ... gondolom ez nem a számlád platformja
                          Nemnem, ez a tradingview... a bittrex-en van szamlam, a kriptokat is ott tartom, nem volt turelmem letolteni egy wallettet...

Hozzászólás

• equalizer eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                            Nemnem, ez a tradingview... a bittrex-en van szamlam, a kriptokat is ott tartom, nem volt turelmem letolteni egy wallettet...
                            Köszike, ezért kapsz egy barackot a buksidra

Hozzászólás

• Ha valaki venni akar pár coin-t, csak úgy "poénból" azt hol lehet megtenni legegyszerűbben? Ami nincs lehalva mint a kraken és van regisztráció?
                              Pl. sok helyen van crypto deposit, de ha nincs crypto-m akkor ez bukta.

Hozzászólás

• lost89 eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
                                Ha valaki venni akar pár coin-t, csak úgy "poénból" azt hol lehet megtenni legegyszerűbben? Ami nincs lehalva mint a kraken és van regisztráció?
                                Pl. sok helyen van crypto deposit, de ha nincs crypto-m akkor ez bukta.
                                coinmama.com (itt veszel BTC-t) --> bittrex.com (ide kuldod a megvasarolt BTC-t es itt valtod at azt olyan coin-ra amit venni akarsz, en itt is tartom a coinjaim)

en igy csinaltam

Hozzászólás

Working...
                                X